Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Κοινότητα Ερμιόνης: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γ’ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη


Με τις πρέπουσες τιμές και την παρουσία πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 10 Μαρίου 2024, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Γ’ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο (Συγγρού Ερμιόνης, πραγματοποιήθηκε η σπουδαία εκδήλωση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης που ήταν ένα αφιέρωμα στην εξέχουσα ιστορική προσωπικότητα του Γιάννη Μακρυγιάννη. Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του μεγάλου στρατιωτικού και πολιτικού Μακρυγιάννη από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ και φιλόλογο, κα Τίνα Αντωνοπούλου, την οποία ευχαριστούμε πολύ για τη σημαντική συμβολή της στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.



Ακολούθησε μικρό θεατρικό δρώμενο από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη και η διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, κ. Ευριπίδη Γαραντούδη με θέμα ο Μακρυγιάννης στην ελληνική ποίηση του 19ου & 20 ου αιώνα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μουσικό Σύλλογος Ερμιόνης με το μουσικό αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Οι Αποκριές και τα νηστίσιμα του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Οι Αποκριές και τα νηστίσιμα

του Γιάννη Μ.  Σπετσιώτη

Οι γιορτές της Αποκριάς έχουν ως επίκεντρο τη διασκέδαση και το ξεφάντωμα, τους χορούς και το τραγούδι και πολλούς άλλους καλά κρυμμένους παραδοσιακούς θησαυρούς.

Μπορείς να τις απολαύσεις στην ιδιαίτερη πατρίδα σου αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έχοντας πάντα συντροφιά την καλή …διάθεση. Την Καθαρή Δευτέρα και τη Σαρακοστή που ακολουθεί, ο χαλβάς, ο ταραμάς, οι ελιές και τα άλλα νηστίσιμα μάς ξυπνούν μνήμες οικογενειακές, παραδοσιακές, κοινωνικές. Τότε που δεν έλειπαν από κανένα σπίτι γεύσεις αυθεντικές, νοσταλγικές και που σήμερα έχουν ταξιδέψει οριστικά… 

Να και ένας ερμιονίτικος σαρακοστιανός διάλογος:

-      Μωρ´ Ελένη, αυτές οι πίνες που ψήνετε με λίγωσαν!. Τι μυρωδιά! Μου πήδαγε η καρδιά!

-      Γιατί δεν ερχόσασταν καλέ; Ασαράντιστη είσαι;

-      Να, ντρεπόμουν… ήταν κι αυτός ο αρχικοτσομπόλης…

-      Καλά, θα σου στείλω το μεζέ στο σπίτι.

-      Ου μωρή, σ´ ευχαριστώ! Χίλια καλά να έχεις!

Αποκριάτικο Γλέντι στην Πλατεία Πεύκου


 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΙΛΜΕ. Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

Μια διαθεματική προσέγγιση του Μακρυγιάννη

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/3/2024 η εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη, που οργάνωσε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη στη μνήμη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε για τον σημαίνοντα αγωνιστή της Επανάστασης η πρόεδρος του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου με θέμα «Η στρατιωτική και πολιτική δράση του στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη».

Αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην πολυτάραχη ζωή του στρατηγού, στην πολεμική του δράση εναντίον του κατακτητή αλλά και στην μετεπαναστατική του δράση στο πολιτικό πεδίο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ιστορικό του έργο «Απομνημονεύματα» ως τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας και πεζογραφικού επιτεύγματος καθώς και στο έργο του «Οράματα και θάματα» για το οποίο χαρακτηρίστηκε λαϊκός θεολόγος.

Στην συνέχεια στην ομιλία του ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα ποιήματα που γράφτηκαν για τον Μακρυγιάννη στη διάρκεια δύο σχεδόν αιώνων. Τα ποιήματα αυτά ανέρχονται σε περίπου 35 και χρονολογούνται από το 1827 μέχρι τις μέρες μας.

Ειδικότερα, ο ομιλητής εστίασε την προσοχή του στα ποιήματα του Αχιλλέα Παράσχου, «Ελεγείον επί του τάφου του Στρατηγού Μακρυγιάννη» (1864), γραμμένο με αφορμή τον θάνατο του Στρατηγού, «Μνήμη του Μακρυγιάννη» (1939) του Γιώργου Σεφέρη και «Μακρυγιάννης» (1942) του Άγγελου Σικελιανού.

Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στην ερμηνεία του ποιήματος του Σεφέρη, το οποίο, κατά τον κ. Γαραντούδη, είναι και το σημαντικότερο ποίημα για τον Μακρυγιάννη.

Από την εξέταση των ποιημάτων φάνηκε ότι αυτά συνδέονται με τις εκάστοτε πολιτικοκοινωνικές συγκυρίες της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι σημαντικός σταθμός για τα σχετικά ποιήματα ήταν η έκδοση των Απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη το 1909.