Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Η απειθαρχία (απείθεια) των Κρανιδιωτών του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Από την τοπική ιστορία

Η απειθαρχία (απείθεια) των Κρανιδιωτών

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ένα από τα έγγραφα με τοπικό ενδιαφέρον που δημοσιεύονται στο «Αργολικόν Ιστορικόν Αρχείον» είναι και το υπ’ αριθμ. 65/25 Οκτωβρίου 1826Υπογράφεται από τον Πρόεδρο Ανδρέα Ζαΐμη και τα οκτώ μέλη τηςΔιοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος που εδρεύει στο Ναύπλιο και αποστέλλεται στον στρατηγό Δημήτριο Τζ(σ)ώκρη με καταγωγή από το Άργος. Σύμφωνα με τα ανωτέρω έγγραφο ο στρατηγός όφειλε να μεταβεί στο Κρανίδι συνοδεία διακοσίων (200) στρατιωτών, προκειμένου να εκτελέσει «μ’ όλα τα προσφυή δυνατά μέσα» τη διαταγή της Διοίκησης, καθώς οι Κρανιδιώτες αρκετό καιρό τώρα αρνούνταν να συμμορφωθούν με αυτή.Ειδικότερα ο Δημήτριος Τσώκρης διετάχθη:

1. Να λάβει από τους Κρανιδιώτες δεκαεπτά χιλιάδες (17.000) γρόσια, προερχόμενα, πιθανότατα, από προηγηθέντα έρανο,τα οποία οι Κρανιδιώτες δεν είχαν παραδώσει στον Γενικό Αρχηγό (Θεόδωρο Κολοκοτρώνη), ως όφειλαν.
2. Να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά των φονιάδων του Κοντόσταυλου στο Ναύπλιο, προκειμένου να δικαστούν από το Εγκληματικό Δικαστήριο.
3. Να ενεργήσει, ώστε εκείνοι που εισέπραξαν τα χρήματα από την πώληση του αλατιού της λίμνης της Θερμησίας και δεν τα παρέδωσαν στην Επιτροπή που στάλθηκε για τον σκοπό αυτό, να παρουσιαστούν άμεσα στη Διοίκηση. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι για να εκτελέσει το τρίτο μέρος της διαταγής μπορεί «να μεταχειριστεί όλα τα δυνατά μέσα».

Τέλος, η Διοίκηση αναγνωρίζει στον στρατηγό την ικανότητα και τη σωφροσύνη για την επιτυχή έκβαση των ανωτέρω σε σύντομο χρονικό διάστημα και «προ πάντων θέλει ανακαλέσει τους Κρανιδιώτας εις τα χρέη τους».

Τα γεγονότα αυτά δεν ήταν σπάνια κατά τη διάρκεια των επαναστατικών χρόνων, σύμφωνα με διασωθέντα έγγραφα και βιβλιογραφικές αναφορές. Πολλές φορές οι κάτοικοι περιοχών αλλά και ομάδες ατόμων ή και μεμονωμένα άτομα δεν συμμορφώνονταν με τις διαταγές της Διοίκησης. Τότε,προκειμένου να επιβάλλει τον «νόμο», η Διοίκηση έστελνε μικρά στρατιωτικά σώματα, με σκοπό την αποκατάσταση της τάξης

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών παρόμοια επεισόδια συμβαίνουν και στις μέρες μας, όταν για διάφορους λόγους δεν πειθαρχούμε και με ακραίους τρόπους εναντιωνόμαστε σε αποφάσεις και νόμους του Κράτους (φορολογικοί έλεγχοι, πληρωμή διοδίων, χώροι εναπόθεσης υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κ.λπ.).

Κατά την γνώμη μου, η κριτική σε τέτοιες περιπτώσεις όπως και οι νόμιμες αντιδράσεις είναι αναγκαίο να υφίστανταιαλλά έως εκεί... Διαφορετικά θα διαλυθούμε ως Χώρα.

Ά ν θ ρ ω π ο ι

υ π ά ρ χ ο υ ν !

Οι Δωρητές

Το VICE ερευνά το ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας η οποία υπολείπεται σημαντικά σε ποσοστά έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συναντά συγγενείς δωρητών, λήπτες οργάνων αλλά και ασθενείς σε λίστα αναμονής για μόσχευμα.
Έλλη Βασιλάκη 

2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναρρίχησης βράχου camp στο Καταφύκι

 


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ήθος, Πάθος, Τέχνη.

 Μίμης Παπαϊωάννου

 Στις καρδιές όλων μας, και ιδιαίτερα των ΑΕΚτζήδων παικτών του ΕΡΜΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ δεκαετίας 1960.

Φανέλα Νο 10.
 
Βασίλης Γκάτσος
Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ενεργοί Πολίτες Ερμιονίδας :ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

 Ενεργοί Πολίτες  Ερμιονίδας


 Τον  Σεπτέμβριο του 2022 ενημερωθήκαμε ότι ο  Ανάβαλος για πολλοστή φορά αναβάλλεται λόγω ανακοστολόγησης. Αγανακτισμένοι λοιπόν ως Ενεργοί Πολίτες της Ερμιονίδας πήραμε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε υπογραφές με αίτημα προς το Δήμο Ερμιονίδας για πόσιμο νερό σε όλη την επικράτεια του!

    Ευχαριστούμε θερμά τους 925 συνυπογράφοντες, όπως επίσης και την Πρωτοβουλία  Ενεργών  Πολιτών  Ερμιόνης για την στήριξη τους!


Αρ.Πρ :2202/2185

Ημ.Πρ: 14/3/23                                 

ΠΡΟΣ:ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ            

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ                                                                                                                                                                                                                              

      Ως Πολίτες της άνυδρης Ερμιονίδας στερούμαστε εδώ και δεκαετίες το πολυτιμότερο και αναγκαίο αγαθό για την επιβίωση μας , το πόσιμο νερό ! Στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας ,ρέει καθημερινώς μη πόσιμο, ακατάλληλο για χρήση , δύσοσμο και υφάλμυρο νερό. 

Επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ “κατ΄ επανάληψιν” Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη

 


Κρανίδι, 13.03.2023

Δελτίο Τύπου

Με τον δέοντα σεβασμό πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Μαρτίου 2023 στην Ερμιόνη οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γ΄ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση του 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, το οποίο εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα ομοψυχίας και συμφιλίωσης των Ελλήνων για τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα, θέτοντας τη βάση για το φιλελεύθερο και άκρως προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματος της Τροιζήνας.

Επισημαίνεται ότι η επέτειος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη έχει καθιερωθεί με το υπ΄ αριθμόν 20 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 54/Α΄/ 14.03.2022)  ως δημόσια εορτή τοπικής  σημασίας για την Ερμιόνη.

Οι Επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Μαρτίου στην ιστορική αίθουσα του Ιστορικού& Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.), στην οποία πραγματοποιήθηκε διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θανάση Χρήστου, με θέμα « Η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και παρακαταθήκες 100 χρόνια μετά». Το θέμα επελέγη λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ομώνυμη Συνθήκη.