Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

….βρε δεν είν’εδώ το Σούλι εδώ είναι του Ρασούλη…. Στο Ναύπλιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Πλατεία Αρβανιτιάς 21.0ο Ναύπλιο
Θα μας ταξιδέψουν οι μουσικοί:
Παναγιώτης Κουτσούρας, Σάκης Κοντονικόλας, Γιώργος Λίζος, Σοφία Αβραμίδου και Ελένη Νόνη.

               Χαιρετισμός από τη Ναταλί Ρασούλη
Οργάνωση: φίλοι του Ρασούλη

υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων

Βλέποντας και κάνοντας

γράφει ο Κωστής Παπαγιώργης
 πρόταση Έλλη Βασιλάκη
   Τι είναι η καθημερινή ζωή;
    Ένα μόνιμο κι ενίοτε μοχθηρό "βλέποντας και κάνοντας".
Δηλαδή; Με αυτήν την ερώτηση αρχίζουν τα δύσκολα και οι σπαζοκεφαλιές. Αν η επανάληψη αποτελεί τον αφανή, αλλά λειτουργικό μηχανισμό της καθημερινότητας, συνάμα επιβάλλει στο νου το λήθαργο της συνήθειας. Όπως οι κινήσεις του οδηγού γίνονται σταδιακά αυτόματες και αυτονομημένες, παρόμοια κατεύθυνση ακολουθούν η εργασία, οι συναναστροφές, οι απολαύσεις και το καθημερινό λέγε-λέγε που μιλάει πολύ, αλλά σκέφτεται λίγο ή τουλάχιστο λιγότερο.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Tο προξενιό.

Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη

Θυμάται μια ηλικιωμένη αγρότισσα Mικρασιάτισσα
                                                                           
Πήγαμε στ’ Aγιονέρι, ανασύραμε, πέρασε κείνος,
«καλέ κορίτσια, λιγάκι νερό στον κάδο, διψώ»,
δίνω του τον κάδο κι ανάσυρε μοναχός του, ήπγιε, μας είπε
«γεια σας»,
έφυγε.
  Άμα πήγε μακριά, ρώτησε κάτι χωριανούς μας: 
«Aυτήν η γι αρνάρα, η παχιά με τις μακριές μπλεξούδες, εκεί στο πηγάδι με τσ’ άλλες, τίνος είναι;»
«Δεν έχεις δόντια γι’ αυτήνε δα», του λένε.
 Kαθώς μου τα ’λεγε ύστερα, σκέφτηκε λοιπόν καλά, ξένος ήτανε από δώδεκα ώρες μακριά το χωριό του, πάει βρίσκει ένα παιδί το στέλνει να πάει να βρει τον πατέρα μας:
«Tον ουρανό με τ’ άστρα».

Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και χαμένη!

( απολαύστε ό,τι συνέβη.....)  Έλλη Βασιλάκη


Λαϊκό θέαμα και επανάσταση

Στις 12 Μαρτίου 2011, ο Silvio Berlusconi κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η Ιταλία γιόρταζε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της και με αυτή την ευκαιρία, στην όπερα της Ρώμης, δόθηκε μια παράσταση όπερας, της πιο συμβολικής αυτής της ενοποίησης: Nabucco του Giuseppe Verdi υπό τη διεύθυνση του Riccardo Muti.
Το έργο Nabucco του Verdi είναι ένα έργο τόσο μουσικό όσο και πολιτικό: αφορά την ιστορία της σκλαβιάς των Εβραίων στη Βαβυλώνα, και η περίφημη άρια «Va pensiero» τραγουδιέται από τους καταπιεσμένους σκλάβους. Στην Ιταλία, το τραγούδι αυτό είναι το σύμβολο της αναζήτησης της ελευθερίας του λαού, ο οποίος στα 1840 – όταν και γράφτηκε η όπερα - ήταν καταπιεσμένος από την αυτοκρατορία των Αψβούργων, και πάλευε μέχρι τη δημιουργία της ενωμένης Ιταλίας.
Πριν αρχίσει η συναυλία, ο Gianni Alemanno, δήμαρχος της Ρώμης, ανέβηκε στη σκηνή για να καταγγείλει τις μειώσεις της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό. Και αυτό, ενώ ο Alemanno είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός του

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ω ΚΑΙΡΟΙ, Ω ΗΘΗ

 Του Βασίλη Γκάτσου
Ω ΚΑΙΡΟΙ, Ω ΗΘΗ

Με την εκλογή της νέας ‘τοπικής κυβέρνησης’, συμπολίτευση + αντιπολίτευση, άρχισαν να «έρχονται όλα στο φως». Πώς; Με βιντεοσκόπηση και άμεση παρουσίαση στις οθόνες των PC των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενθουσιασμός, ήταν αυτό που έλλειπε, και να οι αναμεταδόσεις και οι παραπομπές και να τα σχόλια.
Κάθε θαύμα τρεις ημέρες. Ποιος σήμερα νοιάζεται για το τι λέγεται στις συνεδριάσεις; Ποιος έμαθε κάτι παραπάνω παρακολουθώντας «τις συγκρούσεις» εν πολλοίς ανημέρωτων συμβούλων και ακολούθων;
Πληροφόρηση δεν υπάρχει. Ούτε αυτή η στοιχειώδης που δικαιούται ο δημότης για τις υποθέσεις του δήμου του. Δεν ήλθαν όλα στο φως. Ήλθαν απλά τα πρόσωπα στο γυαλί.
Απλά πράγματα:
Πώς πάει ο προϋπολογισμός;
Τι κάνανε μέχρι σήμερα οι ειδικοί σύμβουλοι του κυρίου Δημάρχου; Τι προτάσεις και εισηγήσεις του έκαναν για τον τουρισμό, την διοίκηση του δήμου, κ.λ.π.; Πότε θα δοθούν στην δημοσιότητα;
Πόσο προχωρήσανε οι υποθέσεις και οι επαφές του Δήμου; Ανάβαλος, Τζερτζελιά, ΑΠΕ, Παραγωγικός τομέας, τουρισμός, φράξιμο ακτών, βιολογικοί, χωματερή Σταυρού, μουσεία, αρχαιολογία, επαφές με τοπικούς οικονομικούς παράγοντες κ.λ.π.;
Ποιοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας δεν πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στον

Η νέα γενιά

δεν έχει καμιά ομοιότητα με την προηγούμενη, είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη, πιο ενημερωμένη, πιο προβληματισμένη και πιο μορφωμένη, αλλά παράλληλα είναι το ίδιο ή και περισσότερο προβληματική.
Έλλη Βασιλάκη 

γράφει η Καίτη Βασιλάκου

Όσοι βρίσκονται σήμερα στη μέση ηλικία παρατηρούν με έκπληξη τη νεότερη γενιά και αναρωτιούνται τι ακριβώς δεν πήγε καλά με την ανατροφή της, εφόσον εκείνοι τήρησαν κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών.  Οι ειδικοί τόνιζαν και τονίζουν συνεχώς τους κινδύνους που διατρέχει ένα παιδί να τραυματιστεί ψυχικά, όταν οι γονείς    του δεν του φέρονται σωστά, όταν το κακοποιούν, το αγνοούν, του στερούν την αγάπη τους, δεν του δείχνουν τα συναισθήματά τους, το τιμωρούν, αντί να του εξηγούν τι έκανε λάθος, όταν γενικά δεν το αντιμετωπίζουν σαν ένα πλάσμα που ακόμα αναπτύσσεται και έχει ανάγκη από προστασία, ασφάλεια και αγάπη.   .....
Όσοι μεγάλωσαν με άλλες αρχές, σε μια εποχή που το ξύλο ήταν θεμιτό και απαραίτητο για τη σωστή ανατροφή των παιδιών, η τιμωρία ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα και ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους  σήμαινε φόβο, υπακοή και σιωπή, συμφώνησαν αμέσως με τους ειδικούς  γιατί γνώριζαν από προσωπική πείρα ότι η ανατροφή που είχαν πάρει οι ίδιοι δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.

Αχός βαρύς ακούγεται,..πολλά ντουφέκια πέφτουν

Το πρότεινε ο Κώστας Κ.
Πολύ κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες 650 μέρες που ήταν ανέμελες και λαμπερές. Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας έφτασαν το 98% αλλά, αν δεν φτάσουν στο 1.500%, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – άλλωστε, χρεοκοπήσαμε πρόπερσι, πάλι θα χρεοκοπήσουμε; Ο χρεοκοπημένος την χρεοκοπία δεν την φοβάται.
Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί. Κάποια ανακοίνωση, μάλλον, έχουν να του κάνουν, γιατί, διαφορετικά, δεν υπήρχε λόγος να φάνε ξανά στη μάπα την ηλίθια σκατόφατσά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βέρμαχτ, η Άγκελα Μέρκελ θα διατάξει τον Γιώργο Παπανδρέου να φορολογήσει το περπάτημα στα πεζοδρόμια, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα απαιτήσει να μπει ειδικό τέλος στις τουαλέτες των σπιτιών και οι Έλληνες να σκάνε 3 ευρώ κάθε φορά που τραβάνε το καζανάκι.

μιά φορά κι έναν καιρό, πριν "ανέβει" η θάλασσα

εξαιρετικά ενδιαφέρον
 πρόταση: ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

- Πρίν από 20.000 χρόνια περίπου ξεκίνησε το τέλος του τελευταίου παγετώνα. Μέχρι πρίν από 11.000 χρόνια ακόμα γίνονταν εκτεταμένες τεκτονικές ανακατατάξεις και ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης, γεγονότα που έχουν μείνει σε θρύλους κι έτσι από στόμα σε στόμα έφτασαν ως τις μέρες μας οι διάφοροι κατακλυσμοί που αναφέρονται στις μυθολογίες πολλών λαών του πλανήτη.

- Τα τελευταία 20.000 χρόνια η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περίπου 130 μέτρα. Τότε, ένα μεγάλο μέρος των Κεντρικών Κυκλάδων ήταν ενωμένο μεταξύ του, δηλαδή τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Νάξος, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος ήταν ένα ενιαίο κομμάτι γης, το οποίο άρχισε να χωρίζεται βαθμιαία, όπως ανέβαιναν τα νερά και τα ψηλότερα μέρη και βουνά απομονώθηκαν και έγιναν νησιά.
    
- Μελετώντας το Αιγαίο και γνωρίζοντας τις σχετικές μεταβολές της στάθμης της θάλασσας και του επιπέδου της ακτής μπορεί κανείς να αναζητήσει και να βρεί με επιτυχία, ναυάγια και κατασκευές και να υπολογίσει περίπου πότε κατασκευάστηκαν η βούλιαξαν και ποιό σκοπό, πιθανώς, εξυπηρετούσαν.
    
- Για όλα αυτά μίλησε στην «Ελεύθερη Έρευνα» ο ωκεανογράφος-βιολόγος, επαγγελματίας δύτης και μηχανικός εναλίων έργων με μεταπτυχιακές σπουδές στις ύφαλες τεχνικές κατασκευές, Πέτρος Νικολαΐδης. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης μας έδειξε και μας επεξήγησε πολλές φωτογραφίες αρχαίων τεχνικών κατασκευών σκεπασμένων σήμερα από τα νερά του Αιγαίου, από το αρχείο του, τις οποίες έχει λάβει ο ίδιος είτε υποθαλασσίως σε διάστημα πολυετών υποθαλάσσιων ερευνητικών προγραμμάτων και περιηγήσεων, είτε από χαμηλό ύψος πετώντας με ελικόπτερο. Ένα μέρος των πολύ εντυπωσιακών αυτών φωτογραφιών δημοσιεύουμε παρακάτω. (Copyright Peter Nicolaides/Aegean Institute, www.aegeaninstitute.org, www.aegeandiving.gr, www.octopuseatrips.com).

Ο Πέτρος Νικολαΐδης είναι ωκεανογράφος-βιολόγος, επαγγελματίας δύτης και ειδικός μηχανικός εναλίων έργων με μεταπτυχιακές σπουδές στις ύφαλες και παράκτιες κατασκευές.  Από τις αρχές του 1970 συνεργάζεται με αποστολές ξένων πανεπιστημίων  στο Αιγαίο, στα πεδία θαλάσσιας οικολογίας και υποβρύχιας αρχαιολογίας, ως επίσης και με τον Jacques-Yves Cousteau επάνω στο ερευνητικό πλοίο Calypso, στα ναυάγια του Βρεταννικού και των Αντικυθήρων και σε αποστολή του National Geographic Foundation, κατά την οποία και υπέδειξε άγνωστο μέχρι τότε ναυάγιο ανακαλύπτoντας έτσι το αρχαιότερο γνωστό κυκλαδικό ναυάγιο της Δοκού (της τρίτης χιλιετίας π.Χ.). Την ίδια εποχή, ασχολήθηκε παράλληλα  με ύφαλα τεχνικά έργα, όπως ποντίσεις και προσαιγιαλώσεις αγωγών, καλωδίων, εξέδρες άντλησης πετρελαίων και ναυαγιαιρέσεις.
   

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια λειτουργεί στην Πάρο Σχολή Θαλάσσιας Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Αγωγής για μαθητές, φοιτητές και ερασιτέχνες δύτες. Πρόσφατα, τηλεοπτικές παραγωγές της Γερμανικής τηλεόρασης (ZDF, ΑRTE, ARD, και Spiegel TV) αλλά και της ΝΕΤ (σειρά Αιγαίο, νυν και αεί)  παρουσίασαν τις δραστηριότητές του στο Αιγαίο. Τον Μάιο του 2009, κλήθηκε και πάλι να συνεργασθεί με το National Geographic και το ΥΠ.ΠΟ. γιά παραγωγή νέας ταινίας γιά το ναυάγιο του Βρεταννικού και κατόπιν και γιά άλλα ναυάγια στο Αιγαίο.


     «Ε.Ε»: Κύριε Νικολαΐδη, πριν μας δείξετε τις σκεπασμένες σήμερα από τα νερά του Αιγαίου αρχαίες τεχνικές κατασκευές, εξηγείστε μας πώς και πότε υπολογίζετε, ότι

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Του Αυγούστου

Του Βασίλη Γκάτσου
Του Αυγούστου συνέχεια (Ερμιόνη).
 
Το Μπίστι.
Αρκετά καθαρό, όχι όμως περιποιημένο, μάλλον γιατί τα χορτάρια ο Magnus τα έκοβε έγκαιρα χλωρά και όχι ξερά όπως κοπήκανε φέτος. Φαίνεται να την γλίτωσε από την βαμβακίαση. Ή ψόφησε, ή με τη φόρα που είχε πάρει έπεσε στη θάλασσα, ή ο τελευταίος ψεκασμός ήταν αποτελεσματικός, άρα και έπρεπε να γίνει από την αρχή. Μερικά όμως πεύκα περί τον Άγιο Νικόλαο έχουν έντονα σημάδια βαμβακίασης όπως και τα πεύκα στον Άγιο Θανάση τα οποία τα ξέχασε ο ψεκασμός. Σώθηκε το Μπίστι, αλλά υπάρχει ο φόβος μήπως και πάλι φουντώσει η βαμβακίαση. Ο Δήμος δεν έλαβε τον κόπο να βγάλει μια απλή ανακοίνωση να μάθουμε, πώς σώθηκε το Μπίστι, και αν σώθηκε οριστικά.
Όταν πέφτει ο ήλιος, αρκετός κόσμος, ντόπιοι και ξένοι, βολτάρει στο Μπίστι και φαίνεται να επανέρχεται αυτή η παλιά καλή συνήθεια. Μακάρι. Το καλό είναι ότι η Ερμιόνη αρχίζει και γίνεται αρκετά ζωόφιλον μέρος και πολύ συμπατριώτες έχουμε πλέον σκυλιά. Πολύ ευχάριστο αυτό.
Το έργο της πυρόσβεσης έχει μείνει στη μέση. Υπήρξε πριν πολλά χρόνια και άλλο έργο πυρόσβεσης που έγινε για να μην λειτουργήσει ποτέ. Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα: Όταν θα έλθουν τα πυροσβεστικά αερόπλανα θα ρίξουν θάλασσα. Γιατί εμείς από κάτω να ρίχνουμε γλυκό νερό;
Αρκετά παγκάκια θέλουν επισκευή.
Δεν χρειάζεται να φυτεύονται πεύκα στα αρχαία τείχη, γιατί οι ρίζες τους τα καταστρέφουν.
Δεν χρειάζεται να φυτεύονται πυκνά, γιατί κόβουν τη θέα.
Οι πρόσκοποι χρόνια τώρα μας αφήνουν το Μπίστι με αυτά τα θαυμάσια δρομάκια με τις πετρούλες. Τους ευχαριστούμε.
Σε δύο τρία σημεία το αρχαίο τείχος είναι έτοιμο να φύγει για τη θάλασσα. Πρέπει να γίνουν μικρές σωστικές επεμβάσεις όσο είναι ακόμη καιρός. Οι παλιοί αμέλησαν αυτό το πράγμα και έτσι χάθηκε το Καραβάκι, το μοναδικό κομμάτι τείχους ύψους 2 μέτρων.
Τι θέλατε και δεντροφυτεύσατε το «κούφιο μέρος»; Γιατί μας χαλάτε τη μαγεία;
Ωραίος ο μύλος αλλά δεν είναι ο μύλος μας. Έπρεπε να είχε απλά επισκευαστεί, ως είχε, ο παλιός, να ήταν ένα ωραίο ερείπιο.
Στις μπανιέρες του τα σκαλοπάτια τα έχει φάει η θάλασσα και τρυπάνε απαισίως. Πολλοί ξένοι ρωτούν πού μπορούν να κάνουν μπάνιο, γιατί όλο βράχια βλέπουν. Ας τους το πούμε με μερικές πινακίδες.
Η βορινή είσοδος είναι για κλάματα. Μια αλυσίδα που σέρνεται. Σκόνταψαν και

Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης. Δελτίο τύπου

Ο Ναυταθλητικός  Όμιλος Ερμιόνης πιστός στο καθιερωμένο θερινό ραντεβού του, υποδέχθηκε και φέτος τους αθλητές του και τις οικογένειές τους στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Στην εκδήλωση αυτή απολαύσαμε ελληνικό φαγητό, ελληνική και ξένη μουσική και διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ μας διοργανώνοντας σχέδια για το μέλλον του Ομίλου. Καλό χειμώνα από όλους εμάς του Διοικητικoύ Συμβουλίου με πολλές επιτυχίες. 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ένα αστείο παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι

Πρόταση της Έλλης Βαιλάκη
"Προβιβασμός" συν δύο
- Βοήθεια, βοήθεια! φωνάζει τρέχοντας να σωθεί το καημένο το Δέκα.
- Τι τρέχει; Τι σου συμβαίνει;
- Μα δε βλέπετε; Με κυνηγάει μια Αφαίρεση. Αν με φτάσει, χάθηκα.
- Πράγματι, χάθηκες στ' αλήθεια...
   Πάει τέλειωσε: η Αφαίρεση τσάκωσε το Δέκα, χυμάει πάνω του χτυπώντας το με το κοφτερό της σπαθί. Το καημένο το Δέκα χάνει ένα δάχτυλο, ύστερα χάνει κι άλλο. Για καλή του τύχη περνάει ένα αμάξι με ξένες πινακίδες μακρύ ως εκεί κάτω / γυρίζει μια στιγμή η Αφαίρεση να δει αν πρέπει να το κοντύνει, και το καλό το Δέκα κατορθώνει να το σκάσει κρυφά και να χωθεί σε μια πόρτα. Στο μεταξύ, όμως, δεν είναι πια Δέκα / είναι μονάχα Οχτώ, χώρια που τρέχει και αίμα από τη μύτη του. 
- Καημενούλι, τι σου έκαναν; Έπαιζες ξύλο με τους φίλους σου, ε;
   Έλεος, για το Θεό, τρεχάτε ποδαράκια μου / η φωνίτσα είναι γλυκιά και συμπονετική, αλλά η ιδιοκτήτριά της είναι η ίδια η Διαίρεση αυτοπροσώπως. Το δύστυχο το Οχτώ ψιθυρίζει ένα "καλησπέρα", με σβησμένη φωνή, και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος, αλλά η Διαίρεση είναι πιο γρήγορη και με μια μονάχα ψαλιδιά, τσακ!, το κάνει δυο κομμάτια: Τέσσερα και τέσσερα. Το ένα το βάζει στην τσέπη, το άλλο το βρίσκει ευκαιρία και το σκάει, γυρίζει τρέχοντας στο δρόμο, σκαρφαλώνει σ' ένα τραμ.
- Πριν από λίγο ήμουν Δέκα και κοιτάξτε με τώρα! λέει κλαίγοντας. Τέσσερα! Οι μαθητές παραμερίζουν βιαστικά, δε θέλουν να έχουν καμία σχέση μ' αυτό. Ο οδηγός του τραμ μουρμουρίζει:
- Μερικοί μερικοί θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται και να πηγαίνουν με τα πόδια. 
- Μα δε φταίω εγώ! φωνάζει μες στα αναφιλητά του το πρώην Δέκα. 
- Όχι, ο γάτος μου φταίει. Όλοι έτσι λένε.
   Το Τέσσερα κατεβαίνει στην πρώτη στάση, κόκκινο σαν κόκκινη πολυθρόνα.
   Αχ, έκανε κι άλλη γκάφα: τσαλαπάτησε τα πόδια ενός επιβάτη.
 - Με συγχωρείτε, χίλια συγγνώμη, κύριε!
   Όμως ο κύριος δε θύμωσε, ίσα ίσα που χαμογελάει. Κοίτα να δεις! Για φαντάσου, είναι ο Πολλαπλασιασμός! Έχει πολύ μεγάλη καρδιά αυτός, δεν αντέχει να βλέπει τον κόσμο στενοχωρημένο: στο άψε σβήσε πολλαπλασιάζει το Τέσσερα με το Τρία και να σου ένα υπέροχπ Δώδεκα, έτοιμο να μετρήσει μία ολάκερη ντουζίνα αυγά.
"Ζήτω!" φωνάζει το Δώδεκα. "Περνάω την τάξη! Προβιβάζομαι και περισσεύουν και δύο".

ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ & ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

 
Σταλμένο απο την Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Στης κας Ανθούλας

Η ιδέα γεννήθηκε σε μια από τις συναντήσεις μας,  για   τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της οικογένειάς της, που πρόθυμα και με χαρά μας παραχώρησε .
Κάθε φωτογραφία κρύβει και μια ιστορία και η  Ανθούλα, όπως επιμένει η κα Ανθούλα Δουρούκου  να την λέμε, εκτός από μοναδική ζωγράφος είναι και ένας άνθρωπος που  όταν μιλάει  είναι σαν να ζωγραφίζει,  δημιουργώντας  σου εικόνες .
Οι περιγραφές της,  με αφορμή κάποια φωτογραφία, η καταγραφή του τρόπου ζωής  μιας άλλης  εποχής, τα πρόσωπα, η αγάπη, η συγκίνηση,  έκαναν  τις ασπρόμαυρες  να ζωντανεύουν .
Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι  κάποιες  περιγραφές  όχι μόνο της κας Ανθούλας αλλά και άλλων  που  μας παραχωρούν το αρχείο των φωτογραφιών τους ,  είναι κρίμα να μην καταγραφούν.
Έτσι  ζητήσαμε την βοήθεια του σκηνοθέτη-συγγραφέα  Τάκη Σπετσιώτη  και του φωτογράφου Άρη Γλύκα για την καταγραφή τους  σε VIDEO.
Πρόθυμα δέχτηκαν και τους ευχαριστούμε.
Ο Τάκης  βοήθησε με τις σκηνοθετικές γνώσεις του να γίνει το γύρισμα ήρεμο, σαν να βρεθήκαμε  απλά σε έναν απογευματινό καφέ.
Στο φιλόξενο και πανέμορφο σπίτι της κας  Ανθούλας και του κου Δημήτρη,  περάσαμε   όλοι πολύ όμορφα.
Θα το θυμόμαστε..
Αυτή η δουλειά  θα παραχωρηθεί όπως και το αρχείο των ασπρόμαυρων της Ερμιόνης, στη Βιβλιοθήκη μας και στο Λαογραφικό μας Μουσείο.


Στιγμές  από το γύρισμα.

έτσι είναι..., αν έτσι νομίζετε!

Φίλοι απο το Ναύπλιο έχουν διαφορετική άποψη για την ανακύκλωση και μας ενημερώνουν ότι βιαστήκαμε να χαρούμε. Γράφουν:


τα φαινόμενα εξαπατούν
και χάρη στο βασιλικό, ποτίζεται κι η γλάστρα... 
ανακύκλωση να γίνεται κι ας μοιραστούν το στέμμα
Ε.Β.
----------------------------------------------------------------

Μην ανησυχείτε.  Δεν ξύπνησε ξαφνικά από βαθύ λήθαργο της διαχείρισης των σκουπιδιών ο δήμος Ναυπλιέων και αποφάσισε να βάλει στην πόλη κάδους ανακύκλωσης. Είναι πρωτοβουλία ενός ιδιώτη που εδώ και αρκετό καιρό ασχολείται επιχειρηματικά με το θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών στην πόλη του Ναυπλίου.  Μάλιστα με μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους της  πόλης.
Από τον δήμο Ναυπλιέων ο ιδιώτης πήρε άδεια για να τοποθετήσει τους κάδους σε συγκεκριμένες θέσεις.

Υ.Γ.1 Ο δήμος Ναυπλιέων έχει βρει τη απάντηση στην ανακύκλωση και λέγεται Καραθώνα.
alliprotasi

Βγάζουν μάτι...


Καλά τώρα θα μας πείτε όλα σας πειράζουν;
Οχι όλα, μερικά όμως βγάζουν μάτι...
Όπως με αυτά τα τεράστια κουτιά που είδαμε να ξεφυτρώνουν μια ωραία μέρα στην είσοδο της πρωτεύουσας του νομού.Μας θυμίζουν αυτά τα σιδερένια κουτιά που βάζουν κάτω από τις οικοδομές για να μαζεύουν