Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Στρογγύλη- Καλλίστη- Θήρα- Σαντορίνη και ο σεισμός του 1866. Του Γιάννη Λακούτση

 


Στρογγύλη- Καλλίστη- 

Θήρα- Σαντορίνη  και  ο σεισμός  του  1866

  

 Του Γιάννη Λακούτση


Τη  γέννηση  του  νησιού   αυτού  περιγράφει  ο  Απολλώνιος    Ρόδιος(1): «Οι  Αργοναύτες  επιστρέφοντας  από  την  Κολχίδα,  πέρασαν  από  τη  Λιβύη,  όπου  ο  βασιλιάς  της  χώρας  Ευρύπυλος,  γιος  του  Ποσειδώνα,  τους  φιλοξένησε  και  φεύγοντας  τους  χάρισε  έναν  βώλο  γης,  τον  οποίο  ο  Εύφημος  άφησε  από  απροσεξία  να  πέσει  στη  θάλασσα  όταν  η  Αργώ  έφτασε  στο  ύψος  της  Ανάφης. Έτσι  δημιουργήθηκε  ένα  νησί,  η  Καλλίστη,  προγενέστερη  ονομασία  της  Θήρας». Ο  Ηρόδοτος  ισχυρίζεται  ότι  η  Θήρα  εποικίστηκε  για  πρώτη  φορά  από  Φοίνικες.  Στις  αρχές  της  πρώτης  χιλιετίας  π.Χ.  εγκαταστάθηκαν  στο  νησί  Δωριείς,  οι οποίοι  ίδρυσαν  την  πόλη  Θήρα  δίνοντάς  της  το όνομα  του  αρχηγού  τους,  Θήρα του  Αυτεσίωνα,  συγγενή  του  βασιλικού  οίκου  της  Σπάρτης.  Αργότερα  το  ίδιο  όνομα  πήρε  όλο  το  νησί,  που  μέχρι  τότε  λεγόταν  Καλλίστη.  « Λοιπόν,  στο  νησί  που  τώρα  λέγεται  Θήρα,  προηγουμένως  όμως  αυτό  το  ίδιο  λεγόταν  Καλλίστη, ζούσαν  απόγονοι  του  Μεβλίαρου,  του  γιου  του  Ποικίλου,  από  τη  Φοινίκη.  Γιατί  ο  Κάδμος  ο  γιος  του  Αγήνορα,  αναζητώντας  την  Ευρώπη,  αποβιβάστηκε  στο  νησί  που  σήμερα  λέγεται  Θήρα  κι  άφησε  σ’ εκείνο  το  νησί  κι  άλλους  Φοίνικες,  μάλιστα  κι  έναν  συγγενή  του,  τον  Μεβλίαρο.  Οι  απόγονοί  του  λοιπόν  όριζαν  το  νησί  που  λεγόταν  Καλλίστη,  οχτώ  κιόλας  γενιές  προτού  φτάσει  ο  Θήρας  από  τη Λακεδαίμονα».  (2)  Η  ονομασία  Σαντορίνη  εμφανίστηκε  πρώτη  φορά  στο  έργο  ενός  Άραβα  γεωγράφου  τον  11ο  αιώνα  μ.Χ.  αλλά  καθιερώθηκε  τον  14ο  αιώνα μ.Χ. Προέρχεται  από  τους  διερχόμενους  Φράγκους  Σταυροφόρους  οι  οποίοι στέκονταν  για  ανεφοδιασμό  κοντά  στην  εκκλησία  της Αγίας  Ειρήνης,  ( Σάντα Ιρίνα), που  βρίσκεται  στη  σημερινή  περιοχή  της  Περίσας,  είναι  η  μία  εκδοχή  και  η  άλλη που  θεωρείται  ως  η  πιο  πιθανή,  πρόκειται  για  την  μεγαλοπρεπή παλαιοχριστιανική  τρίκλητη  βασιλική  της  Αγίας  Ειρήνης,  τα  ερείπια  της  οποίας  ανακαλύφθηκαν  το  1992. Μετά  την  απελευθέρωση  της  Ελλάδας  επίσημα καθιερώθηκε  το  όνομα  Θήρα,  όμως  οι  ξένοι  χάρτες  συνέχισαν  να  την  ονομάζουν  Σάντα  Ιρίνα  από  την  οποία  και  παρέμεινε  με  παραφθορά  ως  Σαντορίνη. Η  Σαντορίνη  έχει  μακρά  και  ταραχώδη  ιστορία,  η  οποία  περιλαμβάνει  μερικές  από  τις  πιο  ισχυρές  εκρήξεις  ηφαιστείων  και  σεισμούς.  Από  την  καταστροφική  έκρηξη  του  ηφαιστείου  το  1610 π.Χ.  (συν /πλην  10  χρόνια),  μέχρι  τη  σεισμική  δόνηση  των  7,8  Ρίχτερ  το  1956,  η  ιστορία  του  νησιού  είναι  γεμάτη  από  καταστροφές. Το  ηφαίστειο  συνδέεται  άμεσα  με  τη  Σαντορίνη  αφού  το  ίδιο το  νησί  έχει  σχηματιστεί  από  την

Πρόσκληση – Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων εορτασμού της Γ’ “κατ’ επανάληψη” Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη


Καλό μήνα!


Ο Μάρτης ο παλουκοκάφτης..

Πίνακας της κας Ανθούλας Λαζαρίδου Δουρούκου από τη συλλογή "Οι μήνες".

Κρανίδι Ερμιονίδας: Μεγαλειώδης η συγκέντρωση για τα Τέμπη (28/02/2025)



Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Το ΙΛΜΕ θα τιμήσει στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 τον Γεώργιο Σισίνη.

 



Το ΙΛΜΕ θα τιμήσει στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις 

για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 τον Γεώργιο Σισίνη.

 

Ο Γεώργιος Σισίνης (1769 - 1831) υπήρξε εξέχουσα μορφή του Αγώνα του ΄21 και Πρόεδρος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Ερμιόνη και στην Τροιζήνα.

 

Ο Βρετανός ναύαρχος Χάμιλτον μετά την συνάντησή του με τον Σισίνη το 1827 είπε «Η Ελλάς θα είναι ελευθέρα εντός ολίγου, διότι της Συνελεύσεως αυτής προϊσταται Πρόεδρος, ανήρ σώφρων, γενναίος και μετριόφρων, ως οι αρχηγοί της Αμερικανικής Συμπολιτείας. Έχω προαίσθησινπερί της ελευθερίας της Ελλάδος».  

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Μαρτίου 2025 στην Ερμιόνη.

 

Η εκδήλωση προς τιμήν του Γ. Σισίνη έχει σχεδιαστεί από το ΙΛΜΕ και με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025, με ώρα έναρξης 6 μμστο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού), βάσει του παρακάτω προγράμματος.

 

 

• Ομιλία με θέμα «Γεώργιος Σισίνης. Ο εκ Γαστούνης πολλού πνεύματος και δραστηριότητος ανήρ» από τον συμπατριώτη του Γ. Σισίνη, συγγραφέα και μαθηματικό Κώστα Λούρμπα.

 

• Θεατρική απόδοση διαλόγου μεταξύ Γ. Σισίνη και Θ. Κολοκοτρώνη. Το δρώμενο επινόησε η φιλόλογος Τίνα Αντωνοπούλου και εδράζεται σε ιστορικά γεγονότα.

 

 

• Μουσική και τραγούδια, από το Σύνολο Ελληνικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού του Δήμου Πηνειού Ηλείας με τη διδασκαλία και υπό τη διεύθυνση του Μουσικού – Θεολόγου, π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου.

 

 

Ερμιόνη 25/02/2025

Τίνα Αντωνοπούλου, φιλόλογος

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

 

 

Ταχ. Δ/νση: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, ΤΚ 21051 Ερμιόνη. Τ. 2754032095

Ηλεκτρ. Δ/νση: i.l.m.ermionis@gmail.com  Ιστοσελίδα:https://mouseioermionis.com  

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

                        ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ 

 

                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Το Δ.Σ του Ερμιονικού Συνδέσμου οργανώνει στις 15 Μαρτίου 2025

ημέρα Σάββατο και ώρα 3 μ.μ. απογευματινό περίπατο στο Σούνιο.

Θα ξεναγηθούμε στον Ναό του Ποσειδώνα και θα θαυμάσουμε την Πανοραμική θέα του Αιγαίου πίνοντας τον καφέ μας .

Αναχώρηση  από τον Σταθμό ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Πειραιά

και επιστροφή στο ίδιο σημείο μέσω Λαυρίου.

Τιμή συμμετοχής 15 ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ μέχρι 10-3-25

στις κ.κ. Κατερίνα Γασπαράτου τηλ.6936898498

και Ελένη Τράκη τηλ. 2104515081.