Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΔΑΜΑΛΙΤΗ

 Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020


Με αφορμή το Εξώδικο του Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου εναντίον του Σταμάτη Δαμαλίτη  ιδιοκτήτη και διαχειριστή του ενημερωτικού blog «Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει», η παράταξή μας έχει να ανακοινώσει τα εξής:


Καταδικάζουμε  απερίφραστα την δημόσια στοχοποίηση  , από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, του γνωστού σε όλους  τους δημότες και κυρίως σε όσους ασχολούνται με τα κοινά του Δήμου Ερμιονίδας, Σταμάτη Δαμαλίτη για  ανάρτησή του  στο ιστολόγιο  του.


Ο « Μάκης» μέσα από το δημοσιογραφικό του λειτούργημα έχει συνεισφέρει  τα μέγιστα για περισσότερο από 10 χρόνια στην ενημέρωση  των δημοτών, αλλά και  στην ορθή λειτουργία των οργάνων του Δήμου Ερμιονίδας( αιρετών και μη)  μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική της εκάστοτε δημοτικής αρχής.


 Η κίνηση του Δημάρχου Ερμιονίδας θεωρείται άκρως υπερβολική και ανεξήγητη καθώς χτυπά την ίδια την  δημοκρατία  που πεμπτουσία  της  είναι να έχουμε τη δυνατότητα  συντεταγμένα  να διαφωνούμε για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα της Ερμιονίδας μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η φράση του  Γαλιλαίου: “Κι όμως κινείται”, που έκανε   μπροστά στην Ιερά Εξέταση  αποτελεί σύμβολο της δύναμης του λόγου, της έρευνας και της επιστήμης απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να σιγάσει.

 Οφείλουμε λοιπόν  όλοι να δεχτούμε  ότι η διαφορετική άποψη και η κριτική είναι ουσιαστικό συστατικό της Δημοκρατίας και της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Στηρίζουμε λοιπόν τον κ. Δαμαλίτη και τον προτρέπουμε να συνεχίσει "να κινείται" με την ίδια μαχητικότητα  στην ενασχόλησή του με τα κοινά, μέσα από το μετερίζι της δημοσιογραφίας που έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια.


Για τη ΝΕΔΥΠΕΡ


Τάσος Τόκας

πάρ΄ το αλλιώς...


-
Τι θα συνέβαινε αν κάποιος δαίμονας σου έλεγε ότι αυτή τη ζωή πρέπει να τη ζήσεις ξανά, αμέτρητες φορές;
 Όπου κάθε πόνος και κάθε χαρά κι ό,τι ήταν άφατα μικρό ή μεγάλο στη ζωή σου, θα επιστρέφει σε εσένα, όλα στην ίδια διαδοχή και ακολουθία; 
Φαντάσου την αιώνια κλεψύδρα της ύπαρξης να αναποδογυρίζει ξανά και ξανά.
Και κάθε φορά, να αναποδογυρίζουμε, απλοί κόκκοι στη διαδικασία.
 - Εννοείς ότι κάθε πράξη που κάνω, κάθε πόνος που νιώθω, θα βιώνεται συνεχώς στην αιωνιότητα; 
 - Ναι, η αιώνια επανάληψη σημαίνει ότι κάθε φορά που επιλέγεις μια πράξη θα την επιλέγεις αιώνια.
Και ισχύει το ίδιο για κάθε πράξη που δεν κάνεις, κάθε εμποδισμένη σκέψη, κάθε επιλογή που απέφυγες. 
Και όλη η αβίωτη ζωή θα μένει να φουσκώνει μέσα σου, αβίωτη για όλη την αιωνιότητα. 
Κι η αδιόρατη φωνή της συνείδησής σου θα σου διαμαρτύρεται αιώνια. 
 Τη σιχαίνεσαι αυτή την ιδέα ή σ' αρέσει;
 - Τη σιχαίνομαι. 
 - Τότε ζήσε με τέτοιο τρόπο που να σου αρέσει η ιδέα! 

 Ίρβιν Γιάλομ, 
 Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Εκοιμήθη ο π. Ιωάννης Σαρρής

ΠΗΓΗ: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Κοιμήθηκε πριν από λίγο ο π Ιωάννης Σαρρής, εφημέριος της Αγίας Αικατερίνης Πειραιά. Ο αλήστου μνήμης πρωτοπρεσβύτερος υπήρξε συνεργάτης του «Ενορία εν δράσει» και χρόνια συνεργάτης της Πειραϊκής Εκκλησίας, ενώ πέρυσι είχε βραβευθεί από την νεανική συντροφιά της Ευαγγελίστριας Πειραιώς «Ενορία εν δράσει».
Τι είχαν πει κατά τη βράβευσή του για τον π. Ιωάννη:
Κοσμάς Γεωργίου: Η ζωή του π. Ιωάννου
Το λόγο έλαβε πρώτος ο Διδάκτωρ Θεολογίας και τ. Διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, κ. Κοσμάς Γεωργίου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του π. Ιωάννου από τη γέννηση του μέχρι σήμερα.

Ο π. Ιωάννης γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1937 στην Ερμιόνη, ο μεγαλύτερος απο τα 4 αδέλφια της οικογένειας. Είναι αξιοσημείωτο

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Συλλυπητήρια ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για την εκδημία του μακαριστού παπα- Γιάννη Σαρρή

 Συλλυπητήρια  ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για την εκδημία του μακαριστού παπα- Γιάννη Σαρρή

   Σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου   2020 και ώρα 10 π.μ. τοΔιοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου    συνήλθε εκτάκτως μετά το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του αξιοσέβαστου πρωτοπρεσβυτέρου παπα- Γιάννη Σαρρή, για να εκφράσει τη θλίψη του  για τον Ερμιονίτη κληρικό , που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός  καθ’  όλη  τη διάρκεια της ιερατικής διακονίας του  και είχε τιμηθεί από τον Σύνδεσμό μας για την 25ετή προσφορά του στο κοινωνικό , φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του. Ήταν δε  ένα από τα παλαιότερα  και εκλεκτά μέλη  του Συνδέσμου μας .

     Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε.

_   Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

_ Να  εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση στη σεβαστή πρεσβυτέρα του  και στους συγγενείς του.

_  Να κατατεθεί στη μνήμη   του χρηματικό ποσό στην Αδελφότητα «Άγιος   Ιωάννης ο Ελεήμων»  Ερμιόνης.

    Ο  Πρόεδρος  Τα μέλη                   Ο   Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης  Σπετσιώτης                                                  Ιωάννης   Ησαΐας

Κοινοτικό Συμβούλιο Κοινότητας Ερμιόνης:Ψήφισμα

 Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ερμιόνης μετά την αναγγελία της πένθιμης είδησης της κοίμησης του Σεβαστού Πατέρα της Εκκλησίας μας Πάτερ Ιωάννη Σαρρή και επίτιμου Προέδρου του Φιλόπτωχου ταμείου της πόλης μας ‘’ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ’’, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 03/09/2020 και 9η πρωινή σύμφωνα με το άρθρο Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα λαμβάνοντας την κάτωθι ομόφωνη απόφαση:

Α) Να παραστεί σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο  στην εξόδιο ακολουθία με τα ανάλογα προστατευτικά μετρά όπως ορίζει η νομοθεσία και επιβάλλει η προσωπική ευθύνη

Β) Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο Δ.Σ. του Φιλόπτωχου Ταμείου.

Γ) Τα εορταστικά πακέτα αλληλεγγύης της Κοινότητας μας κατά την περίοδο των προσεχών χριστουγεννιάτικων εορτών που θα δοθούν στα φιλόπτωχα ταμεία της πόλης μας, να δοθούν εις μνήμην τους εκλιπόντος.

Δ) Το ψήφισμα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κοινότητας μας και στα τοπικά ιστολόγια

Ε) Να αναγνωστεί το ψήφισμα κατά την τελετή της εξοδίου ακολουθίας από τον Πρόεδρο της κοινότητας μας με τον ανάλογο και σύντομο λόγω συνθήκων επικήδειο χαιρετισμό

Για την πόλη της Ερμιόνης για όλους τους Ερμιονίτες και όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς συνδημότες μας είναι μια μεγάλη απώλεια τόσο σημαντική όσο ήταν και η σταδιοδρομία του, η οποία σημάδεψε την Ερμιονίτικη κοινωνία αλλά και την Ερμιονίτικη οικογένεια του Πειραιά και των Αθηνών όπου διετέλεσε εφημέριος στην Αγία Αικατερίνη της Καστέλλας.

Δύο θετικά κρούσματα στον covid-19 από την περιοχή μας


Μετά τα μεσάνυχτα, ενημερώθηκα για την ύπαρξη δύο θετικών περιπτώσεων στον covid-19 από την περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο στην περιοχή Πορτοχελίου που βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό και ένα δεύτερο άτομο από την Κοιλάδα, το οποίο νοσηλεύται στο νοσοκομείο Άργους από άλλη αιτία και από το τεστ που, υποχρεωτικά, έγινε βρέθηκε θετικό. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με ιατρικές Αρχές οι οποίες έχουν επιληφθεί να κάνουν ότι είναι απαραίτητο να γίνει. Παρακαλώ, για άλλη μια φορά, να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται και προβλέπονται. ΥΓ. Δεν γνωρίζω τα στοιχεία των ασθενών και δεν νομιμοποιείται τέτοιου είδους ενημέρωση.

Γιάννης Γεωργόπουλος (Δήμαρχος )

Τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων δοκιμάζονται στον Χελμό

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Αν ξέρετε ανθρώπους που πεινάνε

 


Αν ξέρετε ανθρώπους που πεινάνε, έχουν οικονομικό πρόβλημα ή βλέπετε απόρους όταν βγαίνετε για δουλειά, ενημερώστε τους πως κάθε μέρα μπορούν να τρώνε στον Κεραμεικό, Μ. Αλεξάνδρου 122 απ' την κοινωνική κουζίνα

 "Ο Άλλος Άνθρωπος".

 Παίρνουν το φαγητό απλά απ' έξω απ' τον χώρο σε πακέτο, τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή του.

 Επίσης, όποια/ος επιθυμεί να ενισχύσει αυτή  την προσπάθεια, μπορεί να κάνει παραγγελία σε σουπερμάρκετ μέσω  ίντερνετ με παράδοση στον χώρο ("Ο Άλλος Άνθρωπος, Μ. Αλεξάνδρου 122,  Κεραμεικός) και με τηλέφωνο επικοινωνίας 6940882355.

 

Οι ανάγκες είναι:

"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι" Καλό μήνα !!


"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι"
 
Πίνακας της κας Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου απο τη συλλογή "Οι μήνες"


Συνέντευξη του Τάκη Σπετσιώτη στον Χάρη Μαντέλλο.


Τάκης Σπετσιώτης – Σκηνοθέτης, Συγγραφέας: “Ευτελείς συνήθειες και μικροπρέπειες εμποδίζουν  νέους κινηματογραφιστές”

Μέσα από τον κύκλο παρουσιάσεων και συνεντεύξεων σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών που εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ανοίξει στο trikalaculture.gr είναι μεγάλη μας τιμή το να φιλοξενούμε σήμερα τον κ. Τάκη Σπετσιώτη, έναν από τους πιο αισθαντικούς δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, Ο κ. Σπετσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954 και μεγάλωσε στην Ερμιόνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και γύρισε τις ταινίες “Στην αναπαυτική μεριά” (1981), “Μετέωρο και Σκιά” (1985 – Α΄ Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας), “Εις το φως της ημέρας” (1986) και “Κοράκια” (1991). Σκηνοθέτησε επίσης για το θέατρο το έργο “Ψυχολογία Συριανού συζύγου” του Εμμ. Ροΐδη. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία ασχολείται με τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας και τη δοκιμιογραφία, γράφοντας διάφορες

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Τα πηγάδια και η στάση απέναντί τους. Αντιθέσεις

        Τα πηγάδια και η στάση απέναντί τους. Αντιθέσεις
Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώση, έγινε καθαρισμός και ανάδειξη του σημαντικού τοπόσημου της Ερμιόνης, του πηγαδιού στο Καλογερικό, ενέργεια πέρα για πέρα αξιόλογη.

Πληροφορηθήκαμε όμως ότι στη διάρκεια των εργασιών παρενέβη ο Αρχαιοφύλακας της περιοχής και σταμάτησαν κάποιες από τις εργασίες, γιατί δεν υπήρχε άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικών και Νεότερων Μνημείων. 

Η παρέμβαση του Αρχαιοφύλακα θα ήταν αξιέπαινη αν συνοδευόταν από αναφορές δικές του προς την αρμόδια Διεύθυνση ώστε να παρέμβει η υπηρεσία και να κάνει τις δέουσες ενέργειες.

Την ίδια περίοδο έγιναν εργασίες από τον Δήμο μας για την αποκατάσταση του οδοστρώματος μπροστά από το  πηγάδι της Πικροδάφνης.

Εκεί έπρεπε να υπάρχει άδεια; Αν ναι, υπήρξε από την αρμόδια υπηρεσία και τελικά ποιος έχει την ευθύνη της αποκατάστασης του ιστορικού πηγαδιού και ο χώρος γύρω από αυτό, διότι όπως δείχνει η φωτογραφία, μετά τις εργασίες, το πηγάδι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. 

Με δεδομένη την περιφρόνηση στο εν λόγω μνημείο διαχρονικά, σ’ εκείνο που ξεδίψασε για χρόνια ανθρώπους και ζωντανά. Αρχικά αφαιρέθηκαν οι λαξευτές κορίτες, στη συνέχεια πνίγηκε μέσα στο σκουπίδι και τα αγριόχορτα και τώρα πνίγηκε μέσα στο χώμα.

Καιρός!

«..Το ταγάρι μας στον ώμο

 με φαγιά και με ψωμάκι

 και στην Πικροδάφνη στάση 

για πηγής λίγο νεράκι..»  ΚΑΠΑΡΗ 

(απόσπασμα από το ποίημα με τίτλο: Τα παιδιά της Κατοχής)

                        Βιβή Σκούρτη

Η φωτογραφία της κας Κατερίνας Παπαμιχαήλ Ρήγα είχε 

λάβει μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας το 2008 

(ΚΑΠΑΡΗ) ως διαμαρτυρία για την κατάσταση του 

πηγαδιού


Αποκομιδή απορριμμάτων στην Ερμιονίδα

Αποκομιδή απορριμμάτων στην Ερμιονίδα


Πρόκειται για μια πολύ παλιά πονεμένη ιστορία που έχουν δοκιμαστεί πολλές «τεχνικές», με αποκορύφωμα την καύση στις χωματερές(αυτανάφλεξη την ονόμαζαν)!

Μία από τις βασικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ α’ βαθμού είναι και η αποκομιδή των απορριμμάτων, το να δίνουν επομένως οι αρμόδιοι του Δήμου συγχαρητήρια στον εαυτό τους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους -με άλλα λόγια να αυτοεπαινούνται- για το οποίο σωστά και αμείβονται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους , δεν είναι  και το καλύτερο.

Εκείνο που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται είναι, να προχωρήσουν σε ενέργειες όπως:

·       Πραγματική διαλογή και διαχωρισμό στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών

·       Λειτουργία πραγματικού πράσινου σημείου, που σημαίνει χώρο συγκέντρωσης υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και έξω από τα αποκομιδής

·       Λειτουργία αδειοδοτημένου σταθμού μεταφόρτωσης

·       Λειτουργία υπηρεσίας αποκομιδής του Δήμου και όχι ύπαρξη ιδιώτη εργολάβο

·       Να ενημερώσει η Δημοτική μας Αρχή ποιο είναι το κόστος ανά τόνο που πληρώνουμε στον ιδιώτη;

·       Τέλος, βρέστε καμμιά λύση ώστε να μην πληρώνουν από την τσέπη τους οι επαγγελματίες, οι εθελοντές, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης για τον αναγκαίο καθαρισμό χώρων της πόλης μας.


Βιβή Σκούρτη