Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Κιθάρα και χορός

              

Η σκέψη μας στην Ουγγαρία

 Βρεθήκαμε στην Ουγγαρία τέλος Μάρτη, πριν την κατοχή της χώρας μας από το ΔΝΤ. Τότε που πανηγυρίζαμε ότι τα κατάφερε ο πρωθυπουργός μας στη Ε.Ε. και σωθήκαμε..
  Μόνο ένας φίλος από το γκρουπ δεν πείστηκε. Θα ακούσω πρώτα τον Λαζόπουλο όταν γυρίσουμε και μετά θα χαρώ είπε..
Στη Βουδαπέστη λοιπόν μια πόλη που αγαπήσαμε, σ ένα ταξίδι που το αποφασίζεις γιατί τα έξοδα για 4 ημέρες είναι λιγότερα από ένα Σαββατοκύριακο στην Αράχοβα.
450 € τέσσερες μέρες όλα πληρωμένα. Μια πόλη με ιστορία και αγάπη για την Ελλάδα που στοιχεία της  βρίσκεις παντού.
 Ερμής , Ποσειδώνας, αρχαιοελληνικοί κίονες στολίζουν τις πλατείες τους. Και με πολλούς Έλληνες να ζουν εκεί.
Φωτ. Πιασμένα σε σχοινάκι στη σειρά για το μουσείο
Είχαμε ένα φευγιό αυτόν τον χειμώνα, όλη η ομάδα της Πρωτοβουλίας, λες και το ξέραμε ότι τώρα τα ταξίδια μας θα είναι ανέξοδα, ταξίδια φαντασίας..
Ξέραμε ότι η Ουγγαρία ήταν υπό την επιτήρηση του Δ.Ν.Τ.
Τι συνέβη και φτάσατε ως εδώ ρωτήσαμε τον ξεναγό μας, Έλληνα από την γενιά των αριστερών που εξορίστηκαν εκεί μετά τον εμφύλιο 1946-49.
Ότι και στην Ελλάδα μας είπε ..
Η ίδια ιστορία, κλέφτες, σκάνδαλα, υπερχρεωμένο δημόσιο.
Παραδέχθηκε πως και ο ίδιος που κατείχε μια πολύ καλή θέση, πήγαινε δυο ώρες το πρωί, έδινε δουλειά και έφευγε .. Τι περιμένατε να γίνει μας είπε.
Για εμάς τι βλέπετε ρωτήσαμε..
Εσείς έχετε δυνατή αριστερά μας είπε, δεν κινδυνεύετε..
Έχουμε και δεν το ξέρουμε;
Η Ουγγαρέζα ξεναγός στο καταπληκτικό τους κοινοβούλιο, μας είπε πως οι βουλευτές τους δεν πατάγανε στη βουλή και επειδή ο κόσμος είχε επαναστατήσει, η κρατική τηλεόραση έδειχνε μόνο όποιον μιλούσε και απαγορεύτηκαν τα πλάνα σε όλο το κοινοβούλιο!
Φωτ.Πάνω στον άγνωστο ποιητή
Η κυρία σ ένα κατάστημα που διαλέγαμε αναμνηστικά μαθαίνοντας τότε ότι θα μας βοηθήσει η Ε.Ε., τότε που αρχίσαμε να γινόμαστε πρώτη είδηση παντού, μας είπε, εσείς ευτυχώς σωθήκατε εμείς περνάμε πολύ δύσκολα.
400 € μισθός και οι τιμές στα super market περίπου σαν τις δικές μας.
Φωτ. Εθνική γιορτή
Το έβλεπες το δύσκολο, στα άδεια μαγαζιά, στους άστεγους κάτω από τις γέφυρες στα σκυθρωπά τους βλέμματα..
Μόνο τα παιδιά ήταν γελαστά.
Τώρα ακούμε ότι πάνε για πτώχευση γιατί κι αυτοί έκρυβαν το χρέος τους;
Το που πάνε, που πάμε και γιατί θα το ξέρουν ίσως οι επόμενοι.
Εμείς σήμερα απλά πήγαμε με την σκέψη μας εκεί, με μια αγκαλιά συμπαράστασης στην αγωνία τους και που ξέρετε ίσως το ίδιο να κάνουν κι αυτοί.
Και όταν ξαναπάμε, όταν.. να τους βρούμε γελαστούς όπως ταιριάζει στους ανθρώπους που ζουν σε ένα τόσο όμορφο τόπο.
Φωτ.Ο Ερμής στο δρόμο

Φωτ. Στο τραίνο η απόγνωση..

Στο γκρούπ για την Βουδαπέστη συμμετείχαν,  η Γαρυφαλλιά Δέδε και η Ρίνα Λουμουσώτη .
Φωτογραφίες Ρίνα Λουμουσιώτη
Αν θέλετε να πάτε, τι αξίζει να δείτε στη Βουδαπέστη

5 Ιουνίου. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, δημιουργήθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ για να ενημερώνει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας.
 

 

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΟΛΟΥΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Tου Βασίλη Γκάτσου

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΟΛΟΥΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τι είναι αυτή η θαυμάσια και μοναδική φωτογραφία; Ερμιονήτες ψαράδες, τέλη δεκαετίας 1950, έχουν κάνει «τσέτα» και ψαρεύουν κάπου στις Κυκλάδες με «βόλους».

Να δούμε λίγο τη φωτογραφία λαογραφικά;

1. Έχουμε μαζεμένες θαυμάσιες υδραίικες βάρκες, «παπαδιές» μάλλον των 18 ποδιών, και σε πρώτο πλάνο την «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ» του καπταν Αργύρη Καισαρέα που είναι στο γυαλί.

2. Έχουμε τον εξοπλισμό τους εν ώρα παραγωγικής εργασίας και τα πληρώματα στο πόστο τους. Τετράκοπες οι παπαδιές, χωρίς βέβαια μηχανή, «με το πανί και τα κουπιά». Προσέξτε τι φορτίο εργαλείων φέρουν οι φουρκάδες.

3. Έχουμε τα τυπικά ψαράδικα ρούχα αυτής της εποχής, την ώρα της δουλειάς. Προσέξτε το γύρισμα στα μανίκια και τα παντελόνια και τις υπέροχες τραγιάσκες.

4. Βλέπουμε τα δίκτυα που χρησιμοποιούν. Σήμερα δεν έχουμε ούτε ένα δείγμα στο λαογραφικό

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Πρόταση του Ανδρέα Κρητικού ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΣΡΑΗΛ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ερμιόνη Αργολίδας  Τ.Κ.21051 Τηλ. 27540-32175 6977 504090

Ερμιόνη 2 Ιουνίου 2010

                                                                     ΠΡΟΣ : κ. Ιωάννη Κρητσωτάκη
                                                                    Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμιόνης

Κύριε Πρόεδρε,
Σοκαρισμένοι από την ωμή βία των Ισραηλινών που εκδηλώθηκε στην νηοπομπή συμπαράστασης των αποκλεισμένων Παλαιστινίων, το θάνατο και τους τραυματισμούς που επέφερε σε άμαχους ειρηνιστές – ακτιβιστές συνανθρώπους και συμπολίτες μας, ακόμα και σε μας τους ίδιους που εκ του μακρόθεν παρακολουθούμε, δε πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι.

Σας καλώ, αν δεν κρίνετε απαραίτητη την σύγκλιση έκτατου Δημοτικού Συμβουλίου, στο άμεσα τακτικό που θα συγκαλέσετε να εγγράψετε και θέμα ψηφίσματος καταδίκης της παράλογης και θανατηφόρου βίας που όλοι βιώσαμε.

Με τιμή

Ανδρέας Κρητικός
Δημοτικός Σύμβουλος

"Μπαμπάδες με ρούμι" στο Κρανίδι

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας συνεχίζοντας τις προγραμματισμένες για το 2010 παραστάσεις του, παρουσιάζει την πολύ επιτυχημένη, σπαρταριστή, καυστική σάτιρα των Θ. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα "Μπαμπάδες με ρούμι"
 σε σκηνοθετική επιμέλεια Μανώλη Ιωνά.
Βοηθός σκηνοθέτη: Λένα Παπαδοπούλου

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:
Τόνια Αντωνοπούλου, Ρούλα Μαλαβάζου, Χαρά Σαμπανίδου, Αγγελική Σοφικίτη, Νίκος Τσώλας, Νίκος Φασιλής.


Πρεμιέρα: Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Παραστάσεις: 6,12 & 13 Ιουνίου 2010

Όταν χαράζει..

         

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου από ένα κοινό φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες

Φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες, ίσως να αποτελεί το "κλειδί" της νέας αντιμετώπισης του καρκίνου, όχι "σκοτώνοντας" τα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά "ξαναπρογραμματίζοντάς" τα.

Η ανακάλυψη, από τον ελληνικής καταγωγής γιατρό Ευάγγελο Μιχελάκη καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, έχει γίνει από έρευνες σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου. Η μελέτη έδειξε ότι το σκεύασμα DCA μπορεί να μικρύνει τους όγκους, αλλάζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.Ενώ η έρευνα έγινε μόνο σε πέντε ασθενείς, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι απόδειξη κατ΄αρχήν πως η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική.
Το 2007 ο δρ Ευάγγελος Μιχελάκης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ανακάλυψε μαζί με τους συναδέλφους του ότι το DCA μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου.Το DCA είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική σε παιδιά με μιτοχονδριακές ασθένειες προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα μιτοχόνδριά τους. Ο δρ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε αν το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος στα μιτοχόνδρια.
Σε πειράματα με ποντίκια η ερευνητική ομάδα βρήκε πως το DCA βοήθησε στον

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σελήνη και Αφροδίτη


Στις 16 Μαΐου, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της νοτιοανατολικής Ασίας παρατήρησαν μια θεαματική απόκρυψη της Αφροδίτης. Ο αστροφωτογράφος Wah από το Χόνγκ Κόνγκ τράβηξε αυτήν την πολύ όμορφη φωτογραφία .
Πλανητάριο

Εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Ρέπουλη στο Κρανίδι

Πρός τα ιστολόγια και τους αναγνώστες τους

Στις 6 Ιουνίου 2010 στις 11 το πρωί θα γίνει εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των τριάντα εφτά Κρανιδιωτών εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα Γερμανικής κατοχής σε διάφορα σημεία της Αργολιδο Κορινθιας.
Θα γίνουν χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους και μια ομιλία –ιστορική αναδρομή από τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ κ Βασίλη Λαδά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ρέπουλη στο Κρανίδι και στον χώρο όπου υπάρχει μνημείο από γρανίτη όπου αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων πατριωτών.
Σας περιμένουμε για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλοι μαζί τους συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα του κατακτητή στον αγώνα για Ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

ΠΕΑΕΑ ( τοπικό παράρτημα Κρανιδίου)
Ο πρόεδρος
Βασίλης Λαδάς

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Του Βασίλη Γκάτσου


Βαρέλια στο λιμάνι της Ερμιόνης, αρχές 19ου αιώνα, δείχνει η εξαίρετη αυτή φωτογραφία. Με τη πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι βαρέλια κρασιού που τα έχουν ξεφουντώσει και πλύνει στη θάλασσα και τα έχουν ξαναφουντώσει και γεμίσει στη σειρά με θαλασσινό νερό για να στανιάρουν. Γνώριμη η εικόνα αυτή στο Λιμάνι Ερμιόνης μέχρι και πριν 20-30 χρόνια τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.

Αμ δε!

Ο κόσμος στο λιμάνι είναι ντυμένος χειμωνιάτικα και τα βαρέλια σε ύψος μόλις φτάνουν μέχρι τη μέση των ανθρώπων.

Είναι ξύλινα βαρέλια λαδιού. Αγνότατο παρθένο αγουρέλαιο Κρανιδίου και Ερμιόνης, έτοιμο να φορτωθεί σε ιστιοφόρο το οποίο θα πάει τα βαρέλια να τα μεταφορτώσει στο πλοίο στον Μπεραία που μάλλον δεν θα τα πάει κατ’ ευθεία στην Αμερική αλλά με τη σειρά του θα τα μεταφορτώσει σε κάποιο λιμάνι της Αγγλίας για να φύγουν με μεγαλύτερο φορτηγό για Αμέρικα. Περιζήτητο αυτό το λάδι στους Ιταλούς και Έλληνες μετανάστες.

Γι’ αυτό το σκοπό η εταιρεία Λέκκας και Δρίβας είχe φτιάξει μεγάλες αποθήκες στην Ερμιόνη και μάλιστα το νέο λιμάνι της Ερμιόνης φτιάχτηκε αρχικά για να εξυπηρετήσει αυτή την εξαγωγική δραστηριότητα.

Τρελοί ήταν οι άνθρωποι κι έβαζαν τέτοιες σκοτούρες στα μυαλά τους; Όχι. Δημιουργικοί ήσαν και με όνειρα. Δεν περίμεναν κανέναν Καλλικράτη να τους σώσει.

Όταν θα ξαναφθάσουμε σε επίπεδο να εξάγουμε σχεδόν όλο το ονομαστό λάδι μας στο εξωτερικό, τότε να μιλάμε για πολιτισμό. Και το μόνο που θα έχουμε καταφέρει θα είναι να μιμηθούμε τους άξιους και δημιουργικούς προγόνους μας.

Σήμερα εξάγουμε μέσω του internet προς όλη την οικουμένη κρετινισμό, ημιμάθεια, δημοσιοϋπαλληλήλα και πνευματική βαμβακίαση πρώτης ποιότητας χωρίς ανάγκη λιμανιών και αποθηκών. Να μην παρεξηγηθώ. Εννοώ την χώρα μας και με κανένα τρόπο την ιδιαίτερή μου πατρίδα.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Για τον Αργύρη Παλούκα


Πήρα αυτό το μέιλ σήμερα το πρωί από την Αγγελική (την Μαντζαβίνου )

 Απόηχος
Καλημέρα,
 Όταν ξανασκέφτεσαι αυτά που σε συγκίνησαν με πιο ψύχραιμη σκέψη , τότε σκέφτεσαι πιο μεστά και με μεγαλύτερη διάθεση για επεξεργασία και ανάλυση αυτών που έχεις προσλάβει. Έτσι σήμερα το πρωί σκεφτόμουν τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση και μου άρεσε ακόμα πιο πολύ και σκεφτόμουν ότι ένας ποιητής εκτίθεται πολύ περισσότερο από κάθε άλλο καλλιτέχνη και αυτό γιατί υπάρχουν τα ονόματα οι λέξεις οι καθοριστικές και μοναδικές για κάθε άνθρωπο παρ' όλο που το ίδιο όνομα, το έχουν περισσότερα από ένα άτομα.
 Μ'όλα αυτά θέλω να πω ότι ο ψυχισμός του ποιητή ξεδιπλώνεται, παρουσιάζεται περισσότερο από κάθε άλλο καλλιτέχνη μιας και οι λέξεις μεταφέρουν ιδέες και αυτές δηλώνουν τον άνθρωπο που όταν ονομάζει αυτά που τον συγκινούν τον "βλέπεις' ακόμα πιο καθαρά.
Αυτά μαζί με τον πρωινό καφέ ,
Καλημέρα,
Αγγελική

 Φύγαμε χθες από την αυλή της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με τόσα συναισθήματα που δεν τα χωράγαμε.
 Μερικά τα αφήσαμε για το πρωί όπως και η Αγγελική .
 Πρέπει να είσαι ποιητής, για να περιγράψεις αυτό το απόγευμα.
 Σαν τον δικό μας, τον Αργύρη τον Παλούκα, που σ αυτόν ήταν αφιερωμένη η χθεσινή βραδιά.
 Το Αργύρη που από τα στενά της Ερμιόνης μάζεψε λέξεις και εικόνες και μας τα κατέθεσε.
 Νιώσαμε ότι είχαμε μπροστά μας έναν μεγάλο ποιητή και όχι ακόμα έναν ποιητή.
 Για το έργο του μίλησαν -και θα μιλάνε-άνθρωποι πιο ειδικοί από εμάς όπως οι δάσκαλοι του, ο φίλος του.
 Εμείς μαζί του ανταλλάξαμε συναισθήματα , αγγίξαμε την ψυχή του,  μας άφησε.. 
 Συγκινηθήκαμε πολύ όσο κι αυτός και τον καμαρώσαμε .
 Είμαστε τυχεροί όσοι βρεθήκαμε εκεί και ευχαριστούμε την κα Αναστασία Γιαγκιόζη υπεύθυνη για τις τόσο εξαιρετικές εκδηλώσεις , σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ρίνα Λουμουσιώτη

ΜΕ ΤΟ ΞΕΦΤΙ
Μνήμη Μίλτου Σαχτούρη

Η μητέρα μου γεννήθηκε το ΄41
κι ακόμα σέρνει πίσω της ένα ξέφτι.
Το μαζεύω και το κατεβάζω στα σκουπίδια.
Τη μητέρα μου όμως θα φωνάζω
να ζυμώνει ψωμί στα φαντάσματα
όταν θα χτυπάνε απελπισμένα την πόρτα μου'
να δίνει και στη νύχτα
να ξημερώνει αργότερα την πρωινή λύπη.


ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Βρίσκουν ζεστό νερό
τρώνε απ΄ τα έτοιμα
κοιμούνται στο πιο καλό μας δωμάτιο.
Κλείνουμε πίσω μας την πόρτα
και ψίθυρο δεν αφήνουμε να παραβιάσει την ησυχία τους.
Κρατάνε το κρεβάτι μας ζεστό.
Η άνοιξη έρχεται για εμάς, λένε,
όταν σηκώνουμε τα μανίκια
από το μαύρο μας πουκάμισο.
Γοητευόμαστε.
Μας αγοράζουν δώρα, τραβάνε τις κουρτίνες
και βάζουν δυνατά τη μουσική.
Μην ανησυχείτε, λένε,
θα μείνουμε εδώ για πάντα,
έστω σαν σκόνη.
Θα ταιριάζουμε

Απο ΤΟ ΞΕΦΤΙ
Εκδόσεις Μανδαγόρας