Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μεγάλη δράση υπαίθρου από την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Άργους στην Μονή Αυγού

 Οι χάρτες των αναζητήσεων της Κοινότητας των Ανιχνευτών του Άργους μας οδήγησαν σε μια ανεπανάληπτη συνάντηση του βουνού και της θάλασσας.
Πάνω από την καταπράσινη κοιλάδα των Ιρίων προβάλει σαν απόρθητη αετοκορυφή η επιβλητική Μονή του Αγίου Δημητρίου η οποία μετρά 10 αιώνες ζωής. 

Η ζωή του Ζυλιέν. Η «απόδραση» από την Αφρική

huffingtonpost 
 «Φοβόμουν στην πατρίδα μου...Φοβόμουν όταν έφυγα από την Αφρική... Φοβόμουν μέσα στο δάσος που βρέθηκα για να περάσω τα σύνορα του Έβρου...Στην Αθήνα φοβόμουν πως θα πεθάνω...».
Φόβος και ξανά φόβος σε όλη του τη ζωή. Και είναι μόλις 20 ετών.
Και τώρα; «Είμαι χαρούμενος που πέρασα αλλά η δυσκολία της ζωής συνεχίζεται. Πρέπει να πάω στο ΤΕΙ στον Πειραιά και με φοβίζει».
Είναι η πρώτη φράση του 20χρονου πρόσφυγα Ζυλιέν, που αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις και τώρα ετοιμάζεται να αφήσει το μόνο σπίτι που γνώρισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κόνιτσα για να έρθει στον Πειραιά για σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών.
Η φωνή του, που έρχεται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι απαλή, ευγενική και «καθαρή». Μιλάει πολύ καλά ελληνικά, με ελαφρά γαλλική προφορά αλλά και ανεπαίσθητα χρωματισμένη από την ντοπιολαλιά των Ιωαννίνων. Και καθώς μου μιλάει καταλαβαίνω πως είναι πολύ θαρραλέος, ακριβώς επειδή φοβάται αλλά δεν παραιτείται...
«Στην Αθήνα ζούσα στο δρόμο. Χωρίς χρήματα, φαγητό... Νόμιζα πως φτάνουν οι μέρες που θα πεθάνω. Δεν θα κατάφερνα να ζήσω έτσι για πολύ ακόμα. Δεν ξέρω πως θα είναι τα πράγματα εκεί. Ελπίζω ο Θεός να με βοηθήσει».
Στην ηλικία του, δεν ακούς συχνά κάποιον να επικαλείται το Θεό με αυτό τον τρόπο, και του το λέω. «Δεν είμαι μικρός πια. Στην πατρίδα μου, όταν γίνεσαι 18 ετών είσαι πια αποκλειστικά υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου. Είσαι πια μεγάλος».
Όσο για το Θεό; Δηλώνει θρησκευόμενος και πιστός χριστιανός.
Βέβαια η ενηλικίωση του Ζυλιέν, όπως μου εξηγεί και ο ίδιος, ήρθε πολύ νωρίς. Ακόμη και για τα δεδομένα της πατρίδας του. Από τα 16 του χρόνια, βρίσκεται μόνος, σε μια ξένη χώρα και χωρίς να γνωρίζει καν εάν οι γονείς και τα αδέρφια του είναι στη ζωή. «Δεν είμαι σίγουρος εάν ζουν ή εάν έχουν πεθάνει. Κάποιοι μου είπαν πως δεν

Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης. Δελτίο τύπου

Μετά από κάθε εκδήλωση , η ίδια αγωνία . Μετά από κάθε εκδήλωση το ίδιο συναίσθημα , η ίδια κείνη λύτρωση !! 
Είναι σαφές πως μόνος μου δεν θα κατάφερνα τίποτα ! Το γεγονός ότι στον κοινωνικό μας περίγυρο υπάρχουν άτομα που μας εμπιστεύονται με κλειστά μάτια , προσωπικά μου δίνει δύναμη και πάτημα για να προχωρήσω και δευτερευόντως μου προκαλεί χαμόγελο , μιας και δημιουργείται κάτι που αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα ! Σαφέστατα αναφέρομαι σε ανθρώπους που εθελοντικά έβαλαν το λιθαράκι τους αλλά και σε ανθρώπους που ενδυνάμωσαν χρηματικά την ομάδα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία .
Μα πάνω απ' όλα ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τους χορευτές - μαθητές μου, που έκαναν κτήμα τους από την πρώτη στιγμή , την έμπνευση και την δημιουργία μου !!
Τέλος, ευχαριστώ την δημοτική αρχή που μας προσέφερε τα καθίσματα , τα τοπικά blogs που ''κάλυψαν'' την εκδήλωσή μας αλλά και τους δεκάδες εθελοντές που έκαναν ο,τι μπορούσαν για να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η εκδήλωσή μας.
                                                                                                                                          
Ο δάσκαλος : Σκούρτης Κωνσταντίνος & η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης . 
 

 
Δελτίο Τύπου 29/8/2015 .

"Μπλόκο" στη Monsanto από Ελλάδα και Λετονία

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα, βάσει του πρόσφατου νόμου της Ε..Ε, που  επιτρέπει στις χώρες να εξαιρούνται - αν το επιθυμούν - από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) στο έδαφός τους. Μάλιστα, η Monsanto κατηγόρησε την Ελλάδα και την Λετονία για άγνοια της επιστήμης...

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο, μεμονωμένες χώρες  της μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό τους από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από κράτη - μέλη προς τις εταιρείες βιοτεχνολογίας , όπου μπορούν να να ζητούν την εξαίρεσή τους.

Οι γ.τ. καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες,  κυρίως στην

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αργοσβήνει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη. Το Eλληνικό Φαρικό δίκτυο αριθμεί σήμερα 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων. Μόνον οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30. Στους υπόλοιπους τα σημάδια φθοράς είναι ορατά και δια γυμνού οφθαλμού. Το 1998 η Υπηρεσία Φάρων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) , στην οποία ανήκει η ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου, εκπόνησε ένα συνολικό πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης όλων των κτισμάτων και προώθησε το σχέδιο αυτό προς ένταξη στο Β΄ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων ανέλαβαν να αξιολογήσουν έναν προς έναν όλους τους φάρους. Στο διάστημα αυτό επισκέφθηκαν 20, τους οποίους και έκριναν ως νεώτερα μνημεία τα οποία πρέπει να διατηρηθούν. Ωστόσο το σχέδιο δεν χρηματοδοτήθηκε και η αποκατάσταση έμεινε στα χαρτιά. Η Υπηρεσία Φάρων με τα κονδύλια που διαθέτει έχει την δυνατότητα επισκευής 3-4 πύργων ετησίως. Με τον ρυθμό αυτό η αποπεράτωση του έργου τοποθετείται σε 40 χρόνια.
Το Γ΄ ΚΠΣ αναπτέρωσε τις ελπίδες των ανθρώπων που ασχολούνται με την διατήρηση αυτών των μνημείων. Η επιμονή τους απέδωσε σε πρώτη φάση την έγκριση κονδυλίων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. (περίπου 4,5 εκατομμύρια ΕΥΡΟ) για την εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος αναπαλαίωσης και αποκατάστασης του δικτύου. Με τα χρήματα αυτά οι υπηρεσίες του ΓΕΝ μπορούν να επισκευάσουν περίπου 40 φάρους και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα γιατί διαθέτουν γνώση, ειδικευμένους μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Οι καταστροφές των φάρων

Οι μεγαλύτερες καταστροφές στο Eλληνικό Φαρικό δίκτυο προκλήθηκαν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Το 1940 υπήρχαν 206 πέτρινοι φάροι ενώ μετά το τέλος του πολέμου απέμειναν σε λειτουργία μόνον οι 19. Η πρώτη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δικτύου άρχισε το 1945 και συνεχίστηκε έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄50. Περίπου 80 φάροι ανακατασκευάστηκαν. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν στην τύχη τους.
Οι φωτοσημαντήρες επισκίασαν την χρησιμότητα των φάρων. Πολύ φθηνότεροι, ευκολότεροι στην τοποθέτηση και την συντήρηση αναπτύχθηκαν σε ευρεία κλίμακα, σε όλους τους σημαντικούς θαλάσσιους διαύλους και σήμερα ανέρχονται σε 1.188 .

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΦΑΡΟΙ

Οι εξελίξεις στους φάρους

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΠΡΟΣ "ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ" ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ "ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ" ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΆλλο θέμα δεν είχε ο "Αναγνώστης" και δουλειά ψάχνει και μάλιστα με βαρύγδουπους τίτλους περί ...σφαγών. 
Η αλήθεια είναι ότι ουδείς σφάζει και ουδείς σφαγιάζεται, εκτός του Αγίου Ιωάννου του οποίου την αποτομήν της Τιμίας Αυτού Κεφαλής εορτάζωμεν στις 29 Αυγούστου. 
Η εξ αποστάσεως πληροφόρηση οδηγεί συνήθως και σε λάθος συμπεράσματα. Εκφράζοντας την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης των Κρανιδιωτών προβήκαμε σε ανακοίνωση η οποία εκφράζει όλους αυτούς τους ευλαβείς Κρανιδιώτες και πιστούς προσκυνητές, οι οποίοι περιμένουν και ακολουθούν την πομπή της Ιεράς, Θαυματουργής και Ιστορικής Εικόνος του Πολιούχου τους στην καθιερωμένη επί δεκαετίες διαδρομή. Δεν υπάρχει καμία αντιπολιτευτική διάθεση για το θέμα, εκτός και αν οι πηγές του "Αναγνώστη" επιβεβαιώσουν ότι η αλλαγή της καθιερωμένης διαδρομής έγινε με πρωτοβουλία ή παρέμβαση του Δήμου Ερμιονίδας, κάτι για το οποίο δεν είμαστε ενήμεροι. 
Καθόλου εύστοχος ο σχολιασμός και υπερβολικά άσχετος ο τίτλος του "Αναγνώστη". 
Σεβασμός στον Άγιο και στα ήθη κάθε τόπου.Εκ του Γραφείου Τύπου
της "ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ"
 

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

«Σιντραέρες», πανιά ονείρων και συναισθημάτων στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης

Η 5η δράση του Φεστιβάλ Παιχνιδιού με θέμα «Το καλοκαίρι και τα παιχνίδια του» μας βρήκε στην αυλή του Μουσείου παρέα με τη με τη θεία Ανθούλα Δουρούκου- Λαζαρίδου, ζωγράφο της λαϊκής παράδοσης της Ερμιόνης. Με αφορμή τον πίνακά της που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές ως ανθρώπινες φιγούρες, παίξαμε παλιά παραδοσιακά παιχνίδια γεμίζοντας με παιδικές φωνές το χώρο γύρω από το Μουσείο! Έπειτα η θεία Ανθούλα μας ταξίδεψε στην Ερμιόνη του χθες μέσα από τον πίνακα «Σιντραέρες», που αποτυπώνει μοναδικά τις θαλασσινές επιδείξεις-παιχνίδια των νέων την παραμονή
της εορτής των Αγιών Αναργύρων. Οι πίνακες της έγιναν παιχνίδια: κρυμμένα κομμάτια παζλ τα οποία βρήκαν και σύνθεσαν τα παιδιά καθώς και καρτέλες με σχέδια από τους πίνακές της για παιχνίδι

Τρία νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι τομείς που δίνεται προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι και για τα τρία προγράμματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προδημοσίευση προκήρυξης θα γίνει φέτος το Σεπτέμβριο, η προκήρυξη και οι υποβολές προτάσεων του Α' κύκλου από το Δεκέμβριος του 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016, οι εντάξεις του Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης τον Ιούνιος 2016 και η ολοκλήρωση των επενδύσεων πρέπει να γίνει σε 24 μήνες από την έναρξη.
Οι νέες δράσεις των τομεακών προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ -κίνηση και "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη", του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για τις οποίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, προβλέπεται προδημοσίευση προκήρυξης Σεπτέμβριος 2015 αναλυτικά είναι οι εξής:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


Δημήτρης Τουτουντζής
Ο Ησίοδος έγραψε το έπος ‘’Έργα και ημέρες’’, το οποίο αποτελείται από 828 δακτυλικούς εξάμετρους στίχους, είχε δε σαν αιτία την προσωπική περιπέτεια του ποιητή, της οποίας υπεύθυνος είναι ο αδελφός του Πέρσης. Αυτός, αφού δωροδοκώντας τους δικαστές, πήρε το μεγαλύτερο μέρος της πατρικής περιουσίας, επιχειρεί με νέους δικαστικούς αγώνες να αποσπάσει και άλλα από το μερίδιο του Ησίοδου.
Η αντίδραση του ποιητή στις αρπακτικές διαθέσεις του αδελφού του παίρνει την μορφή συμβουλών για να τον συνετίσει. Εκθέτει προς αυτόν τα πλεονεκτήματα της εργασίας και της δικαιοσύνης, και  συνιστά την ευγενή άμιλλα, που είναι κίνητρο δημιουργίας και προκοπής. Γι’ αυτό δίνει άφθονες πρακτικές συμβουλές για την οικιακή οικονομία και τις αγροτικές εργασίες, καθώς και για τη ναυτιλία και το εμπόριο.
Ας δούμε τις συμβουλές του περί ναυτιλίας. Περιλαμβάνονται στους στίχους 618 – 694 και έχουν ως ακολούθως: <<Αν ποθείς τα επικίνδυνα θαλασσινά ταξίδια, πρέπει στο νου σου να έχεις, όταν οι Πλειάδες ( αστερισμός Πούλια) φεύγοντας το δυνατό Ωρίωνα πέφτουν στην αγριεμένη θάλασσα (δηλαδή δύουν, και αυτό συμβαίνει το Νοέμβριο), τότε φουρτούνες σηκώνουν άνεμοι κάθε λογής, και τότε πια να μην κρατάς πλοία μέσα στη μαύρη θάλασσα. Το πλοίο να το σύρεις στη στεριά και να του βάλεις πέτρες γύρω – γύρω, για να κρατούν τη μανία των νοτερών ανέμων όταν φυσούν, αφού βγάλεις τον πίρο να μη σαπίσει από τις βροχές. Τα καλοαρμοσμένα σύνεργα στο σπίτι ακούμπισέ τα, αφού μαζέψεις με τάξη τα πανιά του πλοίου, και το πηδάλιο  το καλοφτιαγμένο να το κρεμάσεις πάνω από τον

"τ΄ άδειο βαρέλι ακούγεται πιο πολύ απ΄ το γεμάτο"

Απόσπασμα από γράμμα του Αντόν Τσέχωφ προς τον αδερφό του Νικολάι:

 
«  ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι' αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.

ΔΕΝ ΧΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΦΥΡΙ, ή για τη γομολάστιχα που χάθηκαν. Δεν αγανακτούν για τους θορύβους ή το κρύο.
Δέχονται με καλοσύνη τα χωρατά και την παρουσία ξένων ανθρώπων στο σπιτικό τους.
Δεν συμπονούν μονάχα τους κατώτερους, τους αδύναμους και τις γάτες.
Πονάει η ψυχή τους και για κείνο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΜΠΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ σαν τη φωτιά. Δεν λένε ψέματα ακόμα και για τιποτένια πράγματα. Το ψέμα προσβάλλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει στα μάτια τους εκείνους που το λένε.
Δεν παίρνουν ποτέ πόζα, στον δρόμο είναι όπως και στο σπίτι τους, δεν ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κατώτερού τους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΛΥΑΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ τον άλλο να

ΔΥΝΑΤΗΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Συμπολίτισες, Συμπολίτες


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω των ανυπόγραφων ανακοινώσεων για το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης & 29ης Αυγούστου 2015, του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως του Κρανιδίου, Τιμίου, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και συγκεκριμένα για την αλλαγή της διαδρομής λιτάνευσης της Ιεράς, Θαυματουργής και Ιστορικής Εικόνας. 

Δεν γνωρίζουμε εάν η ανακοίνωση είναι επίσημη, αλλά εάν αυτό συμβαίνει, ο εμπνευστής της αλλαγής έχει υποπέσει σε σφάλμα τόσο απέναντι στον Πολιούχο και Προστάτη μας Άγιο Γιάννη, όσον και απέναντι στους ευσεβείς Κρανιδιώτες και θα πρέπει να επανορθώσει. 

Η πόλη του Κρανιδίου πανηγυρίζει τον Πολιούχο και Προστάτη της και μαζί εορτάζει ολόκληρη η επαρχία Ερμιονίδος. Πλήθη Χριστιανών κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες τις πόλεως. Οι αυλές και τα μπαλκόνια των κατοικιών καίνε το καλύτερο μοσχοθυμίαμα κι' έχουν αντίγραφα της εικόνας τ' Αγιαννιού με κεριά αναμμένα. Όλα τα σπίτια από άκρου εις άκρον της πόλεως φωτίζονται. Ηλικιωμένοι και ανήμποροι βρίσκονται στο δρόμο. Όλοι με πίστη ακλόνητη, με ευλάβεια και κατάνυξη ψιθυρίζοντας μια ευχή και μια προσευχή περιμένουν να περάσει ο Άγιος πολιούχος και προστάτης τους. Ο Θαυματουργός Άγιος Γιάννης. Η Ιερά σκέπη και προστασία της πόλεως του Κρανιδίου. Της πρωτεύουσας της Ερμιονίδος. 

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να μικρύνει τη λαμπρότητα της εορτής. 

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να καταστήσει τη μεγαλοπρεπή λιτάνευση σε συνοπτική διαδικασία η οποία θυμίζει λαθραία φυγή και να προκαλέσει θλίψη και οργή στους πιστούς. 

Εορτάζει ο Πολιούχος Άγιος Γιάννης και η Αγία, Ιερή, Θαυματουργή και Ιστορική Εικόνα του πρέπει να περιέλθει και να ευλογήσει, μέσω των δύο κεντρικών οδών, ολόκληρη την πόλη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την εορτή του Πολιούχου σε εορτάζουσα ενορία. 

Έχουμε όλοι μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα του εορτασμού. 

Το μόνο που θα καταθέσουμε, εκτός από τις αμαρτίες μας, είναι μισή ώρα κόπος παραπάνω.Σπύρος Γ. Ζόγκας
Τοπικός Σύμβουλος
Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης… είναι μια ζαχαρένια πολιτείαΣτη Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης, Πέμπτη 27-8-15, 6.30μ.μ. 
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια ζαχαρένια πολιτεία
 
        Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ ανοίγουν ζαχαροπλαστείο.         
 Ελάτε να φτιάξουμε σοκολατάκια και άλλες λιχουδιές.

  Με την Ελένη Βλάσση-Κούστα
Στη βιβλιοθήκη, για όλους! Τηλ.2754032416

O "Ορέστης" του Ευριπίδη κλείνει το φεστιβάλ Επιδαύρου 2015

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ρίχνει αυλαία με το έργο του Ευριπίδη, Ορέστης, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με δύο παραστάσεις στις 28 και 29 Αυγούστου 2015. Με οδηγό τη μετάφραση του Τσαρούχη, ο Σίμος Κακάλας αναζητά τη θέση της τραγωδίας σήμερα, προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό.
Με τον Ορέστη του, ο Ευριπίδης μεταμορφώνει τους τυραννοκτόνους Ορέστη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε «τρομοκράτες». Έξι μέρες μετά τον φόνο της Κλυταιμνήστρας τα δύο αδέλφια είναι αποκλεισμένα στο πατρικό τους, ενώ όλη η κοινωνία είναι εναντίον τους. Μοναδική τους ελπίδα ο Μενέλαος, που και αυτός τους προδίδει...
Γκόλφω , Ερωφίλη, Ορέστης υπήρξαν εξαρχής οι στόχοι της πρωτοπόρας ομάδας που, δέκα χρόνια τώρα, αναζωογονεί το θέατρό μας. Σκηνοθέτης που έχει κερδίσει την εκτίμηση με την αφοσίωσή του στη χειρωνακτική πλευρά του θεάτρου, ο Κακάλας ανέβασε τον Ορέστη σε μία πρώτη εκδοχή για κλειστό χώρο (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη), προετοιμάζοντας την παράσταση για ανοιχτό χώρο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 28 & 29 Αυγούστου και θα ολοκληρώσει το φετινό Φεστιβάλ.


«Παιδί της δημοκρατίας, το αττικό δράμα ολοκληρώθηκε μέσα από τον δημόσιο λόγο και την επαναδιαπραγμάτευση του μύθου. Η

Κοιλάδα: Στιγμές τρόμου έζησε ένας 41χρονος τον οποίο απήγαγαν άγνωστοι δράστες

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ένας 41χρονος ο οποίος απήχθη στην Κοιλάδα Ερμιονίδας από άγνωστους, αλλά και οι γονείς του, οι οποίοι έπεσαν θύμα ληστείας και άγριου ξυλοδαρμού τρεις ώρες αργότερα, από τους ίδιους δράστες, περιγράφονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, την οποία αποκαλύπτει το protothema

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας και τις καταθέσεις των θυμάτων, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 20ής Αυγούστου, τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο ένας Ρομά -χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά- ενώ οι άλλοι φορούσαν κουκούλες full face, επιτέθηκαν στον 41χρονο την ώρα που αποχωρούσε από το κατάστημά του, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο διώροφου κτηρίου, όπου στον πρώτο όροφο είναι η κατοικία των γονιών του. Με τη χρήση βίας, σπρώχνοντάς τον και απειλώντας τη σωματική του

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΣΥΡΙΖΑ
Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο αποτελεί ήττα της στρατηγικής της ηγετικής του ομάδας και νίκη των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων σε  Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα για το οποίο αγωνιστήκαμε για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να δώσει ελπίδα στο λαό μας, ψηφίζει μνημόνια και εφαρμόζει τα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα.
Με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας ματαίωσε τη λαϊκή εντολή που του δόθηκε στις εκλογές του Γενάρη και μετέτρεψε το τεράστιο ταξικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε πλήρη υποταγή στο μνημονιακό αδιέξοδο της λιτότητας.
Παράλληλα το κόμμα και τα όργανά του απαξιώθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από κόμμα των μελών σε αρχηγικό κόμμα παλαιάς κοπής.
---Επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες παλέψαμε, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον μνημονιακό πλέον ΣΥΡΙΖΑ.
--Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη, για να δικαιωθούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες του λαού μας.
ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αποστόλου Κώστας
Βάθης Τάκης
Βαρκαρόλης Χ. Γιάννης
Βαρκαρόλη Κάμπος Γρατσιέλα
Γανωτής Κώστας
Γανωτή Τούλα
Γκουβούση Κατερίνα
Γλαστρής Παντελής
Δημαράκης Κοσμάς
Δορμπάρης Γιώργος
Δριδάκη Γωγώ
Ζέρβας Παναγιώτης
Ζέρβας Παντελής
Κούτση Κατερίνα
Κούτση Μαρίνα
Λυμπερόπουλος Κώστας
Μαχαίρας Γιώργος
Οικονόμου Κων/νος
Πέτρου Πέτρος
Σαράντος Βασίλης
Τζέλος Βασίλης
Τζέλος Νικόλαος
Τσιρτσίκου Ελένη