Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Athens International Sailing Week Απονομές Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2019


Έγιναν οι απονομές βραβείων στους νικητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2019 για το Athens International Sailing Week.

Οι βραβευθέντες ανά κατηγορία: eioΗ Κική Βεντουρή Σέρφα, αντιπρόεδρος  της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας βραβεύει αθλητές.
Η δική μας Κική με μοναδικό κίνητρο την αγάπη και την προσφορά, ιδρυτικό μέλος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ερμιόνης ανυπομονεί και ελπίζει να κρεμάσει ένα μετάλλιο σε αθλητές του Ομίλου της καρδιάς της.

Πρ. Ε. Π. ΕρμιόνηςΑφιέρωμα στο μοναδικό Μάρκο Βαμβακάρη στον Πολυχώρο ΑΡΤΙΚΙ


Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο μοναδικό Μάρκο Βαμβακάρη, με προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ 
" Μ' αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου - Μάρκος Βαμβακάρης" του Γιώργου Ζέρβα, που θα το προλογίσει και στη συνέχεια μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μάρκου από τον Βασίλη Προδρόμου και το Μιχάλη Δήμα. Για μία μόνο βραδιά - ΚΥΡΙΑΚΗ 1-12-2019 στον Πολυχώρο ΑΡΤΙΚΙ στις 8 το βράδυ. 

Ο ουρανός του χειμώνα

Νέος Διοικητής στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ο Αναστάσιος Τζανής

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο κ. Τζανής αναλαμβάνει Διοικητής στο Νοσοκομείο της Τρίπολης. Αυτό ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (22/11/2019), με το Νοσοκομείο να περνά σε μία νέα εποχή, με καινούργιο πρόσωπο στο “τιμόνι” του.
Ποιος είναι όμως ο Αναστάσιος Τζανής; Πρόκειται για Οικονομολόγο, τέως περιφερειακό σύμβουλο από την Αργολίδα, με “γεμάτο” βιογραφικό.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Για ψάρεμα


στην Ερμιόνη

Έρχεται ο φωτισμός του Υδραγωγείου. Άραγε θα το προλάβει; Του Βασίλη Γκάτσου


Στη φωτογραφία βλέπουμε το ωραιότερο τμήμα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου έτοιμο να καταρρεύσει. Άραγε θα το φωτίσουμε για να δούμε πώς θα καταρρεύσει;
Δουλειά του Δήμου και της Τοπικής μας Κοινότητας είναι να εντάξει στα ΕΣΠΑ τη συντήρησή του και τη σωστική αναστήλωση και αποκατάστασή του. Αν αυτό δεν γίνει, το Υδραγωγείο σε λίγα χρόνια θα το χάσουμε!
Αλλά μέχρι να μπει στα ΕΣΠΑ ή σε άλλο πρόγραμμα (Κύριος οίδε) μπορεί ο Δήμος και η Τοπική μας Κοινότητα να κάνουν ορισμένα πράγματα: Το κυριότερο είναι με άδεια της Δασικής Υπηρεσίας να κοπούν τα πεύκα που είναι δίπλα του και το εκθεμελιώνουν με τις ρίζες τους.
Μετά, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να υποστηλωθούν οι καμάρες, ώστε να μη καταρρεύσουν μέχρι να έρθουν τα ΕΣΠΑ ......, αφού πρώτα ο Δήμος αποκτήσει την απαραίτητη Διαχειριστική Επάρκεια για να μπορεί να παίρνει προγράμματα. Τα φώτα και οι φωτισμοί έπονται.

Σημείωση: Στην προηγούμενη Διοίκηση της Τοπικής μας Κοινότητας είχα υποβάλει την επισυναπτόμενη ΑΙΤΗΣΗ η οποία έχει αναρτηθεί και στα τοπικά μας μπλογκ. Ψηφίστηκε ομοφώνως και προωθήθηκε στο ΔΣ του Δήμου, όπου και εκεί ψηφίστηκε ομοφώνως.
Έλαβε γνώση η νέα Διοίκηση;
Μετά από τέτοια ομοφωνία τι ενέργειες έγιναν μέχρι σήμερα, ώστε να ενταχθούν τα προτεινόμενα εν όλω ή εν μέρει στα ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα;
Ενέργειες που θα έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση της Aρχαιολογικής  Yπηρεσίας.

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ιστορική περιήγηση μαθητών στο ΙΛΜΕ

Ιστορική περιήγηση μαθητών στο ΙΛΜΕ

Επίσκεψη των μαθητών της Γ΄  τάξης του Γυμνασίου Κρανιδίου, η οποία περιελάμβανε ιστορική περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019.
Συγκεκριμένα 120 μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν το ΙΛΜΕ και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου, το οποίο λειτούργησε ως Βουλευτήριο το 1827 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην αίθουσα του 1ου ορόφου από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ, Τίνα Αντωνοπούλου, με τη συνεργασία της Γραμματέως του ΙΛΜΕ, Κατερίνας Σκούρτη.
Κατά την ξενάγηση δόθηκε έμφαση στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έγγραφα, τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τα ιστορικού περιεχομένου ανέκδοτα που συνδέονται με το κτήριο και τα γεγονότα. Όλα αυτά μαζί συνέθεσαν μια ενδιαφέρουσα ιστορική εμπειρία.
Επιπροσθέτως δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης και τη συμβολή της στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλευτισμού.
Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια του Γυμνασίου Κρανιδίου, Ελένη Στογιάννου καθώς και τις συνοδούς καθηγήτριες του Γυμνασίου, Αγγελική Αποστολοπούλου, Ευαγγελία Ηλιού, Αγγελική Κατσαρού, Ακριβή Κοτσοβού, Παναγιώτα Μποζονέλου, Δήμητρα Μπολιάρη και Καλλιόπη Παπασταύρου, οι οποίες με την επίσκεψη στο Μουσείο συνέδραμαν στην καλλιέργεια της ιστορικής και πολιτικής παιδείας των μαθητών τους.
Ερμιόνη 21-11-2019
Για το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ
Η Πρόεδρος
Τίνα Αντωνοπούλου

Οι Δημοδιδάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Κρανιδίου των ετών 1880 -1899

Οι Δημοδιδάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Κρανιδίου
των ετών 1880 -1899
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης – Τζένη Δ. Ντεστάκου
Εισαγωγικά
To 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Κρανιδίου είναι η συνέχεια της Καποδιστριακής Αλληλοδιδακτικής Σχολής Αρρένων της πόλης που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1828 και άρχισε να λειτουργεί περί τα μέσα Μαΐου του 1830 με έναν δημοδιδάσκαλο (μονοτάξιο).
Στα τέλη της 10ετίας του 1870 ή το πιθανότερο στις αρχές της 10/ετίας του 1880 τοποθετήθηκε και δεύτερος δημοδιδάσκαλος στο Σχολείο και αυτό λειτουργούσε ως διτάξιο.
Το 1888 σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο Α/βάθμιος διδάσκαλος Ναυπλίου Θ. Μ. Λύρας (1 Αυγούστου 1888) το Σχολείο είχε τέσσερις δημοδιδασκάλους, ενώ το 1892 είχε τρεις (τριτάξιο) όπως αναφέρεται στο «Μητρώον των εν τω Κράτει Δημοτικών Σχολείων και Γραμματοσχολείων». Τέλος στο Φ.Ε.Κ. 79/16 Αυγούστου 1897 δημοσιεύεται η προαγωγή του κοινού Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Κρανιδίου «εις πλήρες».
Αυτό σήμαινε σύμφωνα με τον Νόμο ΒΤΜΘ’ (2349) του 1895 ότι το Σχολείο θα είχε έξι (6) τάξεις. Τα πλήρη σχολεία συστήνονταν κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών και των επαρχιών και είχαν εμπλουτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων. Οι δημοδιδάσκαλοι του Σχολείου που άφησαν το «αποτύπωμά τους» κατά τα έτη 1880-1899 μέσω των εγγράφων των υπηρεσιακών τους μεταβολών (διορισμοί, μεταθέσεις, απολύσεις κ.λπ.) ήσαν οι παρακάτω:
Ονόματα δημοδιδασκάλων
·     1882 Χρήστος Παπανικολάου
Διορισμός στο Δ.Σ. Αρρένων Κρανιδίου «ως δεύτερου δημοδιδασκάλου»,
Φ.Ε.Κ. 101/12 Φεβρουαρίου 1882
·     1882 Αθανάσιος Γιαννόπουλος
Διορισμός στο Δ.Σ. Αρρένων Κρανιδίου, Πράξη υπ’αρ.8844/11 Σεπτεμβρίου 1882, Φ.Ε.Κ. 101/12 Σεπτεμβρίου 1882
·     1883 Αντώνης Φιλιππαίος
Μετάθεση από το Δ.Σ. Αρρένων Κρανιδίου στο αντίστοιχο της Πρόνοιας Ναυπλίου λόγω θανάτου του δημοδιδασκάλου Εμμ. Παπαδάκη. Φ.Ε.Κ. 466/9 Νοεμβρίου 1883, κοινοποίηση υπ. αρ. Πράξη 13788/ 22 Νοεμβρίου 1883. Μηνιαίες αποδοχές 70 δραχμές.
Το 1885 μετατέθηκε στο Δ.Σ. Αρρένων Καλυβίων Δήμου Φενεού με μηνιαίες αποδοχές 100 δραχμές.
·     1886 Αντώνιος Στρίγκος
Απόλυση (πρώτη) από το Α΄ Δ.Σ. Αρρένων Κρανιδίου, Φ.Ε.Κ. 243/ 7 Φεβρουαρίου 1886.
·     1886 Εμμανουήλ Σαλλουστρίδης
Μετάθεση από το Νομαρχιακό Σχολείο Ναυπλίου στο Α΄ Δ.Σ. Αρρένων Κρανιδίου, Φ.Ε.Κ. 243/ 7 Σεπτεμβρίου 1886.
·     1886 Ιωάννης Αντ. Στρίγκος

O Δήμος Ερμιονίδας ενημερώνει την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες κακοτεχνίες στο δρόμο Ερμιόνη-Πόρτο Χέλι

Κρανίδι 21.11.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ύστερα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες χρηστών όσον αφορά τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος της κύριας κοινοτικής οδού Ερμιόνης – Πορτοχελίου, που εκτελούνται από τον εργολάβο του έργου ασφαλτόστρωσης της ανωτέρω οδού, οφείλουμε και σας ενημερώνουμε για τα εξής :
Ο Δήμος Ερμιονίδας με την υπ’ αριθ. 171/25.07.2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του υποέργου «Συντήρηση – Ασφαλτόστρωση της συνδετήριας οδού Ερμιόνης - Πορτοχελίου» (χρηματοδότηση και εκτέλεση). Επιβλέπουσα Αρχή του ανωτέρω έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας, ύστερα από εντολή του Δημάρχου, στις 20/11/2019 απέστειλε σχετικό έγγραφο στην επιβλέπουσα Αρχή, σχετικά με την όλη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η προαναφερθείσα οδός. Η αστοχία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και οι κακοτεχνίες τείνουν να γίνουν πέραν από απαράδεκτες και επικίνδυνες στο μέγιστο βαθμό.

Γραφείο ΔημάρχουΠώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι


Οδ. Ελύτης - Το Μονόγραμμα ~ απαγγελία Ιουλίτας Ηλιοπούλου - Μίκη ΘεοδωράκηΈλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

O Δήμος Ερμιονίδας εκπροσωπήθηκε στη 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση


Κρανίδι, 20-11-2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 5 - 7  Νοεμβρίου έλαβε χώρα η 9η  Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Γερμανία με θέμα:
«Ενώνουμε ανθρώπους, ενώνουμε τις δυνάμεις μας»
Ο Δήμος Ερμιονίδας εκπροσωπήθηκε από την άμισθη εξωτερική συνεργάτη Άννα Μαντά, η οποία και παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το προφίλ του Δήμου μας στο πολυπληθές συνέδριο, με σκοπό να επιτευχθούν συνέργειες, συνεργασίες και ανταλλαγές με άλλους Γερμανικούς Δήμους, οι οποίοι μάλιστα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ερμιονίδα!
Η κα Μαντά, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γ. Γεωργόπουλο, τόνισε στο Συνέδριο ότι «η ανάπτυξη των Ελληνογερμανικών σχέσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποκτά έναν ολοένα και πιο ουσιαστικό ρόλο στους διμερείς δεσμούς των δύο χωρών και οι ευέλικτες θεματικές συμπράξεις μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν ένα κατάλληλο εργαλείο για την αποδοτική συνεργασία προς όφελος του τόπου και των πολιτών». 
«Βούλησή μας είναι», τονίζει η κα Μαντά εκφράζοντας τον κ. Γεωργόπουλο, «με εξωστρέφεια και ισότιμη συνεργασία να ασχοληθούμε με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εναλλακτικού τουρισμού, διαχείρισης αποβλήτων, επαγγελματικής κατάρτισης, ανάδειξης των ιδιαίτερων γεωργικών μας προϊόντων, όπως το ρόδι, και να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλους Γερμανικούς Δήμους. Η Ερμιονίδα είναι ανοικτή στις σύγχρονες προκλήσεις, επιζητά χρήσιμες συνεργασίες και θα είναι πάντα ένας δυνατός κρίκος στα αναπτυξιακά Δίκτυα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ήδη συζητείται και οργανώνεται η πρώτη θεματική ανταλλαγή νέων στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για το οποίο θα σας ενημερώσουμε άμεσα, καθώς και άλλες συνεργασίες εναλλακτικού τουρισμού στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελλήνων της Βαυαρίας.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ερμιόνη: Οι «δρόμοι» μας: Θανάσιμος κίνδυνος. Του Βασίλη Γκάτσου

Δεν διεκδικεί μόνο το Κρανίδι τον τίτλο «τριτοκοσμική κατάσταση» για την κεντρική πλατεία του και τους γύρω δρόμους της. Στην Ερμιόνη πρέπει να κατέχουμε τον τίτλο της «τεταρτοκοσμικής κατάστασης».

Στην εικόνα 1 βλέπουμε τον παλιό δρόμο που οδηγεί στην Ερμιόνη και τον νέο δρόμο τον περιφερειακό που παρακάμπτει την Ερμιόνη.Οι αριθμοί δείχνουν διασταυρώσεις. Ακολουθούν λεπτομέρειες και επισημάνσεις.

1). Η είσοδος - έξοδος προς την Ερμιόνη.
Βγαίνοντας από Ερμιόνη στον περιφερειακό προς Κρανίδι η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη ιδιαίτερα προς  τα δεξιά. Βλέπεις πολλές φορές αριστερά - δεξιά, ξεκινάς και αν κάποιος έρχεται από Θερμήσι με ταχύτητα πάνω από 80 χιλιόμετρα σχεδόν έπεσε πάνω σου. Για να αποφύγουν κυρίως αυτό, οι περισσότεροι οδηγοί φεύγουν από την γραμμοσκιασμένη άσπρες γραμμές περιοχή, όπως το εικονιζόμενο όχημα. Οι μαύρες γραμμές που αφήνουν οι τροχοί δείχνουν το τι γίνεται εκεί. Αν περιμένουν δύο τρία αμάξια να στρίψουν, τότε το ένα φεύγει αριστερά σου, το άλλο ακόμη αριστερότερα, ένας χαμός. Αυτονόητο ότι είναι απολύτως αναγκαίος κυκλικός κόμβος.

2 και 3). Οι διασταυρώσεις μετά την 1.

Νέες διαρρήξεις σπιτιών στην ΕρμιόνηΔυο σπίτια διέρρηξαν στην Ερμιόνη αυτές τις μέρες και κάποια στην περιοχή της Κινέτας.
Εξαιτίας της περιορισμένης ακόμα και ελλιπούς αστυνόμευσης της περιοχής τα πράγματα για εμάς έχουν δυσκολέψει πολύ. 
Ο φόβος είναι διάχυτος και αναζητούμε τρόπους για να προφυλαχτούμε από τις ορέξεις κάθε εγκληματία.

Η Πολιτεία που έχει υποχρέωση μέσω των μηχανισμών της να διασφαλίζει την ασφαλή διαβίωση, το αίσθημα ασφάλειας, την υπόληψη και την περιουσία των πολιτών, απουσιάζει.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο προτείνουμε κάποιους τρόπους που μπορούν  να αποτρέψουν τους κλέφτες να μας επισκεφτούν, εκτός κι αν έχουν βάλει σοβαρά στο μάτι το σπίτι μας.

Τα 19 κόλπα που οι διαρρήκτες δεν θέλουν να μάθετε

Αναστήλωση ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη

"Η Ερμιονίδα είναι κομμάτι τις Αργολίδας με μεγάλο Αρχαιολογικό πλούτο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισονομία. 

Σε κάθε περίπτωση αν η Ερμιονίδα δεν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την ανάδειξη των μνημείων της με βρίσκει στην δυσάρεστη θέση να είμαι απέναντι στις κατά επιλογή χρηματοδοτήσεις χωρίς την Ερμιονίδα."

Άλλη μια φωνή προστίθεται στη διαμαρτυρία του Δημάρχου Ερμιονίδας (κλικ εδώ) και της Προέδρου του ΙΛΜΕ (κλικ εδώ) για τον αποκλεισμό της αναστήλωσης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτή τη φορά από τον κ. Γιάννη Μπόλλα, ο οποίος ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Περιφερειάρχη κ. Νίκα.
Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, οφείλουν να ακούσουν.

Πρωτοβουλία Ενεργών  Πολιτών Ερμιόνης

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Τηλ. 2754360219 – 2754360221
                                                                      ΕΡΜΙΟΝΗ  19/11/2019                                   


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με το κοινωνικό σύνθημα
«υιοθέτησε την πόλη σου ………., υιοθέτησε την γειτονιά σου ………», προσκαλούμε  τους  Δημότες και κατοίκους μας, τους Συλλόγους και φορείς της πόλης μας, ομάδες εθελοντών συμπολιτών μας  και ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες, ότι την Κυριακή 24/11/2019 και ώρα 18.00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και 
λήψη αποφάσεων για  την οργάνωση  της εικόνας της πόλης μας και
τις εκδηλώσεις των Χριστουγεννιάτικων εορτών


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ  ΓΑΝΩΣΗΣΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στην Πελοποννησιακή έκθεση '' ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO ''


Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στην Πελοποννησιακή έκθεση '' ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO '', η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου  στο κτίριο ΓΕΑ Α.Ε. στην Τρίπολη.
Η έκθεση είχε ως επίκεντρο τον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος αποτελεί άλλωστε την αιχμή του δόρατος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη των ποιοτικών πελοποννησιακών προϊόντων και της πελοποννησιακής διατροφής. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό τμήμα αυτού του προφίλ, μιας και η Πελοπόννησος είναι ιδανικός προορισμός, καθώς προσφέρει ποικίλες μορφές τουρισμού.
Ο Δήμος Ερμιονίδας είχε δικό του περίπτερο, με σκοπό την ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας του τόπου μας, το οποίο κατά κοινή ομολογία κέρδισε τις εντυπώσεις.
Προβάλαμε επιτυχώς τα είδη του τουρισμού και τον δήμο ως τουριστικό προορισμό. Παράλληλα, στον εκθεσιακό μας χώρο στηρίξαμε τους παραγωγούς προβάλλοντας και προωθώντας τον τοπικό μας πλούτο. Οι χιλιάδες επισκέπτες της Έκθεσης γεύτηκαν ντόπια γλυκά και αλμυρά εδέσματα, χυμό ροδιού, μανταρινιού και φραγκόσυκου, κρασί, λάδι, πετιμέζι και χαρουπόμελο και ''ταξίδεψαν'' μέσα από τα προϊόντα μας, στον ευλογημένο τόπο μας, τον οποίο θα επισκεφτούν με την πρώτη ευκαιρία.
Τον Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Μπίμπας, η δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου κα Λούμη Αγγελική, η δημοτική υπάλληλος κα Κατερίνα Ελευθερίου και η υπάλληλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας κα Βασιλική Λέκκα.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ


ΚΑΛΕΣΜΑ
Οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και της Ερμιονίδας είναι υπόθεση όλων μας!
Πάρε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ερμιονίδα στα χέρια σου.
Στήριξε με τη συμμετοχή σου τη δημιουργία του σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς.

Έφτασε η ώρα της δημιουργίας μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας.
Έλα κι εσύ στο ΑΡΤΙΚΙ την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα.
Θα μιλήσουν: Πάνος Ρήγας, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και
Παναγιώτης Παναγιώτου ως εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

                           Βιβή Σκούρτη
Υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


φεστιβάλ φωτογραφίας Nature Talks

Οι 14 Καλύτερες Φωτογραφίες Φύσης για το 2019

Έτσι όπως τις ανέδειξε το φεστιβάλ φωτογραφίΟι 14 Καλύτερες Φωτογραφίες Φύσης για το 2019
ας Nature Talks στην Ολλανδία.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Ξεθωριασμένη επέτειος της Σωτηρίας Βόντα


   


Ξεθωριασμένη επέτειος


ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ψάλλει ο λαός !

ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ βροντοφωνάζουν  οι ψυχές .
Ψυχές πληγωμένες , βασανισμένες που ξαφνικά χάθηκαν και  σιώπησαν κάποιος τις ξερίζωσε, τις έκανε να πάψουν.
Μπορεί και να τα κατάφερε , καθώς οι ψυχές ξεθώριασαν
το ψωμί η παιδεία και η ελευθερία , έπαψαν πραγματικά να   υπάρχουν, ξεθώριασαν και αυτά σαν τις φαινομενικές                      κραυγαλέες ψυχές ,τις κρυμμένες πίσω από οθόνες και  πολύκροτες διαμαρτυρίες .
Το απόσπασμα αυτό είναι μια έμπνευση με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Μία εκδήλωση αγανάκτησης του τότε φασιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Κατά πόσο όμως η Ελλάδα του τότε έγινε δημοκρατική ;  Κατά πόσο κατάφερε η κοινωνία να κατανοήσει , εσωτερικεύσει και εν τέλη πράξει την δημοκρατία ;

Μα το ψωμί του φασισμού έγινε και ψωμί της δημοκρατίας .
Άνθρωποι στους δρόμους , επαίτες , άνεργοι , ξενιτεμένοι ,
χορτάτοι το πικρού ψωμιού ,
ψωμιού που πίκρισε για την γλύκα κάποιων άλλων .
Μα και η παιδεία ξέφτισε , ξεφτιλίστηκε ,
έγινε χρησιμοθηρική , μηχανική ,
έπαψε να σπέρνει και να ανθίζει λουλούδια .
Έπαψε να φυτρώνουν λουλούδια φρέσκα σε λιβάδια
γεμάτα πραγματικούς χυμούς .
Αποφάσισε ότι ομορφότερα λουλούδια είναι τα      πανομοιότυπα ,
αυτά του μηχανικού και ασφαλούς θερμοκηπίου .
Μα η ελευθερία υπάρχει !
Υπάρχει στις οθόνες κελιά ,
στα μηχανικά μπουμπούκια του θερμοκηπίου ,
στους χορτάτους του πικρού ψωμιού .
Υπάρχει στην βαβούρα της παρακινούμενης πολυφωνίας ,
της παρωχημένης στάσης ζωής ,
στον κόσμο της δεσμοτικής ελευθερίας !
Μα και  οι ψυχές υπάρχουν κι ας είναι ξεθωριασμένες
Υπάρχουν και μάλλον είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναφωνάξουν ,να ενωθούν και να ξαναβαφτούν με το κόκκινο χρώμα της αλήθειας !

Σωτηρία Βόντα


Ανάρτηση Μελέτης στο Site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Ανάρτηση Μελέτης στο Site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Στο Site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης αναρτήθηκε η εκ 153 σελίδων Μελέτη : «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΚΙΟΥ, ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΤΗΣ ΝΤΑΡΔΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ».

Ακολουθείστε τη διαδρομή: Συλλογές > Άρθρα και Τεκμήρια > Νεότερη Ιστορία > και ανοίξτε τη Μελέτη.
Μπορείτε να την κατεβάσετε στο  κομπιούτερ σας για να την διαβάσετε με την άνεσή σας.
Εξυπακούεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον συγγραφέα. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή από ψηφιακά ή άλλα μέσα, ιδιαίτερα για εμπορικό σκοπό. Φυσικά επιτρέπεται η αναπαραγωγή τμημάτων για επιστημονικούς λόγους. Μπορεί όποιος επιθυμεί τη διάδοση, να παραπέμπει τον αναγνώστη στο Site της Βιβλιοθήκης.

Ευχαριστώ
Έκτορας Γκάτσος