Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

  
oalivanistos

Στη δεκαετία του τριάντα, η χρηματοδότηση των σπογγαλιέων και αλιέων, για τις ανάγκες του ταξιδιού και για προκαταβολές του πληρώματος, (Πλάτικα) γινόταν από εύπορους Ερμιονίτες, που τους εξοφλούσαν μετά το πέρας του ταξιδιού, με επιπλέον ένα μερδικό από τη δούλεψη. Μετά τον πόλεμο οι τράπεζες τους επέβαλαν να συνεταιριστούν, ώστε να υπάρχει συλλογική ευθύνη για την επιστροφή του δανείου. 
Η ενασχόληση με την αλιεία των ψαριών ή σφουγγαριών, ήταν σκληρή, άλλα την τότε εποχή ήταν η πλέον προσοδοφόρα και στήριζε την οικονομία της πόλις μας.

 Συνθήκες εργασίας.

Με 25 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας


Με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει την Δευτέρα 10 του μήνα, 6.30μμ., το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας, σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Η ψήφιση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης, ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ορισμός επιτροπής έρευνας, παρακολούθησης, ενημέρωσης και συντονισμού ενεργειών για την προώθηση του έργου του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα, περιλαμβάνονται μεταξύ των θεμάτων.
Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας https://argonafplia.gr

Το Γαϊτανάκι της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης έρχεται την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου να μας στροβιλίσει στην αποκριάτικη δίνη του


Είναι και πάλι εδώ!!!
Έτοιμο να ξεδιπλώσει τις χρωματιστές του κορδέλες για πέμπτη χρονιά!!!
Το Γαϊτανάκι της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης έρχεται την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου να σας στροβιλίσει στην αποκριάτικη δίνη του με συνοδεία ερμιονίτικων τραγουδιών!
Έλα και εσύ να περιπλανηθείς μαζί του στα σοκάκια της Ερμιόνης: ~11:00 - 11:30 Ταξιάρχης
~11:00 - 12:00 Παναγία
~12:00 - 12:30 Μανδράκια
~12:30 - 13:00 Άγιος Αθανάσιος
~13:00 - 14:00 Λιμάνι
~14:00 - 15:00 Πλατεία πεύκου
Συμμετέχει το σχήμα παραδοσιακής μουσικής: Το Πεντάηχον
Διοργάνωση: Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης
Σας περιμένουμε να ζήσουμε το πιο ζωντανό παραδοσιακό δρώμενο των ημερών!!!
#χοερ #Γαϊτανάκι2020


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Της ελιάς τα φυλλαράκια


Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Χαραμός Αργολίδος Σκηνοθεσία : Jorge Antonio Andamez Φωτογραφία : Αντρέας Μαργιόλας Β. Σκηνοθέτη : Ανθή Τσιρούκη Drone : Ηλίας Μαργιόλας Μοντάζ : Bertino Salento Color grading : Νεκτάριος Σταθόπουλος Μακιγιάζ : Νάγια Μαργιώλα Εκτέλεση παραγωγής : Γιάννης Μαργιώλας Παραγωγή : Field of you pictures Για την ηχογράφηση συμμετείχαν:

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ



Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2020


ΠΡΟΣ

κ. Γεωργόπουλο Ιωάννη

Δήμαρχο Ερμιονίδας

Κοινοποίηση:

Επικεφαλής Παρατάξεων:

κ. Σφυρή Δημήτρη,

κ. Λάμπρου Αναστάσιο

ΘΕΜΑ: Σύσταση Επιτροπής για την διοργάνωση  εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

 κ. Δήμαρχε,

Eνόψει της συμπλήρωσης διακοσίων (200) ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά  και την απόφαση της Κυβέρνησης για τη σύσταση της  Επιτροπής «Ελλάδα

'Ένα υπέροχο βαλσάκι για καλημέρα. Μουσική πιάνο Τατού Δέδε


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ) ΠΕΙΡΑΙΩΣ

oalivanistos
Από το 1946 μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πάρα πολλοί Ερμιονίτες εγκατέλειψαν την Ερμιόνη και εγκατασταθήκαν στον Πειραιά, προς εύρεση εργασίας και για την καλλίτερη μόρφωση των παιδιών τους.. Διάλεξαν δε οι περισσότεροι να εγκατασταθούν γύρω από τον άγιο Βασίλειο, τη γούβα του βαβούλα, στο Χατζηκυριάκειο, την αγία Σοφία, στα λιπάσματα που υπήρχε το εργοστάσιο της Κοπής, και κατασκεύαζε ρούχα για το στρατό και εύρισκαν εργασία οι γυναίκες!!! 
 
Οι ναυτικοί και ψαράδες που εργάζονταν στα παράλια της Αττικής, έμεναν στον Πειραιά και είχαν για στέκι το καφενείο μοντέρνο στο Πασαλιμάνι, την ταβέρνα που μπάρμπα Βασίλη του Σέρφα και μεταξύ φρεατίδας και πηγάδας την μπακαλοταβερνα των αδελφών Μίμη και Λάζαρου  Μπαρδάκου και στην παραλία της φρεατίδας την ταβέρνα του Γουζούαση από το Κρανίδι, που ξεγνιόντουσαν πίνοντας καλό κρασί και έτρωγαν καλούς μεζέδες. Επισης στο δημοτικό υπήρχε ένα καφενείο < Των κυνηγών> Που σύχναζαν οι φερέλπιδες Ερμιονίτες νέοι και παίζανε τάβλι. 


 Στις δυο αυτές  ταβέρνες το 1953 γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσουν ένα σύλλογο, που το ονόμασαν Ερμιονικός σύνδεσμος Πειραιώς,   <Αγιοι Ανάργυροι> Με πρόεδρο τον Ιωάννη Μπουκουβάλα,  αξιωματικό του λιμενικού και με μέλη τον Πέλλα, τους αδελφούς Βεντούρη Μιχάλη και Λογγίνο, τους αδελφούς Μπαρδάκου Δημήτρη και Λάζαρο, το Γιώργο Λακούτση, τον Βασίλη τον Κανελη, τον πατέρα μου τον Κουτουβαλη, τον Κοτταρά,  τον Βενάρδο, τους αδελφούς Μπουκουβάλα Γιάννης και  Θεοδόσης, ο Λευθέρης ο Μερτύρης ( Πατερ Προκοπιος) με την αδελφή του τη Ζωή, το Γιώργο τον Πολίτη  οι οικογένεια Σταμέλου, η οικογένεια Μοδέα, η οικογένεια Σκουρλά ο Αγγελής και ουκ εστί αριθμός.

Εκκλησιαζόντουσαν δε στον Άγιο Βασίλη που ιερέας ήταν ο παπά-Βασίλης από τους Φούρνους, τον οποίο είχε μεταθέσει μετά τη χηρεία του και για την αποφυγή σκανδάλου, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας Προκόπιος Καραμάνος .                                  Ας σημειωθεί ότι ήταν και ο εξομολόγος των περισσοτέρων γυναικών από την Ερμιόνη, που εκ των συμβουλών του αποδεικνύεται ότι ήταν και σοφός. Π.Χ όταν πήγαιναν να εξομολογηθούν τους έλεγε τι αμαρτίες έχετε εσείς μώρ΄ εσκρετ. -Να παπά μου οι άνδρες μας πολλές φορές γυρίζουν από την ταβέρνα εν ευθυμία και δεν σέβονται την ημέρα του Σαββάτου.  -Μωροί παλαβές δεν καταλαβαίνετε ότι αυτή η αμαρτία θα σας αφήσει μόνη της. Έτσι όλες τους έφευγαν από την εκκλησία χωρίς ενοχές και με την ευχή του παπά Βασίλη.

Το  σύλλογο αυτό τον ίδρυσαν εκ της ανάγκης να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ τους,  για την αντιμετωπίσει καθημερινών αναγκών, διότι αυτήν την εποχή με τις τότε γραμματικές γνώσεις των συμπατριωτών μας, ήταν δύσκολο να επιβίωση ο μοναχικός άνθρωπος, χωρίς την συμπαράσταση των εχόντων θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία και περισσότερο λόγο οικονομικών δυσχερειών, που πάντα και για πάντα είναι η κινητήριος δύναμη. Για αυτούς τους λόγους, αντελήφθησαν ότι σαν συμπαγή ομάδα, θα μπορούσαν να έχουν την στήριξη και των πολιτευτών και βουλευτών της επαρχίας μας, οι οποίοι ήταν πάντα στο πλευρό τους, όπως οι αείμνηστοι Ιωάννης ο Μάλωσης και ο Ιωάννης Κοντοβράκης.

 Για παράδειγμα, κάποτε η καταδίωξη συνέλαβε μερικούς Ερμιονίτες ψαράδες, που χρησιμοποιούσαν το φλόμο για να βγάζουν τα ψάρια από τα θαλάμια και να πέφτουν στα δίχτυα και τους έφεραν με τις βάρκες του στο Παλατάκι, στο λιμάνι του Πειραιά και εν συνεχεία από εκεί στα δικαστήρια στο αυτόφωρο. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Ι. Μάλωσης και ήρθε προς υπεράσπιση των και απευθυνόμενος προς τους δικαστάς είπε:
-Κύριοι είναι πότε δυνατόν αυτό το αθώο βλαστάρι της γης και τους έδειξε το φλόμο (Γαλατσίδα) από τη Δοκό, να καταστρέφει τον βυθό της Θάλασσας και άρχισε να το μασάει, οπότε οι δικαστές ομοφώνως τους αθώωσαν, και η αμοιβή; Ένα ευχαριστώ και μια υπόσχεση να τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Ο σύνδεσμος αυτός υποθέτω ότι πρέπει να διαλύθηκε όταν ιδρύθηκε ο Ερμιονικός Σύνδεσμος Αθηνών, τον Ιούνιο του 1965.      

 Νοταράς  Γεώργιος

Τάσος Λάμπρου « Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»

Κρανίδι, 5/2/2020

ΠΡΟΣ Γραφείο Δημάρχου
κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου


ΘΕΜΑ « Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»

Κύριε Δήμαρχε,
με αφορμή την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου αλλά και της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεωργίου Διδασκάλου στο Δημαρχείο Κρανιδίου και το δελτίο τύπου του Δήμου που ακολούθησε, μας γεννήθηκαν οι εξής απορίες.
Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας παραδόθηκαν έτοιμες, ολοκληρωμένες μελέτες έργων από την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία; Επειδή ακούγαμε τα προηγούμενα 5 χρόνια ότι ο Δήμος μας έχει προχωρήσει στην σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών για σημαντικά έργα που τα είχε ανάγκη ο τόπος μας και αυτές οι μελέτες τώρα αναζητούνται. Όλο για μελέτες ακούγαμε και μελέτες δε βλέπουμε! Ποια είναι η τύχη των ολοκληρωμένων μελετών;
Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου αν στον Δήμο μας υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, έτοιμες για δημοπράτηση και οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την σύνταξη νέων μελετών και ποια έργα θεωρείτε ότι έχουν άμεση προτεραιότητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μαςΠοιες μελέτες θεωρείτε ότι μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα στα πλαίσια της νέας δημοτικής περιόδου;

Με εκτίμηση
Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑΡΑΔΑ 2020


Η Κοινότητά  Ερμιόνης  σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας και την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, για τη φετινή αποκριά αποφάσισε να διοργανώσει στην Πλατεία Πεύκου σε συνεργασία με τους εθελοντές της γειτονιάς, Ερμιονίτικη Μασκαράδα και ένα πάρτυ μασκέ με Γαϊτανάκι-Ζωντανή Μουσική-Κονφετί-Μάσκες και Τραγούδια-Χορό και μεζέδες-κρασί και γλέντι και όποιος αντέξει.
Σας περιμένουμε  όλους  φίλους και φίλες-μικρούς  και μεγάλους -παρέες μικρές και μεγάλες στην Μασκαράδα μας, με μάσκες ή χωρίς.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  Δαμιανός Κουτούβαλης  τηλ. 6936895826
Χατζή Φανή  τηλ. 6979015210Ι
Φραϊδάκης Μιχάλης  τηλ. 6946726887

Έκθεση "Παιδιόθεν…" στο Ναύπλιο: "Τα παιδία παίζει…" από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα


Έκθεση «Παιδιόθεν…» στο Ναύπλιο: Τα παιδία παίζει… από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Τον Οκτώβριο του 1989 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» εγκαινίασε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Ναυπλίου έναν πρότυπο χώρο αφιερωμένο στο παιδί. 

Ο χώρος αυτός, που περιλαμβάνει το κτίριο της παλιάς αποθήκης του σταθμού και την πλατφόρμα της, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων στο ΠΛΙ, που τον μετέτρεψε με πολλή φροντίδα σ’ έναν παιδότοπο με πολλαπλές λειτουργίες, τον «Σταθμό».
Ο «Σταθμός» λειτουργεί ως χώρος προβολής των συλλογών του ΠΛΙ που αφορούν το παιδί και ως χώρος λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι συλλογές του ΠΛΙ περιλαμβάνουν παιχνίδια και αντικείμενα που αφορούν το παιδί και των δυο φύλων (π.χ., ενδυμασίες, αντικείμενα σχετικά με τη διατροφή και την υγιεινή του παιδιού, σχολικά είδη), την εθιμική πλαισίωση των σταθμών στη ζωή των παιδιών (π.χ., γέννηση, βάφτιση), καθώς και τη συμμετοχή του παιδιού στην ευρύτερη ζωή των αγροτικών κυρίως κοινοτήτων, αλλά και αντικείμενα μορφών λαϊκού θεάτρου, που σήμερα είναι ταυτισμένες με το παιδί ενώ παλιότερα αποτελούσαν τμήμα της διασκέδασης και των μεγάλων (κουκλοθέατρο, Καραγκιόζης).