Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ΝΕΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ

 


ΝΕΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ

Με αιφνιδίασε ευχάριστα η καλή μου φίλη Μαρίκα Κανέλλη Τουτουντζή, φανατική συλλέκτρια ιστορικών τεκμηρίων και παραδοσιακών κειμηλίων, όταν μου έστειλε μια νέα, άγνωστη προσωπογραφία του Κρανιδιώτηιερωμένου πολέμαρχου Αρσένιου Κρέσταέργο αγνώστου ζωγράφου. 

Την είχε βρει, όπως μου είπε, στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αρκετά χρόνια πριν και την είχε φυλαγμένη και ξεχασμένη, όπως συχνά συμβαίνει

Σε αυτή απεικονίζεται ο Παπαρσένης με ύφος αγέρωχο και αποφασιστικό φορώντας πολεμική στολή, ζωσμένος τα όπλα και έχοντας περασμένο στον ώμο του το καριοφίλι.

Πραγματικάμόλις είδα τη μοναδική αυτή απεικόνιση του ήρωα, θυμήθηκα το παρακάτω περιστατικό, που διασώθηκεαπό την τοπική μας παράδοση. Κάποιος Κρανιδιώτης βλέποντας τον Παπαρσένη, μετά το πέρας της Λειτουργίαςστον ναό «Επιλόχεια της Θεοτόκου – Πάνω Παναγιά»,χωρίς τα ράσα, να φορά την πολεμική του στολή, αναφώνησε με έκπληξη και θαυμασμό, προμηνύοντας τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν:   

Ντο πρίσσετε κόσμι! Δηλαδή θα καταστραφεί/θα διαλυθεί ο κόσμος! 

Γιάννης Σπετσιώτης

 

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Η κα Ήρα Φραγκούλη -Βελλέ για το βιβλίο των Γιάννη Σπετσιώτη και Τζένης Ντεστάκου

Για το βιβλίο των Γιάννη Σπετσιώτη και Τζένης Ντεστάκου: συγχαρητήρια

              Σκέψεις μου και συναισθήματα.

 

         Ένα πανέμορφο πολύχρωμο ψηφιδωτό   φάνηκε μπροστά μου, όταν τελείωσα τη μελέτη του καινούριου βιβλίου των Γιάννη Σπετσιώτη και Τζένης Ντεστάκου :¨Πρόσωπα και γεγονότα της Εθνανάστασης του 1821 στον Κάτω Ναχαγιέ (Ερμιονίδα)¨   

Οι ψηφίδες του μικρές και μεγάλες, πολύτιμες και απλές,   εκτενείς ή σύντομες, δημοσιεύσεις- βιβλία- άρθρα, που τα διαβάζαμε σποραδικά   στο Περιοδικό και στα  τοπικά ιστολόγια,  αλλά και  ενδιαφέρουσες πρωτότυπες , πρόσωπα και γεγονότα, γνωστά ή άγνωστα, συγκεντρωμένα  πλέον σε ένα σύνολο, τον ιστορικό και πολιτιστικό χάρτη της Eρμιονίδας.

Το σύγγραμμα τύπωσα από την ηλεκτρονική του μορφή και το έδεσα σε βιβλίο, για να το διαβάσω  πιο άνετα: Μπρος- πίσω, επαναλήψεις, υπογραμμίσεις, σημειώσεις, κατά τη συνήθειά μου σε βιβλία που αγαπώ. 

 Συγχαίροντας και ευχαριστώντας λοιπόν το Γιάννη και τη Τζένη για τη νέα τους  συγγραφή θα ήθελα να  μεταφέρω επιλεκτικά, λίγες από τις εντυπώσεις μου.

    Αναφέρω ενδεικτικά την  χρονοβόρα οπωσδήποτε, αλλά  άριστα τεκμηριωμένη  έρευνα σε πρωτογενείς πηγές, βιβλιογραφία και παραδόσεις, που περιλαμβάνει  όλα τα πρόσωπα της ηρωικής οικογένειας των  Μητσαίων, και που εμείς οι ερμιονίτες λίγα γνωρίζουμε. Δεν είναι όμως  μόνο μια τυπική ιστορική έρευνα. Οι συναρπαστικές στιγμές που έζησε ο ερευνητής  στην «τρίχρονη συνάντησή του με αφοσίωση συγκίνηση και σεβασμό» είναι και για μας ένα πραγματικό προσκύνημα. Προσωπικά,  όταν περνώ πλέον από το Περιβολάκι του Ταξιάρχη νιώθω τα ίδια συναισθήματα και κλίνω  το γόνυ της καρδιάς μου μπροστά στις προτομές τους.

    Εντύπωση μου έκανε η επιστημονική προσέγγιση των εγγράφων- αντιγράφων που είχε συγκεντρώσει και εκδώσει ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Καρανικόλας   (« Το Κρανίδι, κομμάτια από τη χαμένη ιστορία του» ),   για την ακρίβεια και πιστότητα των οποίων προσωπικά διατηρούσα επιφυλάξεις. Δέχομαι  πλέον και εγώ ως σωστή την αξιολόγηση που γίνεται στη σελ 61 .  Ψηφίδες και αυτά τα έγγραφα ,αντικειμενικότητας ή θρύλου,

 « εμπλουτίζουν  με γνώσεις  τη σπουδή του ιστορικού μας κάλλους, που είναι ιδιαίτερα συναρπαστική και χρήσιμη» (τ. 1, σελ 64)

  Μια ακόμα πολύτιμη ψηφίδα! Συγχωρέστε την άγνοιά μου, αλλά αγνοούσα τον αξιόλογο υπέροχο άνθρωπο, τον Παναγιώτη Αγαθοκλή (τ. 2ο σελ 57-59)  και τη σημαντική προσφορά του στην εκκλησία και την εκπαίδευση της επαρχίας μας. Συμφωνώ με την πρόταση  να αναρτηθεί  σε ένα δημόσιο χώρο η φωτογραφία του με ένα σύντομο βιογραφικό του.

 Ονειρεύομαι και φαντάζομαι το ταξίδι του βιβλίου των Σπετσιώτη – Ντεστάκου, όχι μόνο  στα χέρια των φιλομαθών αναγνωστών που θα το διαβάσουν με ενδιαφέρον, αλλά και στα χέρια των μαθητών μας.

  Στα σχολεία Ερμιόνης οι δάσκαλοι, απ όσο γνωρίζω, εντάσσουν στο μάθημα της γενικής Ιστορίας θέματα από την τοπική μας Ιστορία. Υπάρχουν όμως και μη ερμιονίτες δάσκαλοι  ( νεοδιόριστοι  και αναπληρωτές) που δεν τη γνωρίζουν. Τώρα πλέον όλοι έχουν ένα βιβλίο να επιλέξουν από τις σελίδες του. Ενδεικτικά αναφέρω το λογοτεχνικά  και συναισθηματικά γραμμένο κεφάλαιο για την οικογένεια των Μητσαίων, ή το θάνατο του Γιάννη Μήτσα. Αλλά και για τους μαθητές του Κρανιδίου υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα θέματα, όπως η ιστορία της καμπάνας  του Αγίου Ιωάννη, καθώς και το πρωτότυπο εικαστικό θέμα για  τις απεικονίσεις του Παπαρσένη Κρέστα ( τ.2ο  σελ 42)

 Από την πρώτη δημοσίευσή του θεώρησα εξαιρετικό  το κείμενο   « Ιστορική και ψυχοκοινωνική προσέγγιση της Γ΄ εν Ερμιόνη Εθνικής Συνέλευσης» (τ.2ο . σελ 87).   Οι μαθητές της ΣΤ΄  Δημοτικού αλλά και της Γ’ Γυμνασίου  ίσως δε μάθουν ακριβώς  το έργο της Εθνοσυνέλευσης ,  θα αισθανθούν όμως και θα κατανοήσουν διαβάζοντάς το, πώς οι πρόγονοί τους …«πέταξαν στη γαλανή θάλασσα του ερμιονικού κόλπου τα παράπονα  και τις αντιπαλότητες, έπνιξαν στα νερά του τα μίση και τις διαφορές τους, και τόλμησαν το ιστορικό βήμα για τη συναδέλφωση»

  Και ο μεν Γιάννης μας είναι από παλιά γνωστός τόσο για το συγγραφικό του έργο, το παιδαγωγικό και το μουσικό, όσο και για τις συνεχόμενες μελέτες του  σχετικές με την ιστορία και τη λαογραφία της  ιδιαίτερης πατρίδας μας, για τις οποίες επανειλημμένα τον έχουμε συγχαρεί. Δε γίνεται όμως να μην επαινέσουμε και τη Τζένη, ¨ μάχιμη¨ ακόμα εκπαιδευτικό,  με  οικογενειακή  πνευματική καλλιέργεια,  ερευνήτρια στα θέματα παιδείας,  που εδώ και πολλά πλέον  χρόνια  γνώρισε και αγάπησε  της Ερμιόνη, μελετά και καταθέτει το  επιστημονικό της ενδιαφέρον στην ιστορία και τον πολιτισμό της.

   Ολοκληρώνοντας τις παραπάνω απλές και αυθόρμητες σκέψεις μου δεν βρίσκω τίποτε καλύτερο να προσθέσω, παρά την επιθυμία των συγγραφέων:

   «Έχουμε χρέος πέρα από το λαμπρό εορτασμό, τους δικαιολογημένους πανηγυρισμούς και την αναβλύζουσα συγκίνηση να στρέψουμε με περίσκεψη το βλέμμα στα ιστορικά γεγονότα εκείνων των ημερών και τους συντελεστές τους. Να αγκαλιάσουμε και να επικοινωνήσουμε τα μηνύματά τους. Τέτοια ηχηρά και απτά μηνύματα τα έχουμε ανάγκη για να αντλούμε δύναμη ελπίδα και αισιοδοξία»

      Γιάννη, Τζένη, ευχαριστούμε

          Ήρα Φραγκούλη -Βελλέ

 

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Τάσος Λάμπρου: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ «ΤΑ ΕΡΓΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Α.ΤΡΙΤΣΗ» , ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΚΑKΗ ΕΞΟΥΣΙΑ»


ΚΡΑΝΙΔΙ 27/05/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ «ΤΑ ΕΡΓΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Α.ΤΡΙΤΣΗ» , ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΚΑKΗ ΕΞΟΥΣΙΑ» ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ 

  Θέλω να υπηρετώ τα αυτονόητο και την κοινή  λογική, αυτό προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνομιλητές μου και φυσικά σε όλους τους δημότες μας που επικοινωνούμε, 

*Αυτονόητο ότι στηρίζουμε με την ψήφο μας και με την παρουσία μας την προσπάθεια του δήμου, των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων να διεκδικήσουμε τεχνικά ,αναπτυξιακά, έργα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ» , άρα χρειάζεται να κατατεθούν  άρτιοι φάκελοι και να αξιολογηθούν θετικά οι προτάσεις μας .

·      Άρα αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και να κριθούν τόσο οι εξαγγελίες της πολιτείας όσο και η υλοποίηση αυτών σχετικά με μια δίκαιη κατανομή στους δήμους της χώρας, με παράλληλη ωρίμανση μελετών , καταγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των πλευρών.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

αν θέλετε και μπορείτε, συμπαρασταθείτεΟ δρόμος για την αναδοχή ανοίγει τώρα!

Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την 

οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. 

Μέσω του θεσμού της αναδοχής μπορούμε να αναλάβουμε 

πλέον την καθημερινή φροντίδα των παιδιών βγάζοντάς τα 

από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την υποστήριξη και 

αγάπη που χρειάζονται.


Γίνε ανάδοχος


'Ελλη Βασιλάκη

Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας, κ. Πολύδωρος Βασίλειος, επισκέφτηκε το Γυμνάσιο ΚρανιδίουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη, 25/05/2021, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας, κ. Πολύδωρος Βασίλειος, επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Κρανιδίου συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Φυσικής Αγωγής της ΔΔΕ Αργολίδας, κ. Πενταρά Χριστοδούλο.

Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο κ. Διευθυντής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές /μαθήτριες  των τριών ( 3 ) τάξεων του Γυμνασίου για θέματα που τους απασχολούν εστιάζοντας   στα τεστ αυτοδιάγνωσης, στην διαδικασία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, στα προβλήματα που συνάντησαν καθώς και για την αλλαγή του τρόπου προαγωγής-απόλυσης για το σχολ. Έτος 2020-2021. Στη συνέχεια ο κ. Διευθυντής συνομίλησε με την Διοίκηση  του σχολείου και με τους εκπαιδευτικούς για θέματα που απασχολούν την Σχολική Μονάδα, για εκπαιδευτικά θέματα και τους συνεχάρη για την συνεισφορά τους στην επιτυχή υλοποίηση των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Πολύδωρος Βασίλειος αναφέρθηκε στην υποστήριξη  και ενθάρρυνση της ΔΔΕ Αργολίδας προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου.

                                                                                    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Τρίτη 25 Μαΐου 2021

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡ
Φίλε και Πρόεδρε Γιώργο Τσεγκή,
Εκπλήσσομαι με την απάντησή σου, στην ανακοίνωση των 3 δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για το θέμα του Βιολογικού Κρανιδίου.
Και εκπλήσσομαι γιατί αυτός δεν είναι ο λόγος ο δικός σου, εσένα που έχεις αναλάβει μια επιτελική θέση στην διοίκηση των κοινών!!
Δεν ταιριάζει σε σένα να αντιμετωπίζεις με απαξιωτικό τρόπο την θεσμική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων μέσω των δημοτικών συμβούλων αλλά και μεμονωμένα των συμβούλων των Νομικών Προσώπων, που εκ του νόμου έχουν.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ενέργειες του Δ.Λ.Τ. Ερμιονίδας για την αποκατάσταση βλαβών των λιμενικών υποδομών στο βόρειο και νότιο λιμένα Ερμιόνης.

Κρανίδι, 24.05.2021

Ανακοίνωση

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες για την αποκατάσταση βλαβών των λιμενικών υποδομών στο βόρειο και νότιο λιμένα Ερμιόνης:

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υποθαλάσσια και χερσαία αυτοψία σε όλη την έκταση των δύο λιμένων, από δύτες μηχανικούς του γραφείου Rogan, ενός από τα καλύτερα γραφεία μελετών λιμενικών έργων της Ελλάδας, ώστε να αποτιμηθούν οι βλάβες, οι διαβρώσεις και οι σπηλαιώσεις που υπήρχαν και είχαν εντοπιστεί.

Το γραφείο Rogan παρέδωσε Τεχνική Έκθεση – Προμελέτη, η οποία εντόπισε τις βλάβες που χρήζουν αποκατάστασης. (συν. 1)

Έπειτα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας προχώρησε στην διαδικασία σύνταξης μελέτης για την αποκατάσταση των εν λόγω βλαβών.

Σύμφωνα με προεκτίμηση, το κόστος της αποκατάστασης του νότιου λιμένα ανέρχεται στις 350.000,00€ και του βόρειου λιμένα στις 100.000,00€.

Το συνολικό ποσό ενεγράφη και δεσμεύτηκε στον προϋπολογισμό του Δ.Λ.Τ.Ε. για το έτος 2021 (συν. 2).

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ένταξής του και χρηματοδότησης του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. (συν. 3).

Σε περίπτωσης μη ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει εξασφαλιστεί το ποσό από ιδίους πόρους.

Είναι φανερό ότι, η υπηρεσία μας έχει γνώση των προβλημάτων, αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ενεργεί πάντα όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο και με επιστημονικό τρόπο προσπαθεί να δώσει γρήγορες λύσεις, χωρίς να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Συν. 1:

Συν. 2:

Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.: Ξεκάθαρα και αληθινά, κόντρα σε κάθε «τρικλοποδιά»

Δυστυχώς, ο κ. Λάμπρου εμμένει στην επανειλημμένως εκφρασθείσα άποψή του «να κλείσει η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.». Έρχονται τώρα και οι κύριοι Αποστόλου και Τόκας να την υπερασπιστούν.

Το ενδιαφέρον είναι «δήθεν» και οι προθέσεις τους φανερές.

Όταν στην πρόσκληση του σημερινού (24-05-2021) Συμβουλίου υπάρχουν 12 θέματα που αφορούν στα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» με προοπτική ένταξης έργων, όπως: Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Ερμιόνης, Αντικατάσταση υδρομέτρων, Λειτουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου δικτύου ύδρευσης Ερμιόνης, εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης φαινομένων πολιτικής προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας.

Προτάσεις έργων που ξεπερνούν τα επτά (7) εκατομμύρια ευρώ.

Αντί αυτών, οι κύριοι ενδιαφέρονται για μελέτη 20.000 € -που είναι απολύτως απαραίτητη για την Ε.Ε.Λ. Κρανιδίου-, τονίζουν ότι η Περιφέρεια γνωρίζει την κατάσταση.

Την κατάσταση τη γνωρίζουμε όλοι. Τη μελέτη χρειαζόμαστε. Αυτή καταψηφίζουν και μαζί της την προοπτική ανάπτυξης του τόπου.

Οι κύριοι θέλουν τη μιζέρια για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους.

Ο κος Λάμπρου καταψήφισε την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού που κάλυπτε τα ποσά ανάθεσης των υπηρεσιών «Προετοιμασία και κατάθεση φακέλου στα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης», ενώ είχε προσβάλει και την προηγούμενη προκαλώντας καθυστέρηση σαράντα (40) ημερών.

Ο κος Αποστόλου στην εν λόγω συνεδρίαση ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ.

Έχουν, όμως και οι δύο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια και τη συνεργασία της μαζί μας. Σαφώς και πρώτη μας ενέργεια ήταν το ανάλογο αίτημα στην Π.Ε. Αργολίδας.

Κοινοποιούμε, λοιπόν, στους ίδιους και σε όλους τους δημότες την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Μαλτέζου, όπου σαφώς τονίζει την αδυναμία της Τεχνικής Υπηρεσίας Π.Ε. Αργολίδας, να συνδράμει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αυτό το έγγραφο αφήνει εκτεθειμένους, στα μάτια όλων των δημοτών, αλλά και των συμβούλων των παρατάξεών τους, τους κ.κ. Αποστόλου, Λάμπρου και Τόκα. Η δράση τους είναι μοναχική και με ψέματα προσπαθούν να διαβάλλουν. Αποκαλύπτεται η πρόθεσή τους!!!

Αντί κύριοι να ψάχνετε το επόμενο ανάχωμα στην πορεία της δημοτικής αρχής, αντιληφθείτε την ευθύνη σας. Είστε εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους.

εκ της διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΣΥΕΡ-ΠΡΟΣΥΕΡ-ΝΕΔΥΠΕΡ

Δευτέρα 24 Μαϊου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ  ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ  

ΔΗΣΥΕΡ -ΠΡΟΣΥΕΡ-ΝΕΔΥΠΕΡ

  

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Σοβαρό θέμα προκύπτει από την  άρνηση της διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ και της δημοτικής αρχής κατ΄επέκταση να φέρει προς συζήτηση στο ΔΣ της επιχείρησης το αίτημα των 3 παρατάξεων της αντιπολίτευσης για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιολόγηση της κατάστασης  του Βιολογικού Κρανιδίου.

Στο σημερινό ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ της 24 Μαϊου 2021 δεν μπήκε εκ νέου προς συζήτηση  και λήψη απόφασης η πρότασή μας, αλλά φέρνουν προς συζήτηση  την ανάθεση του έργου   έναντι  20.000  πλέον ΦΠΑ!!.

Δηλαδή η διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ θέλει να  δώσει 20.000για ένα έργο που με μία απλή Προγραμματική Σύμβαση  με την Περιφέρεια δεν θα στοιχίσει  τίποτα!!!

Κρίνεται όμως, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω, ότι δεν είναι απαραίτητη η δαπάνη των 20.000, αφού είναι ορθότερο αλλά και προς όφελος των συμφερόντων της Δημοτικής επιχείρησης να γίνει  Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Δήμου Ερμιονίδας και της ΔΕΥΑΕΡ ώστε οι τεχνικές υπηρεσίες μαζί  με  υπηρεσιακούς παράγοντες των παραπάνω φορέων να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

 Το φλέγον ζήτημα  προέκυψε όταν στο  ΔΣ  της ΔΕΥΑΕΡ της 20ης / 4 / 2021 συζητήθηκε το θέμα   "Έκριση Τεχνικής Έκθεσης 46/ 2021 : Καταγραφή και αξιολόγηση κατάστασης Ε.Ε.Λ. Κρανιδίου και επικαιροποίηση υφιστάμενων μελετών".

Σύμφωνα με την  εισήγηση  το έργο αφορά την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών εργασιών από ιδιώτη- οικονομικό φορέα με συνολικό κόστος το ποσό των 20.000,00€ (είκοσι χιλιάδων ευρώ) χωρίς Φ.Π.Α., για την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της ΕΕΛ και  την  επικαιροποίηση των υφισταμένων μελετών, καθώς η  Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. δεν έχει αντίστοιχο προσωπικό για την εκτέλεση των εργασιών.

 Μετά από αυτή την εξέλιξη οι 3 επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο ( οι 2 είναι και εκπρόσωποι στο ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ) αποστείλαμε,  στις 26 Απριλίου 2021, έγγραφο στον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ  με κοινοποίηση  στον   Δημάρχο   καθώς και στην  Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας, με θέμα την πρότασή μας για Προγραμματική  Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αιτηθήκαμε η πρότασή μας να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση ως έκτακτο θέμα στο ΔΣ της 27  Απριλίου 2021. 

Στο ΔΣ αυτό ο Πρόεδρος και μετά από διαλογική συζήτηση είπε πως το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ, μετά τις αντιδράσεις μας στους ισχυρισμούς του ότι η Περιφέρεια αδυνατεί να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία!!

 Και αυτό γιατί δεν έδειξε κανένα έγγραφο προς την Περιφέρεια από την διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ παρά μόνο μια τηλεφωνική συνομιλία με κάποιον αρμόδιο!!!!

Σήμερα καλούμε  εκ νέου την διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ και την δημοτική αρχή να μην προχωρήσουν σε αυτή την ανάθεση που θα επιβαρύνει την επιχείρηση με ένα υπέρογκο ποσό και να κάνουν ότι απαιτείται για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Οι λόγοι που δικαιολογούν την πρότασή μας είναι οι ακόλουθοι:

 1) Σύμφωνα  με την απόφαση 24/2021 της 9ης /2/2021 του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ,  κατακυρώθηκε η  υπηρεσία για την συντήρηση των Ε.Ε.Λ. του Δήμου μας στην  SYCHEM A.E, για 6 μήνες, συνολικού ποσού 59.250,00 χωρίς Φ.Π.Α ή 73.470,00€ με Φ.Π.Α.

Μέσα στις υποχρεώσεις της αναδόχου από την υπογραφή της σύμβασης  είναι:  

- Η διαρκής παρακολούθηση της λειτουργίας των αντλιοστασίων, των δικτύων και του εξοπλισμού της ΕΕΛ καθώς και της στάθμης διαφόρων δεξαμενών και αντλιοστασίων.

- Η υποβολή κάθε μήνα στη ΔΕΥΑΕΡ  σύντομης έκθεσης για την κατάσταση των εγκαταστάσεων, των αντλιοστασίων και του δικτύου

-Η υποχρέωση  να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία,σχετική με τη λειτουργία και συντήρηση των ‘’ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ’’ οποτεδήποτε τους ζητηθεί από την Επιτροπή Ελέχου και Παρακολούθησης  που αποτελείται  από τον Πρόεδρο, τα μέλη της επιτροπής παραλαβής των υπηρεσιών και  από τον συνεργάτη της ΔΕΥΑ χημικό για την παρακολούθηση των ΕΕΛ και της αποχέτευσης κ. Λαζαρά Γεώργιο.

2)  Το έργο της  Ολοκλήρωσης του Αποχετευτικού Δικτύου Κρανιδίου που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Φορέας Υλοποίησης    βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αρμόδιες υπηρεσίες της γνωρίζουν  την κατάσταση της ΕΕΛ Κρανιδίου και τι απαιτείται να πραγματοποιηθεί για τη σωστή λειτουργία του Βιολογικού, αφού δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού της, ασκεί όλα τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία.

3) Η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει ως σκοπό  περισσότερα από  όσα απαιτούνται από την Τεχνική ¨Εκθεση  46/2021 της ΔΕΥΑΕΡ  και μάλιστα χωρίς την δαπάνη των 20.000, όπως :

1)  Η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της ΕΕΛ

2)  Η καταγραφή των ελλείψεων του μηχανολογικού εξοπλισμού  

3) Η επικαιροποίηση των υφισταμένων μελετών, καθώς και οι προτεινόµενες λύσεις για την έγκαιρη αντιµετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση  του Αποχετευτικού Δικτύου  Κρανίδιου (  Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Κοιλάδας).

4) Η σύνταξη χρονοδιαγράμματος για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν υπέρ του δέοντος την αναγκαιότητα αποδοχής της πρότασής μας.


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι- Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων - Εκπρόσωποι της μειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ.


Αποστόλου Παναγιώτης -  Λάμπρου Αναστάσιος -   Τόκας Αναστάσιος