Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι παππούδες της Ερμιόνης

Ένα από τα ηλικιωμένα ζευγάρια που κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο στο Μπίστι.
toposentosblog 
Ήταν από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα στην Ερμιόνη: οι ηλικιωμένοι κυκλοφορούν, δε μένουν στις αυλές και στα καφενεία. Στις βόλτες μου στο Μπίστι, στο διπλανό δάσος, συναντώ αρκετά άτομα της τρίτης ηλικίας που κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο. Από την αρχή πρόσεξα κάποιες κυρίες που περπατούν φλυαρώντας και κάποια ηλικιωμένα ζευγάρια που βαδίζουν αργά. Σύντομα κατάλαβα πως οι βόλτες τους ήταν καθημερινές. Αν και αρχικά νόμιζα πως είναι τουρίστες -υπάρχουν ακόμα αρκετοί αυτή την εποχή- περνώντας από δίπλα τους, άκουσα πως μιλούσαν ελληνικά.

"Πνευματικές Συναντήσεις στην Ερμιονίδα" 2η Συνάντηση - Παράσταση "Όνειρο στο κύμα - Έρως Ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 – ΩΡΑ : 19.00 – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ARTίκι
Σεμινάριο
Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ : Δήμος Αβδελιώδης

ΘΕΜΑ : «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως  ρυθμιστής της σημασίας του νοήματος»

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει τη μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια. «Η βάση της μεθόδου μου-για κάθε κείμενο που πρόκειται να παρασταθεί δημόσια είτε σύγχρονο είτε σε κάποια άλλη μορφή της ελληνικής γλώσσας,- είναι η ανακάλυψη πως ο παράγων που ρυθμίζει τη σημασία και το νόημα μιας λέξης ή μιας φράσης κατά την εκφορά της, δεν είναι οι καλές μας προθέσεις, ούτε η παρόρμηση, ούτε καν τα συναισθήματα και το πάθος μας, αλλά ο λογικά, και συγχρονικά ελεγχόμενος τρόπος αυτής της εκφοράς. Κάθε τέτοιο κείμενο λοιπόν προορισμένο να απαγγελθεί είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί πιστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας ερμηνείας μπορεί να αναδείξει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του και από τις δικές μας προσδοκίες. Αν ο σκοπός κάθε έντεχνου έργου είναι η βαθειά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας μεγάλης η μιας μικρής αλήθειας, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.»
                                                                    
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 – ΩΡΑ : 20.00 – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ARTίκι
Είσοδος : 10 €
Κρατήσεις : 698 698 2224


Ένα αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Η Ουγγαρία καταστρέφει όλα τα χωράφια καλαμποκιού της Μονσάντο

Η Ουγγαρία έλαβε μια τολμηρή στάση έναντι του βιοτεχνολογικού γίγαντα Monsanto και της γενετικής τροποποίηση με την καταστροφή 1000 στρεμμάτων καλαμποκιού που βρέθηκαν να έχουν καλλιεργηθεί με γενετικά τροποποιημένους σπόρους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουγγαρία Lajos Μπόγκναρ. Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία είναι μια χώρα όπου απαγορεύονται οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι. Σε μια παρόμοια στάση απέναντι στα γενετικώς τροποποιημένα συστατικά, το Περού έχει περάσει επίσης μία 10ετη απαγόρευση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

Σχεδόν 1000 στρέμματα καλαμποκιού που βρέθηκαν να έχουν έδαφος με γενετικά τροποποιημένους σπόρους έχουν καταστραφεί σε όλη την Ουγγαρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός του Υπουργείου

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Θα με δικάσει


Από τη συναυλία "Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο" που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2011 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Ζακυνθινός μουσικός και συνθέτης Δημήτρης Λάγιος - που έφυγε

Τι σημαίνει βιομηχανία.

Μία καθετοποιημένη Χαλυβουργία δεν χρειάζεται χώρο πάνω από 1000 στρέμματα για να παράγει προϊόντα αξίας 5 δις ευρώ. Δηλαδή 10 φορές περισσότερη αξία από το λάδι που παράγει όλη η Ελλάδα. Παρ΄ όλα αυτά η προστιθέμενη αξία είναι μικρή.
Ένα εργοστάσιο σχετικά καθετοποιημένο που βγάζει ακριβά κινητά σε ίδια έκταση θα έβγαζε προϊόντα 20 δις ευρώ. Η προστιθέμενη αξία πολύ μεγάλη. Στην Χαλυβουργία προσθέτουν αξία kyr;ivw τα μηχανήματα, στα κινητά η γνώση, η έρευνα, η καινοτομία, όλα άυλα προϊόντα της καλής εκπαίδευσης. Χρησιμότατα και τα δύο.
Αριστερά που μισεί τα εργοστάσια είναι αντεργατική, δηλαδή δεν έχει νόημα ύπαρξης. Η εργατική τάξη κάνει την Αριστερά και όχι το ανάποδο.
Χώρα που τα θέλει όλα κρατικά είναι υπό ..... σταλινική κατοχή νομεκλατούρας, όπως η ιστορία έδειξε.
Χώρα που τα θέλει όλα ιδιωτικά δεν θα έχει έργα κοινής ωφελείας, και καμιά κοινωνική μέριμνα. Εδώ δεν έχουμε ούτε ιστορικό παράδειγμα.
Άρα κάθε χώρα με το μείγμα που ταιριάζει στην παράδοσή της και στα όνειρά της.
Όμως χώρα χωρίς εργοστάσια σε αλληλεξάρτηση με το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι και θα παραμένει χώρα φτωχή.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

23 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των 76 ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο (15 στη Αργολίδα)

Στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη η δημοπρασία για την αποκατάσταση 76 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων οι 15 βρίσκονται στη Αργολίδα.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 23.217.317,76 ευρώ και έχουν συμπεριληφθεί όσοι επίσημα στάλθηκαν στην Περιφέρεια από το ΥΠΕΚΑ (από το μητρώο του). Πρόκειται για 12 ΧΑΔΑ στην Κορινθία, 15 στη Λακωνία, 18 στην Μεσσηνία, 16 στην Αρκαδία και 15 στη Αργολίδα.
Η δημοπρασία θα γίνει στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας. Η προθεσμία του έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, είναι 6 μήνες.
Η Οικονομική Επιτροπή σε πρόσφατη συνεδρίαση της ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της αποκατάστασης των 76 ΧΑΔΑ, όπως αυτά συντάχθηκαν και ελέγχθηκαν από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και θεωρήθηκαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τώρα βέβαια προκύπτει το ερώτημα πως δίνουν λεφτά για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διεργασίες για τη διάδοχη κατάσταση(τοποθεσία απόθεσης απορριμάτων και μπαλοποιητών)...!!!
argolikeseidhseis 

Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Σχετικά με τη μειώση της τιμής της μονάδας του νερού στη Δημοτική Ενότητα Ερμιόνης αναδρομικά



Δ.Ε.Υ.Α. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 
ΚΡΑΝΙΔΙ, 05-03-2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι μετά από ερώτημα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. προς την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) λάβαμε τη συνημμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – Δικηγόρου Αθηνών Πάνου Ζυγούρη. Στη γνωμοδότηση αυτή αναφέρεται ότι είναι δυνατή η λήψη απόφασης από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για την εξίσωση των τελών ύδρευσης σε ολόκληρη την εδαφική περιφέρεια της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., δηλαδή στο Δήμο Ερμιονίδας αλλά η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ για το μέλλον και μόνο. Τυχόν πρόβλεψη σε αυτή περί αναδρομικής ισχύος θα είναι μη νόμιμη. Συνεπώς η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. δεν μπορεί να μειώσει την τιμή της μονάδας του καταναλισκόμενου νερού στη Δημοτική Ενότητα Ερμιόνης αναδρομικά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

 deyaer

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΕΤΗ;



Του Δημήτρη Τουτουντζή

Αρετή είναι η συνειδητή ενέργεια των ανθρώπων, όταν αυτή γίνεται σύμφωνα προς τις απαιτήσεις των νόμων της ανθρώπινης φύσεως και όταν εναρμονίζεται προς τους νόμους των ψυχών τους, προς τους νόμους της φύσεως και του περιβάλλοντός τους. (Σ. Νάγος).

    Ξεκινώντας από τον αρχαίο κόσμο και μάλιστα από τους σοφούς προγόνους μας, Αρετή είναι η ηθική τελειότητα, η πραγμάτωση του αγαθού στη ζωή του ανθρώπου με τον αγώνα που διεξάγει και τον κόπο που καταβάλλει.

    Κατά τον Πλάτωνα, η αρετή είναι ομορφιά και υγεία της ψυχής, ενώ η κακία είναι αρρώστια, ασχήμια και αδυναμία. Κατά τον Ισοκράτη, κανένα απόκτημα δεν είναι τόσο σεβαστό και τόσο ασφαλές όσο η αρετή. Ο Πλάτων έλεγε ακόμη, όλο το χρυσάφι που βρίσκεται πάνω στη γη και κάτω από αυτή δεν έχει την αξία της αρετής.

    Ιδανικό λοιπόν η αρετή για τον άνθρωπο κατά τους αρχαίους. Σκοπός ζωής. Πολύτιμο απόκτημα, το οποίο όμως προϋποθέτει τον αγώνα και τον κόπο, που οι άνθρωποι χρειάζεται να καταβάλλουμε. Ο Αριστοτέλης διακήρυσσε: Αρετή που γίνεσαι κτήμα στο γένος των ανθρώπων έπειτα από πολλούς μόχθους, εσύ είσαι το

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής της ιστορίας.



Του Γιάννη Λακούτση

Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, ήταν  μηχανικός, φυσικός μαθηματικός και ένας εκπληκτικός εφευρέτης. Δεν είναι τυχαίο που σώζεται ολόκληρο σχεδόν το έργο του, αποτέλεσμα του θαυμασμού που ένοιωθαν γι αυτόν οι αμέτρητοι αντιγραφείς του ( Έλληνες, Άραβες, Ρωμαίοι κ. α). Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια μεταξύ 1ου π.Χ. και 1ου μ.Χ. αιώνα. Διεύθυνε  την Ανωτάτη Τεχνική  Ελληνική Σχολή  η οποία θεωρείται  το πρώτο συστηματικό πολυτεχνείο του κόσμου. Είναι ο πρώτος που διατύπωσε τη φράση: « μερικοί χρησιμοποιούν τον υδράργυρο αντί του ύδατος, δια την επιφοράν πιέσεως». Στο βιβλίο του «Πνευματικά»,εδώ,  ο Ήρων  ο Αλεξανδρεύς, περιγράφει εκτός από απλές κατασκευές και πολλές άλλες σύνθετες, που εκτελούσαν με διάφορους τρόπους αυτόματες λειτουργίες. Οι κατασκευές αυτές ήταν μηχανισμοί, «οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την πίεση του ύδατος και τον διαστελλόμενο από την θερμότητα αέρα, για να προκαλέσουν αυτοκίνηση και παραγωγή ήχων». Ανάμεσα στους εβδομήντα οκτώ αυτοματισμούς, που περιγράφει και αποτελούν μια εξαιρετική εφαρμογή όλων των τότε γνωστών αρχών των Φυσικών Επιστημών, είναι και το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη η αγιαστήριον.
Το  αγιαστήριον ήταν μια κατασκευή αυτόματης λήψης αγιασμού. Βρισκόταν έξω από κάθε ναό και λειτουργούσε με τη ρίψη νομίσματος. Ο πιστός έριχνε το νόμισμα σε μια υποδοχή  και αυτό με τη σειρά του έπεφτε πάνω στο δίσκο ενός ζυγού, ο οποίος εκτρεπόταν ανοίγοντας μια κωνική βαλβίδα. Η βαλβίδα επέτρεπε τη ροή νερού ποσότητας αντίστοιχης του βάρους του νομίσματος.  Το αγιαστήριον, λοιπόν, ήταν μια αυτόματη κατασκευή του 70 μ.Χ.; προπομπός όχι μόνο των σύγχρονων αυτόματων μηχανών πώλησης, εδώ, αλλά και των μελλοντικών, γιατί το μέλλον είναι εδώ .


( Δείτε τη λειτουργία της συσκευής στο 36:32)

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Είσαστε σίγουροι ;;;

"Όσα συνέβησαν στον Σταυρό Διδύμων στο χώρο του δεματοποιητή, έχουν πλέον με το πιο επίσημο τρόπο χαρακτηρισθεί ως περιβαλλοντική ζημιά."

Ο επίσημος τρόπος μιλάει για ενδεχόμενη ζημιά, δηλαδή αφού βάζουμε απορρίμματα στο έδαφος, άρα ρυπαίνουμε. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.
Όταν οι υπαίτιοι πάνε στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους θα ζητήσει από τους κατήγορους της δημόσιας αρχής τον ακριβή προσδιορισμό της περιβαλλοντικής ζημιάς. Δηλαδή μετρήσεις τεκμηριωμένες από πιστοποιημένα εργαστήρια, έκταση και μέγεθος ζημίας. Τέτοια δεν αναφέρει ο επίσημος τρόπος. Οι επιθεωρητές θα μασάνε τα λόγια τους πόσο μάλλον που ούτε ένα μάρτυρα δεν θα έχουν που αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα να έπαθε ζημιά..... εκ της περιβαλλοντικής ζημιάς. Αντίθετα το έγγραφο αποφεύγει να καταγράψει οποιαδήποτε τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής ζημίας. Τα γενικά συμπεράσματα του τύπου "ως εκ τούτου μολύνθηκε ο αέρας, τα νερά η θάλασσα, έπαθε η υγεία των ανθρώπων από διοξίνες" δεν πιάνουν στα δικαστήρια. Θα αθωωθούν όλοι ως πρόξενοι περιβαλλοντικής ζημιάς (κανένας δεν καταδικάζεται για κάτι παντελώς αόριστο χωρίς τεκμηρίωση) και θα μπουν μόνο πρόστιμα στον υπεύθυνο ΦΟΣΔΑ για μη εφαρμογή όρων και άρθρων της ΜΠΕ, που μετά από πλήθος ένδικων μέσων θα πληρωθούν μετά από 7 χρόνια.
Άλλο δε είναι η αποκατάσταση του χώρου σύμφωνα με τη σχετική μελέτη και άλλο η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Αν η τεκμηριωμένη ζημιά είναι ότι το υπόγειο νερό μιας μεγάλης έκτασης είναι ακατάλληλο για χρήση ως πόσιμο και για άρδευση πρέπει ο υπαίτιος να αποζημιώσει όλους τους θιγόμενους.

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι είναι αυτές οι υποθέσεις. 

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Αποδοχή αιτήματος του Σωματείου μας για την περιβαλλοντική αποκατάσταση στο Σταυρό Διδύμων απο το ΥΠΕΚΑ

Οσα συνέβησαν στον Σταυρό Διδύμων στο χώρο του δεματοποιητή , έχουν πλέον με το πιο επίσημο τρόπο χαρακτηρισθεί ώς περιβαλλοντική ζημιά .
Με συνεπείς ενέργειες του Σωματείου μας ανοίγει ο δρόμος για την «πραγματική αποκατάσταση του χώρου» , ταυτοποιούνται οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι που θα λογοδοτήσουν εκεί που ορίζουν οι νόμοι της χώρας.
Το Σωματείο θα παρακολουθήσει το θέμα, ωστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν απόλυτα αυτα που διατάσσει η απόφαση  , και ο χώρος θα αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να αποτελει απειλή για την υγεία των πολιτών και του  περιβάλλοντος .
Το Δ.Σ

Η απόφαση

Σχετικά με τους Λογαριασμούς Ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας


Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Ερμιονίδας σχετικά με τους λογαριασμούς ύδρευσης:
"Όπως είναι γνωστό η νέα διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας (Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.) απέστειλε στην Τοπική Κοινότητα Ηλιοκάστρου τους λογαριασμούς του νερού για τα τρία προηγούμενα έτη (2012, 2013, 2014).
Και αυτό διότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (επί Δημαρχίας του κ. Καμιζή) κατά το διάστημα αυτό, για λόγους τους οποίους δεν έχει δημοσιοποιήσει και συνεπώς δεν γνωρίζουμε, δεν είχε αποστείλει λογαριασμούς νερού κατά τη διάρκεια των προαναφερομένων ετών.
Οι κάτοικοι του Ηλιοκάστρου πλήρωσαν τελευταία φορά λογαριασμούς για το νερό που κατανάλωσαν το 2011 με τιμή 0,35 € ανά κυβικό μέτρο και έκτοτε δεν έχουν ξαναπληρώσει διότι όπως αναφέραμε παραπάνω δεν είχαν αποσταλεί οι αντίστοιχοι λογαριασμοί.

Εξ αρχαιοτάτων χρόνων

ΕΝΑ είναι το ρητό και μία η ρήση:

Του Βασίλη Γκάτσου
Άμα δανείζεσαι πέρα από τις δυνάμεις σου είσαι από κάτω.
Όσο ζητάς περισσότερα ανεβαίνει το επιτόκιο λόγω ρίσκου και κάποτε ο δανειστής σου θα σου πάρει και τα σόβρακα.
Από ένα σημείο και πέρα ο δανειστής σου θα εστιάσει κινήσεις για να στα φάει όλα.
Αυτήν την αλήθεια που την ξέρουν και τα μικρά παιδιά δεν την ήξερε η νυν Κυβέρνηση; Δεν ήξερε ότι όλη η χώρα και όχι μόνον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι για πολύ χρόνο στημένη με την κάννη στο σβέρκο;
Όταν κάθε τόσο ακούγαμε για αγορές φρεγατών, αεροσκαφών κ.λ.π. δεν ήταν ανταμοιβή κράτους προς κράτος που διαμεσολάβησε να ξαναπάρουμε δανεικά; Γιατί μας δάνειζαν; Για να είμαστε ..... οι από πάνω;
Το εθνικό ύμνο δεν έμαθαν στο σχολιό; Δεν είν' εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλή; Ούτε οι θύρες στο εξωτερικό αλλά ούτε και στο εσωτερικό.
Δεν υπάρχουν συνωμοσίες, συμφέροντα * υπάρχουν όχι μόνον

Η ΙΣΤΟΡΙΑ Του ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Η ιστορία του Ισθμού της Κορίνθου

 
του Γεωργίου Ν. Φασιλή
  Στην αρχαιότητα η Κόρινθος λόγω της σπουδαίας γωγραφικής της θέσης ήταν μεγάλο ναυτικό και εμπορικό κέντρο. Η μεταφορά των εμπορευμάτων από το Κορινθιακό στο Σαρωνικό ή αντίστροφα, γινόταν δια ξηράς με πολύ δυσκολία και ο Περίανδρος (ένας από τους Επτά Σοφούς και τύρρανος της Κορίνθου) κατασκέυασε τον περίφημο "δίολκο", ένα πλακόστρωτο διάδρομο, ντυμένο με ξύλα που γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής αλειμμένα με λίπος και περνούσαν από τη μια θάλασσα στην άλλη, ενώ τα εμπορεύματα μεταφέρονταν με υποζύγια. Για το "πέρασμα" αυτό, τα πλοία πλήρωναν πανάκριβα "διόδια" που ήταν και το πιο σημαντικό έσοδο της Κορίνθου.
Αργότερα ο Περίανδρος (602π.χ) σκέφτηκε τη διάνοιξη "θαλάσσιας οδού", γρήγορα όμως εγκατέλειψε το σχέδιο του λόγω των τεράστιων τεχνικών δυσκολιών  εκτέλεσης του έργου.
Τρεις αιώνες μετά, (307 π.χ)., ο Δημήτριος ο Πολιορκητής επιχείρησε να υλοποιήσει  αυτός το τολμηρό σχέδιο της διάνοιξης, αλλά

Πόλεμος της Γερμανίας κατά της Ελλάδος



Κάθε άνθρωπος οφείλει να υπερασπίζεται την Ιστορία. Όμως με την εξέλιξη των κοινωνιών εις την σύγχρονη εποχή κανείς άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το απόφθεγμα του Μαρξ, ότι οι άνθρωποι δημιουργούν μεν τη δική τους ιστορία, όχι όμως κάτω από τις συνθήκες της δικής τους επιλογής.
Ως γνωστόν, η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από πολεμικές συγκρούσεις. Από την ευρωπαϊκή ήπειρο ξεκίνησε η μάστιγα της Αποικιοκρατίας με την οικονομική αφαίμαξη και καταστροφή δεκάδων εθνών και πολιτισμών, αλλά και οι 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι οι οποίοι αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Η ήττα της Γερμανίας και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των 2 Υπερδυνάμεων, αλλά και η απειλή των πυρηνικών όπλων έφερε εις την Ευρώπη, εξ ανάγκης,  μία περίοδο ειρήνης. Η μακροβιότερη εις την ιστορία της Ευρώπης.

Όμως η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι της Ελλάδος και

Γεώργιος Γαβρήλος: Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για τις κακοτεχνίες του έργου οδοποιίας στην Ε.Ο. Λυγουριού- Κρανιδίου στο ύψος της Τραχειάς



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς 

1. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

2. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Θέμα: Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για τις κακοτεχνίες του έργου οδοποιίας στην Ε.Ο. Λυγουριού- Κρανιδίου στο ύψος της Τραχειάς και τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση της ζημιάς του οδοστρώματος.

Στην Επαρχιακή Οδό Λυγουριού- Κρανιδίου στο ύψος της Τραχειάς, διαπιστώνονται εκτεταμένες ρηγματώσεις κατά μήκος του οδοστρώματος. Είναι προφανές ότι οι ρηγματώσεις αυτές οφείλονται σε ανάλογες μετακινήσεις του υποκείμενου εδάφους. Οι μετακινήσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα. Το αίτιο, είναι ένα σε εξέλιξη, όπως φαίνεται, γεωλογικό φαινόμενο.
Πριν από λίγα (3-5) χρόνια, εκτελέστηκαν στην περιοχή εκτεταμένα και πολυδάπανα τεχνικά έργα προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος, ότι τα έργα αστόχησαν.
Η παραγωγή μελετών με άρτια και επιστημονικά κριτήρια, όπως και η

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ποιος Δρόμος της Αριστεράς κύριε Κοδέλα;

Του Βασίλη Γκάτσου

Ένα μόρφωμα της Αριστεράς με 4% γίνεται Κυβέρνηση και συμπράττει γι' αυτό με ένα μόρφωμα της Δεξιάς κοινής κατεύθυνσης: Να διαγράψουν τους Μνημονιακούς νόμους.
Παίρνουν την εξουσία λόγω οργής του λαού και ανικανότητας των προηγουμένων. Διαπιστώνουν το ανέφικτο των υποσχέσεών τους και κρατούν την εξουσία ακολουθώντας άλλο δρόμο  που δεν έχει σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Και καλά κάνουν, όπως άριστα θα πράξουν αν δουν τα σκουρότερα να συμπράξουν με τη ΝΔ για να κάνουν μια νέα προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Όχι οικουμενικές κ.λ.π. αλλά έντιμη συνεργασία με στόχο την Ανασυγκρότηση της χώρας και την Ανάπτυξή της με δικαιοσύνη. Και καλά θα κάνουν αφού δεν μπορούν μόνοι τους.

Δρόμος όμως της Αριστεράς δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο ψηφοφόροι. Κανένα κύμα λαϊκής έμπρακτης θέλησης

Διαδήλωση 2000 εργαζομένων και άλλα......

Του Βασίλη Γκάτσου
Κατά των διαφαινομένων αποφάσεων της φιλεργατικής (;;;) κυβέρνησης για το κλείσιμο του συγκροτήματος παραγωγής χρυσού, μολύβδου, ψευδαργύρου.
Πού; Ουσιαστικά στον ευρύτερο χώρων των μεταλλείων Κασσάνδρας όπου γενεές επί γενεών δούλευαν σε μεταλλεία.

Υπάρχουν ΜΠΕ και ΑΕΠΟ που προστατεύουν το περιβάλλον. Ο έλεγχος γίνεται από το Κράτος. Άρα στο χέρι του Κράτους είναι να προστατεύσει το περιβάλλον. Πέραν αυτού, οι περιβαλλοντικοί όροι δεν είναι κάτι το στατικό. Η κάθε εταιρεία δεσμεύεται να εφαρμόζει τις κάλλιστες τεχνολογίες που προστατεύουν το περιβάλλον, είτε με δική της πρωτοβουλία, είτε με περιβαλλοντικούς  νέους όρους που επιβάλλει το κράτος να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρόνο. Και μερικές φορές μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ. Σήμερα ένα εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας για να σταθεί περιβαλλοντικά στο χώρο του, επενδύει το 1/3 των κεφαλαίων για προστασία περιβάλλοντος και όχι για τις λειτουργίες του εργοστασίου.

Ξεθάβουν την Λάρκο η οποία έχει καταπιεί δημόσιο χρήμα όσο καμία άλλη εταιρία.... σαν πρότυπη δημόσια μονάδα παραγωγής (πάρκιν στελεχών λέγεται στην πιάτσα). Όλοι οι κάπως γνωρίζοντες τα πράγμα ξέρουν ότι τα μεταλλεύματα νικελίου είναι πλέον πολύ φτωχά και η μέθοδος της πυρομεταλλουργίας (υψικάμινοι) μπαίνει μέσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ερώτηση για τη δέσμευση των αποθεματικών ΟΠΕΚΕΠΕ



ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                
Ναύπλιο, 4 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ανδριανός με βουλευτές ΝΔ: Ερώτηση για τη δέσμευση των αποθεματικών ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός συνυπέγραψε με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 293/27-2-15) για την δέσμευση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι η παραπάνω απόφαση επιτείνει τους φόβους των αγροτών για την μετάθεση στο άγνωστο των δικαιούμενων πληρωμών, που βρίσκονται σ’ εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας κυριολεκτικά οικονομική ασφυξία στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ενόψει μάλιστα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, που αυτή απαιτεί.
Επιπλέον η απόφαση αυτή λαμβάνεται με διαδικασίες fast track αλλά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του οργανισμού. Η ασαφής διατύπωση περί «ποσών που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων» δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιες πληρωμές θεωρούνται άμεσες και ποιες όχι και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και αδιαφάνειας.
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι ευρωπαϊκές και εθνικές ενισχύσεις εντούτοις δεν προχώρησε στην ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος πληρωμών λέγοντας αόριστα ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνυπογράφοντες Βουλευτές ερωτούν πότε θα αποπληρωθούν οι καταβολές σε δικαιούχους του πρωτογενούς τομέα, αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και αν η παραπάνω Υπουργική Απόφαση για την δέσμευση των αποθεματικών του Οργανισμού είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ή δημιουργεί προϋποθέσεις επιβολής προστίμων από την ΕΕ αφού καταργεί εν μέρει την αυτοτελή λειτουργία του, πράγμα που απαγορεύεται κατηγορηματικά.

"Κίνηση Φορέων, Πολιτών και Συλλογικοτήτων ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ"


Την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, στις 6:00 μ.μ. στο "Ουρανοκατέβατο" (Όθωνος 7, Ναύπλιο), η "Κίνηση Φορέων, Πολιτών και Συλλογικοτήτων ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ" καλεί σε Γενική Συνέλευση για να συζητηθούν:

  1. Τα νέα δεδομένα μετά τις εκλογές γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων - αξιοποιήσεων δημόσιας γης και περιουσίας.

  1. Να οργανωθούν οι επόμενες δράσεις.

Καλούμε τον λαό της Αργολίδας, τις δημοτικές παρατάξεις, τους Συλλόγους και τους Φορείς να συμμετάσχουν ενεργά.

Κομμένες… ανάσες με ζητούμενη την αξιοπρέπεια

Άρθρο του Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Δρόμο της Αριστεράς του Σαββάτου 28/2.

Κομμένες… ανάσες με ζητούμενη την αξιοπρέπεια

Αν η αλήθεια είναι επαναστατική και αν αυτό που λείπει ανάμεσα στη σχέση του λαού μας με την πολιτική είναι η αλήθεια τότε πρέπει να έχουμε και το θάρρος να τη διατυπώνουμε αλλά και την επιμονή να την αναζητούμε.
Από την αρχή παγιδευμένοι
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε έναν πρωτόγνωρο καταιγισμό εξελίξεων κρίσιμο για την πορεία της χώρας. Η νέα ελληνική κυβέρνηση με το «καλημέρα» βρέθηκε μπροστά στην πίεση αναζήτησης μιας λύσης έως 28 Φλεβάρη και με την θηλιά της ρευστότητας από την ΕΚΤ να σφίγγει εκβιαστικά.
Σ’ αυτό το κλίμα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να καταφέρνει να ξανανιώσει αξιοπρέπεια ο λαός μας, λέγοντας κάποια πρώτα «όχι», θέτοντας βέτο σε δύο Eurogroup, αξιοποιώντας αντιθέσεις και θέτοντας ότι αυτή χώρα δε μπορεί να συνεχίσει με μνημόνια και λιτότητα.
Η κατάληξη, όμως, αυτού του κύκλου διαπραγμάτευσης ήρθε με την