Του Βασίλη Γκάτσου
Για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 60 βγήκαν ΚΥΑ, Προεδρικά Διατάγματα κ.λ.π. για να την καταστήσουν εφαρμόσιμη στα ελληνικά δεδομένα.
Το παρακάτω άρθρο 11 είναι από το Προεδρικό Διάταγμα 51 (βλέπε φωτογραφία). Για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων, επιφανειακών και υπογείων, απαιτείται η ποσοτική κατάστασή τους (όγκος, ροή, στάθμη) και η χημική (βιολογικό φορτίο, αγωγιμότητα, βαριά μέταλλα, ιόντα κ.λ.π.). Αυτό σημαίνει μετρήσεις και κατάλληλα όργανα μέτρησης. Όργανα, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν σήμερα εξαιρετικά και υπεραυτόματα.
Θα έπρεπε λοιπόν, αν όχι από το 2007, αλλά από το 2015 να είχε εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετρήσεων στη λεκάνη απορροής Αργολίδας και φυσικά της Ερμιονίδας που μας ενδιαφέρει άμεσα:
Στην Ερμιονίδα θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί όργανα μέτρησης όγκου, ροής και στάθμης στα τρία βασικά ρέματα: Ράδου, Καταφυκιού, Ρορού.
Δηλαδή ένα τμήμα της κοίτης έπρεπε να είχε διαμορφωθεί με τσιμέντο, ώστε να έχει συγκεκριμένη γεωμετρική τομή. Έπρεπε να είχε τοποθετηθεί όργανο αυτόματης συνεχούς μέτρησης ροής και στάθμης. Άρα θα ήταν με μεγάλη ακρίβεια, γνωστή η ποσοτική κατάσταση των υδάτων των ρεμάτων, συναρτήσει του χρόνου.
Δίπλα σ' αυτό το όργανο έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ένα όργανο συνεχούς χημικής ανάλυσης του νερού. Άρα θα ήταν με μεγάλη ακρίβεια, γνωστή η χημική κατάσταση των υδάτων των ρεμάτων, συναρτήσει του χρόνου.