Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Βασίλης Γκάτσος:Και η ΕΥΔΑΠ στην αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα καταφεύγει.


"Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε ότι οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για τη "Συντήρηση και Λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας" πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου και της οικείας Διακήρυξης και γίνονται αποδεκτές."

Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να είναι στο χρηματιστήριο, αλλά ουσιαστικά είναι κύριος μέτοχος το Δημόσιο. Είναι κερδοφόρα, δίνει μέρισμα και έχει καλή οργάνωση.
Βλέπουμε όμως ότι το τεράστιο έργο της Ψυττάλειας, το λειτουργούν και συντηρούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, μετά από διαγωνισμό.

Προφανώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να ιδρύσει μια παρόμοια επιχείρηση που θα δουλεύει με αναθέσεις αλλά ευρύτατης κλίμακας, βάζοντας στην υπηρεσία της τις ικανότητες του ιδιωτικού τομέα.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «Τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ερμιόνης (1863 – 1899)»


ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Τα  Δημοτικά Σχολεία του  Δήμου Ερμιόνης (1863 – 1899)»

 

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε το νέο μας βιβλίο, πέμπτο στη σειρά, της έρευνας και μελέτης για την Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ερμιονίδα κατά την πρώτη 100/ετία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Το βιβλίο περιέχει:

Τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Ερμιόνης στη μετά τον Όθωνα εποχή (1863 -1899) με τον ονομαστικό κατάλογο των 121 εξετασθέντων μαθητών κατά τις θερινές εξετάσεις του σχολικού έτους 1865 - 1866, 

Τη σύσταση και λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Ερμιόνης (1877 – 1899) με τον ονομαστικό κατάλογο των 96 μαθητριών του σχολικού έτους 1885 - 1886, 

Τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Διδύμων, του  δεύτερου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Ερμιόνης, κατά το σχολικό έτος 1865 – 1866, του τελευταίου χρόνου πριν από τον διαχωρισμό του Δήμου Ερμιόνης σε δύο Δήμους, Ερμιόνης και Διδύμων με τον ονομαστικό κατάλογο των εξετασθέντων μαθητών του Σχολείου έτους 1866.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στις βιβλιοθήκες Ερμιόνης και Κρανιδίου καθώς και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη. Ευχαριστούμε για την αποδοχή και σας ευχόμαστε Καλή Ανάγνωση!

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Μελωδίες τρένου


Έλλη Βασιλάκη

«Η διακόσμηση του Κρανιδίου στον εορτασμό της 100/ετηρίδας» του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Η διακόσμηση του Κρανιδίου στον εορτασμό της 100/ετηρίδας»

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ο εξαιρετικός σε λαμπρότητα στολισμός του Κρανιδίου, όπως αναφέρεται στα σχετικά αρχειακά έγγραφα, οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο πλούσιο διακοσμητικό υλικό που απέστειλε ο Ερμιονίτης Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Γεωργ. Μερκούρης στην Τοπική Επιτροπή Εορτασμού της πόλης.

Επίσης το μέλος της ανωτέρω Επιτροπής Γεώργιος Π. Παρασκευόπουλος, πρώην βουλευτής, ζήτησε από τον φίλο του Ιωάννη Δαμβέργη, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής από 28 Δεκεμβρίου 1928 μέχρι τη λήξη των εορτών, την αποστολή εικόνων με τους τοπικούς αγωνιστές. Ο Ιωάννης Δαμβέργης ανταποκρίθηκε άμεσα και οι αυθεντικές εικόνες των Κρανιδιωτών αγωνιστών που έστειλε, οκτώ στον αριθμό, φυλάσσονται σήμερα στο Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου και κοσμούν τη φετινή Χριστουγεννιάτικη κάρτα του. Με τη λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Γεώργιος Π. Παρασκευόπουλος έστειλε στον Ιωάννη Δαμβέργη την παρακάτω επιστολή:

Γεώργιος Π. Παρασκευόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Αθηνών 

Σόλωνος 106

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 1931

«Αγαπητέ κυρ - Γιάννη,

Σ΄ ευχαριστώ πολύ διά την αποστολήν των 8 εικόνων της 100/ετηρίδος». Στη συνέχεια τον συγχαίρει για την επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα που οφείλεται, όπως γράφει, μεταξύ των άλλων «εις την αγάπην σου προς την εθνικήν μας ιστορίαν από την οποίαν αντλείς τα πηγάς της εμπνεύσεώς σου. Σου εύχομαι να ζήσης όχι βέβαια άλλα 100 χρόνια αλλά μερικάς Ολυμπιάδας, διά να ευρεθούν και άλλοι μαθηταί διά παρομοίας εθνικάς εορτάς αι οποίαι… ανυψώνουν το πατριωτικό φρόνημα».

Έχω τη γνώμη πως κάθε άλλος σχολιασμός περιττεύει.

Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχείο Ιωάννη Δαμβέργη  

Ανακοίνωση Λαϊκή Αγορά Ερμιόνης – Πέμπτη 15/04/2021

 


Εκ νέου ενημέρωση σχετικά με την απόδοση του Ειδικού Τέλους 1% από τις ΑΠΕ στους δικαιούχους.

Κρανίδι, 14/04/2021

Ανακοίνωση

Σε συνέχεια της υπ’ αρ. πρωτ. 1041/16.02.2021 επιστολής του Δήμαρχου προς τους αρμοδίους, για την απόδοση του ειδικού τέλους 1% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ των δικαιούχων, παραλάβαμε σήμερα την παρακάτω απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

στο ermionida

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΠΑΡΟΔΟΣ: Ένα νέο διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα στη Μικρή Επίδαυρο


ΠΑΡΟΔΟΣ

Studio Residency στη Μικρή Επίδαυρο

Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα,

με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία,

τις σκηνικές φόρμες και τις διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής


Από τη δεκαετία του ’70, οι σκηνικές αναζητήσεις γύρω από το αρχαίο δράμα εστιάζουν κυρίως στη σκηνοθεσία και στην τέχνη του ηθοποιού. Στη σημερινή εποχή, που ζητάει μια ανανεωτική ματιά στα αρχαία κείμενα, έχει σημασία να σκεφτούμε με νέους όρους το ζήτημα της δραματουργίας και να πειραματιστούμε με νέες φόρμες. Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου διοργανώνει για πρώτη φορά διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα (studio residency) στη Μικρή Επίδαυρο, επιθυμώντας να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν υπό ιδανικές συνθήκες την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος in situ.

Νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας


Ναύπλιο, 12/04/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας»

Μέσα σε συντροφικό κλίμα και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάδειξης της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας καθώς και η συγκρότηση του Οργάνου, στο πλαίσιο της απόφασης για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Νέα Μέλη ΝΕ Αργολίδας εκλέχθηκαν (με αλφαβητική σειρά): Αντωνόπουλος Νίκος, Γκιόλα Σοφία, Γρατσέας Κώστας, Καββεζού Αγγελική, Καραντζούλης Χρήστος, Καρούζος Πέτρος, Κούστας Σταύρος, Κυριακίδης Γιάννης, Κωστόπουλος Νίκος, Λυκοσκούφης Γιάννης, Μποζιονέλος Γιώργος, Νικολόπουλος Νίκος, Νταή Χρυσή, Ντούτσος Στέλιος, Ξενάκη Μαρία, Παπαιωάννου Τάκης, Σιμοπούλου Ιωάννα, Στάθης Χρήστος, Στάμου Θάλεια, Τσετσέκος Σπύρος, Χατζοπούλου Αγγελίνα.

Νέος Συντονιστής αναδείχθηκε ο Παπαιωάννου Τάκης. Αναπληρώτρια Συντονίστρια η Χατζοπούλου Αγγελίνα. Μέλη του Συντονιστικού εκλέχθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Γρατσέας Κώστας, Καββεζού Αγγελική, Καραντζούλης Χρήστος, Κούστας Σταύρος, Κωστόπουλος Νίκος, Νικολόπουλος Νίκος, Νταή Χρυσή. 

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Βιβή Σκούρτη:Βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού

Σας έταξαν «ασφάλεια και τάξη»;

Η κυβέρνηση των αχρήστων έταξε ασφάλεια και τάξη, όμως δυστυχώς στην κοινωνία μας εμφανίζονται φαινόμενα Κολομβίας.

Από τη μια μεριά δημιουργούμε αστυνομία για τα πανεπιστήμια, μπουκάρουμε στα σπίτια σκηνοθετών, σπάμε χέρια δεκατριάχρονων παιδιών, εξισώνουμε το περίπατο σε αδίκημα μετατρέποντάς τον σε εισπρακτικό μέσο, κυνηγάμε οικογένειες που κάθονται στα παγκάκια της πλατείας, ξυλοφορτώνουμε νέους, περιορίζουμε βασικά ατομικά δικαιώματα με την ομάδα δράσης να εφορμά στις πλατείες όπως το Αμερικάνικο ιππικό.

Και καθώς οι αυθαιρεσίες και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τα αστυνομικά όργανα αποτελούν καθημερινή πρακτική, από την άλλη το οργανωμένο έγκλημα ανθεί, τα συμβόλαια θανάτου εκτελούνται το ένα μετά το άλλο μετατρέποντας την Ελλάδα σε Μάλτα.

Επίσης ο καταδικασμένος αρχιφασίστας, νεοναζί Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος και ως εκ τούτου ασύλληπτος, ενώ το εμπόριο ναρκωτικών καλά κρατεί. Κατά τα’ άλλα φταίει η πλατεία Εξαρχείων και φυσικά ο Πολάκης που καπνίζει.

Βεβαίως για την εξυγίανση του εγκλήματος οι αστυνομικοί δεν επαρκούν γιατί φυλάνε τον Φουρθιώτη,  μάνατζερ της Αλεξανδράτου.

Ασφάλεια σας έταξαν σε Κολομβία μας μετέτρεψαν!

            Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που η κυβέρνηση δημιουργεί, στα περιστατικά της ανείπωτης και πρωτοφανούς αυθαιρεσίας, της αστυνομικής ασυδοσίας, της ποινικοποίησης της συλλογικής και κινηματικής δράσης, έρχεται να προστεθεί η διαστρέβλωση, η παραποίηση, η φίμωση της αλήθειας και φυσικά κάθε αντίθετης φωνής.

            Σε αυτή τη γενική κατάσταση δεν εξαιρείται και η δική μας περιοχή, όπου με συντονισμένες προσπάθειες,  γνωστά κέντρα, προσπαθούν να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή υπερασπιστή της κοινωνίας και των συμφερόντων του όλου, που ασκεί έλεγχο και κριτική. Έτσι μεθοδικά στοχοποιούν, ασκούν διώξεις, «φυτεύουν» κατηγορίες, κατηγοριοποιούν σε πολίτη χαμηλών δυνατοτήτων και επομένως χαμηλών δικαιωμάτων, καλλιεργούν την εντύπωση  του «σεσημασμένου». 

            Φαινόμενα άκρως ανησυχητικά και πρακτικές επικίνδυνες!

Βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού.


Βιβή Σκούρτη