Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Καταπέλτης κατά των Σκοπίων η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ για την Μακεδονία. ΒΙΝΤΕΟΟι ανακαλύψεις της Αμφίπολης δίνουν την αφορμή σε ξένους αρχαιολόγους και ιστορικούς να σχολιάσουν και τις προκλήσεις

των Σκοπιανών για την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ,

υπογραμμίζει, ότι ουδείς στον κόσμο αμφισβητεί, ότι το

Μακεδονικό βασίλειο ήταν μέρος της Ελλάδας και ο Μέγας Αλέξανδρος Έλληνας και χαρακτηρίζει αδιανόητο τα Σκόπια

να θέλουν να οικειοποιηθούν ένα κομμάτι της ιστορίας,

που ΔΕΝ τους ανήκει....

Χαρακτηρίζει δε την κατασκευή αγαλμάτων και μνημείων της Μακεδονικής περιόδου στην FYROM ως «Disneyland».

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος επισημαίνει, ότι ο Μέγας

Αλέξανδρος κατέκτησε πολλά εδάφη, αλλά καμία από τις

σημερινές σύγχρονες χώρες δεν ισχυρίζεται, ότι η γη τους

είναι Μακεδονική ή ότι οι ίδιοι είναι απόγονοι του Μακεδόνα στρατηλάτη.

skeftomasteellhnika

Γιάννης Λακούτσης


Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Βραδιές Ανάγνωσης στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Φουγάρου

Συνεχίζουμε τον νέο Κύκλο "Βραδιές Ανάγνωσης στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ" την Παρασκευή 2/2, 7-10 μμ. Έκατόν εξήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΗ διαβάζουμε διηγήματα και αποσπάσματα από το έργο του. Εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας στην εποχή του, ο Σουρής προτάθηκε 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ θεωρήθηκε ο "νέος Αριστοφάνης"!Κείμενα του ΣΟΥΡΗ θα διαβάσουν συνεργάτες και φίλοι του Φουγάρου.
Τις Βραδιές Ανάγνωσης συντονίζει ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς.πληροφορίες και εγγραφή
2752047380 | info@fougaro-library.com

Θα αντιστραφούν οι πόλοι της Γής;

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως να επίκειται μια αναστροφή των πόλων της Γης.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Ντάνιελ Μπέικερ, λέει ότι είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια μιας  τέτοιας αναστροφής για πρώτη φορά εδώ και 786.000 χρόνια.
Το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει εξασθενήσει κατά 15% τους τελευταίους δύο αιώνες κι αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως είναι ένα σημάδι πως οι πόλοι ετοιμάζονται να αντιστραφούν.
Σε μια τέτοια περίπτωση περιοχές του πλανήτη θα είναι πλέον «ακατοίκητες». Οι πυξίδες θα δείχνουν στο Νότο και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση αλλά και τον καιρό θα είναι τεράστιες. 
Η επιστημονική ομάδα του Μπέικερ άντλησε τα δεδομένα της από τους δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιβεβαιώνουν πως μια αντιστροφή δεν είναι καθόλου απίθανη.
Οι διαπιστώσεις τους περιλαμβάνονται σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Undark και αναφέρει ότι επικίνδυνες ακτινοβολίες ενδέχεται να πλήξουν την επιφάνεια του πλανήτη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην υγεία των ζώντων οργανισμών.

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΑΣ ΘΕΡΜΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ με την υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» με την υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδος και σε συνεργασία με τον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΟΕΣ) ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ σας καλεί στην ενημερωτική συνάντηση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Ερμιονίδος που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 6 μ.μ. στο κτήριο του Λυκείου Κρανιδίου με θέμα:
«Ενημέρωση και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG MEDARISTOIL” με Συντονιστή τον ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ»
Σκοπός του προγράμματος είναι ή ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών μέσω της ανάδειξης των υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Το έργο υλοποιείται σε Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο. Από την Ελλάδα συμμετέχουν επιπλέον η Φαρμακευτική Σχολή του  Πανεπιστημίου Αθηνών και η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Εφ’ όσον υπάρξει δήλωση συμμετοχής από ικανοποιητικό αριθμό ελαιοπαραγωγών, θα δημιουργηθεί και στον Δήμο μας Κέντρο για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών μας και την συμμετοχή μας στην διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΩ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ

Σημ.: Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, για διευκόλυνση της διαδικασίας μαζί με το δείγμα ελαιολάδου τους, να έχουν γραμμένο σε χαρτί το κινητό τους τηλέφωνο και ένα email.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν σταματούν να διεκδικούντα παιδιά του Λυκείου Ερμιόνης


Δεν σταματούν να διεκδικούν, με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν τα παιδιά του Λυκείου Ερμιόνης το δικαίωμά τους στη μάθηση. Σήμερα βγήκαν με τα πανό και τα συνθήματα τους στους δρόμους της Ερμιόνης.
Συνεχίζουν την κατάληψη.

Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους; Η συγκλονιστική ομιλία του Μπουτάρη για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης


«Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους; Ποια μνημεία στήθηκαν; Ποιες τελετές έγιναν; Μόνη η κοινότητα, καθημαγμένη και ρακένδυτη πάλευε να ανασυστήσει την ύπαρξή της και να θρηνήσει τους νεκρούς της. Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Έκαναν πως δεν ήξεραν τι συνέβη, ποιος το έκανε, ποιος βοήθησε, ποιος προστάτευσε όταν άλλοι, πολλοί γκρέμιζαν, έκαιγαν, έκλεβαν, καταλάμβαναν τον χώρο και τα υπάρχοντα των πολλών απόντων και των λιγοστών παρόντων», είπε ο δήμαρχος θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην διάρκεια των εγκαινίων του μουσείου του Ολοκαυτώματος.


Ολόκληρη η ομιλία Μπουτάρη:

«Κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 1945 η Μπουένα Σαρφατή βγήκε από το σπίτι της. Εβραία, τριάντα ετών, Σαλονικιά πάππο προς πάππο, η Μπουένα είχε μόλις γυρίσει στη Θεσσαλονίκη έχοντας διαφύγει στο βουνό, πολεμώντας αρχικά με τον ΕΔΕΣ, μετά με το ΕΑΜ και, τελικά, δραπετεύοντας στην Παλαιστίνη. Ο αδερφός της Ελιάου, η αδερφή της Ρεγγίνα, η εκατοντάχρονη

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ 12/2


Συνεχίζουν τα παιδιά την κατάληψη στο Λύκειο Ερμιόνης


Συνεχίζουν τα παιδιά της Ερμιόνης την κατάληψη, διεκδικώντας  οριστική και µόνιµη λύση στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο Γυµνάσιο και Λύκειο.


Είναι εκεί στον δίκαιο αγώνα τους πριν ξημερώσει.

Παράπονο τους ότι δεν νοιάστηκε κανείς από το Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική κοινότητα Ερμιόνης.
Τα παιδιά κύριοι διεκδικούν με σοβαρότητα το δικαίωμά τους, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο σοβαρά.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης 

μιά αλλιώτικη συνταγή


μαντζούνι από τον "τσελεμεντέ" της Έλλης Βασιλάκη

- Έναν καταφατικό παρατατικό, παρακαλώ.

- Μμμ..., για τι χρήση;

- Προσωπική. Καταπολέμηση αδράνειας της υποτακτικής του ενεστώτα μου και (κρυφοχαμογελώντας)...προληπτική ενίσχυση του εξακολουθητικού μου μέλλοντα. Βλέπετε, ξύπνησε το παραγωγικό μου ένστικτο και το πήρα απόφαση να βάλω μπρος όσο είναι καιρός.

- Α μάλιστα... με το καλό! δε νομίζω όμως ότι θα μπορέσω να σας εξυπηρετήσω... συνήθως παρατατικό σκέτο μας ζητάνε, που είναι μεν πανάκριβος και δυσεύρετος, αλλά έτσι κι αλλιώς σ΄ εμάς δεν αφήνει αξιόλογο κέρδος και δεν πολυφέρνουμε. Έχω εδώ έναν, σε αναβράζουσα οριστική, για εσωτερική χρήση α΄ προσώπου, που χορηγείται εφάπαξ στον ενικό και σε συνδυασμό με αντιόξινη δίαιτα και ταμένη άσκηση, εξασφαλίζει το επιθυμητό απόβαρο ενός ενήλικα παρατατικού. Αλλά καταφατικό δεν περιέχει, μόνο στον αόριστο κυκλοφορεί σε μορφή σταγόνων.

- Μα το θέμα είναι ότι παρατατικό έχω, χειροποίητο μάλιστα! ένα ισχυρό καταφατικό μου χρειάζεται, αλλά θεώρησα ότι δεν πωλείται μόνο του και γι΄ αυτό...

- Έχετε παρατατικό; δικό σας; ΄γειά στα χέρια σας! αυτό είναι σπουδαίο! μπράβο σας! Ε, τότε, μην ξοδεύεστε και μην στεναχωριέστε. Αφού δεν είστε αλλεργικός στις ενεργητικές προθέσεις, θα σας πω τι μπορείτε να φτιάξετε μόνος σας με απλά υλικά, αλλά πολύ προσοχή στη δοσολογία κι ευτυχώς όχι γρήγορα, για θεαματικότερα αποτελέσματα.

- Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κι εγώ καμαρώνω! καλοδεχούμενη η συνταγή σας, σας ακούω.

- Λοιπόν, θα μαζέψετε όσο "μπορούσα" βρείτε στα ντουλάπια σας και θα το βάλετε να μουλιάσει μέσα σε μπόλικο φρεσκοστυμμένο "θέλω" σας, για τουλάχιστο ένα ολόκληρο τέρμινο, ώσπου να μαλακώσουνε τα κριτσίνια των αμφιβολιών και να μείνει χωρίς περιστροφές το ομογενοποιημένο μίγμα και τότε θα μπανιάρετε σ΄ αυτό, ολόκληρο το "θέλω" σας με τα φλούδια και τα κουκούτσια -μη φοβηθείτε, δε θα διαλυθεί, θα συγκρατηθεί διαρκώς εμποτιζόμενο- κι όταν θ΄ αρχίσει να παίρνει ένα εμπύρετο χρώμα στον τόνο του "πάλι", αφού σηκώσετε τα μανίκια, θα προσθέτετε σταδιακά από μιά γενναία ποσότητα "ας προσπαθήσω" κάθε φορά και θ΄ ανακατεύετε αποκλειστικά με τα χέρια σας, απαλά και συνέχεια, για να μην σβολιάσουν τα αγουροξυπνημένα όνειρά σας, μέχρι να αποφασίσετε -με το μάτι πιά- πότε σας μοιάζει έτοιμο για σερβίρισμα, πυκνοπασπαλίζοντάς το με άφθονες νιφάδες "θα τα καταφέρω" και με (καραμελωμένα προαιρετικά) ρήματα περασμένα από την ευκτική. Σαν αφυδατωμένος θα το πίνετε, γουλιά-γουλιά και πολλές φορές, στην αρχή, όταν ακόμα θα προφυλασσόσαστε στον πλέον καταφατικό παρατατικό. Σιγά-σιγά, θα επαναφέρετε την οριστική του ενεστώτα σας κι αργότερα, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβετε, θ΄ απολαμβάνετε την ανοσία του επιθυμητικού σας μέλλοντα. Μη μου πείτε ευχαριστώ, δεν το΄χω σε καλό, για συνταγές-συμβουλές που οφείλουμε να μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Μόνο μιά χάρη θα σας ζητήσω, να δω τον καινούριο παρατατικό σας.

- Μπορούσα, Θέλω, Πάλι, Ας προσπαθήσω, Θα τα καταφέρω. Αγάλι-αγάλι. Γίνεται!  Σ. Δ.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

O Ξεριζωμός και το Τέλος των Ελλήνων Εβραίων, από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς

Σκηνή από τον εκτοπισμό των Εβραίων Εβραίων στα Ιωάννινα, στις 25 Μαρτίου 1944. Σχεδόν το σύνολο των Εβραίων της πόλης θα εξοντωθούν μόλις οδηγηθούν στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Πηγή φωτογραφίας: Ομοσπονδιακό Αρχείο της Γερμανίας

Τα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο πατέρας μου υπηρετούσε στην πυροσβεστική. Εκεί είχε κάνει μερικούς καλούς φίλους. Μια μέρα, οι Γερμανοί πήγαν να τον βρουν και να τον στρατολογήσουν. Ήθελαν να γίνει μέλος της εβραϊκής Αστυνομίας και να συνεργαστεί μαζί τους. Όμως δεν τον βρήκαν στην υπηρεσία του. Ο διοικητής του, που τον αγαπούσε πολύ, έστειλε έναν πυροσβέστη, για να του πει τι είχε συμβεί και να του δώσει μια ψεύτικη ταυτότητα. Χάρη σε αυτήν τη βοήθεια, διέφυγε ως Κυριάκος Παπακυριαζής. Καθώς ταξίδευε προς την Αθήνα, οι Γερμανοί είχαν στήσει μπλόκο στη Θήβα. Ο πατέρας μου κρύφτηκε στα χωράφια, όπου το πρωί τον βρήκε ένας χωρικός. Εκείνος κατάλαβε ότι είναι εβραίος και τον έκρυψε στο σπίτι του, για να τον σώσει»
Με αυτά τα λόγια, η Ελληνίδα εβραία ιστορικός Ρένα Μόλχο διηγείται στο VICE τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας της κατάφερε να σωθεί από τους Ναζί την περίοδο της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη. «Όσοι εβραίοι επέζησαν, όπως συνέβη με τον πατέρα μου, τα κατάφεραν, επειδή κάποιος μη εβραίος έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του, για να τους προστατέψει», προσθέτει η ίδια.
Δυστυχώς, η παραπάνω ιστορία αποτελεί μάλλον εξαίρεση, καθώς η εξόντωση των Ελλήνων εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε σχεδόν καθολική. Από τους περίπου 80.000 εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα το 1941, επέζησαν μόλις 5.000. Σύμφωνα με την κυρία Μόλχο, η μαζική εξόντωση των Ελλήνων εβραίων οφείλεται στο γεγονός ότι «μεγάλη μερίδα των Ελλήνων χριστιανών συνεργάστηκε με τους Γερμανούς απέναντι στους εβραίους. Χωρίς τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού, οι Γερμανοί δεν θα είχαν καταφέρει να αφανίσουν τόσους πολλούς Έλληνες εβραίους. Για να καταλάβουμε τις διαστάσεις του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, αρκεί να αναφέρουμε ότι στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, η απώλεια των εβραίων έφτασε στο 92%. Στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό ήταν 96%. Στη Ζάκυνθο, δεν χάθηκε ούτε ένας εβραίος, επειδή και ο μητροπολίτης και ο πρόεδρος του νησιού αρνήθηκαν να δώσουν τις λίστες με τα ονόματα των εβραίων πολιτών. Αυτό δείχνει ότι οι εβραίοι σώθηκαν εκεί όπου οι υπόλοιποι Έλληνες τους στήριξαν, ενώ χάθηκαν εκεί όπου ο ντόπιος πληθυσμός στράφηκε εναντίον τους.

ΘΕΟΥ ΘΕΑ Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας Ντοκιμαντέρ


ΘΕΟΥ ΘΕΑ Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας 
Ντοκιμαντέρ της Μαρίας Αγγελική Γκίντη

Μητέρες φιλότεκνες – Ηρώων μάνες


Σαν σήμερα…

Μητέρες φιλότεκνες – Ηρώων μάνες

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Στις 30 Ιανουαρίου 1883 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» η είδηση του θανάτου, προ μιας εβδομάδος στο Ναύπλιο, της Σταμάτας Βασιλείου, το γένος Ζέρβα από το Κρανίδι.

Η εκλιπούσα ήταν σύζυγος του Αναγνώστη - Δημητρίου Βασιλείου, «ενός εκ των ανδρείων αγωνιστών της Επαναστάσεως, αριστεύσαντα κατά την πολιορκίαν του Παλαμηδίου, δις γενόμενος Δήμαρχος Κρανιδίου».1

Άνδρας φιλόθρησκος ο Δ.Β., χειροθετήθηκε σε αναγνώστη, ένα από τα κατώτερα αξιώματα του κλήρου, αλλάζοντας στη συνέχεια το όνομά του από Δημήτριος σε Αναγνώστη. Γράφτηκε ότι με τη Σταματίνα απέκτησαν δεκαοκτώ παιδιά! Θανόντος του συζύγου της, το 1846, η «φιλότεκνη» μάνα ανέθρεψε μόνη με πολλή αγάπη τους οκτώ ανήλικους γιους και τους σπούδασε όλους με τεράστιους κόπους και θυσίες. Αυτοί ήταν:

Ο Αναστάσιος, στρατιωτικός γιατρός/ο Ιωάννης, στρατιωτικός γιατρός/ο Βασίλειος, γιατρός/ο Αντώνιος, εφέτης/ο Κωνσταντίνος, αξιωματικός/ο Νικόλαος, δικηγόρος και συμβολαιογράφος/ο Ανδρέας, νομικός, βουλευτής και νομάρχης/ο Κυριάκος, ανώτερος υπάλληλος των σιδηροδρόμων.

Στις 17 Ιανουαρίου 1867, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, έπεσε «εις Καμαριώτην Κρήτης» ο υπίατρος του Ελληνικού Στρατού, Ιωάννης Α. Βασιλείου, δευτερότοκος γιος της οικογένειας, «ο Νεομάρτυς της Πατρίδος», όπως τον αποκάλεσαν τότε οι εφημερίδες των Αθηνών.2

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Δελτίο τύπου απο το Σύλλογο Γονέων και Κηδεµόνων του ΓΕΛ Ερµιόνης

Ερμιόνη, 29 Ιανουαρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήµερα, ο Σύλλογός µας συνήλθε και αποφάσισε τη συστράτευση στον αγώνα των παιδιών µας µέχρι την ερχόµενη Παρασκευή. Αρνούµαστε να αποδεκτούµε ότι είµαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχουµε στην Ερµιόνη παιδιά/µαθητές που δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες στη µάθηση.
Σήµερα, ο Συλλόγος Διδασκόντων του Λυκείου µας, πρότεινε την κάλυψη της οργανικής θέσης µε υπερωριακή απασχόληση από το υπάρχoν διδακτικό προσωπικό. Η πρόταση έγινε εν µέρη αποδεκτή, ως προσωρινή λύση ανάγκης και θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόµενη Δευτέρα.
Συνεχίζουµε τον αγώνα µε σκοπό:
• Να πιέσουµε για οριστική και µόνιµη λύση στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο Γυµνάσιο και Λύκειο Ερµιόνης.
• Να πάψει η υποβάθµιση και απαξίωση του σχολικού συγκροτήµατος.
• Να καταδείξουµε ότι στην Ερµιόνη Γονείς και Μαθητές λένε: τέρµα ως εδώ. Δε θα επιτρέψουµε άλλο την υποτίµηση των παιδιών µας, την απαξίωση της Πολιτείας στον τόπο µας.
• Να παραµείνουµε µια φωνή, ενωµένοι να προασπίσουµε τις ανάγκες των παιδιών µας για µάθηση και εκπαίδευση, δεν πρόκειται να επιτρέψουµε εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Δε θα αφήσουµε τα δικά µας παιδιά να έχουν λιγότερες ευκαιρίες.  
• Να συνεχίσουµε εώς ότου εξευρεθεί µόνιµη λύση στην υποστελέχωση του σχολικού συγκροτήµατος(Λύκειο και Γυµνάσιο Ερµιόνης)
• Να κλιµακώσουµε την κινητοποίησή µας.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουµε, ότι ο Διευθυντής της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Αργολίδας, αναλώνεται σε δελτία τύπου, διορθώνοντας λέξεις και διερευνά το κατά πόσο είµαστε πράγµατι γονείς των παιδιών µας. Από την άλλη, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη µεθόδευση στη δηµιουργία των µεγάλων και συνεχόµενων προβληµάτων στο Σχολείο µας, τέτοιων που οδήγησαν τα παιδιά µας στην έσχατη λύση της κατάληψης, που µε συνέπεια και αποφασιστικότητα συνεχίζουν.
Άραγε ο Διευθυντής Δευτεροβάθµιας γνωρίζει πόσες τελικά χαµένες ώρες µαθηµάτων έχουν καταγραφεί στο ΓΕΛ Ερµιόνης; Στο Γυµνάσιο µήπως;
Μπορεί να απαντήσει γιατί στο Γυµνάσιο δε διδάσκεται το µάθηµα Πληροφορικής από την αρχή του έτους, και γιατί άραγε έχει τροποποιηθεί το πρόγραµµα ώστε όλα τα τµήµατα να σχολούν νωρίτερα; Μήπως γιατί δεν πρόκειται να καλυφθεί καθόλου η θέση;  
Μπορεί να απαντήσει γιατί επί χρόνια αντιµετωπίζεται το Σχολείο µας απαξιωτικά;
Μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να µην προσπαθεί να τις µεταθέσει αλλού;
Αισθανόµαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουµε το Σύλλογο Διδασκόντων, στο πρόσωπο της Διευθύντριας κ. Ιωάννας Γρηγορίου και αναγνωρίζουµε τις προσπάθειές τους για την εύρυθµη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου µας. Αναγνωρίζουµε την καθ’ υπέρβαση πρότασή τους προς εκτόνωση της κατάστασης, µολονότι υπάρχουν στη χώρα πλήθος αδιόριστοι καθηγητές.  
Συγχαίρουµε όλους τους µαθητές του ΓΕΛ Ερµιόνης, για την καθ’ όλα άψογη διαµαρτυρία τους και τον αγωνα για το µέλλον τους. Μας κάνουν κυριολεκτικά περήφανους. 
Ενωµένοι και συµπαγείς συνεχίζουµε. 
Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταµατήσει.


Ερµιόνη 29 Ιανουαρίου 2018 

Ο Σύλλογος Γονέων κ’ Κηδεµόνων του ΓΕΛ Ερµιόνης 

λέγεται

ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΙ Η ΚΑΡΔΙΑ


Το χέρι σου που κράτησα μια νύχτα στην καρδιά μου, τόσο κοντά
Τι άκουσε; Τι τάχα να του είπε η καρδιά μου;
Τι της απάντησε
Και δεν μπορεί πια να χτυπά αυτή, και δεν μπορεί ξανά ν' αγγίζει αυτό;
Έχω δει νύχτα, την καρδιά μου να χαιδεύει, με αγωνία να ψηλαφά.
Έχω ακούσει όλη μέρα να χτυπάει το χέρι σου, τακ-τακ-τακ-τακ
Πάνω στο ξύλο μιας απείθαρχής μου σκέψης.
Το χέρι που δεν είναι χέρι, μόνο λέγεται.
Και η καρδιά που πια δεν είναι, μόνο λέει.
Το χέρι χέρι κι η καρδιά καρδιά –
Να μη μας πάρουν μυρωδιά
Πως τ' ανταλλάξαμε.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

(από την συλλογή του «Πάνω στο σώμα σου»)


Έλλη Βασιλάκη

Θερμησία:Μοναδική ατμόσφαιρα στην γιορτή της τηγανίτας


Παραπολιτικά Αργολίδα

Έχει γίνει θεσμός πλέον η παραδοσιακή γιορτή της τηγανίτας στην πανέμορφη Θερμησία, μια συλλογική προσπάθεια που κάθε χρόνο εξελίσσεται και έχει γίνει πόλος έλξης για πολύ κόσμο. Οι εθελόντριες δεν σταμάτησαν να φτιάχνουν παραδοσιακές τηγανίτες και να τις προσφέρουν δωρεάν στον κόσμο και βέβαια να κερνάνε ρακόμελο. Τον κόσμο υποδεχόταν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Θερμησίας με ένα τεράστιο χαμόγελο, παρόντες οι Βουλευτές του Νομού Γ.Ανδριανός και Γ.Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας άλλωστε ο Δήμος  είναι και συνδιοργανωτής, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλου και πλήθος κόσμου.

Μεσ'της 'ερημιάς τα βάθη


Κάτι ξεχωριστό!
Αφιερωμένο στο φυσικό κάλος του Αγίου Ορους και τον Μοναχισμό.
Γ.Φ.