Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΙΛΜΕ. Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

 


Καλό μήνα!

καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται"

 Πίνακας της  Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου απο τη συλλογή "Οι μήνες".

Η συμβολή της Μονής των Αγίων Αναργύρων στην περίθαλψη των ατόμων με αναπηρία Του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 


Σε λίγες ημέρες, 1 Ιουλίου, πανηγυρίζει το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, «το ιερό προσκύνημα της Ερμιονίδας». Στη χάρη τους δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο.

Η συμβολή της Μονής των Αγίων Αναργύρων στην περίθαλψη των ατόμων με αναπηρία

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος η αντιμετώπιση των ατόμων με πνευματικά και ψυχικά νοσήματα, «φρενοβλαβείς» τους ονόμαζαν τότε, ελάχιστα βελτιώθηκε από τα προηγούμενα χρόνια. Μια κοινωνία που βγήκε από μακρόχρονη σκλαβιά και αγωνιζόταν να ορθοποδήσει, ήταν δύσκολο να προβληματισθεί και να πάρει μέτρα για τα ανάπηρα άτομα.

Έτσι αυτά παρέμεναν «έγκλειστα» στο οικογενειακό περιβάλλον ή περιφέρονταν ανεξέλεγκτα στους δρόμους του τόπου που κατοικούσαν, ενώ τα πιο «τυχερά» έβρισκαν «καταφύγιο» στα μοναστήρια με τις …γνωστές μεθόδους «περιποίησης». Άλλωστε και να ήθελε κανείς να βελτιώσει τη θέση εκείνων των ανθρώπων ούτε η γνώση υπήρχε ούτε η οικονομική κατάσταση το επέτρεπε.

Το 1862 η Ελληνική Πολιτεία ψήφισε τον πρώτο νόμο για την «επιστημονική και πολιτιστική» αντιμετώπιση των «φρενοβλαβών», που υπολογίζονταν σε τετρακόσια είκοσι δύο (422) άτομα, διακόσιοι ενενήντα πέντε (295) άνδρες και εκατόν είκοσι επτά (127) γυναίκες. Ωστόσο σύντομα κάθε προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Το 1864 λειτούργησαν δύο «φρενοκομεία» ένα στην Κέρκυρα και ένα στην Κεφαλονιά, ενώ το 1887 ξεκίνησε η λειτουργία του Δρομοκαΐτειου. Τα μοναστήρια, όμως, και κατά την 25ετή εκείνη περίοδο πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην περίθαλψη αυτών των ατόμων.

Κατά την έρευνά μας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους εντοπίσαμε έγγραφα της επαρχίας Σπετσών και Ερμιονίδας που αφορούν περιπτώσεις «φρενοβλαβών» και τη διαμονή τους σε μοναστήρια της επαρχίας. Εννέα (9) παρόμοια έγγραφα εντοπίσαμε και στο Αρχείο της Μονής των Αγίων Αναργύρων, που ως γνωστό με μεγάλη φροντίδα και ακρίβεια ταξινόμησε ο αείμνηστος Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Απόστολος Γκάτσος. Στα έγγραφα αυτά περιγράφονται οι ενέργειες των αρμοδίων Υπουργείων (Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών) καθώς και του ηγουμενοσυμβουλίου για την διαμονή στη Μονή εκείνων των ατόμων.

Επίσης, στο βιβλίο «Το προσκύνημα της Ερμιονίδος» των Αποστ. Γκάτσου, Γεωργ. Προκοπίου και Ιωάννη Γκερέκου αναφέρονται έγγραφα, στα οποία διαφαίνεται πως σε κατοπινούς χρόνους ζητήθηκε και η συνδρομή της Μονής για παρόμοιους κοινωφελείς σκοπούς.

Τέλος, να τονίσουμε πως για μας τους Ερμιονίτες και την πόλη μας «ατελεύτητος υπάρχει των Αγίων Αναργύρων η χάρις», όταν ανίατες σωματικές και ψυχικές οδύνες «κυκλώνουν» τη ζωή μας.1

Αναλυτικά τα προαναφερόμενα έγγραφα από τα ΓΑΚ και το αρχείο της Μονής των Αγίων Αναργύρων περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση βιβλίο μας «Συμβολή στη Νεότερη Ιστορία της Ερμιονίδας (1828 – 1899), Κείμενα - Μελέτες».

1.   Πριν από την Επανάσταση του 21 και κατά τη διάρκεια του 7/ετούς αγώνα τα Μοναστήρια ήσαν τα ασφαλή καταφύγια πολλών αγωνιστών που καταδίωκαν οι Τούρκοι. Σ’ αυτά όμως κατέφευγαν και ορισμένοι που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας για να αναρρώσουν στο ήσυχο περιβάλλον τους. Έτσι στη Μονή των Αγίων Αναργύρων κατέφυγε ο Ιωσήφ Ανδρούσης διωκόμενος από τον Ιμπραήμ και αργότερα ο Νικηταράς, για να ανακτήσει τις δυνάμεις του από την πλευρίτιδα που τον ταλαιπωρούσε, προτού αναλάβει τα καθήκοντα του φρουράρχου που του εμπιστεύθηκε η Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

VELVET GARDENS FESTIVAL – Ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ στον Δήμο Ερμιονίδας.

Κρανίδι, 30.06.2022

Δελτίο Τύπου

VELVET GARDENS FESTIVAL

Ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ στον Δήμο Ερμιονίδας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την ομάδα Velvet Room Projects.

12,13,14 Ιουλίου (κινηματογράφος, εκπαιδευτικά εργαστήρια) & 22, 23 Ιουλίου (συναυλίες, εικαστικά)

To Velvet Gardens Festival είναι ένα ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ (μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, εκπαιδευτικά εργαστήρια) στον Δήμο Ερμιονίδας, σε επιμέλεια και παραγωγή της ομάδας Velvet Room Projects και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες που γίνονταν την παραμονή των Αγίων Αναργύρων στην Ερμιόνη


Φωτ: Πίνακας της Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου

Οι πίνακες της κας Ανθούλας είναι αφηγηματικοί.
Μνήμες, σκέψεις, γεγονότα γίνονται  οι αφορμές  για κάθε έργο της.  Αυτός  ο υπέροχος πίνακας αναφέρεται στους ιστιοπλοϊκούς  αγώνες που γίνονταν την παραμονή των Αγίων Αναργύρων  στα Μαντράκια, πριν τον πόλεμο. 

«Τα παλιά τα χρόνια όσοι ψαράδες δεν πήγαιναν στη Μπαρμπαριά, ξεκίναγαν   γιαλό-  γιαλό  μετά το Πάσχα με  κουπιά και  πανάκι με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, αφού περνούσαν πριν όλοι από την Παναγίτσα στα Τσελεβίνια να ανάψουν  ένα κεράκι  για να έχουν  την βοήθεια της στο δύσκολο ταξίδι.
Μετά συνέχιζαν  βορειοανατολικά από  Καβοντόρο  και έπαιρναν τον ανήφορο.  Θεσσαλονίκη,  Άγιο Όρος ή όπου έφταναν  γιατί είχαν πάντα  ρυθμισμένο το ταξίδι της επιστροφής ώστε παραμονή των Αγίων να είναι στην Ερμιόνη.
Επιστρέφοντας στην Ερμιόνη ξεκίναγαν να  καινουριέψουν τις βάρκες τους. Τις  καλαφάτιζαν, τις έπλεναν , τις έβαφαν, διόρθωναν τα πανιά και παραμονή των Αγίων κούκλες τις έριχναν στη θάλασσα.
Το μεσημέρι της παραμονής   μόλις άρχιζε να φυσά ο  μπάτης  για να φουσκώνει τα πανιά, τα παιδιά των ψαράδων   έπαιρναν  τις φρεσκοβαμμένες βάρκες των γονιών και μέσα σε  γέλια και φωνές άρχιζαν τους αγώνες σε ταχύτητα και ελιγμούς .
Ήταν η μέρα τους.
Δεν ήταν άμαθα, από την 6η δημοτικού  τα  παίρνανε  μαζί  στο ψάρεμα . Κοκονιτσάκια,  Κολινεκάκια  μαζί με  άλλα παιδιά πρωταγωνιστούσαν.
Αγόρια και κορίτσια  στα βραχάκια παρακολουθούσαν τους αγώνες και από τα καφενεία και τις γύρω ταβέρνες οι γονείς τα καμάρωναν.
Μετά τους αγώνες  γέμιζαν τις βάρκες  με κουβέρτες, κουρελούδες, φαγητά και οικογενειακώς πήγαιναν στο μοναστήρι.
Προσκυνούσαν και μετά κάτω από τις χαρουπιές  μέχρι  κάτω το πηγάδι,  οικογενειακά μπουλούκια όλη την νύχτα έπιναν έτρωγαν γελούσαν και οι ψαράδες εξιστορούσαν τις περιπέτειες του ταξιδιού.

Όλα αυτά τα σταμάτησε ο πόλεμος του ΄40
Οι Γερμανοί  επίταξαν τις βάρκες και πέθανε αυτή η όμορφη  συνήθεια


Για  την καταγραφή  της αφήγησης της Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου
Ρίνα Λουμουσιώτη

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

"Ανεπαρκείς καθώς και Ράθυμοι": Το νέο βιβλίο του Κρανιδιώτη Θοδωρή Καρανικόλα

Αντισυμβατικό, ανατρεπτικό, ωμό και ρεαλιστικό, το νέο βιβλίου του Κρανιδιώτη Θοδωρή Καρανικόλα καθηλώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες του σελίδες. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που σκιαγραφεί την αλήθεια των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας ως πρωταγωνιστές του καθημερινές φιγούρες που μάχονται να επιβιώσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

«Δύο γενιές μετά και σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Όσοι δεν γίνονται και δεν θα γίνονται υπηρέτες του συστήματος, όσοι δεν ξεπουλάνε και δεν θα ξεπουλάνε την προσωπικότητα και την ψυχή τους για μια ψήφο ή για ένα μεροκαματάκι, όπως όλοι εμείς εδώ, θα χαρακτηρίζονται πάντα “ανεπαρκείς, καθώς και ράθυμοι”».

Από τη Μόρια, με 18,25 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών !


O Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Έ λογικό είναι λέει γελώντας» αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη! Πλέον όπως λέει θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Η οικογένεια του δραπέτευσε από το Ιράν γιατί ήταν αντίθετοι με το θεοκρατικό κράτος εκεί. Οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου βρέθηκαν πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όταν αυτός ο καταυλισμό έκλεισε μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός.... «Διάβαζα». Όπως τονίζει «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα».
Με τη βοήθεια των καθηγητών του τα κατάφερε και στην γνώση της Ελληνικής γλώσσας. «Έμαθα ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» τονίζει.
Φορά μια άσπρη μπλούζα με το Πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ» καταλήγει.
--------------------------------
Via:stonisi .gr | www.fractalart.gr | Επιμ:Δ.Ντζαδήμα

 

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών "Συριανοπατώ" στη Σύρο


Με το εφηβικό τμήμα της χορευτικής μας ομάδας, παρευρεθήκαμε στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Συριανοπατώ" που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μιαούλη της Σύρου από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2022.


Η αρχόντισσα των Κυκλάδων μας καλοδέχθηκε για δεύτερη φορά, όμως για πρώτη φορά φέροντας τις παραδοσιακές μας μουσικές και την παραδοσιακή ενδυμασία της Ερμιόνης μας! Ευχαριστούμε θερμά τον Λαογραφικό - Χορευτικό όμιλο "Η σοφία της παράδοσης" για την πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία. Σίγουρα η Σύρος θα μας ξανά δει και θα την ξανά δούμε!
#χοερ Χόρεψαν οι (αλφαβητικά): 1)Ζώτο Νέϊτζη 2)Κόντου Φωτεινή 3)Κοτταρά Ελισάβετ 4)Κωνσταντάτος Γιώργος 5)Μέλλος Μελίσα 6)Μπουρλόκα Αρχοντία 7)Οικονόμου Αφροδίτη 8)Πέτρο Σταματίνα 9)Πολλάλη Βάγια 10)Σιωράς Γιάννης 11)Σκούρτης Ελένη 12)Φασιλή Ελισάβετ Επιμέλεια παρουσίασης: Σκούρτης Κωστής Παρουσιάστηκαν οι ερμιονίτικοι σκοποί: 1)Κανελόριζα 2)Όταν ήμουνα δέκα ετών κοράσι 3)Το γυαλό-γυαλό πηγαίνω 4)Μιλλεούνια

4ο Συριανοπατώ | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης