Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Οι μεγάλοι έρωτες δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε αρχίζουν

Οι μεγάλοι έρωτες δεν τελειώνουν ποτέ. Ούτε αρχίζουν. Μόνο διαρκούν σε έναν αιώνιο χρόνο κι είμαστε πάντα εκεί γι’ αυτούς. Κι όταν οι εραστές ξανασυναντηθούν είναι σαν χτύπημα. Χαμογελούν αμήχανα, κοιτούν βαθιά στα μάτια, κουνάνε το κεφάλι κάνοντας νεύμα με το βλέμμα να ξεχειλίζει δάκρυα και τρυφερότητα. Μένουν σιωπηλοί για ένα λεπτό, συγκινημένοι, κι έπειτα αγγίζονται, κρατούν σφιχτά τα χέρια ο ένας του άλλου και λένε αντίο. Και παίρνει λίγη ώρα μέχρι να μπορέσουν ξανά στα μάτια να κοιτάξουν κάποιον άλλο...

Marina Abramovic & Ulay. Ένας μεγάλος έρωτας τη δεκαετία του ’70-80. Δύο ανατρεπτικοί καλλιτέχνες. Μαζί έκαναν πολλές παράξενες performances στην προσπάθειά τους να χαρτογραφήσουν τα όρια της αγάπης και της συμβίωσης μέσω της ζωντανής αναπαράστασης, προσπαθώντας παράλληλα να τοποθετήσουν την performance ως τέχνη ισάξια με τις υπόλοιπες. Ακόμα και το χωρισμό τους έτσι τον έζησαν. Περπάτησαν οι δυο τους για πολλές μέρες κατά μήκος του Σινικού Τείχους από αντίθετες πλευρές και συναντήθηκαν στη μέση. Αγκαλιάστηκαν και δεν ξαναείδαν ποτέ ο ένας τον άλλο... Μέχρι την αναδρομική της έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη 30 χρόνια μετά (τον Μάιο του 2010). Στο «The Artist is Present»*, τη μεγαλύτερη και πιο απαιτητική της performance, η ιέρεια της σύχρονης τέχνης παρέμεινε για τρεις μήνες απαθής σε μια καρέκλα. Για 7.30 ώρες τη μέρα καθόταν ακίνητη, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να κάνει οτιδήποτε, και οι επισκέπτες μπορούσαν να καθίσουν απέναντί της σιωπηλοί για ένα λεπτό. 750 χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν στο βλέμμα της. Ανάμεσά τους, χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, ήταν και ο Ulay...Καλό Σαββατοκύριακο!!

ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


             Οι Άγιες μέρες του Πάσχα που πλησιάζουν είναι μέρες
                      ΑΓΑΠΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.
    Είναι πολύ σημαντικό στη δύσκολη εποχή που ζούμε, να προσφέρουμε αγάπη, χαρά και ελπίδα σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια.
    Τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης, θέλοντας να στείλουν το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης  συγκέντρωσαν τρόφιμα για να τα προσφέρουν στην Χριστιανική Αδελφότητα Ερμιόνης « Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» βάζοντας κι αυτά ένα μικρό λιθαράκι στο τόσο σημαντικό έργο της.
       Για το σκοπό αυτό, την Τετάρτη 24/ 04/ 2013 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σπίτι της Αδελφότητας και παραδώσαμε τα τρόφιμα που συγκεντρώσαμε στο σχολείο μας. Εκεί μας υποδέχτηκαν θερμά οι κυρίες του συλλόγου και στη συνέχεια με τη βοήθεια της κας Ελένης Δημαράκη και της κας Μαντίκας  Καισσαρέα αναβιώσαμε το έθιμο του Λαζάρου. Παρασκευάσαμε τα «Λαζαράκια» και τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου.
    Θέλω να ευχαριστήσω τις κυρίες της Αδελφότητας αλλά και να τις συγχαρώ για το διπλό έργο που επιτελούν – το έργο της φιλανθρωπίας αλλά και την ανάδειξη και συνέχιση της θρησκευτικής μας παράδοσης.
    Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς που είναι αρωγοί σε όλες τις δράσεις του σχολείου μας.

                                          Εύχομαι σε όλους

                                              Καλό Πάσχα
   
                                            Η Προϊσταμένη
                                του 2ου Νηπ/γείου Ερμιόνης
                                         Βλάσση Ελένη

4ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, αν και εκατό στα εκατό είναι ένα Ερασιτεχνικό Καλλιτεχνικό Σωματείο, στα πλαίσια των Αγίων Ημερών – και όχι μόνο - πραγματοποιεί ένα «μπαράζ» θρησκευτικών και λοιπών εκδηλώσεων, που θα ζήλευαν παρόμοια, επαγγελματικά συγκροτήματα στον Ελλαδικό χώρο... Ο λόγος είναι, ότι στην κυψέλη, που λέγεται ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, και τώρα και ανέκαθεν, επιτελείται σοβαρό έργο, ερασιτεχνικό μεν, όμως μ’ επαγγελματική ευσυνειδησία! Κατά σειρά, οι Εκδηλώσεις είναι οι παρακάτω,  και καλείται το θρησκευτικό και φιλότεχνο κοινό της πόλης, όπως τις παρακολουθήσει:

1.     Σάββατο Λαζάρου και ώρα 7μιση το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, θα λάβει χώρα το «4ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» με τη συμμετοχή τεσσάρων Χορωδιών: Εκτός της Βυζαντινής Χορωδίας της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας «ο Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης», και της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, θα εμφανιστούν και οι Χορωδίες Ναυπλίου και Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.

2.     Τη Μ. ΤΡΙΤΗ το βράδυ, στον Άγιο Δημήτριο, θα ερμηνευθεί «ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ», συνοδεία Αρμονίου, σε σύνθεση ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, έργο που έγραψε, ο μεγάλος Συνθέτης, στην ηλικία των 17 ετών, ευρισκόμενος στην Τρίπολη, και ερμήνευσε με τη Χορωδία των Συμμαθητών του.

3.     Τη Μ. ΠΕΜΠΤΗ το βράδυ, μετά το 5ο Ευαγγέλιο, και πάλι στον Άγιο Δημήτριο, η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ερμηνεύει το Αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...» συνοδεία Αρμονίου.

4.     Τη Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ συνοδεύει, κατά την Περιφορά των Επιταφίων, τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου.

5.     Το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, η «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ 2013» της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, μια κορυφαία Συναυλία από τις Νεανικές Χορωδίες: «OPUS FEMINA» της Κορίνθου, «AMPITUS» του Λεοντείου Λυκείου Αθήνας και «LA VITA» της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, που θα είναι και το «κλου» της βραδιάς αφού θα συνοδεύεται από 8μελή Ορχήστρα, ένα νεοσύστατο 30μελές Γυναικείο σύνολο που θα εντυπωσιάσει...

Και, πάλι, καλούμε το θρησκευτικό και φιλότεχνο κοινό της πόλης, όπως παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μας...


Από το Δ.Σ. της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Καλό Πάσχα

Από Ιχνηλάτες

Εύστοχες οι επισημάνσεις για τη Σκάλα Μετόχι και την Ερμιόνη. εδώ

Αν είχε τακτικό και πολύ φτηνό εισιτήριο από Ερμιόνη (πράγμα οικονομικά δυσκολότατο) μάλλον οι ντόπιοι, οι «ντοπιο-ξένοι» και οι τουρίστες θα πηγαίναμε στην Ύδρα ακόμη και για καφέ. Αλλά να μπορούσαμε να γυρίσουμε φτηνά στις 12 το βράδυ. Όχι βέβαια κάθε μέρα. Το ανάποδο μάλλον δεν θα γινόταν. Πότε θα γινόταν; Όταν η Ερμιονίδα είχε προορισμούς πολύ πολύ ελκυστικούς, αλλά και τότε οι πολλοί τουρίστες θα έμεναν στην Ερμιονίδα που έχει μεγάλη τουριστική υποδομή. Πάντως μέχρι σήμερα η εκδρομή ημέρας ή διήμερου δεν έχει βρει το δρόμο της προς Ερμιόνη πόσο δε μάλλον προς Ύδρα από Ερμιονίδα.
Δεν έχω υπ’ όψιν μου νόμο που να λέει ότι τα ταξί ή τα επιβατικά πλοία που κάνουν δρομολόγια Σπέτσες – Κόστα ή Πορτοχέλι, Ύδρα – Μετόχι ή Ερμιόνη, Πόρο - Γαλατά, ανήκουν σε κατοίκους των νησιών κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Νομίζω όποιος θέλει μπορεί να πάρει άδεια, άλλο αν οι άδειες πιθανόν να είναι περιορισμένες.
Σε Πόρο, Γαλατά, δεν υπάρχει θέμα, γιατί οι βαρκούλες έχουν πάρα πολλούς κοινούς προορισμούς στις ακτές και του Πόρου και της Τροιζηνίας.
Όμως στην Ερμιόνη δεν έχουμε προορισμούς. Παλιά ένας συμπατριώτης έφτιαξε μεγάλη βάρκα για να πηγαίνει τον κόσμο στις γύρω παραλίες για μπάνιο και απέτυχε, εποχές χωρίς αυτοκίνητα. Πόσο μάλλον σήμερα. Αντίθετα η Ύδρα έχει τα ταξί της όπως έχουμε εμείς τα αυτοκίνητα. Εκτός προς Μετόχι μεταφέρουν συνεχώς επιβάτες σε ένα σωρό παραλίες το νησιού. Δηλαδή ο Ερμιονίτης με ταξί θαλάσσης θα πρέπει να μένει στην Ύδρα, αλλιώς δεν θα τα καταφέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Σπέτσες.
Δεν υπάρχουν μονοπώλια, αλλά αντικειμενικές συνθήκες. Και τα μονοπώλια δεν αντέχουν στους καιρούς μας, δεν είναι η εποχή των λεμβουχικών δικαιωμάτων.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

              
 

αρχειακό

http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2270&thid=18293

Ελλάδα Ναύπλιο Νομός Αργολίδας (Πελοπόννησος) Λιμάνι του Ναυπλίου 


'Ελλη Βασιλάκη

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το Κάψιμο του Ιούδα στην Ερμιόνη


Ό,τι ράβουμε στο σχολείο, ξηλώνεται πολλές φορές στο σπίτι

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός

Δάσκαλος, Κιλκίς

 Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, θυμάμαι όμως κάτι που μου συνέβη μες στην τάξη. Ήταν η εποχή που κυβερνούσε τούτον τον ταλαίπωρο τόπο ο «αρχιερέας της διαπλοκής» και τα σπιθαμιαία τσιράκια του. Είχαν αποθρασυνθεί τα κομματικά «στελέχια», διόριζαν, έκλεβαν, εκβίαζαν, διέλυαν την πατρίδα, γιατί νόμιζαν ότι θα κυβερνούν και θα βυσσοδομούν δία βίου. Κατά τις θλιβερές νεοδημοκρατικές παρενθέσεις, ανενόχλητοι και το ίδιο ισχυροί και αναιδείς, απολάμβαναν την σοδειά των χρόνων εξουσίας και ακόνιζαν τα νύχια τους για την επικείμενη… επανάταξη.

Τέλος πάντων. Διδάσκω στην Στ’ Δημοτικού το μάθημα «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή». Συζητούμε με τους μαθητές την σπουδαιότητα της εργασίας. Επιμένω στην ευλογία και τη χαρά του κόπου-«τα αγαθά κόποις κτώνται»- να κατανοήσουν οι μαθητές αυτό που μας άφησε παρακαταθήκη ο ελευθερωτής μας, Γέρος του Μοριά, Θοδωρής Κολοκοτρώνης: «Παιδιά μου… να δοθήτε εις τας σπουδάς σας και καλλίτερα να κοπιάσετε ολίγον δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το υπόλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους πέντε χρόνους τη νεότητά σας και να μείνετε αγράμματοι». (Από το περίφημο λόγο στην Πνύκα, το 1838. Ας προσεχθεί ότι ο Κολοκοτρώνης συνδέει τα «γράμματα» με την ελευθερία. Και μιλούσε για τα «γράμματα που διαβάζουνε οι αγράμματοι κι αγιάζουνε», όπως λέει ο ποιητής και όχι για τα σημερινά «άθεα γράμματα», που μας επέβαλλαν οι ημιμαθείς, «οι ξεθυμασμένοι φυλετικά Έλληνες», όπως τους ονόμαζε ο Μυριβήλης).

Συζητούμε, λοιπόν, για την αξία της εργασίας με τους μαθητές μου

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Στη Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης ο κόσμος είναι πολύχρωμος


Λεμβουχικά διακαιώματα και άλλα

Κοινώς Βαρκαδιάτικα
Του Βασίλη Γκάτσου
Παλιά τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού δεν ήσαν κατάλληλα για να πιάνουν τα πλοία της γραμμής και η αποβίβαση – επιβίβαση γινόταν με βάρκες. Το πλοίο πλήρωνε τις βάρκες όμως τα ‘βαρκαδιάτικα’ έγιναν με τον καιρό δικαίωμα.
Όταν φτιάχτηκαν λιμάνια για να δένουν με ασφάλεια τα πλοία της γραμμής και η αποβίβαση – επιβίβαση γινόταν άμεσα από την κινητή σκάλα του πλοίου, οι λεμβούχοι δεν επέτρεπαν στα πλοία να πιάνουν στο λιμάνι, γιατί μόνον αυτοί είχαν το δικαίωμα να μεταφέρουν με τη βάρκα τους επιβάτες και εμπορεύματα!
Για μεγάλο διάστημα λοιπόν είχαμε λιμάνια, αλλά οι επιβάτες και τα εμπορεύματα βγαίνανε με τις βάρκες για να πληρώνονται τα λεμβουχικά δικαιώματα.
Χαμός γινότανε άμα τολμούσε πλοίο να αψηφήσει αυτή την κατάσταση και να δέσει στον προβλήτα.
Λέγεται ότι ο πρώτος που ‘έσπασε’ το έμπαρκο στον Αργοσαρωνικό ήταν ο Λάτσης.
Στην Κρήτη, όταν έπαψαν τα πλοία να πιάνουν στο μικρό λιμάνι των Χανίων και έπιαναν στη Σούδα, επί μεγάλο διάστημα πλήρωναν τα λεμβουχικά δικαιώματα των λεμβούχων του λιμένος Χανίων και συνέχισαν να τα πληρώνουν.... τα υπερωκεάνια  και στους απογόνους τους που είχαν κληρονομήσει τα δικαιώματα, άσχετα αν είχαν δει βάρκα στη ζωή τους.

Τα θυμήθηκα με όλα όσα αναρτώνται για τη Σκάλα Μετοχίου και το Λιμάνι της Ερμιόνης το οποίο επί δεκαετίες (δεν έχω προσέξει αν έχει ακόμα) είχε στο στέγαστρό του, με πολύ μεγάλα γράμματα, το όνομα του χωριού μας ΕΡΜΙΟΝΗ.
Σε κανένα άλλο λιμάνι δεν το έγραφαν, σημάδι ότι τα λιμάνια ήταν

Ζήτηση για πρoσωπικό στο Barcelo-Hydra Beach

Προσφορά εργασίας απο το ξενοδοχείο Barcelo-Hydra Beach στη Θερμησία.
Ολες οι διαθέσιμες θέσεις της τουριστικής μονάδας στο παρακάτω σύνδεσμο

SkyWalker..( Barcelo)

πηγή:orangespotters 

Από σήμερα οι αιτήσεις για 16 προσλήψεις στον δήμο Ερμιονίδας

 O Δήμος Ερμιονίδας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα έξι  ατόμων για την κάλυψη κατεπειγουσών εποχιακών και πρόσκαιρων αναγκών του Δήμου.

Οι θέσεις ειναι:

ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ) 2

ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΙΣΟΠΕΔΩΤΗΣ-CREIDER) ΟΜΑΔΑΣ Ζ΄ ΤΑΞΗΣ Γ΄ 1

ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΚΑΛΑΘΟΦΟΡΟ) 1

ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ) ΟΜΑΔΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ Γ΄ 1

ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ 5

ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ 6

Υποβολή αιτήσεων και απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αυτοπροσώπως αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στον Δήμο Ερμιονίδας Μ. Μερκούρη 11 Κρανίδι , Τ.Κ. 21300 τηλ.  2754360019 ,  2754360020  εντός πέντε ημερών από την επόμενη της δημοσίευσης της παρούσας στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Καταστήματος του Δήμου Ερμιονίδας στον οποίο η υπηρεσία, δηλ. από 25/04/2013 έως και την 29/04/2013 επισυνάπτοντας στην αίτηση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επικυρωμένα
argolikeseidiseis 

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής μας, πραγματοποίησε 2 δράσεις.

Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/4 και την Παρασκευή 12/4 από το Δημοτικό Σχολείο και το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης, η οποία περιελάμβανε δενδροφύτευση. Φυτεύτηκαν 150 δενδρύλλια πεύκης και πικροδάφνης στη Μαγούλα, στο δρόμο που κατευθύνεται στον Ι.Ν. Ταξιάρχη και περιμετρικά της παιδικής χαράς της Αγίας Ερμιόνης. Σκοπός της δράσης πέρα από τη αύξηση του πρασίνου είναι η περιβαντολλογική ευαισθητοποίηση των νέων πολιτών. Την όλη δράση συντόνισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κος Ιωάννης Κρητσωτάκης.
 
 

 
 
Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλήνιας δράσης του Let’s do it Greece τη Κυριακή 14/4. Σκοπός της δράσης ήταν να καθαρίσουμε όσες πιο πολλές παράλιες, υγροβιότοπους και οικοσυστήματα μπορούσαμε μέσα σε μια μέρα! Παραπάνω από 100 εθελοντές από 23 φορείς και συλλόγους έλαβαν μέρος. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας (Κ.Ε.Α.Π.Δ.Ε.) εξόπλισε με γάντια, μάσκες και σακούλες τους εθελοντές και είχε το γενικό συντονισμό. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 8 ομάδες. Καθαρίστηκαν τα εξής σημεία: Λάκκες, Θυννί, οι παραλίες περιμετρικά του Αγίου Δημητρίου στη Κοιλάδα, τμήμα του έλους της Κοιλάδας, ο λιμένας Πορτοχελίου, η μεγάλη παραλία της Βερβερόντας, Δάρδιζα, μεταλλεία, Μπίστι, Κάπαρη και τμήμα του έλους της, Λαμπαγιαννά και Λάζες. Ο όγκος των σκουπιδιών και των αντικειμένων ήταν μεγάλος, παραπάνω  από 40 κ.μ. πλαστικό, 7 καρότσες ογκώδη αντικείμενα και
20 κ.μ. λοιπά απορρίμματα στη πλειοψηφία τους απόβλητα ψαράδων.
Αυτό που όλοι αποκομίσαμε μετά το τέλος της δράσης δεν ήταν ότι πρέπει να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας αλλά ότι δε πρέπει να τα πετάμε!
Θα συνεχίσουμε αυτού του είδους τις δράσεις και στο μέλλον διότι ειδικά στα έλη έχουμε

THREE LEVEL POWER 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
THREE LEVEL POWER 2013 
 
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. σε συνεργασία με την Εταιρία Executive Solutions  διοργανώνουν το Αθλητικό Event Three Level Power.
 
Το Three Level Power θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 και περιλαμβάνει  τρία αγωνίσματα αντοχής σε ένα (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο). Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Παραλία της Καραθώνας την Κυριακή στις 09:00 το πρωί  με κολύμβηση, στη συνέχεια θα ακολουθήσει ποδηλασία  η οποία θα ξεκινήσει και θα τερματίσει στην Καραθώνα περνώντας από κομβικά σημεία της πόλης μας και ο αγώνας θα τελειώσει με τρέξιμο που θα λάβει χώρα στην Αρβανιτιά με σημείο τερματισμό την Καραθώνα όπου θα γίνουν οι απονομές των επάθλων στις 15:00.
 
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία ενόψει καλοκαιριού να απολαύσουν εκτός από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής έναν Διεθνή αγώνα μεγάλου ενδιαφέροντος.    
 

Κατσίμη εναντίον Μουρούτη για λογοκρισία στην ΕΡΤ

Για παρεμβάσεις, λογοκρισία και αυταρχισμό στην ΕΡΤ κάνει λόγο η Μαριλένα Κατσίμη, συμπαρουσιάστρια -μέχρι πρότινος- της «Πρωινής Ενημέρωσης», μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη, σε επιστολή της που «ανάβει φωτιές».
Κατά τη δημοσιογράφο, οι παρεμβάσεις, μέσω twitter, του επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, κ. Μουρούτη, για το πώς κάνουν τη δουλειά τους οι δύο παρουσιαστές έδωσαν αφορμή στην διοίκηση της ΕΡΤ να «κόψει» την εκπομπή για λόγους που σχετίζονται με τις πολιτικές πεποιθήσεις των παρουσιαστών.
Και καταλήγει η Μαριλένα Κατσίμη στην επιστολή της λέγοντας πως αυτοί που κυβερνούν «αντιλαμβάνονται την ΕΡΤ ως κυριολεκτικά δικιά τους, όπως ένας ιδιώτης το κανάλι του», αλλά, προσθέτει «Η δημόσια τηλεόραση όμως δεν είναι δικιά τους. Είναι δικιά μας. Για το λόγο αυτό ο αγώνας μας αξίζει».
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή που δημοσίευσε η Μαριλένα Κατσίμη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και θα διαβαστεί στην συνέντευξη τύπου που δίνουν οι σήμερα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, καθώς η δημοσιογράφος δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί, για λόγους υγείας:
«Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα για λόγους υγείας, όμως θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για το θέμα της λογοκρισίας στην ΕΡΤ μια και έχω υπάρξει κι εγώ θύμα της.
Όπως γνωρίζετε, από το 2011 μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη παρουσιάζαμε την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση». Αν και το τηλεοπτικό προϊόν θεωρούνταν πετυχημένο -από άποψη τηλεθέασης τουλάχιστον- μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν μας ενημέρωσαν ότι οι ώρες εκπομπής μειώνονται στο μισό.
Η κάθε διοίκηση έχει φυσικά το δικαίωμα ν αλλάζει το πρόγραμμα όπως της αρέσει.
Το ότι όμως η εκπομπή μας αρχικά κόπηκε στα δύο αφότου είχαν προηγηθεί ωμές παρεμβάσεις μέσω

Λάδι ΠΟΠ Βόρειου Μυλοποτάμου Κρήτης

Μερικά στοιχεία:

Στο Σούπερ Μαρκετ Σκλαβενίτης έχει εδώ και τουλάχιστον 1 χρόνο σταθερή τιμή: Μπουκάλι 1 λίτρου 3.95 €. Σε σύγκριση με όλα τα άλλα είναι το φθηνότερο, ακόμη και από αυτό που συσκευάζει το ίδιο το Σούπερ Μάρκετ. Νομίζω ότι είναι και το καλύτερο σε ποιότητα.
Διαβάζω ότι η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 2 € το λίτρο. Δηλαδή ο παραγωγός παραδίδει χύμα και πληρώνεται. Μετά έχουμε όλα τα άλλα, + μεγάλα μεταφορικά έξοδα από Κρήτη, + κέρδος Σούπερ Μάρκετ. Πριν λίγες μέρες ανέβηκε η τιμή στα 4.25 €, όπως και των άλλων λαδιών ανάλογα.
Στο Βόρειο Μυλοπόταμο θέλουν να εντάξουν στο ΠΟΠ και τις γύρω περιοχές όπου έχουν φυτευτεί πολλά ελαιόδενδρα, δηλαδή συνολικά μία έκταση περίπου σαν την Ερμιονίδα.
Δεν μπορεί παρά να τους συμφέρει αυτή η καλά οργανωμένη δραστηριότητα, αλλιώς θα τα είχαν παρατήσει. Και τους συμφέρει όλο και περισσότερο, γιατί τώρα νιώθουμε όλοι τι μεγάλο νόμισμα είναι το Ευρώ.
Είναι δυνατόν να μη συμφέρει μια αντίστοιχη καλά οργανωμένη δραστηριότητα στην Ερμιονίδα η οποία είναι και κοντά στην Πρωτεύουσα;
Αυτές είναι οι τιμές για τα λάδια ΠΟΠ που παράγουν και εμπορεύονται ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί κ.λ.π. σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να βρίσκονται όλο το χρόνο στα ράφια μεγάλων καταστημάτων. Από 4.25 μέχρι 5.60 €.
Από αυτές τις τιμές, μόνον με λάδι brand name και premium θα ξεφύγουμε. Έχω γράψει παλαιότερα. Έρχονται και τα διεθνή βραβεία (κ. Βλαχογιάννης με λάδι Κρανιδίου).

Τα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας και των δανείων είχαν επιτρέψει στο τόπο μας τη μονοκαλλιέργεια και το μονοεπάγγελμα. Ο ψαράς ήταν μόνον ψαράς, ο καταστηματάρχης μόνον καταστηματάρχης, το ίδιο ο υπάλληλος, ο εργάτης, κ.λ.π. Λόγω συγκυρίας τα έφερναν βόλτα.
Όμως το παραγωγικό πρότυπο της Ερμιονίδας δεν ήταν αυτό. Ήταν των συμπληρωματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων το οποίο εκτενώς και με στοιχεία περιγράφω στο βιβλίο μου «Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ» Ο ψαράς καλλιεργούσε και αμπέλι και ελαιώνα. Οι παλιοί σφουγγαράδες, αμπέλια και κυρίως ελαιώνες. Οι καταστηματάρχες είχαν αμπέλια, περιβόλια, ελιές. Οι καλλιεργητές έσπερναν, είχαν αμπέλια και ελιές και περιβόλια. Σπάνιζε η οικογένεια που έκανε κάτι αποκλειστικά, ακόμη και οι παπάδες του χωριού είχαν κάποιο μικροεπάγγελμα και καλλιεργούσαν τα κτήματά τους. Όλα τα προλάβαιναν, γιατί υπήρχε κυκλικότητα στις εργασίες. Και όμως, τα μανταρίνια μας, τα ρόδια μας, το λάδι μας, τα πορτοκάλια μας και ένα σωρό άλλα προϊόντα ήταν εξαιρετικά παρ’ όλη την πολυπραγμοσύνη των παππούδων μας.
Φαίνεται ότι η ίδια η ζωή θα μας αναγκάσει να επιστρέψουμε στη σοφία και τις αρετές των προγόνων μας, με νέα μέσα και τρόπους.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τα Δίδυμα και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

 Το χωριό Δίδυμα του Νομού Αργολίδας βρίσκεται στο κέντρο μιας μικρής πεδιάδας , που περιβάλλεται από ψηλά βουνά προς το βορρά και από χαμηλότερα προς το νότο . Με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης εντυπωσιάζετε από ένα τεράστιο κοίλωμα που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού βορειοδυτικά του χωριού και που οι ντόπιοι ονομάζουν Μεγάλη Σπηλιά. Το κοίλωμα αυτό, όπως και ένα άλλο μικρότερο, η Μικρή Σπηλιά, που ανοίγεται στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορατό αμέσως , προήλθαν από καθίζηση του εδάφους. Στον τόπο αυτό τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής παρουσίας χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (4.000-2.800 π.Χ.). 

    Πρόκειται για λίθινα εργαλεία, που βρέθηκαν στη Μεγάλη Σπηλιά, όπου βρήκε καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης ο άνθρωπος εκείνης της εποχής. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ελάχιστα ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού (2.800- 1.100 π.Χ.). Αντίθετα εμφανή είναι τα σημάδια από την Κλασική Εποχή (5ος – 4ος αι. π.Χ.), περίοδο ακμής για ολόκληρη την Ερμιονίδα. Το σημαντικότερο τεκμήριο αυτής της περιόδου είναι το Κάτω Πηγάδι, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πάνω και στο Κάτω Χωριό. Σε λίθινη εποχή του 2ουαι.π,Χ.συναντούμε για πρώτη φορά το όνομα Δίδυμα. Η ονομασία αφορούσε την περιοχή για την οποία έριζαν δύο μεγάλες πόλεις-κράτη εκείνης της εποχής, η Επίδαυρος και η Ερμιόνη. Η περιοχή αυτή, που τοποθετείται στα σύνορα των δύο πόλεων-κρατών, ταυτίζεται με εκείνη των Διδύμων.
Ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας το 2ο αι. π.Χ. γράφει για τα Δίδυμα: …χωρίον δε έτερον, ο Διδύμους ονομάζουσι,…ένταύθα εστί μέν ιερόν Απόλλωνος , έστί δε Ποσειδώνος επί δε

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
 
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου
σας προσκαλούν στη Συναυλία Κλασικής Μουσικής με το Κουϊντέτο Νυκτών Εγχόρδων Ζακύνθου,
σε έργα των A.Vivaldi, C. Munier, Δ. Λάγιου κ.α.
 
Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Βουλευτικού στο  Ναύπλιο,
την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 και ώρα 21:15
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Από Ιχνηλάτες

ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει «φρουτερία» στην περιοχή της Κηφισιάς στην Αθήνα,  που πουλούσε τα ρόδια μας μέχρι και επτά ευρώ το κιλό! Αυτό έγινε τις ημέρες των περασμένων Χριστουγέννων! Νομίζω πως αυτό το γεγονός, «τα λέει όλα».

Ο αυθεντικός λόγος του Γιώργου για τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας για τα ρόδια και όχι μόνον.
Αλλά: ΝΕΡΟ και πάλι ΝΕΡΟ και πάλι ΝΕΡΟ.
Αντί να είναι πρώτη προτεραιότητα του Δήμου μας και των τέως δήμων μας, οι αφαλατώσεις, ο Ανάβαλος τα φράγματα Τζερτζελιάς και Ρορού, αντί να είναι πρώτη προτεραιότητα η ανασυγκρότηση της αγροτικής μας παραγωγής, κατάντησε προτεραιότητα η σπατάλη Δημόσιου και Κοινοτικού χρήματος για την παράκαμψη των Διδύμων, η δημιουργία του αίσχους της χωματερής του Σταυρού, η μελέτη των σηράγγων Διδύμου όρους, η μελέτη μεταφοράς νερού με πλοία, τα μεγαλεπίβολα σχέδια του  αποχετευτικού τέως δήμου Κρανιδίου.
Και αν καμιά φορά βγαίνει στα φόρα κανένα έγγραφο που λέει ναι στα φράγματα ή ναι στον Ανάβαλο ή ναι στην αφαλάτωση είναι απλά ένα έγγραφο. Δεν είναι ΝΑΙ που το στηρίζουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας με όλα τα μέσα που διαθέτουν, με επιμονή και υπομονή. Είναι έγγραφα που απλά δείχνουν ότι δεν είπαμε όχι στο νερό.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

Σημαντικές Διακρίσεις για το Ελαιόλαδο Ερμιονίδας σε Διεθνείς Διαγωνισμούς στην Αμερική

Το Olea Juice το οποίο περιέχει 100% εξτρά παρθένο  Ελαιόλαδο Κρανιδίου το ελαιοποιηθηκε στο Ελαιοτριβείο  Βλαχογιάννη στο Κρανίδι  και είναι  παράγωγη του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη  .

Κέρδισε το Χρυσό Βραβείο: Νέα Υόρκη International Olive Oil
Αργυρά Βραβεία: Το LA Διεθνές Extra Virgin Olive Oil

 Περισσότερες πληροφορίες :  http://www.oleajuice.com/


Η Olive Vision με το Moria Elea Deluxe κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη συσκευασία ελαιολάδου 2013 στο διεθνή διαγωνισμό εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που έγινε στο Los Angeles των ΗΠΑ.
http://www.bestoliveoils.com/brands/moria-elea/

Tο Moria Elea Deluxe κέρδισε ένα ακόμα βραβείο, το Αργυρό μετάλλιο για την καλύτερη γεύση 2013 στο διεθνή διαγωνισμό εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που έγινε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.
http://www.fairplex.com/wos/olive_oil_competition/documents/2013%20Packaging%20Design.pdf
Περισσότερες πληροφορίες :  http://www.moriaelea.com/

Πηξή:ermionigreece