Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Τέχνη και θεραπεία

Γράφει ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος
iatronet 
Η δημιουργικότητα στον άνθρωπο σχετίζεται με την υγεία και όταν ο άνθρωπος σταματήσει να είναι δημιουργικός τότε έχει πιθανότητες να χάσει και την υγεία του. Αυτή είναι η βασική αρχή των θεραπειών μέσω μουσικής αλλά και της θεραπείας μέσω τέχνης γενικότερα, δηλαδή να καταφέρει ο άνθρωπος να επαναφέρει στη ζωή του την πρωτογενή ‘δημιουργική παιδικότητα’ και το στοιχείο του παιχνιδιού έτσι ώστε να βρεί πάλι το αρχέγονο ‘μουσικό παιδί’ το οποίο είναι βαθιά κρυμμένο σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα απο τη μουσική τους παιδεία.
Και βέβαια η ζωή η ίδια, με τις πολλές απρόσμενες αλλαγές της, μοιάζει με ένα κομμάτι μουσικής jazz. ‘Οπως και στη μουσική jazz έτσι και στη ζωή μαθαίνουμε να αυτοσχεδιάζουμε για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε σε δύσκολες συνθήκες.
Ο αυτοσχεδιασμός κάτω απο καθοδήγηση κάποιου έμπειρου θεραπευτή είναι μια βασική τεχνική στη ‘βιωματική μουσικοθεραπεία’ και βρίσκει πολλές εφαρμογές πχ στην

Η υπομόνευση του Οικουμενισμού του Ελληνικού Έθνους

Η υπονόμευση του Οικουμενισμού του Ελληνικού Έθνους
-οι παράπλευροι κίνδυνοι της εθνικής κρίσης- 

Ο Λέων Τολστόι έλεγε, ότι «το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος». Η Πατρίδα μας βιώνει εν καιρώ ειρήνης την μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης Ιστορίας της και ο Λαός μας μία ανθρωπιστική κρίση ανείπωτης φτώχειας. Θα πει κανείς τώρα, ότι όλα αυτά είναι γνωστά. Δεν θα διαφωνήσει κανείς σε αυτό. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί ως Λαός βιώνουμε όλα αυτά και τι και τις φταίει; Φαίνεται όμως τώρα και δυστυχώς, ότι ούτε και αυτό μας απασχολεί. Διότι όλα πάνε καλά. Εδώ και 6 χρόνια έχουμε «υπεύθυνους πολιτικούς και κυβερνήσεις» οι οποίες διαπραγματεύονται με τους δανειστές, την ΤΡΟΙΚΑ, συγγνώμη τώρα τους «Θεσμούς», για την έγκριση των δόσεων, οι οποίες μας κρατάνε εν ζωή και εξασφαλίζουν την παροχή μισθών και συντάξεων. Όλα πάνε καλά, αν και

Μυκήνες όπως πραγματικά ήταν στην αρχαιότητα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Είναι γνωστό ότι η Αργολίδα, λόγω των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών της, διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που μπορούν να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές. Επειδή η  γνώση της μεθοδολογίας για την κατάκτηση αυτή απουσιάζει,  ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας διοργανώνει  το Αγρεπιχειρείν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης επαγγελματιών  του αγροτικού και μεταποιητικού τομέα που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Είναι ένα πρόγραμμα μάρκετινγκ και μάνατζμεντ, εστιασμένο στα αγροτικά προϊόντα και βασισμένο σε πραγματικά παραδείγματα.
Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε Αγρότες- Παραγωγούς, σε Εμπόρους, Μεταποιητές και Γεωργικούς Συνεταιρισμούς αλλά και σε ανέργους που επιθυμούν να γνωρίσουν:
  • Πώς να δημιουργήσουν την δική σας ανταγωνιστική μάρκα αγροτικού προϊόντος
  • Τα βασικά στάδια από το χωράφι στο ράφι.
  • Πώληση & Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές
Το πρόγραμμα δεν θα εστιάζει στη  θεωρητική κατάρτιση των

Διεθνής διάκριση σε ερευνητή του Παν. Κρήτης και του ΙΤΕ

- Η έρευνά του χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ
Ο Γιώργος Γαρίνης, Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), βραβεύθηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητών (Consolidator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο "Διερευνώντας τη λειτουργία του επιδιορθωτικού μηχανισμού εκτομής νουκλεοτιδίων στα θηλαστικά - DeFiNER".
Οι επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται αποκλειστικά σε διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές σε οποιοδήποτε τομέα της επιστήμης με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοποριακών ερευνητικών προγραμμάτων. Κάθε επιλεγμένη πρόταση δύναται να χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό των 2.7 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρονική διάρκεια μέχρι και 5 έτη.
> Η έρευνα
Η ερευνητική δραστηριότητα του IMBB του ΙΤΕ επικεντρώνεται στη

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Μια νέα εποχή

Θάρθει μια εποχή που οι νέοι θα αναζητούν ο ένας τον άλλον για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες αγοράς και παραγωγής, θα φέρουν ο ένας στον άλλον ιδέες και προτάσεις συνεργασίας. Ο Δήμος θα πρωτοστατεί για να προωθεί κοινές υποθέσεις, θα ενθαρρύνει τους νέους μας για να εισέρχονται με ορμή και γνώση στον επιχειρηματικό στίβο. Δεκάδες ΚΤΗΜΑ ΤΑΔΕ, ΚΡΑΣΙ ΤΑΔΕ, ΜΕΛΙ ΤΑΔΕ, ΤΥΡΙ - ΚΡΕΑΣ ΤΑΔΕ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΑΔΕ με καλά προϊόντα, θα βρίσκουν τρόπους συνεργασίας για εξαγωγές, αλλά και με τον τοπικό τουρισμό. 
Μια νέα εποχή που θα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι υπήρξαμε στην Ερμιονίδα ως κυνηγοί, εξαντλώντας τους πόρους της και όχι ως δημιουργοί. Και οι νέοι με γνώση και ενθουσιασμό θα αντιστρέψουν τα πράγματα, θα γίνουν δημιουργοί και καλλιεργητές γης θάλασσας και προπάντων, διερωτημάτων και ιδεών.
Μα γίνονται θαύματα;
Γίνονται.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πελίτι
Πελίτι
Του Δημήτρη Τουτουντζή   
Πελίτι στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Με την ονομασία αυτή ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995 μια εναλλακτική κοινότητα με έδρα στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου και σήμερα έχει 15 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία. Αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το σήμα του Πελίτι, είναι ένα δέντρο, μια Βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ιδιάνικο μύθο. Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλου. Η επωνυμία Πελίτι είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.
    Οι βασικοί στόχοι του Πελίτι είναι η συλλογή, διατήρηση και

Οδηγία 60/2000/ΕΚ

Έχω γράψει αρκετές φορές γι' αυτήν. Λειτουργεί προ πολλού η Ειδική Γραμματεία Υδάτων καθώς και οι Περιφερειακές.
Γνωρίζει κανείς τον σχεδιασμό για την Ερμιονίδα; Δηλαδή σχέδιο παρακολούθησης, προστασίας και διαχείρισης επιφανειακών, υπόγειων και παράκτιων υδάτων;
Το 2015 είναι το έτος πλήρους εφαρμογής της σχετικής οδηγίας.
Ας το ζητήσει με αίτηση της η ΠΑΠΟΕΡ.
Το βέβαιο είναι ότι ο δήμος μας δεν έχει αρμοδιότητα στα παραπάνω. Αντίθετα, αντιμετωπίζεται από την Οδηγία 60 όπως κάθε επιχείριση. Δηλαδή αν διαπιστωθεί ότι τα υπόγεια ύδατα χειροτερεύουν, ως προς την έρευνα των αιτίων είναι στην ίδια μοίρα ο Δήμος με κάθε επιχείριση.
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του στην Ερμιονίδα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


Ψάχνουν και ξαναψάχνουν εκεί που έψαχναν οι προηγούμενοι

Του Βασίλη Γκάτσου
Πού; Στους διάφορους κωδικούς του Προϋπολογισμού που καταγράφονται οι αγορές υλικών από χαρτί υγείας μέχρι φρεγάτες. Φυσικά όλη η χώρα ξέρει ότι το 10% των δαπανών του δημοσίου είναι υλικά και το 90% μισθοί και συντάξεις.
Οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα αφορούν το 90% μισθών και συντάξεων. Δηλαδή αν καταργείς έναν δημόσιο οργανισμό και βγάζεις τον κόσμο του στη σύνταξη ή τον πας σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κάνεις μια τρύπα στο νερό.
Όταν κάνεις μόνιμο έναν που έχει σύμβαση αορίστου χρόνου, γιατί κάνει ίδια δουλειά με τους ομοίους του του δημοσίου, πρέπει να εξηγήσεις στους ανέργους γιατί δεν προσλαμβάνονται στο δημόσιο άνεργοι και μάλιστα αυτοί που κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά των ομοίων τους μονίμων του δημοσίου.
Αυτό που έχουμε όλοι πλέον κατανοήσει πλήρως είναι ότι δύο είναι οι τάξεις στην χώρα μας: Οι έχοντες μόνιμη εργασία στο δημόσιο και οι ελεύθεροι να βρουν εργασία του ιδιωτικού τομέα. Από τους δεύτερους "συμβαίνει" να προέρχεται όλη η ανεργία της χώρας.
Και επειδή η μόνιμη εργασία του δημοσίου αμείβεται από τους φόρους, πώς θα μειωθούν οι φόροι; Αναμένουμε να αυξηθεί

Tο λάιφ στάιλ της μοντέρνας ξενιτιάς

του Νικόλα Δημητριάδη
Στο: xilapetres 
 
Έτσι που τη ζωή σου ρήµαξες
εδώ στην κώχη τούτη την µικρή,
σ’ όλην την γη την χάλασες.
 
Κ. Π. Καβάφης, H Πόλις, 1910

Aν θέλαμε να αναζητήσουμε την κύρια ψυχολογική παθογένεια που γεννάει η σύγχρονη κοινωνία, αυτή θα ήταν η γενικευμένη ανασφάλεια, που εντοπίζεται σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής και εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα. Κυριαρχεί ο φόβος, η αβεβαιότητα, ο μηδενισμός, η έλλειψη οιουδήποτε οράματος. Δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο ή μια «κατασκευασμένη» φαντασίωση, αλλά για ένα δομικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, που διαρκώς διογκώνεται, καθώς εξαλείφονται οι προϋποθέσεις και οι σταθερές της συλλογικής ζωής, που διατηρούσαν επί δεκαετίες την κοινωνική συνοχή.
Οι ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης και ολοένα και πιο ανεξέλεγκτης σφαίρας της οικονομίας επιτάσσουν τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου ανθρώπου, ικανού να υποφέρει τη μορφή που λαμβάνει η εργασία σήμερα: ελαστική και περιστασιακή απασχόληση και διαρκής αλλαγή συνθηκών, αντικειμένου, χώρου και τόπου εργασίας, χωρίς καμία

25ο Athens Eurolymp Week: Ανοίγουν πανιά τα ιστιοπλοϊκά σήμερα

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του 25ου Athens  Eurolymp Week, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας  στην Ναυταθλητική Μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας.
 Η σημαντική αυτή διοργάνωση  θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Μαρτίου  και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 19 του ίδιου μήνα με την τελετή λήξης.
Τις πρώτες δύο ημέρες θα γίνουν αγώνες για τις διεθνείς κατηγορίες και συγκεκριμένα για τα Οπτιμιστ, τα 420, τα Λέιζερ 4,7, τα Techno και τα Xansa στα Αμεα.
Από την Κυριακή θα μπουν στη μάχη και οι αθλητές των ολυμπιακών κατηγοριών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και τα πανελλήνια πρωταθλήματα στις ίδιες κατηγορίες.
Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 ιστιοπλόοι με 270 σκάφη από επτά  χώρες και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Βουλγαρία, Δανία, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρο.
Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της διοργάνωσης εντός και εκτός των θαλάσσιων στίβων και φυσικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αθλητών, των προπονητών και των συνοδών τους.
Κική Βεντουρή Σέρφα

Μια νέα εποχή

Θάρθει μια εποχή που οι νέοι θα αναζητούν ο ένας τον άλλον για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες αγοράς και παραγωγής, θα φέρουν ο ένας στον άλλον ιδέες και προτάσεις συνεργασίας. Ο Δήμος θα πρωτοστατεί για να προωθεί κοινές υποθέσεις, θα ενθαρρύνει τους νέους μας για να εισέρχονται με ορμή και γνώση στον επιχειρηματικό στίβο. Δεκάδες ΚΤΗΜΑ ΤΑΔΕ, ΚΡΑΣΙ ΤΑΔΕ, ΜΕΛΙ ΤΑΔΕ, ΤΥΡΙ - ΚΡΕΑΣ ΤΑΔΕ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΑΔΕ με καλά προϊόντα, θα βρίσκουν τρόπους συνεργασίας για εξαγωγές, αλλά και με τον τοπικό τουρισμό. 
Μια νέα εποχή που θα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι υπήρξαμε στην Ερμιονίδα ως κυνηγοί, εξαντλώντας τους πόρους της και όχι ως δημιουργοί. Και οι νέοι με γνώση και ενθουσιασμό θα αντιστρέψουν τα πράγματα, θα γίνουν δημιουργοί και καλλιεργητές γης θάλασσας και προπάντων, διερωτημάτων και ιδεών.
Μα γίνονται θαύματα;
Γίνονται.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδος στην αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Περιφέρεια του Schwabisch Hall της Γερμανίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 3-6 Μαρτίου 2015, στην Περιφέρεια του Schwabisch Hall του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βάδης-Βιτεμβέργης της Γερμανίας,  μετέβει πολυπληθής αποστολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των Δήμων της Πελοποννήσου, καθώς και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Στόχος της αποστολής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο Περιφερειών, η ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των Δήμων, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία των δύο μερών και να ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους.
Οι συνεργασίες που θα αναπτυχθούν θα αφορούν τους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της

Καλημέρα!
Γυναίκες από όλη την Ελλάδα έρχονται στην Κρήτη για να συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο επιχειρηματικότητας

Το WISE είναι ένα 2ετές project χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Δια Βίου Mάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του είναι η υποστήριξη 60 γυναικών από Ελλάδα, Ισπανία και Κροατία στην ίδρυση της δικής τους κοινωνικής επιχείρησης.
Συντονιστής του έργου είναι το κορυφαίο Πανεπιστήμιο ESADE Business School της Ισπανίας και εταίρος στην Ελλάδα, η Eυρωπαική Ακαδημία Βιωσιμότητας (ESA στο Δράπανο Χανίων).
Η Ακαδημία (ESA), θα φιλοξενήσει στην Κρήτη το βιωματικό εργαστήριο του προγράμματος WISE την Πέμπτη και Παρασκευή στις 12 και 13 Μαρτίου, 2015. Το WISE είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο σε ένα βιωματικό παιδαγωγικό πλάνο με καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους. Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από το πρόγραμμα, να αναπτύξουν και να σχεδιάσουν τις δικές τους λύσεις βιώσιμης κοινωνικής αλλαγής. Σκοπός του WISE είναι να προσφέρει στις γυναίκες τα απαραίτητα

STEVE FORBES : Συμβουλεύει την Ελλάδα να διδάξει στον κόσμο ένα απαραίτητο μάθημα

Διαψεύστε όσους από εμάς σας αμφισβητούμε και κάντε την Ευρώπη να... τρίβει τα μάτια της, γράφει σε ανοικτή επιστολή σε Τσίπρα και Βαρουφάκη ο εκδότης του Forbes. Οι προτάσεις για φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικότητα και εργασιακά. 
 
Steve Forbes: Η Ελλάδα να διδάξει στον κόσμο ένα απαραίτητο μάθημα
Αγαπητέ πρωθυπουργέ Τσίπρα και υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη:
Μπορεί να κερδίσατε μια τετράμηνη αναβολή από τους πιστωτές σας, όμως η κατάστασή σας είναι απελπιστική και όλοι το γνωρίζουν, ιδιαίτερα οι ταμίες της Ευρώπης, οι Γερμανοί. Όμως μόλις μάθατε με επώδυνο τρόπο ότι η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ένα κλάσμα αυτής που κάποτε ήταν. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι είχαν άφθονο χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι πολίτες σας δεν έχουν καμία πίστη σε εσάς, όπως απέδειξαν οι μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και η έξοδος κεφαλαίων από την Ελλάδα προς υποτίθεται πιο ασφαλή καταφύγια.
Έχετε κάποιο δίκιο στην αντίρρησή σας ως προς την αύξηση του ήδη τρομακτικού ΦΠΑ 23%. Και έχετε δίκιο όταν λέτε ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι αποτελεσματικό. Όμως οι ιδέες σας -υψηλότερη φορολογία στους «πλούσιους», περισσότεροι κρατικοί γραφειοκράτες, ουσιαστικά καμία ιδιωτικοποίηση, υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί- είναι χειρότερες.
Αν εννοείτε σοβαρά να σώσετε τη χώρα σας και να σώσετε τους ανθρώπους της από μια πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνετε που θα προωθούσαν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντάς σας ταυτόχρονα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα -το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. (δηλαδή τους Γερμανούς)- πού... μπορεί να κατέβει.
Άλλωστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίον η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επεκταθεί. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία,

ΔΕΝ ΞΑΝΑΣΠΕΡΝΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

Η Γαλλία, εκφράζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία[i], λέει στους αγρότες της:  Δεν είναι  ελεύθερος ο ιδιο-παραγόμενος σπόρος από εμπορικές ποικιλίες.  θα πρέπει να αγοράζετε σπόρο κάθε χρόνο. Επιπλέον   αν κρατήσετε σπόρο από  τη σοδειά σας  από μια εμπορική ποικιλία  και τον ξαναφυτέψετε, τότε θα  πληρώνετε οπωσδήποτε φόρο στη εταιρία που έχει τα πνευματικά δικαιώματα του εμπορικού σπόρου.  H  δικαιολογία είναι  ότι με αυτόν τον τρόπο «χρηματοδοτείται η έρευνα για τη βελτίωση των σπόρων».  
Σημειώνουμε ότι αυτή η έρευνα για τη φυτική βελτίωση  βρίσκεται πλέον,  σχεδόν αποκλειστικά, στα χέρια των μεγάλων αγρο-χημικών εταιριών οι οποίες χρησιμοποιούν άλλα κριτήρια βελτίωσης  από τους αγρότες όπως πχ ομοιομορφία και διάρκεια ζωής στο ράφι  και όχι τα «παλαιά» κριτήρια των αγροτών όπως  άρωμα, γεύση, θρεπτικότητα κλπ. 
Επομένως
Αν πουλήσει παραδοσιακό σπόρο ένας αγρότης, ο σπόρος  αυτός μπορεί να επανα-χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες, ενώ,

Μαραθώνιος 15 Μαρτίου στο Ναύπλιο

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Καλούνται όλοι οι παραγωγοί να προσέλθουν
ως εξής:
Για τα τοπικά διαμερίσματα Ερμιόνη, Ηλιόκαστρο, Θερμησία  
της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, Δ. Ερμιονίδας,
στο πρώην Δημαρχείο Ερμιόνης

Από Τετάρτη 11/3/2015 έως και Τρίτη 24/3/2015
(εκτός Σαββάτο-Κυριακή)
Δικαιολογητικά υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) για το 2015
Για όλους τους δικαιούχους:
  • Αντίγραφο εκκαθαριστικού της εφορίας για το έτος 2014
  • Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
(Μόνο σε περίπτωση που έχει αλλάξει από το 2014 ή όταν υποβάλλεται για 1η φορά ΑΕΕ)
  • Αντίγραφο της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου της ΑΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με τον αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου
  • Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ ή αντίγραφο  της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ασφάλισης ή οποιουδήποτε εγγράφου, στο οποίο αναγράφεται και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΜΚΑ
(Μόνο σε περίπτωση που έχει αλλάξει από το 2014 π.χ. συνταξιοδότηση ή όταν υποβάλλεται για 1η φορά ΑΕΕ)
  • Αντίγραφο των νόμιμων παραστατικών νομής ενοικιαζόμενων

Των καθαρών μυαλών και αισθημάτων

Του Γιάννη Μακριδάκη 
Στις 25 Απριλίου θα με επισκεφθούν 60 μαθητές και 4 καθηγητές του 4ου Γεν. Λυκείου Αλίμου για να μιλήσουμε περί φυσικής ζωής και λογοτεχνίας εδώ στο κτήμα φυσικής καλλιέργειας που φροντίζω στη Βολισσό της Χίου. Πέρσι είχε έρθει ένα σχολείο από το Χαϊδάρι, πρόπερσι συναντήθηκα με παιδιά του ελληνογαλλικού της Αγίας Παρασκευής, συνεχίζεται λοιπόν η έλευση μαθητών, που τους καθοδηγούν σπουδαίοι δάσκαλοι προς την κατεύθυνση της φυσικής των ανθρώπων υπόστασης. Με το καλό να ‘ρθουν τα παιδιά, και βέβαια με το καλό να ‘ρθουν πολλά σχολεία ακόμη
Μια συγκινητική είδηση έμαθα χθες. Σε ένα Λύκειο της Χίου η φιλόλογος κάνει με τα παιδιά τον Ανάμιση ντενεκέ στο μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παρήγγειλε λοιπόν το σχολείο 25 βιβλία, τα οποία δανείζονται τα παιδιά από την σχολική βιβλιοθήκη όποτε έχουν νέα ελληνικά, κάνουν το μάθημά τους διαβάζοντας και αναλύοντας το μυθιστόρημα και τα επιστρέφουν πάλι πίσω στη βιβλιοθήκη μόλις χτυπήσει διάλειμμα. Προχθές όμως ένα αγόρι, μειονοτικής καταγωγής, παρακάλεσε την καθηγήτριά του να του επιτρέψει να μην επιστρέψει το βιβλίο στην βιβλιοθήκη αλλά να το πάρει σπίτι του, να το διαβάσει με τη μία και όχι πια με διακοπές, διότι ήθελε να δει τι γίνεται παρακάτω και δεν μπορούσε να περιμένει και να το διαβάζει με το σταγονόμετρο μάθημα προς μάθημα! Η καθηγήτρια και ο διευθυντής φυσικά του το επέτρεψαν. Αυτή η παιδική ψυχή και οι άνθρωποι που φρόντισαν να μου μεταφέρουν το περιστατικό, μού έδωσαν το πιο σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο, μια ανεκτίμητη συναισθηματική αμοιβή. Θα γνωριστούμε με αυτό το παιδί και με όλους τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του στο τέλος του μήνα όταν θα επισκεφθώ το σχολείο τους για συζήτηση επί του βιβλίου, και τότε θα ακούσω τις γνώμες όλων αυτών των μικρών μου αναγνωστών, των καθαρών μυαλών και αισθημάτων.

Υπέρ ή κατά;


 Η ΑΠΟΦΑΣΗ


Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ἕνα ὄχι.
Τὸ ἔχετε τὸ πρόβλημα σκεφτεῖ
Πιστεύω ἀσφαλῶς πὼς σᾶς βασάνισε
Τὰ πάντα βασανίζουν στὴ ζωὴ
Παιδιὰ γυναῖκες ἔντομα
Βλαβερὰ φυτὰ χαμένες ὦρες
Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια
Μέτρια φίλμς. Κι αὐτὸ σᾶς βασάνισε ἀσφαλῶς.
Μιλᾶτε ὑπεύθυνα λοιπόν. Ἔστω μὲ ναὶ ἢ ὄχι.
Σὲ σᾶς ἀνήκει ἡ ἀπόφαση.
Δὲ σᾶς ζητοῦμε πιὰ νὰ πάψετε
Τὶς ἀσχολίες σας νὰ διακόψετε τὴ ζωή σας
Τὶς προσφιλεῖς ἐφημερίδες σας· τὶς συζητήσεις
Στὸ κουρεῖο· τὶς Κυριακές σας στὰ γήπεδα.
Μιὰ λέξη μόνο. Ἐμπρὸς λοιπόν:
Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Σκεφθεῖτε το καλά. Θὰ περιμένω.

Μανόλης Αναγνωστάκης
 
Έλλη Βασιλάκη 

Ένας Καφές σε αναμονή

Αυτή η ιστορία θα σας ζεστάνει περισσότερο από έναν αχνιστό καφέ, μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα..
 Δυο άντρες μπήκαν στο καφενείο μιας μικρής πόλης της Ιταλίας, για να πιουν καφέ. Ο ένας ήταν κάτοικος της περιοχής και ο άλλος ήταν φίλος του, από την Ρώμη, που ταξίδεψε, για να τον επισκεφτεί.
 Κάθισαν σε ένα τραπεζάκι, έδωσαν τη παραγγελία τους και περίμεναν τους καφέδες τους, όταν πρόσεξαν κάποιον να μπαίνει στο καφενείο και να κατευθύνεται προς το ταμείο.
 «Τρεις καφέδες, σας παρακαλώ, έναν για έμενα και δυο σε αναμονή» είπε ο άγνωστος άντρας, στον ιδιοκτήτη του καφενείου.
Πλήρωσε την παραγγελία του, πήρε τον ένα καφέ στο χέρι και βγήκε από την πόρτα.
«Τι ήταν αυτό; Τι σημαίνει καφές σε αναμονή;», γύρισε και ρώτησε, με απορία, ο άντρας, από την Ρώμη, τον ντόπιο φίλο του.
 «Περίμενε και θα δεις», του απάντησε εκείνος.
 Πολύ σύντομα, οι δυο άντρες είδαν και άλλους ανθρώπους να μπαίνουν στο καφενείο και να παραγγέλνουν καφέδες.
 Δύο κορίτσια παρήγγειλαν τέσσερις καφέδες, δυο δικούς τους και δυο

Ο Μάρτιος, μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία

Μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία γίνεται ο Μάρτιος για την Αθήνα. Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, (ΕΛΣΣΑ), καθώς και με τη συνδρομή των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ, διοργανώνουν μια σειρά από βιωματικές δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, μέσω της ενημέρωσης, συνειδητοποίησης αλλά και της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Θέλουμε να το βλέπουμε το σχολείο μας.Και αν δεν αξιωθούμε να το δούμε, να ξέρουμε ότι υπάρχει.
Βασίλης Γκάτσος

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) - Αρχεία νομού Αργολίδας απέκτησαν ιστοσελίδα.

Τώρα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα ευρετήρια των συλλογών μας, και όχι μόνο, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης gak.arg.sch.gr
Τα Αρχεία Νομού Αργολίδος είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.. Βασικός σκοπός των Γ.Α.Κ. Αργολίδος είναι η διάσωση, εποπτεία, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού, καθώς και η διάθεση και η με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το 1979, στα πλαίσια ερευνητικής αποστολής του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εντοπίστηκε το αρχείο του Δήμου Ναυπλιέων (1835 – 1899), που εμπεριείχε το αρχείο του Δήμου Ασίνης (1835 – 1841) και ένα μέρος του αρχείου της Δημογεροντίας Ναυπλίου (1828-1835), τα οποία καταγράφηκαν, ταξινομήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από τον Ιστορικό – Ερευνητή του Κ.Ν.Ε/Ε.Ι.Ε. κο Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη και ομάδα συνεργατών του.

Η ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης αυτού του αρχειακού υλικού

Μούχλα στο σπίτι:

Μία σοβαρή απειλή για την υγεία!!

Προτείνει το άρθρο η  Έλλη ΒασιλάκηΗ μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:

-Όσοι πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού

-Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ενδείξεις

Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι

στεγνώστε τα ρούχα πιο γρήγορα το χειμώνα


προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Το σκηνικό του καιρού το xειμώνα δεν είναι σύμμαχος για όλους εμάς που θέλουμε κάτι πολύ απλό, να στεγνώσουμε τα ρούχα!

Η υγρασία, οι ασταμάτητες βροχές, οι αρνητικές θερμοκρασίες και γενικά όλη αυτή η κακοκαιρία δεν απασχολεί μόνο τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Απασχολεί και την κάθε νοικοκυρά!
Το στέγνωμα των ρούχων χωρίς στεγνωτήριο γίνεται μια χρονοβόρα και εκνευριστική διαδικασία. Είναι όμως αναγκαίο κακό.
Η λύση είναι να βρείτε τρόπους για να κάνετε τη δουλειά σας ευκολότερα και πιο γρήγορα.

9 μυστικά για να στεγνώσετε τα ρούχα πιο γρήγορα
  1. Βάλτε πλυντήριο νωρίς το πρωί. Η υγρασία που πέφτει το βράδυ

Οι Οικονομίες των πτυχιούχων και της γνώσης

Συμπλήρωμα στα όσα γράφει ο Γιώργος. 
Περίεργο ε;
Οι ανεπτυγμένες χώρες ζητούν πτυχιούχους για να στηρίξουν την Οικονομία τους. Εμείς "οι εδώ" θριαμβολογούμε για τις επιτυχίες των παιδιών μας εκτός χώρας.
Εμείς "οι εδώ" ζητάμε πακιστανούς αγράμματους για να στηρίξουμε την Οικονομία μας. Βοσκός ζητά βοσκό δηλαδή.
Αν η χώρα δεν περάσει ΤΑΧΥΤΑΤΑ στην Οικονομία των πτυχιούχων και της γνώσης, με κοκοροβένια θα την βγάζουμε και σε 20 χρόνια η χώρα θα έχει το μισό πληθυσμό, όλοι οι συνταξιούχοι που μείνανε.
Χώρα όχι υπηρεσιών, αλλά χώρα υπηρετών - καταφύγιο αγράμματων μεταναστών θα γίνουμε.

Το "θα πιάσουμε τη φοροδιαφυγή και τους φοροφυγάδες" είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν οδηγεί στην Οικονομία των πτυχιούχων και της γνώσης.
Ούτε μεταρρύθμιση είναι να σταματήσουμε να παράγουμε πτυχιούχους. Απλά τα παιδιά θα σπουδάζουν έξω (στοιχίζει πιο φτηνά από το να πάνε σε περιφερειακό δικό μας ΑΕΙ) και θα μένουν έξω στις πραγματικές Οικονομίες των πτυχιούχων και της γνώσης.
Αν ΣΥΡΙΖΑ + ΑΝΕΛ = αριστεροδεξιά της προόδου* ας βάλουν τις βάσεις για την πραγματική αναγέννηση της Οικονομίας μας.

* Θυμηθείτε τα συνθήματα της ένδοξης γενιάς των Λαμπράκηδων και του 1-1-4: Το 15% του Προϋπολογισμού για την Παιδεία και ουδείς στους Λαμπράκηδες αν δεν περνάει όλα τα μαθήματα του έτους του με πρωτοπορία τους άριστους! Ας τα θυμηθούν οι νέοι κουφιοκεφαλάκηδες του υπουργείου Παιδείας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου


 

Ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό    ότι  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου  μπορεί  να κάνει  χρήση   Η/Υ με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 Επίσης, στον ίδιο  χώρο του αναγνωστηρίου, ο επισκέπτης   μπορεί  να χρησιμοποιήσει  και τον προσωπικό του υπολογιστή .

Η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ

                                  Μήτσου  Κυριακή

ΦΟΥΓΑΡΟ: ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Θεόδωρος Παπαγιάννης
Προβολή ντοκιμαντέρ, συζήτηση & εργαστήριο

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαρτίου, το Φουγάρο φιλοξενεί μια πρωτοβουλία της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου που αφορά στην Τέχνη σε δημόσιο χώρο. Αφορμή για την εκδήλωση είναι η πορεία και το έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη, καταξιωμένου γλύπτη που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Κεντρικό στοιχείο στη δουλειά του Θεόδωρου Παπαγιάννη είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών που ενσωματώνονται σε έργα του, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο.
Το απόγευμα του Σαββάτου στις 6μμ, θα προβληθεί στη Fougaro The Gallery το ντοκιμαντέρ «Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό» του Παναγιώτη Κράββαρη, αφιερωμένο στον καλλιτέχνη, και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς. Στο ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης ακολουθεί το Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος κάθε χρόνο στήνει στο χωριό του - το Ελληνικό στην Ήπειρο - ένα υπαίθριο γλυπτικό πάρκο. Για το σκοπό αυτό

Οι μορφωμένοι κατά το Σωκράτη
Όταν ρωτήσανε το Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για τη συσσώρευση γνώσεων. Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς. Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;
1.- Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές.
2.- Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική.
3.- Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.
4.- Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
5.- Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους.
6.- Αυτούς που δε νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους.
7.- Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα τους.

Δημήτρης Τουτουντζής