Σάββατο 2 Απριλίου 2022

"Can you Bow"*: Το ταξίδι δύο Ελλήνων μουσικών που ζουν στο Βερολίνο
 "Can you Bow"*: Το ταξίδι δύο Ελλήνων μουσικών που ζουν στο Βερολίνο προσπαθώντας να δημιουργησουν μια μουσική παράσταση παρά την έλλειψη χρηματοδότησης, τις δημιουργικές διαμάχες και τα παράπονα για διατάραξη κοινής ησυχίας. Μια βαθιά προσωπική και ιδιόρρυθμη απεικόνιση της καλλιτεχνικής διαδικασίας στη εποχή μας.

Η νέα ταινία του Leander Behal για την παράσταση: After Death Identity, με τον Γιώργο Κοκκινάρη και τον Χρήστο Δρούζα

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Περί Ηρώου Ερμιόνης

 "....   Επειδή κατά καιρούς έγιναν διάφορες άστοχες αναπλάσεις, προτείνουμε   στους Δημοτικούς  Συμβούλους και την Δημοτική Αρχή του τόπου μας να αναλάβουν την πρωτοβουλία, ώστε το σημερινό Μνημείο των Ηρώων  με την κεντρική πλατεία της πόλης  να   χωροθετηθεί  εκ νέου  και να αναπλαστεί ώστε να γίνει  ανάλογο της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και της ποιότητας ζωής της Ερμιόνης. ......   "


Προσυπογράφομεν.

Και για την ανάπλαση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Λιμανιού κατόπιν αρχιτεκτονικής μελέτης μετά από διαγωνισμό.

Βασίλης Γκάτσος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

 

Η Κοινότητα Ερμιόνης, όπως όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Πατρίδας μας, με εθνική και πατριωτική συνείδηση, υπερηφάνεια για την ιστορία του τόπου μας, σεβασμό στους προγόνους μας και στους πεσόντες ήρωες μας σε θριάμβους και οδυνηρές καταστροφές του έθνους μας, τέλεσε την ιστορική  εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με υπευθυνότητα και κύρος ως θεσμός της μικρής μας κοινωνίας, ανταποκριθήκαμε στα εθνικά και παραδοσιακά μας καθήκοντα , όπως μας το μεταλαμπάδευσαν οι δάσκαλοι, οι γονείς και επιφανείς συμπολίτες μας του παρελθόντος.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον συμπολίτη μας καθηγητή Μαθηματικών κύριο Ανδρέα Λαζάρου Κρητικό για τον υπέροχο πανηγυρικό της ημέρας και για τα τόσα επίκαιρα μηνύματα της ομιλίας του.

Τον ευχαριστούμε επίσης για την συνεργασία του  σε  όλη την διοργάνωση της εορτής.

Συγχαίρουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές των σχολείων μας, που με αγάπη και ευσυνειδησία προετοίμασαν τα παιδιά μας, ώστε να παρουσιάσουν την ωραία παρέλαση  και τους παραδοσιακούς χορούς μας.

Είμαστε υπερήφανοι για τους συμπολίτες  και τους επισκέπτες μας που με την παρουσία τους κοσμοστόλισαν την εκδήλωση και χειροκρότησαν τους μικρούς και μεγάλους μαθητές μας.

” Η υποδοχή των Προσφύγων το 1922 και η εγκατάσταση τους στην Ερμιόνη”-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ : ” Η υποδοχή των Προσφύγων το 1922 και η εγκατάσταση τους στην Ερμιόνη”

Η Κοινότητα Ερμιόνης συγχαίρει την  Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ.  Εφραίμ  για την διοργάνωση  της επετειακής Ημερίδας για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και τον ερχομό των προσφύγων από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας στην Ερμιόνη μας.

Επιβραβεύουμε τον εφημέριο του Ιερού Ναού μας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πατέρα  Δημήτριο  Αμπελά για την οργάνωση της εκδήλωσης και την παρουσία του  ως ομιλητής στην  εκδήλωση.

Συγχαρητήρια στον πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο για τον συντονισμό της παρουσίασης της εκδήλωσης και πολλούς  επαίνους  για τον σπουδαίο καθηγητή  της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ . Ευάνθη Χατζηβασιλείου,  που με την ιστορική γνώση και επιστημονική του ερμηνεία αλλά και την σπουδαία διαλογική και αφηγηματική του ρητορική αναφέρθηκε στα γεγονότα αλλά και στην διαμόρφωση της κοινωνίας από την παρουσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού στους σημερινούς τόπους της Μητέρας Ελλάδας.

Ο Σεβαστός ποιμενάρχης μας κ.κ. Εφραίμ, όπως πάντα τόσο ουσιώδης και τόσο επίκαιρος, στον σύντομο χαιρετισμό του απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τα διδάγματα και τα μηνύματα που πρέπει σε όλους μας να γίνουν κτήμα,  τρόπος ζωής και συμπεριφοράς και  ιδιαίτερα στις νέες γενιές της πατρίδας μας μάθημα παιδείας  και γνώσης .

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

Πρόεδρος Κοινότητας Ερμιόνης κ Γανώσης Ιωσήφ

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της Ερμιόνης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου από την Κοινότητα Ερμιόνης.

Μέσα σε μισή ώρα οι πολίτες παρακολούθησαν να «παραδίδονται μαθήματα» για τον τρόπο που πρέπει να εορτάζουμε τις εθνικές μας εορτές στο μέλλον.

Εορτασμοί που δεν  επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά  προσελκύουν το ενδιαφέρον των παρισταμένων  κάθε λεπτό.

Παρακολουθήσαμε τον ομιλητή του πανηγυρικού της ημέρας κ.  Κρητικό Ανδρέα- εκπαιδευτικό- να μετατρέπει ένα μονόλογο (που εκ των πραγμάτων είναι μία ομιλία) σε ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες. Να συνδέει αβίαστα το παρελθόν με αυτά που ζούμε σήμερα στον πλανήτη μας και στη γειτονιά μαςΤο μήνυμα για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών να εκπέμπεται εκκωφαντικά. Ουμανισμός, οικουμενικότητα, αντιρατσιστικά μηνύματα, «παρήλασαν» μπροστά στα μάτια των παρισταμένων, με δρώμενο που έγινε με τη συνεργασία του Προέδρου της Κοινότητας και του ομιλητή, προσωποποιημένα από τέσσερις πρόσφυγες.. Μία ομιλία  καθηλωτική.

Ομιλητής κ. Κρητικός Ανδρέας

Παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης κ Γανώση Ιωσήφ, να κάνει προσκλητήριο πεσόντων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Να απαγγέλλει, κατά την κατάθεση στεφάνου εμπνευσμένο κείμενο, στις λίγες γραμμές του οποίου ενοποιούσε ουσιαστικά τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνισμού το 1821, το 1912, κατά τον Α΄  παγκόσμιο πόλεμο αλλά και το 1922 με την προσφυγιά.

Στους μαθητές μοιράστηκε φυλλάδιο με την ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα.

Όταν η καινοτομία δεν είναι ταυτισμένη μόνο με την επιστήμη ή την επιχειρηματικότητα, όταν δεν είναι λέξη κενή περιεχομένου, όπως συμβαίνει πολλές φορές, αλλά την αναζητούμε, την επιδιώκουμε και την τολμάμε σε κάθε δράση, τότε βιώνουμε τέτοιες στιγμές!!

Γιάννης Μαργέτας  

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

 Κρανίδι, 28.03.2022

Δελτίο Τύπου

Με επισημότητα εορτάστηκε φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ερμιονίδας.

Στην Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου, οι εκδηλώσεις για την επέτειο των διακοσίων και ένα χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ξεκίνησαν με την δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, όπου παρέστησαν ο Δήμαρχος, Ιωάννης Γεωργόπουλος, η πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Ερμιονίδας Ελένη Γκαμίλη, η Αντιδήμαρχος  Αντωνία Αντωνοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Τσαμαδός, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας  Αναστάσιος Τόκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αναστάσιος Γανώσης, ο Διοικητής του Α.Τ Κρανιδίου Χρήστος Μπίμπας, οι σημαιοφόροι των σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων, οι πρόσκοποι και πλήθος πιστών.

Στην συνέχεια, στην Πλατεία Παπαρσένη ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου προς τιμήν του κληρικού Κρανιδιώτη πολεμιστή του 1821 Αρσένιου Κρέστα.