ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Στις 17 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας της Μεγαλομάρτυρος. Σύμφωνα με τον Συναξαριστή η Αγία γεννήθηκε το έτος 289 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Πισιδίας της Μικράς Ασίας στα χρόνια του αυτοκράτορα των Ρωμαίων Κλαυδίου. Αμέσως μετά τη γέννησή της η μητέρα της πέθανε και ο ειδωλολάτρης ιερέας πατέρας της εμπιστεύτηκε την κόρη του σε μια παιδαγωγό που κρυφά τη μύησε στον Χριστιανισμό.
Όταν σε ηλικία 15 χρόνων η Μαρίνα αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν Χριστιανή, αυτός την έδιωξε από το σπίτι, αφού δεν κατόρθωσε να τη μεταπείσει. Αργότερα ο έπαρχος της περιοχής διέταξε να τη συλλάβουν. Την έκλεισε στη φυλακή και την υπέβαλε σε σκληρά βασανιστήρια, για να αρνηθεί την πίστη της, κάτι που δεν έγινε. Στη συνέχεια ο έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της 19χρονης τότεΑγίας (308 μ.Χ).
Λέγεται πως ενώ βρισκόταν στη φυλακή, εμφανίστηκε στο κελί της ο σατανάς μεταμορφωμένος σε δράκοντα για να τη φοβίσει. Αλλά η Αγία τον έπιασε από το κεφάλι και τον χτύπησε με ένα σφυρί. Έτσι αυτός ταπεινώθηκε μπροστά της. Η εικόνα της Αγίας με τον δράκοντα παρουσιάζεται και στις αγιογραφικές της απεικονίσεις.
Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών. Αυτό μου το έλεγε η μητέρα μου και στη συνέχεια διαπίστωσα πως είναι μια ευρύτερα διαδεδομένη αντίληψη στην Ερμιόνη. Πολλοί, επίσης, πιστεύουν ότι η Αγία προστατεύει από τα ζωύφια και το κακό μάτι. Σ’ αυτά βοήθησε και η παρετυμολογία του ονόματός της που ο λαός το συνδύασε με το ρήμα «μαραίνω». Έτσι η Αγία μαραίνει κάθε κακό μάτι και «ξεμαραίνει» τα άρρωστα και μαραμένα παιδιά.
Ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλης Ευτυχιάδης ανέφερε σε πρόσφατα δημοσιευμένη επιφυλλίδα του ότι η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των νεφροπαθών και της Νεφρολογίας. Συνέδεε, μάλιστα, το γεγονός με τη φύση του μαρτυρίου και τις πληγές της στην περιοχή των νεφρών. Η άγνωστη ή μάλλον λησμονημένη με τον καιρό ιαματική ιδιότητα της Αγίας Μαρίνας, που ανήκει στη θαυματουργή θεραπευτική και που την έχει ανάγκη ο κάθε ασθενής, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, «καθίσταται γνωστή πλέον στον σύγχρονο ελληνικό και διεθνή χώρο με το Διεθνές Συνέδριο», στο οποίο ανακοινώθηκε η μελέτη του. «Έτσι οι πάσχοντες από τα νεφρά και όλοι οι νεφροπαθείς που ταλαιπωρούνται με τις αιμοκαθάρσεις και τις μεταμοσχεύσεις των νεφρών έχουν μια ασφαλή πνευματική βοήθεια» επιπλέον της απαραίτητης και αναγκαστικής επιστημονικής ιατρικής.
Τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται στην Αθήνα στον ναό της Αγίας στο Θησείο. Το παλιό μικρό εκκλησάκι στον βράχο των Νυμφών έγινε μεγαλόπρεπος, ενοριακός ναός με πολλούς τρούλους κάτω από το Αστεροσκοπείο. Επίσης το χέρι της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου τουΑγίου Όρους. Η Αγία είναι πολιούχος της Λέρου και της Ηλιούπολης στην Αθήνα ενώ εκκλησίες και μοναστήρια που τιμώνται στο όνομά της βρίσκονται σ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα μερικά χωριά έχουν και το όνομά της.
Στην Ερμιονίδα υπάρχουν δύο εκκλησάκια της Αγίας Μαρίνας. Το ένα, πάντα ασβεστωμένο και νοικοκυρεμένο,το συναντάμε στον ομώνυμο λοφίσκο κάτω από το βουνό του Προφήτη Ηλία στην περιοχή της Μιλίντρας, στο Κρανίδι. Το άλλο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Δίδυμο στον δρόμο προς το Λουκαΐτι. Πρόκειται για ένανπαλαιό ναΐσκο του 15ου ή των αρχών του 16ου αιώνα σε ρυθμό μονόκλινης βασιλικής που φέρει διπλό στρώμα τοιχογραφιών. Στη Β. Δ. γωνία του ναού είναι εντοιχισμένο τμήμα αρχαίου κίονα, με χαραγμένες τις λέξεις «ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ ΔΑΜΑΤΡΙΤΑΝ ΔΕΚΑΤΑΝ». (Στον Φάντα τον γιο του Αριστόδημου που αφιέρωσε στη Δήμητρα το δέκατο της σοδειάς, Ησαΐας Ιωάννης).
Τέλος να σημειώσω πως η ελληνική λαϊκή σοφία έχει διασώσει παραδόσεις, ήθη, έθιμα, διάφορες διηγήσεις καθώς και παροιμίες που αναφέρονται στην Αγία Μαρίνα.