Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών ΕρμιόνηςΠηγή: Αρχιερατική Επιτροπεία Ερμιόνη

επιμέλεια

        πρωτ. Δημήτριος Ι. Αμπελάς 


Ο Ιερός Ενοριακός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, βρίσκεται σε υψηλό σημείο της Ερμιονικής Χερσονήσου, στο λόφο των Μύλων, κατά τους αρχαίους «Πρωνό». Το κτίσμα της Εκκλησίας ανάγεται στον 15ο και κατ’ άλλους στον 17ο αιώνα μ.Χ. 


Η Ερμιόνη ανήκει στο βορειοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, και είναι κτισμένη στην νοτιοανατολική χερσόνησο της παραλιακής άκρης του Νομού Αργολίδος. Με το όνομα Ερμιονίδα ορίζεται μία μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει πόλεις και οικισμούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βουνά και πεδιάδες. 


Η ιστορία του Ναού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με τις τελευταίες αρχαιολογικές εργασίες αποκαλύφθηκε η θαυμάσια τοιχοποιία που περιλαμβάνει αρχαίους αδούλευτους δόμους υπολείμματα του αρχαίου Ναού προς τιμή  της θεάς Χθονίας Δήμητρας. Έγινε και εδώ όπως σε πολλές κατά τόπους άλλες εκκλησίες που χρησιμοποιήθηκε το παλαιό αρχαίο δομικό υλικό για την ανόρθωση του χριστιανικού ναού σαν συνέχεια της Ελληνικής ιστορικής παράδοσης. Και από την Χθονία Δήμητρα ο χριστιανικός πλέον ναός αφιερώνεται στους Ταξιάρχες. Μεγάλα κυκλώπεια τείχη αποτελούν τα θεμέλια των σπιτιών από το βορεινό μέρος του Ναού αλλά και το οίκημα- Γραφείο νοτίως του ναού. 


Στην κόγχη και στο κάτω μέρος του ιερού είναι εμφανείς τρείς καμπύλοι δόμοι που προέρχονται από βωμό και ακόμη σώζεται η επιγραφή: «ΗΕΛΙΩ(Ι) ΒΑΣΙΛΗΙ ΘΕΩ(Ι) ΥΠΕΡΕΙΩΝΙ ΒΩΜΟΝ ΣΗΚΟΙΣ ΠΑΡ ΜΗΤΡΟΣ ΕΙΣΑΤΟ ΑΘΑΝΑΤΩΝ» μετ. «Κατασκευάστηκε βωμός στον (ουρανοδρόμο) βασιλιά Ήλιο, γιό του Υπερίωνος, κοντά σε ναό της μητέρας των θεών». 

Η γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής SMYRNA στην 7η γιορτή Ροδιού στην ΕρμιόνηΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο λιμάνι της Ερμιόνης
στις 12 μ.μ. - 3 μ.μ.
Η ορχήστρα Smyrna ήδη από το 2010 που συστάθηκε έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στην Ελληνική μουσική σκηνή τόσο με τη δισκογραφία της όσο με τις συνεργασίες της με αξιόλογους καλλιτέχνες , με την παρουσία της σε σπουδαία φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας.
Πρόκειται για μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία που την αποτελούν 6 νεαρές κοπέλες – μουσικοί , η Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο,τραγούδι) , η Κάλια Καμπούρη (κανονάκι,τραγούδι) , η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα,τραγούδι) , η Ειρήνη Νικολακοπούλου (βιολί...,τραγούδι) , η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο,κρουστά, τραγούδι) και η Έλσα Στουρνάρα (ακορντεόν,τραγούδι).


Έχοντας αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, η ομάδα ταξιδεύει στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες περιοχές αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα, από δημιουργίες της προφορικής

Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια


Κάτοικος της Νέα Κίου στην Αργολίδα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποφάσισε να το γιορτάσει μ’ έναν διαφορετικό τρόπο.
Ο Γιάννης Αθανασόπουλος ύψωσε δύο μεγάλες ελληνικές σημαίες έξω από το εντυπωσιακό σπίτι του, ωστόσο αυτό που τράβηξε την προσοχή ήταν το σύνθημα που αναφραφόταν στο πανό: 
«Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια! Δεν έχει σημασία να ξέρεις το λόγο. Τον ξέρουν αυτοί!».
pronews

Γιάννης Λακούτσης


«Θνητοί τοις αθανάτοις γόνυ κλίνατε»

Χρόνια πολλά!

Κυκλοφόρησε το 21ο τεύχος του περιοδικού "Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα"

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΜπορώΟ Dick Hoyt είναι μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό. Αγνωστος σε όσους γνωρίζουν τους λαμπερούς σταρ της τηλεόρασης, άγνωστος στους ίδιους τους διάσημους, άγνωστος στους πολιτικούς. Τον ξέρει όμως αυτός που πρέπει, ο γιος του. Και αυτό του αρκεί. Η απίστευτη ιστορία των Hoyt θα μπορούσε να είναι η περιγραφή του χρονικού της θέλησης. Θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της αγάπης και της αφοσίωσης ενός γονιού στο παιδί του. Θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα για όσους άκουσαν κοντά τους το κλάμα ενός μωρού. Ακόμα και αν δεν είναι το δικό τους. Θα μπορούσε ακόμα να είναι και ένα ξυπνητήρι συνείδησης για αυτούς που παρκάρουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους στις ελάχιστες ράμπες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια για να βοηθούν τη μετακίνηση σε όσους είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια.
Ο γιός του, ο Ρικ, γεννήθηκε με τον ομφάλιο λώρο δεμένο στο λαιμό του. Γεννήθηκε σχεδόν σε κατάσταση πνιγμού και η για καιρό έλλειψη οξυγόνου του δημιούργησε μόνιμα προβλήματα. Οι γιατροί πρότειναν στην οικογένεια να βάλει το παιδί σε ένα ίδρυμα (μιλάμε για 46 χρόνια πριν, μη σας κάνει εντύπωση, ήταν αλλιώς τα πράγματα και στην ιατρική αλλά και στην κοινωνία). Οι συγγενείς προέτρεπαν τους γονείς να ακούσουν τους γιατρούς. Ο πατέρας δεν τους άκουσε. Είχε άλλα σχέδια. Κοίταξε στα μάτια το παιδί του και αποφάσισε. Από τότε, 46 χρόνια τώρα, τρέχει κάθε πρωί μαζί με το παιδί του στους δρόμους της αγάπης. Εχουν ταξιδέψει μαζί όλο τον κόσμο, έχουν τρέξει σε όλους τους μαραθώνιους.
Πυξίδα
Ομάδα Χόιτ

Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Μια σφαλιάρα ξεγυρισμένη που σε πατάει στη γη

25 Οκτωβρίου, ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.
Δεν είναι πλάκα, δεν είναι μόδα, δεν είναι δακρύβρεχτα κείμενα από «συμπάσχοντες ψυχικώς». Δεν είναι μοντέλα, παρουσιάστριες ή ηθοποιοί που συμμετέχουν σε κενές καμπάνιες. Δεν είναι ροζ κορδελίτσες κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι καν οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες που εξωραΐζουν τη πραγματικότητα συλλαμβάνοντας τη στιγμή.
Είναι η μία σου ζωή. Είναι μία καθημερινή εξέταση που γυρνάει τον κόσμο σου ανάποδα. Η έξοδος από το ιατρείο σε μία άλλη πραγματικότητα. Μια σφαλιάρα ξεγυρισμένη που σε πατάει στη γη. Είναι η αίσθηση του χρόνου που αλλάζει. Είναι η διακοπή κάθε επιθυμίας, κάθε μελλοντικού σχεδίου. Είναι η ζωή που συνεχίζει για τους γύρω σου, κι εσύ μένεις θεατής της, ν ’αναρωτιέσαι αν θα ξαναπαίξεις στην ομάδα των ζωντανών.
Είναι η ελπίδα και ο μονόδρομος της επιβίωσης. Οι δυνάμεις που δεν ήξερες ότι διέθετες. Είναι η ευθύνη για τη στεναχώρια των αγαπημένων σου και η προσπάθεια να δείξεις ισχυρός. Είναι το σώμα σου που αλλάζει, το πρόσωπο που δεν αναγνωρίζεις στο καθρέφτη. Είναι η περούκα και ότι σου έχει απομείνει από φιλαρέσκεια. Είναι οι πορτοκαλί σταγόνες που κυλούν στο αίμα σου για να σε σώσουν. Και οι νοσοκόμοι που κάνουν τη διαφορά. Είναι οι ουλές που αποτρέπουν. Είναι η ζωή σου πριν και μετά.
Και μετά -αν είσαι τυχερή- ξαναπιάνεις το νήμα. Δειλά. Αργά. Ένα βήμα τη φορά. Γεύεσαι κάθε στιγμή και νιώθεις αποξενωμένη από τους γύρω σου. Προσπαθείς να μεταφέρεις το δίδαγμα και διαπιστώνεις ότι είναι μάταιο.
Έτσι, φορτώνεις και τον καρκίνο σου στις αποσκευές της ζωής σου. Θα σε συνοδεύει για πάντα, έστω κι αν κάποιες στιγμές τον ξεχνάς. Κι αν δεν καταφέρεις να τον κάνεις φίλο, τουλάχιστον πρέπει να τον αποδεχτείς σαν έναν -τρομαχτικό- συνοδοιπόρο.
Όσες έχουμε βιώσει έναν καρκίνο μαστού, ξέρουν καλά τι εννοώ. Όλοι οι άλλοι μην περιμένετε να μάθετε. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος αν εντοπιστεί νωρίς. Μην επαναπαύεστε μόνο στη τύχη σας. Η πρόληψη είναι το κλειδί… και τα ταξίδια!

Μάγια Τσόκλη

Τάσος Γ. Λάμπρου Δελτίο τύπου


Τα νέα ραβασάκια με τα νέα χαράτσια και ο εντολέας Δήμαρχος Σφυρίζει κλέφτικα

Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες,

Μετά τα παράνομα χαράτσια και την επιβολή του παράνομου 80% στους καθυστερημένους λογαριασμούς ύδρευσης στην Δημοτική Ενότητα Ερμιόνης και μετά τα χαράτσια από τις φωτογραφίες του «αέρα» σε ιδιοκτησίες, σε στάβλους, σε μαντριά, σε αποθήκες με τα πλαστά επιπλέον τετραγωνικά που επιβληθήκαν με εντολή του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή,

σήμερα ο Δήμαρχος, για να καλύψει την κακοδιαχείριση του Δήμου Ερμιονίδας και να μαζέψει αγωνιωδώς ευρώ από τις τσέπες των Δημοτών, ανακάλυψε νέα χαράτσια, χρέη δεκαετίας και εικοσαετίας.

Στέλνονται με εντολή του, ραβασάκια ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει εδώ και πολλά χρόνια αγνοώντας πλήρως το Δημοτολόγιο και αγνοώντας ότι πολλά από αυτά τα «κατά Σφυρήν» νόμιμα χρέη έχουν παραγραφεί εδώ και πολλά χρόνια.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Συμμετέχω ως μέλος του Επιμελητηρίου στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αργολίδας μετά από πρόταση και ομόφωνη απόφαση του απερχόμενου ΔΣ, μαζί δυο στελέχη της αποκεντρωμένης διοίκησης, την Διευθύντρια του Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δικηγόρο κ. Σίμο Βαρδάκα με αντικειμενικό σκοπό , την διοργάνωση και την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκηση του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Σημαντικό επίτευγμα ότι για πρώτη φορά οι εκλογές θα διεξαχθούν και στο Κρανίδι το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου και από ώρα 10:00 έως 18:00.

7η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


Ένα βήμα πριν από την αναγνώριση ως ΠΟΠ

Ιδιαίτερο χρώμα θα έχει φέτος η 7η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη, αφού, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για να αναγνωριστεί το ρόδι της περιοχής ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έχει αρχίσει.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερμιόνης έδωσε στη δημοσιότητα και τη σχετική ανακοίνωση του τμήματος ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΠΙΠ και άλλων συστημάτων ποιότητας λίγο πριν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης, Λιάνα Οικονόμου, αναφερόμενη στις εξελίξεις, επεσήμανε ότι «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την ηγεσία, αλλά και τους διοικητικούς παράγοντες για την υποστήριξη που μας παρείχαν, ώστε να φτάσουμε μετά από αγώνα χρόνων σε αυτήν τη στιγμή. Τώρα, περιμένουμε η ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει τη λύση της άρδευσης της περιοχής μέσω του Αναβάλλου, ώστε η παραγωγή συνολικά στην περιοχή μας να απογειωθεί και να προχωρήσουμε στη μεταποίηση».
Η Γιορτή Ροδιού θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Νοεμβρίου.

ypaithros

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ.


Φούρνοι 23 Οκτωβρίου 2017,

Στους Φούρνους όπως όλοι καλά γνωρίζουμε υπάρχει μια ιδιόμορφη κατάσταση τοπικής αυτοδιοίκησης και έπειτα από τρία χρόνια οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και οι αρμόδιοι να πάρουν επιτέλους θέση. Πέρασε ένα καλοκαίρι γεμάτο προβλήματα χωρίς λύσεις και πάνω απ όλα χωρίς ενημέρωση των κατοίκων. Έγιναν έργα προχειρότητας και μη ουσιαστικής προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, έγιναν έργα εκτός τεχνικού κοινοτικού προγράμματος για μικροπολιτικά συμφέροντα και όλα αυτά τα συνόδευε και τα συνοδεύει η διαρκής απουσία και απαξίωση της εκλεγμένης προέδρου. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, ο πρόεδρος της εκάστοτε τοπικής κοινότητας κατά την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου πρέπει να είναι παρών. Στους Φούρνους φυσικά δεν έγινε αυτό, αλλά οι αντ αυτού εξωθεσμικοί εμπλεκόμενοι πρόεδροι έδιναν (δίνουν) εντολές και συντόνιζαν (συντονίζουν) τις εργασίες με αποτελέσματα ορατά σε όλους μας.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά που δεν αναφέρουμε, στο θέμα των υπέρογκων λογαριασμών της ΔΕΥΑΕΡ για το χωριό μας δεν πήρε καμία απολύτως θέση. δεν προασπίστηκε τα συμφέροντα των συγχωριανών της, δεν πίεσε για λύσεις. Αντίθετα δήλωνε σε Φουρνιώτες που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί της πως η ΔΕΥΑΕΡ έχει τοποθετηθεί για το μείζον αυτό θέμα και όταν της ζητήθηκε από συγχωριανούς μας να συγκαλέσει το τοπικό συμβούλιο ώστε να πάρουν μια απόφαση στο θέμα αυτό, δήλωσε ευθαρσώς πως δεν είχε χρόνο για να επισκεφτεί την κοινότητά της.
Αγαπητοί-ές συγχωριανοί-ές δεν συμβιβαζόμαστε με την μετριότητα, λέμε την αλήθεια, προσφέρουμε στο χωριό μας, μα πάνω από όλα δεν κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα του χωριού μας για χάρη μικροπολιτικάντικων συνεργασιών στο παρόν και το μέλλον.

Με εκτίμηση και σεβασμό η Δυνατή Ερμιονίδα Φούρνων

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση για "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Κρανίδι, 24-10-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. συγκεντρώθηκαν νέες προσφορές συνδημοτών μας προς τον εθελοντικό οργανισμό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Οι προσφορές αυτές φορτώθηκαν σε αυτοκίνητο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και η παράδοσή τους έγινε από τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Αποστόλου στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας του οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», που λειτουργεί στην Κόρινθο, όπως φαίνεται στην Απόδειξη Παραλαβής της 20-10-17.

Σας ευχαριστούμε όλους για τις προσφορές σας. Συνεχίζουμε.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

Παναγιώτης Αποστόλου

Το URL της ανακοίνωσης είναι1: 24-10-17 "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Σύντομο φροϋδικό τεστ: Μια βουτιά στο ασυνείδητό σας


Η σελίδα Bright Side σας προσκαλεί να ρίξετε μια ματιά βαθιά στα μυστικά του ασυνείδητου. Πάρτε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε τις απαντήσεις σας. Ύστερα, δείτε τι σημαίνουν με βάση το βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόυντ “Γενική Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση” (A General Introduction to Psychoanalysis).

1. Βλέπετε τη θάλασσα. Τι αισθάνεστε;

2. Περπατάτε στο δάσος και κοιτάζετε κάτω στο έδαφος. Τι βλέπετε; Τώρα καταγράψτε το αίσθημα που νιώσατε.

3. Παρακολουθείτε τους γλάρους που πετούν πάνω από το κεφάλι σας. Πώς αισθάνεστε;

4. Κοιτάζετε άλογα που τρέχουν. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

5. Είστε στην έρημο και υπάρχει ένας τοίχος μπροστά σας. Δεν μπορείτε να δείτε το τέλος του. Υπάρχει μια μικρή τρύπα στον τοίχο. Βλέπετε μια όαση μέσα από αυτό. Τι θα κάνετε;

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ίδρυση τουριστικής επιχείρησης

Με 120 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει καταρτίσει τον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής της δράσης και το μόνο που απομένει, είναι η προκήρυξή της. Στο πλαίσιο της δράσης, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ύψους από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει στο 50%.

Οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τη δράση είναι οι εξής:
1. Τουριστικά Καταλύματα (σύμφωνα με τον Ν.4276/2014)
2. Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα
-  Ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι η δυναμικότητά τους είναι από 10 έως 50 κλίνες. Ωστόσο, στην περίπτωση που η δυναμικότητα του ξενοδοχειακού καταλύματος είναι μεγαλύτερη των 50 κλινών, δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού/απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα ωστόσο του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των πενήντα (50) κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.
-  Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979
-  Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
3. Μη Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Με λένε Μάνο Χατζιδάκι

Με λένε Μάνο Χατζιδάκι και γεννήθηκα στις 23 Οκτωβρίου του 1925, στην Ξάνθη.
Είμαι ο Λαχειοπώλης τ’ ουρανού και μοιράζω αριθμούς σε ξωτικά κι αγγέλους. Σκόρπισα τα λαχεία μου στους γαλαξίες και στο άπειρο. Έτσι δε θά ‘ναι δυνατόν κανείς να ξαναδημιουργήσει, να πράξει το καλό που λεν ή το κακό. Σπατάλη η απόφασή μου, μα ο κόσμος πάει για να χαθεί.
Σκορπίστε τα λαχεία σας όπου μπορέσετε κι όπου βρείτε, μην τ’ αφήσετε κέρδος για τους πολλούς. Για να μας φοβούνται. Εμάς τους ποιητές, εμάς που τα χέρια μας την ώρα του ύπνου ζωγραφίζουν ελεύθερα τους ανέμους, με χρώματα και με σχηματισμούς πτηνών, και που μας τοποθετούν παντοτινά μες στους αιώνες, με την αθάνατη μορφή του Λαχειοπώλη τ’ ουρανού.


Photo: © αρχείο Mάνου Χατζιδάκι

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, κάθε Κυριακή στις 18.00, που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Συμμετέχει με ντοκιμαντέρ αφιερώματα και ο  σκηνοθέτης-συγγραφέας   ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ.
Θα σας ενημερώσουμε σχετικά, για τις ακριβείς ημερομηνίες προβολής.  

Δείτε ΕΔΩ
        «Διονύσιος Σολωμός - Από τη γέννησή του έως τον Ύμνο»
Eπεισόδιο 1


Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων

Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων


Για το πλήρες άρθρο πατήστε εδώ.


Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

'Εθιμα του Γάμου στην Αργολίδα

Έθη και έθιμα του Γάμου στην Αργολίδα - Αντί να τρώει το στήσιμο ο γαμπρός το έτρωγε η νύφη… Αυτή τον περίμενε μπροστά στην είσοδο, όχι της εκκλησίας αλλά του σπιτιού της. Εκεί θα χόρευαν τον Ησαϊα (σ.σ. γλίτωνε κι ο κουμπάρος το στολισμό του ναού)Εκείνη, χωρίς λευκά μεταξωτά και τούλια αλλά ως ορίτζιναλ βλαχοπούλα ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τον άντρα της ζωής της που πιθανόν να είχε πρωτοδεί λίγες μέρες νωρίτερα. Μεταξύ τους ωστόσο είχε επέλθει συμφωνία. Το βεβαιώνει άλλωστε και ο συμβολαιογράφος που συνέταξε το προικοσύμφωνο…

Και να σου στο βάθος του δρόμου οι συμπέθεροι. Μπροστά, στην στολισμένη κούρσα (ενός ίππου) ο γαμπρός και πίσω οι υπόλοιποι “κορναρίζοντας” με κλαρίνα και βιολιά.Αυτός, σοβαρός και προσεκτικός για να μην τσαλακώσει το σμόκιν του (φουστανέλα πολυτελείας) κατέβαινε από το τετράποδο και πλησίαζε τη νύφη. Και οι δύο είχαν πλέον δέσει το …γάιδαρό τους. Κάπως έτσι γίνονταν πριν από αρκετές δεκαετίες οι γάμοι. Σε κάθε χωριό, είχαν και τα δικά τους έθιμα, πολλά από τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Για παράδειγμα τα “μελώματα”. Αντίθετα, κάποια άλλα, όπως π.χ. τα λερωμένα εσώρουχα του γαμπρού για να μην τον πιάνουν τα μάγια, μάλλον καταργήθηκαν.