Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

σήμερα το απόγευμα το τρίτο

 Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ;


Σάββατο 23-03-24, 18.00-18.30

Τρί το Πρόγραμμα 90,9 

Παραγωγή-Παρουσίαση: Μενέλαος Καραμαγγιώλης 


Ελευθερία είναι να αγαπάς χωρίς προκαταλήψεις; 
Είναι να αγκαλιάζεις ó,τι μοιάζει ξένο; Ό,τι σε φοβίζει; 
Για να αποφύγει τις κοινοτοπίες ο ήρωας της σημερινής ραδιοφωνικής ταινίας παλεύει με το πιο δυνατό πάθος του 20ου αιώνα: τη δουλεία. 
Και αναρωτιέται τι θα πει ελευθερία και τι θα πει έλληνας και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά τους. Κάθε Μάρτιο τον πυροβολούν με φορεμένες και στερεοτυπικές προσεγγίσεις των δύο αυτών λέξεων που αρχίζουν με τα ίδια γράμματα ενώ εκείνος διεκδικεί να δώσει τους δικούς του ορισμούς σε αυτές τις λέξεις· όπως και στη ζωή του. 

"Από το παρελθόν ζούμε όλοι μας; Και το παρελθόν μας καταστρέφει όλους” ρωτάει ο Καμύ. 

“Απ’ όλους τους λαούς" επιμένει ο Γκαίτε "οι Έλληνες ονειρεύτηκαν πιο όμορφα το νόημα της ζωής”. ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ, Τρίτο Πρόγραμμα 90,9/www.ertecho.gr/trito 
Έλλη Βασιλάκη 

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Βασίλης Γκάτσος : "Παίζομεν εν ου παικτοίς" Το ΗΡΩΟΝ είναι ιερόν μνημείον εις ιερόν χώρον. Δεν είναι άθυρμα στα χέρια κανενός και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία του. Πώς δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, και πώς το κατάντησε διακοσμητικό στοιχείο και τουριστικό αξιοθέατο του Λιμανιού η τοπική μας αυτοδιοίκηση.
Χρέος της είναι ΑΜΕΣΩΣ να το αποκαταστήσει στην αρχική του ιερή και ένδοξη μορφή, ως ένδειξη συγγνώμης προς του ηρωικούς μας νεκρούς και τους συμπατριώτες που το έστησαν.

Βασίλης Γκάτσος

http://liberm.gr/wp-content/uploads/2021/08/%CE%97-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CE%97%CE%A1%CE%A9%CE%9F%CE%A5-%CE%95%CF%81%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82.pdf?x16369

Η παλαιά ερμιονίτικη οικογένεια του Αναγνώστη Χατζησταύρου του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Η παλαιά ερμιονίτικη οικογένεια του Αναγνώστη Χατζησταύρου

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ένας από τους πλέον δραστήριους αγωνιστές της Ερμιόνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21 ήταν και ο Αναγνώστης Χατζησταύρου. 

Γεννήθηκε στην Ερμιόνη περί το 1779 και με την έναρξη του αγώνα οργάνωσε και συντηρούσε σώμα 100 οπλιτών (ατάκτων), του οποίου ήταν επικεφαλής. Το 1819 μυήθηκε από τον Γκίκα Μπόταση και τον Παπαρσένη στη Φιλική Εταιρεία, έγινε μέλος της και έλαβε μέρος με το στρατιωτικό του σώμα στην πολιορκία του Ναυπλίου. Ο Αναγνώστης Χατζησταύρου ήταν ένας μεγαλοκτηματίας της Ερμιόνης και διέθεσε για τον αγώνα μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Χρηματοδοτούσε τα επαναστατικά σώματα της Ερμιόνης όπως φαίνεται σε διάφορα έγγραφα και εφοδίαζε τους κατοίκους της μέχρι το τέλος του αγώνα με λάδι, σιτάρι και κρασί. Επίσης πρωτοστάτησε στη σύσταση του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου του τόπου προσφέροντας 150 γρόσια, τα περισσότερα από κάθε άλλον και ήταν υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των χρημάτων. Διετέλεσε δημογέροντας του τόπου υπογράφοντας το έγγραφο προς το Υπουργείο των Πολεμικών (6 Ιουλίου 1825), με το οποίο ενημέρωναν για την πληρωμή δύο μηνών των στρατιωτών του Γιάννη Αδρ. Μήτσα. Τα στοιχεία του αναγράφονται στους πίνακες ενόρκων της Ερμιόνης των ετών 1842,1847, 1850 και 1851.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας της πανώλης στην Ερμιόνη το 1824, κατέφυγε στις γύρω περιοχές και απώλεσε τα αποδεικτικά έγγραφα της μύησής του στη Φιλική Εταιρεία. Την πολεμική του δράση και την προσφορά του στον αγώνα πιστοποίησε ο καπετάνιος Ερμιονίδας και ταγματάρχης της Βασιλικής Φάλαγγας Σταμάτης Μήτσας και η Δημογεροντία της Ερμιόνης. Οι διάφορες επιτροπές εκδουλεύσεων τον ενέταξαν στους αξιωματικούς του αγώνα με βαθμό Ζ΄(ανθυπολοχαγός). Το 1834 ο Αναγνώστης Χατζησταύρου παρουσιάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, ενώ το όνομά του είναι γραμμένο στο Μνημείο Ηρώων του Κρανιδίου.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


 

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Η ιστορία των υδροπλάνων στην Ελλάδα Του Γιάννη Λακούτση

Η  ιστορία  των  υδροπλάνων  στην  Ελλάδα

Του Γιάννη Λακούτση 

 

Το 1876 ο Γάλλος Alphonse Penaud καταθέτει το  πρώτο  δίπλωμα  ευρεσιτεχνίας  για  μια  ιπτάμενη  μηχανή  με  κύτος  σκάφους. Το  1898  ο  Αυστριακός  Βιλχελμ Κρες,  κατασκευάζει  το  πρώτο  υδροπλάνο, χωρίς  όμως να  μπορεί  να  πετάξει. Το  1907  ο  Γάλλος  μηχανικός  Γκάμπριελ  Βουαζέν,  προσαρμόζοντας  πλωτήρες  σε  ένα  ανεμόπτερο  και  ρυμουλκώντας  το  με  μηχανοκίνητη  άκατο  στον  Σηκουάνα,  κατάφερε  να  το  απογειώσει.

Το 1910  ο  Γάλλος  Henri  Fabreπραγματοποιεί  την  πρώτη  επιτυχημένη  πτήση  με  υδροπλάνο,  στη  Μαρτινίκα. Το 1911  ξεκινά  και  η  ιστορία  της  Ελληνικής  Αεροπορίας,  όταν  τον  Δεκέμβριο  του ίδιου  έτους  το  Υπουργείου  Άμυνας  στέλνει  για  εκπαίδευση,  τους  Υπολοχαγούς  Δημ.  Καμπέρο,  Μιχ.  Μουτούση  και  τον  Ανθυπίλαρχο  Χρίστο  Αδαμίδη, για  εκπαίδευση  στη  Γαλλία  στην  εταιρεία  των  αδελφών  Farman.  Την  επόμενη χρονιά  ακολούθησαν οι  Υπολοχαγοί  Λουκάς  Παπαλουκάς,  Μάρκος  Δράκος  και  ο  Ανθυπίλαρχος  Πανούτσος  Νοταράς. Την Άνοιξη  του  1912  ο  Καμπέρος διακόπτει την  εκπαίδευσή  του  και  επιστρέφει  στην  Ελλάδα  φέρνοντας  σιδηροδρομικώς  σε  «πακέτο»  το  πρώτο  αεροπλάνο  Henry  Farman, το  οποίο  

21.03.2024 End the Stereotypes!

 


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down 2024: End the Stereotypes!

Παρακολουθήστε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=92ivgabfdPQ 

Το σύνδρομο Down υπήρξε ανέκαθεν μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, υπάρχει σε όλες τις περιοχές του κόσμου και έχει ως αποτέλεσμα ποικίλες επιδράσεις στη μάθηση, στα φυσικά χαρακτηριστικά ή στην υγεία του ατόμου.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024, η ΕΣΑμεΑ καλεί μαζί με την Παγκόσμια Οργάνωση για το Σύνδρομο Down και τον ΟΗΕ στον τερματισμό των στερεοτύπων End the Stereotypes : «Τα στερεότυπα βλάπτουν! Για τα άτομα με σύνδρομο Down και νοητικές αναπηρίες, τα στερεότυπα μπορούν να μας εμποδίσουν να μας συμπεριφέρονται όπως τους άλλους ανθρώπους. Μας φέρονται σαν παιδιά, μας υποτιμούν και μας αποκλείουν. Μερικές φορές μας φέρονται πολύ άσχημα ή ακόμα και μας κακοποιούν».

Μαρτυρίες (αγγλικά): https://www.worlddownsyndromeday.org/end-the-stereotypes

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Λίγη Αποκριά ακόμη | Γαϊτανάκι 2024 | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 


Λίγη Αποκριά ακόμη...
 Δείτε το βίντεο:

 Την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, κατά τις πρωινές ώρες έλαβε χώρα το #γαϊτανάκι_2024 μας, στους κεντρικούς δρόμους και στα σοκάκια της Ερμιόνης μας.. Για μια ακόμα χρονιά, τα μικρά & τα μεγάλα μέλη της ομάδας μας, χρωμάτισαν, αρωμάτισαν, γέμισαν παραδοσιακές μουσικές νότες, χάρισαν χορευτική ζωηρότητα και διασκέδασαν τους περαστικούς, σε κάθε άκρη του τόπου μας.. Το γαϊτανάκι της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, θεσμός πια, ακολουθήθηκε από δεκάδες γονείς, φίλους και λάτρεις της Αποκριάς καθ' όλη τη διαδρομή του.. Αποκορύφωμα, εν όψει των 10 χρόνων πολιτιστικής προσφοράς και λειτουργίας της ομάδας μας, το γλέντι στη Πλατεία Πεύκου, που μας ξεσήκωσε σε αποκριάτικους και όχι μόνο ρυθμούς, μέχρι τις απογευματινές ώρες.. Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που μας στηρίζει, τους χορηγούς & υποστηρικτές του γλεντιού μας, τους αμέτρητους εθελοντές που σε συνεργασία έδωσαν μοναδική πνοή στο δρώμενο καθώς και τη Δημοτική Αρχή που φρόντισε να κλείσει ο δρόμος και εγκατέστησε εξέδρα για τους μουσικούς μας. Ευχαριστούμε οπωσδήποτε, και τους/τις συμμετέχοντες/ούσες στο δρώμενο, γιατί όπως έχουμε πει: "χωρίς αυτούς/αυτές, δεν γίνεται τίποτα"! Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Σαρακοστή! 
Εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, Κωστής Σκούρτης #χοερ


Βασίλης Γκάτσος: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γενούν οι κότες. Πάντως ούτε στην Ερμιονίδα, αλλά ούτε στην Αργολίδα.

 


Σε ένα Νομό για να γίνει ένα σοβαρό μεγαλόπνοο έργο πρέπει από κει να κατάγεται και να δραστηριοποιείται πολιτικά ένας Πρωθυπουργός, ή ένας πολύ πολύ διαχρονικά ισχυρός παράγοντας μεγάλου κόμματος, ο δεύτερος φυσικά για δευτερεύοντα έργα.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό επί των ημερών μας συμβαίνει στη Μεσσηνία.
Τα πολιτικά πρόσωπα  όπως Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, έχουν "τοποθετηθεί" πολιτικά υπό τινων για να εκλεγούν. Δεν έχουν στο πολιτικοκοινωνικό μας παραδοσιακό σύστημα "δύναμη", και άς κάνουν πως έχουν. Δυστυχώς κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στη χώρα μας από το 1828.
Γι' αυτό και η Ερμιονίδα παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο Νομό Αργολίδας και την Πρωτεύουσα της χώρας, γι' αυτό δεν βλέπει Αναβάλους, Φράγματα, Δρόμους, Αφαλατώσεις.
Μόνο ο κύριος Σαλεσιώτης ως Νομάρχης Αργολίδας μάς θεώρησε ως το απομονωμένο και παραμελημένο έως ξεχασμένο κομμάτι της Αργολίδας και θεώρησε ότι ο παραλιακός δρόμος Ναύπλιο - Κρανίδι είναι το πλέον αναπτυξιακό έργο που χρειάζεται ο Νομός μας.

Ο Νομός μας πλέον σκέφτεται θα λέγαμε, πρωτίστως "Ναυπλιώτικα" και στη συνέχεια "Αργολικο-καμπότικα". Δηλαδή οι όποιοι πόροι του Νομού να στρέφονται προς τον Αργολικό Κάμπο και η όποια κίνηση προς το Ναύπλιο.

είναι επίσημο: ήρθε η άνοιξη ξανά!


η Έλλη Βασιλάκη

Γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης με 9 υπέροχους πίνακες

Σήμερα, 20 Μαρτίου, στις 12:29 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρίσκεται ακριβώς πάνω τη γραμμή του ισημερινού. Το φαινόμενο ονομάζεται εαρινή ισημερία και για το βόρειο ημισφαίριο, σηματοδοτεί τον επίσημο ερχομό της άνοιξης. Τον γιορτάζουμε!
H εαρινή ισημερία είναι το αστρονομικό γεγονός, κατά το οποίο καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, λαμβάνει τέτοια θέση ώστε οι ακτίνες του άστρου μας να πέφτουν κάθετα στον ισημερινό. Για τη στιγμή αυτή, η μέρα είναι περίπου ίση με τη νύχτα, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.
Οι ισημερίες καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα. Φυσικά, ονομασίες όπως εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν το βόρειο ημισφαίριο. Τις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ


«Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέροντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες. Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας», τόνισε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού.

Η κα. Καρυστιάνου μίλησε για «τη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, που εμπόδισε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων».

«Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που δεν έχουν εφαρμοστεί» επεσήμανε.

«Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και την αφάλεια των συγκοινωνιών».

«Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

«Είμαι εδώ γιατί στην Ελλάδα έχουν γίνει κάκιστοι χειρισμοί και μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Είναι απελπιστική η κατάρρευση της εμπιστοσύνης για την ορθή λειτουργία των θεσμών. Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία», κατέληξε.