Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ο καθηγητής του Δικαίου Κώστας Δουζίνας "Η πλατεία έχει κάτι «μαγικό», σαν ένα θαύμα που αλλάζει υποκείμενα και πολιτική"

Ο καθηγητής του Δικαίου, αντιπρύτανης στο Birkeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και εκ των βασικών θεμελιωτών του γνωστικού κλάδου των Κριτικών Νομικών Σπουδών Κώστας Δουζίνας μιλά στο δημοσιογράφο του tvxs Νικήτα Φεσσά για το κίνημα των Ελλήνων Αγανακτισμένων.

Για τη σημασία των συγκεντρωμένων στην πλατεία Συντάγματος
Αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας, για Ελλάδα και Ευρώπη. Μετά το Σύνταγμα, τίποτε δεν θα είναι το ιδιο. Η πλατεία έχει κάτι «μαγικό», σαν ένα θαύμα που αλλάζει υποκείμενα και πολιτική.
Είναι η «Στάση Σύνταγμα» πολιτική;
Η ουσία της πολιτικής είναι η συμπύκνωση των σχέσεων εξουσίας και η έκφραση των βασικών κοινωνικών αντιθέσεων και συγκρούσεων. Το χαρακτηριστικό της πλατείας είναι το «πλήθος», ένα σύνολο ανθρώπων και σωμάτων που συνευρίσκονται στον ίδιο χώρο και χρόνο. Από τη στιγμή που οι συνευρισκόμενοι αρχίζουν να απαιτούν οργανωμένα και συντεταγμένα, οι οικονομικές απαιτήσεις γίνονται πολιτικές, η μάζα γίνεται πλήθος δηλαδή πολιτικό υποκείμενο. Γίνονται ένα σύνολο ανθρώπων που συνεργούν χωρίς αντιπροσώπευση. Οι ατομικές επιθυμίες γίνονται κοινή πολιτική

Aνακοίνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης- Εκδηλώσεις για τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη

Οδυσσέας Ελύτης
 Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» από την Δευτέρα 4/7/11 έως την Παρασκευή 8/7/11, κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης ( 6.00-8.30 μμ), θα παρουσιαστεί η κινητή έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον Οδυσσέα Ελύτη, και έκθεση με βιβλία του ποιητή.

την Τετάρτη 6/7/11, 8.30 μμ θα γίνει στη βιβλιοθήκη η προβολή του ντοκιμαντέρ: Οδυσσέας Ελύτης «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα»

και την Κυριακή 10/7/11 στο Πνευματικό κέντρο Ερμιόνης μαζί με την έκθεση για τον Οδ. Ελύτη θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα, με ομιλία από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, προβολή ντοκιμαντέρ ,τραγούδι από την κ.Αγγελική Πετρά και απαγγελίες μαθητών.

Παράλληλα, ήδη από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (http://www.dbe.gr/) έχει αναρτηθεί το χρονολόγιο με στοιχεία από τη ζωή και το έργο του ποιητή και ανανεώνεται κάθε εβδομάδα η δημοσίευση ποιημάτων, άρθρων και προτάσεων βιβλίων του Οδυσσέα Ελύτη που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη για ανάγνωση.


Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επενδύσεις - «εξπρές» σε δημόσια γη και παραλίες μας

Παραχωρήσεις με 50ετή μίσθωση και ειδικά πολεοδομικά κριτήρια (φωτο παραλία Καραθώνα Ναύπλιο)

tovima
Ριζικές ανατροπές στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία φέρνουν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εστιάζοντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια. Με Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αλλάζει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ίσχυε στη χώρα και αίρονται φραγμοί περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις «εξπρές» από έλληνες και ξένους ενδιαφερομένους.

Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή (γνωστό ως εκτελεστικός νόμος) εξαιρεί από τον χωροταξικό σχεδιασμό ό,τι ανήκει στο Δημόσιο θεωρώντας ότι οι δημόσιες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για φυσικές περιοχές, αυτομάτως μπορούν να οικοδομηθούν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται αποκλειστική παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε δασικές εκτάσεις.
Νομιμότητα Ειδικότερα, ο Εφαρμοστικός Νόμος κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας καθώς «παραδίδει» αιγιαλό και παραλίες και καταστρατηγεί την πολεοδομική νομοθεσία μέσα από την κατάργηση των εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Μικρό Θέατρο Της Αρχαίας Επιδαύρου

Με τα όργανα μιας «μπάντας δωματίου» μιας μικρής, δεμένης ομάδας, ξαναδίνει στα τραγούδια του την λιτή, πρωταρχική τους μορφή ο Νίκος Πορτοκάλογλου στη συναυλία με τίτλο «Ρεμίξ» στο Μικρό Θέατρο Της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου.

Ο Πορτοκάλογλου παρουσιάζει τα ηλεκτρικά του τραγούδια με την κιθάρα του, ακουστική και ηλεκτρική και τρεις μουσικούς, τον Μιχάλη Βρέττα στο βιολί, τον Μιχάλη Καλκάνη στο κοντραμπάσο, τον Νίκο Πασσαλίδη στο μπουζούκι, τον τζουρά, και το ούτι.
Η συναυλία «Ρεμίξ» είναι ένα παιχνίδι όπου τα τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται αποκαλύπτοντας την ψυχή και την καταγωγή τους. Τραγούδια που στις πρώτες εκτελέσεις αφήνουν, λόγω ηλεκτρικής ενορχήστρωσης, μόνο μια υπόνοια ανατολίτικης ρίζας, εδώ με το ούτι και το βιολί, δείχνουν καθαρά από πού προέρχονται. Επίσης τραγούδια λυρικά που συχνά δεν έβρισκαν το χώρο τους στους μεγάλους συναυλιακούς χώρους, εδώ στο ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό Μικρό Θέατρο Της Αρχαίας Επιδαύρου με τα έγχορδα και τις κιθάρες θα αναδειχθούν ξανά.

Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων

Πρόταση του Κώστα Κ.
Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων
Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης με πάθη. Όχι σαν εκείνα του πατέρα του, πάντως εξίσου ακατανίκητα. Οι κάτοικοι Ερυθραίας έχουν να λένε για την εμμονή του με το ποδήλατο (η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει μια τσακισμένη σπονδυλική στήλη) και το Λιμενικό Πόρου και ευρύτερου Αργοσαρωνικού για τις αμφιλεγόμενες επιδόσεις του στην κωπηλασία, που επιβάρυναν κατά τι το δημόσιο έλλειμμα με υπερωριακή απασχόληση σωστικού συνεργείου. Υπάρχει όμως και ένα πάθος που θα δυσκολευτούν να αμφισβητήσουν και οι πλέον κακόπιστοι: η προσήλωσή του σε μια ρηξικέλευθα νεωτερική αντίληψη περί Δημοκρατίας.

Η κατά ΓΑΠ υπέρβαση του γερασμένου κοινοβουλευτισμού εδράζεται σε δύο σκέλη: Την OpenGov.gr- Ανοιχτή Διακυβέρνηση στην τοπική διάλεκτο- και την άμεση δημοκρατία των δημοψηφισμάτων. Ως προς το πρώτο σκέλος, δεν χρειάζεται να φλυαρήσουμε. Πόσες φορές δεν ξενυχτήσαμε πάνω στο λάπτοπ παρακολουθώντας τις συναρπαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού

Σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή κλείνει το 1ο Εξάμηνο Διοίκησης.

Του Βασίλη Γκάτσου
Τι γίνεται με την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματός της;

Σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή κλείνει το 1ο Εξάμηνο Διοίκησης. Προεκλογικά είχε αναπτύξει (νομίζω όχι γραπτώς σε συγκεκριμένο πρόγραμμα) τους βασικούς άξονες της πολιτικής της για τα 3.5 χρόνια που είναι η θητεία της.

Υπενθυμίζω τα κυριότερα:
    · Έργα για την εξασφάλιση καλού πόσιμου νερού στους οικισμούς που χρόνια το στερούνται.
    · Έργα ολοκλήρωσης και λειτουργίας του βιολογικού σταθμού Κρανιδίου και του συστήματος αγωγών μεταφοράς λυμάτων των χωριών του τέως δήμου Κρανιδίου στον σταθμό αυτόν.
    · Ξεκαθάρισμα της υπόθεσης του Δημοτικού Σφαγείου.
    · Διάθεση οικιακών και αστικών απορριμμάτων εκτός Ερμιονίδας.
    · Δρομολόγηση ενεργειών για να έρθει στην Ερμιονίδα το νερό του Ανάβαλου.
    · Δρομολόγηση ενεργειών για να γίνει το μεγάλο φράγμα της Τζερτζελιάς.
    · Διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, προσαρμογή της λειτουργίας του Δήμου στις νέες του αρμοδιότητες.

Πέραν λοιπόν της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011, πρέπει η Δημοτική Αρχή να δώσει στοιχεία για την πρόοδο που έκανε για αυτά τα κύρια θέματα το πρώτο εξάμηνο της θητείας. Αν έκανε πρόοδο, την περιγράφει με πραγματικά στοιχεία ενεργειών και κονδυλίων. Το να περιγράψει τι δεν έκαναν τόσα χρόνια οι άλλοι, είναι πολιτικάντικο σινεμά που δεν έχει κανένα νόημα. Νόημα έχει το τι πραγματικά έκανε η Δημοτική Αρχή το πρώτο εξάμηνο για αυτά τα κύρια θέματα.

Πέραν αυτών είναι και άλλα: Ελευθέρωση ακτών από φράκτες, αποκατάσταση αιγιαλού από

Ειρήνη του Αριστοφάνη Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουλίου στην Επίδαυρο

Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ την κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΕΙΡΗΝΗ», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουλίου σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Τρυγαίου. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.
Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.

Μολυσμένο πόσιμο νερό σε Αργολίδα και Κορινθία

Στην δημοσιότητα έδωσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε) τα αποτελέσματα απο ερεύνα και αναλύσεις που έκανε σε παραλίες και σε συγκεκριμένα σημεία (μαγαζιά) για πόσιμο νερό στην Αργολίδα και την Κορινθία. Σύμφωνα με το ΠΑ.Κ.Ο.Ε το οποίο διαθέτει πιστοποιημένο εργαστήριο για αναλύσεις νερών η ερεύνα διεξήχθη στις 13,14,15, Ιουνίου του 2011και διαπιστώθηκε πως το πόσιμο νερό βρέθηκε σε δυο σημεία μολυσμένο με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους ενω σε ένα βρέθηκε ESCHERICHIA COLI (E-COLI), παράλληλα σε 12 σημεία έγιναν και αναλύσεις σε θαλασσινό νερό και σε 6 από αυτά εφιστάται η προσοχή των λουομένων.

Ειδικότερα η ανακοίνωση και τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΚΟΕ είναι τα εξής:
Οι πίνακες του ΠΑΚΟΕ με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, έχουμε σημάνει τα σημεία που αφορούν την Αργολίδα (προσέξτε το TNTC!!!)

Η ντροπή και η οργή..

Φωτογραφία: Παναγιώτης Tzamaros / Reuters

Το μεσοπρόθεσμο χειροκρότημα..

Φωτογραφία: Κατερίνα Μαυρωνά / EPA

Κάτι άλλαξε και κάτι καθημερινά αλλάζει!!!

Κάτι άλλαξε και κάτι καθημερινά αλλάζει!!!

Ηλιόκαστρο, 28 Ιουνίου 2011
Παραμονή της τοπικής γιορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου γιόρταζε η εκκλησία του χωριού… Γιόρταζε το Ηλιόκαστρο… Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον εσπερινό και την περιφορά της ιερής εικόνας. Με ανακούφιση και ευχαρίστηση είδαμε τους νέους Δημοτικούς και Τοπικούς άρχοντες να έρχονται ένας ένας μόνος του και να στέκονται ευλαβικά μέσα στην εκκλησία μαζί με το εκκλησίασμα. Ήρθαν, έτσι απλά, για να τιμήσουν τους Αγίους, το χωριό, να εκκλησιασθούν και να προσευχηθούν…

Μας ήρθαν στον νου εικόνες προηγούμενων εορτών, όπου οι ΄΄επίσημοι΄΄, όλοι μαζί σε σχηματισμό (κατά το μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι), έρχονταν περισσότερο για να πιστοποιήσουν τη δύναμη της εξουσίας παρά με σκοπό να σεβαστούν την ιεροσύνη της ημέρας και τη χαρά του χωριού. Μετά το τέλος της ιερής Ακολουθίας τους είδαμε να συζητούν αθόρυβα με τους Δημότες και χωρίς τυμπανοκρουσίες να κατευθύνονται σαν τις άλλες απλές παρέες σε κοσμική ταβέρνα του χωριού. Έκπληξη μας προκάλεσε η στιγμή που τους είδαμε να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν ΄΄ρεφενέ΄΄ τον λογαριασμό. Ακόμα μεγαλύτερη δε ήταν η έκπληξή μας, όταν αργότερα μάθαμε πως από την τσέπη τους πάλι μάζεψαν χρήματα για να κεράσουν σαν ευχαρίστηση το φαγητό στα μέλη της φιλαρμονικής, τα οποία θα έτρωγαν σε άλλο μαγαζί για να βοηθηθούν όσο γινόταν περισσότερα μαγαζιά του χωριού. Σημαντικό είναι δε, ότι ο Δήμαρχος κ. Καμιζής, βασιζόμενος σε αυτήν την κατεύθυνση και συμπεριφορά, είχε προσκαλέσει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σφυρή και τους συμβούλους, πρόσκληση την οποία όμως αυτοί δεν αποδέχτηκαν!!!

Η εικόνα αυτή ήρθε να απαλύνει τη θλιβερή κατάσταση προηγούμενων ετών, όπου οι δημοτικοί άρχοντες, προσκεκλημένοι και αρκετοί Δημότες έτρωγαν και πλήρωνε ο Δήμος, δηλαδή ΕΜΕΙΣ!!! Το νέο αυτό ύφος και ήθος της Δημοτικής μας Αρχής επιβάλλεται αφενός μεν από το κλίμα των δύσκολων ημερών που περνά η πατρίδα και ο τόπος μας και αφετέρου από τον σεβασμό στα χρήματα των Δημοτών.

Επιτέλους, φαίνεται ότι αυτά που πληρώνουμε αξιοποιούνται εκεί που πρέπει, με σεβασμό και διαφάνεια προς κάθε κατεύθυνση!!! Ο Νέος Δήμος Ερμιονίδας είναι οι Ιδέες των πολιτών του και γι’ αυτό ενστερνίζεται τις ανάγκες τους!!!

Με σεβασμό από έναν μακρινό Δήμο, αλλά πάντα κοντά στην Ερμιονίδα,
Αναστασία Σακελλαρίου

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης ανοιχτό τα απογεύματα

Σύμβαση για αρδευτικό έργο αξίας άνω των 8,2 εκ. ευρώ, στην Αργολίδα

Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Γιάννη Ανδριανού, η σύμβαση ύψους 8.204.760 ευρώ για την κατασκευή του έργου που αφορά στη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου.

Το έργο, το οποίο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και έτυχε έκπτωσης 54,93%, θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ΑΑΓΗΣ-Ιωνας Τεχνική εντός 30 μηνών. Η σύμβαση περιλαμβάνει επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων στις περιοχές Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χωνικά, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Αργολίδας.

Δημοκρατία

Πρόταση του Κώστα Κ.
Του ΣΤΑΘΗ
Βενιζέλος! ο άνθρωπος που πρώτα απαντά κι ύστερα τον ρωτάνε...
Οταν ο κ. Βενιζέλος κάνει γκάφα, δεν έχει κάνει γκάφα ο ίδιος, αλλά η γκάφα του...
Δεν παίζονται.
Η κυρία Νταλάρα μόλις την έβγαλε απ' την κυβέρνηση ο Παπανδρέου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχασε την επαφή της με την κοινωνία».
Δεν παίζονται.
Είπε αηδίες ο κ. Πάγκαλος και (πλην Μπεγλίτη) η κυβέρνηση διά του κ. Μόσιαλου τον κάλυψε. Δεν παίζονται.
*****
Και το ερώτημα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι αν θα την κάνει γυριστή ο κυρ Ρομπόπουλος;
Δημοκρατία με εκβιασμούς, διαρκείς εκβιασμούς, διλήμματα και μονόδρομους, δημοκρατία δεν είναι.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μυρσίνη Λοΐζου. Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Αθήνα 27/6/2011
ΑΠΟ: Μυρσίνη Λοΐζου
ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Το σύνολο των ΜΜΕ

Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚΚυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.
Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής:
Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου Λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν.
Αφού αυτός ο Λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη Δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου Δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες. Τα Δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την Παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον Δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.
Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το «Καλημέρα Ήλιε» στις Κομματικές σας συγκεντρώσεις. Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο

Σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή κλείνει το 1ο Εξάμηνο Διοίκησης.

Του Βασίλη Γκάτσου
Τι γίνεται με την υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2011;

Επισυνάπτω τον Προϋπολογισμό (συνοπτική Κατάσταση) του Δήμου Ερμιονίδας για το 2011.

Σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή κλείνει το 1ο Εξάμηνο Διοίκησης. Βέβαια μέσα σε αυτό το εξάμηνο παρέλαβε και συνένωσε διοικητικά δύο δήμους, έψαξε και έβαλε σε κάποια τάξη το προσωπικό και τα οικονομικά, άρχισαν να μαθαίνουν και οι Αιρετοί πως λειτουργούν οι αρκετά περίπλοκες διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρέλαβαν νέες αρμοδιότητες και ευθύνες, και πολλά άλλα.

Ο Προϋπολογισμός όμως πρέπει να εκτελεστεί και ο Δήμος πρέπει, όπου νάνε, να δώσει στη δημοσιότητα τον επισυναπτόμενο Προϋπολογισμό του 2011 και δίπλα στη στήλη με τα νούμερα να φτιάξει μια νέα που να έχει τίτλο «Πορεία Προϋπολογισμού το 1ο Εξάμηνο 2011», και σε κάθε κωδικό να αναγράφεται τόσο στα έσοδα και εισπράξεις όσο και στα έξοδα και πληρωμές το ποσοτικό επίτευγμα του 1ου Εξαμήνου.

Για παράδειγμα:

ΚΩΔ: 32. Το 2011 προϋπολογίσαμε ότι θα εισπράξουμε υπόλοιπα από βεβαιωμένα έσοδα 1 126 534 € και το 1ο Εξάμηνο εισπράξαμε τόσα.

ΚΩΔ: 81. Το 2011 προϋπολογίσαμε ότι θα πληρώσουμε για υποχρεώσεις ΠΟΕ 2 396 131 € και το 1ο Εξάμηνο πληρώσαμε τόσα.

Για κάθε κωδικό πρέπει να υπάρχει όχι μόνον αιτιολόγηση, αλλά και τι διορθωτικά μέτρα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Έτσι στα σκόρπια

Του Βασίλη Γκάτσου
Περνώντας από τον Σταυρό Διδύμων Σαββατιάτικα:

1. Πλησιάζοντας το χώρο με ανοικτά παράθυρα, για ένα χιλιόμετρο περίπου, γέμισε το αυτοκίνητο βαριά οσμή χωματερής.
2. Ο όγκος των σκουπιδιών είναι ήδη πολύ μεγάλος. Μεικτά σκουπίδια πάσης φύσεως. Δεν είναι διαχειρίσιμα. Στο τέλος του καλοκαιριού θα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί.
3. Πρόκειται πλέον για νέα χωματερή, εκ των πραγμάτων, δηλαδή θέλουμε δε θέλουμε, και η λύση του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνάμεις του Δήμου Ερμιονίδας.

Στη γειτονιά μας Σαββατοκύριακο:

Από το Σάββατο βράδυ ο κάδος που δέχεται τα απορρίμματα ήταν γεμάτος. Την Κυριακή το βράδυ 21.00 ήταν ξέχειλος και δίπλα του υπήρχαν σακούλες πολλές, μερικές σκισμένες από γάτες. Μύριζε και οπτικά η εικόνα δεν ήταν καθόλου καλή.
Απέναντι 3-4 κάδοι ανακύκλωσης σε σειρά ήταν γεμάτοι και γύρω τους αφημένα πολλά ανακυκλώσιμα.
Πρόκειται για την πλατεία του Πεύκου του Μαρμαρινού, που είναι η πιο κεντρική και μεγάλη της Ερμιόνης.
Προφανώς Σαββατοκύριακο δεν λειτουργεί η υπηρεσία συλλογής απορριμμάτων. Η εικόνα όμως δεν είναι καλή.
Παλαιότερα, επί δήμου Ερμιόνης, τα σκουπίδια έβγαιναν στους κεντρικούς δρόμους καθημερινά σε σακούλες και μαζεύονταν πρωί. Δεν υπήρχαν κάδοι ούτε και σκουπίδια. Κυριακή ίδια ώρα 21.00 σε δύο τρία σημεία βρίσκονταν 3-4 σακούλες από ανθρώπους που έφευγαν για Αθήνα και αυτές

2η Γενική Συνέλευση του Περιβαλλοντικού Σωματείου ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

«Ενα ταξίδι με το τραμ»

Αγνωστα διηγήματα του Γιάννη Ρίτσου
«Βραδιάζει. Τα πρόσωπα κουρασμένα. Το φως κουρασμένο. Οι φωνές πιο μακρυνές, γιομάτες μνήμη και σιωπή. Δυο - τρία παιδιά παίζουν κάτου απ' τις σκονισμένες πιπεριές κλωτσώντας ένα άδειο κουτί τσιγάρα. Εδώ στη στάση λίγος κόσμος. Δε σκόλασαν ακόμα απ' τη δουλιά. Μια αντιφεγγιά κυκλαμινιά στα τζάμια. Μια σιωπηλή κοπέλα πλάι μας. Κρατάει μέσα στα μάτια της λίγο όνειρο, έτσι που μια μάνα κρατάει ένα δέμα για το γιο της που βρίσκεται στη φυλακή κάπου τρεις μήνες τώρα. Να κι αυτός που ψαχουλεύει μ' ανοιχτή παλάμη απ' έξω την τσέπη του. Θάχει κει μέσα μιαν εφημερίδα. Δε μπορεί να την ξεδιπλώσει φανερά και να διαβάσει. Αμα φτάσει σπίτι του. Το τραπέζι, το φως, ο κόσμος. «Πρόσεξε μη χτυπήσουν την πόρτα. Ξέρεις πόσα φύλλα σκίσανε σήμερα; Ξυλοκόπησαν κι άλλους. Τι πες; Ναι βέβαια. Δημοκρατία».