Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης

 " Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω:

μια Ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα "

Γιώργος Σεφέρης



Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

''Η Τέταρτη Τάξη'' (il Quarto Stato)

 


Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών.

''Η Τέταρτη Τάξη'' (il Quarto Stato)
Ο εμβληματικός πίνακας του Giuseppe Pellizza da Volpedo Τζουζέπε Πελίτσα ντα Βολπέντο από το 2022 βρίσκεται στην Galleria d'Arte Moderna di Milano – GAM
Η σκηνή διαδραματίζεται σε μια πλατεία της γενέθλιας πόλης του ζωγράφου, φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1898-1901 και για πρώτη φορά στην ιστορία της ιταλικής τέχνης, ένας ζωγράφος επιλέγει να αναπαραστήσει την άνοδο του εργατικού κινήματος.
Ένα ποτάμι ανθρώπων που προχωρά προς το μέλλον....

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΜεγάληΤρίτη

 Η Μαρίζα Κωχ σε τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας - 1993 | #ΜεγάληΤρίτη Η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει σε ελεύθερη απόδοση το "Τροπάριο της Κασσιανής", προσεγγίζοντας με μοναδικό τρόπο έναν από τους δημοφιλέστερους... | By ΕΡΤ ΑρχείοFacebook



Ιδιόμελον. Ήχος πλ. δ'.
Ποίημα Κασσιανής Μοναχής

Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα Γυνή, την σην αισθομένη Θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει. Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος, έρως της αμαρτίας. Δέξαι μου τας πληγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ· κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους Ουρανούς, τη αφάτω σου κενώσει· καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν, τοις της κεφαλής μου βοστρύχους· ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη. Αμαρτιών μου τα πλήθη, και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος. 


Έλλη Βασιλάκη 

Το ΓΕΛ Ερμιόνης στην Ιταλία

 Η εβδομάδα από 13 έως 19 Απριλίου ήταν ξεχωριστή για το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης! Μαθητές και μαθήτριές της Β’ τάξης επισκεφτήκαμε το Liceo 

‘Pitagora-B.Croce’ στην Torre Annunziata κοντά στη Νάπολη, στο πλαίσιο  του προγράμματος eTwinning ‘ Mare Nostrum-Our Sea’ που υλοποιούν τα  δύο σχολεία. Με τη βοήθεια των Ιταλών συμμαθητών μας διασχίσαμε τη  χώρα τους και γνωρίσαμε την κουλτούρα τους, παρουσιάσαμε τον τόπο μας,  χορέψαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί στο σχολείο τους Ιταλικά και  Ελληνικά τραγούδια.

Το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτή τη δια ζώσης  συνάντηση θέσαμε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία, δίνοντας έτσι  την ευκαιρία στο σχολείο μας να διευρύνει τους ορίζοντές του  με τη  συμμετοχή του σε διεθνή ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι 
και ανυπομονούμε για καινούριες καινοτόμες διεθνείς δράσεις!

Πηγή: argolida24.gr

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Γιάννης και Φάνης Κοτταράς, οι καραβομαραγκοί της Ερμιόνης

Σήμερα ουσιαστικά μια οικογενειακή παράδοση  έφτασε στο τέλος της, δήλωσε στη σελίδα του στο fb ο Φανής Κοτταράς. 

Έχουν  γίνει πολλά αφιερώματα και δικαίως, στους μοναδικούς καραβομαραγκούς μας.
 Αναδημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης το 2009.

  Καθημερινά περνάμε από το ναυπηγείο τους στο Μπίστι και βλέπουμε από την ανοικτή πόρτα ένα σκαρί να μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

 Πήραμε το θάρρος να μπούμε και να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά τους, γι αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα του καραβομαραγκού, που τείνει να εξαφανιστεί.
  Μας καλοδέχτηκαν ο Γιάννης και ο Φάνης και πρόθυμα μας ξενάγησαν στα μυστικά της δουλειάς τους.

Το νέο εννιάμετρο σκαρί

    Μας μίλησαν για τον παππού τους, τον Γιάννη Κοτταρά (1901-1980) που ζούσε στη Δοκό.  Έβοσκε μικρός τα  γιδοπρόβατά τους στο νησάκι Τρίκερι και σκάρωσε από ξύλα, που ξέβρασε εκεί η θάλασσα, την πρώτη του μικρή βάρκα.
 Αυτή η μικρή η βάρκα στάθηκε η αφορμή να γίνει ο πρώτος καραβομαραγκός στην Ερμιόνη.
 Από το 1928 που ξεκίνησε την δραστηριότητά του,  κατασκεύασε τις περίφημες βάρκες τύπου ΄΄Παπαδιά΄΄ και μ αυτές οι ντόπιοι σφουγγαράδες έφταναν μέχρι την Αφρική..

Οι γιοί του Απόστολος και Γιώργος Κοτταράς

Μαθήτευσαν μαζί του και ακολούθησαν την τέχνη του οι γιοί του Απόστολος και Γιώργος, ο ανιψιός του Δήμος Κοτταράς , ο Λάζαρος Σπετσιώτης και ο Νίκος Κουτούβαλης.
  Κατά την ξενάγησή  μας στο σημερινό ναυπηγείο θαυμάσαμε φωτογραφίες καραβιών που είχαν εκείνοι κατασκευάσει.

 Μας έδειξαν το Aurora, το μεγαλύτερο σκαρί που έχει κατασκευαστεί στα Μαντράκια από τους Μαστρογιώργη , Μαστροδήμο και Γιάννη Κοτταρά.
Έχει μήκος 19,50 μέτρα και είναι σκάφος αναψυχής.
Μέσα στο ναυπηγείο τώρα φτιάχνεται ένα 9μετρο αλιευτικό, παραγγελία ενός ψαρά από την Αίγινα.
Μας εξήγησαν ότι τα ξύλα για το σκελετό (τα στραβόξυλα) είναι από πεύκο Μυτιλήνης και το πέτσωμα γίνεται από Αφρικανικό ξύλο Ιρόκο, που καρφώνεται με καρφιά γαλβανιζέ και με βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι.
Ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου σκάφους είναι 6-8 μήνες συνήθως και ο χρόνος ζωής τους, με καλή συντήρηση, είναι απεριόριστος.


Με έκπληξη μάθαμε ότι η κρατική τηλεόραση, με την έναρξη αυτής της κατασκευής έχει εγκαταστήσει μια κάμερα που καθημερινά καταγράφει την εξέλιξη των εργασιών στο σκαρί , με σκοπό τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα προβάλει το επάγγελμα του καραβομαραγκού που χάνεται.


  Άξιοι συνεχιστές της ναυπηγικής τέχνης, αφού ο ναυτικός χαρακτήρας της Ερμιονίδας είναι πανάρχαια κληρονομιά.

Λαζαράκια | Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος


 Οι γιορτές αρέσουν στα παιδιά!

Οι γιορτές χαρακτηρίζονται από κοινωνικότητα και απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους.
Η ύπαρξη ηθών και εθίμων ή τοπικών συνηθειών και γεγονότων καθορίζει το εορταστικό πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη της κοινότητας να βιώσουν συναισθήματα και να αναπτύξουν δεσμούς. Κατά την προετοιμασία τους, λαμβάνουν χώρα κάποιες «τελετουργικές» και εθιμικές πράξεις.

«Αν το παρελθόν διατηρηθεί ζωντανό, όχι ως εξιδανικευμένη συνθήκη, αλλά ως κατάσταση που πραγματικά υπήρξε και μαζί με αυτή η κριτική σκέψη και κουλτούρα, ίσως οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν τους και να οργανώσουν με καλύτερη αυτονομία το μέλλον τους», γράφει η Καθηγήτρια Μπετίνα Ντάβου.
Έτσι κι εμείς τα μέλη του Δ.Σ της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ», θελήσαμε να εμπλέξουμε τα παιδιά ενεργά σε μια διαδικασία μάθησης, έρευνας, δημιουργίας, χαράς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με ποικίλα υλικά από το φυσικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, φτιάχνοντας χθες, 27/04/2024 στο Μουσείο παιχνιδιών της πόλης μας τα Λαζαράκια και τα Βάγια.

Να σημειώσω εδώ, ότι την Τετάρτη που πέρασε κατασκευάσαμε το ομοίωμα του Λάζαρου με τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης και τη δασκάλα τους Φένια Παππά.
Μετά την κατασκευή λοιπόν βγήκαμε στους δρόμους με τις Λαζαρίνες και τους Λαζαριστές και τραγουδήσαμε τα «Κάλαντα του Λάζαρου». Η συμμετοχή και η χαρά ήταν έκδηλη τόσο των παιδιών όλων των ηλικιών, όσο και των συνοδών τους.

Σύμφωνα πάντα με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, λαμβάνουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά και τις προηγούμενες μαθησιακές και κοινωνικές εμπειρίες, τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες.
Κάνοντας αναγωγή στις γιορτές και στα έθιμα δίνουμε έμφαση στην εκπαιδευτική πράξη, στην απόλαυση, στην ψυχαγωγία δίνοντας ευκαιρίες επαφής με τα έθιμα του τόπου μας.
Μετά το Λιμάνι και τα Μαντράκια ολοκληρώθηκε η «πομπή» μας στην Πλατεία πεύκου, όπου μας γλύκανε η κ. Λίτσα Κουτρουμπή με καραμέλες και σοκολατάκια, αλλά μας έβαλε στο καλάθι μας και αυγά, έτσι όπως έδιναν παλιά στις Λαζαρίνες οι Ερμιονίτισσες νοικοκυρές. Αυτό θα πει ερμιονίτικη κουλτούρα!
Σύσσωμο το Δ.Σ. στη διαδικασία, η κ. Μαρία Τράκη υπεύθυνη του Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου κ.Θέλξη Ζερβού, κ. Μαρίκα Κανέλλη-Τουτουντζή, κ. Μαρία Βόντα.
Για το Δ.Σ. η Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.
Βιβή Σκούρτη