Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι ΕΛΜΕ καταγγέλουν δίωξη καθηγήτριας στο Λεβίδι

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταγγέλλει την άδικη πειθαρχική δίωξη και τη θέση σε αυτοδίκαιη αργία της συναδέλφου Ευστρατίας Λιακοπούλου, Διευθύντριας του Γυµνασίου Λεβιδίου.
Η συνάδελφος τέθηκε σε αργία από 21/1/2014 ενώ η σχετική απόφαση της επιδόθηκε 24/2/2014. Για έναν ολόκληρο µήνα δηλαδή η συνάδελφος παρουσιαζόταν κανονικά στο σχολείο και επιτελούσε όλα τα διδακτικά και εξωδιδακτικά της καθήκοντα, ενώ είχε τεθεί σε αργία, γεγονός το οποίο αγνοούσε.
Η συνάδελφος, παραπέµπεται στο πειθαρχικό συµβούλιο µε παραποιηµένο το δικαίωµα της απολογίας και το δικαίωµα υπεράπισης από δικηγόρο. Η διοίκηση, προκειµένου να στοιχειοθετήσει εις βάρος της αδικήµατα, διέταξε ΕΔΕ µετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης και την απολογία της και δεν σεβάστηκε το αίτηµα εξαίρεσης της ερευνήτριας, που υποβλήθηκε από τη συνάδελφο. Κατά την εξέταση της συναδέλφου στην Ε.Δ.Ε., της αρνήθηκαν τη δυνατότητα να εξεταστεί µε δικηγόρο, όπως επιβάλλουν οι κείµενες διατάξεις. Με µόνη την παραποµπή της, η συνάδελφος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, χωρίς να υπάρχει καταδικαστική απόφαση εις βάρος της.
Υπερασπιζόµαστε το Σύνταγµα που απαιτεί: Καµία ποινή χωρίς πειθαρχική απόφαση. Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο το τεκµήριο της αθωότητας καταργείται και η «αυτοδίκαιη» αργία, µαζί µε την όποια διοικητική αυθαιρεσία, επικρέµεται ως απειλή εναντίον κάθε συναδέλφου. Στο πλαίσιο αυτό είµαστε όλοι δυνητικά ένοχοι και το δηµόσιο σχολείο απειλείται να µετατραπεί σε χώρο φόβου και υποταγής.
    Καταγγέλλουµε τον ανησυχητικά µεγάλο αριθµό πειθαρχικών υποθέσεων που παρατηρείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες διαταράσσουν την εκπαιδευτική ζωή και δηµιουργούν αρνητικό κλίµα στα σχολεία.
    Υπερασπιζόµαστε την τήρηση της διαδικαστικής νοµιµότητας, που πάντα ήταν και πρέπει να είναι δικλίδα ασφαλείας, πολύ περισσότερο σήµερα, που οι δημόσιοι υπάλληλοι στο σύνολό τους δέχονται σκληρή και άδικη επίθεση.
    Δηλώνουµε τη συµπαράστασή µας στη διωκόµενη συνάδελφο.
    Ζητάµε την αποκατάσταση της νοµιµότητας στην πειθαρχική διαδικασία, το σεβασµό του δικαιώµατος στην απολογία και στην υπεράσπιση από δικηγόρο.
    Ζητάµε την άµεση ανάκληση της αυτοδίκαιης αργίας, την επιστροφή της συναδέλφου στο σχολείο και την παύση κάθε πειθαρχικής της δίωξης.
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ

Ένας ένας το διαλάμε ......

Φεύγουν τα στελέχη της παράταξής μας προς όποια κατεύθυνση και συνδυασμό θέλουν. Και καλά κάνουν. Σε λίγο θα παραμείνουν πιστοί στην παράταξη μόνον ο Δήμαρχος και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος για να παραδώσουν τον Δήμο στον νέο Δήμαρχο και φυσικά τον Σταυρό και τις άλλες ανεξέλεγκτες. Και καλά κάνουν.

Όμως στοιχειώδης σεβασμός προς την παράταξη, δηλαδή τους μισούς και κάτι κατοίκους της Ερμιονίδας, δηλαδή τους ψηφοφόρους της, απαιτεί μια εξήγηση (ενός εκάστου) του φευγιού τους και μια εξήγηση, γιατί πηγαίνουν εκεί που πάνε.
Και μια εξήγηση ομοίως του Δημάρχου και Αγαπητού Αντιδημάρχου, οι οποίοι σφόδρα ενοχλούνταν από τα γραπτά απλών δημοτών και απαντούσαν με διαφόρους τρόπους. Γιατί φεύγουν, και γιατί πάνε εκεί που πάνε; Και θίγονταν όλοι όταν διάβαζαν ότι δεν είναι παράταξη, ότι δεν έχουν σχέση με παράταξη.
Μένουν ορφανοί και οι παρατρεχάμενοι που ..... μανιπουλαρίστηκαν καταλλήλως ώστε να ... μανιπουλάρουν, μένουν με τη τρόμπα μαρίνα (τρομπόνι) στο χέρι, μένουν στην αναζήτηση καινούργιου .... μανιπουλαριστή πιο μαγκιόρου και καραμπουζουκλή.
Το τρομπόνι, το τρομπόνι, την ελιά την ξεριζώνει! Σοφή ερμιονίτικη παροιμία μιας και όλες πλέον οι παροιμίες είναι ερμιονίτικες. Την ελιά την ξεριζώνει, τη βλακεία με τίποτα, ότι πολύ βαθιές οι ρίζες της, ίδιες με του δέντρου της Ζωής.

Και μεις παραμένουμε στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της παράταξης περιμένοντας την μεγάλη απόφαση του τιμονιέρη: "Ευχαριστώ την παράταξη και τους ψηφοφόρους που με τίμησαν, ανοίγω τρέγκα τη δεξαμενή και σας προτρέπω να ψηφίσετε τον συνεχιστή του οράματός μου κύριον Λάμπρου". Μπορεί όμως να είναι άλλη η απόφαση του μεγάλου τιμονιέρη: "Βγείτε και σας ελευθερώνω να ακολουθήσετε όποιον θέλετε (πλην Σφυρή)".

Και έχω την αίσθηση ότι φεύγουμε από την μπλογκοβιντεοδημαρχία (θυμηθείτε τις κραυγές αγωνίας, γιατί δεν συνασπίζονται τα μπλογκ εις μίαν αναμεταδοτικήν ουσίαν!) και εισερχόμεθα στην εκθεσιακή δημαρχία όπου θα δούμε την εικόνα εκατοντάδων συμπατριωτών ως υποψηφίων σε εκατοντάδες ομαδικές και ατομικές φωτογραφίες, φυσικά και σε βίντεο. Θα διαβάσουμε εκατοντάδες βιογραφικά, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε κανένα δεν θα διαβάσουμε ότι ο υποψήφιος είναι ή ήταν μέλος ή στέλεχος του τάδε κόμματος.
Το επόμενο στάδιο φαίνεται να είναι η ολοκληρωτική δημαρχία, όπου όλοι οι κάτοικοι θα είναι υποψήφιοι αντιπρόσωποι, ότι εις έκαστος μόνον πλέον στο εαυτό του θα βλέπει την ικανότητα της αντιπροσώπευσης.

Και μια άλλη ερμιονίτικη παροιμία: "Την εξουσία πολλοί εμίσησαν, την διεκδίκησή της ουδείς"

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Όταν πια γεράσουμεΤι ειν’ τούτο το χάλι

Όταν μεγαλώσουμε, μεσ’ στο μυαλό αιθάλη,
τα πάνω κάτω έρχονται στο γέρικο κεφάλι.
Μια μικρή παμπόνηρη σε μπλέκει στα γρανάζια της
κλείνει το μάτι πονηρά, σε λιγώνει με τα νάζια της.
Ξετρελαίνεσαι ο μωρός με της μικρής το κάλλος,
την παντρεύεσαι εσύ, κάνει παιχνίδι κι άλλος.
Σειέσαι και κορδώνεσαι σαν βαρβάτος  γάλος
που τέτοιο πλάσμα έχεις εσύ και κανένας άλλος.
Το χρήμα σου το σπαταλά σαν να της μπήκε  ο διάλος
κλείνεις εσύ λογαριασμούς που έχει ανοίξει άλλος.
Όπου γάμος και χαρά και συρτός και μπάλος
πας να την χορέψεις εσύ, προλαβαίνει άλλος.
Κάποια μέρα στου σπιτιού μπαίνεις το δωμάτιο
της δικής σου αποκοτιάς πληρώνεις το γραμμάτιο.
Στην άκρη κείτεται εκεί με σχισμένο ιμάτιο
τα μεγάλα αυτιά σου ακούν ήχο επιθανάτιο.
Της μικρής σου ατίθασης το αιθέριο κάλλος
πάνω στο κρεβάτι σου το απολαμβάνει άλλος.
Τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο είναι μεγάλος
της ασπρουλιάρας  κεφαλής ο κρυμμένος κάλος.
Είναι αβάσταχτος καημός, αγιάτρευτος, μεγάλος
τρέχεις ο πρώτος να’σαι εσύ, σε προλαβαίνει άλλος,
πάντα είσαι δεύτερος, ξεπουπουλιασμένος γάλος,
λόγια σκέφτεσαι σοφά, ως φιλόσοφος μεγάλος.
«Κάλιο λαχταριστό ψητό ας τρώει μαζί σου κι άλλος,
παρά μοναχός τον κατιμά μιας γριά-Χαρχάλως».
                                                     
                                                                   βιτόριζα *

* Είναι απο την Ερμιόνη και υπογράφει ως βιτόριζα

 

                                                                                                       

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πρόσκληση παρουσίασης του βιβλίου της Μυρσίνης Σαμαρά

Το βιβλίο της Μυρσίνης Σαμαρά ταξιδεύει, αυτή τη φορά στη Νέα Ερυθραία. 
Χαιρόμαστε γι’ αυτό και την περιμένουμε να το παρουσιάσει και στην Ερμιόνη.
Είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει  μέσα από μια αλληγορία στη φύση των ανθρώπινων αδυναμιών και δυνατοτήτων και από  την  απαισιοδοξία στη δημιουργικότητα.

Απόσπασμα από το 2ο Κεφάλαιο: Δάσκαλοι σε ξένο τόπο.
Η μνήμη, στη θέα ενός καταπράσινου τοπίου στον ξένο τόπο, ανασύρει σκηνές από το παιχνίδι  «τα βαρελάκια» της παιδικής παρέας του Μπιστιού, στην πλαγιά Ρ(ου)κ(ου)τούμιζα.

Τι έχεις να πεις γι’ αυτό, Μαρία; ρωτάω τον εαυτό μου. Έτσι δεν σε φώναξε η Αράχνη; Αυτό θα πει πως εδώ υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Κι αν τους πεις το πραγματικό σου όνομα τι έγινε; Τι θα αλλάξει;

Αποφάσισα ν’ ακούω τη μέσα μου φωνή, που με έφερε ως εδώ, ακόμη να είμαι η Μαρία και πιο συγκεκριμένα η «Δεν περνάς κυρα Μαρία», να πιστεύω πως πάνω από την Αράχνη είναι απλά ο «θεός», πως τους γύρω μου πρέπει και να τους κανακεύω, όπως με προειδοποίησε η Αράχνη, πως ο ιστός της δεν πρέπει να με απασχολεί αρνητικά αλλά θετικά, να λέω κάθε φορά «άφησέ τον  λοιπόν, μην τον  ψάχνεις, γιατί μάλλον κακό θα σου κάνει», πως η στόφα του βελούδινου Καναπέ μου είναι μια φιλήσυχη, ακινητοποιημένη και μικρή ζούγκλα που δεν ανασαίνει και να έχω το νου στη συμβουλή «ούτε χρειάζεται εκεί που κάθεσαι να ανακινείς

Εκκενώθηκε σχολείο στην Αργολίδα μετά από κρούσματα του ιού Η1-Ν1

Εκκενώθηκε παιδικός σταθμός στο Τοπική Κοινότητα της Νέας Κίου,του Δήμου Άργους Μυκηνών, μετά από τρία κρούσματα του ιού της γρίπης Η1-Ν1 που παρουσιάσθηκαν σε μικρά παιδιά του σχολείου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Άργους Μυκηνών, απολυμαίνοντας με ειδικό συνεργείο το κτίριο του παιδικού σταθμού, ενώ για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστός μετα και την έντονη ανησυχία των γονέων.
Ένα από τα παιδάκια που νόσησαν, νοσηλεύεται σε παιδιατρική κλινική της Πελοποννήσου καθώς η κατάσταση του κρίθηκε σοβαρή.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι σήμερα ο ιός Α(Η1Ν1) έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 70 ασθενείς, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. χρόνια ασθενείς, και να είναι ανεμβολίαστοι. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδωσαν ενδείξεις ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα έχει πιθανόν φτάσει στην κορύφωσή της για τη φετινή περίοδο και ενδέχεται να αρχίσει να φθίνει τις επόμενες εβδομάδες, οι ειδικοί επιστήμονες συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή των πολιτών. Και αυτό, διότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, θα συνεχίσουν

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Την πρώτη Παρασκευή, μετά την Καθαρή Δευτέρα, αρχίζουν οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου. Είναι οι Α΄ Χαιρετισμοί που θα εξακολουθούν να ψάλλονται και τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄).

Τις πρώτες Παρασκευές έχει καθιερωθεί να ψάλλονται από 6 οίκοι (γράμματα) κάθε φορά. Την Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας των Νηστειών ψάλλεται ολόκληρη η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, οπότε λέγονται και οι εικοσιτέσσερις οίκοι ή όπως ο λαός συνηθίζει να λέει τα εικοσιτέσσερα γράμματα μαζί. Την τελευταία (Στ΄) εβδομάδα των Νηστειών πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, επειδή δεν ψάλλεται καμία ιδιαίτερη ακολουθία ο λαός την ονομάζει «Κουφή». Είναι η εβδομάδα του Λαζάρου.

Θυμάμαι τους Χαιρετισμούς στην Ερμιόνη…

Ακριβώς στις 7 η ώρα το βράδυ χτυπούσε με τον δυνατό και επιβλητικό της ήχο η «μεγάλη» καμπάνα του Ταξιάρχη! Νταν-νταν-νταν//νταν-νταν-νταν! επτά - οχτώ φορές. Άντρες, γυναίκες -οι περισσότερες και παιδιά έφταναν βιαστικά στην εκκλησία. Οι γυναίκες, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, έφερναν και ένα πιάτο με καλοφτιαγμένο στάρι. Το έριχναν σ’ ένα από τα τρία μεγάλα καλαμωτά πανέρια που ήσαν τοποθετημένα στα δεξιά του τέμπλου, κάτω απ’ τα σκαλάκια του σολέα. Άναβαν το καθιερωμένο κερί, το στερέωναν μέσα στο στάρι και μια φωτοχυσία κεριών απλωνόταν στο χώρο. Στο τέλος της ακολουθίας, δεν θυμάμαι αν ψαλόταν Τρισάγιο, όπου μνημονεύονται τα ονόματα των νεκρών, όπως συνηθίζεται. Νομίζω πως όχι.

Κατόπιν έφερναν τα καλάθια με το στάρι στο Ιερό. Εμείς, «τα παιδιά του ιερού», πέφταμε με τα μούτρα και διαλέγαμε με τη σειρά τα κουφέτα, τα μύγδαλα, τις σταφίδες, τα ρόδια, την πηχτή ζάχαρη και ό,τι «στόλισμα» παράξενο υπήρχε. Οι νοικοκυρές «κεντούσαν» τα πιάτα τους συναγωνιζόμενες η μια την άλλη! Το «πάρτυ της διαλογής» συνεχιζόταν την επομένη στο σπίτι του Μπούλη (Σ.Ν.) μέσα στη σκάφη, όπου μεταφερόταν όσο στάρι είχε απομείνει.

Έφερναν, επίσης, στην εκκλησία και σταρένια προσκόμιδα (πρόσφορα) διπλωμένα σε πεντακάθαρη λευκή πετσέτα. Τα έδιναν στον ιερέα μαζί με το «χαρτί» με τα ονόματα των δικών τους

Τάσος Τόκας δελτίο τύπου

Tokas-6ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  07-03-2014
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας θεωρεί ότι αποτελεί  θετική έκβαση η υπογραφή της ΚΥΑ από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για τη δυνατότητα μεταφοράς των στερεών απορριμμάτων των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι η κατάσταση είναι πολύ  δυσάρεστη, με την παρατεταμένη παραμονή τεράστιων όγκων αστικών αποβλήτων σε παράνομες χωματερές, με τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία να είναι μεγαλύτερος από ποτέ:
Tokas Skoupidia Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει  ως προτεραιότητα των επιλογών μας την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαμορφωθείσας κατάστασης στο θέμα των σκουπιδιών και έχουμε ανακοινώσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει παράταση και νέα ΚΥΑ για την μεταφορά των απορριμμάτων στη Φυλή ή στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.
Παράλληλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Δημοτική Αρχή τις ενέργειες για την αποδοχή της δωρεάς ενός απορριμματοφόρου οχήματος μικτού
φορτίου 15-16 τόνων από την Ε.Ε.Α.Α. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ) Α.Ε. στο πλαίσιο της σύμβασης συνεργασίας με το Δήμο μας για την εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας.
Με την σύμβαση υλοποιείται η  Κ.Υ.Α 17206/1873/14.3.2013 «Διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε Αργολίδας και του Δήμου Τρίπολης Π.Ε Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου», με την οποία ορίζεται ότι ο Δήμος Ερμιονίδας θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση συνεργασίας

PLAY BACK THEATER με την Βέρα

Οι φίλοι του θεάτρου στο Ναύπλιο «Θεατροδρόμιο» ξεκινάμε στις 16 Μαρτίου 2014 στις 10.00πμ, ένα εργαστήρι PLAYBACK THEATER με την ΒΕΡΑ ΛΑΡΔΗ.
Στις 16 Μαρτίου με την υποστήριξη του ΠΛΙ, στο παιδικό μουσείο Σταθμός.
Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στείλτε μας μήνυμα στο προφίλ FB «Θεατροδρόμιο»

Λίγα λόγια για το Playback Theater
Το θέατρο Playback είναι ένα διαδραστικό είδος θεάτρου που ξεκίνησε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Βασίζεται στο ψυχόδραμα και συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τις τεχνικές δραματοθεραπείας και forum theater (κοινωνικό θέατρο)
Κατά την διάρκεια μιας παράστασης playback ειδικά εκπαιδευμένοι ηθοποιοί αναπαριστούν στην σκηνή τις ιστορίες που αφηγούνται οι θεατές με την βοήθεια ενός συντονιστή – εμψυχωτή.
Οι ηθοποιοί του θεάτρου playback καλούνται να αυτοσχεδιάσουν επιτόπου πάνω στην ιστορία που μόλις ειπώθηκε χρησιμοποιώντας το σώμα, τη φωνή τους, λίγα βοηθητικά αντικείμενα και αυτοσχέδια μουσική.
Σε μια παράσταση playback δεν υπάρχει έτοιμο κείμενο. Η παράσταση γεννιέται  επί τόπου (in situ) και είναι κάθε φορά μοναδική.
Η Βέρα Λάρδη είναι ηθοποιός και θεατρολόγος εκπαιδευμένη στο θέατρο playback. Έχει παίξει πλήθος παραστάσεων playback τόσο στο θέατρο και σε πλαίσια όπως φυλακές, κέντρα απεξάρτησης, διαπολιτισμικά σχολεία, νοσοκομεία κ.α. Παράλληλα συντονίζει θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου.
Αν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο sophias1954@gmail.com
η τηλεφωνήστε στο 6936064902  6936064902 για πληροφορίες. 
 
ΣΟΦΙΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Να το υπενθυμίσω

Γιατί ακούμε πάρα πολλά επιεικώς ασύνδετα, θα δούμε εκατοντάδες πρόσωπα υποψηφίους, ήδη βλέπουμε τους μεν να πηγαίνουν στους δε και ανάποδα, κοινώς χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, εν ώρα μεγάλης κρίσης και για την Ερμιονίδα. Τέτοια μανία προσφοράς στα κοινά από τη θέση του αιρετού είναι πρωτοφανής. Μανία ιερή κατανεμημένη σε 5 ή 6 συνδυασμούς! Γιατί;;;;;;;

Σε πέντε χρόνια η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Πρέπει να φέρει τα Παρακάτω 5 Aποτελέσματα. Ούτε προτεραιότητες, ούτε ενέργειες, ούτε μελέτες, ούτε προτάσεις, ούτε προώθηση, ούτε εκθέσεις ιδεών, αλλά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

1). ΝΕΡΟ, ΝΕΡΟ, ΝΕΡΟ. Σε 5 χρόνια να είναι έτοιμο το Φράγμα της Τσερτζελιάς, το Φράγμα στο ΡοΡό (Παρορίτης) στο Θερμήσι να κατασκευάζεται, και ένα  στο Καταφύκι πριν το φαράγκι να κατασκευάζεται. Ο Ανάβαλος να έχει φτάσει τουλάχιστον στα Δίδυμα. Κατά τον 4ο χρόνο να αρχίσει να απλώνεται η εταιρεία που θα αναλάβει την διανομή του αρδευτικού νερού σε ΟΛΗ την επαρχία και του πόσιμου στους οικισμούς και να αρχίζει τα έργα διανομής. Αυτό είναι το έργο των έργων που θα δώσει νέο αέρα στην Ερμιονίδα. Οι συνδυασμοί έπρεπε ήδη να έχουν μελετήσει τον τρόπο, τα μέσα και τους πόρους, τις αναγκαίες συμμαχίες και συμμετοχές, για την επίτευξη του στόχου. Όταν για ένα μικρό χωριουδάκι δίπλα μας κατασκευάστηκε υδατοδεξαμενή 400000 κ.μ. νερού και αγωγοί για να ποτίζονται τα κτήματά του, αναλογικά το έργο το συνολικό για την Ερμιονίδα είναι μικρότερο. Όχι ημίμετρα. Δεν θέλουμε απλά νερό, άλλα άφθονο νερό και στις δύσκολες χρονιές, και το έχουμε από τις βροχές και το έχουμε και από τον Ανάβαλο. Και στην Κορινθία και στην Κρήτη και αλλού έχουν γίνει φράγματα σαν αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αυτοί πώς τα καταφέρανε; Ας ρωτήσουμε, ας πάμε να δούμε.

2). ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ. Σε 5 χρόνια να έχουν ορισθεί τα θαλάσσια πάρκα όπου θα προστατεύονται και θα πολλαπλασιάζονται τα ψάρια και να βρίσκονται σε λειτουργία αυστηρά μέτρα αλιείας και χρήσης της θάλασσάς μας όπου θα πρωτοστατούν οι ψαράδες ως αλιείς - φύλακες. Και στη Αλόννησο και σε άλλα μέρη έχουν γίνει τέτοια. Αυτοί πώς τα καταφέρανε; Ας ρωτήσουμε, ας πάμε να δούμε.

3). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Δήμου με εφαρμογή ISO 9001 και 14001. Αν υπάρχει θέληση για δέσμευση, δεν είναι βουνό. Τον τρίτο χρόνο θα βρίσκονται τα συστήματα σε πλήρη εφαρμογή. Χωρίς αποτελεσματική διοίκηση δεν έρχονται αποτελέσματα σε κανένα τομέα.

4). Ανακύκλωση. Σε 5 χρόνια πρέπει η ανακύκλωση στην πηγή να είναι καθεστώς. Να μη μιλάμε πια γι' αυτήν. Το έχει επιτύχει σχεδόν όλη η Ευρώπη, απλά σε διαφορετικό βαθμό το κάθε κράτος της.

5). Να δρομολογηθούν ανασκαφές στην ομηρική Ερμιόνη στη θέση Μαγγούλα και υποθαλάσσια έρευνα και συγχρόνως να προετοιμάζεται το Σχολείο του Μπιστιού ως Μουσείο Ερμιόνης, όπως και ο γύρω του χώρος. Η Ερμιόνη πρέπει να ανακτήσει και επιδείξει την ιστορία της. Αυτό είναι έργο πνοής για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα. Είναι αρκετά 5 χρόνια για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.

Τα 1, 2, 3, είναι έργα παραγωγικότατα. Το 4 είναι υγείας, περιβάλλοντος και πολιτισμού ενώ το 5 παραγωγικό και πολιτισμού.

Πολλά μπορεί να κάνει ο Δήμος, που άμα τα αριθμήσει θα φτάσει τον αριθμό 50 και βάλε. Από τα 50 αυτά τα 5 άμα υλοποιήσει, ο τόπος δεν χρειάζεται τίποτε άλλο για αυτά τα 5 χρόνια. Αυτά τα 5 θέλουν δουλειά, αφοσίωση, μυαλό και σχέσεις.
Τα ιχθυοτροφία, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, οι μαρίνες, είναι θέματα αποφάσεων του ΔΣ, άλλοι θα τα φτιάξουν δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το αποχετευτικό, σιγά σιγά, αρκετά έχει βελτιωθεί. Οι δρόμοι περιμένουν. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ήδη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα πολλών που προσφέρουν.
Ό,τι και να ακούσουμε προεκλογικώς, ο γράφων έχει την αίσθηση ότι αυτά τα 5 είναι τα ΚΥΡΙΑ για όλους μας, εκ των πραγμάτων, πέρα από ιδεολογίες, ιδεοληψίες, και ατομικά συμφέροντα.Αυτά είναι το κοινό μας συμφέρον, το συμφέρον της παραγωγικής και πολιτισμένης Ερμιονίδας.
Χωρίς συναίνεση που πάμε;;;;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-3-14Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, η εναρκτήρια συγκέντρωση της δημοτικής παράταξης "Δυνατή Ερμιονίδα", της οποίας ηγείται ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο, με περιεχόμενο την βιογραφία του κ. Γεωργόπουλου, τις παρεμβάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και τις βασικές αρχές της δημοτικής παράταξης "Δυνατή Ερμιονίδα".


Στη συνέχεια ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γεωργόπουλος αφού, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε καταχειροκροτούμενος την έκπληξή του για την πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, ζητώντας συγνώμη από όσους δεν κατάφεραν να μπουν καν στην κατάμεστη και από ορθίους αίθουσα, ανέλυσε της αρχές, τις θέσεις και το όραμα της παράταξής του για το Δήμο Ερμιονίδας. Παρουσίασε με γραφήματα τα αποτελέσματα της έρευνας "Συμμετέχω & προτείνω" και έδειξε με πειστικό τρόπο ότι γνωρίζει τα προβλήματα του Δήμου και έχει έτοιμο το σχέδιο για την επίλυσή τους. 

Τέλος ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, ανακοίνωσε τους 50 πρώτους υποψηφίους Συμβούλους από όλα τα διαμερίσματα του Δήμου. 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Φυτά για ... γούρι

Η γνώση του Φ Ε Ν Γ Κ Σ Ο Υ Ι. 
Μαίρη Φασιλή 

Εάν σκοπεύετε να φέρετε στο σπίτι σας τη φύση, να έχετε στο νου σας ο,τι τα λουλούδια που θα επιλέξετε σημαίνουν πολύ περισσότερα από ο,τι νομίζετε. Έχουν τη δική τους μαγική δύναμη και γι' αυτό σας δίνουμε την ευκαιρία να τα μάθετε.

Από αρχαία χρόνια πιστεύεται ότι πολλά φυτά και λουλούδια, μπορούν να μας προστατέψουν από το "κακό μάτι", να ευνοήσουν συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, να επηρεάσουν το περιβάλλον και να μας φτιάξουν τη διάθεση. Ας δούμε μερικά από αυτά :

Ο απήγανος ένα ταπεινό φυτό εξωτερικού χώρου, με μικρά φύλλα. Έχει δυνατή χαρακτηριστική μυρωδιά για τον λόγο αυτό η παράδοση αναφέρει ότι δεν συμπαθούν το φυτό οι γάτες, οι σκύλοι και τα κακά πνεύματα. Θεωρείται ως ισχυρή προστασία από το κακό μάτι και ιδιαίτερα την κακογλωσσιά. Είναι γνωστή εξάλλου η φράση «σε εξορκίζω με τον απήγανο» που ο λαός μας το λέει όταν θέλει να αποκρούσει κάτι απαράδεκτο και ενοχλητικό.

Η γιούκα ή αλλιώς “happy tree” είναι το δεντράκι της ευτυχίας και χαράς. Μπορεί να επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της ζωής σας και είναι σύμβολο της προστασίας και του εξαγνισμού.

Το “lucky bamboo”, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις προτιμήσεις του κοινού στην Ελλάδα, προέρχεται από την Ασία και έχει τη φήμη ότι φέρνει τύχη. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, κρατάει χρόνια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Πρέπει να τοποθετούνται τέσσερις μίσχοι μπροστά στο παράθυρο. Το μπαμπού συμβολίζει την προστασία, την τύχη, τις καλές ευχές, τις καλοσυνάτες επιθυμίες και ελευθερώνει από κατάρες. 

Δ. Γαλάνη: «Κάνω έκκληση να λειτουργήσουν οι θεσμοί!»

Η ευθύτητα στο λόγο της Δήμητρας Γαλάνη συναγωνίζεται το συναίσθημα στην ερμηνεία της. Με την ίδια ευαισθησία που διακρίνεται στα τραγούδια της, η δημοφιλής ερμηνεύτρια παρακολουθεί την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και αναλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Σε συνέντευξή της στο 1againstracism.gr, την  πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η κα Γαλάνη σχολιάζει το ζήτημα του ρατσισμού, κάνοντας έκκληση «να λειτουργήσουν οι θεσμοί».
«Θα σας μιλήσω ως άνθρωπος που κατ’ αρχήν σέβεται και υποκλίνεται στους θεσμούς»,σημειώνει η κα Γαλάνη. «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πως οι θεσμοί δεν επιβάλλονται. Έχουν καταστρατηγηθεί από οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικά παιχνίδια. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να ζητήσω να λειτουργήσουν και να βάλουμε φρένο σε αυτήν την αθλιότητα. Όλη αυτή η κινητικότητα εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών, που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, βρίσκονται όπου γης, και πάλι διώκονται από εκεί, έχει δημιουργήσει αυτή την τραγική κατάσταση. Θεωρώ εξευτελισμό για το ανθρώπινο είδος, οι άνθρωποι να πηγαινοέρχονται με καραβιές και να τους πετούν στη θάλασσα σαν άδεια σακιά. Απαιτώ λοιπόν από τους θεσμούς να λειτουργήσουν, γιατί φοβούμαι ότι αυτό έχει χαθεί στην πορεία των πραγμάτων. Κι όσο χάνεται αυτό, τόσο θα χάνεται και η

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 5/3/2014

Διάλεξη του Γεώργιου Τσομή στο Κρανίδι

Την Τετάρτη 12η Μαρτίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου θα δώσει διάλεξη ο Γεώργιος Τσομής, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Υφηγητής Κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe, Frankfurt am Main.
Θέμα της ομιλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων “Events Series 2014” του Κέντρου μας, θα είναι: «Η ‘επιστροφή’ της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας: Ο Αριστοτέλης, ο Ευριπίδης και η γέννηση της όπερας (τέλη 16ου, αρχές 17ου αιώνα)».

Συνομιλητής του κύριου Τσομή θα είναι ο Michael Richard Seibel, Σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας (Master of Arts), Καθηγητής Υποκριτικής στην Ανώτερη Δραματική Σχολή "Μαίρης Βογιατζή Τράγκα".

Η σειρά εκδηλώσεων Events Series 2013 συνδιοργανώνεται με τους Δήμους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Ερμιονίδας και Επιδαύρου.

argolikeseidhseis 

15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟΕνημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ναύπλιο, 6-9 Μαρτίου 2014
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) διοργανώνει  το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής, με αντικείμενο: «Σύγχρονη Φυσική και Κοινωνία, Επιτεύγματα-Τεχνολογία-Έρευνα», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου , τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας  και το  Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου  - Τμήμα  Θεατρικών  Σπουδών .
Τα Πανελλήνια Συνέδρια της Ε.Ε.Φ. διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια ανά την Ελλάδα, με σκοπό αφενός την ενημέρωση σε σύγχρονα θέματα Φυσικής και αφετέρου να φέρει κοντά όλους τους Φυσικούς με πλήθος εκδηλώσεων επιστημονικού χαρακτήρα.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ

ΝΕΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 ΚΟΙΛΑΔΑ:  ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΚΑΙ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΤΕΤΑΡΤΗ  05-03-2014
 ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
 Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου που πλησιάζει και τις παρεμβάσεις που δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε στις περιοχές του Δήμου μας, συνεχίζουμε σήμερα τη σειρά των άρθρων μας με το γραφικό ψαροχώρι της Ερμιονίδας, την Κοιλάδα. Ο στόχος είναι πάντα η βελτίωση της εικόνας, η αισθητική αναβάθμιση και η δημιουργία ικανών συνθηκών για την ανάπτυξη του τουρισμού πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς κάθε οικισμού και με γνώμονα τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας κάθε τόπου.

 Η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας, πιστεύει ότι η Κοιλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για  την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την παρέμβασή μας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, τονώνοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε.
 Με την υλοποίηση του προγράμματος για την γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου Ερμιονίδας, την προστασία  του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην Τοπική Κοινότητα Κοιλάδας έχουμε ως στόχο:
 1) την καλύτερη ποιότητα νερού μέσα από μία ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
2) τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου με το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού,
3) την επέκταση του λιμένα μπροστά από το γήπεδο και μέχρι τις εγκαταστάσεις των δύο –πανελλήνιας φήμης – ναυπηγείων τα οποία από μόνα τους αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του οικισμού.
 Ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις μας θα καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα ενεργειών σε πολλά μέτωπα με νέες προτάσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας και προοπτική για τους επαγγελματίες της περιοχής.
 Άμεσες προτεραιότητες αποτελούν:
Α)  Επιμήκυνση των δύο μικρότερων βραχιόνων στο λιμάνι με  ελαφριά κατασκευή για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού σκαφών: Tokas Koilada-1
Β) Σύνδεση από το λιμάνι με το σπήλαιο Φράγχθι που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του Ελληνικού χώρου  με σπουδαία  ευρήματα,    η οποία θα δημιουργήσει μεγάλη επισκεψιμότητα και  νέες θέσεις  εργασίας: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΦΥΡΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2007-2010 ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας συνεχίζει την παρουσίαση του τεράστιου έργου που έκανε ο Δημήτρης Σφυρής ως Δήμαρχος Κρανιδίου την τετραετία 2007-2010, με την τρίτη θεματική ενότητα, η οποία αφορά την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

·              Αγορά 1.000 νέων τόμων βιβλίων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης με βιβλία που αφορούν την Ιστορία του Ερμιονίδας.

·              Δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης.

               Φιλοξενία της Σκακιστικής Ομάδας.

        Φιλοξενία εργαστηρίου κατασκευής παιχνιδιών από παιδιά υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κας Γιούλας Πουλή.

     Αγορά μοκέτας, κατασκευή ραφιών για 1.500 τόμους βιβλίων, τοποθέτηση ηχείων, μηχανοργάνωση με προμήθεια διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών και άλλες διάφορες επισκευές του κτιρίου που στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

         Ένταξη και σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ευρυζωνικό δίκτυο του Δήμου Κρανιδίου.

         Συγκρότηση ειδικής επιστημονικής ομάδας για συγγραφή βιβλίου με θέμα τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Αρχαιότητες της Ερμιονίδας.

            Προετοιμασία δύο νέων εκδόσεων σχετικά με την Ιστορία της περιοχής μας την περίοδο της Ελληνική Επανάστασης, των καθηγητών Ιωάννη Ησαϊα και Γεωργίου Βουτσινού.

               Δωρεά στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας 170 τόμων βιβλίων.

Διοργάνωση εκδηλώσεων
        Συνδιοργάνωση με την ΕΛΜΕ Αργολίδος τριών παρουσιάσεων  βιβλίων των συγγραφέων  Ιωάννας Καρυστιάνη,  Μανώλη Γλέζου και Γιώργου Καραμπελιά.

           Με την συνδιοργάνωση της Ένωσης Φιλολόγων Αργολίδας ομιλία του 
      Πρέσβη Γιώργου Γεωργή για τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

               Διοργάνωση Σκακιστικών αγώνων


•   Διοργάνωση εκδηλώσεων για παιδιά στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου και         στο Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας, με την Αρχαιολόγο - συγγραφέα παιδικών             βιβλίων Κατερίνα