Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Βασίλης Γκάτσος: ΔΕΥΑΕΡ και Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κρανιδίου. (Με αφορμή την πρόταση ένταξης της Αναβάθμισης σε Πρόγραμμα.)


Α΄ΜΕΡΟΣ: Λίγα για την "ιστορία" των λυμάτων μας.

Ο Δήμαρχος με το που ανέλαβε καθήκοντα επισκέφθηκε την ΔΕΥΑΕΡ και τις δύο ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων) Κρανιδίου και Ερμιόνης και με φωτογραφίες έδειξε την απαράδεκτη κατάσταση που παραλαμβάνει. 
Κάτι παρόμοιο είχε όμως συμβεί και με την προηγούμενη πλειοψηφία και όλοι θυμόμαστε τον κ. Αποστόλου να δείχνει γεωτρήσεις, εξοπλισμό, δεξαμενες μέσα στη βλάστηση, χωρίς συντήρηση, παρατημένη κατάσταση δηλαδή, που με προσωπική κυρίως εργασία αποκατέστησε.
Και πάει λέγοντας προς τα πίσω, όπου στο τέλος θα βρούμε, πριν  30-40 χρόνια, τα λύματα να πέφτουν ελεύθερα: στα δύο λιμάνια τής Ερμιόνης, στην άκρη του λιμανιού του Πορτοχελιού, και, μέσω Γραμματικού, στον Κάμπο του Κρανιδίου.
Ποιος φταίει; Οι Κοινότητες και οι Δήμοι, οι Κοινοτάρχες και οι Δήμαρχοι, η Νομαρχία και η Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία; Φταίνε όλοι και κανένας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εργοδότης να έχει επενδύσει τα λεφτά του στήνοντας επιχείρηση κερδοσκοπική, όπου η ΔΕΥΑΕΡ είναι ένα παραγωγικό της Τμήμα, πλήρως ελεγχόμενο, με καλά αμειβόμενο προϊστάμενο πλήρους ευθύνης και αρμοδιότητος ως προς τον εργοδότη, τι περιμένουμε;
Θα μου πείτε ότι ο δημοτικός υπάλληλος ως δημόσιος λειτουργός είναι υπηρέτης του λαού, με υψηλή αίσθηση καθήκοντος, οι αιρετοί  ομοίως. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.
Θα το επαναλάβω: μόνον όταν ο Δήμος λειτουργήσει ως οργανισμός και οργανωθεί όπως όλοι οι οργανισμοί με πρότυπα διοίκησης, μόνον όταν οι δημοτικοί υπάλληλοι αναλάβουν πραγματικές ευθύνες, όπως γίνεται με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, μόνον όταν ο Δήμαρχος και το ΔΣ μάθουν να μετρούν και να αξιολογούν, μόνον τότε θα δει η ΔΕΥΑΕΡ προκοπή. Και οι αρχές οργάνωσης και διοίκησης είναι ίδιες και για κερδοσκοπικούς και για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Για το πραγματικώς πόσιμο νερό κανένας δεν γνωρίζει πότε και πώς θα τρέξει στις βρύσες της Ερμιονίδας. Ομοίως για το νερό άρδευσης. Δηλαδή είμαστε και πάλι στο μηδέν. Οι αφαλατώσεις, τα φράγματα, δεν είναι πλέον ούτε στα χαρτιά. Σχέδιο δεν φαίνεται να έχει η σημερινή πλειοψηφία, ούτε η Περιφέρεια, ούτε κανένας.

Β΄ΜΕΡΟΣ: Αναλυτικότερα το "σήμερα" των λυμάτων μας.

Σήμερα στις 7μμ η διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σαρλ Μπωντλαίρ.

 


Με αφορμή το γεγονός της συμπλήρωσης 200 ετών από τη γέννηση του Charles Baudelaire, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει διαδικτυακό αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο ποιητή.

Για τον Baudelaire, θα μιλήσουν οι: 

  • Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα «Κατηγορίες ανθέων από τον κήπο του Κακού»
  • Χρυσή Καρατσινίδου-Παπαθανασίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Σαρλ Μπωντλαίρ, Βάλτερ Μπένγιαμιν: μία διαλογική συνάντηση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 7 μ.μ., μέσω Webex (δεν απαιτείται προεγγραφή).

Είμαστε βέβαιοι πως, για μια ακόμη φορά, θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

ΟΧΙ!: Μια εύστοχη δημοσιογραφική έμπνευση Του Γιάννη Λακούτση

 ΟΧΙ!: Μια εύστοχη δημοσιογραφική έμπνευση

Του Γιάννη ΛακούτσηΠΡΑΚΤΙΚΟΝ
 ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Προεδρία: ΜπΜουσολίνι. Μετέχοντες: Υπουργός των Εξωτερικών Κόμης Τσιάνο, Υπουργός Στρατιωτικών Στρατηγός Σοντού, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατάρχης Μπαντόλιο, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγός Ροάττα, Τοποτηρητής Αλβανίας Τζακομόνι, Αρχιστράτηγος των εν Αλβανία δυνάμεων, Πράσκα.                                                                                   

ΝΤΟΥΤΣΕ: Σκοπός της συσκέψεως είναι να καθορισθούν αι λεπτομέρειαι της δράσεως την οποίαν, γενικώς ειπείν, απεφάσισα να αναλάβω κατά της Ελλάδος.Η δράσις αύτη, εις μίαν πρώτην φάσιν, δέον να έχει αντικειμενικούς σκοπούς και ναυτικούς και χερσαίους. Οι εδαφικοί σκοποί είναι να καταλάβωμεν τούτο μεν ολόκληρον την έναντι των Ιονίων νήσων ακτήν, ως και τας νήσους αυτάς ( ΖάκυνθονΚεφαλληνίανΚέρκυραν), τούτο δε την Θεσσαλονίκην… Η Δευτέρα φάσιςμεταγενεστέρα, ή και σύγχρονος προς την προηγουμένην, είναι η κατάλυψις ολοκλήρου της Ελλάδος, ίνα τεθή αύτη εκτός μάχης και ίνα βεβαιωθώμεν ότι καθ’ οιονδήποτε περίπτωσιν θα παραμείνη εις το πολιτικο-οικονομικόν μας χώρον. Αφού καθώρισα ούτω το ζήτημα, απεφάσισα και την ημερομηνίαν, η οποία κατά την γνώμην μου δεν δύναται να βραδύνη ούτε επί μίαν ώρανΤην 26ην του παρόντος μηνός…Ποία είναι η ψυχική κατάστασις του Ελληνικού πληθυσμού;


ΤΖΑΚΟΜΟΝΙ: Φαίνεται σοβαρώς αποκαρδιωμένος.


ΤΣΙΑΝΟ: Υπάρχει είς σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πληθυσμού και μιας ιθυνούσης τάξεως, πολιτικής και πλουτοκρατικής, η οποία εμπνέει την αντίστασιν και καλλιεργεί το αγγλόφιλον πνεύμα. Η μικροτάτη αύτη τάξις είναι πλουσιωτάτη. Ο λοιπός πληθυσμός είναι αδιάφορος προς όλα τα γεγονότα, περιλαμβανομένης και της εισβολής μας.


ΤΖΑΚΟΜΟΝΙ: Επέδρασαν πολύ επί του Ελληνικού πληθυσμού αι ειδήσεις τας οποίας μετέδωσα περί ύψους των ημερομισθίων εις Αλβανίαν.


ΝΤΟΥΤΣΕΚαλώ τον διοικητήν των εις Αλβανίαν δυνάμεων να εκθέσητην στρατιωτικήν κατάστασιν.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση – Λαϊκή Αγορά Ερμιόνης – Τετάρτη 27/10/2021

 


Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ Δημήτρης Τουτουντζής

 Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ

 

Δημήτρης Τουτουντζής

 

Η αληθινή Αγάπη είναι σαν μια καθαρή φωτιά, μια πηγή θερμότητας, που ζεσταίνει την καρδιά. Είναι μια ρίζα, που βλαστάνει μέσα στην καρδιά όλα τα καλά έργα. Για τον άνθρωπο που έχει ζωογονηθεί από την αληθινή Αγάπη, τίποτε δεν είναι δύσκολο, φοβερό ή αδύνατο. Γι’ αυτόν κανένας νόμος δεν είναι βαρύς, καμιά εντολή δεν είναι ανεφάρμοστη. Όλα του είναι εύκολα.    

   Η Αγάπη είναι Θεός γι’ αυτό και είναι πανίσχυρη. Αυτή είναι η επιστημονική εφαρμογή της Αγάπης, εναντίον της οποίας τίποτα δεν μπορεί να σταθεί. Εξουδετερώνει  κάθε κακή κατάσταση και απελευθερώνει τον άνθρωπο που είναι υποχείριός της. Όταν όμως ανταποδίδουμε μίσος στο μίσος, κατάρα στην κατάρα ή φόβο στη βία, τότε μεγαλώνουμε τη δυσκολία, όπως ακριβώς ο ήχος πολλαπλασιάζεται από έναν ενισχυτή. Η αντιμετώπιση του μίσους με Αγάπη είναι η Βασιλική Χριστική Οδός που οδηγεί στη λύτρωση, είναι η τέλεια μέθοδος αυτοάμυνας σε κάθε περίσταση. Μας κάνει απόλυτα άτρωτους σε κάθε είδους επίθεση.

Αν επιθυμούμε να εφαρμόσουμε το ως και ημείς αφίομεν τοις οφειλέτες ημών πρέπει να αγαπάμε. Αν κάνουμε ελεημοσύνη σημαίνει ότι αγαπάμε, διότι η ελεημοσύνη εμπεριέχεται στην Αγάπη. Αν ο άνθρωπος εφάρμοζε με αγάπη το κατακυριεύσατε τη γη και όχι με το πάθος της πλεονεξίας, τότε δεν θα υπήρχαν ούτε πόλεμοι, ούτε καταστροφές, ούτε φτωχοί, ούτε πλούσιοι, θα υπήρχε σ’ όλη τη γη μια όμορφη κοινωνία αγγέλων, θα υπήρχε η ειρήνη σ’ όλη τη γη έχοντας σαν βασίλισσα την Αγάπη. Τότε οι άνθρωποι θα ήσαν επίγειοι άγγελοι μιμούμενοι τους ουράνιους. Δεν μας επιτρέπει η αγάπη να συμπεριφερόμαστε άσχημα, να ζητάμε το υλικό μας συμφέρον, δεν μας αφήνει να γινόμαστε όργανα του πάθους του θυμού, ούτε λογαριάζει το κακό, που τυχόν σου έκανε ο πλησίον. 

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

         ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΣΑΣ  ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ   ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΗΣ 28ΗΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ   ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 

28ης  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

1.Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 26 ηςΟκτωβρίου μέχρι και τη  δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

2.Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων – Δημοτικών καταστημάτων,  κατά τις βραδινές ώρες της 27 ης και 28 ης  Οκτωβρίου.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , του Πνευματικού Κέντρου Ερμιόνης, του Ι.Λ.Μ.Ε. και του Μουσείου Παιχνιδιών  όπως φροντίσουν για τη φωταγώγηση των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους

ΠΕΜΠΤΗ  28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

3.Ώρα 09:45 : Συγκέντρωση και εκκλησιασμός των μελών του Δημοτικού & Κοινοτικού Συμβουλίου, Δημ. Υπαλλήλων, Δ.Σ. Συνεταιρισμών και Σωματείων στο Μητροπολιτικό  Ναό των «ΠΑΜ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ».

4.Ώρα 10:00 : Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Παμ. Ταξιαρχών με συμμετοχή των Αρχών, των Σχολείων της πόλεως και των κατοίκων.

5. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ΗΡΩΩΝ

6.Εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτα Καρανικολα

7.Κατάθεση στεφάνων. (  όσοι φορείς επιθυμούν να καταθέσουν στέφανο στο μνημείο των Ηρώων υποχρεούνται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και να μας ενημερώσουν σχετικά)

8. Ώρα  11 :00  : Παρέλαση από τους μαθητές και  μαθήτριες όλων των Σχολείων της Κοινότητας  Ερμιόνης.

Την ευθύνη των εκδηλώσεων έχει  η Κοινοτική Σύμβουλος Χατζή Φανή σε συνεργασία με την  Δημοτική  Υπάλληλο κ. Κσσνέστη  Διαμαντούλα

Το πρόγραμμα αυτό συντάχθηκε σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και δημοσιεύεται για ενημέρωση όλων των κατοίκων, το οποίο θα εκτελεστεί  σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κ.λ.π.) .

Ερμιόνη, 25-10-2021

Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΓΑΝΩΣΗΣ  ΙΩΣΗΦ