Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

η φύση ξέρει

 και μας δείχνει τον τρόπο και τον λόγο

Της Έλλης Βασιλάκη



Preparing a woodpecker for winter.
First, he finds a dead tree and starts making holes for the acorns. 
Each hole is made very thoughtfully, because if the hole is large, other birds can easily steal the acorn. 
If the hole is narrow, the nut can break and deteriorate. 
By the end of summer, the woodpecker's "jewelry" work ends, by this time the acorns ripen and take their places in the tree. 
The trunk of a large tree can hold about 50,000 acorns, allowing the bird a satisfying winter. 
επ΄ ευκαιρία, αφορμή για σκέψη: 

Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας.

Πλούταρχος 

 

Οι ευφυείς λύνουν τα προβλήματα. 

Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.

Αϊνστάιν

 

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

 Έρασμος

 

Η καλύτερη στιγμή να επιδιορθώσεις τη στέγη είναι 

όταν ο ήλιος λάμπει.

Τζων Κέννεντυ

 

Μπορεί να μην ξέρεις ποτέ τα αποτελέσματα 

όπου οδηγούν οι πράξεις σου. 

Αλλά αν δεν κάνεις τίποτα, 

δεν πρόκειται να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Μαχάτμα Γκάντι


Πριν τι κακόν παθέειν. Ρεχθέν δε τε νήπιος έγνω.

Όμηρος

 


Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. 

Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει.

Πιττακός ο Μυτιληναίος

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Όταν οι Έλληνες βουλευτές έλυναν τις διαφορές τους με πιστόλια Του Γιάννη Λακούτση

 Όταν οι Έλληνες βουλευτές έλυναν τις διαφορές τους με πιστόλια


Του Γιάννη Λακούτση

Εδώ και πολλά χρόνια σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Απειλές, τσαμπουκάδες, εκφράσεις πεζοδρομίου ακούγονται από υπουργούς, βουλευτές, οι οποίοι συγκρούονται καθημερινώς ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής ηθικής, προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά της εκλογικής τους πελατείας. Ωστόσο αν ανατρέξουμε πίσω στο παρελθόν διαπιστώνουμε πως οι πολιτικοί του περασμένου αιώνα δεν αρκούνταν στις κοκορομαχίες. Το έθιμο των αιματηρών μονομαχιών είχε επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και είχε υιοθετηθεί από τους πολιτικούς. Η περίοδος της ακμής της μονομαχίας ξεκινά από το 1897.Το 1904 για μια ασήμαντη κόντρα, υπουργός και βουλευτής οδηγήθηκαν σε αιματηρή μονομαχία για τελευταία φορά στα χρονικά. Πρωταγωνιστές ήταν ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Θεοτόκη, Σπυρίδων Στάης και ο βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος, ο οποίος είχε ζητήσει ένα ρουσφέτι από τον υπουργό, αλλά ο υπουργός  δεν το έκανε, αν και τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα το πραγματοποιήσει. Τότε «μίλησαν τα όπλα». Μόλις μαθαίνει την ημέρα και την ώρα της μονομαχίας, ο Στάης, παραιτείται από υπουργός« Κύριε Πρόεδρε. Επειδή σήμερον 11ην προ μεσημβρίας οι μάρτυρές μου κ.κ. Γ.Αναστασόπουλος και Γ. Καρπετόπουλος με ειδοποίησαν ότι σήμερον μέλει να λάβη χώραν η μονομαχία, παρακαλώ ευαρεστηθήτε να υποβάλητε εις την Α. Μ. τον Βασιλέα, την από της θέσεως και του υπουργικού αξιώματος παραίτησίν μου». 




Η μονομαχία έγινε στις 5 το πρωί της 18ης Ιουνίου του 1904 στους Τράχωνες Αττικής. Την διεύθυνε ο βουλευτής ΜεγαρίδοςΓ,Αναστασόπουλος. Την σκηνή της μονομαχίας περιγράφει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ  στις 19 Ιουνίου 1904: «Πυροβόλησαν ταυτόχρονα. Ο Χατζηπέτρος χωρίς να κλονισθή έκαμε ημίσειαν κλίσιν προς τα αριστερά και έτεινε την κεφαλήν ως θέλων να εισπνεύση, ότε κύμα αίματος εξήλθε του στόματός του. Η μορφή του εμελάνιασε. Το αίμα έρεε εκ του στόματός του άφθονον. Ευθύς ο βληθείς από μέλας έγεινε πελιδνός, κατελήφθη δε υπό εφιδρώσεως. Το τέλος ήτο εγγύς».

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Για κάθε Άλκη

 


Από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

μιά δοκιμή θα σας ...ψήσει!

ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ;

Ξεκινάει κάποιος στην οικογένεια να παραπονιέται για ένα ελάττωμα του άλλου και ο διπλανός συμπληρώνει και συνυπογράφει. Φανταστείτε το τώρα αντίστροφα: Kάθε μέλος μιας οικογένειας να μιλάει για τα θετικά χαρακτηριστικά του άλλου, για αυτά που θαυμάζει, καμαρώνει.  

Επιστρέφαμε τις προάλλες από μια ήρεμη γιορτινή έξοδο όλοι μαζί. Γονείς και οι δύο κόρες, 16 και 18 ετών. Ξαφνικά, μέσα στην ησυχία του αυτοκινήτου, η μικρότερη κόρη κάνει την εξής πρόταση: «Να πούμε ο καθένας δύο πράγματα που μας αρέσουν στον άλλον; Ο καθένας μας να πει δύο πράγματα θετικά για όλους».

Άφωνη η μαμά. Φοβήθηκα μην το πάρει πίσω και έμεινα σιωπηλή περιμένοντας. Συνήθως αυτές τις «ψυχολογίστικες» ιδέες τις έχω εγώ. Κάποτε πιάνουν και κάποτε όχι. Καθώς περνούν τα χρόνια, είναι λιγότερο εύκολο να τους παρασύρω σε συζητήσεις τέτοιου τύπου. Αλλά, να που ήρθε η ιδέα! Και ήρθε από άλλον αυτή τη φοράΞεκινάμε να μιλάμε ένας ένας. Κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται από όλους, όχι γιατί ο ένας μιμείται τον άλλον, αλλά γιατί «πατάμε» πάνω στα λεγόμενα του προηγούμενου και το εξελίσσουμε.

Εστιάζεις στα θετικά ή στα αρνητικά;

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ζήσει άπειρες φορές την ίδια σκηνή, αλλά με τα αρνητικά. Ξεκινάει κάποιος στην οικογένεια να παραπονιέται για ένα ελάττωμα του άλλου και ο διπλανός συμπληρώνει και συνυπογράφει.

Φανταστείτε το τώρα με την αντίθετη φορά: Τα μέλη μιας οικογένειας να αφηγούνται ήρεμα και χαλαρά, ο ένας στον άλλον, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του που αγαπούν, που θαυμάζουν, που καμαρώνουν.

Εντυπωσιάστηκα με το… πόσο εντυπωσιάστηκα.

η συνέχεια


Κοινοποίηση 'Ελλη Βασιλάκη

Πεζοπορία


 

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Γεωργόπουλου για την ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου κ. Μερτύρη Ιωσήφ


Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του κ Μερτύρη Ιωσήφ καθόλου δεν με εξέπληξε, καθώς για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω ήταν αναμενόμενη.
Αυτό που με εξέπληξε ωστόσο είναι το πόσο εύκολα μπορεί ένας πρώην συνεργάτης μου, να αποκρύπτει την αλήθεια, όχι μόνο για εμένα αλλά και για τρίτα πρόσωπα.
Για το λόγο αυτό, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω γραμμή προς γραμμή στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης του, έτσι ώστε να μάθουν όλοι οι Δημότες, όπως δικαιούνται άλλωστε, ποια είναι όλη η αλήθεια.

Κατ’ αρχάς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησής του είναι καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ και όχι πολιτικοί.



Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΡΤΥΡΗ ΕΛ. ΙΩΣΗΦ



 







Βασίλης Γκάτσος: Ομόφωνα Ψηφίσματα Διαμαρτυρίας



 Ψηφίσματα για να μη κλείσουν τις δραστηριότητές τους ιδιωτικές εταιρείες αλλά και δημόσιες υπηρεσίες στην Επαρχία μας, δραστηριότητες που πλεον τις θεωρούν ασύμφορες, ζημιογόνες, μη κερδοφόρες.

Διαμαρτυρίες στο κενό. Δυστυχώς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Ούτε για τον δημόσιο τομέα που πρέπει να μειώσει το κόστος λειτουργίας του προσφέροντας συγχρόνως πολύ καλύτερες υπηρεσίες, ούτε για τις ιδιωτικές εταιρείες ιδιαίτερα Τράπεζες, ΔΕΗ, Παρόχους Ενέργειας, ΟΤΕ και παρόχους τηλεφωνίας, ΕΛΤΑ, Περίθαλψη κ.λ.π.
Δεν είναι μόνο η κρίση που φέρνει αναστάτωση και αναπροσαρμογή, είναι και οι νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα η ψηφιακή και ρομποτική τεχνολογία, που φέρνει τα πάνω κάτω.
Δεν γυρίζει πίσω το ποτάμι. Αντίθετα, γίνεται μέρα με τη μέρα ορμητικότερο. Η ορμή του δεν σταματά με ψηφίσματα. Δεν μπορείς να κολυμπήσεις αντίθετα στο ρεύμα και να νικήσεις.
Πρέπει να πας με το ρεύμα και να σκεφτείς πώς θα το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου.
Αυτό κάνανε και οι παππούδες μας με τα ιστιοφόρα. Δεν πήγαιναν κόντρα στον δυνατό άνεμο. Πήγαιναν με τον άνεμο και, εκμεταλλευόμενοι πανιά και τιμόνι, τον έκαναν βοηθό τους και όχι αντίπαλο.
Αντί ατελέσφορων ψηφισμάτων, καλύτερα η αποδοχή και η παραδοχή της νέας εποχής και πώς μπορεί ο Δημος να την εκμεταλλευτεί υπέρ των Δημοτών του και της Επαρχίας μας.
Ζητάμε συνεχεια ενίσχυση του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, διαμαρτυρώμαστε γιατί δεν έχουμε ασθενοφόρα και οδηγούς, γιατί έχουμε δύο μεγάλα νοσοκομεία στην Αργολίδα που και αυτά είναι ελλιπή, που δεν έχουμε ειδικότητες, κ.λ.π.
Με τα σημερινά δεδομένα και νοσοκομείο με 50 άτομα προσωπικό να είχαμε, και σωρό τα ασθενοφόρα να είχαμε, πάλι ελλείψεις σοβαρές θα υπήρχαν. Άλλωστε πόσοι ασθενείς πάνε στα νοσοκομεία του νομού μας και μετά από λίγο τούς μεταφέρουν στα νοσοκομεία της Πρωτεύουσας που θεωρούμε πάντα ότι τα έχει όλα και όντως τα έχει αν όχι όλα;
Σκέφτηκε ποτέ ο Δήμος και η Περιφέρεια ότι στην Πρωτεύουσα από τη στιγμή που καλέσεις ασθενοφόρο θα εμφανιστεί το λιγότερο μετά από ένα τέταρτο (ιδανική περίπτωση), μπορεί και πολύ περισσότερο, μπορει και πάνω από ώρα αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα, και μπορεί να σε πάνε σε εφημερεύον κ.λ.π. νοσοκομείο ταξιδεύοντας το λιγότερο  ένα τέταρτο (ιδανική περίπτωση) αλλά συνήθως πάνω από μισή ή μία ώρα, αν σε πάρουν από το Μαρούσι να σε πάνε στη Βούλα; Και μετά για αποθεραπεία μπορεί να κάνεις άλλες 15 επισκέψεις που κάθε μία θα σου τρώει όλο το πρωινό στον δρομο και στην αναζήτηση πάρκιν; Αυτή είναι η καλή κατάσταση που έχουμε στην Πρωτεύουσα και η επαρχία κάτι τέτοιο μπορεί να θέλει και όχι άπιαστα όνειρα.
Αν λοιπόν  το Κρανίδι συνδεόταν με το το Ναύπλιο με πραγματικό εθνικό δρόμο που περνούσε από τη Βουρλιά και μέσω Ιρίων πήγαινε Ναύπλιο ***, δρόμο εθνικό με ταχύτητα 120 χιλ/ώρα, η απόσταση θα ήταν 40 χιλιόμετρα και όχι 70 που είναι σήμερα. Το ασθενοφόρο θα έφτανε σε 25 λεπτά και όχι σε μία ώρα και βάλε. Το ίδιο και ο ιδιώτης με το αυτοκίνητό του, ομοίως το ΚΤΕΛ, και με μεγάλη άνεση. Καμιά σχέση με την κυκλοφοριακή ζούγκλα της Πρωτεύουσας. Και το πάει κι έλα, ούτε 10 ευρώ καύσιμο. Έτσι μπορείς να έχεις ένα τέλειο Νοσοκομείο στο Ναύπλιο προσιτό σε 25 λεπτά από όλο τον νομό, και από τον Κάμπο του Ναυπλίου σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Αν θέλουμε Τράπεζα στο Κρανίδι τότε πιέστε το Κράτος να δίνει άδεια λειτουργίας σε Τράπεζα υπό όρους. Δηλαδή να υποχρεώνει την Τράπεζα να διατηρεί υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα υποκατάστημα με βασικές λειτουργίες σε κάθε πρωτεύουσα επαρχίας. Ή όπως από μια τράπεζα παίρνουμε λεφτά από το ΑΤΜ της, ενώ έχουμε κάρτα άλλης τράπεζας, να επιτρέπει το κατάστημα να είναι κοινό τραπεζικό κατάστημα βασικών λειτουργιών. Λειτουργιών που για όλες τις τράπεζες είναι ίδιες: καταθέσεις, αναλήψεις, επιταγές, κ.λ.π. Έτσι η χασούρα τους θα επιμερίζεται, μάλλον όμως κέρδος θα έχουν τελικά γιατί θα επιμερίζεται το κόστος. Και τα περισσότερα νησιά, άγονη γραμμή είναι, αλλά πλοίο πάει, είτε με επιχορήγηση, είτε με τη λογική "σου δίνουμε 3 καλές γραμμές αλλά θα πάρεις και μια άγονη".

Αν βέβαια στο βάθος του μυαλού μας είναι το να έχουμε όλες τις υπηρεσίες κυριολεκτικά στα πόδια μας, ασχέτως κόστους και ζημιών των ίδιων των εταιρειών και του δημοσίου που μετακυλίονται στον πελάτη και στον φορολογούμενο, γιατί έτσι δεκάδες ντόπιοι θα δουλεύουν σε καλές θέσεις εργασίας, μετά θα τους έχουμε και ως συνταξιούχους τρέφοντας την επαρχία μας και τα παρόμοια, το τραίνο αυτό έφυγε και πάει. Μόλις φαίνεται πλέον ο καπνός του.
Ας αναζητήσει ο Δήμος μας καινοτόμες λύσεις, λύσεις του καιρού μας και όχι λύσεις περασμένου αιώνα για καινά προβλήματα. Και πρώτα καινοτόμες λύσεις για τον εαυτό του, ως Οργανισμό.

***  Αυτός ο χρησιμότατος δρόμος που θα μας έφερνε μια ανάσα κοντά στο Ναύπλιο, που σήμερα θα ήταν αφορμή για εθνικό δίκτυο που μέσω Ιρίων, Ναυπλίου, Άργους θα μας έβγαζε σε 1 ώρα στην Εθνική Αθήνας - Τρίπολης και σε 2 ώρες θα είμαστε Αθήνα, σχεδιαστηκε και υποστηρίχθηκε, απ΄όσα γνωρίζω, από παλιό Νομάρχη Αργολίδας, διορατικό, αφού προέβλεπε ότι μέσω αυτού του δρόμου θα ερχόταν και το νερό του Ανάβαλου πολύ πιο εύκολα.
Δυστυχώς, αντί αυτού, μυστήριο πράγμα, κατασκευάστηκε η άνευ νοήματος παράκαμψη των Διδύμων, χωρίς ποτέ να μάθουμε επίσημα το πώς και το γιατί. Να πούμε ότι βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια;

Βασίλης Γκάτσος

Η Βιβή Σκούρτη καταγγέλλει : «Αλίευση ολουθούριου στον θαλάσσιο Κόλπο της Ερμιόνης»

 Απευθύνθηκα στη Λιμενική Αρχή της Ερμιόνης με δύο μου αιτήσεις, στις 18/12/2021 και 21/1/2022, για γεγονότα που συμβαίνουν στη θάλασσα της πόλης μας. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει απάντηση. Μάλλον έχουν μπερδευτεί στο ποιος μπορεί να μου απαντήσει. Κι εγώ σκέφτομαι , μήπως αρμόδιος να μου δώσει την απάντηση είναι ο Διοικητής στρατού ξηράς στο Ναύπλιο;

Ερμιόνη 18-12-2021

Προς

Το Λιμενικό Τμήμα Ερμιόνης

     Κοινοποίηση: 1. Λιμεναρχείο Ναυπλίου

2. Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας/ΑΛΣ

 

Θέμα: «Αλίευση ολουθούριου στον θαλάσσιο Κόλπο της Ερμιόνης»

 

Αξιότιμοι κύριοι

Σας κάνουμε γνωστό ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά (πιθανά και τρίτη, αλλά εξαιτίας της καραντίνας παρέμεινα στην πόλη μου για μακρύ χρονικό διάστημα και παρατήρησα το γεγονός), δύο μεγάλα αλιευτικά σκάφη (τέσσερα την περσινή χρονιά), που όπως πληροφορήθηκα προέρχονται από την Κάλυμνο (το ένα μάλιστα χωρίς διακριτικά), επιδίδονται στην αλίευση του ολοθούριου (αγγούρι της θάλασσας), ιδιαίτερα στην πλευρά που είναι βυθισμένη η αρχαία πόλη της Ερμιόνης, σε διάφορα βάθη ολημερίς κι ολονυχτίς.

Αλήθεια, ποιος εποπτεύει το αποτέλεσμα της αλίευσής τους;

Ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως άνθρωπος που προέρχομαι από οικογένεια ψαράδων, κατέχομαι από ιδιαίτερη ευαισθησία για το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς έχω τραφεί από αυτό.

Έχω διαβάσει ότι το συγκεκριμένο θαλάσσιο είδος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και αντιλαμβάνομαι τις επιπτώσεις για τους ντόπιους ψαράδες, που βρίσκονταιήδη σε δεινή θέση.

Σας παρακαλώ να ερευνήσετε τα γεγονότα αυτά και στη συνέχεια να τύχω της ενημέρωσης για τις ενέργειες στις οποίες προβήκατε.

Με εκτίμηση

Παρασκευή Σκούρτη

Τηλ. Επικοινωνίας 6946197869


  Ερμιόνη 21 Ιανουαρίου 2022

      Προς 

             Τον Λιμενικό Σταθμό Ερμιόνης

Κοιν.1.  Λιμεναρχείο Ναυπλίου

2. Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας

 

                 ΘΕΜΑ: «Η από 19/12/2021 αίτησή μας»

Στην από 19-12-2021 αίτηση-αναφορά μας, σάς κάναμε γνωστό την ύπαρξη σκαφών που αλίευαν ολοθούριο στον νότιο όρμο της Ερμιόνης και για διάφορες πληροφορίες που υπήρχαν για τις δραστηριότητές τους.

Απάντηση στην αναφορά μας αυτή για τις δικές σας ενέργειες δεν είχαμε.

Θα παρακαλούσαμε, να μάς απαντήσετε εντός των χρονικών ορίων που ο νόμος ορίζει, καθώς και σε ποιες ενέργειες μέχρι σήμερα έχετε προβεί.

Με εκτίμηση 

 

Παρασκευή ΔημΣκούρτη