Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου: Το Τριτάξιο Αστικό Σχολείο Κρανιδίου

Το Τριτάξιο Αστικό Σχολείο Κρανιδίου

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου


Με αφορμή τα 80 χρόνια από το έπος του 40 και την ελληνογερμανική κατοχή παρουσιάζουμε έρευνα - αφιέρωμα στο Τριτάξιο Αστικό Σχολείο Κρανιδίου, που λειτούργησε σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. 

Εισαγωγικά

Ο νόμος 5874/1933 «Περί αστικών Σχολείων» που αντικαταστάθηκε με τον Α.Ν.1800/1939 «Περί αστικών Σχολείων αμφοτέρων των φύλων» (Φ.Ε.Κ. 244/17-6-1939) αφορά στην ίδρυση των Τριταξίων Αστικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Εκείνη την περίοδο Υπουργός των Εκκλησιαστικών και της Παιδείας ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Ιωάννης Μεταξάς, με υφυπουργό τον Ν. Σπέντζα.

Βασικές διατάξεις του Ν.1800/1939

ü Τα Αστικά Σχολεία έχουν τρεις τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται οι έχοντες απολυτήριο δημοτικού σχολείου μετά από επιτυχείς εισιτήριες εξετάσεις (άρθρο 2).

ü Ιδρύονται αστικά σχολεία αρρένων σε πόλεις άνω των 3.000 κατοίκων και θηλέων άνω των 5.000, ενώ όπου δεν λειτουργεί σχολείο θηλέων μπορούν να φοιτούν «και μαθήτριαι εις το αρρένων» (άρθρο 3).

ü Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι «γενικής μορφώσεως» και «επαγγελματικής προπαιδεύσεως» ανάλογα με την επαγγελματική κατεύθυνση του σχολείου (άρθρο 4).

ü Τα αστικά σχολεία είναι γεωργικής, εμπορικής, βιοτεχνικής, οικοκυρικής (για κορίτσια) κατεύθυνσης (άρθρο 4).

ü Τα γενικά μαθήματα διδάσκουν καθηγητές αντίστοιχων ειδικοτήτων ενώ τα επαγγελματικά «το προσωπικόν των διδασκόντων ως και των βοηθών των θέλει κανονισθή δια Β.Δ.» (άρθρο 5).

Ελένη Σιάνα – Γκαμίλη: «Η υπερωριακή απασχόληση στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων»

 


Ως έμμεση αποδέκτης επιστολής σχετικά με την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων του δήμου Ερμιονίδας, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε και στον τοπικό τύπο, οφείλω να τοποθετηθώ δημόσια με αλήθεια και ακρίβεια, ώστε να γνωρίζουν άπαντες και να κατανοήσουν την πραγματική πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, που είναι η πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους υπαλλήλους με την σύννομη και ορθή διαδικασία.

Είναι γεγονός πως «κάποιοι» με τους χειρισμούς τους προσπαθούν να παραπληροφορήσουν και να θολώσουν τα νερά, προσβάλλοντας στο έπακρο τον θεσμό που υπηρετούν. Βέβαια θα έχουν ένα ελαφρυντικό, αν οι πληροφοριοδότες τους, έχουν μεταφέρει τα γεγονότα κατ’ επιλογή ή κατ’ αντίληψή τους.

“Το παλάτι του Ήλιου” στο Fougaro


Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 12.00 το μεσημέρι, η συγγραφέας – αφηγήτρια Μαρία Παπανικολάου καλεσμένη από την Πύλη Πολιτισμού στο Fougaro Art Center παρουσιάζει το βιβλίο της “Το Παλάτι του Ήλιου” εκδόσεις Καλέντη.  

Θα ακολουθήσει για τα παιδιά παιχνίδι “Οι γρύφοι της Σολέτα”. Για κράτηση στο τηλέφωνο: 694 486 5498 

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Τάσος Τόκας:ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Μια κατεξοχήν λάθος διαδικασία  ακολουθείται φέτος (αλλά και τα προηγούμενα  χρόνια) για την διαμόρφωση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ερμιονίδας. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3463/06 - Ν.3852/10- Ν.4555/18- Ν. 4623/19 κ.α. διατάξεις)  υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ψήφιση και έγκρισή του.

Η παράταξή μας διαπιστώνοντας τις λάθος ενέργειες ή παραλήψεις  έχει να κάνει τις παρακάτω διαπιστώσεις:

1ον Το έγγραφο του Δημάρχου Ερμιονίδας προς τις Κοινότητες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για  έργα που θέλουν να γίνουν στα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους,  ώστε να μπουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ερμιονίδας,   είναι ελλιπές και διαδικαστικού χαρακτήρα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε να έχει καθοριστεί  το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της   εκάστοτε τοπικής κοινότητας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πράγμα που δεν έγινε.

Αυτό ήρθε ως επακόλουθο της έλλειψης   μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού του  Δήμου Ερμιονίδας,  που αν και πέρασε ο 1ος χρόνος της νέας δημοτικής  αρχής δεν υπάρχει ακόμα και  ούτε έχει εκπονηθεί  Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024, το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης. Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί μέρος του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και επισυνάπτεται σε αυτό, ως παράρτημα όπως ορίζεται βάσει του νομοθετικού πλαισίου.

Το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα, πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις και τις παραδοχές του αντίστοιχου Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, καθώς και με το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

το γνωρίζατε;

ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ


Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1916 απο τους Γιάννη και Αγγελική Χρυσίνη "εσωτερικούς μετανάστες" απο το Κρανίδι του νομού Αργολίδος και Αρβανίτικης καταγωγής. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας.

Η ευκατάστατη οικογένεια του Γιάννη Χρυσίνη , άρχισε να ζει ένα μακροχρόνιο δράμα αφού τα δυο τους μικρότερα παιδιά ,ο Παναγιώτης και ο Στέλιος έχασαν το φως τους σε πολύ μικρή ηλικία. Οι γονείς τους μπροστά σ' αυτό το φαινόμενο , τους πήραν δασκάλους για να μάθουν μουσική. Ξεκίνησαν και έμαθαν βιολί και στη συνέχεια όλα τα έγχορδα όργανα της εποχής , για να καταλήξουν στις αρχές της δεκαετίας του '30, να παίζουν και μπουζούκι-μπαγλαμά. 

στοιχεία έρευνας Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας

Αυτό είναι το προφίλ του οδηγού που προκαλεί τροχαία - Τα στοιχεία που σοκάρουν

 Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17 με 35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγεί, ταυτόχρονα πίνει, παραβιάζει όριο ταχύτητας και STOP, μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν ξέχνα να παρκάρει παράνομα.

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα παραβάτη οδηγού, που ευθύνεται σημαντικά για τα τροχαία, το προφίλ του οποίου σκιαγραφούν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων.

Μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν και οι γυναίκες οδηγοί, οι οποίες σε μερικές παραβάσεις φαίνεται να «συναγωνίζονται» τους άνδρες. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να σβήσουμε -όπως κάναμε με το κάπνισμα- τη θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής» τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά την παρουσία των στοιχείων της πανελλήνιας έρευνας.

Περισσότερα:https://www.enikos.gr


Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Χρήστος Δρούζας: “…ας παραμείνουμε αισιόδοξοι. Γιατί σε κάθε δύσκολη περίοδο η συλλογικότητα και η δημιουργικότητα ήταν η λύση!”


Πρόβα σε ανοιχτό χώρο από καλοκαιρινή περιοδεία στην Γερμανία με τους Sonato Tzigano. © Nicole Andelman

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Πολύ ωραία ερώτηση, χρειάστηκε να σκεφτώ αρκετά για να το βρω! Ήταν η μουσική από ένα κινούμενο σχέδιο/animation. Πρέπει να ήμουν πέντε. Θυμάμαι ότι δεν ήξερα να γράφω. Μέχρι τότε στο σπίτι και στο οικογενειακό αυτοκίνητο ακούγαμε πολύ συχνά μουσική αλλά το soundtrack του Area88 η πρώτη εισβολη “σκληρής μουσικής” στην ζωή μου.

Περισσότερα:polismagazino

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Βασίλειος Γκάτσος:Νομίζω ότι τρία σημαντικά θέματα δεν τα αγγίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.


Όπως δεν τα άγγιζαν και τα προηγούμενα προγράμματα.

Όλα καλά με την "Απόφαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης" που αποβλέπει κυρίως στην καθημερινότητα, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα υλοποιήσει αρκετά από τα προτεινόμενα. Άλλωστε το 2020 αρκετά γίνανε που αφορούν την καθημερινότητα και τον ευπρεπισμό.

Νομίζω όμως ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν λαμβάνουν υπόψη τους ένα καθολικό αίτημα των μονίμων κατοίκων, των όσων διατηρούν σπίτια στην Ερμιόνη (κυρίως Ερμιονιτες της "διασποράς") αλλά και των τουριστών που επιλέγουν την Ερμιόνη. Αίτημα που αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο. Αναλυτικά:1). Αισθανόμαστε "περικυκλωμένοι" από κότερα, φαγάδικα και αυτοκίνητα που περιφέρονται στον παραλιακό δακτύλιο ή παρκάρουν. Έτσι η παλιά, παραδοσιακή βόλτα από Λιμάνι προς Μπίστι και ιδιαίτερα από Μαντράκια προς Μπίστι είναι επικίνδυνο εγχείρημα, ένα μαρτύριο, γι όλους μέρα νύχτα. Πόσο μάλλον για μητέρες με παιδιά και

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ερευνητικό πρόγραμμα του ΚΕΣ του Harvard για μαθητές/τριες Λυκείων Αργολίδας για την Επανάσταση του 1821


Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, προσκαλεί μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων Αργολίδας να συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: «Το Ναύπλιο και η Αργολίδα κατά την Επανάσταση του 1821: τόπος και κόσμος».

Γενικά

Το ΚΕΣ προετοιμάζει για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 σειρά δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Αμερική. Στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εκδηλώσεων "Events Series" το Κέντρο αναλαμβάνει τη σύσταση μαθητικής ερευνητικής ομάδας από τα Γενικά Λύκεια του Νομού Αργολίδας, με την

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ


Κρανίδι 
21/10/2020

 

Θέμα : Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

Στα πλαίσια του θεσμικού μου ρόλου, ενημερώνω τους δημότες και τις δημότισσες του Δήμου μας ότι εδώ και κάποιους μήνες έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί «κάποιοι» αρνούνται να πληρώσουν την υπερωριακή απασχόληση δημοτικών υπαλλήλων που είχαν την ευθύνη της τήρησης πρακτικών και έκδοσης αποφάσεων των συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου μας και άλλων νομικών προσώπων. Είναι άδικο και καταχρηστικό κάποιοι υπάλληλοι να έχουν νόμιμα πληρωθεί και κάποιοι άλλοι υπάλληλοι να διεκδικούν ακόμα τις νόμιμες απολαβές τους , δυο μέτρα, δυο σταθμά αυτό αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για δίκαιη μεταχείριση μισθωτών. 

Το θέμα για πρώτη φορά το δημοσιοποίησε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΤΚ Κοιλάδας Σταύρος Μπασακιώτης στην επιστολή της παραιτήσεως του , στο μεσοδιάστημα απευθύνθηκα αρχικά στην Αντιδήμαρχο κ. Ε. Σιάνα-Γκαμίλη και στην συνέχεια στον Δήμαρχο κ. Γ. Γεωργόπουλο , αλλά από τότε πέρασε περίπου ένας μήνας και το πρόβλημα συνεχίζεται.

Τέρμα τα ψέματα , η υπερωριακή απασχόληση όλων των υπαλλήλων απαιτείται να πληρωθεί , να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει «θεραπεία» αυτής της άδικης ενέργειας να διαχωριστούν οι υπάλληλοι, σε κάποιους που έχουν πληρωθεί και σε κάποιους άλλους που πεισματικά κάποιοι αρνούνται την πληρωμή τους. 

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

όσοι θέλετε και μπορείτε, ανταποκριθείτε


https://popup.gr

Η υπηρεσία του Fabric Republic πρόκειται για ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ρουχισμού το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στην βιωσιμότητα και στην αειφόρο ανάπτυξη. 

Μόλις έκανε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της στο Facebook, όπου απευθύνει έκκληση για χειμωνιάτικα ρούχα, αντρικά, γυναικεία και παιδικά, «για την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη». Τώρα που κάνουμε το ξεσκαρτάρισμα των ρούχων μας, είναι η ιδανική χρονική στιγμή για δωρεές.

«Αναλυτικά, οι ελλείψεις είναι: φόρμες (Ανδρικά-Γυναικεία-Παιδικά), φούτερ (Ανδρικά-Γυναικεία-Παιδικά), πουλόβερ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Κοινοτικό Συμβούλιο Ερμιόνης :ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΟΥΣ 2021


Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Εκ του πρακτικού της υπ΄αριθμ. 5ης/2020  Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης

ΘΕΜΑ 1ο  : «Σχετικά με το υπ΄αριθμ. 8839/28-9-2020 έγγραφο του Δημάρχου Ερμιονίδας”

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 26/2020

Στην Ερμιόνη σήμερα την 13η  Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη  και ώρα 13:00’, το Κοινοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 9261/7-10-2020  πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γανώση Ιωσήφ, που επιδόθηκε σε κάθε ένα Κοινοτικό Σύμβουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 του Ν.4555/2018 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεως στο 1ο   θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει απαρτία εφόσον σε σύνολο επτά (7) Συμβούλων ήταν παρόντες έξι (6):

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
  • Πρόεδρος: Γανώσης Ιωσήφ
  • Σύμβουλος: Μέλλος Γεώργιος
  • Σύμβουλος: Χατζή Φανή

·         Σύμβουλος: Μέξης Παναγιώτης

Σύμβουλος: Μαστροκόλιας Ανδρέας

·          Σύμβουλος: Ασλάνης Μιχαήλ

Σύμβουλος: Φραϊδάκης Μιχαήλ

 

 

 

 

Ο κ. Πρόεδρος  αναφέρει:

Βασίλης Γκάτσος: Εν καιρώ κρίσης που γονατίζει τα νοικοκυριά, και διώχνει τα παιδιά στα ξένα,

Λεφτά υπάρχουν(;!)* Μία φωτογραφία από τις πάρα πολλές (υπάρχουν στο διαδίκτυο και εντυπωσιακά βίντεο) που μέσω του διαδικτύου έκαναν το γύρο του κόσμου. Η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Για το Υπουργείο "δεν ήταν κάτι το σοβαρό και δεν είναι και τόσο σπουδαίο να βλέπουμε λίγη μαυρίλα στον αρχαιολογικό χώρο". Άλλωστε,είπαν ότι είχε γίνει πλήρης αποψίλωση. Όμως παρά την αποψίλωση, η φωτιά έκαιγε ντουμάνι και χρειαστηκαν εναέρια μέσα για να σβήσει. Δηλαδή δεν αρκούσαν τα  επίγεια. Η ουσία όμως είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος, και το τοπίο που τον περιβάλλει είναι μνημείο και δεν επιτρέπονται δρόμοι κ.λ.π. Αν υπήρχε πρόσβαση για την Πυροσβεστική θα ήταν μια φωτιά ρουτίνας.
Και από κει που λίγη μαυρίλα δεν είναι κάτι το σημαντικό, ξαφνικά βρέθηκαν 650 000 ευρώ για να εγκατασταθεί αποτελεσματικό σύστημα πυρόσβεσης.* Και μία φωτογραφία από το παλιό Τελωνείο

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Τσίγκινο καΐκι ένα μαντρακιώτικο παιχνίδι


Κατά
 τη διάρκεια της ανοιξιάτικης καραντίνας , οι μοναδικές στιγμές ελευθερίας που είχαμε ήταν συνδυασμένες με την αποστολή ενός κωδικού. 

Στην καθημερινή μου διαδρομή προς το σπίτι, περνώ πάντα από το σπίτι του κυρίου Παναγιώτη. Πάντα χαμογελαστός και ευχάριστος άνθρωπος, πάντα χαιρετιόμασταν όταν ήταν στο δρόμο κι έφτιαχνε κάτι. Για δυο μέρες  δεν τον είχα δει. Μια μέρα όπως κατευθυνόμουν για το σπίτι μου , άκουσα από ένα παράθυρο υπογείου αλλά επί του δρόμου, ήχους από μαστορέματα . Έσκυψα και με μεγάλη μου έκπληξη είδα τον κύριο Παναγιώτη να φτιάχνει ένα ξύλινο σκαρί . Του εξέφρασα τον θαυμασμό μου γι’ αυτό που κάνει και του είπα πόσο έχουμε ανάγκη τη δημιουργία και πόσο καλό μας κάνει γενικά και ειδικά πόσο ωφέλιμη αναδεικνυόταν η δημιουργία εκείνη την περίοδο . Ο κύριος Παναγιώτης μου εξήγησε το πόση υπομονή, πόση προσοχή και πόσο μεράκι απαιτούσε αυτό που έκανε. Τον ευχαρίστησα και ζήτησα συγγνώμη που τον καθυστέρησα από την εργασία του. Τις

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ ΑΓΑΠΗ: Διαχείρηση Αδεσπότων


Υπ'όψιν Αντιδημάρχου κου Τσαμαδού Ιωάν.
Κοιν.:  Δήμαρχο Ερμιονίδος, κον. Γεωργόπουλο Ιωάν.

Αξιότιμε Αντιδήμαρχε,

Την 13 Οκτ 2020 απευθύνθηκε στο Σωματείο μας ο κος. Σάκης Γεωργίου, κάτοικος Αθηνών, σχετικά με μία υπόθεση αδεσπότων στον Άγιο Γεώργιο (Μπαρδούνια) Κρανιδίου.
Πρόκειται για δύο μεγαλόσωμους αρσενικούς σκύλους, οι οποίοι επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, κυρίως προς τα παιδιά.
Κατέστησε σαφές, ότι οι σκύλοι φροντίζονται από τον αδελφό και την αδελφή του, Νικόλαο και Σοφία, οι οποίοι όμως είναι σοβαρά ψυχικά ασθενείς και επιθετικοί με τη σειρά τους σε όποιον προσπαθήσει να πλησιάσει τους δύο σκύλους.  Η συμπεριφορά των δύο αδελφών Γεωργίου, λόγω της καταστάσεώς τους, έχει οδηγήσει, πέραν της επιθετικότητος, στο να έχει κατακλυσθεί η στενή περιοχή από τσιμπούρια.
Ο κος. Σάκης Γεωργίου μας τόνισε, ότι προτού μας ενοχλήσει είχε απευθυνθεί προς τον Δήμο και συγκεκριμένα προς εσάς, ζητώντας σας να πράξετε τα δέοντα, πλην όμως του δηλώσατε, ότι ουδεμία ευθύνη φέρει ο Δήμος, ενώ υπεύθυνο είναι το Σωματείο μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
1.  Το Σωματείο δεν διαθέτει ούτε μέσα ούτε πόρους, προκειμένου να ανταπεξέρχεται  σε τέτοιες απαιτήσεις.  Ήδη κάνουμε πολύ περισσότερα από τις δυνάμεις μας.
2.  Με βάση τους νόμους 4039/12 και 4235/14, τα Φιλοζωϊκά Σωματεία δρουν ως αρωγοί των Δήμων, οι οποίοι είναι αυτοί υπεύθυνοι για την διαχείρηση των αδεσπότων και οι οποίοι εξασφαλίζουν και κάποια κονδύλια προκειμένου να ανταποκριθούν στον ρόλο αυτό.
Παρόμοιο περιστατικό υπήρξε προ καιρού και στην περιοχή Σαραντάσπιτο Κρανιδίου, όπου για μία ακόμη φορά το Σωματείο μας εκλήθη να επιλύσει το πρόβλημα των 'επιθετικών σκύλων' της περιοχής, το οποίο εν μέρει επιλύσαμε και πρόκειται να το ολοκληρώσουμε, αφού προηγουμένως όμως δεχθήκαμε κατ'επανάληψιν τη μήνι των περιοίκων.
Συχνά κάτοικοι του Δήμου απευθύνονται προς εσάς, βλέποντας μάλιστα τη διαφήμιση στην τηλεόραση, σχετικά με το τι οφείλουν να κάνουν οι Δήμοι της επικράτειας και εσείς προωθείτε το δικό μας τηλέφωνο, κάτι που δεν είναι πρέπον.
Στον Δήμο μας δραστηριοποιούνται δύο φιλοζωϊκές ομάδες, η ΑΓΑΠΗ και η Γ.Α.Φ., οι οποίες έχουν υποκαταστήσει το έργο του Δήμου, όσον αφορά τη διαχείρηση των αδεσπότων.
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, όπως:
1.  Ως Δήμος επιλύσετε το θέμα των δύο αδεσπότων σκύλων στην περιοχή "''Αγιος Γεώργιος" Κρανιδίου, αλλά με τρόπους όχι ριζικούς, όπως "μυστηριώδης εξαφάνισή τους" και μας ενημερώσετε επί του σχετικού.
2.  Αναλάβετε τις ευθύνες σας γενικά, στο θέμα των αδεσπότων ζώων και συμβάλετε ουσιαστικά στην ευζωϊα των άμοιρων αυτών ψυχών.
3.  Τιμωρείστε αυτούς που φροντίζουν να γεμίζουν αδέσποτα τους δρόμους μας.
Άλλωστε προϊσταστε της Πενταμελούς Επιτροπής, η οποία φροντίζει να τηρούνται οι νόμοι περί ευζωϊας των αδεσπότων.
Ευχαριστώ για τις ενέργειές σας.

Εύα Παπανικολάου
Πρόεδρος Σωματείου ΑΓΑΠΗ
Μέλος Πενταμελούς Επιτροπής

Κρανίδι, 17 Οκτωβρίου, 2020