Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος στον φασισμό τώρα!‏




Αγαπητά μέλη σε όλη την Ελλάδα,
Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση. ​Την Τετάρτη​, ​ ​ο μουσικός και συμπολίτης μας Παύλος Φύσσας, δολοφονήθηκε εν ψυχρ​ώ​ από νεοναζί, υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής. Για χρόνια τώρα, χρυσαυγίτες διαπράττουν απερίγραπτα εγκλήματα κατά αλλοδαπών, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων, πολιτικών ή πολιτών που απλά διαφωνούν με τις φασιστικές τους απόψεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και μαζί μπορούμε να το κάνουμε.

Αυτή τη στιγμή, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν καταδικάσει αυτό το έγκλημα, αλλά για να σταματήσουμε το μίσος χρειαζόμαστε πράξεις, όχι λόγια. ​​Ο Σαμαράς ​έχει τη δύναμη ​ ​​​να φέρει νομοθετικές αλλαγές για να καταστήσει υπόλογη ​ ​τη Χρυσή Αυγή ​και ν'​ ​ανοίξει έρευνες για τη διαλεύκανση όλων των εγκλημάτων στα οποία εικάζεται ότι συμμετείχαν μέλη ​ ​αυτής της φασιστικής οργάνωση​​ς. Αν αρκετοί από εμάς πιέσουμε τον Σαμαρά τώρα ,​ έχουμε μία πραγματική ευκαιρία να φέρουμε τα μέτρα σε ισχύ.

Η δολοφονία του αθώου συμπολίτη μας δεν είναι απλά μια επίθεση. Είναι μια ξεκάθαρη, απειλή για τη δημοκρατία της χώρας μας. Ας ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας τώρα ενάντια στο φασισμό, και ας χαράξουμε το όριο της ανοχής μας ακριβώς εδώ. Όταν φτάσουμε τις 50.000 υπογραφές θα τις παραδώσουμε στην κυβέρνηση. Υπόγραψε το ψήφισμα τώρα και διάδωσε το στους πάντες:

http://www.avaaz.org/en/petition/TELOS_STO_FASISMO_TORA/?bbOupdb&v=29495

Μέχρι σήμερα, τα μεγάλα κόμματα έχουν δείξει ασυγχώρητη ανοχή στη Χρυσή Αυγή, επιτρέποντάς τους να σπέρνουν μίσος, βία και φόβο. Σε ​πολλές περιπτώσεις​ ​ακόμη, πολιτικοί έχουν επωφεληθεί απ’την πόλωση που έχει δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή στην κοινωνία. Όμως αυτή τη στιγμή ο Σαμαράς δέχεται πίεση για να δράσει, και μέσα απ’το ίδιο του το κόμμα αλλά και απ’τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα απ’τους πολίτες θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή ως αυτό που πραγματικά είναι: μια εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση.

Η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη και οργισμένη με το ότι η Χρυσή Αυγή έχει αφεθεί ελεύθερη να υποσκάπτει τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία. Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα ξυπνάει πρόσφατες μνήμες απ’τη Χούντα των Συνταγματαρχών και ξύνει παλιότερες πληγές απ’το ​ν Εμφύλιο​. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε ξανά. Οι πολίτες, έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε ασφαλείς ανεξαρτήτου χρώματος, πολιτικών πεποιθήσεων, θρησκείας, εθνικότητας και σεξουαλικότητας.

Ας κάνουμε αυτό το διαδικτυακό ψήφισμα το πιο δημοφιλές στην ιστορία της χώρας. Τόσο δημοφιλές ώστε να είναι αδύνατον για οποιονδήποτε πολιτικό να το αγνοήσει. Υπόγραψε τώρα και θα παραδώσουμε τις υπογραφές στη κυβέρνηση:

http://www.avaaz.org/en/petition/TELOS_STO_FASISMO_TORA/?bbOupdb&v=29495

Από την πρώτη στιγμή, το κίνημα του Avaaz συμπαραστάθηκε στον αγώνα των πολιτών για δημοκρατία που τώρα σαρώνει τον κόσμο: από την Αραβική Άνοιξη μέχρι την Ισπανία και τη Βραζιλία. Σ’αυτές τις σκοτεινές μέρες, το κίνημά μας βοηθάει στο να αντισταθμίσουμε τη βία και το διχασμό με δημοκρατικό διάλογο και ενότητα.

Με ελπίδα,

Carol, Σπύρος, Marie, Luis και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz.

«Ο Σπετσιώτης»


Του Γιάννη Λακούτση
«Ο Σπετσιώτης»



« Ο Σπετσιώτης», ήταν ο τίτλος του περιοδικού που εξέδιδαν οι μαθητές της  Αναργυρείου και Κοργιαλενείου  Σχολής Σπετσών από το 1930. Τα δυο πρώτα φύλλα  τυπώνονται σε μεγάλο σχήμα,  σε πολύγραφο. Τον Δεκέμβριο του 1931 εκδίδεται  το πρώτο φύλλο τυπωμένο σε τυπογραφείο και μάλιστα  στο  τυπογραφείο της Σχολής. « Η Σχολή μας διέθεσε εφέτος, εκτός των άλλων, και ένα μικρό τυπογραφείο όπου θα τυπώνουμε εμείς οι ίδιοι το περιοδικό μας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να βγαίνει δηλαδή μαθητικό περιοδικό από τυπογραφείο της Σχολής του…» Το περιοδικό κυκλοφόρησε  12 τεύχη από τον Δεκέμβριο του 1931 μέχρι τον Ιούνιο του 1938. Εκεί σταματά και η έκδοσή του. Ύστερα από σιωπή τόσον ετών επανεκδίδεται  το 1955  άγνωστο  όμως  μέχρι πότε. Ο στόχος του περιοδικού αναφέρεται στο πρώτο τεύχος. « …με την ευγενική άμιλλα που θ’αναπτυχθεί μεταξύ μας, θ’αρχίσει ν’ ασκείται ο καθένας εις το να γράφει και αν τυχόν κρύβει μέσα του κανένα τάλαντον το περιοδικό θα τον βοηθήσει να το καλλιεργήσει. Αυτός είναι και ο σκοπός του περιοδικού μας που αργότερα θα είναι μια ευχάριστη ανάμνησις των μαθητικών μας χρόνων…»

Στο περιοδικό δημοσιεύονται συνεργασίες μαθητών, ποιήματα, διηγήματα, εκθέσεις, καθώς και ξενόγλωσσα κείμενα. Στις τελευταίες σελίδες κάθε τεύχους υπάρχουν  περιγραφές δραστηριοτήτων. Επίσης δημοσιεύονται  φωτογραφίες από αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και φωτογραφίες από εκδρομές στην Κόστα, στα μεταλλεία

Ερμιόνης κ.α.

Ένα ανέκδοτο ποίημα που δημοσιεύεται στο τεύχος του Μαρτίου 1932, είναι του ποιητή Γεωργίου Στρατήγη, βρέθηκε στα αρχεία του αείμνηστου ιδρυτή της Σχολής Σ.Ανάργυρου και είναι το παρακάτω:


ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ

Στον μεγάλο του Νησιού μας
Ευεργέτη και τιμημένο φίλο μου
κ. Σωτήριον Ανάργυρον

Γνωρίζετε στων Πεύκων το Νησί,
Στο πιο όμορφο του Αιγαίου μας καμάρι,
Πούχω πατρίδα μου ένδοξη χρυσή,
Και μυρωδιά το λούζουν περισσή,
Η αγράμπελη, το σκίνο, το θυμάρι,
Γνωρίζετε στων πεύκων το Νησί;

Το μαγικό μαρμάρινο Παλάτι
Όπου θαρρείς, με κάποια περηφάνια
Προβάλλει από του πελάγου τα πλάτη
Κυψώνοντας το μέτωπο στα ουράνια
Μαγεύει την ψυχή σου και το μάτι
Το μαγικό Μαρμάρινο Παλάτι

Ποιος τωχει χτίσει ατράνταχτο γερό,
Και σαν βουνό, λες, δεν φοβάται αιώνια
Ούτε του χρόνου το άσπλαχνο φτερό,
Ούτε και την ορμή την Ποσειδώνια,
Ούτε τον άγριο του Αίολου χορό
Ποιος τωχει χτίσει ατράνταχτο γερό;

Ο Ρήγας του πελάγου μέσα εκεί
Σαν απαλό τον νανουρίζει κύμα,
Μήπως με της Νεράιδας κατοικεί
Και ξεκουράζει το θεϊκό του βήμα,
Ενώ χοροί τον ψάλλουν νυμφικοί,
Το Ρήγα του Πελάγου μέσα εκεί;

Ούτε Κυκλώπων τωχτισε αγκωνάρι,
Ούτε και δράκος το φυλάει κι Αράπης
Κάθε καρφί, θεμέλιο, αρμό, λιθάρι,
Τάδεσε αιώνια ο Μάγος της αγάπης
Και μοιάζει σα Κυκλώπων αγκωνάρι.

Είναι θνητό για τους ανθρώπους χτίριο
Που ευτυχισμένη τους χαρίζει υγεία.
Αυτό είναι το βαθύ του το μυστήριο
Κι αν κρύβει κάτι μέσα θείο, σωτήριο
Είναι γιατί η θεά φιλανθρωπία
Θεμελίωσε το ανθρώπινο αυτό χτίριο!..
                               Γεώργιος Στρατήγης

πρώτη μέρα του Φθινοπώρου

Τα Παράξενα των Ισημεριών
 
 
άρθρο του Διονύση Π. Σιμόπουλου,
διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου
 
Ορισμένοι φίλοι κοιτάζοντας τα διάφορα επιτραπέζια ημερολόγια και την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με ρώτησαν γιατί η ημέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα που έχουμε ίση ημέρα και ίση νύχτα.
Πρόκειται για μία πολύ σωστή παρατήρηση, γιατί μερικές φορές παίρνουμε ορισμένα πράγματα ως δεδομένα.
 
Πάρτε, για παράδειγμα, την παρατήρηση των φίλων μου για την Ανατολή και τη Δύση του Ήλιου.
Ξέρουμε, δηλαδή, ότι καθημερινά ο Ήλιος θα ανατείλει στην Ανατολή και θα δύσει στη Δύση και ξέρουμε επίσης ότι η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη το Χειμώνα και μεγαλύτερη το Καλοκαίρι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για την διάρκεια της νύχτας.
 
Υπάρχουν, όμως, δύο ημέρες στη διάρκεια ενός έτους που η Ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με την Νύχτα. Αυτές οι δύο ημέρες ονομάζονται Ισημερίες (ίση μέρα-ίση νύχτα) και σηματοδοτούν η μία την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η άλλη την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.
 
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί αυτό που αποκαλούμε «Ισημερία» (Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή) δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβώς έτσι!
 
Όπως ξέρετε κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση πάνω στην τροχιά της από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, και από κάθε νέα θέση εμείς πάνω στη Γη αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία.
 
Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική.
Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.
 
Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική.
Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο αυτά σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».
 
Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη.
Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου.
Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο.
Θα θεωρούσε, λοιπόν, κάποιος ότι στις δύο αυτές ημέρες, σε ολόκληρη τη Γη, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.
 
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι!
Γιατί η «ίση μέρα-ίση νύχτα», όταν δηλαδή ό Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.
Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».
 
Πάρτε για παράδειγμα την Αθήνα που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, και παρ’ όλο που ο Ήλιος θα φτάσει στο Φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 23:44 της Κυριακής, 23 Σεπτεμβρίου 2013, εντούτοις η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ημέρα και η νύχτα θα έχουν την ίδια διάρκεια!
   
Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Εκπαίδευση θανάτου: Πως δημιουργείται ένας Ναζί»


Του Γιάννη Λακούτση

«Εκπαίδευση θανάτου: Πως δημιουργείται ένας Ναζί»

Ο Χανς είναι ένα αγόρι που γεννήθηκε, μεγάλωσε, ανατράφηκε στη Ναζιστική Γερμανία. Άξιος στρατιώτης της Άριας φυλής, ταγμένος στην υπηρεσία του ναζιστικού κόμματος, βλέπει τη Δημοκρατία σαν κακιά μάγισσα. Στον κόσμο του
δεν επιτρέπεται ο οίκτος και η ευαισθησία. Ενήλικας πια γίνεται ένας καλός στρατιώτης της Βερμαχτ και αρχίζει να εμπλέκεται με μίσος σε ότι εναντιώνεται
στον Χίτλερ, μη βλέποντας τίποτε άλλο από αυτό που το κόμμα θέλει να δει.
Στο τέλος καταλήγει σε έναν τάφο που δεν έχει τίποτα επάνω του, παρά μία σβάστικα και ένα κράνος στερεωμένο στην κορυφή. Έτσι λοιπόν η εκπαίδευση του Χανς ολοκληρώθηκε.
Παλαιά και πλέον λογοκριμένη αντιναζιστική δεκάλεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων από τον Walt Disney που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1943 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ziemer.



Πτήση

Καλημέρα!
Γιώργος Φασιλής


Διεκδικεί υδροπλάνα το Ναύπλιο


Συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης της εταιρείας HellenicSeaPlanes,που δραστηριοποιείται στην κατασκευή υδατοδρομίων στην Ελλάδα είχε ,χθες το απόγευμα, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος φαίνεται ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο στο Ναύπλιο.
Ο Δήμαρχος εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη όχι μόνο για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή καθώς η λειτουργία υδατοδρομίου θα αναβαθμίσει την ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες. 

Στην διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι υπάρχουσες υποδομές ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις αναφορικά με τα όσα χρειάζονται ώστε να γίνει υδατοδρόμιο στο Ναύπλιο. Ο κ. Κωστούρος υποστήριξε ότι «μια επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα θα βοηθήσει το Ναύπλιο να εξελιχθεί σε μια περιοχή με ποιοτικό τουρισμό και θα λειτουργήσει ενισχυτικά μαζί με την ορθή λειτουργία του λιμένος και την κατασκευή της Μαρίνας στην προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης της σύνθετης τουριστικής κίνησης».

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Νεράιδα, με θυμάσαι;



Του Γιάννη Λακούτση
« Νεράιδα», με θυμάσαι; 
Είμαι ο πιτσιρικάς, που ξεκινούσε από ένα ταπεινό σπίτι  στην άκρη του χωριού. Έτρεχα να σε προλάβω και ήμουν εκεί πριν ακόμα δέσεις στο λιμάνι. Έφτανα ακριβώς πριν τα ροζιασμένα χέρια του μπάρμπα Μανόλη, του πατέρα μου, δέσουν τα παλαμάρια σου και αρπάξουν με δύναμη την σκάλα και την τοποθετήσουν ώστε να αρχίζουν να κατεβαίνουν οι επιβάτες. 
Μου έδινε την τσάντα με τα καλούδια και πριν προλάβεις να απομακρυνθείς , ήμουν ήδη στο σπίτι και άνοιγα την τσάντα. Θησαυρός! Ζάχαρη, καφές, τυρί « τα στόρια» που έδινες
κάθε εβδομάδα, θυμάσαι;
Έκοβα ένα κομμάτι τυρί και μια φέτα ψωμί και βουρ! για τις αλάνες. Έχω να σου πω πολλά ακόμα, αλλά θα σου τα πω
όταν σε συναντήσω, στο αυτί, γιατί ο κόσμος είναι κακός.
Σε ευχαριστώ «Νεράιδα», κομμάτι του εαυτού μου και εσύ. 

                   Τα φορτηγά καράβια συλλογίζομαι 
Τα φορτηγά καράβια συλλογίζομαι
που γέρασαν και τώρα, λαβωμένα,
χωρίς ούτε μια βάρδια στο κατάστρωμα,
σαπίζουν στ’ακρολίμανα δεμένα.

Τα φορτηγά καράβια που ταξίδεψαν
στων πέντε των ηπείρων τα πελάγη
απ’ του Μουρμάνκ τη παγερή τη θάλασσα,
ίσαμε του Αμαζόνα τα τενάγη.

Τους ναυτικούς τους γέρους συλλογίζομαι
 Που στα μεγάλα των χειμώνων βράδια
Μ’υπομονή κι αγάπη -για τα εγγόνια τους
(είτε γι αυτούς;΄) – μικρά φτιάχνουν καράβια


και δεν μπορούνε πια να ταξιδέψουνε
μα κάθε μέρα ως το λιμάνι πάνε
κι άνεργοι, ανώφελοι και πένθιμοι
σαν κατιτις να χάσανε κοιτάνε.

                  Κώστας Ουράνης