Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ο Δεκέμβρης του 44. Του Γιάννη Λακούτση

Του Γιάννη Λακούτση

 Ο Δεκέμβρης του ‘ 44 μέσα από τα μάτια του ποιητή της θάλασσας

Δεκέμβρης 1944. Πριν από 78 χρόνια, τέτοιες μέρες, η Αθήνα καίγεται. Ο λαός που μόλις απαλλάχτηκε από τη μπότα του Γερμανού κατακτητή, ματώνει και πάλι. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν γραφτεί πολλά για τα Δεκεμβριανά. Εκτός από την ιστοριογραφία μίλησε γι’ αυτά και η ποίηση. Ο αλληλοσπαραγμός αυτός δεν άφησε ασυγκίνητο τον ποιητή Νίκο Καββαδία, ο οποίος έγραψε το ποίημα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, δεν συμπεριλαμβάνεται στις συλλογές του. Προδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα, στις 10 Αυγούστου 1945, και συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία « Τραγούδια της Αντίστασης» που κυκλοφόρησε το 1951. Βρίσκεται στο βιβλίο « ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ» 2001 εκδ. Κέδρος. Η μελοποίηση και ερμηνεία του έγινε από τον Διονύση Τσακνή και περιλαμβάνεται στο δίσκο « Bandiera –Rossa-Ψηλά μέσα στη βροχή».

 



Στο παιδικό μας βλέμμα πνίγονται οι στεριές
Πρώτη σου αγάπη τα λιμάνια σβηούν κι εκείνα.
Θάλασσα τρώει το βράχο απ” όλες τις μεριές.
Μάτια λοξά και τ” αγαπάς: Κόκκινη Κίνα.

Γιομάτα παν τα Ιταλικά στην Ερυθρά.
Πουλιά σε αντιπερισπασμό- Μαύρη Μανία.
Δόρατα μέσα στη νυχτιά παίζουν νωθρά.
Λάμπει αρραβώνα στο δεξί σου: Αβησσυνία.

Σε κρεμεζί, Νύφη λεβέντρα Ιβηρική.
Ανάβουνε του Barrio Chino τα φανάρια.
Σπανιόλοι μου θαλασσοβάτες και Γραικοί.
Γκρέκο και Λόρκα-Ισπανία και Πασσιονάρια.

Κύμα θανάτου ξαπολιούνται οι Γερμανοί.
Τ” άρματα ζώνεσαι μ” αρχαία κραυγή πολέμου.
Κυνήγι παίζουνε μαχαίρι και σκοινί,
Οι κρεμασμένοι στα δεντρά , μπαίγνιο του ανέμου.

Κι απέ Δεκέμβρη στην Αθήνα και Φωτιά.
Τούτο της Γης το θαλασσόδαρτο αγκωνάρι,
Λικνίζει κάτου από το Δρυ και την Ιτιά
το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη


  



                                                                                        

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Των Ελλήνων οι Κοινότητες....

 Με την πλήρη κυριαρχία του "Δήμου - Καλλικράτη" οι Δημοτικές Κοινότητες, οι Κοινότητες, οι Πρόεδροί τους και τα Κοινοτικά Συμβούλια πάνε περίπατο.

Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, δεν έχουν κανένα πόρο, δεν έχουν περιουσία, πρακτικά δεν έχουν αντικείμενο. Μας λέγανε στο παλιό Γυμνάσιο:  "Ο ξυλοκόπος (υποκείμενο) κόβει (ενέργεια) το δέντρο(αντικείμενο). Ο ξυλοκόπος ενεργεί, το ρήμα ορίζει την ενέργεια και το αντικείμενο την υφίσταται. Αποτέλεσμα το κομμένο δέντρο.
Για τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό του Συμβούλιο όχι μόνο δεν υπάρχει αντικείμενο, αλλά ούτε ρήμα.

Το μόνο που τους έχει απομείνει είναι το: προτείνω. Δηλαδή σκέφτομαι κάτι, δεν επιτρέπεται να το υλοποιήσω, αλλά επιτρέπεται να μεταβιβάσω γραπτώς τη σκέψη - πρότασή μου στον Δήμαρχο, ο οποίος είναι αρμόδιος κ.λ.π.

Ήδη η προηγούμενη διοίκηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης είχε υποβάλλει στο Δήμο 75 τέτοιες σκέψεις - προτάσεις, η σημερινή Διοίκηση τις .... ξανά υπέβαλε (αλήθεια, πόσα παραπάνω έργα - σκέψεις - προτάσεις μπορούν να βρεθούν;) και όλοι περιμένουμε.
Με το νέο νόμο ο Πρόεδρος και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν θα βγαίνουν άμεσα με ψήφο μας, αλλά θα ακολουθούν μια παράταξη. Βγήκε η παράταξη; Βγήκαν και αυτοί! Ή κάνω λάθος; Και τότε το προτείνω θα γίνει απλά συμβουλεύω.
Των Ελλήνων οι Κοινότητες λοιπόν εξαφανίζονται, και τη θέση τους παίρνει σε λίγο ένα πρόσωπο που δεν το ψηφίσαμε, ένας σύμβουλος του Δημάρχου και όχι του Δήμου, μέσα από την παράταξή του. Και λέγε και λέγε και λέγε ***, ποιος θα τον ακούει, ιδιαίτερα αν λέει μη αρεστά; Αυτό λέγεται κατάντημα ..... πολιτικοκοινωνικό.

Και έρχονται υποψήφιοι Δήμαρχοι, να ψέξουν τους νυν Προέδρους και τα Συμβούλια, γιατί δεν συνεδριάζουν σύμφωνα με τον νόμο, να τους υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να τους στερήσει νομίμως .... το πόστο τους, ότι υπάρχει αντικείμενο γι' αυτούς, απροσδιόριστο μεν αλλά υπάρχει!
Νομίζω ότι η μόνη πολιτική πράξη που απομένει, στους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών μας Κοινοτήτων, μπροστά και στην πολιτική μοίρα που τους επιφυλάσσουν οι επερχόμενες εκλογές, είναι η παραίτησηνα δείξουν ότι των Ελλήνων οι Κοινότητες πέφτουν γενναίως και αξιοπρεπώς.

Γέννα | Στιγμιότυπα

 


Καλωσορίζουμε το μήνα Δεκέμβριο με στιγμιότυπα από την καλοκαιρινή μας παράσταση #Γέννα

Ο μήνας αυτός, απόλυτα συνδεδεμένος με τον όρο της γέννησης, όμως η παράσταση μας #Γέννα , περιείχε στην θεματική της, αντιθετικές έννοιες μιας που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή!
Γέννα πόνου | Γέννα ξεριζωμού | Γέννα προσφυγιάς
Δείτε τα στιγμιότυπα από τη παράσταση, θυμηθείτε, αφουγκραστείτε!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς, τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του και που εκφράστηκε με διθυραμβικά σχόλια για ετούτη την παράσταση.
Καλό μήνα! Καλή θέαση!
#Γέννα #χοερ Εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, Κωστής Σκούρτης

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827. Ιδεολογική και συνταγματική παρακαταθήκη για το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος»


 

ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827. Ιδεολογική και συνταγματική παρακαταθήκη για το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος» 

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΛΜΕ με θέμα «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827. Ιδεολογική και συνταγματική παρακαταθήκη για το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος».

 

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Κρανιδίου κατανεμημένοι σε δύο τμήματα.

 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκλήθηκε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση το 1827 και συζητήθηκε η σημασία της για την πολιτική και συνταγματική ιστορία της Ελλάδας. 

 

Έγινε αναλυτική αναφορά για τους επιφανείς πληρεξουσίους, το Προεδρείο, τις σημαντικότερες ομιλίες και τα δρώμενα των συμμετεχόντων στην Εθνοσυνέλευση, τις διακηρύξεις και τις αποφάσεις, όπως τις διέσωσαν οι ιστορικές πηγές.

 

Τέλος οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση. 

 

Στόχος του προγράμματος ήταν η ιχνηλάτηση της σημασίας της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά την περίοδο της διεξαγωγής της αλλά και μετέπειτα.  

 

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τους καθηγητές και καθηγήτριες του Γυμνασίου Κρανιδίου, Αποστολοπούλου Αγγελική, Καραμούτζου Ελένη, Μαλεζά Όλγα, Μούσουρη Τατιάνα, Μπαλαδήμα Βασίλειο και την Παπασταύρου Καλλιόπη, οι οποίοι συνόδευσαν τους μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο ΙΛΜΕ.Επίσης ευχαριστεί τη Διευθύντρια του σχολείου, Στογιάννου Ελένη, για την πρωτοβουλία της να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Γυμνασίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΛΜΕ.

 

Ερμιόνη 01/12/2022

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Ταχ. Δ/νση: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, ΤΚ 21051 Ερμιόνη. Τ. 2754032095

Ηλεκτρ. Δ/νση: i.l.m.ermionis@gmail.com  Ιστοσελίδα: https://mouseioermionis.com  

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΚΡΑΝΙΔΙ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "KΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ... O ΣΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ" - Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, 20.00



ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΜΑΡΑΙΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ - ΚΡΑΝΙΔΙ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2022-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με την παράκληση να δημοσιευθεί 

«ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ … Ο Σαλός Άγιος» 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.00, στο Θέατρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, Κρανίδι 

Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού της Ερμιονίδας τον περασμένο Οκτώβριο, oΘεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας φιλοξενεί για δεύτερη φορά τη θεατρική παράσταση «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ … Ο Σαλός Άγιος» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου και με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο ρόλο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

H πολυσυζητημένη παράσταση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο αθηναϊκό Θέατρο Αλκμήνη. 

Τιμή εισιτηρίου: 10€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

Θέατρο ARTίκι περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης

Γιάννης Β. Κοντοβράκης: ΤΟΠΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ

 Υστερα από την έκδοση του  Προεδρικού Διατάγματος υπ΄αριθμ 40/2022 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 104/Α/27-05-2022 με το οποίο καθιερώθηκε η πρώτη Κυριακή του

Δεκεμβρίου κάθε έτους ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Κοινότητα

Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, προς τιμήν του Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Κρέστα

(Παπαρσένη), πραγματοποιείται ο πρώτος εορτασμός την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιδίου την περίοδο που λήφθηκε η υπ΄αριθμ΄

16/2017 Απόφαση της Κοινότητας για την καθιέρωση της ιστορικής επετείου προς

τιμήν του τοπικού μας ήρωα, στην οποία στηρίχτηκε η Απόφαση 211/2017 του

Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας και ύστερα από το αίσιο τέλος της πρωτοβουλίας

μας θέλω να ευχαριστήσω:

Το Βουλευτή Αργολίδος κ Ανδριανό Γιάννη για την πίστη του στο αίτημά μας,

Τον αείμνηστο Δήμαρχο Ερμιονίδας Σφυρή Δημήτρη, που το ενστερνίστηκε άμεσα,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας,

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κρανιδίου.

Παραθέτω πιο κάτω το σκεπτικό- πρόταση που κατέθεσα στο Κοινοτικό Συμβούλιο

Κρανιδίου στις 27 Οκτωβρίου 2017 :

«Πρόταση καθιέρωσης μιας Κυριακής ως επίσημης ιστορικής-τοπικής επετείου για

τον οπλαρχηγό Αρσένιο Κρέστα Αρχιμανδρίτη ή Παπά-Αρσένη Κρέστα .

 

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

«ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

 

Με χαρά σάς ανακοινώνουμε ότι κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο στη σειρά «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», που περιλαμβάνει:

➢ Την ενδιαφέρουσα «συνάντηση» που είχαμε με τον μακρινό συμπολίτη Λάσο τον Ερμιονέα. Με τον «πεπαιδευμένο και άνευ προκαταλήψεων» Ερμιονίτη σοφό, τον επινοητικό και χιουμορίστα, που τόσα πρόσφερε στην εξέλιξη της Ποίησης και της Μουσικήςείχαμε έναν ενδιαφέροντα και εποικοδομητικό «διάλογο», με σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. Απ’ όσα γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα το μοναδικό βιβλίο που έχει γραφεί για τον σπουδαίο μουσικό είναι το «LASO DI ΕΡΜΙΟΝΕ» του GAURELIO DRIVITERA στην ιταλική γλώσσα (1965). 
➢ Την παρουσίαση ποιητών και μουσικών της αρχαίας Ερμιόνης, που αναφέρονται στα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και τα σχετικά Λεξικά.

Θεωρούμε, πως είναι καιρός πλέον εμείς οι Ερμιονίτες να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τον Λάσο, τον Επικλή, τον Κηκείδη αλλά και τους άλλους μακρινούς συμπολίτες μουσικούς και ποιητές. Αποτελούν μέρος της τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας και μπορούμε άφοβα με γνώση και θέρμη να μιλάμε γι’ αυτούς. Τα σχολεία και οι ασχολούμενοι με τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν τον πρώτο λόγο.

Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε στη ΔημοτικήΒιβλιοθήκη Κρανιδίου, στη Βιβλιοθήκη Ερμιόνης και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη.

Καλή ανάγνωση!

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

 

[1]

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

Ο Κρανιδιώτης Αγωνιστής του 1821

Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας – Παπαρσένης, 1770 (1773;)-1822 


Ο
 Αγωνιστής του 1821 Παπαρσένης υπήρξε μία γενναία και δυναμική προσωπικότητα της Ερμιονίδας, που με την ένοπλη δράση του συνδέει την εθνική ιδέα της ελευθερίας με τη θρησκευτική ιδέα της ορθοδοξίας
Σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, στις 4 Απριλίου 1821, μετά τη λειτουργία, ο Παπαρσένης, βγάζοντας τα άμφιά του, δεν φόρεσε τα ράσα του αλλά τη λευκή φουστανέλα. Ζώστηκε με τα άρματά του και μπήκε επικεφαλής των παλληκαριών του. Στο Γκούρι – Βιτόρεσε (πέτρα της Βιτόρας) άνοιξε βαθύ λάκκο κι εκεί έθαψε το Ευαγγέλιο, τα ιερά σκεύη και τα ράσατου. Με την ένοπλή δράση του στον Άγιο Σώστη Δερβενακίων, όπου και σκοτώθηκε (28 Νοεμβρίου 1822), συνέβαλε στην απελευθέρωση του Ναυπλίου.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


«Τι να κάνουμε;»

 

απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Νικολάι Τσερνισέφσκι  

 (Nikolay Chernyshevsky, 1828-1889) 
γραμμένο το 1862-1863, 
μυθιστόρημα διαχρονικό, σκανδαλώδες την εποχή εκείνη και εξαιρετικά παρεξηγημένο από τους συγχρόνους μας
( το 1905, άρθηκε η απαγόρευση του βιβλίου, που κράτησε πάνω από 40 χρόνια 
ήταν το πρώτο μπεστ σέλερ της ρωσικής λογοτεχνίας, έχοντας τη μεγαλύτερη απήχηση στη ρωσική κοινωνία ακόμα και από τα κλασικά αριστουργήματα, 
παρόλο που ουδέποτε εξετάστηκε από την άποψη των λογοτεχνικών του αρετών (πλην της σοβιετικής περιόδου), 
αλλά στην εποχή του διαβάστηκε, όπως ήθελε ο δημιουργός του, ως «εγχειρίδιο της ζωής» )

διάρκεια  3:03
αφήγηση: Πηνελόπη Μαρκοπούλου
μετάφραση: Ευγενία Κριτσέφσκαγια 




 πηγή: avantgardecentre.gr

Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Από το παλαιό Γυμνάσιο ως την πάνω πλατεία στο Κρανίδι . Του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Από το παλαιό Γυμνάσιο ως την πάνω πλατεία στο Κρανίδι 

«Αναμνήσεις και στάση στο Ηρώον»

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Μια φθινοπωρινή μέρα, αρχές του Σεπτέμβρη ήτανε, περπάτησα στο Κρανίδι, τον γνώριμο απ’ τα παλιά δρόμο.Ξεκίνησα από το παλαιό Γυμνάσιο για να φτάσω στην πάνωπλατεία. Γύρω μου σπίτια ημικατεστραμμένα, πολλά ακατοίκητα, μα και καινούργια, όμορφα, περιποιημένα, αρχοντικά! Κοντά σ’ αυτές τις εικόνες ξεπηδούσαν μορφές συμμαθητών, φίλων, εκπαιδευτικών ανακατεμένες με πολλές αναμνήσεις, ευχάριστες, δυσάρεστες, αγωνίες, γέλια,εφηβικά βάσανα και πλάκεςερωτικά σκιρτήματα... Τέλος πάντων! Αλλού θέλω να καταλήξω

Σταμάτησα, λοιπόν, στο Μνημείο των Ηρώωνπραγματοποιώντας επιθυμία πολλών ετών... Στη δυτική πλευρά αναγράφεται η χρονολογία 1821 - 1930 και στη συνέχεια αναφέρεται ότι το Μνημείο στήθηκε «εις μνήμηνκαι ευγνωμοσύνην των αγωνισθέντων κατά τον ιερόν αγώνα του 1821 υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά ξηράν και θάλασσαν της επαρχίας Ερμιονίδος»

Στη νότια πλευρά είναι γραμμένα είκοσι ένα (21) ονόματα Κρανιδιωτών αγωνιστών, στη βόρεια δύο (2) ονόματα Διδυμιωτών και δύο (2) της Κοιλάδας και στην ανατολική δέκα (10) ονόματα αγωνιστών της Ερμιόνης και ένα (1) των Φούρνων. Όμως, σύμφωνα με την πολύ σημαντική έρευνα και καταγραφή των αγωνιστών του Γιώργου Βουτσίνου, που πρόσφατα αναδημοσιεύτηκε βελτιωμένη, οι αγωνιστές του Κρανιδίου στην επανάσταση του 1821 ήσαν τριακόσιοι σαράντα δύο (342), της Ερμιόνης εκατόν δέκα οκτώ (118), των Διδύμων εξήντα (60), του Πορτοχελίου έξι (6), της Κοιλάδας τέσσερις (4), της Θερμησίας τέσσερις (4), των Φούρνων τρεις (3), του Ηλιόκαστρου δύο (2), του Κάμπου Κοιλάδας δύο (2) και της Σαμπάριζας ένας (1). Συνολικά έχουμε πεντακόσιους σαράντα δύο (542) αγωνιστές, ενώ τα αναγραφόμενα ονόματα στο Μνημείο είναι μόνο τριάντα έξι (36). 

Είναι μια …αδικία που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Στον ιερό αγώνα του 1821 συμμετείχαν αγωνιστές από όλους τους τόπους της επαρχίας μας. Αυτό δεν φαίνεται στο Μνημείοούτε τα ονόματα ούτε, έστω, ο συνολικός αριθμός των αγωνιστών αναγράφονται! Παρατήρησα, επίσης, ότι σε σχέση με την αναγραφόμενη χρονολογία 1821 - 1930 ονόματα πεσόντων μαχητών των πολέμων που ακολούθησαν, δεν αναφέρονται. Το θεωρώ τεράστια παράλειψη. 

Το Κρανίδι αλλά και ολόκληρη η επαρχία είχε παλληκάρια που έπεσαν στα πεδία των μαχών της επτάχρονης Επανάστασης του 1821 αλλά και των χρόνων που ακολούθησαν. Τεράστιο όνομα ο Κρανιδιώτης υπίατρος Ιωάννης Βασιλείου που έπεσε στη διάρκεια της Κρητικήςεπανάστασης του 1866. 

Στη συνέχεια είναι όλοι αυτοί που χάθηκαν στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Ακολούθησε όπως είναι γνωστό, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η γερμανική κατοχή και ο εμφύλιος με πολλούς νεκρούς. 

Θεωρώ, ότι πέρα από τις επίσημες τελετές και εκδηλώσεις αλλά και τις αντιδικίες είναι καιρός να ασχοληθούμε συστηματικά μ’ αυτά τα ζητήματα. Να αναζητήσουμε τρόπους, και είναι αρκετοί, ώστε όσοι διαμένουν ή κατάγονται από την Ερμιονίδα, μικροί και μεγάλοι να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία. Να μάθουν, να συναισθανθούν και τέλος να δράσουν. Ανάγκη δεν έχουν οι ήρωες εμάς, εμείς τους έχουμε ανάγκη.