Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Πάσχα στην Ερμιόνη


Έξι ταινίες του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους βραβεύθηκαν στο φεστιβάλ «ΣYΝΘΕΣΙΣ»

 Βράβευση έξι ταινιών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους στο «ΣYΝΘΕΣΙΣ» 
Πρόκειται για το  2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικών Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσε η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για τα 20 χρόνια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Τα βραβεία αφορούν τις ταινίες: "Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας από την πλευρά του λύκου", "Τι θα ήμασταν πες μου... χωρίς τα τραγούδια", Mannequin Callenge", " Το χρέος The Debt", "Για την Ελλάδα Στέλιο μου"και ο "Θρύλος του Τζιμ Λόντου", που διακρίθηκαν για την ερευνητική προσέγγιση, την μουσική επένδυση, την σεναριακή ανάπτυξη, την καλλιτεχνική αρτιότητα, τη μουσική, την φωτογραφία, την καινοτομία, την παιδαγωγική επάρκεια και την αμεσότητα των μηνυμάτων. 

Μπράβο παιδιά!!


Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Παπαδημητρίου Άλκηστις

  
Άλκηστις Παπαδημητρίου
Η δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και συγγραφέας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλασικής Αρχαιολογίας, Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Albert – Ludwig του Freiburg της Γερμανίας, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο: «Die früheisenzeitliche bemalte Keramik aus Tiryns» (Η γραπτή κεραμεική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου από την Τίρυνθα). Υπήρξε υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Ως φοιτήτρια συμμετείχε σε πανεπιστημιακές ανασκαφές στη Βασιλική Ιεράπετρας στην Κρήτη, στη Γρόττα Νάξου και στο ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα στην Επίδαυρο.
Μετά την απόκτηση του διδακτορικού της τίτλου διετέλεσε επί σειρά ετών (1987-1991) επιστημονική συνεργάτης στις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Τίρυνθα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Klaus Kilian.
Από το 1991 έως σήμερα υπηρετεί στη Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ως «μάχιμη αρχαιολόγος» έχει διενεργήσει μεγάλο αριθμό σωστικών ανασκαφών στο Άργος, την Τίρυνθα και την Ερμιόνη (ο αριθμός των ανασκαφών ανέρχεται στις 320 και συνεχώς αυξάνεται).
Πέρα από το πλούσιο ανασκαφικό της έργο, η Άλκηστις Παπαδημητρίου έχει να επιδείξει έντονη δραστηριότητα στο χώρο της Μουσειολογίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συγκεκριμένα:
Περισσότερα: ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή

Η πλατφόρμα έρευνας & τέχνης hd.kepler. σας προσκαλεί το Σάββατο, 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 από τις 6.30 έως τις 10.30 μ.μ στην περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή στο εργαστήριο της Δέσποινας Χαριτωνίδη (Κοκκινάκη 3 - 5, 111 43, μετρό Άγιος Ελευθέριος). Την περφόρμανς θα ακολουθήσει μια έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 6 Απριλίου 2018 κατόπιν ραντεβού στο hdkepler@gmail.com.
Η περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή καταπιάνεται με το θέμα της προσοχής μέσα από τις οικολογίες της ισορροπίας, προσωπικές (σώμα, ψυχολογία, βίωμα) και συλλογικές (διάδραση, ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνία). Το Practicing συμπεριλαμβάνεται στον εκθεσιακό κύκλο Ασκήσεις Προσοχής σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα σε συνέχεια της έκδοσης Οι οικολογίες του βλέμματος από την πλατφόρμα hd.kepler.

Ένα υιοθετημένο παγκάκι στην Ερμιόνη
















Το φροντίζει η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» κάποια χρόνια τώρα.


Το βάψαμε περιμένοντας το Πάσχα,  κρέμασε και τα ροδάκια του  η Αγγελική μας.


Τα χρώματα τα επιλέξαμε από το λουλουδιασμένο πίσω χωράφι.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

"Δυνατή Ερμιονίδα": ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ.
Ο εορτασμός της Αναστάσεως πλησιάζει.  Το πατροπαράδοτο έθιμο του οβελία, για ευνόητους λόγους, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των Δημοτικών σφαγείων της Ερμιονίδας. Ιδιαίτερα για τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και κτηνοτρόφους υπάρχει άμεση σχέση και αναγκαιότητα.

Σχετική εικόνα

Σύμφωνα με τις  αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημάρχου και των αρμοδίων επιτροπών και υπηρεσιών του Δήμου Ερμιονίδας, η διαδικασία για την ενοικίαση των Δημοτικών σφαγείων σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, έχει ξεκινήσει και  εξελίσσεται από τον Απρίλιο του 2017. 
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά έγγραφαεδώ Απόφαση Δημάρχου, εδώ Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου,εδώ Απόφαση Δημάρχου για ορισμό μελών επιτροπής,  εδώ Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής.  
Υπάρχει κάποια ενημέρωση από το Δήμαρχο Ερμιονίδας κ Σφυρή ή από τον Αντιδήμαρχο κ. Αντωνόπουλο,  πρόεδρο της επιτροπής για την κατάρτιση των όρων συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ενοικιαστή;
Εκκρεμεί ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης. 
Το ενδιαφέρον των επαγγελματιών είναι έκδηλο καθώς για μια ακόμη χρονιά θα αναζητηθεί άλλη λύση και θα υπάρξει επανάληψη της ταλαιπωρίας.


"Δυνατή Ερμιονίδα"
Γραφείο Τύπου

Τάσος Γ. Λάμπρου δελτίο τύπου


Κρανίδι 28/03/2018

Οι Δημότες της Ερμιονίδας κατάλαβαν ποιοι έπαιζαν με τα e-mail και έκαναν πλάκα μεταξύ τους με τα τοπωνύμια της περιοχής μας.

Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες,

Χρειάστηκε να περάσουν 4 μήνες, για να μας ενημερώσει η Διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας πως συντελέστηκε το έγκλημα της κατάπτυστης ανάρτησης στην Ιστοσελίδα της Διαύγειας του Υπουργείου Εσωτερικών, της Απόφασης Δημάρχου σχετικά με τοποθεσίες του Δήμου μας, οι οποίες είχαν φωτογραφηθεί για την τουριστική προβολή.

Όπως μάθαμε, κάποιοι έπαιζαν μεταξύ τους με τα e-mail και με τα ονόματα των Ιερών Μονών και Μοναστηριών της Ερμιονίδας, δίχως να ελέγχουν τι έστελνε ο ένας στον άλλον.

Η κατάληξη ήταν να αναρτηθεί στην Διαύγεια το απαράδεκτο και κατάπτυστο κείμενο το οποίο προσέβαλε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και δυσφήμησε την Ερμιονίδα σε όλο τον πλανήτη.

ΟΙ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Μέχρι προχθές ήξερα πως τα κόκκινα λουλούδια στα χωράφια την άνοιξη είναι παπαρούνες αλλά μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο χωριό Δίδυμα της Ερμιονίδας έμαθα πως σε κάποιες περιπτώσεις αυτά είναι τουλίπες, αυτοφυείς και μοναδικές στο είδος τους.
Αυτό συμβαίνει στα χωράφια έξω από τα Δίδυμα και αποτελούν ένα όμορφο ανοιξιάτικο φαινόμενο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες αυτού του ωραίου τόπου. Οι τουλίπες, οι επονομαζόμενες βοιωτικές (Tulipa boeotica) φύτρωναν πάντα εκεί και συνεχίζουν να φυτρώνουν μόνο σε κάποια παρατημένα χωράφια γιατί στη γη τους κάποια χρόνια φυτεύτηκαν πατάτες και το βαθύ όργωμα σε συνδυασμό με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα τις περιόρισαν. Σε τέτοια χωράφια τις απολαύσαμε προχθές μια παρέα καλών φίλων και συζητήσαμε το θέμα ρίχνοντας ιδέες για το πώς θα συνεχίσουν οι μοναδικές αυτές παπαρούνες να ανθίζουν κάθε χρόνο στα Δίδυμα και να προστατευτούν, από τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες και την ασύδοτη συλλογή τους. Στη γιορτή της τουλίπας που θα γίνει σύντομα εκεί, πιστεύω πως το θέμα θα είναι σε προτεραιότητα ώστε να τις βλέπουν και να τις απολαμβάνουν στη γη τους και οι επόμενες γενιές…
ΑΘΗΝΑ, 28032018

Συνέντευξη τύπου με στόχο το σταμάτημα της επιδοτούμενης καταστροφής των ξύλινων αλιευτικών σκαφών

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ:
ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με αφορμή την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος για τη μείωση του αλιευτικού στόλου του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2018, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ύστερα από πρόταση του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών και του Συλλόγου «Πρωτέας» για τη διάσωση και διατήρηση της ναυπηγικής και ναυτικής κληρονομιάς, διοργανώνει συνέντευξη τύπου με στόχο το σταμάτημα της επιδοτούμενης καταστροφής των ξύλινων αλιευτικών σκαφών. Θύμα αυτής της βάρβαρης πρακτικής είναι η ναυτική πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση.
Θα μιλήσουν:
- Ο κος Νικόλαος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Πρωτέας», για το ιστορικό του προβλήματος.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

191 χρόνια από τη θυσία του Γιάννη Μήτσα υπέρ Πίστεως και Πατρίδος


27 Μαρτίου 1827
191 χρόνια από τη θυσία του Γιάννη Μήτσα υπέρ Πίστεως και Πατρίδος
                                                                              του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
α)Το παλικάρι

«Όστις δεν εγνώρισεν τον Ιωάννην Μήτσαν δεν εγνώρισεν τι σημαίνει γίγας. Ηρωική ήτο η καρδιά του και το ανάστημά του υπερφυές».1 
Ο καπετάν Γιάννης Μήτσας, ο Καστρίτης, γεννηθείς εις Ερμιόνη το 1794, ήταν μια θρυλική φυσιογνωμία των χρόνων της Επανάστασης… Η εξωτερική του εμφάνιση είχε κάτι το υπερβολικό. Η κορμοστασιά του επιβλητική και αγέρωχη με υπερφυσική σωματική δύναμη. Το μέτωπό του φαρδύ, νεανικό, ολοκάθαρο. Τα φρύδια του πυκνά, σε ευθεία γραμμή, τα μάτια του σπινθηροβόλα και άτρομα μέσα στις βαθιές κόγχες τους. Η μύτη του ευθεία, με ελαφρύ γύρισμα στο τελείωμά της, προεξείχε από το μεγάλο μουστάκι, που κάλυπτε ολόκληρο το πάνω χείλος. Το στήθος του αντρίκιο, έδινε την εντύπωση πως βόλι δεν τον άγγιζε...

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Ποίημα στους φίλους

ΣΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ!
Δημήτρης Τουτουντζής

Ποίημα στους φίλους, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις
για όλα τα προβλήματα της ζωής σου,
ούτε έχω απαντήσεις
για τις αμφιβολίες και τους φόβους σου ˙
όμως μπορώ να σ’ ακούσω
και να τα μοιραστώ μαζί σου.
Δεν μπορώ ν’ αλλάξω

το παρελθόν ή το μέλλον σου.
Όμως όταν με χρειάζεσαι
θα είμαι εκεί μαζί σου.

Η δημοκρατία σταματάει εδώ

Του Χρήστου Χωμενίδη 

Επαΐοντες των διεθνών σχέσεων αλλά και απλοί πολίτες που παρακολουθούν την επικαιρότητα και διαθέτουν ιστορική μνήμη συμφωνούν: Τα πράγματα έχουν σφίξει επικίνδυνα. Ο πλανήτης μοιάζει με αναβράζον δισκίο. Ή με ηφαίστειο πριν από την έκρηξη.
Ενώ η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση έρχεται να ανατρέψει επί τα βελτίω την καθημερινότητα των ανθρώπων, να τους απαλλάξει από τις άχαρες, διεκπεραιωτικές εργασίες, από τις δουλειές-δουλείες, να αυξήσει το προσδόκιμο του βίου, να ανεβάσει θεαματικά την ποιότητα ζωής, να δώσει πρόσβαση σε "είδη πολυτελείας" όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα κομπιούτερ αλλά και σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το νερό σε πληθυσμούς που είτε λιμοκτονούσαν είτε απλώς επιβίωναν, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική θα αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες τού -εκτός εισαγωγικών- θαυμαστού κόσμου στον οποίον θα ανθίσουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, ενώ εάν μιλήσεις με επιστήμονες ερευνητές και με καινοτόμους επιχειρηματίες το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό, κοιτάζοντας σήμερα τον παγκόσμιο χάρτη, μετράς πληγές.
Κλιμακούμενες τοπικές συρράξεις. Προσφυγικά κύματα. Αίμα και δάκρυα αμάχων. Σύννεφα που πυκνώνουν και μαυρίζουν εδώ κι εκεί, στην Κορεάτικη χερσόνησο, στη Μέση Ανατολή. 
Ακόμα ωστόσο και στις περιοχές όπου επικρατεί η ειρήνη, ένας

Ύδρα:Tαξίδι πίσω στον χρόνο με την έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο της Αικατερίνης Παούρη

Έκθεση φωτογραφιών από το πλούσιο αρχείο της Αικατερίνης Παούρη, της αείμνηστης Υδραίας που άφησε έντονα το στίγμα της στην Ύδρα, που αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας για την προσφορά της, θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2018.
Η Αικατερίνη Παούρη φιλοξενούσε κατά καιρούς στο επιβλητικό σπίτι της πολλούς διάσημους καλλιτέχνες της εποχής της, όπως τη Σοφία Λόρεν αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Ο ίδιος ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης είχε δηλώσει ότι το πρώτο του έργο, το είχε αγοράσει η Παούρη, η οποία και ανιχνεύοντας το ταλέντο του, προώθησε τον τότε νεαρό καλλιτέχνη σε κύκλο καταξιωμένων ζωγράφων. 
Για πολλά χρόνια η Αικατερίνη Παούρη περνούσε καθημερινά μπροστά από τα "μάτια" όλων, μια και λέγεται ότι στην πίσω πλευρά, του χιλιάρικου που εκδόθηκε το 1971 και ήταν στην κυκλοφορία μέχρι το 1990, εικονίζεται η ίδια σε νεαρή ηλικία με την παραδοσιακή φορεσιά του νησιού και φόντο το λιμάνι της Ύδρας. xiliariko
Πριν από ενάμιση χρόνο έφυγε από τη ζωή η κόρη της Αικατερίνης Παούρη, Μαρία Ματζίνη η οποία πάντα μιλούσε με αγάπη και σεβασμό για την εκλεκτή της μητέρα.
Το φωτογραφικό αρχείο ανέλαβε να προβάλει ο ανιψιός της εκλιπούσας, Σωτήρης Ηλιάδης, που διοργανώνει τη σημαντική αυτή έκθεση.
Αναμφισβήτητα η έκθεση φωτογραφίας είναι μια εξαιρετική ιδέα με ιστορικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Με μοναδικές φωτογραφίες από πρόσωπα και στιγμές που αξίζει να εκτεθούν και να αποκαλυφθεί ένα κομμάτι της Ύδρας που έμεινε για να αποπνέει ακόμα την αριστοκρατική φύση της Αικατερίνης Παούρη.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 στο λιμάνι της Ύδρας στον χώρο που είχε παλιότερα στην ιδιοκτησία της.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά 11:00-14:00, 20:00-22:00

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Όλγα Κατσιαρδή - Hering: Να αγαπήσουμε την πατρίδα μας

Του Κώστα Πρώιμου huffingtonpost
Γνωρίζατε ότι το «Σύνταγμα του Ρήγα» και με κάποιους περιορισμούς το «Σύνταγμα της Επιδαύρου», μεταξύ άλλων προοδευτικών ρυθμίσεων - ανήκουστων για τις κυρίαρχες αντιλήψεις εκείνης της εποχής (προ διακοσίων ετών περίπου) και δυστυχώς ακόμη και για τις σημερινές, προέβλεπαν την ανεξιθρησκία για τους πολίτες του νεώτερου Ελληνικού Κράτους;

Ασφαλώς όλες οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν πρόθεση να «διαφωτίσουν» την δύσκολη αρχή ενός αρτισύστατου Κράτους, παρέμειναν - ω τι πρωτοτυπία - στις καλένδες.

Συνομίλησα ως ακολούθως, με την Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Όλγα Κατσιαρδή - Hering, λίγες στιγμές πριν η διακεκριμένη Ιστορικός δώσει μια σημαντική διάλεξη στην μουσειακή αίθουσα του ΙΛΜΕ στην Ερμιόνη, που από 18 Ιανουαρίου -17 Μαρτίου 1827, πραγματοποιήθηκε μέρος των εργασιών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, της οποίας οι κύριες διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν στην γειτονική Τροιζήνα. 

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ



ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Η πρώτη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης! Διπλή γιορτή, της Πίστης και της Λευτεριάς! Σήμερα «τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί». Σήμερα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ το «Χαίρε Κεχαριτωμένη» στην Παρθένα ψάλλει και το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευαγγελισμού κομίζει. Σήμερα ο Δεσπότης Γερμανός το «Ελευθερία ή Θάνατος» βροντοφωνάζει και οι πυρακτωμένες ψυχές των Ελλήνων λυτρωτικά δέχονται το άγγελμα του αγώνα. Ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου τα δύο γεγονότα που συνεορτάζονται και μεγαλώνουν το μέγεθος τούτης της μέρας! Έρχονται σήμερα και τα χελιδόνια, καθώς οι παραδόσεις το θέλουν και οι προφορικές αφηγήσεις το συντηρούν, για να δώσουν κι εκείνα το παρόν στο μεγάλο γιορτάσι. Χωρίς αντιστάσεις, λοιπόν, με τη νοσταλγία και την πρόκληση των αναμνήσεων, θέλησα να αποτυπώσω τις μνήμες τούτης της γιορτής στον τόπο μας, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει.
Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες αναγγέλουν το ξημέρωμα της μέρας και στη συνέχεια μεγαλόπρεπη Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών. Από το Δεσποτικό, τιμητικά, ο πανηγυρικός «από στήθους» κάθε χρόνο από τον κυρ-Μιχαλάκη και η ξεχωριστή απαγγελία του ποιήματος μέσα στην εκκλησία από έναν μαθητή.1 Η τελετή έκλεινε με τα τέσσερα «ΖΗΤΩ» για το Έθνος, τον Βασιλιά, τον Στρατό και την 25η Μαρτίου που αναφωνούσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, ενώ οι παριστάμενοι επαναλάμβαναν το θριαμβευτικό επιφώνημα.
Ακολουθούσε η επιμνημόσυνη δέηση στο «Ηρώον» και η παρέλαση με τους μαθητές και τις μαθήτριες ντυμένους φουστανελάδες και αμαλίες. Ο κόσμος τους καμάρωνε αλλά και οι ίδιοι χαίρονταν τις «εθνικές τους στολές» που τις αναζητούσαν στα σπίτια της Ερμιόνης και τις έκλειναν μήνες πριν. Όσοι δεν έβρισκαν στολές, φορούσαν μπλε κοντό παντελόνι ή φούστα με λευκό πουκάμισο ή μπλούζα, ενώ οι δασκάλες φορούσαν όλες ανεξαιρέτως μπλε ταγιέρ.
Με το τέλος των πρωινών εκδηλώσεων ανεβαίναμε στην Κοινότητα, εκεί που σήμερα είναι η Βιβλιοθήκη. Όλο το σχολείο παρατασσόταν έξω από τους στρατώνες και σε