Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Το Κρανίδι του 1960 του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 


Το Κρανίδι του 1960

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ο «Φάρος» ήταν ένας πολύ χρήσιμος εμποροεπαγγελματικός«Οδηγός της Ελλάδος», που περιλάμβανε πληροφορίες της εμπορικής και επαγγελματικής ζωής των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας για το έτος 1960. Σήμερα αποτελεί μια πολύτιμη καταγραφή ενός κόσμου που χάθηκε!

Πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο που το βρήκε και το μάζεψε από τα σκουπίδια …σε καλή κατάσταση η βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου κυρία Δήμητρα Αξαρλήπου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική βιβλιογραφία και τους τοπικούς συγγραφείς.

Από τον Οδηγό αυτό δημοσιεύουμε τις σελίδες που αναφέρονται στο Κρανίδι, που αριθμούσε τότε περίπου τεσσεράμισι χιλιάδες (4.500) κατοίκους και όχι  χίλιους σαράντα (1.040), όπως αναγράφεται στη σχετική σελίδα.

Σε πολλούς, όπως και σ’ εμένα που τότε ήμουν15/χρονος μαθητής του Γυμνασίου, οι εικόνες του Οδηγού ανακαλούν «ξεχασμένες» μνήμες... Ένιωσα ότι τις είχα ανάγκη... Σε άλλους, αγέννητους τότε, προκαλούν περιέργεια, προσφέρουν γνώση, κινητοποιούν τη φαντασία και γεννούν ιδέες. 

Για τα λίγα τυπογραφικά λάθη που θα παρατηρήσετε «

δείξτεεπιείκεια» και προχωρήστε...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου Πρόσκληση

 


Την ιστορία του τόπου τη γράφουν οι άνθρωποι, οι ντόπιοι κι αυτοί που η μοίρα τους έφερε και έκαναν τον τόπο πατρίδα τους. Την καταγραφή και τη διάδοση της ιστορίας μας έχει στόχο το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου, και αδιαμφισβήτητο κομμάτι της είναι οι συμπατριώτες μας που η Μικρασιατική Καταστροφή έμελλε να τους φέρει στον τόπο μας, να βρουν εδώ μια δεύτερη πατρίδα, να στεριώσουν και να προκόψουν, να συνεισφέρουν στη κοινωνία του. Σε αυτούς αφιερώνουμε την εκδήλωσή μας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, με ομιλητές τον κοινωνιολόγο κ. Γεώργιο Κόνδη και την ιστορικό κ. Μαρίνα Τσιρτσίκου. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, με μεγάλη χαρά, να ξεκινήσουμε άλλη μια δημιουργική χρονιά!

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος: Ύδρα: Πλήρης και επί .... της νήσου διαχείριση αποβλήτων της.


Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ ( πλέον ΦΠΑ) , εντάχθηκε το Μάρτιο του 2022 και χρηματοδοτείται πλήρως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του είναι το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2015, όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τις προσπάθειες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν τότε.
Τι περιλαμβάνει το «πράσινο» έργο της Ύδρας
Σύμφωνα με τη δημοπράτηση, το έργο περιλαμβάνει:
• την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων που θα διαθέτει :
 Μονάδα Προεπεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων
 Μονάδα Επεξεργασίας Βιαποβλήτων
 Μονάδα Δεματοποίησης και Προσωρινής Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Υλικών
• την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων
• την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων
• την αποκατάσταση του όμορου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης της Ύδρας


Η Ύδρα που είναι ιστορικός διατηρητέος οικισμός, που ολόκληρο το νησί είναι ιστορικό, προστατευόμενο, διατηρητέο και ιδιαίτερου κάλλους, θα διαχειρίζεται πλήρως επί της νήσου της τα αστικά απόβλητά της.

Εμείς δεν μπορούσαμε, δεν θέλαμε, δεν είμαστε ικανοί, δεν,.......
Αντί λοιπόν να δημιουργήσουμε αρχικά έναν οργανωμένο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) που γρήγορα θα μετεξελισσόταν σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που θα μας ωθούσε και στηναποτελεσματική ανακύκλωση, φτιάξαμε δεματοποιητή για την φοντανοποίηση των αποβλήτων μας με στόχο να βγουν έξω από την Ερμιονίδα, και στη συνέχεια σταθμό μεταφόρτωσης για να πάνε και πάλι εκτός Ερμιονίδας και φυσικά να πληρώνουμε, αδιαφορώντας εκ των πραγμάτων και για σωστή ανακύκλωση. Όσο για τα μπάζα.........

Β. Γκάτσος

Κοπή πίτας της "Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας"

 Με μεγάλη μας χαρά, σας προσκαλούμε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο "Μιχάλης", στα Μανδράκια Ερμιόνης, την προσεχή Κυριακή στις 17:30.

Παράλληλα καλούμε τους εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας για γνωριμία και ελπιδοφόρα συζήτηση με γνώμονα προσεχείς συνεργασίες και ομαδικές δράσεις!

Θα είναι τιμή μας να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

Το Δ.Σ. της
"Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας". Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ AMANZOE

 


 Το AMANZOE προσλαμβάνει!

Ανοίγουμε τις πόρτες μας την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο μας .

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέρος μιας εκπληκτικής περιπέτειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό , σας περιμένουμε για να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μαζί. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2754772850 , amanzoe.hr4@aman.com