Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

"Πνευματικές Συναντήσεις στην Ερμιονίδα"

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σας προσκαλεί όλους στο νέο θεσμό που εγκαινιάζει, με τίτλο "Πνευματικές Συναντήσεις στην Ερμιονίδα",
το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, στις 19.οο στον Πολυχώρο ARTiki - Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ.
Ο θεσμός αυτός, έμπνευση του Κώστα Γεωργουσόπουλου γίνεται με την καλλιτεχνική εποπτεία του.
Πρώτος ομιλητής ο ίδιος με θέμα: "Η αρχαία κωμωδία και τραγωδία σχολείο Δημοκρατίας".
Είσοδος ελεύθερη.

η Θεσσαλονίκη τιμά τον Αναγνωστάκη

Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν/ Για το σπίτι που χτίστηκε/ Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν/ Για τα πλοία που άραξαν/ Για τη μάχη που κερδήθηκε/ Για τον άσωτο που επέστρεψε/ Για όλα όσα τέλειωσαν χωρίς ελπίδα πια”. 
Η “Αφιέρωση” – το ομότιτλο ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη (από τη συλλογή Συνέχεια 3, γραμμένο το 1962) είναι ίσως το πλέον αντιπροσωπευτικό της προσωπικής του θέασης στα “πράγματα” (κοινωνικά, ιδεολογικά, συναισθηματικά, πολιτικά εν τέλει). Την “Αφιέρωση” επέλεξε η αρμόδια επιτροπή που συνέστησε ο Δήμος της γενέθλιας πόλης του προκειμένου να τιμήσει φέτος (10 χρόνια από τον θάνατό του, στις 23 Ιουνίου του 2005, και 90 ακριβώς από τη γέννησή του, στις 9 Μαρτίου του 1925) τη μνήμη του ποιητή. Η “Αφιέρωση” θα λαξευθεί σε ειδική μεταλλική πλακέτα, επικολλημένη σε αναμνηστική γρανιτένια στήλη, η οποία θα τοποθετηθεί στη συμβολή μεταξύ των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος- εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ένα μικρό πλάτωμα με τη σχετική νησίδα στο κέντρο του (το πλάτωμα δεν είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία, θα μπορούσε, όμως, παρά τις ελάχιστες διαστάσεις του).
(Με τη σύζυγό του Νόρα, στο μπαλκόνι του “πατρικού” σπιτιού (Ιουστινιανού και Μητροπολίτου Γενναδίου – κατεστραμμένο σήμερα καθώς στεγάζει σύνδεσμο φιλάθλων). Το επισκέφθηκε το 1997 -σε μία από τις λίγες “επιστροφές” του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή εκδήλωση τιμής στον ίδιο και την παρουσία του, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας” (Φωτο: Μ. Πολυβίου -η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο τεύχος – αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη τού περιοδικού “Εντευκτήριο”, τεύχος 71- 2005).
Μικρή -αλλά καθοριστική- λεπτομέρεια: Ο Μανόλης Aναγνωστάκης έζησε από τη βρεφική του ηλικία ως τα δεκαεφτά του χρόνια σε διαμέρισμα μιας οικοδομής που σώζεται ως σήμερα στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Μητροπολίτου Γενναδίου, επί της πλατείας δικαστηρίων (δεν είναι

Επίκαιρος Πολιτικός Λόγος




Επίκαιρος Πολιτικός Λόγος

Οι Ελληνικές πόλεις νοσούν. Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Και όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση στης καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες, απλώς ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων. Και ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν από τα όποια γεγονότα εσείς διαβουλεύεστε, πάντα κατόπιν εορτής.
    Αφήσατε όλο αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα.
    Όλοι πρέπει να εξοργίζεστε εξίσου όταν βλέπετε ότι πολύ εύκολα κινδυνεύουν να κακοποιηθούν οι πιο φτωχοί και αδύναμοι πολίτες, ενώ οι βδελυροί και πλούσιοι μπορούν να αδικοπραγούν ατιμωρητί και να εξαγοράζουν πρόσωπα για να εκβιάζουν καταστάσεις.
    Στρέψτε το βλέμμα προς τους σημερινούς πολιτικούς: άλλοι από φτωχοί έγιναν πάμπλουτοι, άλλοι από άσημοι χόρτασαν τιμές, ορισμένοι έφτιαξαν σπίτια δίπλα στα οποία τα δημόσια οικοδομήματα είναι πιο σεμνά, και όσο ο πλούτος της πόλης ελαττωνόταν, τόσο ο δικός τους αύξανε.  
    Δεν είναι ασφαλώς ένα και δύο τα αίτια ένεκα των οποίων έφθασαν τα πράγματα εδώ. Αλλά την κύρια αιτία θα τη βρείτε στο πρόσωπο εκείνων που προτιμούν να σας είναι ευχάριστοι παρά να σας συμβουλεύουν ορθά. Από αυτούς πολλοί προσπαθούν να συντηρούν τη σημερινή κατάσταση γιατί αντλούν από αυτή δημοτικότητα και εξουσία. Και έτσι ούτε οι ίδιοι προνοούν για το αύριο, ούτε νοιάζονται για το αν εσείς προνοείτε.
Βρίσκονται σε τέτοια εγκατάλειψη και σε τέτοια χάλια τα πράγματα, ώστε ακόμη και αν όσοι μιλούν από τούτο το βήμα πρότειναν συνειδητά τα πιο βλαβερά μέτρα και εσείς τα ψηφίζατε, πάλι δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε χειρότερη θέση.

Ο Δημοσθένης προς τους Αθηναίους, πριν από 23 αιώνες. 

Δημήτρης Τουτουντζής

Πηγή : capital.gr

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΔΥΠΕΡ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Δύο σημαντικά προγράμματα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του Δήμου Ερμιονίδας με  αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, σημερινού ΥΠΑΠΕΝ (Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας) σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Πελοποννήσου φέρνουν καλά νέα στην αντιμετώπιση του  προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων  στην περιοχή μας  που πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος

Στη συνεδρίαση της  16 - 01 – 2015  το Περιφερειακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου , με την απόφαση Νο 6   ενέκρινε την αποδοχή υλοποίησης της Πράξης: «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» με κωδικό MIS 373897 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στην οποία γίνεται λόγος για έργα αποκατάστασης 80 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τον   τρόπο που διάλεξε η Περιφέρεια για να δημοπρατήσει το έργο   επιλέγοντας  να κάνει ένα μόνο διαγωνισμό  και να το πάρει μια μεγάλη εταιρεία,

Μεταξύ των ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση   συμπεριλαμβάνονται και οι δικοί μας  Κρόθι, Ρορρό , Σταυρός 1 και Δισκούρια Κρανιδίου (χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης), όπως φαίνεται και στο έγγραφα 1και 2 :
Περισσότερα:nediper 

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Πηγή:esaea 
Έλλη Βασιλάκη
Συνταγές εξάμηνης διάρκειας για άτομα με χρόνιες παθήσεις
Συνταγές εξάμηνης διάρκειας για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα μπορούν να συνταγογραφούν οι ειδικευμένοι γιατροί για παθήσεις της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «επιτρέπεται στους θεράποντες ιατρούς να χορηγούν επαναλαμβανόμενη συνταγή έως και εξάμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή». Ειδικότερα, οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες επιτρέπεται η χορήγηση «επαναλαμβανόμενων συνταγών έως εξάμηνης διάρκειας»
είναι: α) Οι χρόνιες παθήσεις για τη συνταγογράφηση των οποίων γίνεται χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ενσωματωμένων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για φάρμακα που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα πρωτόκολλα, β) Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες η συμμετοχή του ασφαλισμένου έχει καθοριστεί ως μηδενική ή 10% στην αποζημίωση των φαρμάκων.
Παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος χρονιών παθήσεων:

Mary Celeste



Mary Celeste
Έτος εξαφάνισης: 1872

Το Mary Celeste είναι γνωστό ως «το μεγαλύτερο ναυτικό μυστήριο όλων των εποχών», δεδομένου ότι δεν εξαφανίστηκε το πλοίο, παρά μόνο το πλήρωμα και οι επιβάτες του. Ήταν ένας εμπορικό «πλοίο-φάντασμα» που εντοπίστηκε από ένα καναδικό ιστιοφόρο στις 4 Δεκεμβρίου 1872, μη επανδρωμένο, να πλέει ανοικτά των Αζορών αξιόπλοο.
Αυτοί που το βρήκαν συμπέραναν ότι βρισκόταν ήδη στη θάλασσα για ένα μήνα και είχε πάνω του φαγητό και νερό που έφτανε για πάνω από έξι μήνες. Το μεγαλύτερο μυστήριο ήταν πως το φορτίο του ήταν σχεδόν ανέγγιχτο και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος ήταν ακόμα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένων και των τιμαλφών.
Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβη. Μερικοί έχουν υποθέσει πως το πλήρωμα πάνω στο Mary Celeste θα μπορούσε να έχει δολοφονηθεί και ριχθεί στη θάλασσα από Οθωμανούς πειρατές, οι οποίοι συχνά έπλεαν στην περιοχή. Ωστόσο, Βρετανοί αξιωματούχοι απέρριψαν οποιαδήποτε υπόθεση πειρατικής ή άλλου είδους επίθεσης, αφού δεν υπήρχαν σημάδια βίας. Μία από τις πιο διαδεδομένες και πειστικές θεωρίες μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι οι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους μετά την επιβίβαση τους σε μια σωσίβια λέμβο, φοβούμενοι το φορτίο του πλοίου μπορεί να ήταν έτοιμο να εκραγεί, καθώς μετέφεραν βαρέλια με οινόπνευμα.
Πηγή : e- nautilia

Δημήτρης Τουτουντζής

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

«ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗ Α.Ε.»

Ναι μεν επιτυχία, αλλά το θέμα εξακολουθεί να είναι αυτή καθ' αυτή η Α.Ε. Ο Δήμος ας την καλέσει και να διερευνήσει τις προθέσεις της αλλά και τις πραγματικές επενδυτικές δυνατότητές της. Γιατί αν περνάνε τα χρόνια σε απραξία, τότε η επιτυχία θα εξελείσεται όχι σε αποτυχία (αφού τίποτε δεν έγινε ώστε να αποτύχει), αλλά σε δέσμευση των χώρων. Και στην Ερμιόνη, στο σχετικό χώρο της μελλοντικής μαρίνας αυτό έχει συμβεί. Η αποτυχία είναι καλύτερη από την αιώνια δέσμευση των χώρων. Αν γίνει μια επένδυση και αποτύχει ο επενδυτής, κάποιος άλλος θα την αγοράσει φτηνά, κάποιος που θα είναι μπασμένος στη δουλειά αυτή των μαρινών και των αγκυροβολίων και θα επιτύχει. Το χειρότερο είναι να μη γίνεται τίποτα και οι χώροι να παραμένουν δεσμευμένοι και μεις κάθε τόσο να χειροκροτούμε επιτυχίες - ανεμόμυλους.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Επιτυχία του Δήμου Ερμιονίδας η παράταση της προθεσμίας για την εκτέλεση του έργου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο λιμένα Πορτοχελίου Ερμιονίδας

Δελτίο τύπου
Μια νέα μεγάλη επιτυχία έχουμε από την Δημοτική Αρχή όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας:
"Η νέα Δημοτική Αρχή μετά από αγώνα, άμεσες και συντονισμένες ενέργειες  εξασφάλισε την παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο λιμάνι του Πορτοχελίου μέχρι τις 31-12-2016.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο κινδύνευε άμεσα να χαθεί, διότι είχε πάρει ήδη δύο παρατάσεις, με δεδομένο ότι εγκρίθηκε  στις 15-02-2008 και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012. Με την υπ’ αριθμ. 3145/01-03-2012 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού παρατάθηκε η προθεσμία εκτέλεσης του έργου μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2013, η οποία παρατάθηκε εκ νέου με την υπ’ αριθμ. 17424/29-07-2013 απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και Ανάπτυξης μέχρι την 5η Μαΐου 2015.
Προκειμένου να μην χαθεί το έργο, η νέα Δημοτική Αρχή προχώρησε άμεσα τις διαδικασίες κατακύρωσης του Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκαν με την απόφαση 228/30-09-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας σύμφωνα με την οποία ορίσθηκε φορέας κατασκευής, χρήσης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του έργου αυτού, η εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗ Α.Ε.»
Στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας στην συνεδρίαση της

BRING THEM BACK!

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου πραγματοποίησαν εκδρομή στις αρχές του Φεβρουαρίου στο Λονδίνο. Οι 15χρονοι μαθητές βρέθηκαν στο..
Βρετανικό μουσείο όπου και σήκωσαν τέσσερις ελληνικές σημαίες μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα ζητώντας παράλληλα, με το σύνθημα «BRING THEM BACK!», την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τοπικό blog της Κορίνθου, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν και 36 επιστολές γραμμένες στα αγγλικά, στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, εξηγώντας και γραπτώς γιατί τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες κάνουν το γύρο του κόσμου



 
Έλλη Βασιλάκη

"Σιγά τα Αίματα" απο το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας


 
 Η στιγμή που όλοι περιμέναμε, ήρθε. Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ξεκινάει την Θεατρική του χρονιά με μια ανατρεπτική παράσταση.

"Σιγά τα Αίματα" του Άκη Δήμου, μια παρωδία της "Ορέστειας" του Αισχύλου με την σύμπραξη του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, στον Πολυχώρο ARTiki - Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 20.οο.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Εργατικά Δημοτικά Τραγούδια της Ερμιόνης



Εργατικά Δημοτικά Τραγούδια της Ερμιόνης
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
«Σε καινούργια βάρκα μπήκα
και στον Άγιο Γιάννη (ε)βγήκα».
Δεν υπάρχει Ερμιονίτης, που να μην έχει τραγουδήσει, ιδιαίτερα τις μέρες της Αποκριάς, το κορυφαίο τραγούδι, «Oι ψαράδες»,1 που ξεκινάει με τους παραπάνω στίχους. Καλλίφωνοι και παράφωνοι, συμπολίτες - «ερμηνευτές», χαίρονται τα λόγια και τη μελωδία, που εκθειάζουν σκηνές της ψαράδικης ζωής. Χορεύουν, γλεντούν, αδελφώνονται, «ανασαίνουν», εκδηλώνονται, νιώθουν ευτυχισμένοι. Χρόνια τώρα οι ίδιες εικόνες!
Στις λαϊκές μουσικές καταγραφές το τραγούδι, με την μικρασιάτικη καταγωγή, έχει τίτλο «Το καραβάκι». Η μελωδία του, με ήπια τα ηχοχρώματα της Μικρασίας, είναι διαφορετική από εκείνη που τραγουδιέται στην Ερμιόνη. Πολύ πιθανόν, λοιπόν, το τραγούδι να το έφεραν στον τόπο μας οι ναυτικοί, που ψάρευαν από παλιά σ’ εκείνα τα μέρη. Δεν αποκλείεται, όμως, να το άκουσαν και σ’ άλλους ψαράδικους τόπους, όπου βρέθηκαν για το καθημερινό μεροδούλι και από εκεί να το «μετέφεραν» στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.2
Όπως, όμως, και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο. Οι στίχοι του τραγουδιού, «θάλασσα απέραντη» που αφηγούνται τις ιστορίες τους με τους όμορφους διαλόγους, άγγιξαν όλους τους ντόπιους, θαλασσινούς και στεριανούς. Οι εικόνες που περιγράφονται με ξεχωριστή επιτυχία, αποτύπωναν τη δουλειά, τους κόπους αλλά και την ιδιοσυγκρασία τους. Ταίριαζαν με τη ζωή τους! Και τι πιο φυσικό; Το αγάπησαν! Στη συνέχεια, αντικαθιστώντας λέξεις και φράσεις, δημιούργησαν παραλλαγές, όπως συνηθίζεται στα Δημοτικά Τραγούδια (Δ.Τ.) και ταυτίστηκαν μαζί του. Όσο για τη μελωδία του τραγουδιού, καθώς η αρχική είχε πλέον ξεχαστεί, προτίμησαν έναν εύκολο χορευτικό ελληνικό σκοπό, τον πασίγνωστο καλαματιανό «Λεμονάκι μυρωδάτο». Έτσι το έκαναν ολότελα δικό τους!
Τα τραγούδια του λαού, όπως και άλλα εκφραστικά του στοιχεία, όταν βρίσκουν γόνιμο έδαφος «μεταφυτεύονται» με επιτυχία σε διαφορετικούς τόπους από εκείνον της καταγωγής τους. Ευδοκιμούν και στη νέα πατρίδα το ίδιο πετυχημένα, γιατί συνταιριάζουν με τη ζωή, τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον.
Οι ψαράδες της Ερμιόνης
(Γραμμένο όπως συνηθίζουμε να το τραγουδάμε.)
1.    Σε–κάλε–σε καινούργια βάρκα μπήκα,
σε καινούργια βάρκα μπήκα
και στον Άγιο Γιάννη (ε)βγήκα.
2.    Εί – κάλε – είδα ναύτες παλληκάρια,
είδα ναύτες παλληκάρια
που ψαρεύανε για ψάρια.
3.    Γεια – κάλε- γεια χαρά σας παλληκάρια,
γεια χαρά σας παλληκάρια
έχετε για μένα ψάρια.
     ή
Ε-κάλε έχετε ψαράδες ψάρια,
έχετε ψαράδες ψάρια
αστακούς και καλαμάρια.
4.    Ε-κάλε- έχουμε παστά και χλώρια,
έχουμε παστά και χλώρια
και πεντέξι οκάδες χώρια.
5.    Ε-κάλε-έχουμε χρυσή σαρδέλα,
έχουμε χρυσή σαρδέλα
σαν την όμορφη κοπέλα.
6.    Πα-κάλε-πάρε βούρλο3 βούρλωσέ τα,
πάρε βούρλο βούρλωσέ τα
και πελάντζα ζύγισέ τα.
7.    Βου-κάλε-βούρλο κάνω (έχω) τα μαλλιά σου,
βούρλο κάνω (έχω) τα μαλλιά σου
και πελάντζα την ποδιά σου (τα βυζιά σου).
Το τραγούδι με λίγα λόγια…

Ανακοίνωση για το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιδόματος Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης του Δήμου Ερμιονίδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Ο Δήμος Ερμιονίδας υλοποιεί για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα χορήγησης επιδόματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους δημότες του.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν μία έκτακτη ανάγκη η οποία έχει απορρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους και έχει προκαλέσει σοβαρή οικονομική αδυναμία.

Όσοι δημότες αντιμετωπίζουν παρόμοιες ανάγκες θα πρέπει να απευθυνθούν στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας.
(υπεύθυνη: κ. Οικονομοπούλου Χρυσούλα τηλ. επικοινωνίας: 2754360027)

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
1)      Αίτηση (δίδεται από την υπηρεσία μας)
2)
      Υπεύθυνη δήλωση Ν1599/86
3)
      Αστυνομική ταυτότητα ( φωτοτυπία)
4)
      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
5)
      Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
6)
      Εκκαθαριστικό 2014
7)
      Ε1, Ε9
8)
      Κάρτα Ανεργίας
9)
      Έγγραφα τα οποία δικαιολογούν την έκτακτη ανάγκη π.χ. (θάνατος, ασθένεια, πυρκαγιά, διακοπή ρεύματος κ.α.)
10)   ΑΜΚΑ

Διαδικασία
1)                Υποβολή δικαιολογητικών
2)                Διενέργεια κοινωνικής έρευνας για την οικογενειακή
και κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ενδιαφερόμενου
3)                Έκδοση απόφασης

                                                                   Η Αντιδήμαρχος

                                                                Φωστίνη Καλλίοπη

Σύνταγμα 11-2-15























Φωτ: Νίκη Ταουσάνη

Η ένοχη σιωπή που δεν αντέχει ούτε και την αλήθεια

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινή γνώμη ασχολείται εδώ και 6 χρόνια με το πρόβλημα της κρίσης  χρέους της χώρας μας, χωρίς  ακόμη να διαφαίνεται η λύση αυτού. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι συνέπειες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου διευθετήθηκαν εντός ελαχίστου και μόνον  χρόνου. Είναι λυπηρό, ότι ενώ  η χώρα μας ευρίσκεται εις το επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας, εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη και σήμερα  τις πραγματικές αιτίες και τις διαστάσεις του μακροχρόνιου  προβλήματός μας, και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Αυτό οφείλεται εις την εσωστρέφεια, την σύγχρονη παθογένειά μας, αλλά και εις την απομάκρυνση από τις ρίζες μας και τις αρετές των προγόνων μας.
Ο μέγας φιλόσοφος Πυθαγόρας έλεγε, ότι οι αριθμοί καθορίζουν την τάξη και την αρμονία του Σύμπαντος. Επάνω λοιπόν σε αυτούς στηρίζονται και οι αρετές, οι αρχές και οι αξίες των ανθρώπων. Αυτές γιγάντωσαν τον δυναμισμό των προγόνων μας. Ο δυναμισμός αυτός έσπρωξε τους προγόνους μας και εις την δημιουργία εκατοντάδων αποικιών εις τον τότε κόσμο, διότι δεν τον χωρούσε η Πατρίδα μας. 
Η ζωή, η τύχη και το μέλλον κάθε Πολιτείας, καθορίζεται από τις εξάρσεις των συμπεριφορών, των πράξεων, των ενεργειών των κυττάρων εκάστης κοινωνίας. Δηλαδή, για να είναι κανείς πιο σαφής, από τον κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι μέλος της κοινωνίας. Η ένταξη του καθενός από εμάς εις αυτήν απαιτεί όμως ήθος και τεράστια ευθύνη. 
Ανεξαρτήτως των λόγων και των σκοπιμοτήτων που οδήγησαν την χώρα μας το έτος 1981 εις την ένταξη της εις την Ε.Ε. και αργότερα εις την Ευρωζώνη, χωρίς τώρα να κρίνουμε και να κάνουμε την παραμικρή αναφορά σε αυτά, οφείλουμε να επικεντρωθούμε τώρα εις τα μετέπειτα συμβάντα, τα οποία ευθύνονται για την ολέθρια πορεία της χώρας μας. Ποία είναι όλα αυτά  που οδήγησαν εις τις εξάρσεις οι οποίες  αναπόφευκτα χρεοκόπησαν την χώρα μας.