Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Γυναικεία στοιχειά στους μύθους και τις παραδόσεις της ΕρμιόνηςΓιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
 Γυναικεία στοιχειά στους μύθους και τις παραδόσεις της Ερμιόνης
Τα γεγονότα κάθε εποχής τα αφηγείται η ιστορία. Η «ατμόσφαιρα» όμως, οι δοξασίες, οι αφηρημένες ιδέες, τα άυλα πνεύματα και οι θεσμοί αποτυπώνονται σε σύμβολα. Συχνά πίσω τους κρύβονται συναρπαστικές ιστορίες και μυθοπλασίες, που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και παγιώνονται από γενιά σε γενιά. Γίνονται λογοτεχνικά βιβλία, θεατρικά, κινηματογραφικά, μουσικά έργα, κάθε λογής εικαστική δημιουργία προξενώντας ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ή να αποσιωπήσει τη σημασία των συμβόλων, καθώς η μελέτη τους φέρνει στο φως τα κρυμμένα μυστικά τους.
Προσεγγίσαμε δύο τέτοια ερμιονίτικα σύμβολα – στοιχειά κάνοντας ένα ταξίδι ανακάλυψής τους στην άβυσσο των χρόνων. Ιχνηλατώντας μυθικές παραδόσεις, όπου συνδέονται πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, προϊόντα υποκειμενικής σκέψης και κοινωνικών αντιλήψεων, συναντήσαμε τη Βιτόρα και τη Ζώρα.1 Δύο αόρατες γυναικείες υπάρξεις που στοίχειωσαν μέσω της προφορικής παράδοσης σε ωραίους τοπικούς μύθους και επηρέαζαν σημαντικά τη ζωή των Ερμιονιτών.
Η Βιτόρα ή Βιτόριζα
Για άγνωστους λόγους τη φανταστική της ιστορία2 οι παλιοί ναυτικοί του τόπου μας τη συνέδεαν με μια «ερμιονίτικη παραλλαγή» γνωστού αρχαιοελληνικού μύθου.
Εκεί στη… μακρινή Κρήτη «με τα θελκτικά, τερπνά και πολυφίλητα όρη» ο πατέρας των θεών Δίας και η όμορφη νύμφη Κάρμη απέκτησαν μια πανέμορφη θυγατέρα, τη Βριτόμαρτη, που το όνομά της θα πει «γλυκιά παρθένα». Στη Βριτόμαρτη άρεσε να διατρέχει στεριές και θάλασσες, να κυνηγάει και να ψαρεύει με τα δίχτυα που η ίδια είχε εφεύρει, γι’ αυτό, συμβολικά, την ονόμαζαν και Δίχτυνα (Δίκτυννα)3 Η Βριτόμαρτη, ως αγνή κόρη, πάντοτε συνόδευε τη θεά Άρτεμη στους χορούς και στο κυνήγι και της ήταν ιδιαίτερα αγαπητή.
Κάποτε ο παντοδύναμος βασιλιάς της Κρήτης, ο γνωστός Μίνωας, θαμπωμένος από τα κάλλη της Βριτόμαρτης θέλησε να την απαγάγει και γυναίκα του να την κάνει. Εκείνη όμως γρήγορα αντιλήφθηκε τα πονηρά του σχέδια και μη θέλοντας να πέσει στα χέρια του, καταδιωκόμενη απ’ αυτόν, βούτηξε στη θάλασσα.

Δίνουν παραλίες, λιμάνια και ποτάμια για εμπορική εκμετάλλευση μέσω των δήμων!

Επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και παραλιακών καταστημάτων
Πιο συγκεκριμένα, η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά) ότι μπορεί να δοθούν απευθείας, χωρίς δημοπρασία, παραλιακές εκτάσεις ή τμήματα αιγιαλού σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής (νυχτερινά κέντρα ή άλλα μαγαζιά κ.λπ.) που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται δίπλα σε εκτάσεις που είναι κρατικές. Δηλαδή, επέκταση επιχειρηματικής δράσης. Και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν χρήσεις στο 50% του χώρου που έχει παραχωρηθεί και με διαμόρφωση δρόμων, ελεύθερων λωρίδων κ.λπ. Ηδη, ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απευθείας εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού - παραλίας.
Τι λέει η πρόσκληση του Δήμου Κεφαλονιάς; «Με την παρούσα ενημερώνουμε ότι όσοι είναι ιδιοκτήτες όμορων με αιγιαλό ξενοδοχειακών εν γένει επιχειρήσεων ή καταστημάτων αναψυχής εν γένει και επιθυμούν να μισθώσουν τμήμα αιγιαλού με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, να υποβάλουν αίτηση στο δήμο μας το αργότερο μέχρι τις 14-3-2013. Οι αιτήσεις θα παραδίδονται στο πρωτόκολλο της έδρας του δήμου στο Αργοστόλι κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες».
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «στα τμήματα που θα παραχωρηθούν με την διαδικασία της απευθείας παραχώρησης, δύναται να τοποθετηθεί αρθρωτό ξύλινο δάπεδο σε ποσοστό επιφανείας 50% της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όταν η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης το επιτρέπει».
Περισσότερα:koutipandoras 

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΝΕΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΗ    ΠΟΡΕΙΑ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 ΔΕΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ    Παρασκευή  28-02-2014
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ  ΤΑΣΟΥ  ΤΟΚΑ  ΣΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ   ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ 


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΦΥΡΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2007-2010 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας συνεχίζει την παρουσίαση του τεράστιου έργου που έκανε ο Δημήτρης Σφυρής ως Δήμαρχος Κρανιδίου την τετραετία 2007-2010, με την δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία αφορά τον Τουρισμό και έχει ονομαστεί:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο κύριος Δ. Σφυρής από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ως Δήμαρχος Κρανιδίου, έχοντας πλήρη επίγνωση πως ο Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ερμιονίδας, ανέλαβε άμεσες και σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πανέμορφης περιοχής μας.
 ·   Έτσι λοιπόν, τον Ιανουάριο του 2007 συστάθηκε η Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Κρανιδίου, η οποία μέσα σε 3 μήνες δημιούργησε το 1ο διαφημιστικό φυλλάδιο για την προβολή του τόπου μας, δίνοντας έμφαση στις φυσικές ομορφιές, στους αρχαιολογικούς θησαυρούς (Σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα, Αρχαία Πόλη Αλιέων στο Πορτοχέλι, Μυκηναϊκή Ακρόπολη στους Φούρνους, Μοναστήρι Αυγού στα Δίδυμα κ.λ.π.) και στα τοπικά προϊόντα της Ελιάς και του Αμπελιού.
Αεροφωτογραφία του Σπηλαίου Φράγχθι (από το διαφημιστικό φυλλάδιο):
·      Ο Δήμος Κρανιδίου συμμετέχει στην Τουριστική Έκθεση “Πανόραμα”, που γίνεται τον Μάιο του 2007 στην Αθήνα, με δικό του περίπτερο εμπλουτισμένο με διαφημιστικά φυλλάδια τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς επίσης και με τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί, μέλι κ.λ.π.

Άντε και καλές Αποκριές!

Δυο μύλοι ερμιονίτικοι
γυρίζουν γύρω γύρω.
Τους έφτιαξε ένας σιδεράς
πούλθε απ' άλλα μέρη.

Γιατί καλέ μας σιδερά 
δεν έφτιαξες και τρίτο;

Τον τρίτο τονε άφησα
για άλλο παλικάρι
Να παρατήσει το αρνί
να μη το κοπανάει.
Να τονε φτιάξει μ' άρμενα
αυτός κατά πως θέλει
να τα φουσκώνει ο βοριάς
νοτιάς να μη τα ξέρει.

(Παλιό ερμιονίτικο)

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Η ΠΑΛΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ!

Χθές  βράδυ, μια γλυκιά ανοιξιάτικη  νύκτα, πολλοί  Ερμιονίτες, μέλη του Ερμιονικού Συνδέσμου και όχι μόνο, ανηφορήσαμε στα δρομάκια της Πλάκας, κάτω απο τον φωτισμένο Παρθενώνα και φτάσαμε στο Θέατρο Χορών "ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ",όπου στα πλαίσια των "εκδηλώσεων της Πέμπτης" η Βιβή Σκούρτη,  μας ταξίδεψε με τον δικό της μοναδικό τρόπο στα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και τους χορούς της παλιάς Ερμιονης.
Στη  κατάμεστη (κυρίως από νέους ) αίθουσα,  με ακροατές δασκάλους χορού, χορογράφους και λαογράφους και δημοσιογράφους,  η Βιβή ανέπτυξε τη μουσική κουλτούρα των προγόνων μας, πως ο χορός και το ταγούδι ηταν ο τρόπος έκφρασης του πόνου  της ξενιτιάς  και του καθημερινού μόχθου και μας θύμισε τις συνάξεις και τα γλέντια στις ταβερνες  της εποχής.
Ακούσαμε τραγούδια ακοκριάτικα, της ξενιτιάς, καντάδες, τραγουδια του "γιάλα- γιάλα" και αρβανίτικα τραγούδια του τόπου μας, που ευτυχώς εχει διασώσει ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Γιάννης Σπετσιώτης, με τις αυθεντικές φωνές των παλιών Ερμιονιτών, μερικά απο τα οποία τραγουδήσαμε νοσταλγικά, με τη Βιβή να μας δινει τον τόνο.
Ακούσαμε τους γλυκόφωνους κανταδόρους της εποχής,στις μοναδικές δυο διασωθείσες Ερμιονίτικες  πατινάδες ( για τον γαμπρό και τον κουμπάρο) και τελος χορέψαμε Ερμιονίτικους χορούς.
Ηταν μια μοναδική, μια ιδιίτερη βραδιά, που ανέδειξε τη μουσική κουλτούρα της παλιάς Ερμιόνης στη καρδιά της Αθήνας, σε ένα ξεχωριστό κοινό και όλοι  οι  παρευρισκόμενοι Ερμιονίτες και Ερμιονίτισες, νοιώσαμε υπερήφανοι, ακούγοντας τα κολακευτικά σχόλια των ανθρώπων της τεχνης ,που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Βιβή συγχαρητήρια και σε ευχαριστουμε!!!

Γιώργος Ν.  Φασιλής

Εξαρτάται από τη θέση του παρατηρητού

Αν το ζήτημα είναι: Τι έργο έκανε ο κάθε Δήμαρχος και η "παράταξή" του  που διοίκησαν τον Δήμο Ερμιονίδας και τους προηγούμενους Ερμιόνης και Κρανιδίου, τότε γίνεται μια παράθεση και σύγκριση έργου διοικήσεων.
Αν το ζήτημα είναι: Τι έγινε και τι δεν έγινε στην Ερμιονίδα, τότε διατρέχουμε όλες τις διοικήσεις.
Ο κάθε Δήμαρχος και η "παράταξή" του είναι σωστό και λογικό να μιλάει για το έργο του και να το υπερασπίζει. Όμως ο δημότης είναι λογικό να μιλάει για την Ερμιονίδα, ως κοινότητα ανθρώπων και ως τόπο που ταξιδεύουν χέρι χέρι μέσα στον χρόνο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Κάτι τρέχει με το νερό!


Το «Κάτι τρέχει με το νερό» είναι μια καμπάνια της κίνησης πολιτών SaveGreekWater που στόχο έχει την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση. Μετά από μια συλλογή υπογραφών για την αποτροπή των προσπαθειών ιδιοτικοποιήσης του νερού της Ελλάδας, οι άνθρωποι πίσω από την κίνηση προχώρησαν σε μια φιλόδοξη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού μέσα από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ.
Τα σποτ που γυρίστηκαν όλα με την προσωπική εργασία των συντελεστών τους και δίχως αμοιβή (όλοι από τους ηθοποιούς

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 
Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός συναντάμε και φέτος στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου
Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος Πανελλήνιος διαγωνισμός γελοιογραφίας με τίτλο: «Ο Διόνυσος σε κρίση» που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ, υπό την αιγίδα του Τμήματος θεατρικών σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν την Κυριακή 2/3 στο Τριανόν στις 12μμ.
Οι επισκέπτες και οι δημότες του Ναυπλίου έχουν την ευκαιρία περπατώντας στην παλιά πόλη να απολαύσουν, τα έργα που εκτίθενται  στα σοκάκια της. Ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος τέχνης όπου εκτίθενται μέχρι τις 17 Μαρτίου 2014, τριάντα τέσσερα έργα διαγωνιζομένων. Μέσα από τα έργα αυτά μπορεί κανείς να  διακρίνει  το χιούμορ και την ευρηματικότητα, με την οποία οι διαγωνιζόμενοι προσέγγισαν το θέμα του διαγωνισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπεύθυνης για το διαγωνισμό εικαστικού Βασιλικής Σαγκιώτη  «η συμμετοχή κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερη και το
εικαστικό επίπεδο υψηλότερο. Οι κριτική επιτροπή αποτελείται από αξιόλογους γελοιογράφους, εικαστικούς και εικονογράφους και είμαι πολύ αισιόδοξη διότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στον στόχο, ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός και η πόλη σημείο αναφοράς για την τέχνη και τη δημιουργία». 
Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη

Ναυτικός Όμιλος ιδρύεται στις Σπέτσες

Την ιδρυτική συνέλευση του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών όρισε για την 1η Μαρτίου 2014, ώρα 17:00, στο αμφιθέατρο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, η Επιτροπή Συντονισμού.
Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όσους ενδιαφέρονται να γίνουν ιδρυτικά μέλη του ομίλου. Η ημερήσια διάταξη της συνέλευσης είναι:
  • Εκλογή προεδρείου
  • Παρουσίαση από την Επιτροπή Συντονισμού του ΝΟΣΠ.
  • Υπογραφή του καταστατικού
  • Ανάδειξη προσωρινών οργάνων
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία στη γενική συνέλευση, όπως αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ομίλου.
argolidalife 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δήμος Ερμιονίδας και Κοινότητες

Ο κύριος Λάμπρου διαπιστώνει ότι ο Δήμος πρέπει να εκχωρήσει αρμοδιότητες στις κοινότητες οι οποίες όπως έδειξε η πράξη του Καλλικράτη έμειναν χωρίς αρμοδιότητες, μέσα και πόρους. Κοινή διαπίστωση και έτσι έχουν τα πράγματα. Αλλά η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;
Στην περίπτωσή μας το ερώτημα έχει απάντηση: Οι Κοινότητες, με την έννοια "των Ελλήνων οι Κοινότητες" προϋπήρχαν του Δήμου Ερμιονίδας και ο Δήμος έπρεπε να είναι η συλλογική έκφρασή τους. Δηλαδή να ενοποιεί τα οράματα των Κοινοτήτων και να τα υλοποιεί, έχοντας μόνον τις απαραίτητες αρμοδιότητες για να φέρει εις πέρας αυτή την ενοποίηση και υλοποίηση.
Αντί αυτού ορίστηκε ένας συγκεντρωτικός Δήμος ο οποίος διέλυσε το πνεύμα των Κοινοτήτων, τις έβαλε κυριολεκτικά στο περιθώριο και τώρα θέλει να τους αναθέσει αρμοδιότητες της επιλογής του, αυτές φυσικά που θέλει να ξεφορτωθεί.
Μέγα λάθος. Οι Κοινότητες των χωριών μας πρέπει να ανακτήσουν τον καθοριστικό τοπικό τους ρόλο. Ούτε ο Δήμαρχος, ούτε οι Αντιδήμαρχοι, ούτε η δομή του Δήμου μπορούν να εισχωρήσουν στο ζωτικό κοινοτικό χώρο κάθε χωριού, γιατί απλά δεν είναι δυνατόν. Είναι ξένα σώματα.
Για παράδειγμα: Η Κοινότητα Ερμιόνης αποφασίζει μετά από διαβουλεύσεις, προτάσεις και σχέδια, ποια αρχιτεκτονική μορφή θα έχουν οι δημόσιοι χώροι της Ερμιόνης, τα λιμάνια της και ο γύρω ζωτικός της χώρος. Η Κοινότητα ζει καθημερινά και βιώνει αυτόν τον χώρο. Η Κοινότητα θα υποβάλει τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του στον Δήμο προς υλοποίηση και όχι το ανάποδο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

" Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" απο το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σας προσκαλεί στην καινούργια παράσταση που ανεβάζει με το έργο του Έντουαρτ Άλμπη " Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ ; "ΠΡΕΜΙΕΡΑ - Παρασκευή: 7/3/2014 ώρα: 21.οο, Πολυχώρος Artiki
Παραστάσεις: 8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23, 29, 30 Μαρτίου
τιμή εισ.:€7,00
Για κρατήσεις τηλεφωνήστε έγκαιρα στο 698 698 2224
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΓΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Προσαρμογή κειμένου: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Σκηνικό - κοστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου
Κατασκευή σκηνικού: Γρηγόρης Καμπούρης - Γιώργος Βύνιος - Σωτήρης Νταουλιάρης
Φωτισμοί - Video: Παντελής Κοντάκης
Μακιγιάζ: Μαρίνα Νταουλιάρη

Παίζουν:
Μάρθα: Βίκυ Παπάζογλου
Τζώρτζ: Δημήτρης Σίδερης
Χάνυ: Μαρία Παπαιωάννου
Νίκ: Γιώργος Πέλλας

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου Δημόσιος Διάλογος εφ' όλης της ύλης για τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και το έργο του, συμμετέχει ο Τάκης Σπετσιώτης

Τη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 20:30 μ.μ., η Bibliotheque και το Clipartradio
σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή βραδιά στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΟΛΑΝΑΚΗ
ένας Δημόσιος Διάλογος εφ' όλης της ύλης για τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και το έργο του
Με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Τάκη Σπετσιώτη τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη τον ποιητή και κριτικό Γιώργο Βαρθαλίτη και τον συγγραφέα Νίκο Σαραντάκο.

Θα ακολουθεί προβολή της ταινίας
του Τάκη Σπετσιώτη
ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
για τον Λαπαθιώτη
με τους : Τάκη Μόσχο, Μιχαήλ Μαρμαρινό,
Γιώργο Κέντρο και Δημήτρης Ξανθούλη.

Στουρνάρα 11, Εξάρχεια, 10683 Athens, Greece

Χορευτικές παραδόσεις και έθιμα της Ερμιόνης σήμερα στο "Σπίτι του Χορού Δόρας Στράτου" στην Πλάκα.


Χορευτικές παραδόσεις και έθιμα της Ερμιόνης

Εισηγήτρια: Βιβή Σκούρτη (λαογράφος, πρώην εκπαιδευτικός και σύμβουλος προσχολικής αγωγής).

Θέματα που θα συζητηθούν :

1) Μορφολογία της Ερμιόνης με βάση την έκφραση στο χορό και στο τραγούδι.

2)Το τραγούδι ως εκφραστικό μέσο σε όλες τις εκφάνσεις της ερμιονίτικης ζωής.

3)Η παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο ως τόπος συνάντησης και εναρκτήρια παρότρυνση για χορό και γλέντι.

4) Η παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο ως καθρέφτης της ερμιονίτικης κοινωνίας.

5)Τραγούδια αποκριάτικα, του εθίμου ''γιάλα-γιάλα'' ,της ξενιτιάς, αρβανίτικα , νυφιάτικα, καντάδες, τραγούδια του αργαλείου και της αγάπης καθώς και τα μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν.

6)Παρουσίαση φωτογραφιών.

Είσοδος Ελεύθερη .


9:00 μ.μ. μέχρι τις 11:00 μ.μ.
Στο "Σπίτι του Χορού Δόρας Στράτου" στην Πλάκα. 
Οδός Σχολείου 8 (πάροδος Αδριανού 122).

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα. Τα θέματα

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 3852/10 στις 27/2/2014 ημέρα Πέμπτη ώρα 20:00 για συνεδρίαση για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1ο: Σχετικά με διαγωνισμό για την ανάθεση εργασιών τμήματος του τομέα καθαριότητας  στο Δήμο Ερμιονίδας.
2ο: Έγκριση και παραλαβή μελέτης  κατάστασης διατήρησης –παθολογίας των ψηφιακών δαπέδων  της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Ερμιόνης (Γιαννά Μαρία).
3ο: Έγκριση και παραλαβή μελέτης  αγκυρώσεων πλωτών προβλητών - κυματοθραυστών του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Πορτοχελίου (Μούκα Σταματία).
4o : Έγκριση και παραλαβή μελέτης  για τα λιμενικά έργα στην παράκτια ζώνη και μελέτη προμήθειας και εγκ/σης πλωτών προβλητών του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Πορτοχελίου  (Ρουχωτάς Λευτέρης).
5ο : Έγκριση εισόδου – εξόδου Ασλάνη Μαρίας στη θέση Αγ. Χαράλαμπος Δάρδιζας Ερμιόνης.
6ο: Σχετικά με συγκρότηση  γνωμοδοτικής επιτροπής για θέματα που αφορούν ανέλκυση –  απομάκρυνσης  ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων.
7ο : Ορισμός εκπροσώπου της επιτροπής του άρθρου 8 του Ν.3852/2010.
8ο :  Ορισμός επιτροπής για τον χαρακτηρισμό παραλιακών χώρων της περιοχής ως πολυσύχναστων.
9ο : Σχετικά με αίτημα του κ. Χαράλαμπου Γερενάλη.
10ο:  Σχετικά με ανάκληση της απόφασης  α. α 250/2013 και λήψη νέας  κανονιστικής Απόφασης.
11ο: Έγκριση απόφασης με α. α 1/ 2014 του Δ. Σ της Κοινωφελής επιχείρησης Αθλητισμού   και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας  σχετικά με « αποζημίωση χρήσεων υπηρεσιών Αθλητισμού».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας:ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας αρχίζει σήμερα σειρά άρθρων για τις παρεμβάσεις που δεσμεύεται να πραγματοποιήσει στις περιοχές του Δήμου μας, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.


Ξεκινάμε λοιπόν με το Πόρτο-Χέλι , το οποίο δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και επισκεπτών, λόγω της ύπαρξης ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και της ανάπτυξης της δεύτερης κατοικίας που αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση τον κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.


Μερικές από τις άμεσες παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουμε είναι :


α) τουριστικό περίπτερο στο λιμάνι σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς


β) εξοπλισμός προβλήτα με νερό και ρεύμα


γ) δύο επιπλέον διανοίξεις δρόμων στη χερσαία ζώνη λιμένα που θα συνδέουν το  μέσα δρόμο με το δρόμο του προβλήτα, για την καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων

Αντί κοκορομαχιών

Και επιθέσεων ανούσιων, προτιμότερα η αντιπαράθεση έργων που έκανε ο καθένας.
 
Μόνο να μην ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται, από δημόσιο χρήμα (των φορολογουμένων φυσικά αμέσως και εμμέσως), ιδιωτών (που φυσικά είναι από την τσέπη τους), των δημοτών (που είναι τέλη προς τον Δήμο), δάνεια του Δήμου που πρέπει να τα επιστρέψει και με τόκο, και φυσικά της Ενωμένης Ευρώπης δηλαδή των Κουτόφραγκων. Αυτά πρέπει να διευκρινίζονται καλύτερα και όχι μια απλή αναφορά του τύπου: ιδιώτες + Δήμος {από τις πρώτες δημοσιεύσεις έργων διαφαίνεται ότι οι ιδιώτες που η μπλογκοβλακεία (τρομάρα της και κούνια που την κούναγε) τους θέλει ιδιωτεύοντες έως ιδιοτελείς και άχρηστους πολίτες (!) είναι πρώτης τάξεως χορηγοί και δωρητές για τις δημοτικές μας υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν λοιπόν έργα Σφυρή, έργα Καμιζή, έργα Λεμπέση κ.λ.π. εκτός από αυτά που οι ίδιοι χρηματοδότησαν από την τσέπη τους.
Υπάρχει συμβολή του Δήμου επί διοικήσεως των προαναφερθέντων, και αυτό πρέπει να αναλύεται. Μπορεί ένα σημαντικό έργο με ιδιωτική χρηματοδότηση, ή με χρηματοδότηση από προγράμματα της ΕΕ να μην είχε γίνει ποτέ, αν δεν είχαν ενεργήσει δεόντως οι προαναφερθέντες και οι "παρατάξεις"  τους. Και εδώ λοιπόν διευκρινήσεις.
Είναι φυσικό λοιπόν παραμονές εκλογών να μας θυμίσουν το έργο των διοικήσεών τους και είναι φυσικό να μην μιλήσουν για αυτά που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αλλά για αυτά θα μιλήσουν οι Δημότες, όπως και για τα προγράμματα που θα παρουσιάσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντικειμενικοί δείκτες επί μετρησίμων μεγεθών, ώστε να υπάρχει σύγκριση απόδοσης και δράσης κάθε διοίκησης. Δεν τους θέλουν (μέχρι τώρα) οι εκάστοτε δημοτικές διοικήσεις, γιατί έχουν εθιστεί στην αοριστία και απροσδιοριστία.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι δεν έχουν ασκήσει διοίκηση στο Δήμο και λογικό είναι το βάρος του προεκλογικού τους αγώνα να είναι το όραμα και το πρόγραμμα, αλλά κυρίως να πείσουν ότι έχουν τις δυνάμεις και τις αντοχές να το υλοποιήσουν.

Και βέβαια πλανάται πάντα το ερώτημα: Γιατί για την πρόοδο και την ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας πρέπει να κατέβουν 5-6 συνδυασμοί και ο μισός πληθυσμός της Ερμιονίδας να είναι κατά τον άλφα ή βήτα τρόπο υποψήφιοι;;;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ιδρύει Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε Ναύπλιο και Άργος

 Πηγή:argolidalife

doctor 01

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Ναυπλίου και Άργους (στη γραμματειακή και νοσηλευτική υποστήριξη) παίρνει την πρωτοβουλία για τη λειτουργία ιατρείων για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους.
Στην προσπάθειά του αυτή επιδιώκει να στηριχθεί στην εθελοντική συνδρομή των γιατρών-μελών του Συλλόγου, στους οποίους απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής.
Σκοπός του Ιατρείου είναι «να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ανασφάλιστων συμπολιτών μας».
Βασικοί κανόνες της λειτουργίας του Ιατρείου θα είναι η παροχή υπηρεσιών με αποκλειστικά εθελοντική εργασία, η μη αποδοχή οποιασδήποτε δωρεάς, η αποφυγή οποιασδήποτε κομματικής εκμετάλλευσης των δραστηριοτήτων του και η αποφυγή οποιασδήποτε διαφήμισης τρίτου.
Τέλος, στην προσπάθειά του αυτή ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ζητά τη συνδρομή των Δήμων Άργους και Ναυπλίου με τη μορφή της παροχής υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και της εξασφάλισης χώρου στέγασης των ιατρείων.
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας

Έλληνας μαθητής μπήκε πρώτος στο Cambridge!

SOS!!!! Τα Ελληνόπουλα φεύγουν!!! 
Μαίρη Φασιλή
Έπειτα από δυόμισι χρόνια προσπάθειας, ο 17χρονος μαθητής Νικόλας Κατέρης κατάφερε να πετύχει τον... στόχο του: Έγινε δεκτός -και μάλιστα κατάφερε να εισαχθεί πρώτος- στο Τμήμα Μηχανικών του Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge!
"Θα προτιμούσα η κατάσταση να είναι τέτοια ώστε να μείνω στην Ελλάδα, αλλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει υποβαθμιστεί πολύ και δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους και να πάνε ψηλά" δήλωσε ο ίδιος στην "Καθημερινή".
Όπως αναφέρεται, ο μαθητής είχε αποφασίσει από τα τέλη της Γ΄ Γυμνασίου το αντικείμενο των σπουδών του, αλλά και το ότι επιθυμεί να σπουδάσει στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα ενώ το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλό, το σύστημα έχει πολλά προβλήματα.
Ολοκλήρωσε φέτος με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία τις εξετάσεις που του ζήτησε το βρετανικό πανεπιστήμιο (A Levels) σε Φυσική, Μαθηματικά και Προηγμένα Μαθηματικά και εξηγεί ότι πέτυχε τον στόχο του χωρίς να στερηθεί πολλά πράγματα.
"Ο προσωπικός χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, αλλά τα περισσότερα πράγματα που ήθελα να κάνω, πέραν των ακαδημαϊκών μου υποχρεώσεων, δεν τα στερήθηκα" αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες από 1.000 ασκήσεις μαθηματικών που έλυσε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν και αυτή μια διαδικασία που τον γέμιζε πολύ και έτσι δεν αισθάνθηκε πιεσμένος.
"Η τεράστια επιτυχία του Νικόλα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των καλών του επιδόσεων στα

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

"ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης «Το Ποτάμι»

athensvoice 
«Δεν ξέρω πώς να αρχίσω. Όσο κι αν έχω προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή, νιώθω μια αμηχανία. Ας ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος. Μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν; Να βγω εγώ, να βγεις εσύ, να βγούμε πολλοί, να γίνουμε ένα ΠΟΤΑΜΙ που θα αλλάξει την Ελλάδα;
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η ιδέα δεν είναι μόνο δική μου. Κάθε πρωί, κάθε βράδυ, η δεύτερη φράση που λένε οι άνθρωποι που συναντώ είναι «τι θα κάνουμε;». Πολλές φορές η αφορμή είναι κάτι που έγραψα ή κάτι που έδειξα στην τηλεόραση. Άλλες πάλι είναι τα πρωτοσέλιδα, οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι πολιτικοί καυγάδες. Όλοι σ’ ένα αδιέξοδο. Ακόμη κι αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, μετά από δυο-τρεις κουβέντες αναρωτιούνται «έχουμε άλλη λύση;».
Η ιδέα, λοιπόν, είναι δική σας. Των φοιτητών που με βρήκαν στη Λέρο. Της παρέας που με σταμάτησε στον Βόλο. Των πιτσιρικάδων που μου τηλεφωνούν απ’ τα Χανιά. Του συνεταιρισμού που επισκέφθηκα στα Γιάννενα. Αυτών που με φώναξαν στην Αριστοτέλους. Ίσως βέβαια και να τους παρεξήγησα κιόλας και να κατάλαβα λάθος. Γιατί κανείς από αυτούς δεν μου είπε να κάνουμε κόμμα. Μου είπαν όμως ότι οι πολιτικοί μας ζουν σε άλλον κόσμο, ότι τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία, ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική. Ότι η ζωή πρέπει να προχωρήσει κι αυτοί –οι πολιτικοί δηλαδή– είναι μονίμως στα χαρακώματα να σκιαμαχούν με το παρελθόν.
Και μετά είναι οι ουρές στις στάσεις των λεωφορείων. Πρωί-πρωί να βλέπεις 40-50 ανθρώπους να περιμένουν στα πεζοδρόμια. Το λεωφορείο να περνά και να παίρνει τους μισούς κι οι άλλοι μισοί να πρέπει να περιμένουν το επόμενο. Να αργούν στη δουλειά τους, στο πανεπιστήμιό τους, στο γιατρό τους. Και κανείς να μην έχει σκεφτεί ότι το πρωί πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία.
Τα τελευταία χρόνια με φωνάζουν συχνά οι μαθητές στα λύκεια. Να τους μιλήσω για τη ζωή «εκεί έξω». Στη Θεσσαλονίκη, στη

Τρυφερό


Το έστειλε η Ροδούλα Δ.

Εργασιακός Μεσαίωνας για 400 ευρώ

Ο Δημήτρης δεν μπορούσε ούτε τον εαυτό του να ακούσει από τις φωνές. Ο υπεύθυνος βάρδιας ούρλιαζε: «Αιτήσεις! Θέλω αιτήσεις!». Κανείς δεν τολμούσε να σηκώσει το κεφάλι να τον κοιτάξει. Οταν μια φορά ο Δημήτρης είχε ψελλίσει «προσπαθώ», τον είχε πάρει και τον είχε σηκώσει. «Δεν υπάρχει αυτή η λέξη!», είχε φωνάξει στο αυτί του ο άλλος. «Η απάντηση είναι “θα κάνω αιτήσεις”!».
Το συγκεκριμένο call center, από τα δεκάδες που έχουν αναπτυχθεί τα χρόνια της κρίσης στην Αθήνα, είχε αναλάβει την προώθηση των νέων συνδρομητικών πακέτων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Σε έναν πίνακα, γράφονταν τα ονόματα των εργαζομένων και ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν «φέρει». Οι περισσότεροι δίπλα στο όνομά τους είχαν ένα μηδενικό. Ως τέτοια αντιμετωπίζονταν και από την εταιρεία. Ο Δημήτρης, 29, άντεξε μία εβδομάδα περίπου. «Δεν μας επέτρεπαν ούτε διάλειμμα 10 λεπτών. Κανείς δεν διαμαρτύρεται από φόβο μην τον διώξουν. Ούτε να σχολάσεις στην ώρα σου μπορείς. Ερχονται και σου λένε ότι δεν βοηθάς την ομάδα». Πραγματοποιούν πάνω από 100 κλήσεις την ημέρα. «Η ψυχολογική πίεση και η σωματική κούραση ήταν αφόρητη. Κάποιοι δεν άντεχαν, άφηναν τα ακουστικά, σηκώνονταν κι έφευγαν».

Από τους περίπου 50 εργαζομένους της εταιρείας, οι περισσότεροι

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΦΥΡΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2007-2010

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας ξεκινάει την παρουσίαση του τεράστιου έργου που έκανε ο Δημήτρης Σφυρής ως Δήμαρχος Κρανιδίου την τετραετία 2007-2010. Η παρουσίαση έχει χωριστεί σε θεματικές ενότητες και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσουν οι προτάσεις της Δημοτικής Συνεργασίας Ερμιονίδας, για την πενταετία 2014-2019, για κάθε ενότητα χωριστά για τον Δήμο Ερμιονίδας.
Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά τον Αθλητισμό στον Δήμο Κρανιδίου και έχει ονομαστεί:
Αθλητικές Εγκαταστάσεις – Αθλητικές Διοργανώσεις
Α) ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
1. Κατασκευή Γηπέδου Στίβου Κρανιδίου (Παλιό γήπεδο ΠΑΟΚ)2.    Κατασκευή χλοοτάπητα 4ης γενιάς στο γήπεδο ποδοσφαίρου Διδύμων

Από τον Απολογισμό Πεπραγμένων Δημάρχου Ύδρας

41. Αφαλάτωση
Προϋπολογισμός: 4.680.000 ¤
Η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού είναι ένα πρό-
βλημα που απασχόλησε έντονα τη Δημοτική Αρχή.
Τελικά, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια
συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ, προχωρήσαμε στην
εξεύρεση άλλης λύσης. Τον Νοέμβριο του 2012
προκηρύσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανά-
δειξη αναδόχου, για την εγκατάσταση νέας σύγχρονης
μονάδας παραγωγής πόσιμου νερού. Ανάδοχος ανα-
δεικνύεται η εταιρία ΤΕΜΑΚ, με την οποία ο Δήμος μας
στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 υπέγραψε τη σχετική σύμ-
βαση και ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία έκδοσης των
απαιτούμενων αδειών. Στον διαγωνισμό επιτεύχθηκε
σημαντική έκπτωση (26%), με αποτέλεσμα όταν λει-
τουργήσει η μονάδα, ο Δήμος Ύδρας να προμηθεύεται
το νερό με κόστος 0,96 ¤/κυβικό μ. (χωρίς ΦΠΑ)
ενώ η αγορά και η μεταφορά του σήμερα κοστίζουν
2,45 ¤/κυβικό μ. (χωρίς ΦΠΑ). Το ετήσιο οικονομικό
όφελος για τον Δήμο Ύδρας από την μείωση της
τιμής θα είναι 450.000 ¤.

Να θυμηθούμε τις λύσεις του προβλήματος του πόσιμου νερού στην Ερμιονίδα και πρώτα πρώτα Κοιλάδα - Πορτοχέλι - Κρανίδι.
1). Από τα τοπικά δημοτικά πηγάδια μετά από τον καθαρισμό τους! Αν είναι δυνατόν! Εφαρμόστηκε για λίγο φυσικά με πλήρη αποτυχία. Ούτε μικρό παιδί δεν θα φανταζόταν αυτή την λύση.
2). Μεταφορά νερού από την απέναντι παραλία Πελοποννήσου, χωρίς καν να έχει εξασφαλιστεί η πηγή του νερού. Έγιναν και έργα υποδοχής του νερού με υδροφόρα πλοία. Αποτυχία φυσικά, αφού δεν μας έδιναν νερό (γιατί άραγε να μας δώσουν το νερό τους όταν εμείς δεν δίνουμε μια Σκάλα στους Υδραίους;), αλλά και το κόστος, όπως βλέπουμε και πιο πάνω, απαγορευτικό.
Για αφαλάτωση φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια ούτε κουβέντα ή μάλλον λόγια του αέρα. Ήταν μια κάποια λύσις, λίγο ακριβή μεν, αλλά ήταν κάποια λύσις μέχρι να γίνουν σοβαρά έργα υποδομής.
3). Γεωτρήσεις που έβγαζαν υφάλμυρο, όλο και πιο υφάλμυρο καταστρέφοντας την ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα για πολλά πολλά χρόνια.

Η λύση φυσικά ήταν και είναι τα τοπικά μεγάλα φράγματα - αποταμιευτήρες, μεγάλες και μικρές υδατοδεξαμενές, και ο Ανάβαλος ο οποίος όμως προσφέρει μόνον ποτιστικό νερό, και μετά από επεξεργασία αφαλάτωσης, πόσιμο.
Για αυτά, τα ως άνω, ας μας πουν δύο λόγια οι πρώην, νυν και τέως Δήμαρχοι και οι "παρατάξεις", χωρίς να παραβλέπουν ότι ΤΟΤΕ τρώγαμε με χρυσά κουτάλια και ονειρευόμαστε με τα λεφτά των άλλων, ενώ ΤΩΡΑ η μουχρούτα είναι άδεια.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ανεμόμυλοι


Ύδρας και Ερμιόνης

Στον Απολογισμό Πεπραγμένων * του Δημάρχου Ύδρας ένα από τα έργα είναι η αποκατάσταση των παλαιών ανεμομύλων της Ύδρας που στεφάνωναν την πόλη. Εμείς οι νεότεροι γνωρίζουμε μόνον τον ανεμόμυλο της Σοφίας Λόρεν από το έργο "Το παιδί και το δελφίνι" που έκανε παγκοσμίως γνωστή την πανέμορφη Ύδρα. 'Ομως και στη γκραβούρα του Castellan, τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα, οι ανεμόμυλοι της Ύδρας δεσπόζουν. Αλλά και κατά τον 19ο αιώνα η πρώτη από μακρυά εντύπωση της Ύδρας ήταν οι ανεμόμυλοί της. Και δεν είχε και λίγους. Επανέρχεται λοιπόν η Ύδρα στην παλιά της χαρμόσυνη εικόνα με τους ανεμόμυλους που δεσπόζουν και στα έργα καλλιτεχνών όπως του Γκίκα. Η Ύδρα έχει τον δικό της ήλιο, το δικό της φεγγάρι, το δικό της φως, τον δικό της άνεμο.
Το ίδιο όμως συνέβαινε και στην Ερμιόνη κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και πολύ παλαιότερα. Στο βιβλίο μου έχω υποστηρίξει την άποψη ότι η Ερμιόνη με το κάστρο της και το υπήνεμο μεγάλο λιμάνι του όρμου της Κάπαρης ήταν σταθμός τροφοδοσίας του οθωμανικού στόλου για πολλούς αιώνες, γι' αυτό αναγκαίοι και οι τόσοι ανεμόμυλοι.

Αλλά και πριν την Κατοχή, η πρώτη εντύπωση του χωριού ήταν οι 7 ανεμόμυλοι πάνω στον αρχαίο Πρώνα, τον λόφο των Μύλων για τους νεότερους, και φυσικά ο μύλος των Μητσαίων στο Μπίστι. Δυστυχώς και ατυχώς και οι 7 κατεδαφίστηκαν και εξαφανίστηκαν χωρίς η τότε Κοινότητα Ερμιόνης να δείξει κανένα ενδιαφέρον. Σε όλη τη νησιωτική και παραλιακή Ελλάδα ανακατασκευάζονται ή ανακαινίζονται ή συντηρούνται οι ανεμόμυλοι, μάλιστα κατασκευάζονται και νέοι διακοσμητικοί. Πώς να το κάνουμε, ο ανεμόμυλος είναι μέσα στη ψυχή του Αιγαίου, στη ψυχή μας. Και στην Ερμιόνη οι δύο ανεμόμυλοι είναι η πρώτη χαρούμενη εντύπωση του χωριού από τη θάλασσα **.


Έχω εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να ανακατασκευαστούν και οι 7 ανεμόμυλοι στον Πρώνα, πλέον μετατοπισμένοι δυτικά του ναΐσκου της Αγίας Ερμιόνης αλλά και κοντά του. Με τα πανιά τους, με τα καλντερίμια τους, με τα πλακόστρωτά τους θα δώσουν έναν άλλον αέρα στην Ερμιόνη. Και αυτό το μυλοτόπι, έργο του Δήμου μας από ΕΣΠΑ ή από αλλού, σε δημόσιο κτήμα, θα έχει και χρηστικό χαρακτήρα. Στα νησιά πολλοί ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι κατοικούνται ή είναι καλοκαιρινά κέντρα. Ύδρευση και αποχέτευση χρειάζεται, πράγμα πολύ εύκολο για το Πρώνα, και οι 7 μύλοι μπορούν να είναι κέντρα που θα απλώνουν τις καρέκλες τα καλοκαίρια στον δροσερό αυτόν λόφο με την πανέμορφη θέα, μακρυά από τα αυτοκίνητα και την κίνηση. Θα είναι δηλαδή και επένδυση.


* Κανένα τοπικό μπλογκ δεν έκανε παραπομπή στο μπλογκ της Ύδρας που ανάρτησε τον έντυπο Απολογισμό Πεπραγμένων του Δημάρχου Ύδρας, παρ' όλο που πολλά έργα, όπως αφαλάτωση, σήμανση μονοπατιών, έργα πυροπροστασίας και τόσα άλλα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ερμιονίδα. Βέβαια παραπλεύρως παρατίθεται το μπλογκ της Ύδρας για κάθε ενδιαφερόμενο. Πάντως είναι πολλοί λίγοι οι Δήμαρχοι που παραδίδουν έντυπο Απολογισμό στους Δημότες. Πιστεύω και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας προσεχώς.


** Τα πλέον πετυχημένα έργα από αισθητική άποψη τα τελευταία χρόνια στην Ερμιόνη είναι οι δύο Ανεμόμυλοι, ο ναός του Αγίου Γερασίμου και ο γύρω του χώρος, δωρεά της οικογενείας Μάγκου (μακάρι γύρω να κτιστούν και άλλα εκκλησάκια κολλημένα στα βράχια και στην κορφή του Κροθιού ένα του Προφήτη Ηλία με γύρω του ανεμόμυλους), η Αγία Ερμιόνη και ο Άγιος Νικόδημος (που μακάρι να πλαισιωθούν με τους 7 ανεμόμυλους που προανέφερα και άλλα εκκλησάκια και μακάρι να μπει και μια στήλη δίπλα στη δεξαμενή να θυμίζει ότι εκεί ήταν το παμπάλαιο ιερό της θεάς Ήρας). Αδιαφορώ παντελώς για τα κίνητρα, για το πώς και τι του κτισίματος, των παραχωρήσεων των οικοπέδων κ.λ.π. Έδωσαν ιερότητα, ιστορικό βάθος στο γύρω από την Ερμιόνη τοπίο και μια αρμόζουσα αισθητική που την έχει ανάγκη η Ερμιόνη. Η αισθητική και η ιερότητα με ενδιαφέρει, και επειδή με τον άλφα ή βήτα τρόπο, σε όλα αυτά έβαλε το χεράκι του ο Αγαπητός Ανάργυρος Λεμπέσης, ο εξ αναργύρων, του αναγνωρίζεται αυτή η συμβολή: Ότι μεγαλωμένος στα ορεινά του Πόρου δίπλα στον εκεί ανεμόμυλο και στην εξαιρετική αισθητική και ιερότητα του γύρω χώρου, ως σιδεράς το επάγγελμα εποίησεν κάγκελα εξαίρετης αισθητικής εν Ύδρα κυρίως, και ως Δήμαρχος είδε αισθητικά την Ερμιόνη και συνέβαλε στην υλοποίηση αυτών των έργων. Άλλα, εντός της Ερμιόνης, δεν είχαν αισθητική και κυρίως αρχιτεκτονική άποψη, αλλά αυτά τα πέριξ είχαν και με το παραπάνω.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Οι γέφυρες των στεναγμών


Φαίνεται ότι για να υπάρξει μια ριζική και ουσιαστική αντιμετώπιση της επιδημίας των αυτοκτονιών, θα πρέπει τα θύματα να ξεπεράσουν αυτά του Εμφυλίου. Βρισκόμαστε δυστυχώς ακόμα στο στάδιο της διαπίστωσης, αναλύοντας το φαινόμενο, χωρίς όμως να λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες δράσεις πρόληψης και αποτροπής.
Μπορεί να έχουν ληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες, και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει σώσει ουκ ολίγους στο πάρα πέντε, ωστόσο δυστυχώς δεν είναι αρκετά για να υπάρξει μια ριζοσπαστική αντιμετώπιση ενός πρωτοφανούς για την Ελλάδα φαινομένου με τα κρούσματα να είναι πλέον καθημερινά.
Η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου επί παραδείγματι, σύμβολο της "ισχυρής Ελλάδας", έχει μετατραπεί σε τόπο μνήμης, από συμπολίτες μας που στο αδιέξοδο της ζωής τους έδωσαν αυτήν την απάντηση. Ένας αριθμός αυξανόμενος με γεωμετρική πρόοδο, άρρηκτα συνδεδεμένος με την έλλειψη ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Είναι η απόλυτη έκφραση της απόγνωσης, αλλά παράλληλα και το απόλυτο κάλεσμα για ενεργοποίηση: τι άλλο πρέπει να κάνει κάποιος για βροντοφωνάξει την απελπισία του;

Είναι προφανές ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στα χρόνια της ''ευημερίας'', καθώς αυτό τελικά προλειάνει το έδαφος για το βύθισμα στην κατάθλιψη και τις συνέπειες αυτής. Εξάλλου, είναι εντελώς ανέφικτο και εκ του αποτελέσματος ανούσιο.

Όμορφη και παράξενη Πατρίδα ... Ελλάς, σημαίνει «οι πέτρες του φωτός»

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!
Μαίρη Φασιλή 

Ο Παράδεισος επί της Γης πραγματικά υπάρχει και βρίσκεται φυσικά στην Ελλάδα. Όλα τα είδη φύσης, βουνά, δάση, ποτάμια, νησιά, παραλίες, πέτρες, ηφαίστεια, θάλασσες! Όλα διαφορετικά, όλα υπέροχα!
Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις χιλιάδες που θα μπορούσαμε να βάλουμε, που αποτελούν ένα μικρό δείγμα για το τι είναι Ελλάδα.
Ελλάς, σημαίνει «οι πέτρες του φωτός» και ο λόγος είναι αυτός:Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ξεναγήσεις και ομιλίες στο πλαίσιο της έκθεσης «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο»Στο πλαίσιο της έκθεσης «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο», που θα φιλοξενείται στη Στοά Αρσακείου μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2014 έχουν προγραμματιστεί καθημερινές ξεναγήσεις του κοινού στα δωμάτια της Έκθεσης καθώς και ομιλίες. 
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:00
Ομιλία του Κώστα Τσιαμπάου και της Μυρτούς Κιούρτη, Αρχιτεκτόνων, Διδακτόρων ΕΜΠ, (Ουτοπικό βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens), με τίτλο: «Ουτοπία και πραγματικότητα στη σύγχρονη Αθήνα».
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου
2014 στις 5:00
Ομιλία του Στράτου Παπαδημητρίου, Καθηγητή Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τίτλο:
«Ρυθμίσεις για ένα κυκλοφοριακό πρότυπο για την πόλη μας»
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά, στο Δωμάτιο 14 της Στοάς του Αρσακείου με την ευγενική παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας.

Eπίσης από Δευτέρα έως Κυριακή, το επιστημονικό προσωπικό του Rethink Athens θα αναλαμβάνει να καθοδηγεί, να εξηγεί και να αναλύει στους επισκέπτες της έκθεσης τόσο το περιεχόμενό της, όσο και το πνεύμα με το οποίο αυτή στήθηκε για να παρουσιάσει τις οριστικές μελέτες του Rethink Athens. Αναλυτικά:
• Δευτέρα με Παρασκευή, 5 ξεναγήσεις, τις ώρες 12:00, 14:00,
16:00, 18:00 & 19:00
• Σάββατο και Κυριακή, 3 ξεναγήσεις, τις ώρες 12:00, 14:00 & 16:00.

Η Έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» φιλοξενείται σε 19 καταστήματα της Στοάς Αρσακείου (γνωστή κι ως Στοά Ορφέα), με την ευγενική παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο»
Στοά Αρσακείου (είσοδος από Πανεπιστημίου 47-49, από Σταδίου 44-46 και από Αρσάκη 4-6,
πρόσβαση ΑΜΕΑ από Στοά του Βιβλίου)
Διάρκεια Έκθεσης: έως 10 Μαρτίου 2014
Ημέρες / ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Κυριακή / 09:00 - 21:00 (είσοδος ελεύθερη)
Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις ξεναγήσεις, όσο και για τις λεπτομέρειες της Έκθεσης (Δευτέρα με Παρασκευή, 09:00-17:00):
τηλ. 210 3713015

Για το αναλυτικό πρόγραμμα οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Rethink Athens (www.rethinkathens.org), την αντίστοιχη ιστοσελίδα στο Facebook (Facebook.com/RethinkAthens), καθώς και από σχετικές αναρτήσεις στις εισόδους της έκθεσης.

Ευχαριστούμε Μυρσίνη.