Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Εορτασμός Επετείου στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο ΕρμιόνηςΠρόσκληση

    Aυτές τις μέρες εορτάζουμε την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821,
 με την οποία δημιουργήθηκε ένα ελεύθερο αλλά μικρό ελληνικό κράτος.
   Φέτος όμως συμπληρώνονται και 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους   (1912-13) που διπλασίασαν τα ελληνικά εδάφη και χάρισαν τη λευτεριά σε χιλιάδες υπόδουλους ακόμα Έλληνες.
   Γι αυτό το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης τιμώντας τις εθνικές   επετείους   αφιερώνει τον εορτασμό αυτό στο πολεμικό μας ναυτικό καθώς η πατρίδα μας έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη θάλασσα.

                                  Το θέμα της φετινής ομιλίας θα είναι:

  « Η συμβολή του πολεμικού ναυτικού στον πόλεμο του 1912-13 »

  Ομιλητής ο   Δρ  Ευάγγελος Αθηναίος  εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
                                  
                                                          Στην ιστορική άνω αίθουσα του Μουσείου μας
                                                                          Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012
                                                                                          και ώρα 7 μ.μ.
                                                                   
                                                            Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά

Συνήγορος του Πολίτη: Καταρρέει το κοινωνικό κράτος


tvxs
Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε συνδυασμό με «τα σοβαρά πλήγματα που έχει υποστεί η διοίκηση και τα στελέχη της, καθώς τελούν σε διαρκή αβεβαιότητα, την ώρα που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας», έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και κατ' επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού, την οποία παρουσίασε σήμερα, αφού προηγουμένως την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
Η κ. Σπανού με αφορμή «την πρωτοφανή κρίση, που εξαλείφει τις βεβαιότητες που μας συνόδευσαν για χρόνια, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, και την έντονη αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για το κατά πόσον το κράτος και η διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν», θεωρεί αναγκαίο ένα «νέο συμβόλαιο σχέσης κράτους- πολίτη», που να οριοθετεί τα δικαιώματα και τις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Ερμιονίδας μέλη της εθελοντικής ομάδας «φροντίδα για τους οικισμούς», για να συντονίσουμε την δράση που είχαμε προαναγγείλει για το Σάββατο 31 Μαρτίου, ημέρα καθαρισμού του πηγαδιού του Πύργου.
     Όταν ξαφνικά περικυκλώθηκε το Δημαρχείο από συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,που είχαν έρθει με πούλμαν από το Ναύπλιο και την Νίκαια , προσπαθήσαμε με μεγάλη δυσκολία να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους και να τους εξηγήσουμε την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.
       Τους ενημερώσαμε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε βγει εθελοντικά και δημότες και αιρετοί για να καθαρίσουμε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, γιατί οι υπάλληλοι καθαριότητας στον Δήμο μας είναι ελάχιστοι και τα οικονομικά του Δήμου περιορισμένα.
     Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για μας
και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στον Δήμο μας το 2011, ας επισκεφτεί την σελίδα μας και τα blog των εθελοντών.
      Υποθέτουμε ότι δεν τα κατανόησαν, γιατί στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν μας περιέγραψαν σαν «περίεργους
τύπους», «συγγενείς» και άλλα, που προάγουμε τον τραμπουκισμό, την τρομοκρατία και την απειλή.
      Εκτός αυτών των ιδιοτήτων που μας απέδωσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, έχουμε και αυτήν του εθελοντή και έχουμε αποδείξει με τις δράσεις μας και την στάση ζωής μας, ότι σεβόμαστε και τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας και παλεύουμε για την βελτίωση της καθημερινότητας μας.
    Προτείνουμε, λοιπόν στους εργαζόμενους καθαριότητας όλων

Εξώδικα προς τους δήμους απο τη ΣΕΤΑ Αργολίδος

Δελτίο Τύπου
ΠΡΟΣ:
ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ
 
Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία:
“ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ” (Σ.Ε.Τ.Α.Α.), που εδρεύει στο Άργος και επί της οδού Ινάχου 134, και εκπροσωπείται νόμιμα.
 
ΠΡΟΣ:
Δήμο Ναυπλιέων
 
που εδρεύει στο Ναύπλιο, επί της πλατείας Τριών Ναυάρχων.

Στο Δήμο Ναυπλιέων όπως και στους τρεις(3) άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω προβλήματα:
  1. Οι εργαζόμενοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία, διότι  με πιθανή αιτιολογία τις ελλείψεις προσωπικού, καθίσταται ισχυρή η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.
  2. Ο Δήμος δεν παρέχει τις υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων, αν και οφείλει σύμφωνα με την παρ.2 άρθρου 8 του Ν.3850/10.
  3. Δεν τηρείται στους ανάλογους εργαζόμενους η παρ.1 άρθρου 18 του Ν.3850/10 για υποχρεωτική διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Π.Δ.186/95 για υποχρεωτική διενέργεια εμβολιασμών με ευθύνη και δαπάνη του Δήμου.
Παρά τις συχνές και κατ' επανάληψη οχλήσεις μας, δεν έχετε προβεί σε επίλυση των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων.
Σας δηλώνουμε ότι κηρύσσουμε ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ ΠΑΝΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΩΡΑ 06:00 π.μ. της 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ημέρας ΤΕΤΑΡΤΗΣ, μέχρι και ΩΡΑ 05:59 π.μ. της 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ημέρας ΠΕΜΠΤΗΣ, για το σύνολο των εργαζομένων των ΔΗΜΩΝ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ και ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ, καθώς και των ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.
Σας καλούμε σε δημόσιο κατά τον Νόμο διάλογο, με παρουσία νομίμου διαπραγματευτή που θα θέλατε, την ημέρα Τετάρτη 04 Απριλίου 2012 και ώρα 08:30 π.μ. στο Δημαρχείο Ναυπλίου επί της πλατείας Τριών Ναυάρχων.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα το παρόν έγγραφο προς τον Δήμο Ναυπλιέων, εδρεύοντα στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, της πόλης Ναύπλιο, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, νόμιμα εκπροσωπούμενο, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Δήμο Ερμιονίδας
 
που εδρεύει στο Κρανίδι, επί της οδού Μελίνας Μερκούρη 11.

Στο Δήμο Ερμιονίδας όπως και στους τρεις(3) άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω προβλήματα:
  1. Οι εργαζόμενοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν για τα θέατρα Επιδαύρου

Επίδαυρος
Μια κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή (Οιδίπους Τύραννος – σκην. Γκραουζίνις), μια
παράσταση βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών τραγικών
(Θ.Ο.Κ., Ηλέκτρες – σκην. Χανάν Σνιρ), και τέσσερις παραστάσεις που δοκιμάζουν να
μεταφέρουν στους χαλεπούς καιρούς μας την αριστοφανική σάτιρα (Εθνικό Θέατρο, Νεφέλες – σκην. Μαστοράκης / Κ.Θ.Β.Ε, Ιππείς – σκην. Φασουλής / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Όρνιθες – σκην. Κακλέας / Θέατρο του Νέου Κόσμου, Εκκλησιάζουσες – σκην.Θεοδωρόπουλος) θα μοιραστούν την ορχήστρα της Επιδαύρου με μια σαιξπηρική τραγωδία, τον Ερρίκο Ε΄, σε σκηνοθεσία Έντουαρντ Χωλ και τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου που υπογράφει ο Λευτέρης Βογιατζής (Εθνικό Θέατρο).
Μικρή Επίδαυρος
Νεανικό αεράκι φυσάει φέτος στη Μικρή Επίδαυρο. Ο Δημήτρης Μπίτος προσεγγίζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή με έναν θίασο που επιφυλάσσει εκπλήξεις· συμμετέχει ο Ψαραντώνης. Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης επανέρχονται με μια
παράσταση ντοκουμέντο, μετά την επιτυχημένη περσινή πρότασή τους στην ταράτσα του ΟΣΕ. Στη μικρή Επίδαυρο αυτή τη φορά προτείνουν ένα θέαμα βασισμένο στον θεσμό των Επιδαυρίων και στον τόπο που τον φιλοξενεί.

Αμέριμνη ζωή

Παντελώς ξένη στην Ερμιονίδα, τουλάχιστον για τους παλιούς.

Τέλος η ειρηνική πικετοφορία κατά της απόφασης του Δήμου Ερμιονίδας γιατί, λέει, τόλμησε να δώσει μέρος της δουλειάς των σκουπιδιών σε εργολάβους, χωρίς φυσικά να απολύσει κανέναν. Τέλος και μάλιστα μετ’ επαίνου και  ελαφράς διαφωνίας από τον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ διακινδύνευαν την σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους και ο άλλος διαδήλωνε ειρηνικά και μόνος παρακολουθώντας την έκβαση της μάχης. Την επομένη εκδρομή στους Αλιείς όπου εντόπισε άλλες ανάγκες, πλήθος παραλήψεων και δυνατότητα συναυλιών και άλλα πολλά. Και το διερώτημα για το πού είναι η αντιπολίτευση! Και η συμβουλή του κινέζου προς Δήμαρχον! Υπενθυμίζω ότι υπάρχει και το ποταμάκι του Λουτρού με βιολογικό θαυματουργό νερό.
Δήμαρχε και Αντιδήμαρχε, έπαινος για τη στάση σας στο Δημαρχείο, αλλά κατά τα άλλα θελέστα παθέστα με αυτούς που μαζέψατε γύρω σας, με τις ντουντούκες που ζητάγατε στη πάνω πλατεία, με τους συνοδοιπόρους, με τους αρχιεθελοντές και τον κάθε πικραμένο.
Εκτός βέβαια και αν νομίζετε ότι όλα αυτά τα ‘συγκοινωνούντα δοχεία’, είναι αριστερά και πρόοδος. Τότε αλλάζει το θέμα.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος
 

Μια φορά κι έναν καιρό πριν 103 χρόνια...

Διεθνής Αμνηστία για τη ΣυρίαΑγαπητέ φίλε / αγαπητή φίλη,
 Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησαν οι μεγάλες διαμαρτυρίες στη Συρία, στις 15 Μαρτίου του 2011. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι. Πολύ περισσότεροι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι εξ αυτών, έχουν τεθεί υπό αυθαίρετη κράτηση, σε απομόνωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Πολλοί κρατούνται σε συνθήκες που ισοδυναμούν με εξαναγκαστική εξαφάνιση. Ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια της κράτησης έχει εκτοξευτεί κατά πολύ σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων ή πέντε περιπτώσεων ετησίως, που ίσχυε κατά την τελευταία δεκαετία, σε πάνω από 270 θανάτους, όπως έχει αναφερθεί στη Διεθνή Αμνηστία από το Μάρτιο του 2011. 
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιμετωπίσει

ΧΡΟΝΟΣ: μεγάλο αφιέρωμα

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Τα πολλά πρόσωπα του χρόνου


Αλλοτε τρέχει, άλλοτε κυλά και μερικές φορές σταματά. Τον μετράμε, τον χάνουμε και συχνά θα θέλαμε να είχαμε περισσότερο. Ο χρόνος μοιάζει  κάτι τόσο φυσικό ώστε συνήθως ξεχνάμε πόσο παράξενη είναι αυτή η έννοια. Οσο πιο πολλά μας αποκαλύπτονται από την επιστήμη γι’ αυτόν τόσο πιο αλλόκοτος μας φαίνεται. Πώς ξεκίνησε; Γιατί κυλάει μόνο προς μία κατεύθυνση; Είναι πραγματικός ή αποκύημα της φαντασίας μας; Μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο; Πώς τον αντιλαμβάνεται το σώμα και το μυαλό μας; Πώς τον μετρούν τα κράτη της Γης και οι επιστήμονες; Και μήπως κάποτε μας τελειώσει πραγματικά; Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε απαντήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πιο αινιγματικής διάστασης.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ TA ΚΕΙΜΕΝΑ  ΣΕ PDF
Χρόνου αίσθηση, της Linda Geddes
Η φυλή χωρίς χρόνο, του Chris Sinha 

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ, New Scientist

 

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Παραβρέθηκα και εγώ στα χθεσινά επεισόδια που έγιναν μπροστά στο Δημαρχείο Κρανιδίου, όπως είχα πολιτική και ηθική υποχρέωση να κάνω, για να υπερασπιστώ την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην ενός συμβούλου), με την οποία αποφασίσαμε να ανατεθεί σε εργολάβο ένα μικρό μόνο μέρος του έργου αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου μας. Αυτό βέβαια το πράξαμε με μοναδικό κριτήριο το όφελος των δημοτών μας και του τόπου μας. Έχουν βέβαια ήδη γίνει γνωστά από τα ιστολόγια τα επεισόδια που έγιναν στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την κατάληψη του Δημαρχείου Κρανιδίου από μια ομάδα ατόμων που μεταφέρθηκαν με πούλμαν και με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την Αθήνα και το Άργος. Όπως και όλοι οι σύμβουλοι που παρευρισκόμασταν στα επεισόδια, δέχθηκα και εγώ ύβρεις και προπηλακισμούς από άγνωστα σε μένα άτομα όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή αφού τα απορριμματοφόρα που έχει ο Δήμος και το προσωπικό δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του όγκου των σκουπιδιών που έχουμε το καλοκαίρι.
Έγινε φανερό, ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν επίτηδες για να δημιουργήσουνε επεισόδια, προκαλώντας και τους αιρετούς και όσους δημότες συγκεντρώθηκαν μπροστά

Κυριολεξία

Του Βασίλη Γκάτσου
Ναι, γι’ αυτό σας ψηφίσαμε και αυτό κυρίως περιμένουμε. Να κρατάτε όμως και τις αποστάσεις ασφαλείας.

«......γιατί έχω ισχυρή την αίσθηση ότι πρέπει να ανταποκρίνομαι στην εντολή αυτών που με ψήφισαν. αλλά και στην προσδοκία αυτών που δεν με ψήφισαν, για αποτελεσματική διοίκηση και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων όπως είναι και αυτό της καθαριότητας.....».
 
Για τους επιδρομείς με στόχο τον Δήμο μας, γιατί περί τοιούτων πρόκειται, πολύ εύστοχος (κατά τη γνώμη μου) σχολιασμός στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ.

Η επαρχία μας είναι μια περιοχή ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Οι αγρότες και οι ψαράδες, οι μαγαζάτορες, οι μικροβιοτέχνες, οι εργολάβοι, οι μεταφορείς, οι ηλεκτρολόγοι, οι ελαιοχρωματιστές και ένα σωρό άλλοι δεν έχουν σχέση με τη μισθωτή εργασία. Το ίδιο και όλο το κύκλωμα της οικοδομής. Και αν απασχολούν λίγους μισθωτούς ή εργάτες, κατά κανόνα είναι μετανάστες. Μισθωτή εργασία υπάρχει κυρίως στον τοπικό δημόσιο και δημοτικό χώρο, στις τράπεζες και τη ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λ.π. και εποχιακά στον τουρισμό. Άρα μπορούμε να πούμε ότι το 80% των κατοίκων της Ερμιονίδας δεν είναι μισθωτοί, και ως εκ τούτου έχουν τον τρόπο σκέψης και ζωής του ελεύθερου
επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου και όχι όπως λέμε στη πιάτσα «αυτού που είναι μέσα στη μάντρα». Όταν ψηφίζουνε δεν αφήνουν στην άκρη τον δικό τους τρόπο. Είναι οξύμωρο ένας αγρότης, που ζει στο κτήμα και από το κτήμα του, να ψηφίζει μια παράταξη στις δημοτικές εκλογές, με γνώμονα να γεμίσουν με διορισμένους, με οποιονδήποτε τρόπο, οι υπηρεσίες του δήμου. Όμως και πάρα πολλοί μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θέλουν με τίποτα την διόγκωση του δημόσιου και δημοτικού τομέα, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που επιθυμούν σφόδρα τη συρρίκνωσή του με οποιονδήποτε τρόπο.
Άρα «η εντολή αυτών που με ψήφισαν» δεν είναι εντολή προσλήψεων, αλλά εντολή περιστολής δαπανών, μείωσης προσωπικού και χρήση υπηρεσιών από τον αποτελεσματικό

Απέραντο γαλάζιο

Η Ελλαδα μας απο το Διαστημα με το απεραντο γαλαζιο της ειναι η ομορφοτερη του κοσμου ολου. Μαιρη Φασιλη 

Σημαντική η εκδήλωση στο Λυγουριο για τα αρωματικά φυτά.

Πηγή ΙΧΝΗΛΑΤΕΣΑπο το ενημερωτικό δελτιο που εκδόθηκε  για την εκδήλωση :"Η πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα μας ενημέρωσε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας έχει υποβάλει πρόταση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 της διαμόρφωσης ενός Βοτανικού Κήπου στην Αργολίδα σε συνδυασμό με το Ασκληπιείο, τον παγκόσμιο πόλο της Επιδαύρου, την καταπληκτική βιοποικιλότητα της Ελλάδος και ειδικότερα της Πελοποννήσου, τον μεγάλο αριθμό ενδημικών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τις δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης στον

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, εκπαιδευτικά προγράμματα Μαρτίου 2012


                           Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης             Δελτίο Τύπου

                          Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαρτίου 2012

Με την άνοιξη ήλθαν και τα χελιδόνια στο Μουσείο μας.  Την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη στην αυλή του αντήχησαν τα τιτιβίσματα των μικρών μαθητών, που ήλθαν να παρακολουθήσουν και αυτή τη χρονιά τα  τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο φετινός βαρύς χειμώνας δεν μας επέτρεψε να αρχίσουμε νωρίτερα.

  Για τους μαθητές του Α΄ Νηπιαγωγείου Ερμιόνης ετοιμάσαμε το πρόγραμμα:
«Μέσα στο λαογραφικό Μουσείο γνωρίζω την παράδοση  του τόπου μου»
 Είχε προηγηθεί όλο το χρόνο από τις νηπιαγωγούς συζήτηση και μια πρώτη μύηση των μικρών παιδιών σ’ αυτό που λέμε « παράδοση ». Το Μουσείο λοιπόν  ήταν ο πιο κατάλληλος τόπος να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή παράδοση της Ερμιόνης.  Είδαν τις παραδοσιακές φορεσιές και έκαναν σύγκριση με τη σημερινή τους ενδυμασία, γνώρισαν τα παραδοσιακά επαγγέλματα μέσα από τα εργαλεία τους, Μπήκαν στην παραδοσιακή κουζίνα με τα σκεύη της ( τι είναι ίδιο σήμερα και τι διαφορετικό;) και ασχολήθηκαν με απλές παραδοσιακές δραστηριότητες: άναψαν ένα διπλό λυχνάρι και ετοίμασαν ένα καντηλάκι.

Η Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης έκανε την καθιερωμένη πλέον ετήσια επίσκεψη. Εξηγούμαι:
  Στο 13ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου «η γλώσσα μου» που έχει τίτλο «Μες στο   μουσείο» διδάσκονται οι μαθητές να παρατηρούν και  να περιγράφουν ένα αντικείμενο, ένα χώρο, ένα πίνακα ζωγραφικής, να γράφουν σύντομα κείμενα και λεζάντες …. Καθιερώσαμε λοιπόν με την εκάστοτε δασκάλα της Β΄ τάξης, αυτή η σχολική διδασκαλία  να συμπληρώνεται με πρακτική άσκηση στο Μουσείο μας.
  Έτσι λοιπόν οι μαθητές ήλθαν και παρακολούθησαν το πρόγραμμα:
«Παρατηρώ και περιγράφω αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης»
  Βλέποντας ένα ζωγραφικό πίνακα « άκουσαν» την ιστορία που τους διηγήθηκε, και έγραψαν τη δική τους λεζάντα. Παρατήρησαν και περιέγραψαν τις φορεσιές που φορούσαν οι παλιοί ερμιονίτες και ερμιονίτισσες, έγιναν μικροί λαογράφοι όπως τους προέτρεπε το βιβλίο τους, διάβασαν λεζάντες των εκθεμάτων, συνέκριναν παλιά χρηστικά αντικείμενα με τα σύγχρονα, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές, και έπαιξαν  εκπαιδευτικά παιγνίδια περιγραφής αντικειμένων.
Είναι πράγματι γοητευτικό να οδηγείς ένα παιδί να ζωγραφίσει με το λόγο του με ακρίβεια και παρατηρητικότητα ό,τι βλέπει, ασκώντας και μαθαίνοντας το πλούσιο λεξιλόγιο της γλώσσας μας.
 Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ερμιόνης κάθε χρόνο εντάσσουν στο πρόγραμμά τους τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο μας και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.
    Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς
                                                        Η υπεύθυνη του προγράμματος
                                                           Ήρα Φραγκούλη Βελλέ

 Υ.Γ. Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 7μμ για τον επετειακό μας εορτασμό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


          “Σ. Ε. Τ. Α. Α.”
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
           ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Άργος 28 Μάρτη 2012
Αρ. Πρωτ. 9             
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτριος Καμιζής, προκειμένου να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα των εργολάβων, προσπάθησε σήμερα να πραγματοποιήσει τη δημοπρασία “λαγό”, για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δεν το πέτυχε.
Πέτυχε βέβαια (άθελά του;) να προαγάγει, με την δράση των “πραιτωριανών” αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του, των “απείρου κάλους” βωμολοχουσών υποστηρίκτριων του και των “περίεργων τύπων” (συγγενείς;), την τρομοκρατία, τον τραμπουκισμό, την απειλή.
Μέγιστα πολιτικά κατορθώματα “της παρέας”, ο τραυματισμός της προέδρου και του ταμία του Σωματείου Εργαζομένων, το μαλλιοτράβηγμα του αντιπροέδρου και οι προπηλακισμοί και ύβρεις στο μέλος της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στους υπόλοιπους εργαζόμενους και στους αλληλέγγυούς τους.
Τα τελευταία βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης και της τρόϊκας που εξαθλιώνουν ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, άνοιξαν την όρεξη των εργολαβικών-επιχειρηματικών συμφερόντων και οι “υπηρέτες-εκφραστές” τους γίνονται κάθε μέρα και πιό αδίσταχτοι. Οι μέχρι πρότινος τάχα δημοκρατικές, “σοσιαληστρικές”, ανθρώπινες και άλλες μάσκες, κάθε μέρα πέφτουν.
Το προσωπείο σας κατέρρευσε κ. Καμιζή. Αφήστε τα “παιχνίδια” και ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου και των εργαζομένων σ' Αυτόν. Δεν φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι δημότες αν κάθε μέρα που περνάει, αισθάνεσθε σε απόλυτη ανακολουθία με το “κάποιο” παρελθόν σας. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-10-2011 το θυμάσαι; Ποιός ήταν εισηγητής; Το ψέμα έχει κοντά πόδια.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να μην υποστούν επιπλέον οικονομικά βάρη οι πολίτες από την ιδιωτική διαχείριση των απορριμμάτων, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Οι εργαζόμενοι όλων των χώρων είναι αλληλέγγυοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα κάθε υπηρεσίας και κοινωνικής δομής προς όφελος του λαού, όπως αυτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτό το αρραγές μέτωπο ο Δήμαρχος Ερμιονίδας και οι “ομοϊδεάτες του” δεν πρόκειται να το σπάσουν ούτε με επιθέσεις από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ιστολόγια, ούτε με συκοφαντίες, ούτε με την κινητοποίηση της αστυνομίας και των “πραιτωριανών”.
“Οι εργαζόμενοι θα είναι κάθε μέρα μπροστά
στους κοινωνικούς & ταξικούς αγώνες”.
“Οι εργαζόμενοι θα είναι κάθε φορά πιο πολλοί”.
“Οι εργαζόμενοι θα είναι κάθε φορά εκεί και παντού”.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Σ.Ε.Τ.Α.Α.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης αύριο


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Για την σύγκλιση του  Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/10
Προς :  Τον  κ. Δήμαρχο.
            Τους κ. Δημοτικούς Κοινοτικούς Συμβούλους Ερμιόνης.

Σας προσκαλώ σε τακτική  συνεδρίαση που  θα γίνει  στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης την ημέρα  Πέμπτη 29/03/2012 και ώρα 19:30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα  παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.    Αίτηση της κ. Τσιατσούλη Χρυσούλας για χορήγηση αδείας καταστήματος.
2.    Σχετικά με τη μίσθωση ακινήτου «Αποθήκη Αγ. Αντρέα».
3.    Αίτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Α΄ Νηπιαγωγείου Ερμιόνης.
4.    Αίτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Β΄ Νηπιαγωγείου Ερμιόνης.
5.    Αίτημα Γενικού Λυκείου Ερμιόνης.
6.    Αίτηση των κ. κ. Κωνσταντοπούλου Γεωργίου και Λαζάρου Κωνσταντίνου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

Σοβαρά επεισόδεια στο Δημαρχείο Κρανιδίου για την δημοπρασία στα απορρίμματα


ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ
13:15 Με μια γυναίκα τραυματία που διεκομίσθηκε στο ΚΥ Κρανιδίου με ασθενοφόρο .απο την πλευρά των διαδηλωτών της ΟΜΕ-ΟΤΑ.,έντονες λογομαχίες  και μικροσυμπλοκές  .Μια προσαγωγή διαδηλώτη απο την Αστυνομία .Η δημοπρασία  έγινε πάντως κανονικά .
Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πώς η ΟΜΕ-ΟΤΑ (+ΠΑΜΕ) έθεσε την δημοπρασία ενός μικρού Δήμου σαν τον δικό μας σαν κεντρικό στόχο .Θεωρώ οτι η απάντηση  θα βρεθεί στο κλίμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του Δημάρχου με τους συνδικαλιστές τις προηγούμενες μέρες και ειδικότερα  οι αναφορές για ανίκανους υπαλλήλους στον τομέα καθαριότητας στο Κρανίδι.
(Δεν λέγονται αυτα τα πράγματα  ακόμη και αν έχουν βάση ).
Λόγω αδυναμίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας να εξασφαλίσει επαρκή ομάδα

Τι συμφέρει;

 
Ο Δήμος με τις υπηρεσίες του, ή με ιδιώτες;

Του Βασίλη Γκάτσου
Φυσικά όχι τι συμφέρει το δήμο, τους υπαλλήλους του, του ιδιώτες εργολάβους, αλλά τι συμφέρει τους ‘εργοδότες κεφαλαιούχους’ δηλαδή όλους αυτούς που πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη και απαιτούν υπηρεσίες σωστές με το ελάχιστο δυνατό κόστος, για να πληρώνουν φυσικά λιγότερα.
Πρώτα λοιπόν ο δήμος σχεδιάζει λεπτομερώς τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Μετά βλέπει το κόστος τους με χρησιμοποίηση των υπαλλήλων του ή με χρησιμοποίηση ιδιωτών εργολάβων.
Φυσικά για να βγάλει συμπεράσματα πρέπει επί ορισμένα χρόνια να έχει μετρήσει και ξαναμετρήσει, να έχει αξιολογήσει, να έχει κάνει στατιστική επεξεργασία και βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Τότε πετυχαίνει στην πράξη το ελάχιστο κόστος, την ποιότητα των υπηρεσιών και κατανέμει δίκαια το κόστος ως ανταποδοτικά τέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τέτοια διλήμματα φυσικά δεν απασχολούν την Γερμανία και τη Σουηδία για τον απλό λόγο ότι τόσο ο δημόσιος και δημοτικός τομέας, όσο και ο ιδιωτικός είναι με πολύ καλή οργάνωση και η παραγωγικότητα δεν διαφέρει παρά μόλις 10-20% και σε μερικούς τομείς το δημόσιο έχει καλύτερη. Επιπρόσθετα εκεί έχουν να

Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1924): Ντοκιμαντέρ και έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη

Diogmos_kai_antallagi_plithusmon_Tourkia-Ellada_1922-1924_Ntokimanter_kai_ekthesi_fotografias_sto_Mouseio_Mpenaki_1
Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που παρουσίασαν το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη το ντοκιμαντέρ και την έκθεση Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική (επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 -The European Showcase-και βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston) και πρόσφατα παρουσίασαν επίσης στο Μουσείο Μπενάκη, το έργο Σμύρνη Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση φωτογραφίας είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από το Διωγμό και την Ανταλλαγή αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα οπτική στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από νεώτερες απόπειρες που υπερτονίζουν τις κοινές εμπειρίες, ξεχνώντας τις διαφορές, ξεχνώντας ότι πριν την Ανταλλαγή ζήσαμε ένα Διωγμό.
Diogmos_kai_antallagi_plithusmon_Tourkia-Ellada_1922-1924_Ntokimanter_kai_ekthesi_fotografias_sto_Mouseio_Mpenaki_2
Ενενήντα χρόνια μετά την Καταστροφή, και λίγο πριν την επέτειο της Ανταλλαγής, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τόσο τον κόσμο που χάθηκε το 1922, τον κόσμο που αναγκάστηκε να

Η δύναμη των λέξεων


Έλλη Βασιλακη

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος...

Κάποτε ένας μαθητής ρώτησε το δάσκαλό του: «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;»
Ο δάσκαλος του απάντησε: «Πολύ μικρή, ωστόσο έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα θα σου δείξω την Κόλαση»... Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων κάθοταν γύρω από μια τεράστια χύτρα γεμάτη ρύζι. Όλοι όμως έμοιαζαν απελπιστικά πεινασμένοι.Ο καθένας είχε από ένα παράξενο κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με
προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα, κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι, που δε μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα τους. Η πείνα και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή.
«Έλα» είπε μετά ο δάσκαλος. «Τώρα θα σε πάω στον Παράδεισο». Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο, όπου υπήρχε η ίδια χύτρα ρυζιού, οι ίδιοι ανθρώπων και τα ίδια περίεργα κουτάλια. Εκεί όμως όλοι έμοιαζαν πραγματικά ευτυχισμένοι.
«Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής. «Γιατί εδώ είναι όλοι ευτυχισμένοι, ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια και πανομοιότυπα;»
Ο δάσκαλος χαμογέλασε και απάντησε: «Εδώ έμαθαν να ταΐζουν ο ένας τον άλλον».


                      ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ; !

Ροδούλα