Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Ο τουρισμός δεν είναι το μέλλον μας

Ο Ιχνηλάτης (που δεν είναι απλά blogger) πολύ σωστά (εδώ) προσπάθησε να βρει έναν δείκτη που να μπορεί να μετράει χρόνο με το χρόνο το χρήμα που ο τουρισμός ο εσωτερικός αλλά και ο εκ του εξωτερικού αφήνει στον τόπο μας. Και σε αυτόν τον δείκτη που πρότεινε, πρόσθεσε κατ' εκτίμηση ένα +25% για να καλυφθεί η παραοικονομία στον κλάδο. Αυτό είναι πολύ σωστό, μάλιστα από πρόσωπο με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, αγάπη αποδεδειγμένη όταν πρωτοστάτησε με έργα στη διάσωση του Καταφυκιού, όταν όλοι οι σημερινοί που επικαλούνται την ομορφιά του φαραγγιού και παρουσιάζονται θιασώτες του τουρισμού ήσαν παντελώς απόντες.
Όποιος επικαλείται ότι ο τουρισμός είναι το μέλλον του τόπου αν όχι η σωτηρία του, όπως ο σημερινός Δήμαρχος, οφείλει αυτό να μας το δείξει με δείκτες και όχι με ενδείξεις. Ο τουρισμός, ο οικοδομικός οργασμός, κ.λ.π. μπορεί να είναι το μέλλον ορισμένων τάξεων που έχουν επαγγελματικό συμφέρον στον τουρισμό αλλά όχι του τόπου μας.
Αδιάψευστος δείκτης του πού πηγαίνει η Ερμιονίδα είναι τα άδεια σπίτια στο Κρανίδι, Ερμιόνη και στα άλλα χωριά. Το πόσοι πραγματικά μένουν στην Ερμιονίδα τον χειμώνα, δηλαδή είναι πραγματικοί κάτοικοι και όχι κάτοικοι Αθηνών που έχουν ορίσει το εξοχικό τους ως πρώτη κατοικία και έχουν κάνει μεταδημότευση. Πόσο είναι το ακαθάριστο επαρχιακό προϊόν κατ' έτος, σύνολο και ανά παραγωγικό τομέα. Πόσοι νέοι που γεννήθηκαν στην Ερμιονίδα παραμένουν στον τόπο τους για να κάνουν χίλιες δουλειές για ένα ξεροκόμματο όπως πολύ αφοπλιστικά μας λέει ο Άκης Γούτος.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΝΩΛΗ ΦΛΩΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,
Μου προτάθηκε από τον επί 20 χρόνια φίλο και συνεργάτη Τάσο Λάμπρου, να συνεργαστούμε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 και να είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Ερμιονίδας, με τον συνδυασμό Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας του οποίου είναι επικεφαλής.
Είναι γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική ευνοεί τις συνεργασίες και θεωρώ ότι είναι απαραίτητες πλέον οι συνθέσεις απόψεων, η συναίνεση και η συλλογικότητα στην διοίκηση του Δήμου.
Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση που μου έκανε και του επισήμανα ότι πρέπει να προχωρήσουμε μαζί με διαφάνεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα προς όφελος του τόπου μας και των Δημοτών. Να είμαστε προσιτοί στους πολίτες, χωρίς αλαζονεία, με σωστή συμπεριφορά, ευγένεια, σεβασμό και ταπεινότητα.
Κρίναμε ότι η πολυφωνία είναι ενδυνάμωση της δημοκρατίας και σημαντική ευκαιρία για συνεργασίες, με γνώμονα την δημιουργία ενός Δήμου πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
Στο να λάβω αυτή την απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο η εμπειρία και η εργατικότητα του Τάσου Λάμπρου και η σύγκλιση απόψεων που έχουμε στους άξονες του προγράμματος της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. που είναι οι παρακάτω:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ
Σε συνέχεια της ιδιαίτερης αναφοράς σας στον Νικόλαο Γαλάτη σας αποστέλλουμε σπάνια προσωπογραφία του, που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από τον ιστορικό Σπύρο Μελά και βρίσκεται στο άλμπουμ εκδηλώσεων του Ερμιονικού Συνδέσμου, στην «ΕΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Μ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ».
Πιστεύουμε πως η ζωγραφική απεικόνιση του προσώπου συμπληρώνει την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτησή σας και βοηθά στην πληρέστερη κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας και της ψυχοσύνθεσης του Φιλικού, που το τέλος της ζωής του συνδέθηκε με την πόλη μας.
Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το βιβλίο με το θεατρικό έργο του Σπύρου Ευαγελάτου, «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ», υπάρχει στη βιβλιοθήκη του Ερμιονικού Συνδέσμου και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Επιπροσθέτως το θεατρικό έργο του Σπύρου Μελά «Ο ΦΡΟΝΙΜΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ», που παίζεται συχνά από μαθητές Σχολείων στις εθνικές γιορτές, τελειώνει με τη δολοφονία του Νικολάου Γαλάτη. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα.
Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ - Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ
 
THE LOVE OF A BOY

...Κι εκεί που σε φαντάστηκα να πέφτεις, ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό, στο περιγιάλι της πατρίδας μου, εξ ιδίων το βόλι, νέος εικοσιεφτά χρονώ, ερωτικός, ενθουσιώδης, θαραλλέος, μισο - Αλκιβιάδης, μισο- ΄Αγγελος πρωτοστάτης, ουρανόθεν που επέμφη να πει τη ελληνική επαναστάσει του ' 21 το χαίρε, τυχοδιώκτης, αλαζονικός τάχατες, προδότης και αποδιοπομπαίος, μα τίποτε εξ όλων αυτών, απλώς ένας ανοικονόμητος μοιραίος, να πέφτεις αφοπλιστικά ωραίος, αθώα- ωσάν ανυπεράσπιστο παιδί- φωνάζοντας τις τελευταίες σου λέξεις: ''Αχ, με φάγατε! Μα τι σάς έκαμα;'' - κι εκεί, που έτσι ποιητικόν σ' έπλασε η φαντασία μου, εράγισε κι εμένα η καρδιά μου, Νίκο.

 
 Ο Νικόλαος Γαλάτης (1792 - 1819) ήταν ένα από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Φιλικής Εταιρείας, εντούτοις δολοφονήθηκε από άλλα μέλη της για λόγους που μένουν αδιευκρίνιστοι. Ορισμένοι ιστορικοί  αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα μέλη ήθελαν να τον απομακρύνουν γιατί επεδίωκε να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης, και μάλιστα σε κάποια φάση το είχε καταφέρει, άλλοι αναφέρουν ως κίνητρο τον αλαζονικό χαρακτήρα του και τις υποτιθέμενες ή πραγματικές οικονομικές ατασθαλίες του (με το ταμείο της Φιλικής εταιρείας), και άλλοι την απειλή που φέρεται να ξεστόμισε (ότι σε περίπτωση που οι άλλοι δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό ή δεν ενέδιδαν στις απόψεις του θα τους κατέδιδε στις τουρκικές αρχές). Η τελευταία εκδοχή τον παρουσιάζει ως κίνδυνο για την οργάνωση και πιθανό προδότη.

 Στα παράλια της Ερμιόνης ο Δημητρόπουλος πυροβόλησε δύο φορές τον Γαλάτη, ο οποίος μάλιστα στον πρώτο πυροβολισμό προσπάθησε να μαχαιρώσει τον Δημητρόπουλο με το σπαθί του, δεχόμενος αμέσως και δεύτερη σφαίρα. Καθώς πέθαινε, απευθυνόμενος στο δολοφόνο του είπε: «Αχ! Μ' εφάγατε. Τι σας έκαμα;».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60 ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ''ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ'' ΜΕ ΤΟΥΣ Κ. ΝΑΟ, Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
 ΠΡ.Ε.Π.ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Δυνατή Ερμιονίδα:Το πρόγραμμά σας, ο Δήμος μας!!

Αγαπητοί μας συνδημότες, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν. Ήρθε η ώρα να συγκριθούμε με βάση το πρόγραμμά μας, τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας για την Ερμιονίδα μας. Τα ψέματα τελείωσαν, όλοι μας έχουμε κριθεί και συγκριθεί, μέχρι ώρας, για την στάση και τις θέσεις μας απέναντι σας.
Η Δυνατή Ερμιονίδα διαμορφώνει το πρόγραμμά της στις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας. Οι αδιάκοπες συναντήσεις του επικεφαλή μας Γιάννη Γεωργόπουλου και όλων των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, με φορείς, κατοίκους και επαγγελματίες συμβάλουν καθοριστικά στην ολοκλήρωση ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, ρεαλιστικού, ανατρεπτικού και πάνω από όλα ΑΛΗΘΙΝΟΥ προγράμματος.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Βασίλης Γκάτσος :Δυνατοί μεν αλλά λάθος.

Ο Απόστολος Λαδάς υπήρξε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, ταξίδεψε, ήλθε σε επαφή και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, γνώρισε νοοτροπίες ανθρώπων και λαών (πολλῶν δ᾽ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω) . Γνώστης ξένων γλωσσών, έχων το χάρισμα της επικοινωνίας παιδιόθεν, καλλιέργησε και καλλιεργεί τη γη την πατρογονική στον Κάμπο της Ερμιόνης, Επένδυσε δε στην πατρίδα του την Ερμιόνη, στο χώρο της πατρικής του περιουσίας. Δεν τον έθρεψε ο τόπος μας, αλλά θρέφει με τις ενέργειές του και τις επιλογές του τον τόπο μας.
Ποιον καταλληλότερο θα έβαζε η οποιαδήποτε δημοτική αρχή στη θέση του υπεύθυνου για την τουριστική προβολή του τόπου μας; Ποιος θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, ως εκ των ουσιαστικών προσόντων του, και μάλιστα αθορύβως, χωρίς τυμπανοκρουσίες;
Άλλο θέμα είναι αν η παράταξη (κατ' εμέ η Δημαρχία ενός προσώπου) πέτυχε ή απέτυχε (κατ' εμέ απέτυχε). Άλλο θέμα αν ο τρόπος δράσης για την τουριστική προβολή είναι ο σωστός, άλλο θέμα αν ο Δήμος πρέπει να τρέχει στις εκθέσεις και να ξοδεύεται ή να τρέχουν και να ξοδεύονται οι ξενοδόχοι.
Και όντως είναι η πρώτη φορά που αισθανθήκαμε ότι ένας άνθρωπος πήγε σε αρκετές εκθέσεις στο εξωτερικό και δούλεψε και έφερε αποτελέσματα. Και φυσικά ένα τέως στέλεχος πολυεθνικής, αυτές τις μετακινήσεις τις θεωρεί κόπο (αεροπλάνα, ξενοδοχεία, μετακινήσεις, ώρες αναμονής, παρουσίασης κ.λ.π.), δηλαδή δουλειά και όχι εκδρομή και διασκέδαση. Και κανενός δεν πέρασε από το μυαλό ότι πρέπει να μετρήσουμε την απόδοση της εργασίας του με ..... την αυξομείωση της έλευσης ξένων τουριστών στην Ερμιονίδα και της πληρότητας των ξενοδοχείων!

Συνιστώ η απάντηση του συμπατριώτη Αποστόλη καθώς και η έκφραση προβληματισμού του συμπατριώτη Άκη Γούτου (και το δύο κείμενα πλήρη αγάπης και ανησυχίας για τον τόπο μας, καμία σχέση με την προεκλογική έπαρση και άμετρη φιλοδοξία που δημιουργείται από το "κλίμα εκλογών") να διαβαστούν από όλους μας.

Βασίλης Γκάτσος 

Ο Απόστολος Λαδάς ανταπαντά στον Γιάννη Γεωργόπουλο στο άρθρο του της 21 Μαρτίου 2019


Κύριε Γεωργόπουλε,
Είναι εμφανές ότι άλλος είναι ο στόχος σας και όχι η τουριστική προβολή του τόπου μας.
Εάν δεν το γνωρίζετε να σας πληροφορήσω ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού  της περιοχής  μας εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Τουρισμού , μας ενημερώνουν, τους ενημερώνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους και συμφωνούμε για τις δράσεις που είναι εφικτό να κάνουμε.
Με εκπλήσσει η άγνοιά σας για την σύνθεση της Επιτροπής και τις δράσεις της καθώς και το γεγονός ότι παρόλο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχετε συμμετάσχει σε καμία από τις συνεδριάσεις της, έχετε λόγο και άποψη. Φαίνεται να αφουγκράζεστε μόνον αυτούς και αυτά που εξυπηρετούν τις δικές σας φιλοδοξίες.
Αντίθετα με τα όσα λέτε, ο Τουρισμός της περιοχής μας είχε κατά τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση (απορώ πως δεν το βλέπετε) και τούτο οφείλεται και στις προσπάθειες του Δήμου μας επί των ημερών μας ο οποίος για πρώτη φορά βγήκε μπροστά για να προβάλει το τουριστικό προϊόν όλης της περιοχής ενώ πριν δεν είχε καμία συμμετοχή στα τουριστικά δρώμενα παρά μόνο πήγαινε στην FILOXENIA  και σε τοπικά πανηγυράκια για την προσωπική διασκέδαση των συμμετεχόντων.

Άκης (Λάζαρος) Γούτος: Προχωράμε Όλοι Μαζί για το Εφικτό

Προχωράμε Όλοι Μαζί για το Εφικτό

Ήρθε η ώρα η γενιά μας να χτίσει το μέλλον της. Δοκιμαστήκαμε όλοι σε αυτές τις συγκυρίες.  Η γενιά των γονιών μας και των παππούδων μας, μας δίνει την σειρά της, για να αποφασίσουμε οι ίδιοι πια, πως θα χτίσουμε ένα δίκαιο και παραγωγικό αύριο.
Πάντα ένιωθα την ανάγκη να είμαι ενεργός πολίτης. Οι νέοι ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε. Οι παλιοί κουράστηκαν να ελπίζουν.
Σε αυτή την δύσκολη πενταετία πιστεύω ότι η κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα στην περιοχή μας όπως στάση ανοικοδόμησης, υπερφορολόγηση, στέρηση των κόπων μιας ζωής με τις περικοπές των συντάξεων, ανεργία, πενιχρές αμοιβές σε νέους επιστήμονες που σπούδασαν χρόνια και επένδυσαν εκείνοι και οι γονείς τους ψυχικά και οικονομικά για την εκπαίδευση τους.
 Όλα πρέπει να αλλάξουν, όπως άλλαξε και η καθημερινότητά μας εξάλλου, αφού πλέον πρέπει να κάνουμε 100 διαφορετικά πράγματα μαζί για να κατορθώσουμε να ανταπεξέλθουμε ...
Ζούμε σε ένα τόπο πανέμορφο, ένα τόπο, που με τα καλά και τα κακά του, μπορεί να γίνει προορισμός για όλους. 
Πολλά μπορούν να γίνουν γιατί όπως πίστευα και πιστεύω κάθε Κοινότητα του Δήμου μας αποτελεί συμπλήρωμα της άλλης και όλες μαζί κάνουν την Ερμιονίδα από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας.
Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες αλλά και συμπεριφορές. Ο διπλανός μας δεν είναι ανταγωνιστής μας αλλά συνοδοιπόρος μας…

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΔΥΠΕΡ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Αγαπητοί συνδημότες,

Ονομάζομαι  Δημητρίου  Ιωάννης του  Δημητρίου, είμαι συνταξιούχος και διαμένω μόνιμα στο Κρανίδι.

Πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει πολλές αναπτυξιακές  δυνατότητες. Χρειάζεται όμως ριζικές αλλαγές, καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα υλοποιηθούν από άτομα με όραμα και αποφασιστικότητα, παραμερίζοντας παλιές  μεθόδους και παλαιοκομματικές αντιλήψεις. 

Για αυτό στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019 θα είμαι  ξανά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας Τάσου Τόκα (ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ), ο οποίος έχει δείξει μέσα από τη στάση του στο δημοτικό συμβούλιο την τελευταία πενταετία ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα με όχημα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Τώρα οι πολίτες έχουν το λόγο! Σας καλώ να δημιουργήσουμε μαζί την πλειοψηφία της αλλαγής για ένα διαφορετικό μέλλον της Ερμιονίδας μας.

ΛΙΝΑ ΚΟΥΜΑΡΑ :ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.(ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ)Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
ήρθε η ώρα να συστρατευθώ και εγώ με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας και να συμμετέχω στον αγώνα του υποψήφιου Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Τάσου Λάμπρου.
Έχω την τιμή να είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ερμιονίδας με την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ», στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κρανίδι. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Α.Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας και ασκώ το επάγγελμα της λογίστριας φοροτεχνικού.
Όλα αυτά τα χρόνια η αγωνία μου και οι προβληματισμοί μου ήταν πάντα γύρω από την επαγγελματική μου εξέλιξη και καταξίωση, (όσοι με γνωρίζουν ξέρουν τις επιχειρηματικές μου δράσεις), αλλά και την οικογενειακή μου φροντίδα, καθώς είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Γι’ αυτό λοιπόν η σχέση μου με τα «κοινά» πράγματα του τόπου ήταν ανύπαρκτη. Εμπιστευόμουν τους έχοντες την πείρα και τη γνώση να ασχολούνται με την τύχη του τόπου μας.
Πλέον αισθάνομαι ότι πρέπει να συνεισφέρω και εγώ στην προσπάθεια για την καλύτερη πορεία του τόπου μας. Του τόπου των παιδιών μας. Σε αυτή την πανέμορφη περιοχή ζούμε και πρέπει εμείς οι ίδιοι να νοιαστούμε για ό,τι είναι λάθος και να το διορθώσουμε.
Να σηκωθούμε από τον καναπέ, να βρούμε χρόνο από τις δουλειές μας και να φροντίσουμε τα πράγματα γύρω μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.
Από τη μεριά μου, με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτω, μπορώ να προσφέρω στα οικονομικά θέματα και όχι μόνο, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο αυριανός Δήμαρχος της Ερμιονίδας κ. Τάσος Λάμπρου.
Σας καλώ λοιπόν να με στηρίξετε με την επιλογή σας, για να δυναμώσω την φωνή σας και να κάνουμε τον τόπο μας ισάξιο των προσδοκιών μας!

Με τιμή
Παντελίνα (Λίνα) Κουμαρά του Δημητρίου
Λογίστρια – Φοροτεχνικός

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

καλώς όρισες άνοιξη

Ρόμπερτ Όρμπεν:
“Η άνοιξη είναι ο τρόπος του Θεού να πει: «πάμε άλλη μια φορά»


Έλλη Βασιλάκη

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21/3)


Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21/3). Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, όχι τυχαία, από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21). το σύνδρομο Down περιγράφηκε το 1860 (!): 
αναγνωρίστηκε το 1860 από το γιατρό Langdon Down ο οποίος πρόσεξε ότι μία ομάδα ατόμων, άσχετων μεταξύ τους, που βρίσκονταν σε ιδρύματα, είχαν παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά. 
...και μετά από 100 χρόνια ανακαλύφθηκε η αιτιολογία του (?): 
περίπου 100 χρόνια μετά ανακαλύφθηκε η αιτιολογία των σωματικών χαρακτηριστικών και των μαθησιακών δυσκολιών από τον ιατρό-νηπιαγωγό Jerome Lejeune στο Παρίσι. Το σύνδρομο Down δημιουργείται από ένα παραπάνω χρωμόσωμα στο 21ο ζευγάρι. 
Γνωρίζετε ότι το σύνδρομο Down επηρεάζει... 1 ανά 770 γεννήσεις (επιπολασμός 1:770) 
...αλλά το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια;! 
Οι άνθρωποι δεν υποφέρουν από αυτήν, ούτε είναι θύματα. ...παρόλα αυτά είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία στους ανθρώπους!
Έλλη Βασιλάκη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ευθυμιάδης Γιάννης 

  
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Πέμπτη 21-03-19

Απάντηση Γιάννη Γεωργόπουλου στον κ. Λαδά

Κύριε Λαδά
στόχος δικός μου αλλά και της παράταξής μας είναι η ουσιαστική προβολή και η τουριστική ανάπτυξη της Ερμιονίδας μας. Με το δελτίο τύπου της 18ης Μαρτίου ενημερώσαμε τους δημότες και απευθυνόμενοι στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου μας η οποία εκπροσωπείται από εσάς, αναρωτηθήκαμε για το αποτέλεσμα της συμμετοχής του Δήμου μας στην εν λόγω έκθεση. Η απάντηση σας, κ. Λαδά, δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Η παρουσία σας στην έκθεση έγινε με έξοδα του Δήμου, που όπως φαίνεται από το ένταλμα που παρουσιάζουμε, δεν θα αποδοθούν μετά από 5 με 6 μήνες, όπως αναληθώς αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, αλλά μόλις μετά από 8 ημέρες (αφού η έκθεση στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου και το ένταλμα πληρωμής έχει εκδοθεί στις 18 Μαρτίου).

Απάντηση του κ. Απόστολου Λαδά στο άρθρο του κ. Γεωργόπουλου .Κύριε Γεωργόπουλε,
αναφορικά με το άρθρο σας στο "Εικονοσκόπιο" και στους "Ιχνηλάτες",
θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Τουρισμός ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΤΙΒΑΡΑ ΧΈΡΙΑ, ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ.
Η αντίληψή σας για την προβολή του Τουρισμού της Ερμιονίδας σε "εκδηλώσεις όπως η εμποροπανήγυρη - "ζωοπανήγυρη" της Τεγέας!!!, καθώς και το σχόλιό σας για προβολή μέσω διανομής φυλλαδίων σε Διεθνείς Εκθέσεις, δείχνουν το ποσό πολύ απέχετε, ως παράταξη, από την σημερινή τουριστική πραγματικότητα.
Εμείς έχουμε αποφασίσει να συμμετέχουμε μόνο σε σημαντικές Εκθέσεις Τουρισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Κανένας σύγχρονος τουριστικός φορέας δεν ασχολείται πλέον με τα φυλλάδια, τα οποία και κοστίζουν, και δεν τα διαβάζει κανείς, πετάγονται στα σκουπίδια και ρυπαίνουν.

Πρόσκληση για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Κρανίδι


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Τάσος Λάμπρου : Οι τρεις πρώτοι βασικοί άξονες του προγράμματός μας

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Βρισκόμαστε περίπου δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 και στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματος μας και τις βασικές μας κατευθύνσεις. Με το σημερινό δελτίο τύπου θέλουμε να αναδείξουμε τους τρεις πρώτους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τις αρχικές μας προτεραιότητες από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όταν θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας σαν νέα Δημοτική Αρχή.
Πρώτη προτεραιότητα: Πρέπει ο Δήμος Ερμιονίδας να αποκτήσει Διαχειριστική Επάρκεια, έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα ένταξης σε Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα.
Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο άμεσος και πρωταρχικός στόχος μας. Πέρασαν πέντε χρόνια απραξίας και ο Δήμος μας έχασε μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει Διαχειριστική Επάρκεια, δηλαδή την απαραίτητη

ΝΕΔΥΠΕΡ: Ο ¨ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ

Δύο είναι οι μεγάλες διάφορες που επιφέρει ο «Κλεισθένης» στο καταρτισμό των ψηφοδελτίων των συνδυασμών.

Πρώτον, αυξάνει τον απαιτούμενο αριθμό γυναικών στο 40% «τουλάχιστον» του συνόλου των υποψηφίων σε όλα τα ψηφοδέλτια, είτε για το Δήμο είτε για τα κοινοτικά συμβούλια (άρθρα 14.4γ και άρθρο 16.5γ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για έναν συνδυασμό με το ελάχιστο νούμερο υποψηφίων για το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή με είκοσι επτά (27) υποψηφίους (άρθρο 14.γ) χρειάζονται έντεκα (11) γυναίκες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που απαιτούνταν οχτώ(8). Στην περίπτωση δε που ένας συνδυασμός θέλει να έχει το μέγιστο αριθμό των πιθανών υποψηφίων (27+50%), τότε θα χρειαστεί δέκα έξι (16) γυναίκες.

Ανάργυρος Λεμπέσης: Το πρώτο μέλημα ενός επιτυχημένου Δημάρχου είναι η Καθημερινότητα


Αγαπητοί συνδημότες,
ο Δήμαρχος για να θεωρηθεί επιτυχημένος, εκτός από τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια και την άψογη συνεργασία με τους Προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, πρέπει να πετύχει και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, που μέσα σ’ αυτήν μεταξύ της καθαριότητας, της συντήρησης του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου είναι και ο δημοτικός φωτισμός.
Διότι τον δημοτικό φωτισμό τον πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως όσοι έχουν κτίσματα εντός και εκτός οικισμών, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πρέπει σε όλους να ανάβει το ΦΩΣ.
Με έκπληξη παρακολουθώ τον φωτισμό στο Κρόθι, έργο της τέως Κοινότητας Ερμιόνης επί Προεδρίας Γεωργίου Καρακατσάνη.
Τα φώτα αυτά άναβαν συνεχώς, με την τακτική συντήρησή τους, από το 1993 μέχρι το 2017. Έκτοτε μαύρο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να έχει  λεηλατηθεί σήμερα ο Μύλος στο Κρόθι.
Τα πεζοδρόμια στα γραφικά Μαντράκια είναι θεόσβηστα εδώ και κάμποσα χρόνια.
Ο φωτισμός της εισόδου της Ερμιόνης, από το παλιό Νεκροταφείο και πέρα, μέχρι Ιπποκράτη, είναι σε άσχημη κατάσταση.

Λουλουδιασμένη Ερμιονίδα Στους Φούρνους στο Κρανίδι
Στους Φούρνους


Στο Κρανίδι

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Περί ασυνειδήτου και τυφλώσεως

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΗ ΕΡΜΙΟΝΗ
Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤ´ ΕΠΑΝΑΛΥΨΗ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΜΕ ΟΓΚΩΔΗ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ κλπ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ.
Όλα αυτά στον κεντρικό δρόμο εισόδου της Ερμιόνης τον πιο πολυσύχναστο χωρίς κανείς να αντιληφθεί ποια αυτοκίνητα έριξαν όλα αυτά τα αντικείμενα.!!!!!
Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε διαχωρισμός κλαδιών από ογκώδη και Απορρίμματα. 


Αν οι "ασυνείδητοι" είχαν επιλογή να πάνε τα κλαριά, τους καναπέδες και τα μπάζα σε θεσμοθετημένους νόμιμους χώρους που έχει ο Δήμος, και προτίμησαν να τα αποθέσουν σε αυτόν τον χώρο, είναι όντως ασυνείδητοι.
Αν ο Δήμος δεν έχει θεσμοθετήσει και λειτουργεί νόμιμα τέτοιους χώρους, τότε οι συμπατριώτες είναι ευσυνείδητοι, γιατί δεν πήγαν να τα πετάξουν στα ρέματα και στις γνωστές γούβες των κάμπων μας. Τα άφησαν σε ένα χώρο που ούτως ή άλλως ο Δήμος τον έχει φτιάξει για να δέχεται και τέτοιου είδους αντικείμενα, έστω όχι τόσο ογκώδη.

Πιάνου είναι η ευθύνη που στον κεντρικότερο δρόμο, σε εμφανέστατο σημείο στην είσοδο της πόλης μας, δίπλα (ή μέσα;) σε σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, φτιάχτηκε το μοναδικό κέντρο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων, σκουπιδιών, μπαζών, κ.λ.π., κ.λ.π.;;; Και αν αυτό έγινε από προηγούμενες κοινοτικές ή δημαρχιακές εξουσίες γιατί 5 χρόνια όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά επεκτάθηκε, ώστε να δέχεται όλα αυτά; Και λέω μέσα, γιατί εμείς οι παλιοί βλέπαμε στον χώρο αυτό το τελευταίο ίχνος προς την Ερμιόνη του ρωμαϊκού υδραγωγείου πριν κατασκαφτεί  για να γίνει χώρος σκουπιδιών .... τόσο προβεβλημένος για να κοσμεί την είσοδο της Ερμιόνης.

Αλλά ας αφήσουμε τους ασυνείδητους συμπατριώτες και να πάμε στον σίγουρα συνειδητό Δήμο μας. Γιατί μόνο αν είσαι συνειδητός μπορείς να πεις τον άλλον ασυνείδητο.
Πήρε ο Δήμος τα μπάζα, τα κλαριά και τους καναπέδες. Μπορεί να μας δείξει με φωτογραφίες σε ποιους ακριβώς θεσμοθετημένους νόμιμους χώρους του Δήμου Ερμιονίδας τα απέθεσε;  Αυτοί είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν.
Αν υπάρχουν, ο Δήμος έπρεπε με ταμπέλες, με ανακοινώσεις και σχέδια να μας λέει πού να τα πηγαίνουμε. Και να βγει αμέσως με φωτογραφίες να μας πει: εκεί τα πήγε νομίμως και ο Δήμος τα μπαζοκαναπεδόκλαρα των ασυνειδήτων.
Αν δεν υπάρχουν, ο Δήμος να επιβραβεύσει τους ασυνείδητους που δεν τα πέταξαν από δω και από κει.

Και ο γρίφος: Σε τόσο πολυσύχναστο μέρος πώς δεν είδε κανείς τα αυτοκίνητα των ασυνείδητων;
Μα τόσα χρόνια είδε ο Δήμος πώς αναφλέγονται οι χωματερές, πώς πιάνουν φωτιά ξαφνικά σωροί με σκουπίδια, πώς ξαφνικά σε απίθανα μέρη συγκεντρώνονται σκουπίδια; Είδε ποτέ τα αυτοκίνητα που τα πάνε εκεί; Είδε ποτέ ο Δήμος τα αυτοκίνητά του να μεταφέρουν τα σκουπίδια στην αυλή του φοντανοποιού δεματοποιητή, δηλαδή είδε ποτέ κανένα αποδεικτικό παράδοσης - παραλαβής από τον ΦΟΣΔΑ;

Το ψάρι από το κεφάλι ... τυφλώνεται.

Βασίλης Γκάτσος

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΔΥΠΕΡ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Αγαπητοί συνδημότες,

Ονομάζομαι Παντελής Αποστόλου του Αναργύρου και είμαι πτυχιούχος   του τμήματος Ζωοτεχνίας  και Γεωπονίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ)  Αιγάλεω. Κατάγομαι από το Λουκαϊτι Ερμιονίδας  όπου και διατηρώ κτηνοτροφική μονάδα.  

Ως νέος άνθρωπος που επέλεξα να ζω και να εργάζομαι  στην Ερμιονίδα θέλω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο να αλλάξουμε σελίδα. Είναι επιτακτική ανάγκη ο Δήμος Ερμιονίδας  να αποκτήσει μια διοίκηση με όρεξη για δουλειά και διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Για αυτό στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019 θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας Τάσου Τόκα (ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ), ο οποίος  απέδειξε ότι μπορεί να εκφράσει αυτή την αλλαγή.

Καλώ λοιπόν τους νέους ανθρώπους και όλους τους ενεργούς πολίτες να συνδράμουν για να στελεχώσουμε με το καλύτερο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό την παράταξη που θα φέρει το όραμα και την ελπίδα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΗ ΕΡΜΙΟΝΗ

Δημήτρης Σφυρής (facebook)

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΗ ΕΡΜΙΟΝΗ 
Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤ´ ΕΠΑΝΑΛΥΨΗ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΜΕ ΟΓΚΩΔΗ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ κλπ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ. 
Όλα αυτά στον κεντρικό δρόμο εισόδου της Ερμιόνης τον πιό πολυσύχναστο χωρίς κανείς να αντιληφθεί ποια αυτοκίνητα έριξαν όλα αυτά τα αντικείμενα.!!!!!
Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε διαχωρισμός κλαδιών από ογκώδη και Απορρίμματα.


Δυνατή Ερμιονίδα: Ο τουρισμός στον αυτόματο πιλότο…

Έχουμε επισημάνει, παρά πολλές φορές με δελτία τύπου αλλά και με παρεμβάσεις του επικεφαλή μας Γιάννη Γεωργόπουλου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πως η Ερμιονίδα τουριστικά, με ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, έχει μείνει πίσω, πολύ πίσω.
Μια απ’ αυτές τις παρεμβάσεις ήταν στις 25 Αυγούστου 2017, που ενημερώσαμε για την απουσία της Ερμιονίδας από το περίπτερο της Αργολίδας στην Έκθεση της Τεγέας το 2017. 
Ακόμα ένα παράδειγμα της αδιαφορίας και της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Σφυρή και για τον Τουρισμό, είναι η έκθεση ITB στο Βερολίνο, όπου καμία αναφορά για την Ερμιονίδα δεν γινόταν στο περίπτερο της Περιφέρειας. Στα διαφημιστικά έντυπα δεν υπήρχε προβολή της Ερμιονίδας, ούτε καν μια φωτογραφία. Ανύπαρκτος ο Δήμος μας στα έντυπα της Έκθεσης. 

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Βασίλης Γκάτσος: Τα μανταρίνια του μπαρμπα Δημήτρη Κόντου

Τομή μανταρινιάς περιβολιού

(Με αφορμή την προσφορά μανταρινιών από τον εγγονό του Δημήτρη).

Τα πολύ παλιά χρόνια (έτσι όπως αρχίζουν τα παραμύθια), υπήρχε ένα μεγάλο για την εποχή του περιβόλι προσανατολισμένο στην παραγωγή λεμονιών, μανταρινιών και δευτερευόντως, πορτοκαλιών, ροδιών. Τα μανταρίνια ήταν μόνο τα λεγόμενα Χιώτικα, που από τότε ονομάζονταν Ερμιόνης. Τα πορτοκάλια ήταν: Τα αυγουλάτα, μεγάλα, σε σχήμα αυγού, ζουμερά, γλυκόξινα, γευστικότατα. Τα ξινά, στρογγυλά και πολύ ξινά, σήμερα δεν θα τα τρώγαμε. Τα γλυκά, τα ντόλτσε, πολύ γλυκά και νόστιμα. Τα σαγκουίνια, γλυκόξινα αλλά εξαιρετικά στη γεύση. Ήταν μία ποικιλία που η σάρκα τους ήταν κοκκινωπή, και μια άλλη που ήταν πολύ σκούρα, σαν το αίμα, γι' αυτό και τα λέγαμε αιμάτινα ή ισπανικά. 
Το περιβόλι αυτό είχε δημιουργηθεί ανατολικά - βορειοανατολικά του λόφου που αργότερα πήρε την ονομασία "λόφος του Κόντου", κυρίως όμως " λόφος με τα αχούρια και το αλώνι του Κόντου".
Η γιαγιά μου έλεγε ότι εκεί υπήρχαν κρανιδιώτικα αμπέλια που τα ξερίζωσαν και τα κάνανε περιβόλια. Η μητέρα μου έλεγε ότι το περιβόλι ήταν κρανιδιώτικο και ότι η πρώτη γυναίκα του παππού μου ήταν αδελφή της πρώτης γυναίκας του Δημήτρη του Κόντου και ότι πήραν το περιβόλι προίκα, χωρισμένο στη μέση με μια γραμμή που χώριζε τα δέντρα και έφτανε μέχρι την κόκκινη ριζιμιά πέτρα, από το χαρακτηριστικό κόκκινο πέτρωμα του λόφου. Στη φωτογραφία βλέπουμε την έκταση που είχε αυτό το περιβόλι και πώς μετά χωρίστηκε, αρχές του 20ου αιώνα.
Περιβόλι  Κανέλλη-Κόντου