Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«Ποιητές της Μεσογείου - Φως, Ταξίδι και Εξορία»

Σήμερα 7 Μαρτίου 2012, θα πραγματοποιηθεί στο Gazarte μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση με τίτλο «Ποιητές της Μεσογείου - Φως, Ταξίδι και Εξορία» και προσκεκλημένους 12 ποιητές από διάφορες χώρες της Μεσογείου. 
Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Καβάφης, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης... και πολλοί άλλοι ακόμα...
Η σύγχρονη Ελλάδα έχει αναδείξει πλήθος ποιητών που η φήμη τους ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορά της. Χωρίς ίχνος ελιτισμού, συχνά μελοποιημένη και τραγουδισμένη, χαίροντας της εκτίμησης ενός ευρύτατου κοινού, η ποίηση στην Ελλάδα είναι συνοδοιπόρος της ιστορίας της χώρας και δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει το φως, τα τοπία και τη διχόνοιά της.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θέλοντας να ανταποκριθεί σ’ αυτήν ακριβώς την αγάπη των Ελλήνων για την ποίηση, θα παρουσιάζει κάθε χρόνο την εκδήλωση Ποίηση στην Αθήνα.
Η φετινή πρώτη διοργάνωση, Ποιητές της Μεσογείου: Φως, ταξίδι και εξορία, είναι αφιερωμένη στην ανθολογία που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Gallimard και από Culturesfrance.


Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί σ’ αυτή την ποιητική ανθολογία μοιάζει με ένα ταξίδι που ξεκινάει από την Αθήνα, συνεχίζεται προς την Ανατολή, στην Τουρκία, στον αραβικό κόσμο, στο Ισραήλ, επιστρέφει προς την Ιβηρική χερσόνησο, τη Γαλλία και την Ιταλία και καταλήγει στη Δύση, προς τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Αλβανία…

Μας προτείνει να διαβάσουμε 101 ποιητές από 24 χώρες σε 17 γλώσσες και 5 αλφάβητα.
Για ένα διήμερο 15 από αυτούς τους ποιητές θα βρεθούν στην Αθήνα και θα στραφούν γύρω απ’ ό,τι τους ενώνει και διαμορφώνει την ταυτότητά τους: το πολύ ιδιαίτερο φως των μεσογειακών χωρών, το ταξίδι από τη μια όχθη στην άλλη, από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά και την εξορία που πολλοί γνώρισαν, τις πιο πολλές φορές επειδή η ποίησή τους εξέφρασε την προσωπική τους στράτευση.

Προσκεκλημένοι ποιητές:

Γιώργος ΒΕΛΤΣΟΣ (Αθήνα) Δοκιμιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, τα θεατρικά έργα του έχουν ανέβει από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τη Ρούλα Πατεράκη. Από το 1975 συνεργάζεται με την εφημερίδα "Τα Νέα".
Milo DE ANGELIS (Μιλάνο)
Διευθυντής περιοδικού και δημοσιογράφος, είναι επίσης μεταφραστής από τα ελληνικά, τα λατινικά και τα γαλλικά. Συλλογικό έργο. Ανθολογία ιταλικής ποίηση, Οδός Πανός
Michel DEGUY (Παρίσι)
Φιλόσοφος, είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Po&sie, που δημιούργησε το 1977. Το 1998, κέρδισε το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο Ποίησης και το 2004, το Μεγάλο Βραβείο ποίησης της Γαλλικής Ακαδημίας.
Rabia DJELTI (Οράν)
Πρόεδρος της Ένωσης αλγερινών συγγραφέων από το 1989 έως το 1993, μαχήτρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, εξορίστηκε στη Γαλλία το 1995. Επιστρέφοντας στην Αλγερία, διδάσκει μοντέρνα αραβική λογοτεχνία και μετάφραση στο πανεπιστήμιο του Οράν.
Israël ELIRAZ (Ιερουσαλήμ)
Συγγραφέας, δραματουργός, έχει επίσης μεταφράσει Bernard Noël και Henri Meschonnic, Πολλές από τις συλλογές τους έχουν εκδοθεί στη Γαλλία, όπως τα Dîner avec Spinoza et des amis (2004), Août à la limite des choses (2007), Dehors (2008).
Issa MAKHLOUF (Βηρυτός)
Συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφραστής των René Char, Yves Bonnefoy και Georges Schehadé, έφυγε από τον Λίβανο το 1976 για να γλιτώσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λατινική Αμερική και έπειτα στο Παρίσι, όπου και διαμένει από το 1979. Κέρδισε το βραβείο Max Jacob το 2009.
Gérard NOIRET (Παρίσι)
Ποιητής, δοκιμιογράφος, συγγραφέας, υπεύθυνος συλλογής, συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της ποίησης μέσα από την δουλειά του ως κριτικός, καθηγητής και δάσκαλος εργαστηρίων γραφής.
Ozdemir INCE (Κωνσταντινούπολη)
Δημοσιογράφος και εκδότης, κυρίως έργων των Michel Foucault και Jacques Derrida, νικητής του βραβείου Max Jacob, το 2006, έχει μεταφράσει Lautréamont, Rimbaud, Char, Duras, Eluard αλλά και Καβάφη, Σεφέρη και Ρίτσο.
Στρατής ΠΑΣΧΑΛΗΣ (Αθήνα) Δοκιμιογράφος, συγγραφέας μυθιστορημάτων και βιβλίων για παιδιά, μεταφραστής του Racine και του Lautréamont, διασκεύασε στα ελληνικά κλασσικά έργα και μετέφρασε πολλούς γάλλους δημιουργούς.
Τίτος ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ (Αθήνα) Ποιητής και μεταφραστής, του Stendhal, εκτός των άλλων, αφού γνώρισε την εξορία στο Παρίσι και τη Ρώμη, την εποχή της Δικτατορίας, ζει σήμερα στην Αθήνα.
Marta PESSARRODONA (Τερράσσα)Ποιήτρια, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και θεατρική συγγραφέας, έχει μεταφράσει Louis Althusser και Simone de Beauvoir. Το 2011 έλαβε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας και εγκαινιάστηκε η "Βιβλιοθήκη Mira-sol Marta Pessarrodona", στο Sant Cugat del Vallès (Barcelona).
Vlada UROSEVIC (Σκόπια)
Καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας και ιστορίας της ευρωπαϊκής ποίησης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ποίησης, και της Ακαδημίας Mallarmé. Είναι επίσης συγγραφέας και μεταφραστής των Nerval, Baudelaire, Lautréamont, Cendrars, Breton, Michaux.

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, στις 20:30 μ.μ., μην χάσετε τη μοναδική αυτή συνάντηση, με τη συμμετοχή των ηθοποιών Παναγιώτη Μπουγιούρη και Θάλιας Προκοπίου καθώς και του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, αλλά και των προσκεκλημένων ποιητών και των μουσικών Aγγελική Τουμπανάκη, Δημήτρη Τσάκα, Θωμά Κωνσταντίνου, Κωστή Μερετάκη.

Eίσοδος: 7, 12, 18 €
Προπώληση εισιτηρίων:
www.i-ticket.gr & www.gazarte.gr

GAZARTE
Βουτάδων 32, Γκάζι