Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η ΕΡΜΙΟΝΗ ΣΤΙΣ ”ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2020”

Η Κοινότητα μας στις 20 Ιανουαρίου 2020 εκπροσωπήθηκε στην επιστημονική ημερίδα ”ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ” που πραγματοποιήθηκε στο Κ.Π.Ι.Σ.Νιάρχος με την παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας κύριου Ιωάννη Γεωργόπουλου και του Προέδρου μας κύριου Ιωσήφ Γανώση.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερμιονικού Συνδέσμου .
Η συμμετοχή στην τιμητική κοσμητεία της Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών 2020 κυρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη ως μέλους και της κυρίας Μαριάννας Β.Βαρδινογιάννη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO ως Προέδρου μας δημιουργεί την αίσθηση υψηλής ευθύνης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Ερμιονίτικου γίγνεσθαι.

Ευχαριστήριο από την Ερμιονίτισσα πρώην Πρόεδρο της Βουλής - Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη στον Πρόεδρο και το Δ. Σ. της Κοινότητας Ερμιόνης


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ορεινός Αγώνας Μονή Αυγού Trail Race


Ορεινός Αγώνας 
Μονή Αυγού Trail Race
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Κοινότητα Διδύμων ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ
Tον Ορεινό αγώνα δρόμου Μονή Αυγού Trail Race
• Μεγάλη διαδρομή 28 χιλιομέτρων
• Μικρή διαδρομή 10 χιλιομέτρων
• Παιδικός αγώνας
Ημερομηνία διεξαγωγής Κυριακή 23/2/2020
Τόπος διεξαγωγής Δίδυμα Ερμιονίδας
Απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 60 χιλιόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου και 10 χιλιόμετρα από το Κρανίδι.
Ώρα διεξαγωγής :
• 9:30 η μεγάλη διαδρομή των 28 χιλιομέτρων
• 10:30 η μικρή διαδρομή των 10 χιλιομέτρων
• 10:45 ο παιδικός αγώνας
Η διαδρομή : Και οι 3 αγώνες θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν στο ίδιο σημείο. Στην πλατεία του χωριού.
Οι δύο αγώνες θα ξεκινήσουν από το χωριό των Διδύμων και θα ανηφορήσουν για το όρος ΔίδυμοΜετά από μία απαιτητική ανηφόρα και βάζοντας 500 μέτρα  θετικής υψομετρικής οι  αθλητές στα πόδια τους, ο μικρός αγώνας θα κάνει αναστροφή (σταθμός ελέγχου) και θα γυρίσει πίσω από τον ίδιο δρόμο (κατηφόρα), ενώ ο μεγάλος αγώνας θα πέσει από την πίσω πλευρά του βουνού και θα συνεχίσει προς την μονή Αυγού. Ένα μοναστήρι εξαιρετικής ομορφιάς όπου είναι χτισμένο μέσα σε έναν τεράστιο βράχο και ακριβός δίπλα στην άκρη του γκρεμού! Περνώντας ο αθλητής μέσα από τον υπαίθριο χώρο της μονής (κεντρικός σταθμός ελέγχου) θα κάνει μία στροφή από το μαρμάρινο τραπέζι και θα συνεχίσει την πορεία του προς την δεύτερη και τελευταία απαιτητική ανηφόρα , για να φτάσει στην κορυφή του όρους Δίδυμο , όπου θα αντικρύσει την υπέροχη θέα που εκτείνεται από το νησί των Σπετσών μέχρι κ λίγο πιο έξω από το Ναύπλιο ( Ίρια – Τολό). Από εκεί και μετά ο αθλητής θα κατηφορίζει συνέχεια μέχρι να φτάσει στον τερματισμό , στο χωριό Δίδυμα.

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα

sone2019 akroaseis
 
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020 - Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος  
(Εδμόνδου Ροστάν 6) - Θεσσαλονίκη.

Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες / -ουσες θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα: 
 
1. Οι υποψήφιοι/-ες τραγουδιστές (σολίστ) θα εξεταστούν σε τραγούδι δικής τους επιλογής (acapella). Το είδος τραγουδιού είναι επιλογή του υποψηφίου. Η ηλικία του υποψηφίου θα πρέπει να είναι 17 έως 30 ετών.
 
2. Οι υποψήφιοι/-ες χορωδοί θα εξεταστούν σε τραγούδι δικής τους επιλογής (acapella). Το είδος τραγουδιού είναι επιλογή του υποψηφίου. Η ηλικία του υποψηφίου θα πρέπει να είναι 8 έως 30 ετών.
 
3. Οι υποψήφιοι /-ες μουσικοί (όργανα) θα εξεταστούν σε κομμάτι δικής τους επιλογής. Η ηλικία του υποψηφίου θα πρέπει να είναι 8 έως 30 ετών.
 
Διευκρινίζεται ότι η ακρόαση των μουσικών (Ορχήστρα) αφορά τα κάτωθι όργανα:

Βασίλης Γκάτσος : Η τραγωδία να είσαι ελαιοπαραγωγός Ερμιονίδας


Πέρσι ήταν ο δάκος που έριξε ταχύτατα την τιμή του λαδιού κάτω από τα 2 ευρώ. Η κακή ποιότητα έφερε και άλλα προβλήματα. Όταν ένας παραγωγός πουλάει "με τον τενεκέ", πώς να πουλήσει λάδι με οξέα, έστω και φτηνότερα;
Φέτος η ποιότητα ήταν πολύ καλή και η παραγωγή ικανοποιητική, αλλά η τιμή πήρε από νωρίς την κατηφόρα. Το λάδι που βγήκε μέχρι 20 Οκτωβρίου ήταν λίγο πάνω από τα 3 ευρώ και μετά κατρακύλησε ταχύτατα στα 2,3 ευρώ, και μετά χαμηλότερα. Οι παραγωγοί μιλούν για μια πτώση στην τιμή περί το 30% για το καλό λάδι.
Την ίδια στιγμή η τιμή καλού λαδιού στα σούπερ μάρκετ, λίγο επηρεάστηκε, κυρίως μέσω εκπτώσεων και προσφορών. Η βασική τιμή παρέμεινε στα 6 ευρώ το λίτρο.
Η πτώση τιμών αποδόθηκε στη διεθνή αγορά, και πράγματι, η τιμή του ισπανικού λαδιού πήρε και αυτή την κατηφόρα (γράφουν λόγω αύξησης δασμών από ΗΠΑ), ενώ του ιταλικού απλά μειώθηκε.
Πέραν αυτών το μόνιμο φαινόμενο είναι ότι το καλό λάδι στα ράφια έχει περίπου τριπλάσια τιμή από την τιμή παραγωγού. Και αν αυτό φαίνεται κάπως λογικό για φθαρτά αγροτικά προϊόντα (μανταρίνια, ντομάτες, μαρούλια κ.λ.π.), ξενίζει για λάδι που εύκολα αποθηκεύεται και συντηρείται για αρκετό χρόνο.
Η σχεδόν ανεπηρέαστη τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ σημαίνει ότι ένας μεγάλος συνεταιρισμός (όπως του Μυλοποτάμου Κρήτης που πάντα έχει θέση στα ράφια) μπορεί και πληρώνει καλύτερα τον  συνεταιρισμένο του παραγωγό.
Ο εστί μεθερμηνευόμενον, ότι ο μεμονωμένος παραγωγός είναι εκτός αγοράς, ενώ εντός μπορεί να υπάρξει μέσω συνεταιρικών και εταιρικών σχημάτων και φυσικά τυποποίησης σε μεγάλη κλίμακα. Από μόνα τους, "ο κίτρινος χρυσός μας", "το ΠΟΠ μας" και το "ονομαστό λάδι Κρανιδίου" δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, χωρίς μυαλό, οικονομική σκέψη, σύμπραξη, επιστήμη κ.λ.π. Αντίθετα μπορούν να αποβούν "κάρβουνο που καίει", για όσους πιστέψουν ότι με ένα κτήμα και λίγους τόνους λάδι, αυτόματα ο "κίτρινος χρυσός" τούς εξασφαλίζει ένδοξη οικονομική πορεία στην αγορά, ιδιαίτερα στην ξένη.
Και να σημειώσουμε ότι πλέον όλες οι περιοχές της χώρας μας μαζεύουν τον καρπό πολύ νωρίς και βγάζουν εξαιρετικά αγουρέλαια. Όσο για τους Ιταλούς παράγουν από τα καλύτερα λάδια του κόσμου και είναι leaders στην αγορά, δεν εξαρτιώνται από το λάδι που παίρνουν από εμάς, αλλά το εκμεταλλεύονται, αφού εμείς είμαστε πολύ πίσω.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Το Μπίστι που αποχαιρετάμε


-Πάμε μια βόλτα στο Μπίστι  ρε παιδιά.
-Τι τώρα; Θεοσκότεινα  είναι, κάτσε να βγει το φεγγάρι.
-Πάμε ρε θα πηγαίνω εγώ μπροστά, παρότρυνε  ο πιο  θαρραλέος.
Και μπαίναμε στα σκοτάδια του και μετράγαμε αστέρια, αστερισμούς , πυγολαμπίδες   που έφτιαχνε το κύμα.
Να ο Τοξότης! Ο Καρκίνος! Ο Ωρίωνας!
Ο γλυκός ο φόβος γινόταν αφορμή να αγγιζόμαστε, να νιώθουμε μαζί.
Να και τα γέλια, τα τραγούδια σιγανά μην ξυπνήσουν οι νεράιδες και η Βιτόριζα. Και χάρτινο το φεγγαράκι και ιστορίες για υπόγειες στοές. 
Πόσοι έρωτες  δοκιμάστηκαν εκεί πριν βγουν στο φως και πόσοι ανυπεράσπιστοι  έσβησαν εκεί σαν πεφταστέρια .

Άλλαξε η εποχή, άλλαξαν οι ανάγκες.
Αυτό το Μπίστι με τόσο φως στο σκοτάδι του, το αποχαιρετάμε. Ας είναι.
Το νέο, το φωτισμένο, να γράψει όμορφες καινούργιες ιστορίες.


Ρίνα Λουμουσιώτη Ο Πρόεδρος της Ερμιόνης θα παραστεί αύριο 20 Ιανουαρίου 2020 σε Επιστημονική Ημερίδα “Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα ”


Με ιδιαίτερη Πρόσκληση η Κοινότητα Ερμιόνης δια του Προέδρου της κ. Ιωσήφ Γανώση θα παραστεί αύριο 20 Ιανουαρίου 2020 σε Επιστημονική Ημερίδα “Θερμοπύλες και Σαλαμίνα:  Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα ”   που διοργανώνει το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” και ώρα 17.00 – 20.00

Βασίλης Γκάτσος: Το οδικό μας δίκτυο και η οργάνωση της συντήρησής του.

Ο Λάζαρος Γούτος έφερε το θέμα της κατάστασης του οδικού μας δικτύου και επισήμως προς συζήτηση στο ΔΣ του Δήμου μας. Εκ των πρακτικών που αναρτήθηκαν μερικές επισημάνσεις:

1. Ο Δήμος και οι Κοινότητες πρέπει να διευκρινίσουν και να γνωρίζουν σαφώς ποιοι δρόμοι είναι αποκλειστικά δικής του αρμοδιότητάς και ευθύνης. Δηλαδή σε ποιους έχουν την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης με δικά τους μέσα και πόρους. Γι' αυτούς τους δρόμους πρέπει να έχουν συγκεκριμένη διαδικασία επιθεώρησης μία φορά τον χρόνο. Να ακολουθεί την επιθεώρηση σαφής έκθεση βάσει της οποίας οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα προγραμματίσουν την ετήσια συντήρηση. Φυσικά η διαδικασία πρέπει να προβλέπει και επιθεώρηση μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις.
Άπαξ και έχει ο Δήμος την πλήρη ευθύνη, πρέπει να έχει και τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους.

2.  Ο Δήμος και οι Κοινότητες πρέπει να διευκρινίσουν και να γνωρίζουν σαφώς ποιοι δρόμοι είναι αποκλειστικά  αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας. Αυτούς τούς λειτουργεί και συντηρεί η Περιφέρεια με δικές της διαδικασίες επιθεώρησης, με δικά της μέσα και πόρους.

Δ.ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡMIONHΣ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΠΙΣΤΙ


Από τον Δήμο Ερμιονίδας μας διαβιβάστηκε το υπ΄αριθμ. πρ. (εισερχόμενο 9846/11-12-2019 στο Δήμο)  278711/9-12-2019 έγγραφο της Δ/νσης Συντονισμού @ Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας ,  και Ιονίου  σύμφωνα με το οποίο, εγκρίθηκε η μελέτη με τίτλο “Μελέτη δασικής διαχείρισης για την αναβάθμιση και προστασία του αλσυλλίου ΜΠΙΣΤΙ της Δ.Κ. Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας” ενδεικτικού προϋπολογισμού 52.482,11 ευρώ με  συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις , σε συνέχεια  του  54956/17-4-2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας
Στη συνέχεια με την 167.10.1/2019 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου , κατά την συνεδρίαση της 18/12/1019, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου Αναβάθμιση οδοφωτισμού αλσυλλίων με χρήση ενεργειακά αυτόνομων (solar) συστημάτων για τον Δήμο Ερμιονίδας με προϋπολογισμό 25.420,00 ευρώ
μετά  την 1330/27-3-2015 πρόταση και το υπ΄ αριθμ. 6522/13-11-2019 έγγραφο του  Δήμου Ερμιονίδας .
Είναι  ένα έργο που θεωρούμε ότι θα αναβαθμίσει το αλσύλλιο ΜΠΙΣΤΙ της Δ.Κ. Ερμιόνης και θα βελτιώσει και  διευκολύνει τους συμπολίτες – επισκέπτες  πόλης μας.