Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

«Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ σήμερα στο ΑΡΤίκι

«Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ στο μοναδικό ρόλο της Ερασμίας. Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00
Στον Πολυχώρο ΑΡΤίκι ‘Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ’

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Υρώ Μανέ
Κείμενο: Νίκος Βασιλειάδης
Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου- Γιώργος Καραμίχος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς
-Το τραγούδι ερμηνεύει η Υρώ Μανέ-
Παραγωγή: Sound & Picture Theatre Production
Το έργο

Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Μπορεί όμως μια γυναίκα της ηλικίας της να αγαπήσει; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένο.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ν΄ αγιάσει το στόμα σου!

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την αιματηρή εξέγερση στα Μεταλλεία της Σερίφου (1916-2016)Της  Μυρσίνης Σαμαρά
Φέτος,  με τη συμπλήρωση των  100 χρόνων από την αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων  της Σερίφου, ο Δήμος του νησιού διοργάνωσε τιμητικά  μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία  με το  Σωματείο Εργατών  Μεταλλευτών Λατόμων και Οικοδόμων Σερίφου.  Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης   Θοδωρής Γ. Λιβάνιος,  ερασιτέχνης ερευνητής- λαογράφος, δημοτικός σύμβουλος, συμπεριέλαβε στις εκδηλώσεις αυτές και τα Μεταλλεία Ερμιόνης, όπου εργάστηκαν πολλοί Σεριφιώτες.

Μετά από πρόσκληση  από την οργανωτική επιτροπή του Δήμου και από τον  Θοδωρή  Γ. Λιβάνιο,  συμμετείχα και  παρουσίασα το θέμα: «Ο Grohmann και οι Σεριφιώτες στα Μεταλλεία της  Ερμιόνης».

Κατά την  ομιλία μου, η οποία  πλαισιώθηκε από προβολή διαφανειών, παρουσίασα τη  σύνδεση   της μεταλλευτικής επιχείρησης του G. Grohman  με τα Μεταλλεία Ερμιόνης.
Ως γνωστό  ο Grohmann  απέστειλε εργάτες του από τα Μεταλλεία Σερίφου ως έμπειρους  για να υποστηρίξουν  το έργο των Μεταλλείων Ερμιόνης. Από την έρευνα καταφαίνεται ότι ήταν  μεγάλος ο αριθμός των Σεριφιωτών που δούλεψαν κυρίως στις στοές και που διέμεναν στα σπίτια στον οικισμό των Μεταλλείων. Επίσης, τονίστηκαν  οι  δεσμοί  που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Σεριφιωτών και των  ντόπιων κατοίκων, κυρίως  του Ηλιοκάστρου, με σημείο αναφοράς -μεταξύ άλλων- το θρησκευτικό σύμβολο, την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας των  Μεταλλείων, δεσμοί που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου στο θέατρο του Συνδέσμου Σερίφου. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντώνης Αντωνάκης, η αντιδήμαρχος κ. Φλώρα Προκοπίου, ο Σεβασμιότατος  Δωρόθεος Β’ και άλλοι επίσημοι μαζί με πολλούς  ντόπιους και επισκέπτες του νησιού που κατέκλυσαν το υπαίθριο θέατρο της Χώρας Σερίφου.

Από τη δημόσια αυτή θέση, εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την

20η Δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Στην Ερμιόνη και στο Πόρτο Χελι 2 νέες μαρίνες έως το 2018;

Κοιλάδα :Τουλάχιστον 20 στρέμματα εκτείνεται ο βυθισμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού

Ο οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού, που εντοπίστηκε το 2015 στην παραλία «Λαμπαγιαννά» στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα, παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα.
Τα παραπάνω πληροφορεί, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γνωστοποιώντας τα τελευταία αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2016. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην 

Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ . Για την παράσταση της 21ης Αυγούστου 2016 με τίτλο : '' Καλώς ανταμωθήκαμε...μάτια πολλά το λένε '' της Χορευτικής Ομάδας ΕρμιόνηςΕίναι τιμή όταν τα ''συγχαρητήρια'' αργούν τόσο πολύ να τελειώσουν, είναι χαρά όταν μας πλαισιώνετε διακριτικά & υπομονετικά μόνο και μόνο για ένα ''μπράβο'' , είναι όνειρο που γίνετε πραγματικότητα όταν την ημέρα εκείνη μας πλαισιώνετε ασφυκτικά προσμένοντας να δείτε το χορό μας να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας και σας ευχαριστούμε τόσο πολύ για αυτό .
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε χορηγούς μας που συνέβαλλαν στην ουσιαστική αποπεράτωση αυτού του εγχειρήματος.

Ένα τεράστιο ''ευχαριστώ'' επίσης στον Λουκά Κούτρα που από την πρώτη στιγμή δέχθηκε να βοηθήσει την ομάδα μας & να γίνει ο φετινός μας αφηγητής. 
 Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω την αμέριστη συμπαράσταση από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη , απ' τους χορευτές που για ακόμη μια χρονιά υπομονετικά στάθηκαν στο πλευρό μου και από τους δεκάδες εθελοντές που έβαλαν το προσωπικό τους λιθαράκι όσον αφορά το στήσιμο της εκδήλωσής μας.  

Τέλος , όσον αφορά τα κακώς κείμενα της εκδήλωσης & τα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν την έναρξη της, εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης αναφέρω πως ούτε στο παρελθόν αλλά ούτε και στο μέλλον στις εκδηλώσεις μας δεν εξυπηρετεί κανέναν οι όροι : ''επίσημος'' και '' ανεπίσημος'' . Στη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης είμαστε όλοι ίδιοι και θα εξακολουθήσουμε σθεναρά να είμαστε. Τα άτομα που θεωρούμε ''επίσημα'' και στέκονται αρωγοί πάντα δίπλα μας, τα τιμούμε με τρόπο που εμείς γνωρίζουμε !!!

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους !!
Μετά τιμής,
Κωστής Σκούρτης

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ" ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η Αλίκη Καγιαλόγλου σήμερα στο ΑRΤίκι


Την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, μια ξεχωριστή «Μονήρης Εξομολόγηση» εμπλουτίζει το φετινό, 3ο Φεστιβάλ «Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ΑRΤίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

Ερμηνεύει η Αλίκη Καγιαλόγλου.
Διδασκαλία κειμένου/Σκηνική όψη/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ιδέα/Σύνθεση κειμένου/Επιλογή και διασκευή τραγουδιών/Ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Μετάφραση ποιήματος: Μαρία Παπαδήμα
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Παραγωγή: "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" - Α.Κ.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας

Η παράσταση, βασισμένη στη μεγαλειώδη ποιητική σύνθεση του

3η Γιορτή Πατάτας στα Δίδυμα Ερμιονίδας

Σας καλούμε στην 3η Γιορτή Πατάτας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 στις 8:00 μμ στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων.
Στην εκδήλωση θα συμπεριλαμβάνονται δημοτικά και αρβανίτικα τραγούδια από Διδυμιώτισσες και διάφορες δραστηριότητες με θέμα την πατάτα.
Θα ακολουθήσει πλούσιος μπουφές με φαγητά φτιαγμένα από πατάτα και άφθονο ντόπιο κρασί.
Συνδιοργανωτές :
– Ν.Π.Κ.Π.Α. Πολιτισμού & – Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας
– Τοπική Κοινότητα Διδύμων

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό μας . Η απάντηση της ΔΕΥΑΕΡ …

"Τα παραγόμενα προϊόντα που έχουν ποτισθεί με τέτοιο νερό μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή και πολύ περισσότερο οικολογικά;
Μήπως είναι απλά οικωλογικά;"

Η απάντηση της ΔΕΥΑΕΡ ….

…. σε προηγούμενο σχόλιο ήταν άμεση. Η ανάρτηση όμως καθυστέρησε λίγες μέρες, περίμενα κάποιες διευκρινίσεις.
Δείτε την απάντηση, οι αναλύσεις που αναφέρονται είναι όλες στο τέλος του σχολίου αυτού.
Με την προφορική δέσμευση ότι, από δω και πέρα, οι αναλύσεις αυτές θα αναρτώνται σε ειδική κατηγορία στο ιστολόγιο της ΔΕΥΑΕΡ για πιο εύκολη ενημέρωση των καταναλωτών.
Αγαπητέ κύριε Μπροδήμα,

Περισσότερα:villadidimo

Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ Πορεία στο χρόνο και τη δόξα

  Το Σάββατο, 20-8-16, υπό το φως του φεγγαριού, ο κ. Σταύρος Κούστας  έκανε μια "ροκ" παρουσίαση της ιστορικής πορείας του Γ.Σ.  ΕΡΜΗ, ανακαλώντας μνήμες και προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους .
     Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή, τον χορηγό της εκδήλωσης κ. Αργύρη Σουλιώτη, την κ. Κέλλυ Μήτσου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού φορέα του Δήμου, τον κ. Χρήστο Δάγκλη, Πρόεδρο της Δ.Κ. Ερμιόνης και όλους όσους παραβρέθηκαν στην καλοκαιρινή μας γιορτή.
    Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους διαχειριστές των τοπικών ιστολογίων, που φιλοξένησαν την εκδήλωσή μας.

                                              Το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου

ΕΕα

Ο επίσημος λογαριασμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter έδωσε… θερμά συγχαρητήρια για τις επιτυχίες της Ευρώπης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Ποιας Ευρώπης ωστόσο είναι το ζητούμενο. Βάζοντας σε ένα καζάνι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη (ακόμα και την Βρετανία του Brexit) τοποθετεί στην κορυφή του βάθρου έναν συνδυασμό όλων των 325 μεταλλίων, με τη μορφή ενός ομοσπονδιακού υπερκράτους…
Η ΕΕ καυχήθηκε για τα 325 μετάλλια, σε σχέση με τα 121 των ΗΠΑ και τα 70 της Κίνας. Μήπως σας λέει κάτι αυτό; Πλέον δεν πρόκειται για μία απλή θεωρία, αλλά για παραδοχή του εν εξελίξει σχεδίου… Που απ’ ό,τι φαίνεται περιλαμβάνει ευσεβείς πόθους, όπως για παράδειγμα την ακύρωση του Brexit…
pitsirikidotnet 

Έλλη Βασιλάκη

.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ξεκίνησαν νέες έρευνες στην ΕρμιόνηΤο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ξεκίνησε  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας νέες έρευνες  και καταγραφές όχι μόνο στην Νεκρόπολη της Ερμιόνης με τα εκπληκτικά ευρήματα αλλά και σε όλες τις αρχαιότητες μας Μπίστι, αρχαίο τοίχος κλπ.

Στόχος του προγράμματος 

Ο κυρίαρχος στόχος της έρευνας όπως αναφέρουν ( ΕΔΩ  )είναι η καλύτερη κατανόηση της δομής της κοινωνικής ζωής σε μια πόλη-κράτος μέσα σε ένα ευρύ διαχρονικό πλαίσιο (από την αρχαϊκή περίοδο έως τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους). Για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα μελετηθούν συνδυαστικά τα ακόλουθα:

  • οικιστικό περιβάλλον
  • οικογένεια και άλλες κοινωνικές δομές
  • ιεροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των νεκρικών τελετών.
Πρ. Ε.Π. Ερμιόνης

Αντεπίθεση Ερμιονίδας για το ρόδι

Σε νέες βάσεις φαίνεται ότι μπαίνει η υπόθεση της προστατευόμενης ονομασίας στο ρόδι που παράγει η Ερμιονίδα και είναι γνωστό για τα υψηλών προδιαγραφών ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2013, όταν χρηματοδοτήθηκε με 13.000 ευρώ από τον δήμο.
Η απαιτούμενη μελέτη έπρεπε να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και ορίσθηκε ως υπεύθυνος υλοποίησης ο Συνεταιρισμός Ερμιονίδας. Η μελέτη αυτή, όπως μας ενημέρωσε η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Λιάνα Οικονόμου, είχε επιστραφεί κάποια στιγμή από το υπουργείο, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν πλήρως τεκμηριωμένη, αλλά τώρα που ενεργοποιήθηκε ο Συνεταιρισμός θα συμπληρωθεί και θα σταλεί εκ νέου, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Όπως μας δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να έχουμε παραγωγή ροδιού με τόσο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ρόδια και να μην μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε με προστατευόμενη ονομασία. Εάν πετύχουμε αυτόν τον στόχο, σίγουρα τόσο το ρόδι όσο και όλα τα άλλα προϊόντα που παράγονται από αυτό θα έχουν πρόσθετη εμπορική αξία και θα αυξηθούν τόσο τα κέρδη όσο και η διείσδυση στην αγορά. Η επιδιωκόμενη ονομασία θα είναι ΠΟΠ Ρόδι Ερμιόνης».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από την Ερμιόνη παράγονται χυμοί ροδιού, με ορισμένους από αυτούς να είναι προϊόντα βιολογικών καλλιεργειών.
Γιώργος Αργυρίου

ypaithros 

19η δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης " Καλώς ανταμωθήκαμε μάτια πολλά το λένε.." σήμερα


απόψε βγάλαμε φτερά !


στην υγειά σου ρε Καραθάνο με το ασκέρι σου!

ε, ναι! τον καταχαρήκαμε!
(είναι σεβαστικό παιδί, πούλεγε κι η γιαγιά μου η Ασπασία)
σεβάστηκε τους πάντες:
τον πολυμήχανο συγγραφέα και τις προθέσεις του, τον ευλογημένο τόπο και επιβλητικό χώρο, τους χαρισματικούς συνεργάτες του και τη δυναμική τους, το θέατρο και τον ουσιαστικό του ρόλο στη ζωή μας, το κοινό (παιδεμένο κι απαίδευτο), την εποχή του και τις απαιτήσεις της, αλλά πάνω απ΄ όλα τον εαυτό του και τις δυνατότητές του...

τι να πρωτοθυμηθώ για σένα, όμορφο πτηνό;
από τη μετάφραση/διασκευή/σκηνοθεσία που μίλησε με όση αμεσότητα σήκωνε για να μην πάει τίποτε χαμένο και τη σκηνική εικόνα (φωτισμός/κουστούμια/ευρηματικός διάκοσμος) που ενσωματώθηκε στην κεντρική ιδέα χωρίς παραφωνίες, μέχρι τα καλοδιαλεγμένα λογομουσικοχορευτικά εργαλεία που ερμήνευσαν τ΄ όνειρό σου και απέδωσαν τιμή στο έργο και στην ιστορία του στην Επίδαυρο, αλλά και σε ΄μας που σε εμπιστευτήκαμε...

σ΄ ευχαριστούμε οπωσδήποτε!
___________________________________________
* το α΄πληθυντικό δεν είναι τυχαίο κι αισθάνομαι τυχερή που ήμουν εκεί να συνομολογήσω ευγνωμοσύνη  

Έλλη Βασιλάκη

απάντηση

η επιστολή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού:
«Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.                                   Θεσσαλονίκη 18-8-2016
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη για  την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.
Δηλαδή την ίδια παραίνεση που σας απευθύνει και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2006, στην σχετική έκθεση προόδου για την συνέχιση του διαλόγου για την ενταξιακή σας πορεία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Να συμβιβαστείτε επιτέλους με το ιστορικό σας παρελθόν και να αναγνωρίσετε ότι τα όσα τραγικά συνέβησαν σε βάρος των προγόνων μας ,αλλά και σε βάρος Αρμενίων και Ασσυρίων, την περίοδο 1914-1922 και είχαν στον τελικό απολογισμό 353.000χιλ. αθώα θύματα συμπατριώτες, συγγενείς και φίλους μας. Να