Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Τα Μεταλλεία Ερμιόνης. Ιστορία - Διαδρομές

Σε μια ξεχωριστή διαδικτυακή συνάντηση  με πρωτοβουλία και οργάνωση του σπηλαιολογικού συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος) με θέμα «Τα Μεταλλεία Ερμιόνης, Ιστορία – Διαδρομές», στις 28.05.2021 παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Μέσα από χάρτες, σχεδιαγράμματα, παλιές και σύγχρονες φωτογραφίες, μαρτυρίες και πηγές από έντυπες τοπικές εκδόσεις δόθηκε η ιστορία των Μεταλλείων Ερμιόνης διάρκειας 70 και πλέον χρόνων, σε μια περιοχή πλούσια σε μέταλλα σιδηροπυρίτη και χαλκοπυρίτη.

 Με αφετηρία την πρώτη στοά στην Αγία Βαρβάρα Ηλιοκάστρου και σε μία διαδρομή  που εκτείνεται στα 12 περίπου χιλιόμετρα μέχρι τον κόλπο της Αχλαδίτσας, στη Δάρδιζα, όσοι  παρακολούθησαν  την παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να δουν αυτή τη μεταλλευτική και βιομηχανική περιοχή. Παρατήρησαν πολλών ειδών στοές, κτήρια, γέφυρες, κατοικίες και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις διαφόρων χρονικών περιόδων έως τη σκάλα φόρτωσης στο Αλατοβούνι,  που αποτέλεσαν το σύνολο του βιομηχανικού αυτού έργου. Παρά το ενδιαφέρον του,  σήμερα βρίσκεται  σε κατάσταση εγκατάλειψης. Την παρουσίαση έκανε η Μυρσίνη Σαμαρά φιλόλογος, που έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό της τοπικής ιστορίας της Ερμιονίδας.

10η Γιορτή Ροδιού – Ερμιόνη 2021Κρανίδι, 15/10/2021

 Ανακοίνωση 

Αγαπητοί επισκέπτες και συνδημότες,

παρόλο που η απρόσμενων διαστάσεων πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη για την πραγματοποίηση της ”Γιορτής Ροδιού” το 2020, ο Δήμος Ερμιονίδας, το Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π. του Δήμου, η Κοινότητα Ερμιόνης και οι ροδοπαραγωγοί του τόπου μας, παρά τις δυσκολίες της εποχής εξαιτίας του φαινομένου της  ανομβρίας, η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρη την αγροτιά της περιοχής μας, επανερχόμαστε  με περισσότερες ιδέες και όρεξη, για να σας παρουσιάσουμε μία διημερίδα εκδηλώσεων, αφιερωμένη στην ”10η Γιορτή Ροδιού-Ερμιόνη 2021”, η οποία θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Λιμάνι της Ερμιόνης, όπως κάθε χρόνο, στις 30 & 31 Οκτωβρίου. 

Τα τελευταία χρόνια η «Γιορτή Ροδιού» αποτελεί θεσμό για την Ερμιόνη και προσελκύει πλήθος  επισκεπτών προβάλλοντας σε όλους το φημισμένο Π.Ο.Π. ”Ρόδι Ερμιόνης”, έναν καρπό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση που οφείλεται στην ισορροπημένη σχέση σακχάρων και οξύτητας.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που απορρέουν από έναν πολυετή πολιτισμό έχουν δώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το έχουν ξεχωρίσει από άλλα ρόδια. 

 Με εκτίμηση

Η Επιτροπή Διοργάνωσης

 *Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για την συμμετοχή στα περίπτερα της έκθεσης είναι 2754360219 & 6974 349663.

λέξη - πράξη / δράση - αντίδραση

Όσοι παρακολουθούν στις τηλεοπτικές εκπομπές καλεσμένους Βουλευτές ή εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων διαπιστώνουν ότι δε γίνεται πραγματική συζήτηση, αλλά επικρατεί μια φασαρία, γιατί ο καθένας μιλά καλύπτοντας τους άλλους με τις φωνές του. Οι καλεσμένοι δε σέβονται το δικαίωμα λόγου των συνομιλητών τους και ως εκ τούτου, οι τηλεθεατές, αν βέβαια αντέξουν μέχρι το τέλος, αγωνίζονται να καταλάβουν ποιο θέμα συζητείται. Αν μάλιστα γνωρίζουν την αρχαία ελληνική ιστορία, θα πουν με το δίκιο τους ότι με τέτοιες εκπομπές καταστρατηγείται το δικαίωμα της ισηγορίας, της δυνατότητας όλων για έκφραση γνώμης και της ισότητας στην ελευθερία του λόγου.

Ισηγορία, λοιπόν, η σημερινή μας λέξη, που έχει άρωμα αρχαίας Ελλάδος και ιδιαίτερα αθηναϊκής δημοκρατίας, αφού η ισότητα στην ελευθερία του λόγου ήταν ένα από τα ουσιαστικά συστατικά της στοιχεία μαζί με την ισονομία, την ευχέρεια συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των νόμων.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Αναστολή Λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων στο Δήμο Ερμιονίδας.

 


Μόνα τουςΈνα θηλυκό γεράκι με σύστημα δορυφορικού εντοπισμού τοποθετημένο στη Νότια Αφρική πριν μεταναστεύσει, ταξίδεψε μέχρι την Φινλανδία σε μόλις 42 ημέρες. Κάλυψε πάνω από 10.000 χλμ, με απίστευτο μέσο όρο 230 χλμ την ημέρα.

η κινητήριος δύναμη«Η πραγματική αγάπη, κάνει πιθανό αυτό που πριν ήταν απίθανο». Συμβουλές για τη ρομαντική αγάπη από τον σημαντικό Γάλλο φιλόσοφο   
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ, 
 Μερικές φορές σκέφτομαι πως αν δεν υπήρχε η αγάπη, τότε για τι πράγμα θα μιλούσαν οι άνθρωποι; 
Ο έρωτας είναι από τα πιο δυνατά και υποκειμενικά συναισθήματα. Όλοι ήξεραν από πάντα γιατί βρίσκεται στα βιβλία, στα θεατρικά έργα, στις τραγωδίες… Διότι είναι η κινητήριος δύναμη. Πρέπει να ενδιαφερθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στα μεγάλα πάθη της ανθρωπότητας. Μέσα σε αυτά τα μεγάλα πάθη η ανθρωπότητα δημιουργεί το μέλλον της. Έτσι βγαίνει από το παρόν της και δημιουργεί κάτι νέο. 

Πέθανε η «μεγάλη κυρία» της φωτογραφίας Έβελιν Ρίχτερ


Σε ηλικία 91 ετών πέθανε η φωτογράφος Έβελιν Ρίχτερ, μια από τις σημαντικότερες Γερμανίδες φωτογράφους.  Η Έβελιν Ρίχτερ θεωρούνταν η χρονογράφος της ζωής και της εργασίας στην Ανατολική Γερμανία. Απαθανάτιζε ανθρώπους στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο δρόμο. Φωτογράφιζε τη ζωή στην πόλη, τη θλίψη και τη φθορά στον κόσμο των εργατών αλλά και των αγροτών. 

Η Ρίχτερ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1930 στο Μπάουτσεν της Ανατολικής Σαξονίας.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

bullying σε 13χρονο μαθητή στον Γαλατά της Τροιζηνίας


Το πώς αντιλήφθηκε την κακοποίηση που υπέστη ο 13χρονος γιος της από δύο 24χρονους στον Γαλατά της Τροιζηνίας και τι επακολούθησε περιέγραψε η μητέρα του παιδιού.

Το περιστατικό bullying και εκβιασμού αποκαλύφθηκε την Δευτέρα. Οι δύο ενήλικες, επί τρεις μήνες, έκαναν συστηματικά bullying και εκβίαζαν τον 13χρονο μαθητή της Α' Γυμνασίου, από οικογένεια μεταναστών, απειλώντας τον ότι θα έκαναν κακό στην οικογένεια του, αν δεν τους έδινε χρήματα. 

περισσότερα:tvxs.gr 

 

Ερμιονικός Σύνδεσμος Ανακοίνωση

                      ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

         ΜΟΥΣΕΙΟ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  ΕΡΜΙΟΝΗΣ

                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας  ενημερώνουμε  ο,τι  η  έκθεση  με  θέμα  <<οι  κούκλες  ντύνονται  με  Ελληνικές  παραδοσιακές  φορεσιές >> θα  παραμείνει  ανοικτή  μέχρι  την  Παρασκευή 15/10/2021
      

          Η  υπεύθηνη  του  Μουσείου

                                                                              ΜΑΡΙΑ  ΤΡΑΚΗ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 12η Σχολή Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης.


 
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 12η Σχολή Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης.

Η 12η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά»,
Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Βασιλη Τριαντάφυλλη.
Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να μανουβράρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους απόφοιτους δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θάλασσας .
Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων και προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί.
Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν και οι απόφοιτοι των προηγουμένων σχολών της ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.ΕΡ., που θέλουν να φρεσκάρουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Ανοιχτή Θάλασσα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την Γραμματεία του Ομίλου στο τηλέφωνο 6977092121 ή στο e-mail: noermionis@gmail.com
Περιμένουμε για τις εγγραφές σας...