Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνεια στην Ερμιόνη


 Με  τη δέουσα   λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος Παρασκευή 6 Ιανουαρίου τα Θεοφάνια στην Ερμιόνη με τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων.Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το μοναδικό μας έθιμο γιάλα γιάλα.

Συγχαρητήρια σε όλους  τους νέους μας που συμμετείχαν.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος: Η Χουρμαδιά της κυρά Λένης.Παραμονή του γιάλα γιάλα, δεκαετίες του 50 και του 60, από αυτήν κόβανε φύλλα και μεγάλα τσαμπιά χουρμάδες για να στολίσουν τις βάρκες. Κάτω πέφτανε πολλές χουρμάδες αγίνωτες, και μεις πιτσιρίκια μαζεύαμε τις πιο γινωμένες, Γεμίζαμε τις τσέπες και τις τρώγαμε παρακολουθώντας στο Λιμάνι το στόλισμα της βάρκας.
Ακόμη στέκει αγέρωχη και μεγαλοπρεπής και διατηρεί το όνομά της: Η Χουρμαδιά της κυρά Λένης.
Υπήρχε και η χουρμαδιά (ή κουρμαδιά) της Αγλαΐας Μερτύρη που ήταν παλαιότερη και έπαιρναν παλιά και από αυτήν για το στολισμό.  Την έκοψαν αρχές δεκαετίας του 1960 και τα κομμάτια του κορμού της έμειναν για χρόνια κάτω στα Μαντράκια.
Χουρμαδιά υπήρχε και στην αυλή του σπιτιού του Λαζαρίδη, μάλλον φυτεμένη από τον Γκολεμά τον παππού της θείας Ανθούλας, ο οποίος είχε δουλέψει στο άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ.
Μία άλλη, στο σπίτι του Χάλαρη αμέσως δυτικά του σπιτιού του Φολώκα, στα Μαντράκια.
Χουρμάδες έφερναν  από τη Μπαρμπαριά οι παππούδες μας σφουγγαράδες για δώρα και για το σπίτι. Γι' αυτό και οι χουρμαδιές βρίσκονταν στα Μαντράκια, όπου και τα μεγάλα σόγια των σφουγγαράδων. Ήσαν λοιπόν της Μπαρμπαριάς, από κουκούτσια χουρμάδων, και ο ρόλος τους δεν ήταν διακοσμητικός στην αυλή του σπιτιού, αλλά πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ωριμάζουν οι χουρμάδες στο ερμιονίτικο ζεστό κλίμα. Όμως δεν τα κατάφερναν. Λίγες γίνονταν σχετικά μαλακές και γλυκές, αλλά για τότε καλές ήτανε και αυτές.
Τα φύλλα και τα τσαμπιά χουρμαδιάς, τα σμύρτα και τα βάγια ήταν για επίσημους στολισμούς, αλλά σε μας τα φύλλα και ιδιαίτερα τα τσαμπιά χουρμαδιάς είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, γιατί ήταν στοιχείο της Μπαρμπαριάς και της ζωής των σφουγγαράδων προγόνων μας.

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Η «ευφυΐα της Πνευματικότητας»

 

Πηγή φωτογραφίας

Η «ευφυΐα της Πνευματικότητας»

Στο δρόμο του Homo Universalis

 Δρ Μάνος Δανέζης

Αστροφυσικός ΕΚΠΑ

Στις ημέρες μας υπάρχουν πολλοί τύποι λογικής και εξυπνάδας τους οποίους προβάλει και διαφημίζει ο Δυτικός Πολιτισμός.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης, Κάποιοι άλλοι είναι συναισθηματικά προικισμένοι, και μπορούν να αποτυπώσουν ή να μεταφέρουν το συναίσθημά τους στο ευρύ κοινό.
Κάποιοι άλλοι διαθέτουν πρακτική ευφυΐα έχοντας τη δυνατότητα να δίνουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας.
Επιπλέον, υπάρχει και η καλλιτεχνική νοημοσύνη, αυτή που διαθέτουν οι καλλιτέχνες, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί.
Αυτό όμως το οποίο σχεδόν αγνοεί πλέον ο Δυτικός Πολιτισμός είναι ένα είδος ευφυΐας «η ευφυΐα της πνευματικότητας», το πλέον αναγκαίο προσόν ενός ανθρώπου προκειμένου να περάσει από τον πολιτισμό του Homo Sapiens στον πολιτισμό του Homo Universalis.

Τι είναι η «ευφυΐα της Πνευματικότητας»;

Το περιεχόμενο αυτού του είδους της ευφυΐας αναπτύσσεται από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Coles στο βιβλίο του The Moral Intelligence Of Children.
Η ηθική της πνευματικότητας προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας νέας γνώσης και μιας νέας συνειδητότητας ικανής να ερμηνεύει όσα νιώθουμε και να δημιουργεί μια σιγουριά γι’ αυτά που ξέρουμε. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια συναισθηματική ασφάλεια επειδή εμπιστευόμαστε την εσωτερική αίσθηση που διαθέτουμε ως εργαλείο επιλογής σε κάθε δίλημμα μας

Οι επτά βασικές αρετές της «ευφυΐα της πνευματικότητας»

Στο βιβλίο Building Moral Intelligence (Χτίζοντας την Ηθική Νοημοσύνη) ο καθηγητής Dr Michele Borba δίνει ένα σαφές πλάνο των αρετών τις οποίες πρέπει να δουλέψουμε μέσα μας, και το ακριβές περιεχόμενο τους

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Ανάρτηση Αρχείων οικογενειακών φωτογραφιών στο site: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ.

  Αναρτήθηκαν στο site: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, τα παρακάτω Αρχεία οικογενειακών φωτογραφιών:


Αρχείο Ευαγγελίας Προβελεγγάτου.

Αρχείο Απόστολου Σπετσιώτη.

Αρχείο Βαγγέλη Βιρβίλη.

Τα βρίσκουμε πηγαίνοντας στο site: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, και μετά στις ΣΥΛΛΟΓΕΣ.


Καλή Χρονιά!

Έκτορας Γκάτσος

2023 EYXEΣ από τη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης :)

 🔸️ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ;;;

🔸️Στο χθεσινό γλέντι στην αίθουσα της ομάδας μας, ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα, χαρά, χαμόγελα και δύο χιλιάδες είκοσι τρεις ευχές... 🔸️Με τη βάρκα μας - ελπίδα, ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ & το 2023 να είναι γεμάτο υγεία, ευτυχία και πολλά πολλά γλέντια... #χοερ #2023
Με ξεχείλισμα αγάπης λόγω των ημερών στολίσαμε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

 


Με ξεχείλισμα αγάπης  λόγω των ημερών στολίσαμε  το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ. Η Γέννηση του Χριστού και η αναμενόμενη ανατολή του 2023,μας δίνει εσωτερική  Χαρά και διάθεση για το Ωραίο. Διατηρώντας  την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα του  τόπου μας υποδεχθήκαμε τα παιδάκια που μας έψαλαν τα κάλαντα, την μπάντα του Δήμου στο Δέντρο  και προσφέραμε Χριστουγεννιάτικο  

στεφάνι στο Δήμο  μας. <<ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ>>