Πηγή: Αρχιερατική Επιτροπεία Ερμιόνη
επιμέλεια
πρωτ. Δημήτριος Ι. Αμπελάς
Ο Ιερός Ενοριακός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, βρίσκεται σε υψηλό σημείο της Ερμιονικής Χερσονήσου, στο λόφο των Μύλων, κατά τους αρχαίους «Πρωνό». Το κτίσμα της Εκκλησίας ανάγεται στον 15ο και κατ’ άλλους στον 17ο αιώνα μ.Χ.
Η Ερμιόνη ανήκει στο βορειοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, και είναι κτισμένη στην νοτιοανατολική χερσόνησο της παραλιακής άκρης του Νομού Αργολίδος. Με το όνομα Ερμιονίδα ορίζεται μία μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει πόλεις και οικισμούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βουνά και πεδιάδες.
Η ιστορία του Ναού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με τις τελευταίες αρχαιολογικές εργασίες αποκαλύφθηκε η θαυμάσια τοιχοποιία που περιλαμβάνει αρχαίους αδούλευτους δόμους υπολείμματα του αρχαίου Ναού προς τιμή της θεάς Χθονίας Δήμητρας. Έγινε και εδώ όπως σε πολλές κατά τόπους άλλες εκκλησίες που χρησιμοποιήθηκε το παλαιό αρχαίο δομικό υλικό για την ανόρθωση του χριστιανικού ναού σαν συνέχεια της Ελληνικής ιστορικής παράδοσης. Και από την Χθονία Δήμητρα ο χριστιανικός πλέον ναός αφιερώνεται στους Ταξιάρχες. Μεγάλα κυκλώπεια τείχη αποτελούν τα θεμέλια των σπιτιών από το βορεινό μέρος του Ναού αλλά και το οίκημα- Γραφείο νοτίως του ναού.
Στην κόγχη και στο κάτω μέρος του ιερού είναι εμφανείς τρείς καμπύλοι δόμοι που προέρχονται από βωμό και ακόμη σώζεται η επιγραφή: «ΗΕΛΙΩ(Ι) ΒΑΣΙΛΗΙ ΘΕΩ(Ι) ΥΠΕΡΕΙΩΝΙ ΒΩΜΟΝ ΣΗΚΟΙΣ ΠΑΡ ΜΗΤΡΟΣ ΕΙΣΑΤΟ ΑΘΑΝΑΤΩΝ» μετ. «Κατασκευάστηκε βωμός στον (ουρανοδρόμο) βασιλιά Ήλιο, γιό του Υπερίωνος, κοντά σε ναό της μητέρας των θεών».