Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Βασίλης Γκάτσος: Καλοκαιρινά Ερμιόνης 2: Πεζοί και αυτοκίνητα.

 


Όταν χειμωνιάζει είναι η καλύτερη περίοδος να σκεφτούμε τα καλοκαιρινά που πέρασαν για να βελτιώσουμε τα καλοκαιρινά που έρχονται.

Κοινή διαπίστωση ότι η Ερμιόνη είναι παραδομένη στο αυτοκίνητο. Από το Φουγάρο του Μέξη που είναι ουσιαστικά η είσοδος στον οικισμό μέχρι την έξοδο προς Γκουριμέσι, δηλαδή όλος ο περιφερειακός παραλιακός χώρος, είναι παραδομένος στο αυτοκίνητο. Στο Λιμάνι και στα Μαντράκια, όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος προς τη γραμμή των σπιτιών και των καταστημάτων, συνήθως ανισόπεδος, μόνο ως πεζοδρόμιο δημόσιας χρήσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όντας σε νόμιμη χρήση καταστημάτων πάσης φύσεως, ή νόμιμη ιδιοκτησία οπότε και αποκλειστική χρήση παραλιακών σπιτιών.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 


ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου με χαρά υποδέχτηκε, την Τρίτη, 04-03-2025, τον Δρ. Αγγελο Αμδίτη,Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Πρόεδρο  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα ευφυή συστήματα  μεταφορών. επιστημονικό συντονιστή του έργου THETIDA και Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Δρ. ΑμδίτηςΑγγελος  μίλησε στους μαθητές μας για τα πρωτοποριακά τεχνολογικά εργαλεία για την προστασία των μνημείων παγκοσμίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής . Η Α’ Λυκείου, αυτή την σχολική χρονιά, υλοποιεί περιβαλλοντικό πρόγραμμα βασισμένο στα προβλήματα που προκύπτουν και παρατηρούνται σε παράκτιες και μη περιοχές από την κλιματική αλλαγή.  Το πρόγραμμα THETIDA έχει ως στόχο την συλλογή πληροφοριών με αισθητήρες σε διάφορα σημεία, με ανιχνευτές δονήσεων και ρωγμών  που σε συνδυασμό με δεδομένα των δορυφόρων,  γίνεται εκτίμηση του κινδύνου και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγουμε καταστροφή ή διάβρωση του μνημείου. Ο  Δρ. Αμδίτης ανέλυσε την λειτουργία και εφαρμογή του προγράμματος,  παρουσίασε φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της ομάδας, τόνισε την αναγκαιότητασυμμετοχής όλων μας στην προστασία του περιβάλλοντος. Σημαντικό σημείο ήταν η ενημέρωση των μαθητών για  την εφαρμογή  HYPERION όπου ένας πολίτης μπορεί να καταγράψει μία περιβαλλοντική  αλλαγή σε   διάφορα σημεία και να τα στείλει ως πληροφορία σε κέντρο  συλλογής αυτών των πληροφοριών .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δρ. Αμδίτη Άγγελο που  μας τίμησε με την παρουσία του!!!Μέσα από την ομιλία του έγινε κατανοητό ότι ως ενεργοί πολίτες οφείλουμε να πάρουμε στα χέρια μας την  δράση για την κλιματική αλλαγή, να μοιραστούμε την γνώση και να αυξήσουμε τον αριθμό συμμετοχής  και ανάμιξης των πολιτών στην πρόληψη και αποφυγή περιβαλλοντικών κινδύνων. Ελπίζουμε ότι , μέσα από την προσπάθεια και τις εργασίες των  μαθητών/ τριών, νέα ταλέντα θα γίνουν μέλη αυτών των ομάδων του Πολυτεχνείου !


ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

 

«’Από την Έρευνα στην Επιχείρηση: Σχεδιάζοντας το μέλλον σας»

 

Στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, την Τρίτη, 04-03-2025, έγινε παρουσίαση και ομιλία εκ μέρους της κ. Ευαγγελίας Λάτσα, κύριας ερευνήτριας του ΕΠΙΣΕΥ και CEO της CIBOS Innovation, τεχνοβλαστού του ΕΠΙΣΕΥ/ ΕΜΠ,  στο θέμα «’Από την Έρευνα στην Επιχείρηση: Σχεδιάζοντας το μέλλον σας». Η κ. Λάτσα τόνισε ότι τα αποτελέσματα  μιας έρευνας πρέπει να έχουν στόχο την ανάπτυξη. Καινοτόμα προϊόντα, νέες μέθοδοι, ευρεσιτεχνίες καθώς και επιστημονικά ευρήματα μπορούν να υλοποιηθούν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα μας μέσα από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Αυτή η επιχειρηματικότητα διέπεται από  ένα σωστό  σχεδιασμό , ανάπτυξη και  αξιολόγηση του παραγόμενου προϊόντος. Απευθυνόμενη στους μαθητές μας, εξήγησε την αναγκαιότητα συμμετοχής των μελλοντικών φοιτητών/ τριών σε ερευνητικές ομάδες  των Πανεπιστημίων, την ανάπτυξη ενδιαφέροντος για επιχειρηματική δραστηριότητα , ανταγωνιστικού σχεδιασμού και βελτιστοποίηση της κοινωνικής προσφοράς σε σχέση ,με το προϊόν της έρευνας. Η αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια, η διάδοση της καινοτομίας, η υγεία, οι μεταφορές , χρήζουν υλοποίησης και εφαρμογής στρατηγικής τεχνολογικής ανάπτυξης στον επιχειρηματικό στίβο ( αναφορά σε start-upsσε επιχειρηματικούς οργανισμούς spin off ).

Η κ. Λάτσα κάλεσε τους μαθητές και μαθήτριες να αγκαλιάσουν την τεχνολογία, να αξιολογούν τις προσπάθειες τους, να βρουν την συνταγή της προσωπικής τους επιτυχίας, να διαμορφώσουν  και να σχεδιάσουν το μέλλον τους έχοντας ως βασικό πυλώνα την γνώση.

Κλείνοντας την εκπληκτική ομιλία της , η κ. Λάτσα είπε :<Ευκαιρίες υπάρχουν παντού και πάντα, αρκεί να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στις δυνάμεις μας >.

Ευχαριστούμε θερμά την ομιλήτρια μας για την παρουσίαση τόσων νέων επαγγελματικών προσανατολισμών !! Την ευχαριστούμε για την εμψυχωση των υποψηφίων της Γ’ λυκείου για τις Πανελλαδικές 2025!

 



 

με τα παιδιά

 τότε 


και τώρα

για τα παιδιά




από αγάπη



Έλλη Βασιλάκη 

Επετειακές εκδηλώσεις 2025 για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη

 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

Ηφαιστειακά στιχουργήματα της Θήρας του 1866. Του Γιάννη Λακούτση

Ηφαιστειακά στιχουργήματα της Θήρας του 1866

 Του Γιάννη Λακούτση

Τη νύχτα της  18ης   Ιανουαρίου  του  1866, έγινε ο πρώτος και ισχυρότερος  σεισμός μεγέθους  6,2  R,  εξαιτίας  του  οποίου  καταστράφηκαν  50  οικίες  και  2 εκκλησίες στη  Νέα  Καμμένη. Ο  Β.  Κυριαζόπουλος(1)  διασώζει  ένα  παλαιό  ημερολόγιο υπό μορφήν στιχουργήματος, γραμμένο  από  τον  πλοίαρχο  Νικόλαο Συρίγο, ο οποίος κατοικούσε στην  Οία, ακριβώς πάνω από  το  ηφαίστειο και  παρακολουθούσε από  ψηλά την εξέλιξη των φαινομένων, Το  ημερολόγιο αυτό  βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του λαογραφικού Μουσείου  Μυκόνου. 

Η δεκάτη και ογδόη ήτον Ιανουαρίου / ότε το από Βουλκάνου και Αγίου  Γεωργίου, / Ακρωτήριον της νήσου ήρξατο να χαμηλόνη, / κι όσοι είδον τούτο,  οτ’ η θάλασσα φουσκόνει / έλεγον εκ των ανέμων ήτινος αιτίας άλλης / πλην επί ημέρας δύο μετά φρίκης των μεγάλης / περισσότερον την νήσον βλέποντες βυθιζομένην,/ οι εις ταύτην ευρεθέντες, και εις δύο σχιζομένην / εν τω μεταξύ Βουλκάνου και Αγίου Γεωργίου / εις την εικοστήν ως είπον τότε Ιανουαρίου, / και προς τούτοις τας οικίας του Βουλκάνου σχιζομένας / βλέποντες  κι εις της θαλάσσης τα νερά βυθιζομένας, / ούτοι προς ημάς αμέσως έτρεξαν πεφωβισμένοι / αναγγέλοντές μας ότι εχαμηλόν’ η Καμμένη. / Με την είδησιν συγχρόνως έτυχε σεισμός να γίνη / ώστε φρικτωτάτη ήτον η δεινή στιγμή εκείνη. Ο λαός τα του  Ηφαίστου κατορθώματα γνωρίζων / όλοι έκλαιον και ταύτα εις προς άλλον ενθυμίζων / δεν εγνώριζον κατόπιν ποίαν συμφοράν μεγάλην / και κακά να κάμη, μέλλει εις αυτή την νήσον πάλιν / Εις δε τους βαθείς λιμένας των Καμμένων τούτων νήσων / λιμενίζομεν τα πλοία δένοντάς τα δι αλύσων / κι εδώ έτυχον να είναι όλα τώρα συνηγμένα / τα θηραϊκά μας πλοία διαμένοντα δεμένα. / Οι δε κύριοι των πλοίων κράζοντες μεγαλοφώνως / προσεκάλουν πάντα ναύτην όλοι τρέχοντας συγχρόνως / προς διάσωσιν των πλοίων. Ως δε ήλθον εις τα πλοία, / των οποίων λυτά τότε είχον όλα τα πανία / και πολλά αυτών δεν ήτο εντελώς σαβουρομένα,/ δένοντας ευθύς πανία ,όσα μεν λιμενισμένα / ήσαν εις τα Δυο νησία τα μετέφερον εις άλλα / μέρη άθλια της Θήρας κι εις την λεγομένην Σκάλα./ όσα δε εις τον λιμένα του αγίου Γεωργίου / έτυχον, και να εξέλθουν ένεκα του εναντίου / μη δυνάμενα ανέμου, ολ’ οι πλοίαρχοι εν βία / εις την Παλαιάν Καμμένην αναρίθμητα σχοινία / δένοντες και δια τούτων σύροντες εκ του λιμένος / τα εξέφερον τα πλοία, ο καθείς απελπισμένος / μεταφέροντές τα όλα εις το άντικρυ νησίον / της Καμμένης και εις Θήραν και πολλά αυτών εις Ίον / κατά την νύκτα ταύτην (21 Ιαν.) / φλόγα επί του Βουλκάνου είδομεν ερυθροτάτην.

Όταν έφθασεν η πρώτη του μηνός Φεβρουαρίου, / άμα έγινεν ημέρα με την λάμψιν του Ηλίου / Μας εφανερώθην κι άλλη εξατμιζομένη νήσος /περί τους εξακοσίους ή οκτακοσίους ίσως / πόδας προς δυσμάς της άλλης νέας Ηφαιστείου νήσου / και εν τη ημέρα ταύτην ονομάσθησαν εξίσου / υπ’ αυτών των γεωλόγων η μικρά και η μεγάλη / η Αφρόεσα η μία, ο Γεώργιος η άλλη.

Την ακόλουθον ημέραν, την δεκάτην του μηνός, / σκεπασμένος ήτον όλος ο μεγάλος ουρανός./ Από νέφη του Βουλκάνου, ωσάν πίσαν μελανά / άλλα νέφη γω δεν είδα ως εκείνα πουθενά, / και περί την μεσημβρίαν έπλεον εκεί κοντά / εις την νήσον Γεωργίου, και αυτή ως να βροντά, / έκαμεν μεγάλον κρότον και εις εν νέφος τρομερόν / έκαμεν την μέραν νύκτα εις ανέλπιστον καιρόν. / Επετούσε τόσας λάβας αναμμένας υψηλά / κι έβλεπες την θάλασσα άσπρην ως θερμόν ν’ ανακυλά, / όταν έπιπτον αι πέτραι αναμμέναι ως βροχή / ώστε μαύρησε το φως μου η τοσαύτη ταραχή. 

Η μία μέρα έφευγεν και καθεξής η άλλη / κι η συμφορά μας ηύξανε κι εγείνετο μεγάλη. / τα πάντα εις χειρότερον ανεμοτί πηγαίνουν / και αι εκρήξεις κι οι σεισμοί όλα ομού πληθαίνουν / οι κάτοικοι εβλέπομεν αυτά και φοβισμένοι / ουδείς ημών εγνώριζεν τι μέλλον μας προσμένει / αρκούσε μία έκρηξις / μακρύτερα να φθάση / τους μύδρους της και όλους μας ημάς να κατακαύση / αρκούσε μία δόνησις τους οίκους να κρημνήση / και υπό τούτους όλους μας νεκρούς να μας αφήση / αρκούσε μιάν αποφορά κακή του Ηφαιστείου / να αφαιρέσει παρ ημών την όψιν του ηλίου, / και όλοι εδεόμεθα γονυπετείς του Πλάστου / να κάμνομεν ποσχόμενοι τας θείας εντολάς του. / Ίδες γυναίκα τίκτουσαν ή ναυαγούντα ναύτην / πως κλαίουν πως υπόσχονται μόνον την ώραν ταύτην; / και λέγουν αν ο εύσπλαχνος να ζήσουν ευδοκίση / καθείς αυτών το έργον του εις το εξής θ’ αφίση; / ούτως μετά τον κίνδυνον όλα τα λησμονώμεν / και όλοι μας νομίζομεν αθάνατοι να ζώμεν…  

Πηγες: 1. Δυο κείμενα για το σεισμό του 1856 και την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας του 1866, B. Κυριαζόπουλου. 2.Χρονικό των σεισμών της Ελλάδος, Παν. Σπυρόπουλου. 

Ολόκληρη η έκθεση του Αναστάσιου Χρηστομάνου, μέλους της επιστημονικής επιτροπής για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών φαινομένων στη Θήρα του 1866, όπως δημοσιεύθηκε στα πρακτικά της Ακαδημίας των Επιστημών της Βιέννης. Μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΟΚΙΛΗ ΣΤΟΑ του 1899 ( έτος ΙΔ- Μέρος Α’).

 


Βασίλης Γκάτσος:Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού;

"Επιπροσθέτως, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα αν ανταποκριθήκατε στην υποχρέωσή σας να απαντήσετε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024, βάσει σχετικής Εγκυκλίου, στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου αυτό με τη σειρά του να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Δήμο Ερμιονίδας για το έτος 2024." (Μείζων Αντιπολίτευση Δήμου Ερμιονίδας)

Το νερό που πίνουμε είναι εκτός προδιαγραφών όπως το λέει κάθε φορά το ίδιο το δελτίο ανάλυσής του.
Κανονικά το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να απαγορεύσει τη χρήση του, δηλαδή να απαγορεύσει την παροχή του στα σπίτια. Γιατί δεν το κάνει; Γιατί υπάρχει μια ΚΥΑ που λέει ότι το νερό  με περισσότερο αλάτι δεν είναι επικίνδυνο αν το πιει κάποιος για ένα διάστημα. Έτσι όταν παρουσιάζεται πρόβλημα υφάλμυρου νερού στη βρύση μας μπορεί να παραταθεί η χρήση του για ορισμένους μήνες κ.λ.π, κ.λ.π. Για εμάς η παράταση αυτή πάει χρόνια, φυσικά για κοινωνικούς λόγους. Τι θα κάνει ένα νοικοκυριό άν του κόψουν το νερό ως εκτός προδιαγραφών, όταν δεν υπάρχει άλλη λύση;
Το Υπουργείο Υγείας δεν ξέρει το πρόβλημα; Δεν έχει ενημερωθεί από τους τοπικούς βουλευτές; Από τις ίδιες τις υπηρεσίες του; Και αν ενημερωθεί εκ νέου και με τη σειρά του ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι θα γίνει; Το πολύ να πέσει ένα ευρωπαϊκό πρόστιμο, γιατί φυσικά δεν πρόκειται να έρθει καμιά Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σου λύσει το πρόβλημα του νερού σου.
Το πρόβλημά μας δεν είναι αν δεν φτάνει το νερό για Ερμιόνη από τις τις δικές της γεωτρήσεις και πήρε η ΔΕΥΑΕΡ νερό από άλλες χειρότερης ποιότητας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ νερό ποιότητας στα υπόγεια νερά μας και η κατάσταση χειροτερεύει. Ούτε πρόκειται να υπάρξει, είτε χειμώνα έχουμε, είτε καλοκαίρι.
Λύση δεν είναι οι ανακοινώσεις για να δείχνουν ότι η Αντιπολίτευση και μάλιστα η μείζων είναι εδώ.Να συμβάλει σε θετικά αποτελέσματα θέλουμε όλοι.
Λύση είναι μαζί με τη Πλειοψηφία, τώρα που είσαστε, και για όσο είσαστε, προσκείμενοι και οι δύο στη ΝΔ και έχετε και τη στήριξη της συντριπτικής πολιτικής πλειοψηφίας του τόπου, να πιέσετε και να ενεργήσετε με όλα τα μέσα για πραγματική λύση. Δεν θα υπάρχει πάντα αυτή η ευκαιρία. Η Ύδρα έλυσε το πρόβλημα με αφαλάτωση και προφανώς θα το λύσει μονίμως με την ΕΥΔΑΠ.
Το πώς δουλεύει το "πολιτικό σύστημα" στην Ελλάδα είναι δεδομένο και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ουσιαστική αλλαγή ακόμη και αν αλλάξει η κυβέρνηση. Τριτοκοσμικό πελατειακό είναι. Εκμεταλλευτείτε το για ένα τόσο δίκαιο αίτημα, του καλού πόσιμου νερού. Κάτι άλλο δεν υπάρχει στον ορίζοντα εκτός από ευχές και λιτανείες.

Βασίλης Γκάτσος

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα.." ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΤΕΥΧΟΥΣ 35

 



Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Βασίλης Γκάτσος : Καλοκαιρινά Ερμιόνης 1: Ντάρδιζα και Ευκάλυπτα.

 


Όταν χειμωνιάζει, είναι η καλύτερη περίοδος να σκεφτούμε τα καλοκαιρινά που πέρασαν για να βελτιώσουμε τα καλοκαιρινά που έρχονται.


ΝΤΑΡΔΙΖΑ
Η παραλία της Ντάρδιζας ήταν και φέτος εξαιρετική. Τα στέγαστρά της και τα παγκάκια της φιλοξένησαν εκατοντάδες οικογένειες, ντόπιους, ξένους, περαστικούς. Εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Ηλιοκάστρου, τους κατοίκους και παραθεριστές της Ντάρδιζας και πάρα πολλούς κατοίκους και παραθεριστές Ερμιόνης. Είναι πανέμορφη από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Δεν την πιάνει ο γραίγος, ο πουνέντης ακόμη και το μελτέμι φυσάει μεν δυνατά, αλλά δεν κάνει κύμα. Υπήρξαν μέρες που έμοιαζε με πίνακα του Βασιλείου, μέσα στη χαρά του ήλιου και της θάλασσας.
Για όσους θέλουν ξαπλώστρες, καρέκλες, κ.λ.π. υπάρχει η καντίνα, η οποία εξυπηρετεί και όλους τους υπόλοιπους.
Αυτή η κατάσταση είναι στα συν της Δημοτικής αρχής και των κατοίκων - παραθεριστών της Ντάρδιζας. Πρέπει να διαφυλαχθεί ως έχει και να βελτιωθεί.
Αυτά που συζητούν οι λουόμενοι:
1). Η γνωστή αγέλη αδέσποτων που ξαφνικά γίνεται επιθετική. Γνωστό χρόνια το θέμα και άλυτο μέχρι τώρα. Παραμένει όμως ως επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνο για τους λουόμενους αλλά και για τους γύρω κατοίκους, γιατί το βράδυ η αγέλη αγριεύει.

2). Οι λουόμενοι απλώνονται περίπου 30 μέτρα δυτικά της καντίνας και σε όλη την ανατολική έκταση της παραλίας μέχρι το κράσπεδο του δρόμου. Στο δυτικό μέρος της παραλίας που είναι εξίσου ωραίο δεν πάει σχεδόν κανένας.
Αιτία: στα ρηχά σχηματίζεται επιμήκης σαθρός ύφαλος που εμποδίζει απόλυτα την κίνηση. Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις τον ύφαλο και για τους ηλικιωμένους επικίνδυνο. Έτσι κανένας και ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι δεν μπορούν να κάνουν εκεί μπάνιο παρόλο που έχει και εκεί στέγαστρα και παγκάκια. Θα μπορούσε να βελτιωθεί πολύ η κατάσταση, αν ανά 50 μέτρα σπάσει ο ύφαλος και δημιουργηθεί αμμουδερό πέρασμα πλάτους περί τα 5 μέτρα.

3). Το κύριο πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία είναι ο δρόμος που περνά δίπλα ακριβώς από τους λουόμενους και από την καντίνα. Επειδή είναι και ευθεία, τρέχουν τα αυτοκίνητα, μερικά δε υπερβολικά. Δεν υπήρξε λουόμενος που να μην αναρωτηθεί τι θα γίνει αν ένα ξεφύγει. Μάλιστα τα αυτοκίνητα που παρκάρουν το ένα πίσω από το άλλο κάτω από τα αλμυρίκια θεωρούνται τρόπον τινά ότι είναι ένα φράγμα που προσφέρει κάποια προστασία. Επίσης όσοι παρκάρουν πάνω από τον δρόμο που έχει άνετο χώρο πάρκιν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν διασχίζουν τον δρόμο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν μικρά παιδιά και υπερήλικες.
Οικογένειες με παιδιά έχουν συνέχεια την έγνοια τους μη φύγουν κάποιο προς τον δρόμο. Λύση δεν είναι να βάλει η Τροχαία και ο Δήμος ταμπέλες: ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 30, σαμαράκια στον δρόμο ή ό,τι άλλο. Και με αυτά και χωρίς αυτά η κατάσταση αντικειμενικά είναι επικίνδυνη. Κακά τα ψέματα, δεν έπρεπε να επιτρέπεται εκεί η κολύμβηση ούτε η ύπαρξη καντίνας ή ό,τι άλλο. Όταν φτιάχτηκε ο δρόμος, κανένας δεν πήγαινε στη Ντάρδιζα για μπάνιο, τώρα όμως πάνε πολλοί και στο μέλλον πάρα πολλοί, οπότε ο δρόμος πρέπει να φύγει από κει και να μετατοπιστεί, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Έτσι ελευθερώνεται τεράστιος υπερασφαλής χώρος για πάρκινγκ, παιχνίδι, πρόχειρη εστίαση, άνεση, ξεγνοιασιά. Προέχουν οι άνθρωποι και όχι ο δρόμος.
Η ιδέα δεν είναι του γράφοντος, αλλά όλων. Το πρώτο που αισθάνεσαι όταν πρωτοπηγαίνεις στη θάλασσα της Ντάρδιζας είναι ότι η συνύπαρξη του δρόμου με την πλαζ, την καντίνα και του λουόμενους είναι κίνδυνος - θάνατος.
Αυτό είναι ένα έργο μικρού κόστους και μεγίστου οφέλους για όλους μαςΕίναι πραγματικό έργο πολιτισμού υπέρ του λαού, και ο Δήμαρχος που θα το τολμήσει θα μείνει στη μνήμη όλων μας.

4). Οι μικροί κάδοι στην αμμουδιά δεν επαρκούν για τα μικρά απορρίμματα, με αποτέλεσμα, όταν γεμίζουν, να τα στέλνει το μελτέμι στη θάλασσα. Ο Δήμος έχει κάποια έσοδα από την καντίνα. Είναι λογικό μέρος αυτών κάθε χρόνο να τα χρησιμοποιεί για την βελτίωση των συνθηκών στην παραλία: Στέγαστρα, καλαμωτές στέγες, παγκάκια κάδοι. Απλά πράματα.



ΕΥΚΑΛΥΠΤΑ
Στα Ευκάλυπτα τη δεκαετία του 1950 δεν υπήρχε δρόμος προς τη μερία της θάλασσας. Μόνο ένα μονοπάτι για τα ζα που με φουρτούνα το ξέπλενε σε ορισμένα σημεία του η θάλασσα. Τα κάρα πήγαιναν από τον πάνω δρόμο και έστριβαν στο πηγάδι για να συνεχίσουν στον παραλιακό. Όταν πηγαίναμε με τα γαϊδούρια στα περιβόλια μας στα Ποτόκια, αργά και πού κάναμε ένα πρόχειρο μπάνιο στα Ευκάλυπτα. Εκεί κατέβαιναν για μπάνιο και οι καλόγριες του μοναστηριού και φυσικά οι γύρω περιβολάρηδες. Δεν υπήρχε άλλο, κατάλληλο για μπάνιο, μέρος στον ορμίσκο της Κάπαρης.
Μετά πέρασαν τον δρόμο παραλιακά και τα Ευκάλυπτα πλημμύριζαν, έγιναν τόπος συλλογής απορριμμάτων, κατέβηκε και το μοναστήρι να διεκδικήσει μέρος της έκτασης, προφανώς έκτασης που ανήκε από παλιά στο μοναστήρι, να κτίσει εκεί μια εκκλησία και να την περιφράξει με τσιμεντένια μπλόκια, ό,τι πιο αντιαισθητικό μπορούσε να γίνει, παραδόξως  από ένα μοναστήρι πανέμορφο.
Και εδώ πλέον λίγοι πάνε για μπάνιο έχοντας δίπλα τους τα αυτοκίνητα να τρέχουν στο φουλ και παραδίπλα τους τους κάδους σκουπιδιών.
Και ο Κάμπος των Αγίων Αναργύρων όμως δικαιούται να ανακτήσει τη μικρή αυτή παλιά όαση για μπάνιο. Μπορεί να ξηλωθεί  το τμήμα του ασφαλτόδρομου προς τη θάλασσα, να κλαδευτούν πολύ τα γερασμένα πια ευκάλυπτα, γιατί σήμερα είναι επικίνδυνα, και να αντικατασταθούν μελλοντικά με αρμυρίκια. Ο δρόμος να πηγαίνει όπως παλιά γύρω γύρω, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν αργούν τα αυτοκίνητα 20 δευτερόλεπτα. Ο χώρος να εξωραϊστεί,  και να γίνει ένα ασφαλές πάρκιν. Δίπλα είναι και το ωραίο εξοχικό κέντρο του Πολίτη που το καλοκαίρι μπορεί να έχει μια μικρή εγκατάσταση μέσα στα Ευκάλυπτα προς άμεση εξυπηρέτηση των λουομένων. Και αυτό έργο λαϊκό μηδαμινού κόστους, έργο πολιτισμού είναι.

Και τα δύο αυτά έργα είναι μέρος της αναγκαίας ανασυγκρότησης της Ερμιονίδας και ιδιαίτερα της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.

Βασίλης Γκάτσος

Ερμιόνη ποιότητα νερού

Δραματική επιδείνωση της ποιότητας του νερού στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Τα παράπονα από τους πολίτες είναι έντονα, αφού είναι υποχρεωμένοι να ξεπλένονται με εμφιαλωμένο νερό μετά το μπάνιο. Στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ, παρά τις υποχρεώσεις του προγράμματος παρακολούθησης, η τελευταία μέτρηση που έχει αναρτηθεί είναι τον Αύγουστο του 2024. Στη μέτρηση αυτή αναφέρεται ότι: «οι τιμές των αποτελεσμάτων της παρούσης έκθεσης είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1(δ) ΓΠ οικ. 27829/ΦΕΚ 3525Β 25-5-2023, που αφορά την ποιότητα του νερού