Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Χριστιανικές εκκλησίες στην Ευρώπη αλλάζουν χρήση


Του Γιάννη Λακούτση
Το  1870  ανεγείρεται  μια  εκκλησία  αφιερωμένη  στον  Άγιο  Ιάκωβο,  στην  Ουτρέχτη  της  Ολλανδίας,  η  οποία  λειτουργεί  μέχρι  το  1991,  οπότε  και  οι  τελετές  σταματούν.  Για  μερικά  χρόνια  χρησιμοποιείται  είτε  ως  εκθετήριο  είτε  ως  χώρος  διεξαγωγής  εκδηλώσεων.  Το  2009  μετατρέπεται  σε  κατοικία  475 τ. μ. 

Στο  Άρνεμ  της  Ολλανδίας  λειτουργεί  ένας  μεγάλος  παιδότοπος.  Είναι  ο  άλλοτε  καθεδρικός  ναός  του  Αγίου  Ιωσήφ  του  Μνήστορος,  ένα  κτίσμα  για  1.000  πιστούς.  Σήμερα,  από  το  ιερό  ξεκινούν  εγκαταστάσεις  σκέιτμπορντ.                                   

Στο  Εδιμβούργο  ένας  άλλος  μεγάλος  ναός  έχει  μετατραπεί  σε  μπαρ,  με  το  όνομα  « Φρανκεστάιν».

Επιστολή Κρις Σπύρου στον Μάθιου Νίμιτς: «Οι προτάσεις σου είναι ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή»

Επιστολή στον Μάθιου Νίμιτς για το όνομα της Μακεδονίας, έστειλε ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας και επιφανής Ελληνοαμερικανός που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσαϊρ, Πρόεδρος του τοπικού Δημοκρατικού κόμματος, καθώς και επικεφαλής των εκλεκτόρων του Μπίλ Κλίντον.

Ακολουθεί η επιστολή:


Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2018
Αγαπητέ Μάθιου,

Επειδή γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια, ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου. Αυτή τη φορά γραπτώς.
Ξέρεις ότι ποτέ δεν έχω αμφισβητήσει την ικανότητά σου και την αποφασιστικότητά σου να είσαι δίκαιος ενδιάμεσος μεσολαβητής στη δύσκολη αναζήτηση μιας θεμιτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος του κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM).Πρέπει να ομολογήσω όμως, ότι οι τελευταίες δημόσιες προτάσεις σου σχετικά με μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, με εξέπληξαν.Όχι μόνο οι προτάσεις σου ήταν ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή, αλλά ήταν εντελώς ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσώπευαν τίποτα διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα.Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, με εκπλήσσει το γεγονός, ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια άμεσης εμπλοκής στη διαμάχη για την ονομασία της FYROM, δεν κατάφερες να συνειδητοποιήσεις ότι το ψευδο-μακεδονικό μόρφωμα, το οποίο αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 7 Απριλίου του 1993, ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), και με Σύνταγμα γεμάτο επεκτατικές διατάξεις και παράλογες εθνοτικές αξιώσεις, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρηνικά ή να ευημερήσει, με το 2% της σύνθεσης των κατοίκων του να είναι Μακεδόνες και το 98% να αποτελείται από την πρόσμιξη των κομμουνιστών νομάδων των Βαλκανίων, και τα σύνορα του να αγγίζουν την ιστορική αρχαία ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.

ΝΕΡΟ: Πράγματα σημαντικά και καθοριστικά για το μέλλον της Ερμιόνιδας, για τα οποία η Περιφέρεια και ο Δήμος μας έχουν τον πρώτο λόγο.

Του Βασίλη Γκάτσου
Για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 60 βγήκαν ΚΥΑ, Προεδρικά Διατάγματα κ.λ.π. για να την καταστήσουν εφαρμόσιμη στα ελληνικά δεδομένα.
Το παρακάτω άρθρο 11 είναι από το Προεδρικό Διάταγμα 51 (βλέπε φωτογραφία). Για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων, επιφανειακών και υπογείων, απαιτείται η ποσοτική κατάστασή τους (όγκος, ροή, στάθμη) και η χημική (βιολογικό φορτίο, αγωγιμότητα, βαριά μέταλλα, ιόντα κ.λ.π.). Αυτό σημαίνει μετρήσεις και κατάλληλα όργανα μέτρησης. Όργανα, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν σήμερα εξαιρετικά και υπεραυτόματα.
Θα έπρεπε λοιπόν, αν όχι από το 2007, αλλά από το 2015 να είχε εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετρήσεων στη λεκάνη απορροής Αργολίδας και φυσικά της Ερμιονίδας που μας ενδιαφέρει άμεσα:

Στην Ερμιονίδα θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί όργανα μέτρησης όγκου, ροής και στάθμης στα τρία βασικά ρέματα: Ράδου, Καταφυκιού, Ρορού.
Δηλαδή ένα τμήμα της κοίτης έπρεπε να είχε διαμορφωθεί με τσιμέντο, ώστε να έχει συγκεκριμένη γεωμετρική τομή. Έπρεπε να είχε τοποθετηθεί όργανο αυτόματης συνεχούς μέτρησης ροής και στάθμης. Άρα θα ήταν με μεγάλη ακρίβεια, γνωστή η ποσοτική κατάσταση των υδάτων των ρεμάτων, συναρτήσει του χρόνου.
Δίπλα σ' αυτό το όργανο έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ένα όργανο συνεχούς χημικής ανάλυσης του νερού. Άρα θα ήταν με μεγάλη ακρίβεια, γνωστή η χημική κατάσταση των υδάτων των ρεμάτων, συναρτήσει του χρόνου.

Τάσος Τόκας: Απάντηση στο Δήμαρχο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ 

Για μια ακόμη φορά  κ. Σφυρή, δείχνοντας πραγματικά το αληθινό σας πρόσωπο προσπαθείτε να  κρύψετε την δικιά σας ανικανότητα, εξαπολύοντας επίθεση σε εμάς για την ελλιπή υδροδότηση της Κοιλάδας!!!!
Μιλάτε εσείς κ. Δήμαρχε που δεν έχετε καταφέρει ακόμα να δώσετε λύση   και γνωρίζετε  καλά πως εμείς δεν διοικούμε αλλά ασκούμε τις  αρμοδιότητες που μας έχει δώσει ο νόμος σαν παράταξη   της Αντιπολίτευσης.
Ξεχάσατε  μάλλον  πως εσείς διοικείτε    και ότι   επί 3,5 χρόνια  αυτής της περιόδου    δεν κατορθώσατε  να επιλύσετε ένα χρονίζων πρόβλημα όπως αυτό της επάρκειας νερού στις οικίες των καταναλωτών,   την στιγμή που η τεχνολογία σήμερα  δίνει λύσεις σε δυσκολότερες περιπτώσεις.
Και όχι μόνο δεν  μπορείτε να δώσετε νερό σε 600-700 παροχές χρησιμοποιώντας διαφορετικές πιέσεις στο πάνω και στο κάτω μέρος της Κοιλάδας αλλά  τους  στερείτε  και το δικαίωμα   να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο αυτό αγαθό

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Απάντηση Δημάρχου Ερμιονίδας σχετικά με τα προβλήματα ύδρευσης στην Τ.Κ. Κοιλάδας

Η κατάληψη στο Λύκειο Ερμιόνης συνεχίζεται


Δε θα παραιτηθούν από τον αγώνα τους μας διαβεβαίωσαν οι μαθητές του Λυκείου Ερμιόνης και θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να δικαιωθεί το αίτημα τους να κάνουν μάθημα.
Το αίτημά τους εδώ.
Μαζί στην προσπάθειά  τους οι καθηγητές του Λυκείου και ο Σύλλογος Γονέων.
Η απάντηση  του κου Γαληνού διευθυντή της Δ.Δ.Ε. με το σχετικό δελτίο τύπου, είναι απλά διεκπεραιωτική.
Τόσες ώρες χαμένες που δύσκολα αναπληρώνονται αφού φτάσαμε στα μέσα της σχολικής χρονιάς.

Είναι υποχρέωση των αρμοδίων  να βρεθεί λύση άμεσα.

 Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Παραδέχεται την έλλειψη Φιλολόγου στην Ερμιόνη η Δευτεροβάθμια Αργολίδας...Δεν αναφέρει όμως κάτι για τη λύση του θέματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι το ΓΕΛ Ερμιόνης τελεί υπό κατάληψη και σήμερα, με συνέπεια να παρακωλύεται και η λειτουργία του Γ/σίου Ερμιόνης.
Επιπλέον σχετικά με το έγγραφο των μαθητών και του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Ερμιόνης, που αναφέρονται οι λόγοι της κατάληψης, επισημαίνουμε ότι δεν υφίσταται απόσπαση καθηγητή Φιλολόγου από το συγκεκριμένο σχολείο σε άλλο σχολείο της περιοχής, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο έγγραφο.
Τονίζουμε ότι έγκαιρα καλύφθηκαν από την αρχή του σχολικού έτους τα υπάρχοντα κενά.
Το υπάρχον κενό Φιλολόγου ( 10 ώρες ΓΕΛ Ερμιόνης και 05 ώρες Γ/σιο Ερμιόνης) έχει προκύψει μετά τη νέα πρόσληψη, της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού μειωμένου ωραρίου που είχε τοποθετηθεί στο σχολείο, ως αναπληρώτρια πλήρους ωραρίου για κάλυψη κενού που είχε προσδιορισθεί από το ΠΥΣΔΕ Αργολίδας στο 1ο ΕΠΑΛ Κρανιδίου.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ02 που προσλήφθηκε με την ΥΑ 2227/Ε2/08-01-2018 Υ.Α. για την κάλυψη του συγκεκριμένου κενού δεν απεδέχθη το διορισμό.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Δ.Ε.


                                 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΓΑΛΗΝΟΣ 

2η Μέρα Κατάληψης στο Λύκειο Ερμιόνης.Οι αρμόδιοι ρίχνουν τα χαρτιά. Εδω ο φιλόλογος εκεί ο φιλόλογος...


Tα παιδιά στο κρύο..Η επίσημη Ελλάδα  της εκπαίδευσης στα ζεστα γραφεία της ,ψυχανεμίζεται..Δευτεροβάθμια κλπ ..Δεν καίγονται κιόλας ο μισθός είναι εξασφαλισμένος.Τα δικά τους παιδιά μάλλον έχουν . Έδώ ο φιλόλογος εκεί ο φιλόλογος.λοιπόν...


"Ι"



https://orangespotters.blogspot.gr/

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Γαϊτανάκι 2018 από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης για 3η χρονιά σας προσκαλεί στο αποκριάτικο δρώμενο της που κάθε χρόνο γεμίζει χορούς, γέλια, τραγούδια, μουσική τους δρόμους της Ερμιόνης μας.
Το Γαϊτανάκι μας είναι έτοιμο να ξεδιπλώσει και φέτος τις χρωματιστές του κορδέλες & να παρασύρει μικρούς και μεγάλους στη ''δύνη'' της Αποκριάς το πρώι της 11ης Φεβρουαρίου !!!
Σας περιμένουμε !!! #χοερ

Πεζοπορία στο κάστρο Θερμησίας και επίσκεψη στη 2ή γιορτή παραδοσιακής τηγανίτας - Κυριακή, 28-1-2018






Η Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας σας προσκαλεί στην πρώτη της πεζοπορία για το 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κάστρο Θερμησίας, μια όμορφη διαδρομή σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της Ερμιονίδας.
Την ίδια μέρα και ώρα 11:00 πμ στην πλατεία Θερμησίας  γίνεται για δεύτερη φορά η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΗΓΑΝΙΤΑΣ. 
                   

Πληροφορίες διαδρομής

  • Θερμήσι – Κάστρο Θερμησίας
  • Απόσταση με επιστροφή 7.800μ
  • Χρόνος περίπου 2ωρες και 30 λεπτά
  • Η διαδρομή είναι εύκολη, και περνάει από όμορφους παραδοσιακούς ελαιώνες, με μαγευτική θέα στην θάλασσα, στην λίμνη Θερμησίας, στο Θερμήσι, την Ύδρα, τον Δοκό και την Ερμιόνη.
  • Θέλει προσοχή στα τελευταία μέτρα για την ανάβαση του Κάστρου(θα υπάρχει βοήθεια από έμπειρα μέλη της ομάδας). Για όσους φανεί δύσκολο μπορούν να περιμένουν κάτω από το κάστρο για την επιστροφή.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Ανδριανός στη Βουλή για το συνεχιζόμενο κενό θέσης φιλολόγου στο Γενικό Λύκειο Ερμιόνης


Ναύπλιο, 23 Δεκεμβρίου 2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ανδριανός στη Βουλή για τα σημαντικά προβλήματα που έχει προκαλέσει το συνεχιζόμενο κενό θέσης φιλολόγου στο Γενικό Λύκειο Ερμιόνης.
Ο Βουλευτής Αργολίδας και αν. Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου με θέμα τα σημαντικά προβλήματα που έχει προκαλέσει το συνεχιζόμενο κενό θέσης φιλολόγου στο Γενικό Λύκειο Ερμιόνης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ»

Ενσωματωμένη εικόνα 1
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Κ.Ο. ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΕΡΕΥΝΑ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

23.01.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
«ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ»
Το πρόβλημα απώλειας 200 ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων φιλολογίας στο Γενικό Λύκειο Ερμιόνης, λόγω της απουσίας φιλολόγου, αναδεικνύει με ερώτησή του ο Γιάννης Μανιάτης προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου. Στην ερώτησή του ο Γ. Μανιάτης επισημαίνει ότι οι μαθητές, μετά τις άκαρπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, προχώρησαν σε κατάληψη και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακολουθεί η σχετική ερώτηση του Γ. Μανιάτη
«Κύριε Υπουργέ,
σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ερμιόνης μετά την απώλεια 200 ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων φιλολογίας, λόγω της απουσίας φιλολόγου. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι τώρα ήταν άκαρπες, γι’ αυτό οι μαθητές κατέφυγαν στην τελευταία αυτή λύση.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Λυκείου Ερμιόνης;»
Πολιτικό Γραφείο Γιάννη Μανιάτη

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ  ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ
ΔΙΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ 




Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κατάληψη στο Λύκειο Ερμιόνης

Καλημέρα σας, εκ μέρους των μαθητών του Γελ Ερμιόνης θα θέλαμε να μας βοηθήσετε να προωθήσουμε ένα άρθρο που έχουμε συντάξει για να ακουστούν τα προβλήματα μας. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη.

“Η αντίδραση στον παραγκωνισμό”



 Παρόλο που βρισκόμαστε στα μέσα του σχολικού έτους, οι θέσεις διδασκαλίας δεν έχουν καλυφθεί πλήρως σε όλα τα σχολεία της χώρας μας. Πράγμα το οποίο δεν θα έπρεπε να απασχολούσε τον τομέα της εκπαίδευσης. Τρανταχτό παράδειγμα το σχολείο μας. Το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης είναι ενα σχολείο το οποίο φιλοξενεί 117 παιδιά. Όμως, αυτή η μικρή μερίδα παιδίων θα πλαισιώσουν την κοινωνία μας, όπως φαίνεται δεν έχουν το δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση. Καθώς έχουν συμπληρωθεί 200 ώρες απώλειας από τα φιλολογικά μαθήματα, λόγω της έλλειψης του καθηγητή. Συγκεκριμένα, μετά από διάφορες ενέργεις, ο καθηγητλης στο σχολείο μας, έφτασε στις αρχές Νοεμβρίου, όπου πρόλαβε να διδάξει περίπου ένα μήνα και ύστερα επαναδιορίστηκε σε ένα σχολείο κοντινής περιοχής. Έτσι, οι μαθητές του σχολείου μας, μετά από αρκετές συνελεύσεις του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, σε συνεργασία με την διεύθυνση και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μιλώντας με στελέχη που εκπροσωπούν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας, προσπαθώντας να φέρουν εις πέρας το πρόβλημα αυτό, κατέληξαν σε αδιέξοδο, έχοντας εξαντλήσει όλες τις πιθανές παραμέτρους, αποφασίζουν να καταφύγουν στην παράνομη αλλά αναγκαστική λύση της κατάληψης.

 Μιας κατάληψης οργανωμένης με απώτερο σκοπό την συμπλήρωση των χαμένων ωρών. Μιας κατάληψης με την οποία οι μαθητές προσπαθούν να δείξουν την αντίσταση τους απέναντι στα “παιχνίδια” του εχθρικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς το ίδιο δρα παράνομα εις βάρος των μαθητών του. Με αύτη την κατάληψη θέλουμε να δείξουμε την αντίσταση και την αντίδρασή μας, να ακουστούν τα παράπονά μας προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Μιας κατάληψης που θέλει να δείξει πως δεν ανεχόμαστε τον παραγκωνισμό μας από την εκπαίδευση, ώστε να επωφελούνται άλλοι. Είμαστε νέοι μέσα σε αυτό το σχολείο, ονειρεύομαστε και προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις των ονείρων μας. Ποιός ειναι αυτος που μας καταστρέφει, λοιπόν, τα θεμέλια; Έχουμε δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας την στερήσει. Σε αυτό το σχολείο φοιτούν παιδιά με ικανότητες, παιδιά που θέλουν να πετύχουν μεγάλους σκοπούς στο μέλλον, παιδιά που προσπαθούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον μέσω αυτού του σχολείου, το οποίο αποτελεί την “βάση” της ζωής τους. Ποιός είναι, λοιπόν, αυτός που κόβει τα φτερά μιας γενιάς, εξυπηρεντώντας συμφέροντα;

Νερό

Του Βασίλη Γκάτσου

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΝΕΡΟΥ
Από το «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»:

Το ρέμα (χείμαρρος) Ράδου έχει λεκάνη απορροής 191 000 στρεμ., και δέχεται ετησίως, κατά μέσο όρο, 122 000 000 κ.μ. νερού. Άρα η μέση ετήσια βροχόπτωση στη λεκάνη απορροής είναι 639 χιλιοστά.

Από αυτό το νερό:

Τα 77 000 000 κ.μ. εξατμίζονται καθώς ο ήλιος και ο αέρας καθημερινά κτυπούν την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και από τη διαπνοή των φύλλων των φυτών.

Από τα υπόλοιπά 45 000 000 κ.μ. τα μεν 12 000 000 κ.μ., ρέουν επιφανειακώς στη θάλασσα και τα υπόλοιπα 33 000 000 πάνε να προστεθούν στα υπόγεια νερά.

Αυτά είναι αποτελέσματα θεωρητικής επεξεργασίας των δεδομένων. Και μετρήσιμο δεδομένο είναι η ετήσια βροχόπτωση στην περιοχή αυτή (με σχετική ακρίβεια) και η λεκάνη απορροής (με μεγάλη ακρίβεια).