Κυριακή 19 Ιουλίου 2026

Βασίλης Γκάτσος: Πρώτες θερινές εντυπώσεις μηνός Ιουλίου 2026

 1). Βόλτα στο Μπίστι. Περνώντας από το Λιμάνι, το χωρίς πεζοδρόμια και διαγράμμιση, με παιδιά, ανάμεσα στη διπλή κυκλοφορία αυτοκινήτων, προσεύχεσαι στην Αγία Ερμιόνη να φτάσεις σώος μέχρι το πεύκο του Ταρούση.

2). Μετά υπάρχει στενός διάδρομος που το λένε κατ' ευφημισμόν πεζοδρόμιο. Από τη μεριά της θάλασσας κόβει απότομα 20 με 40 πόντους. Λίγο να μη προσέξεις ρουκουτίμισες στα βράχια. Έτσι απότομα κόβει και προς τον δρόμο. Από απέναντι έρχεται μια παρέα. Κοντοστεκόμαστε όλοι, ποιος θα περάσει πρώτος πλάτη με πλάτη. Σαν τον Οιδίποδα με το κάρο του. Κάθε τόσο στο στενό διάδρομο φυτρώνει στη μέση φανοστάτης. Πώς τον περνάς με καρότσι μικρού παιδιού;
3). Ακολουθούν δύο εκπλήξεις για μεγαλύτερους. Ξαφνικά και επί του πεζοδρομίου μπροστά σου μια ιρλανδική διάβαση, για να φεύγουν τα νερά του δρόμου! Αν δεν την αντιληφθείς, προσγειώθηκες. Ας πρόσεχες!
4). Αν δεν προσγειωθείς στην ιρλανδική μην ανησυχείς! Αν δεν προσέξεις θα προσγειωθείς στο τέλος του διαδρόμου - πεζοδρομίου που ξαφνικά τελειώνει απότομα σε ύψος περίπου 30 πόντων.

Συμπέρασμα: Στον πηγαιμό προς το Μπίστι να προσεύχεται και να κοιτάς συνέχεια κάτω και γύρω απερίσπαστος.

5). Το Μπίστι σε πολύ καλή κατάσταση, όπως παλιά, βατό πλέον και το βράδυ με τα φώτα, αντιλαλούσε τις φωνές και τα γέλια των προσκόπων. Η παλιά Ερμιόνη των Ερμιονιτών.
6). Επιστροφή από τους μέσα δρόμους. Ποιος τολμάει με παιδιά να περάσει το παραλιακό προς Μαντράκια δρόμο έχοντας πίσω του συνέχεια αυτοκίνητα και μηχανάκια;
----  ----  ---
1). Μπάνιο στη Ντάρδιζα. Στην αμμουδιά κάτι έλειπε, δεν ήταν όπως τα προηγούμενα χρόνια.
2). Έχουν αφαιρεθεί όλες οι κατασκευές σκίασης με καλάμια. Έχουν μείνει μόνο τα παγκάκια. Πέρσι βλέπαμε οικογένειες με μικρά παιδιά μέχρι το βράδυ να κάθονται κάτω από τη σκιά της καλαμωτής, να τρώνε, να παίζουν, να χορεύουν, παλιά ελληνική θερινή σκηνή που ύμνησε ο ζωγράφος Βασιλείου και τόσοι άλλοι. Χαρά Θεού!
3). Αν θυμάμαι, τις κατασκευές αυτές τις είχε ξεκινήσει ο Σύλλογος των κατοίκων Ντάρδιζας και όλοι απολαμβάναμε τη σκιά τους. Αντικαταστάθηκαν από κωνικά μικρά σκίαστρα που δεν εξυπηρετούν πάνω από δύο άτομα.
4). Η αμμουδιά είναι πολύ πιο καθαρή, τα αδέσποτα φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από τον Δήμο.Πλεονέκτημα: Απέραντος χώρος πάρκιν. Ευχή: Μη ποτέ ξεφύγει κανένα βαρύ όχημα και πάρει όλους και όλα σβάρνα. Κακά τα ψέματα: Συριζα στο δημόσιο δρόμο είναι η πλαζ.