Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο Γιάννης και ο Σταμάτης Μήτσας στο Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας


Ο Γιάννης και ο Σταμάτης Μήτσας 

στο Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.)

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ανακοινώνουμε ότι εδώ και λίγες μέρες στο "1821 - Lexicon" του Κ.Ε.Ν.Ι. (Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας) του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα  Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας) περιλαμβάνονται τα λήμματα 159 και 160 που αφορούν στον Γιάννη και τον Σταμάτη Μήτσα, αντίστοιχα. (https://keni.panteion.gr/index.php/el/1821) 

Το "1821 - Lexicon" είναι μια πρωτοβουλία του Επίτιμου Καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας του ως άνω Πανεπιστημίου κυρίου Στέφανου Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε την καλοσύνη να επιμεληθεί και να αναρτήσει τα κείμενα. 

Πρόκειται για μια ακόμη δραστηριότητά μας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21. 

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την Ιστορικό κυρία Μαρίνα Τσιρτσίκου για τη συμβολή της.

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου


Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Φλαμίνγκο στις λιμνοθάλασσες στο Μετόχι


Η λιμνοθάλασσα Σαχτούρη ανήκει σε ένα σύμπλεγμα μικρών, αλλά σημαντικών για την ορνιθοπανίδα, παράκτιων υγρότοπων που απλώνονται διαδοχικά στην Ερμιονίδα δυτικά από την περιοχή Μετόχι. Στα δυτικά της και μετά από 550 μέτρα , βρίσκεται ο επόμενος υγρότοπος της Ερμιονίδας, η λιμνοθάλασσα Κουμπούρνα


Εκεί στις δυο λιμνοθάλασσες έχουν φωλιάσει,  κανείς δεν ξέρει για πόσο, δεκατέσσερα πανέμορφα 
φλαμίνγκο.
Γλιστράνε αθόρυβα πάνω στο νερό, βουτάνε, πετάνε μια στη μια λίμνη, μια στην άλλη.
Δείχνουν  ήσυχα και χαρούμενα.
Τύχη να μπορείς να  απολαμβάνεις αυτό τους το πέρασμα από τα μέρη μας.ΙΛΜΕ. Περί του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης

«Το ταφικό μνημείο της Ερμιόνης, κατάλοιπο της Ρωμαϊκής Εποχής και επομένως της ιστορίας της Ερμιόνης, κόσμημα στην είσοδο της πόλης, με την αναστήλωσή του θα εκφράζει αιώνια την ευγνωμοσύνη του. Και απ’ αυτή τη νέα του ζωή θα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θέση που του έδωσε η ιστορία αλλά και η φροντίδα ημών, των νεοελλήνων.»

            Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας με ανακοίνωση που εξέδωσε με δελτίο τύπου στις 23/12/2020 ότι η αναστήλωση του Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

            Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα κ. Αντωνίου το 2002 από τον τότε Δήμαρχο Ερμιόνης κ. Αν. Λεμπέση.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Βασίλης Γκάτσος: Πόντιση αγωγού πόσιμου νερού.


Όχι για μας!  Για Αίγινα πάει το νερό!


Άρχισαν τα έργα πόντισης του αγωγού νερού ΕΥΔΑΠ από Σαλαμίνα για Αίγινα. Το καλοκαίρι το έργο θα είναι έτοιμο και η Αίγινα μπαίνει στον πολιτισμό του Νερού.
Η φωτογραφία από βίντεο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Να υπενθυμίσω ότι η απόσταση της Πέρδικας Αιγίνης μέχρι τη χερσόνησο Μεθάνων είναι μόλις 7 χιλιόμετρα. Κάτι μου λέει ότι σε λίγα χρόνια Μέθανα, Τροιζηνία και Ύδρα θα έχουν νερό ΕΥΔΑΠ.

Βασίλης Γκάτσος

Έφτασαν στην Αργολίδα τα πρώτα 260 εμβόλια

Παρελήφθησαν τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού από τα Νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021. Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου έγινε υποδοχή του φορτηγού που τα μετέφερε με χειροκροτήματα από τους υγειονομικούς και τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Θοδωρή Βασιλόπουλο. Στο Ναύπλιο παρελήφθησαν 115 δόσεις και στο Νοσοκομείο Άργους 145,  ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε η Ιατρός  Παναγωπούλου και αφορά υγειονομικούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Ναυπλίου, Άργους, Λυγουριού και Κρανιδίου και των ΤΟΜΥ Ναυπλίου και Άργους. Το φορτηγό που μετέφερε τα εμβόλια συνοδευόταν από περιπολικό της Αστυνομικής διεύθυνσης Αργολίδας.

Photos: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

htnotospress

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: ΕΚΠΑ: 21 ομιλίες για το 21

 


 Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης


Θέμα: «ΕΚΠΑ: 21 ομιλίες για το 21»

Το ΙΛΜΕ έχει την ιδιαίτερη χαρά να γνωστοποιήσει το πρόγραμμα του κύκλου διαδικτυακών ομιλιών, το οποίο οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με τίτλο «21 ομιλίες για το 21». Το προαναφερόμενο πρόγραμμα μάς απέστειλε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Όλγα Κατσιαρδή. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Κατσιαρδή ήταν προσκεκλημένη του ΙΛΜΕ και πραγματοποίησε διάλεξη στην ιστορική αίθουσα του Μουσείου στις 3-3-2018 με τίτλο «Έλληνας, Γραικός, Ρωμιός. Από τις αυτοκρατορίες στο έθνος – κράτος». Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερα για την εκδήλωση στην ιστοσελίδα του ΙΛΜΕ. 

Η κα Κατσιαρδή θα ανοίξει τον κύκλο των 21 διαδικτυακών ομιλιών του ΕΚΠΑ. 

Ανάμεσα στους διαπρεπείς πανεπιστημιακούς ομιλητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις διαλέξεις τους θα θέλαμε να εστιάσουμε στον κ. Ευριπίδη Γαραντούδη, καθηγητή του ΕΚΠΑ, τον οποίο είχε προσκαλέσει το ΙΛΜΕ και θα παρουσίαζε στις 14-3-2020 διάλεξη στην Ερμιόνη με θέμα «Ο Μακρυγιάννης στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ου αιώνα.» Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΙΛΜΕ. Δυστυχώς η συγκεκριμένη εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί φέτος.

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική: Δελτίο τύπου

     


Σήμερα όλοι νιώσαμε ένα μεγάλο κενό μέσα στην ψυχή μας. Νοσταλγήσαμε περισσότερο από ποτέ, την ζωή μας, όπως την ζούσαμε πριν την πανδημία. Αφορμή στάθηκε η σημερινή γιορτή των Θεοφανείων, η μεγάλη ετήσια χριστιανική γιορτή της βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Σε αυτό τον τόπο τα Θεοφάνεια και ο αγιασμός των υδάτων θεωρείται μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ενασχόληση  με την θάλασσα. Σε αυτόν τον τόπο πιστεύουμε στα έθιμα. Τα έθιμα ωφελούν την ψυχή. Αρκεί να βρεθεί κανείς στο πνεύμα των πατροπαράδοτων συνηθειών για να αντλήσει δύναμη. 

Τάσος Γ. Λάμπρου ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣΚρανίδι, 6/01/2020


ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Ακόμη ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, άρα συνεχίζονται οι δύσκολες και δυσάρεστες συνθήκες που μας κληρονόμησε ο προηγούμενος χρόνος.

Τώρα αν κάποιος ή κάποιοι αναζητήσουν τι θα τους προσφέρει το νέο έτος, τα στοιχήματα είναι πολλά, οι προσδοκίες επίσης πολλές και οι προκλήσεις μπροστά μας.

Προσωπικά καταθέτω 5 σημαντικές προκλήσεις.

Α) Πρώτη πρόκληση που ταυτόχρονα είναι και μία δυνατή ευχή, να κερδίσουμε το στοίχημα της υγείας και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το φαινόμενο της πανδημίας. Η Ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της έδειξε υπευθυνότητα, τήρησε το πρωτόκολλο των υγειονομικών κανόνων και προσαρμόστηκε γρήγορα στην νέα πραγματικότητα. Μία Ελληνική κοινωνία που επέδειξε σοβαρότητα και πολλές φορές ήταν μπροστά από την ηγεσία της ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή της Προέδρου του ΙΛΜΕ προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης

Ερμιόνη 05-01-2021

Προς κ. Ιωσήφ Γανώση, 

Πρόεδρο Κοινότητας Ερμιόνης

Κύριε Πρόεδρε

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο τις ευχαριστίες, που αποδώσατε ως Πρόεδρος της Κοινότητας της Ερμιόνης, αναλυτικότατα και ονομαστικά προς όλους, όσοι σας απέστειλαν εορταστικές ευχές εντύπως ή ηλεκτρονικά. 

Στις ευχαριστίες αυτές δεν συμπεριλάβατε και το ΙΛΜΕ, το οποίο απέστειλε τις ευχές του εντύπως τόσο σε εσάς όσο και σε όλους τους συμβούλους της Κοινότητας Ερμιόνης, μέσα από ένα κείμενο ενταγμένο στο ιστορικό πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Όταν επιλέγετε να είστε τόσο αναλυτικός στην απόδοση ευχαριστιών, θα πρέπει να είστε και εξίσου προσεκτικός ώστε να μην υποπίπτετε σε παραλείψεις. Εκτός και αν δεν αντιληφθήκατε  ότι το κείμενο του ΙΛΜΕ εμπεριείχε και ευχές.

Ειλικρινά, ουδέποτε θα έγραφα δημοσίως αυτήν την επιστολή αν πραγματικά πίστευα ότι η μη απόδοση ευχαριστιών από έναν κοινοτάρχη προς έναν ιστορικό σύλλογο, έγινε εκ παραδρομής. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και είναι ανθρώπινο, συγχωρητέο και άνευ σημασίας. 

Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου με τους νέους της Ερμιόνης που θα συμμετείχαν στο έθιμο των Θεοφανείων “Γιάλα – Γιάλα”


Κρανίδι, 05.01.2021

Δελτίο Τύπου

Στην τηλεδιάσκεψη με θέμα το Ερμιονίτικο έθιμο "Γιάλα - Γιάλα" που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά, συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο και τους νέους που υπό άλλες συνθήκες θα πραγματοποιούσαν το έθιμο αυτό, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ερμιόνης, Ιωσήφ Μερτύρης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π., Δαμιανός Κουτούβαλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, Ιωσήφ Γανώσης. 

Ο Δήμαρχος αφού ευχήθηκε Υγεία και κάθε καλό για το Νέο Έτος στους συμμετέχοντες, ανέφερε μεταξύ άλλων επί του θέματος : 

"Γνωρίζω πολύ καλά την προσμονή σας να" παραλάβετε τη σκυτάλη" για να συνεχίσετε κι' εσείς με την σειρά σας ένα έθιμο που έχει μια πλούσια και ιστορική παράδοση.

Μια παράδοση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. 

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ: ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

                     

 

Αγαπητοί Συνδημότες , η Κοινότητα μας οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά καθ΄ όλη την περίοδο  των Χριστουγεννιάτικων εορτών δεχτήκαμε και δεχόμαστε δεκάδες ευχές για την καινούργια χρονιά  του 2021 και παράλληλα ευχαριστίες και συγχαρητήρια για το εορταστικό πρόσωπο της αγαπημένης μας πατρίδας Ερμιόνης

Με δεκάδες τηλεφωνήματα  – μηνύματα και e mails αποτύπωσαν και αποτυπώνουν παρά το σκιερό κλίμα που έχει διαμορφώσει η πανδημία με τα μέτρα απαγόρευσης και προστασίας τον ενθουσιασμό μιας πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας για την προσπάθεια και  το έως σήμερα έργο της Κοινότητας μας

Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά  και πολλές φορές συγκινητικά σας λόγια και σας υποσχόμεθα ότι παρά τις οποιοσδήποτε δυσκολίες εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κρατώντας ψηλά το λάβαρο της “Ερμιόνης Πολιτεία” τις κορυφές της πολιτιστικής μας παράδοσης

Ακόμα ένας θάνατος από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Αργολίδα


Ο πρώτος θάνατος για το 2021 από επιπλοκές του κορωνοϊού καταγράφεται σήμερα στην Αργολίδα, ύστερα τους δυο θανάτους των ηλικιωμένων γυναικών που σημειώθηκαν στο τέλος του 2020.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο 75 χρονών από το Ναύπλιο που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προσβεβλημένος από τον ιό και με υποκείμενα νοσήματα.

Ο 75χρονος κατέληξε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου

argolikeseidhseis