Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ένα ποίημα


ΜΕΔΟΥΣΑ

Σαν την μέδουσα φτύνω φίδια
Όποιον αγάπησα, έγινε πέτρα
Θεέ μου, ένας σωρός πέτρες όλη μου η ζωή
Κι έπεφτα πάνω τους με τόση φόρα!
Λες κι ήταν η αγάπη βαμβάκι

Ανόητη

Τώρα γεμάτη πληγές΄ βλέπεις;

Τώρα όπου και να μ' αγαπήσεις - πονάω

Μαρία Ζαγκλαρά


[δημοσιευμένο στον Χαρτοκόπτη, από τη συλλογή "Τοπογραφία της νοσταλγίας", Αω 2022
 
Έλλη Βασιλάκη 


 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΥΤΗ η εκπαίδευση, είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ



Η φύση είναι μια εξαιρετική πηγή διδασκαλίας - σας βοηθάμε να τη χρησιμοποιήσετεhttps://www.friluftsframjandet.se/detta-gor-vi/forskolor-och-skolor/pedagogiken/

Strandängens förskola

Ας δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρεται στα παιδιά μια άλλη κοινωνία, σε μια άλλη χώρα.

Γεννιέται λοιπόν το παιδί, και μόλις συμπληρώσει τον 6ο μήνα ζωής του μπορεί να πάει σε förskola. Η ακριβής μετάφραση είναι προ-σχολείο. Οι ώρες λειτουργίας των προσχολικών μονάδων συνήθως καλύπτουν από τις 07:00-18:00, αλλά υπάρχει πρόβλεψη και για πιο διευρυμένο ωράριο, εφ’ όσον το ωράριο εργασίας των γονιών το υπαγορεύει. Προ-σχολεία υπάρχουν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Το κόστος και για τα δύο είναι το ίδιο: μηδέν. Οι διευθύνσεις και οι δήμοι φροντίζουν για την άρτια λειτουργία τους λαμβάνοντας και οι δύο το ίδιο ποσό ανά παιδί. Είναι θεσμοθετημένο αναλυτικό πρόγραμμα αξιολογήσεως από γονείς, και τα ετήσια αποτελέσματα αναρτώνται στα σαϊτ των δήμων που ανήκουν. Η εισαγωγή γίνεται με λίστα προτίμησης και αναμονής, και μπορεί κάποιος να πάρει το παιδί του από ένα και να το πάει σε άλλο ανά πάσα στιγμή.

Με το που γεννηθεί ένα παιδί, οι γονείς του αυτόματα δικαιούνται 480 εργάσιμες ημέρες άδειας επί πληρωμή. Οι μέρες αυτές μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα στους γονείς, αλλά κάθε γονιός πρέπει να πάρει τουλάχιστον 90 μέρες, εκτός φυσικά αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, οπότε ένας παίρνει και τις 480 μέρες. Για τις 390 μέρες, η πληρωμή είναι ίση με το επίδομα ασθένειας, και για τις υπόλοιπες 90 η πληρωμή είναι στα 18 ευρώ ανά μέρα περίπου. Άρα ο γονιός που θέλει, έχει κάθε δυνατότητα να είναι δίπλα στο παιδί του χωρίς ιδιαίτερες θυσίες.…

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912) στη Μικρασιατική καταστροφή (1922) του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 


Από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912) στη Μικρασιατική καταστροφή (1922)

(Τεκμήρια της τοπικής μας Ιστορίας)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Γαλαξίας κατάσπαρτος μ’ αστέρια μοιάζει η Ιστορία της Ελλάδας μας. Κάποια λαμπρά και φωτεινά στον ξάστερο ουρανό της σηματοδοτούν με το ανέσπερο φως τους τις ένδοξες σελίδες της. Κι άλλα θολά, χλωμά και άτονα στον συννεφιασμένο ουράνιο θόλο σημαδεύουν τις οδυνηρές στιγμές της.

Την επέτειο δυο τέτοιων εκ διαμέτρου αντίθετων γεγονότων καλούμεθα οι πανέλληνες αυτόν τον χρόνο να θυμηθούμε και να τιμήσουμε.

Δύο γεγονότα που η Ελλάδα από τις κορυφές της δόξας οδηγήθηκε και από τα δικά της σφάλματα, στον όλεθρο και την καταστροφή ζώντας τραγικές στιγμές. Φέτος λοιπόν,συμπληρώνονται 110 χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 αλλά και 100 χρόνια από την οδυνηρή Μικρασιατική καταστροφή. Τότε, εκείνη τη 10ετία (1912-1922) των αλλεπάλληλων πολέμων και των καταιγιστικών εξελίξεων στο κάλεσμα του χρέους, στις τάξεις του Ελληνικού στρατού κατετάγησαν και τα νεαρά βλαστάρια της γενέτειράς μας.

Ορισμένα απ’ τα παιδιά της πολεμώντας γενναία δεν γύρισανπίσω, χύνοντας το αγιασμένο αίμα τους και σπέρνοντας τα ιερά τους κόκκαλα σε στεριές και θάλασσες για να βάλουν τα θεμέλια μιας καινούργιας ελεύθερης πατρίδας. 

Η Ερμιόνη για εκείνα τα παλληκάρια της έστησε λαμπρόΗρώον και χάραξε με ολόχρυσα γράμματα πάνω στο λευκό μάρμαρο τα ηρωικά τους ονόματα για να θυμίζουν στους αιώνες τη θυσία τους.




Για όλους τους ήρωες των Βαλκανικών πολέμων η «Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος», της οποίας πρόεδρος ήταν ο Αθηνών Θεόκλητος και συμμετείχε σ’ αυτή ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ύδρας Προκόπιος, με την από 8 Φεβρουαρίου 1913 εγκύκλιό της «Προς τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας του Κράτους» ανακοίνωνε την απόφασή της 

«Περί τελέσεως εν τοις ναοίς του Κράτους την Γ’ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σταυροπροσκυνήσεως) εκάστου έτους, μνημοσύνου των υπέρ της πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων».

Αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και όταν η Ερμιόνη το 1930 έφτιαξε το μνημείο των πεσόντων μετά το μνημόσυνο στην εκκλησία ψαλλόταν η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον. Την παρακολουθούσε πλήθος κόσμου και παρευρίσκονταν σ’ αυτή οι συγγενείς των νεκρών. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. 

Η αείμνηστη Ανθούλα Λαζαρίδου-Δουρούκου θυμάται τη μητέρα της να θρηνείκαθώς είχε χάσει τον αδελφό της Κυριάκο Κων/νου Γκολεμά κατά την περίοδο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αυτή την τραβούσε για να απομακρυνθούν, καθώς η παιδική ψυχή της δεν άντεχε στη θέα των θλιβερών αυτών εικόνων.

Στις επιμνημόσυνες εκείνες δεήσεις ακούστηκε για πρώτη φορά και ο πολύ γνωστός ύμνος «των κατά γη και θάλασσαν», αγνώστου συνθέτη. Στην Ερμιόνη τον «έφεραν» από την Ύδρα ο αείμνηστος Απόστολος Γκάτσος και ο πατέρας μου Μιχαλάκης Σπετσιώτης, οι οποίοι είχαν δεσμούς με το νησί και τον Μητροπολίτη Προκόπιο Καραμάνο. Τα ύστερα χρόνια στον ύμνο συμπληρώθηκε «των κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα», αφού πια μνημονεύονταν και οι «πεσόντες» ηρωικοί αεροπόροι μας. 

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε ανέκδοτα τεκμήρια των δύο αυτών πολέμων που απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από μια 10/ετία και αφορούν την τοπική μας Ιστορία.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Βιβή Σκούρτη : Έκθεση βιβλίου

 


Λήξη της γιορτής βιβλίου στο Ναύπλιο

Χθες, Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 έκλεισε τις πύλες της η γιορτή βιβλίου στο Ναύπλιο, που λειτουργούσε εδώ και 23 ημέρες  (5-28/8), οργανωμένη από την ΔΟΟΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ), στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου, με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας και του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού.

Στην έκθεση είχε παραχωρηθεί περίπτερο της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ), με πολλούς τίτλους βιβλίων και με έργα των δημιουργών της Αργολίδας. Οι συγγραφείς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για το έργο τους με το βιβλιόφιλο κοινό. 

Τη στήριξή της στην έκθεση προσέφερε η κ. Νικολέτα Μαρίνη και η Βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου, κ. Δήμητρα Αξαρλή, η οποία μεριμνούσε για την προβολή και ανάδειξη του πνευματικού πλούτου των δημιουργών της Ερμιονίδας.

Την έκθεση επισκέφθηκαν χιλιάδες βιβλιόφιλοι ντόπιοι και επισκέπτες. Να ευχηθούμε και του χρόνου.

Βιβή Σκούρτη Συγγραφέας, μέλος της ΕΣΛΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | ΓΕΝΝΑ 20/08/2022 | ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ




 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | ΓΕΝΝΑ 20/08/2022 | ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Μια παράσταση με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.
#γέννα #χοερ

Είναι πολλά εκείνα που μας «γέννησε» η φετινή μας παράσταση, η φετινή μας «γέννα».

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μιας που οι εμφανίσεις της ομάδας ήταν αρκετές μέχρι και τις αρχές του Ιουλίου, τα μέλη της ομάδας μας πέτυχαν το επιθυμητό, πέτυχαν το προσδοκώμενο, πέτυχαν εκείνο για το οποίο μοχθούσαμε στις πρόβες μας, ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΟΥΜΕ!

Είμαστε βαθιά ευτυχείς που μέσα από ένα ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία και ακολουθώντας βήμα – βήμα το ιστορικό πλαίσιο, φέραμε τον κόσμο που μας παρακολούθησε πιο κοντά σε εκείνες τις έννοιες που μας προξενούν λύπη αλλά και πολλές φορές αποτελούν μονόδρομο για να έρθει η χαρά, η ελπίδα, ο πόθος, η αισιοδοξία. Σε πολλές, αν όχι σε όλες, τις πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, για να υπάρξει ζωή, για να υπάρξει χαρά, για να υπάρξει γέννα, πρέπει να περάσουμε από κάτι αρνητικό και ίσως από εκείνα που στοιχειοθετούν τον θάνατο.

Η «γέννα» μας, έφερε φως, ελπίδα, σηματοδότησε και θα σηματοδοτεί εκείνα που επιδίωκε να σηματοδοτήσει, εκείνα που επιδίωκε να φωτίσει, εκείνα που επιδίωκε να «γεννήσει». Η δική της πορεία σκιαγραφείται ήδη στα πολιτιστικά πεπραγμένα του τόπου.

Όμως είναι σαφές πως τίποτα δεν θα κατάφερνα μόνος μου…

Ευχαριστώ λοιπόν θερμά:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ-9η δράση


 

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Μουσική πανδαισία απο τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης

 Ο Μουσικός  Σύλλογος Ερμιόνης με τον χαρισματικό μαέστρο της Γάσπαρη Μάμμα , που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της  συναυλίας- αφιέρωμα στο Μικρασιατικό Τραγούδι μετά την καταστροφή, παρουσίασε ένα απαιτητικό και ευχάριστο ρεπερτόριο χθες στην Ερμιόνη κερδίζοντας  το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Εξαιρετικός  πάντα  ο Μπάμπης Τσέρτος, μας ταξίδεψε μας συγκίνησε.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές .


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης 



Ένα μικρό δείγμα της βραδιάς