Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Βασίλης Γκάτσος: ΔΕΥΑ: Εμείς τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε με το πόσιμο - καθάρσιο;;;

 


Τι αλλάζει στις ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ με το νέο Νομοσχέδιο:


.......    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η οικειοθελής συγχώνευση των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), καθώς και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πιο συγκεκριμένα προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των δύο μεγάλων παρόχων ύδατος της χώρας προβλέπονται:

Η υποχρεωτική απορρόφηση από την ΕΥΔΑΠ. όλων των παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου. Ειδικά για τους Δήμους Κυθήρων, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου δίνεται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντός εξαμήνου, η δυνατότητα εξαίρεσης. .........

************* ******************** ************** ********

Με το νέο Νομοσχέδιο θα πρέπει ο Δήμος μας να αποφασίσει: 
α). Αν θέλει να συγχωνευτεί η ΔΕΥΑΕΡ με άλλες ΔΕΥΑ.
β). Αν δεν θέλει να συγχωνευτεί, να μείνει ως έχει, ανεξάρτητη.

Αν συγχωνευτεί με άλλες ΔΕΥΑ του Νομού μας, αυτό δεν έχει κανένα νόημα, γιατί όλες έχουν τα χάλια τους και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη. Δηλαδή χάλι + χάλι + χάλι + χάλι = 4 χάλια.
Αν παραμείνει ως έχει, ελπίδα δεν υπάρχει, δηλαδή μία από τα ίδια.

Υπάρχει όμως ένα παράθυρο:
Όπως διαβάσατε παραπάνω, το Νομοσχέδιο θέλει υποχρεωτική απορρόφηση από την ΕΥΔΑΠ όλων των παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των Δήμων Κέας, Καρύστου και Κύμης - Αλιβερίου.
Προφανώς τούτο σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ με αγωγούς  θα πάει το νερό της στη Νότια Εύβοια προφανώς με αγωγό μέσω Χαλκίδας, ή από Αγία Μαρίνα με υποθαλάσσιο αγωγό περίπου 5 χιλιομέτρων.Για την Κέα προφανώς μέσω Σουνίου με υποθαλάσσιο αγωγό 20 χιλιομέτρων.

Ήδη με υποθαλάσσιο αγωγό 12 χιλιομέτρων παίρνει νερό ΕΥΔΑΠ η Αίγινα.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τηλεφωνική Απάτη

 


Κρανίδι, 13.02.2025

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Τις τελευταίες μέρες άγνωστοι απατεώνες καλούν ως επί το πλείστον σε σταθερά τηλέφωνα συμπολιτών μας, προσπαθώντας δολίως να τους αποσπάσουν χρήματα, εμπλέκοντας είτε συγγενικά τους πρόσωπα σε υποτιθέμενα ατυχήματα, είτε σε υποτιθέμενες πληρωμές από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας.

Παρακαλούμε πολύ να είστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους τηλεφωνήματα, να προστατεύσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας από τις τηλεφωνικές απάτες  και να διαδώσετε το παρόν μήνυμα στους οικείους σας και τους γνωστούς σας.

Γραφείο Δημάρχου

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Βασίλης Γκάτσος: Καινοποιός ΚΥΑ ή Κενοποιός; Δεν ξέρω.... αλλά έχουμε τουλάχιστον φαντασία!

 


Μια νέα Κ.Υ.Α.  έρχεται να.... αυξήσει το τουριστικό ρεύμα στα μέρη μας.

Οι Μονάδες Υδατοκαλλιέργειας (Ιχθυοτροφεία) θα μπορούν να δέχονται, ή οι ίδιες να οργανώνουν, καταδύσεις στο χώρο που δραστηριοποιούνται για να βλέπουν οι τουρίστες τα ψάρια στα κλουβιά, τον τρόπο που ταΐζονται, τις διαδικασίες της Μονάδας εκτροφής, αλλά να παρατηρούν και τα άλλα ψάρια τα ελεύθερα που κοπαδιάζουν γύρω από κλουβιά για να φάνε την περισσευούμενη τροφή. Η Μονάδα μπορεί να έχει και ειδικό επισκέψιμο κλουβί με αραιωμένα τα ψάρια, 1.5 κιλά ψάρια ανά κυβικό μέτρο νερού, για να βουτάνε μέσα οι επισκέπτες και να τα παρατηρούν. Τα ψάρια όμως αυτά δεν επιτρέπεται να πουληθούν ή να καταναλωθούν.  Το γιατί δεν διευκρινίζεται. Πιθανόν μπορεί να μολυνθούν με κάτι από την επαφή με τους ανθρώπους; Το ανάποδο δεν μπορεί να συμβεί;
Δεν θα μπορούν βέβαια οι επισκέπτες να ψαρεύουν ούτε μέσα στα κλουβιά, ούτε απ΄ έξω, γιατί εξ ορισμού η αλιεία από τρίτους σε χώρο Ιχθυοκαλλιέργειας απαγορεύεται. Η Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας θα μπορεί να αναπτύξει στη στεριά πρόχειρη στέγαση εστίασης ψαριών στην οποία οι ψαράδες που ασκούν και αλιευτικό τουρισμό (μπορεί να τον ασκεί και η ίδια η Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας), δηλαδή παίρνουν μαζί τους μια ομάδα τουριστών για να παρακολουθήσουν το ψάρεμα αλλά και να ψαρέψουν οι ίδιοι, τα ψάρια που πιάνουν μπορούν να πηγαίνουν στο χώρο εστίασης των Ιχθυοτροφείων για να τα μαγειρέψουν. Δεν διευκρινίζει αν το Ιχθυοτροφείο θα μπορεί να σερβίρει δικά του ψάρια.
Δεδομένου ότι όλος ο χώρος του Ιχθυοτροφείου που έχει τα κλουβιά δέχεται καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφής που διαχέονται εν μέρει στον πέριξ των κλουβιών χώρο, δεδομένου ότι ρίπτονται με έναν ανάλογο τρόπο και ειδικά φάρμακα για τις ασθένειες των ψαριών, η ΚΥΑ δεν γράφει τίποτα για το ποια Υπηρεσία θα παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα του νερού, ώστε να επιτρέπει τις καταδύσεις, γιατί με όποιον τρόπο και να καταδυθείς είναι αδύνατον να μην έρθει το σώμα σου σε επαφή με το νερό.

Λεπτομέρειες στην παρακάτω διεύθυνση όπου και το ΦΕΚ της ΚΥΑ:

Κ.Υ.Α. 22801/30-12-2024: ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ (ΦΕΚ 7315/Β/2024)

https://geotee.gr/2025/01/03/k-y-a-22801-30-12-2024-oroi-kai-proypotheseis-parochis-ypiresion-alievtikou-kai-katadytikou-tourismou-se-dimosia-fysika-ichthyotrofeia-kai-monades-ydatokalliergeias-fek-7315-v-2024/


Βασίλης Γκάτσος