Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

"Μετακίνηση 6"

Προς τον Ταξιάρχη


"Μετακίνηση 6"

 

Το προηγούμενο απαγορευτικό μας βρήκε την άνοιξη.

Ήταν αλλιώς να σε ζεσταίνει ο ήλιος, να λουλουδιάζουν όλα,   να μοσχοβολάει ο κάμπος και να μετράς χιλιόμετρα, καθημερινά , ανακαλύπτοντας νέες διαδρομές σε έναν ευλογημένο τόπο. 

Σας παίρναμε μαζί σ αυτές μας τις  βόλτες.

 


Τώρα όμως  μπαίνει  χειμώνας,   νυχτώνει νωρίς, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των συνανθρώπων μας που χάνονται πολλαπλασιάζονται...

Το «Μετακίνηση 6» δεν είναι για να χαρούμε  διαδρομές αλλά για να κρατηθούμε όρθιοι μέχρι να περάσει, γιατί θα περάσει, αυτός ο εφιάλτης.

 

Στον  Άγιο Νικόδημο

Με υπομονή, με αισιοδοξία, με θετικές σκέψεις.

Γιατί η  ομορφιά είναι κρυμμένη παντού.

Σ' ένα στενό λίγο πριν νυχτώσει, σε μια κοντινή βόλτα στο βουνό, σ ένα χαμόγελο…



Στον Γιάννη και στην Τζένη.


Ρίνα Λουμουσιώτη

 

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Μάς … take away και μάς σήκωσε με τον κορωνοϊό


Μάς … take away και μάς σήκωσε με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο ως διατροφική διέξοδο σε… delivery, ενώ συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από lockdown, γενικό ή mini lockdown. Έλεος (ή «ήμαρτον» που λένε κάποιοι)!
Κι εγώ («στον κόσμο μου», εννοώ … τον γλωσσολογικό) μέσα στην πανδημιακή αντάρα να παρακινώ (… «τέτοια ώρα τέτοια λόγια») τους εναπομείναντες γλωσσικά ευαίσθητους να θρηνολογούμε τουλάχιστον Ελληνικά! Αυτό κι αν είναι «γλωσσική αποκοτιά» εκ μέρους μου…

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

(Από τη σελίδα του στο  facebook )

Επιστολή Δημάρχου στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την τιμή του ελαιολάδου.

 




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ   ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ταχ. Δ/νση:  ΕΡΜΙΟΝΗ

Τ.Κ.:  21051

Τηλ: 2754360219 – 2754360221

E-mail:   proedroske@gmail.com

 

 

 

 

 

ΕΡΜΙΟΝΗ  12/11/2020

Αρ. πρωτ.: 10497

 

 

ΠΡΟΣ

1)Επιχειρήσεις ενοικίασης κάδων μπαζών και αδρανών υλικών

(διά αλληλογραφίας)

 

2)Εργολάβους – μεγάλα και μικρά συνεργεία οικοδομών

Εργοδότες ιδιοκτήτες κατοικιών

(ενημέρωση μέσω τοπικών ιστοσελίδων)

 

ΚΟΙΝ.

1)Γραφείο Δημάρχου

2) Αντιδήμαρχο Ερμιόνης και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

3) Aντιδήμαρχο Καθαριότητας

 

 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΚΑΔΩΝ

Απευθυνόμενοι στις Επιχειρήσεις ενοικίασης κάδων μπαζών και αδρανών υλικών, παρακαλούμε όπως για τις ενοικιάσεις κάδων που τοποθετούνται σε δημόσιο ή Κοινοτικό χώρο να ενημερώνετε τους  πελάτες σας εργολάβους οικοδομών ή εργοδότες για τα κάτωθι:

1) Στην 325/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα “Επανακαθορισμός τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων (πεζοδρομίων – πλατειών κ.λ.π.) στο Δήμο Ερμιονίδας, σύμφωνα με τον Ν. 3852/10” και στην παρ. Γ. αναφέρεται:

Για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων ή οδοστρώματος προς εναπόθεση οικοδομικών κ.π.π. υλικών:

α) Επιτρέπεται η εναπόθεση, αντί του ποσού των 10 ευρώ/τ.μ. για ένα (1) μήνα

Προηγείται αίτηση του ενδιαφερόμενου ο οποίος θα δηλώνει τον χώρο (τ.μ.) και τον χρόνο χρήσης (απλό σχεδιάγραμμα)

β) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την προβλεπόμενη άδεια, επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα

και  σε συνδυασμό με τα άρθρα 14  και 29 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ερμιονίδας στο 2ο lockdown


 

Κατασκευή λιμενικών τεχνικών έργων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας

Κρανίδι, 12.11.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζεται η εκτέλεση λιμενικών έργων, εν μέσω πανδημίας και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν.

Συγκεκριμένα στις 11/11/2020, ξεκίνησε η εκτέλεση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας δύο τεχνικών λιμενικών έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 



Ένα τάγμα από το Cameron Highlanders πριν σταλεί στο μέτωπο το 1914, και όταν επέστρεψε μετά τη συνθηκολόγηση το 1918.

Δ. Σπ.

Κοινότητα Ερμιόνης: Παρακαλούμε ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί καλύτερα


Αγαπητοί Συνδημότες

Η Κοινότητα μας και η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας συνεχίζει μέσα από ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω του απαγορευτικού – log down, να διατηρεί την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης μας σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στον πολιτισμό και στην ποιότητα ζωής που όλοι μας θέλουμε και πολλάκις επικαλούμεθα.

Δυστυχώς με την έναρξη της χειμερινής περιόδου και λόγω του απαγορευτικού – log down  παρατηρείται ξανά μια πλημμελής συμπεριφορά εκ μέρους αρκετών συμπολιτών μας.

Σε πολλά από τα σοκάκια τους δρόμους και σε περιοχές περιπάτου και φυσικής άθλησης παρατηρείται ρήψη μασκών προστασίας, ακαθαρσίες ζώων συντροφιάς αλλά και δεκάδες χύδην σκεύη μιας χρήσεως (καφέ – αναψυκτικών κ.λ.π.)

Η Κοινότητα μας δέχεται δεκάδες παράπονα καθημερινώς από συμπολίτες μας,  γεγονός  το οποίο μας είναι αδύνατον να κατανοήσουμε, όταν κάποιοι προσβάλουν την ταυτότητα του κοινωνικού συνόλου της Ερμιόνης ανεξαρτήτου ηλικίας.

Μάλιστα  παρατηρείται συσσώρευση τέτοιων απορριμμάτων σε περιοχές που συναθροίζονται νέοι συμπολίτες μας , οι οποίοι απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές του τοπίου μας μαζί με τις προτιμητέες γεύσεις τους στην πλαστική …….. μορφή της σημερινής πραγματικότητας .

Παρακαλούμε ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί καλύτερα

Εμείς συνεχίζουμε ……..

Τάσος Λάμπρου:ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 


Κρανίδι 12/11/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

 

Υποβολή αιτήματος για ενημέρωση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου για τις δυνατότητες που μας δίνονται για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση με την επωνυμία «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

 

Με δελτίο τύπου του δήμου μας ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας θα προβεί σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Πάρνωνας ΑΕ με αντικείμενο , στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» να αναπτυχθούν δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας. Στο δελτίο τύπου υπήρχε καταγραφή όλων των δημοτικών κτιρίων που θα ενταχθούν στον συγκεκριμένο προτεινόμενο αντισεισμικό έλεγχο. 

Η δράση , η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και φυσικά είναι αναγκαία γιατί ζούμε όλοι σε μια σεισμική χώρα. Άρα τα αντισεισμικά μέτρα δεν είναι μόνο απαραίτητα αλλά και αναγκαία, ιδιαίτερα σε δημοτικά κτίρια και ευρύτερα δημόσια που για πολλές ώρες την μέρα φιλοξενούν δημότες αλλά και πολλούς επισκέπτες της περιοχής μας. 

Στον κατάλογο των κτιρίων , για τα οποία γίνεται αναφορά να ενταχθούν στο πρόγραμμα της αντισεισμικής προστασίας απουσιάζουν

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΕΛΛΑΔΑ – 2021”


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 31/2020 ΑΠΟΦΑΣΗΣ του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 7ης Συνεδρίασης της 9/11/2020

Εισήγηση  Προέδρου κ. Ιωσήφ Γανώση

Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο εγχείρημα της χώρας μας και της Κεντρικής Κυβέρνησης που επιχειρείται με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του 1821.

Ένα εγχείρημα το οποίο θα επιχειρήσει να ακτινοβολήσει από άκρη σε άκρη της επικράτειας και στον απανταχού ελληνισμό.

Μια προσπάθεια μεγάλης δράσης που έχει ως στόχο να φωτίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγώνα του έθνους μας αλλά και τη συμβολή του στο σημερινό γίγνεσθαι.

Μια προσπάθεια που μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις έχει σκοπό εκτός από την προβολή των ιστορικών γεγονότων, να μεταλαμπαδεύσει τον ρόλο της ελληνικής διασποράς στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, στη σύλληψη της μεγάλης ιδέας με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, στις αιτίες και τις αφορμές που το αίσιο τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας μάς κατέστησαν αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Βασίλης Γκάτσος: Το Ναύπλιο ή ο Τόπος μας; Να η απορία.

Στα ψηφιακά "Αργολικά" διαβασα μια μακροσκελή ανακοίνωση που αρχίζει με το παρακάτω:

"Ανακοίνωση της τοπικής παράταξης Ναυπλίου «Ανάπλι εμπρός!»

Ποια άλλη πόλη πέραν του Ναυπλίου αξίζει να γίνει το επίκεντρο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων; Ποιος άλλος τόπος;
Οι πάντες γνωρίζουν την τεραστία σημασία και συμβολή του Ναυπλίου στην απελευθέρωση της χώρας. ....."


Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, δηλαδή την έναρξη, αν θέλετε, την έκρηξη.
Το Ναύπλιο μπορεί να έγινε μετά την Ανεξαρτησία για λίγο Πρωτεύουσα, αλλά το 1821 ήταν ένα κάστρο υπό οθωμανική κατοχή με λίγο ελληνικό πληθυσμό μέσα, υπόδουλο και εξαθλιωμένο. Με την έναρξη της Επανάστασης οι Κρανιδιώτες, Ερμιονίτες και Διδυμιώτες, ανάλογα με τη δύναμη που είχε το κάθε χωριό, έσπευσαν ενθουσιωδώς να πολιορκήσουν το Ναύπλιο, οι δε Υδραίοι με τον στόλο τους να το αποκλείσουν. Η δε κατάληψη του Παλαμιδιού έγινε τη νύχτα 29-30 Νοεμβρίου 1822 από σώμα Κρανιδιωτών αγωνιστών.

Αυτό λοιπόν που αρμόζει στο Ναύπλιο είναι να οργανώσει ο,τιδήποτε, εορτάζοντας την απελευθέρωσή του, τιμώντας τους ελευθερωτές του, και πρωτίστως, μεταξύ των άλλων, τους Κρανιδιώτες.
Ο "άλλος τόπος" που αρμόζει να γίνει το επίκεντρο των εορτασμών της Αργολίδας είναι η Ερμιονίδα και ιδιαιτέρως το Κρανίδι, φυσικά και η Ύδρα. Στο Κρανίδι πρέπει να έρθει όλη η Αργολίδα και να τιμήσει τους ένδοξους αγωνιστές που με το απαράμιλλο θάρρος τους πολιόρκησαν το Ναύπλιο και πήραν το Παλαμίδι δίνοντας στην Επανάσταση φτερά. Να τιμήσουν τον Παπαρσένη στον φυσικό του χώρο.

Επιτέλους ας μη σκεφτόμαστε στην Αργολίδα πάντα Ναυπλιοκεντρικά, επειδή το Ναύπλιο είναι πρωτεύουσα του σημερινού νομού. Εκτός αν πίσω από το μυαλό μας, έχουμε κατά νου την τουριστική κίνηση λόγω των εορτασμών.

Ας τα έχει κατά νουν αυτά ο Δήμαρχός μας και η Επιτροπή Εορτασμών. Ας διεκδικήσουν τις τιμές και τα έργα που μας πρέπουν.

Σημείωση: Δεν τιμάμε τις πέτρες και τα κάστρα, αλλά τους αγωνιστές και ιδιαίτερα τους ένδοξους νεκρούς. Το Ναύπλιο ως κάστρο είχε τεράστια σημασία για την Επανάσταση γι' αυτό και οι της Ερμιονίδας και των νησιών της τρέξανε ενθουσιωδώς και αυθορμήτως να το πολιορκήσουν. Συμβολή όμως από ένα υπό κατοχήν Ναύπλιο που πολιορκείται, αυτονοήτως δεν μπορεί να υπάρξει.
Και ας μη ξεχνάμε όλοι ότι το αίμα των ενδόξων τιμωμένων νεκρών του αγώνα του 1821 θέτει και ένα απαιτητικό ερώτημα προς τους σημερινούς τιμώντας: Εσείς τι πράττεται στον καιρό σας, ώστε να έχετε την τιμή να μας τιμάτε; Εδώ μάλλον δεν θα έχουμε απάντηση.

Βασίλης Γκάτσος.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου. Νέο βιβλίο



Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ 

(1830-1915)


Με τον ανωτέρω τίτλο κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο μας στη σειρά «Η Εκπαίδευση στην Ερμιονίδα». Αφορά τη λειτουργία πέντε δημοτικών σχολείων των 1ου και 2ου Αρρένων Κρανιδίου, 1ου και 2ου Θηλέων Κρανιδίου και 1ου Αρρένων Διδύμων. Έτσι προστίθεται μια νέα μελέτη που αναδεικνύει στοιχεία της Εκπαίδευσης στην επαρχία Ερμιονίδας (1830 – 1915) κατά την πρώτη 100/ετία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Επιπλέον στο Παράρτημα του βιβλίου περιγράφεται η λειτουργία του 3/τάξιου Αστικού Σχολείου Κρανιδίου, ενός ξεχασμένου σχολείου φυλαγμένου σε λιγοστά χαρτιά, που λειτούργησε μόνο για μια πενταετία (1939 – 1944).


Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες,


Να γίνει στον ναό του Ποσειδώνα στο Μπίστι. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τα αποτελέσματα των ανασκαφών και της αναστήλωσης του ιερού χώρου  στο έρημο νησάκι Δεσποτικό δίπλα στην Αντίπαρο.


Στη μια φωτογραφία βλέπουμε τον χώρο φρέσκο, αμέσως μετά την ανασκαφή. Τα αρχιτεκτονικά μέλη του ιερού, όσα απόμειναν, ισοπεδωμένα με τους αιώνες. Προφανώς, αν έμενε ο χώρος έτσι, σε λίγα χρόνια θα είχε γεμίσει χορτάρια και θάμνους, όπως συμβαίνει στους δικούς μας Αλιείς στο Πορτοχέλι. Όχι απλά μη επισκέψιμος, αλλά και αδύνατον να τον προσέξει μάτι ανθρώπου. Και όμως είναι σημαντικότατο ιερό με αρχαϊκό  ναό του Απόλλωνα.
Η αρχαιολογική υπηρεσία με την βοήθεια ιδιωτών χορηγών προχώρησε σε αναστήλωση με σκοπό το ιερό να είναι ορατό από μακριά, να "βλέπει" το Αιγαίο.



Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε τις σκαλωσιές της αναστήλωσης μη υποψιαζόμενοι ακόμη το τι θα προκύψει.
Στην τρίτη η αναστήλωση έχει τελειώσει και βλέπουμε το θαύμα. Το αρχαϊκό ιερό ορατό από μίλια μακριά, καμάρι του Αιγαίου, φάρος πολιτισμού.
Δεν χρειάζονται ιστορικές και αρχαιολογικές λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα της αναστήλωσης είναι φανταστικό. Έτσι χτίζεται και το Κυκλαδίτικο τουριστικό προϊόν, σε τέτοιους πυλώνες πολιτισμού και αισθητικής.

Εννοώ ότι το  ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει στον ναό του Ποσειδώνα στο Μπίστι. Ο ναός αυτός είναι ίδιας εποχής περίπου με το ιερό του Δεσποτικού, τέλη 6ου αιώνα. 
Αλλά και από πρακτικής και ωφελιμιστικής πλευράς, πάνω σε πραγματικά έργα πολιτισμού πρέπει να χτίζεται και το δικό μας τουριστικό προϊόν. Τέτοια σας έχω καταθέσει με αίτησή μου προ πολλού, τα έχετε εγκρίνει,  τόσο στο Τοπικό μας Κοινοτικό Συμβούλιο, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά ΔΕΝ ......

* Με το ΔΕΝ τελείωνε το θαυμάσιο θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου "Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος", μέσα σε μια τρισευτυχισμένη, παιχνιδιάρικη, αυτάρεσκη και ανυποψίαστη παρακμή, όπου τίποτα δεν ξενίζει, τίποτα δεν συναρπάζει.

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

FROM OUR FAMILY TO YOURS | Disney Christmas Advert 2020



Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η μοναδική διαφήμιση της Disney για τα Χριστούγεννα 2020: 
FROM OUR FAMILY TO YOURS | Disney Christmas Advert 2020. 
Δείτε τη!!

Τζένη Ντεστάκου

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε.

 Κρανίδι, 09.11.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος, Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την  Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και συγκεκριμένα της πρόσκλησης ΑΤ11 με Α.Δ.Α. : ΨΙΚ146ΜΤΛ6-Χ3Λ , με τίτλο: «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», ο Δήμος Ερμιονίδας  θα προβεί σε υποβολή πρότασης χρηματοδότησης προσεισμικού ελέγχου για όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου Ερμιονίδας  καθώς και επιπλέον για δέκα ακόμα, δημοτικά κτήρια, αλλά και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων που θα καταδειχθούν από τις σχετικές μελέτες.

  1. 1ο δημοτικό σχολείο Κρανιδίου
  2. 1ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου
  3. 2ο δημοτικό σχολείο Κρανιδίου
  4. 2ο νηπιαγωγείο Κρανιδίου
  5. 3ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου
  6. Κτηριακό συγκρότημα Γυμνασίου Κρανιδίου (περιλαμβάνει τα τρια κτήρια : Γυμνάσιο _ ΕΠΑΛ _Γυμναστήριο)
  7. Λύκειο Κρανιδίου
  8. Νηπιαγωγεία – Δημοτικό σχολείο Ερμιόνης
  9. Γυμνάσιο Ερμιόνης
  10. Λύκειο Ερμιόνης
  11. Νηπιαγωγείο Πορτοχελίου
  12. Δημοτικό σχολείο Πορτοχελίου
  13. Νηπιαγωγείο Κοιλάδας
  14. Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας
  15. Δημοτικό σχολείο Φούρνων
  16. Νηπιαγωγείο Ηλιοκάστρου
  17. Δημοτικό Σχολείο Ηλιοκάστρου
  18. Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Θερμησίας

Στα δημοτικά κτήρια, οι έλεγχοι αφορούν στα εξής κτήρια :

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Βιβή Σκούρτη: Αναζητώντας την ελπίδα

8-11-1967

Αναζητώντας την ελπίδα


 Ευχές και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες, και εορτάζουσες, στην πόλη μας, με μια παλιά εικόνα, συνδεδεμένη με άλλες εποχές της υπέροχης μικρής πατρίδας μας.

Στις μέρες μας αντίθετα βρισκόμαστε σε μια περίοδο κοινωνικής και σπιτικής απομόνωσης, αιχμάλωτοι ενός ακήρυχτου πολέμου, με τη χώρα στη δίνη μιας αδιανόητης κοινής κρίσης, με τους πολίτες  να απειλούνται ταυτόχρονα και με ταυτόχρονο τον περιορισμό της ατομικής ελευθερίας του και με την ανθρωπότητα ολόκληρη κλειδωμένη στο σπίτι.

Στην πρωτόγνωρη επιδημία που σίγουρα θα στιγματίσει τις ζωές μας και ίσως και πολλές γενιές απειλείται η συνοχή της κοινωνίας, η συνοχή επίσης της ΕΕ, αφού η αξία της Ένωσης δε βασίζεται μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πολιτισμού και διαφορετικότητας.

Κυρίαρχος ο μαζικός φόβος, οι απαγορεύσεις, η υστερία, η σιγουριά της απόστασης, η απειλή της εγγύτητας, οι άδειοι δρόμοι.  Μια κοινωνία σε αποστείρωση χωρίς εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία τόπους συνάντησης κι επικοινωνίας,  χωρίς θέατρα και κινηματογράφους.

Κοιτάζεις τον δίπλα σου με δυσπιστία ως μεταφορέα του ιού. Κρυμμένο πρόσωπο, άδεια ψυχή, σωματική απομάκρυνση, άνθρωποι συναντώνται από μακριά χωρίς να αγκαλιάζονται, χωρίς να αλληλοεπιδρούν.

Με ένα επιτελικό κράτος ανίκανο να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία, που υπολείπεται της προληπτικής της ικανότητας.  Με το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, έτσι που το κατάντησαν να αδυνατεί να επωμιστεί το βάρος της πανδημίας.

Και πάλι από την αρχή να μπαίνει η χώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης,  με οικονομικά πληγέντες και καταπιεσμένες τις ομάδες κατά  πλειοψηφία των «μη εχόντων», για να επαληθευτεί  το μια φορά «φτωχός» πάντα πεινασμένος,

            Να τελειώσω με τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου: «Πιστεύω πως η πρώτη ελευθερία δεν είναι η μοναξιά μας, αλλά η συντροφικότητά μας…»


Βιβή Σκούρτη