Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον. Ψηφιακή ξενάγηση

Το μεγαλείο του Νίκολα Τέσλα και οι μοναδικές εφευρέσεις του σε Ψηφιακή ξενάγηση.
Το Μουσείο Κοτσανά παρουσίασε την έκθεση από τον Οκτώβριο 2019 έως 18 Μαρτίου 2020.

Το νησί (Octrob) - Ρώσικη εξαιρετική ταινία


Πρόκειται για μια περιπέτεια, που αφηγείται την ιστορία του π. Ανατόλιου, ενός παράξενου μοναχού σ' ένα νησί του ρωσικού βορρά. Ο μοναχός εκείνος, παλεύοντας με προσωπικά πάθη, έζησε ως "διά Χριστόν σαλός", δηλαδή παρίστανε τον τρελό κρύβοντας από τους άλλους ότι είχε γίνει πλέον ένας άγιος. Μόνο τα παιδιά και οι ταπεινοί αντιλαμβάνονταν τι κρυβόταν μέσα στην ψυχή του.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Με αφορμή την ωραία φωτογραφία.


Αυτός ο θαυμάσιος "βράχος" οδηγούσε στον πάνω όροφο του εκεί αρχαίου πύργου. Από κάτω έχει μια σειρά φωλιών σχήματος τραπεζίου που φτιάχτηκαν για την αποκόλληση του βράχου από το εκεί λατομείο ασβεστολίθου (σχετικά στη μελέτη μου για τα αρχαία νταμάρια Ερμιόνης). Στον "βράχο" ανεβαίνουν πολλοί να φωτογραφηθούν. Όμως το έδαφος από κάτω έχει διαβρωθεί, και πρέπει να ελεγχθεί η σταθερότητα του ογκόλιθου.  Μη γίνει κανένα ατύχημα, να έχουμε και τον βράχο για χρόνια.

Να υπενθυμίσω ότι λίγο πιο δώθε υπήρχε "το καραβάκι", ένα κομμάτι αρχαίου τείχους μήκους 3 και ύψους 2 μέτρων, το μοναδικό στο Μπίστι. Οι παλιοί εκεί φωτογραφίζονταν. Αμέλησαν να στηρίξουν τη βάση του και κατά τη δεκαετία του 1930 κύλησε στα βράχια, όπου ακόμη διακρίνονται τμήματά του.

Βασίλης Γκάτσος

Δυνατή Ερμιονίδα: Ενημέρωση με αλήθειες για την ΔΕΥΑΕΡ


Η δημοτική παράταξη ΔΗ.ΣΥ.ΕΡ. διά του εκπροσώπου της κ. Παναγιώτη Αποστόλου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός της προσωρινής μη λειτουργίας του ταμείου της ΔΕΥΑΕΡ. Για τη μη λειτουργία του ταμείου η ΔΕΥΑΕΡ έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις στις 17/03/2020 εδώ, στις 31/03/2020 εδώ και στις 02/04/2020 εδώ.

Μέσα από αυτές τις ανακοινώσεις γίνεται σαφές ότι οι διακανονισμοί τυχόν οφειλών των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΕΡ θα διεκπεραιωθούν, όταν επαναλειτουργήσει το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης χωρίς καμία απολύτως προσαύξηση των λογαριασμών τους. Και αυτό διότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των δημοτών αλλά στις ειδικές συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας λόγω της πανδημίας.

Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Αποστόλου εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής των δικαιωμάτων των δημοτών.

Οι μνήμες είναι πολύ νωπές και επομένως δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τα «έργα και τις ημέρες» του κ. Αποστόλου όταν ανήκε στην τότε πλειοψηφία της απελθούσας διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ.

Σταχυολογούμε κάποιες πολύ σοβαρές πράξεις, μερικές των οποίων είναι υπό δικαστική διερεύνηση και άπτονται όχι μόνο διοικητικών αλλά και ποινικών αδικημάτων και αφορούν την απελθούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ αλλά και προσωπικά τον κ. Αποστόλου:

1. Πλημελής λειτουργία των βιολογικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Μετακίνηση 6 4ηΠάμε  μια βόλτα στο Μπίστι.
23η μέρα, θα τα καταφέρουμε με υπομονή και προσοχή.
Μακροβούτια θα ξανακάνουμε..Απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήσης ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχιας αλιείας.

Απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήσης ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχιας αλιείας. 
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, γνωρίζεται ότι δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό  Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) και  ως εκ τούτου απαγορεύονται.
Σχετικά αρχεία: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ε.Υ.Α. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Βασίλης Γκάτσος : Ιού ένεκεν

Κεκλεισμένων των θυρών.

Ως φοιτητές του Χημικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που διδαχθήκαμε ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, δηλαδή την οργάνωση και λειτουργία των εμβίων όντων σε επίπεδο μορίων, το  θεμέλιο της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Ως προς την τεχνολογία της εποχής, μόλις φεύγαμε από τον υπολογιστικό κανόνα και αγοράζαμε τα πρώτα "μηχανάκια" πράξεων, και μόλις στα εργαστήρια έρχονταν ορισμένες προηγμένες συσκευές αναλύσεων επιπέδου ..... ηλεκτρονικού πεχάμετρου.
Συνειδητοποιήσαμε για πρώτη φορά την περιπλοκότητα της χημείας των οργανισμών, συνάμα και τη σοφή απλότητα. Όμως ακόμη υπήρχε η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος ήταν η κορύφωση, ιδιαίτερα ο εγκέφαλος του.
Έκτοτε η πρόοδος των επιστημών ήταν εκπληκτική, εκθετική θα λέγαμε, όμως στην αρχή της καμπύλης. Υπάρχει πολύς, πάρα πολύς δρόμος ακόμη.
 Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι ένας "πολτός" μικροοργανισμών και οργανισμών μέσα από τον οποίο αναπήδησε και ο άνθρωπος. Λένε ότι αν από τον άνθρωπο αφαιρέσουμε κάθε μικροοργανισμό που συμβιώνει μαζί του, ωφέλιμο ή βλαβερό, θα ζυγίσουμε περί τα 8 κιλά μικροοργανισμών! Το υπόλοιπο ..... είμαστε άνθρωπος

Η Cosmote TV στο πρόγραμμα Cosmote History θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ ο «Κλήδονας στην Ερμιόνη»Ο τόπος μου γιορτάζει
Η Cosmote History ενέγραψε σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο τόπος μου γιορτάζει». Ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ αφορά την Ερμιόνη και το γνωστό έθιμο του Κλήδονα, που εδώ και χρόνια γιορτάζεται στην Ερμιόνη.
Τον Ιούνιο του 2018 η Cosmote History «αποτύπωσε» το έθιμο του Κλήδονα στην Ερμιόνη με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας, της Κοινότητας Ερμιόνης, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης και πλήθους ερμιονιτών εθελοντών. Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η Κέλλυ Μήτσου, τέως Πρόεδρος του Ν.Π. Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας.
Η Cosmote TV στο πρόγραμμα Cosmote History θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ ο «Κλήδονας στην Ερμιόνη» την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 και ώρα 4 μ.μ.
 Ερμιόνη 02-04-2020
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ   

«Να θυμάστε ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν την Άνοιξη»: Το νέο έργο του David Hockney ως σύμβολο ελπίδας εν μέσω πανδημίας!


«Να θυμάστε ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν την Άνοιξη»: Το νέο έργο του David Hockney ως σύμβολο ελπίδας εν μέσω πανδημίας!
Ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους εν ζωή μάς προσέφερε ένα μήνυμα ελπίδας που όλη η ανθρωπότητα χρειαζόταν με έναν νέο πίνακά του.
Ο David Hockney, 82 ετών, μοιράστηκε αυτό το νέο έργο τέχνης την Τρίτη στο Instagram μέσω του Louisiana Museum of Modern Art της Δανίας. Δημιούργησε το έργο του στο iPad του, και αναπαριστά μια συστάδα από κίτρινους νάρκισσους μέσα σ’ ένα πράσινο λιβάδι. Ενώ το φόντο είναι γκρίζο, οι νάρκισσοι έχουν έντονα χρώματα, όπως και το σημείο στο οποίο έχουν ανθίσει.
Το νέο του έργο έχει τίτλο «Να θυμάστε ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν την Άνοιξη». Ο Βρετανός καλλιτέχνης είναι ζωγράφος, σκηνογράφος, φωτογράφος, λιθογράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της pop art που άνθισε τη δεκαετία του ’60.
Τα περισσότερα έργα του είναι διάσημα στο κοινό και κάποια από αυτά έχουν δημοπρατηθεί σε ποσά ρεκόρ. Για παράδειγμα ο πίνακας  Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) του 1972 πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα βρίσκεται στη Νορμανδία, όπου και περνά την περίοδο της καραντίνας.
«Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα …. Μπορεί να είναι θυελλώδη τώρα, αλλά δεν θα βρέχει για πάντα», γράφει το μήνυμα στο instagram.
Πηγή: washingtonblade.com/2020/03/21/david-hockey-shares-new-work-as-symbol-of-hope-in-pandemic

Τζένη  Ντεστάκου

Παρατείνεται έως 31.05.2020, η προθεσμία πληρωμής όλων των βεβαιωμένων οφειλών τρίτων προς τον Δήμο Ερμιονίδας


Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                          ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
      
                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη θλίψη, το ΔΣ του Συνδέσμου μας, πληροφορήθηκε την απώλεια της αγαπημένης συμπολίτισσάς μας, Γιώτας Καρδάση-Δέδε.
Η εκλιπούσα για πολλά χρόνια, ως διευθύντρια και δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, οδήγησε εκατοντάδες μαθητές της ιδιαίτερης πατρίδας μας, στο δρόμο της παιδείας και του πολιτισμού.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τον Ερμιονικό Σύνδεσμο και πάντα τον ενίσχυε με γενναιοδωρία ηθικά και οικονομικά, ενώ δεν έλειπε ποτέ από τις εκδηλώσεις του.
Στην αγαπημένη της κόρη Γαρυφαλλιά, τούτες τις δύσκολες ώρες, που γίνονται δυσκολότερες λόγω τις ζοφερής αβεβαιότητας που τυλίγει τον πλανήτη, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.
Ο Θεός να την αναπαύσει.

Το ΔΣ του Ερμιονικού Συνδέσμου  

Όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της Ερμιονίδας: "Τηρούμε τα μέτρα για να βγούμε νικητές... "


Απο τις 23 Μαρτίου που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα "περιορισμού της κυκλοφορίας" απο την Κυβέρνηση, (στα πλαίσια της καταπολέμησης του κορωνοϊού), νεα δεδομένα  ήρθαν να προστεθούν στην καθημερινότητα μας. 
Η συλλογική" μάχη" που καλούμαστε να δώσουμε, για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τους γύρω μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και το "πολύπαθο" Σύστημα Υγείας της χώρας μας, (για να έχει το επιθυμητό και νικηφόρο αποτέλεσμα), απαιτεί υπευθυνότητα απο όλους μας. 
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα μέτρα φαίνεται πως αποδίδουν και δεν έχουμε διασπορά του ιου...

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: "Ο κόσμος έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα. Όχι στον εφυσηχασμό για να μας βρει νικητές η επόμενη μέρα" 

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»


Τετάρτη 01 Απριλίου 2020


Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που το πρόγραμμα μπορεί να  βοηθήσει αρκετά, το Υπ. Εσωτερικών καθυστέρησε να το ενισχύσει,  καθώς οι εργαζόμενοι  στο ¨Βοήθεια στο Σπίτι»   είναι απλήρωτοι για τους τελευταίους μήνες του 2019 και μέχρι τώρα.Στο Δελτίο Τύπου (28-3-2020) της ΕΕΤΑΑ για την Προγραμματική Σύμβαση   που έγινε με το Υπ. Εσωτερικών για την χρηματοδότηση της με 50.000.000 € για τη συνέχιση του Προγράμματος,   αναφέρεται πως    τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν  προκειμένου να καταβληθούν τα λειτουργικά κόστη των εμπλεκόμενων δομών για τις υπηρεσίες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».


Να θυμίσουμε πως στη  συνεδρίαση της 28/ 01/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας ομόφωνα είχαμε  ψηφίσει  την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών  του Δήμου (ΟΕΥ) για τη σύσταση των μονίμων θέσεων των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά από  πολιτική βούληση του Υπ. Εσωτερικών  της προηγούμενης Κυβέρνησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΤρίτη, 31 Μαρτίου 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Στις 30 Μαρτίου 2020, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Συνεργασίας Ερμιονίδας και δημοτικός σύμβουλος, κος Αποστόλου Παναγιώτης, κατέθεσε ηλεκτρονικά, έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ κ. Τσεγκή Γεώργιο κοινοποιούμενη και προς τον δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλο Ιωάννη, σχετικά με τη μη λειτουργία του ταμείου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.  από τις 17/3 /2020 και με τη μη ύπαρξη σχετικής ανακοίνωσης για το διάστημα 24/3-30/3 που εξακολουθούσε να μη λειτουργεί, γεγονότα που οδήγησαν πολλούς συνδημότες μας στην επικοινωνία τους μαζί μας για έκφραση παραπόνων για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ…
 ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΗΨΗ…

Του Γιάννη Λακούτση

Τον  Αύγουστο  του 1881,  λόγω  επιδημίας   κοιλιακού τύφου,  νόσησαν  στην  Αθήνα 4.000  κάτοικοι  από  τους  οποίους  οι  240  τελικά  υπέκυψαν. Για  την  Ιστορία,  ο  πληθυσμός  της  Αθήνας  την  εποχή  εκείνη  αριθμούσε  80.000  κατοίκους, σύμφωνα  με  δημοσιεύματα  της εποχής. Η  ασθένεια  παρουσίαζε  έξαρση  τους  θερινούς  μήνες  λόγω  της  λειψυδρίας  και  μετά  από  περιόδους  έντονων  βροχοπτώσεων,  εξαιτίας  της  μόλυνσης των  νερών  κατά  μήκος  του  Αδριάνειου  υδραγωγείου. Ενώ  η  πόλη δοκιμαζόταν  από  την  επέλαση  της  επιδημίας  κοιλιακού  τύφου,  ο  Γεώργιος  Σουρής  αντλώντας  χιουμοριστικό  οίστρο  από  μια  ζοφερή  συνθήκη,  σκαρώνει  μια  μονόπρακτη  κωμωδία  με  τίτλο  « Η  Επιδημία».  Έτσι  αποδεικνύει  ότι  η  κωμωδία  δεν  είναι  τίποτε  άλλο  από  μια  τραγωδία  ανεστραμμένη. Το  μονόπρακτο  αυτό δημοσιεύει  στην  εφημερίδα  « ΜΗ  ΧΑΝΕΣΑΙ» 6  Σεπτεμβρίου  1881.  Στην  ίδια  εφημερίδα  ο  Σουρής δημοσιεύει  τα  στιχουργήματάτου.  Ένα  από  αυτά  είναι  και  το «Για το  Θεό,  χαθήκαμε».

Μετακίνηση 6 3ηΤο μοναστήρι παραμένει κλειστό.
Θα έχουμε λέει και όριο επιστροφής στις βόλτες, άντε να ξεχαστείς σε κανένα λουλούδι τώρα..

Υπαίθριο σινεμά σε τρίκυκλο ξεσηκώνει γειτονιά στο Ναύπλιο (Video)


Ένας καλός άνθρωπος εμψυχώνει τους γείτονές του. Χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν όλοι.


Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΜΝΗΜΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ


Καλό ταξίδι!
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ:Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου. Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα. Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου ένα κουβάρι στα σκαλοπάτια απ’ έξω.
Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, «Μάνα!»
Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει, «Πού ήσουν;»
Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει. Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, «Πήγαινε κοιμήσου».
Την άλλη μέρα το πρωί, ακούω τον εξής διάλογο: Ο πατριός μου τη ρωτάει, «Πού ήταν χθες το βράδυ ο μεγάλος σου γιος;».
Του απαντάει, «Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε στην Ακρόπολη».
Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της.
Αλλά για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό συμβάν στην ιστορία μου.
Η μάνα μου...


Πηγή: Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας

Τζένη Ντεστάκου

Μετακίνηση 6 2η


Μια βροχούλα  έπεσε χθες,   για να φτιάξει μόνο ένα ουράνιο τόξο.Γεννητούρια στον κάμπο Ο Προφήτης Ηλίας στο βάθος

Δώδεκα μοναδικές ταινίες από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΡΤ δωρεάν


Πολλές ταινίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όμως αν ανήκετε στους σινεφίλ δύσκολα θα καταφέρετε να βρείτε μερικά αριστουργήματα, ιδίως των τελευταίων χρόνων. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΡΤ που άνοιξε τις πύλες της και μέχρι στιγμής έχει ανεβάσει δώδεκα εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να απολαύσετε με ένα κλικ εντελώς δωρεάν.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ

Η αίσθηση εγκλωβισμού και η αδυναμία διαφυγής αποτυπωμένη στους προφητικούς στίχους του διαχρονικού Κωνσταντίνου Καβάφη... 
Γιατί "ζηλεύουμε" τις βόλτες της Ρίνας στην ανοιξιάτικη Ερμιόνη...  
Καλό απόγευμα!
Τζένη Ντεστάκου 


ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ 

Κωνσταντίνος Καβάφης
Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,
με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,
λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε
για ν’ αποφύγουμε τον βέβαιο
τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί.
Κι όμως λανθάνουμε, δεν είν’ αυτός στον δρόμο·
ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα
(ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νιώσαμε καλά).
Άλλη καταστροφή, που δεν τη φανταζόμεθαν,
εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,
κι ανέτοιμους, που πια καιρός, μας συνεπαίρνει.
(1910-1911)

Μετακίνηση 6 1η

Τα Μαντράκια 


Στέλνουμε το μήνυμα θυμωμένα, που για μια βόλτα θα δίνουμε αναφορά και πάμε. 
Στη  διέξοδό μας.
Μετράμε χιλιόμετρα επανεκτιμώντας. 
Εμείς οι τυχεροί που έχουμε τη θάλασσα και τους κάμπους δίπλα μας.
Η  φύση στα καλύτερά της,   μπουμπουκιάζουν όλα,  μοσχοβολάνε κι αναρωτιέσαι αν ζούνε στην άγνοιά τους ή διαισθάνονται τον πανικό του πλανήτη.
Αν ναι το αντιμετωπίζουν ψύχραιμα.
Αυτό να κάνουμε κι εμείς.
Τα πώς και τα γιατί θα τα βρούμε.
Τώρα πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε. 
Να μην παγιδευτούμε  στο συναίσθημα  του φόβου και της καχυποψίας απέναντι στο διπλανό μας.

Γι αυτό αποφασίσαμε να  σας παίρνουμε μαζί στην καθημερινή  βόλτα μας, εσάς  που θέλετε αλλά δεν σας επιτρέπεται. 
Κρατώντας βέβαια τις αποστάσεις...


                                           Στο βάθος το Καταφύκι

Για την Πρ.Ε.Π. Ερμιόνης


Ρίνα Λουμουσιώτη