Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η «Μήδεια» σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο

Μήδεια και Ιάσων, στην ευριπίδεια «Μήδεια»του Αντώνη Αντύπα με την Αμαλία Μουτούση και τον Χρήστο Λούλη
Η «Μήδεια» κατεβαίνει στην Επίδαυρο: Την Παρασκευή 22 Ιουλίου η τραγωδία του Ευριπίδη, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντύπας, παραγωγής του καλλιτεχνικού οργανισμού «Φάσμα», δίνει την πρεμιέρα της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Με την Αμαλία Μουτούση να προσθέτει έναν ακόμα ρόλο στο ενεργητικό της, πλάι στον Ιάσωνα του Χρήστου Λούλη.

Εργο που έχει επηρεάσει όσο λίγα την παγκόσμια δημιουργία, η «Μήδεια» είναι το δράμα του απόλυτου, το δράμα της προδοσίας, το δράμα του έρωτα. Παράλληλα ο Ευριπίδης φωτίζει τη θέση της γυναίκας, τη διαμάχη των δύο φύλων, τη σύγκρουση των δύο πολιτισμών αλλά και την κρίσιμη ηθική καμπή στην οποία είχε φτάσει ο αρχαίος κόσμος λίγο πριν την επερχόμενη κατάρρευση. Η

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗ 22/07/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ: 896
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Για την σύγκλιση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/10
Προς : Τον κ. Δήμαρχο.
Τους κ. Δημοτικούς Κοινοτικούς Συμβούλους Ερμιόνης.
Σας προσκαλώ σε τακτική συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης την ημέρα Τρίτη 26/07/2011 και ώρα 20:00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Προέγκριση αδείας καταστήματος του κ. Γιαννιτσάνου Πέτρου.
2. Συγκρότηση επιτροπής Λαϊκής Αγοράς Ερμιόνης.
3. Ψήφισμα για τη διατήρηση του καταστήματος ΟΤΕ Ερμιόνης.
4. Χωροταξική κατανομή κάδων περισυλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
5. Κλείσιμο εισόδου του ανενεργού ΧΑΔΑ στη θέση Κρόθι.
6. Σχετικά με την απομάκρυνση αντικειμένων από κοινόχρηστους χώρους.
7. Αιτήσεις του Δημοτικού – Κοινοτικού Συμβούλου κ. Ιωάννη Αραπάκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

Μη πάρουμε ...... επενδυτική φόρα. Λεφτά δεν υπάρχουνε ....

Του Βασίλη Γκάτσου
‘Τακτοποιούνται τα χρέη των Καλλικράτειων Δήμων’

Ακούγεται ωραίο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Τακτοποιούνται τα δάνεια, δηλαδή θα τα ξοφλήσει ο δήμος σε περισσότερα χρόνια και έτσι το τοκοχρεολύσιο θα μειωθεί. Ο Δήμος Ερμιονίδας το 2011 έχει προϋπολογίσει 219 000 ευρώ τοκοχρεολύσιο δανείων του. Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί να πέσει στις 100 000 αλλά θα πληρώνει για πολύ περισσότερα χρόνια. Αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημόσιο χρέος μας, το κάνει το ελληνικό κράτος για τους δήμους.

Ο δήμος Ερμιονίδας όμως χρωστάει σε ιδιώτες πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτές φυσικά οι υποχρεώσεις του μένουν ως έχουν. Αυτά τα χρέη του δήμου παραμένουν. Κατά την γνώμη μου ο Δήμαρχος πρέπει να προτείνει σε όσους έχουν λαμβάνειν, ένα γενναίο κούρεμα. Άτιμο ΔΝΤ και ΕΕ τι μας μάθατε!
Μη πάρουμε αναπτυξιακή φόρα λοιπόν, γιατί απλά κάποια ελάφρυνση στο τοκοχρεολύσιο θα υπάρξει. Δεδομένου ότι τουλάχιστον 700 000 ευρώ είναι το ‘ετήσιο κόστος των Αιρετών’ η ελάφρυνση στο τοκοχρεολύσιο είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Σημείωση: Διαβάζω τελευταία απόψεις αιρετών για οικονομικά θέματα του Δήμου που έχουν σχέση με περισσεύματα ή ελλείμματα των τέως Δήμων Ερμιόνης και Κρανιδίου και των διαφόρων Νομικών Προσώπων τους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δηλαδή δεν εκφράστηκαν τέτοιες απόψεις, γιατί αν όντως εκφράστηκαν, τότε είμαστε για τα πανηγύρια ή περ χέκουρα!


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, το νέο Δ.Σ.

  Υστερα απο κάλεσμα του πλειοψηφούντος Δημαράκη Θανάση την
Τετάρτη 13/7/2011 συγκαλέσθηκε η πρώτη συνεδρίαση σε σώμα
του Διοικητικού Συμβουλίου με σκοπό την ανάθεση αρμοδιοτήτων
οι οποίες έπειτα απο ψηφοφορία των μελών είνα οι εξής .
Πρόεδρος : Kαρρά Μαρία
Αντιπρόεδρος : Δημαράκης Θανάσης
Γραμματέας: Πουλή Βάσω
Ταμίας: Βαρβουλέτος Πέτρος
Μέλη : Πουλή Γιούλα
Ερυθριάδου Γαλήνη
Τσιτμηδέλης Μηνάς
Α¨ αναπληρωματικό μέλος : Χελιώτης Δημήτριος

Καλή τους επιτυχία !!

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μάλλον λείπει το νιονιό

Του Βασίλη Γκάτσου
Το Λεμπέσιο σύστημα οικιακών απορριμμάτων, ή αν ενοχλεί, το σύστημα τους τέως Δήμου Ερμιόνης.

Μία ανακοίνωση έγραφε ότι: «από όλους τους κεντρικούς δρόμους της Ερμιόνης περνάει καθημερινά απορριμματοφόρο. Μη βγάζετε τα σκουπίδια το βράδυ. Βγάλτε τα το πρωί σε καλά κλεισμένες σακούλες, και θα τα πάρει το απορριμματοφόρο. Εκτός Κυριακής».
Κάδοι υπάρχουν μόνον σε λιγοστά επιλεγμένα σημεία του οικισμού.

Μια απλή ανακοίνωση και η Ερμιόνη ήταν αρκετά καθαρή.
Αλλά γιατί;
Ας πάρουμε την ευρύτερη γειτονιά του Πεύκου του Μαρμαρινού και μάλιστα καλοκαίρι. Οι νοικοκυρές που δεν είχαν άλλη ασχολία, πειθαρχούσαν με την ανακοίνωση και δεν υπήρχε πρόβλημα. Όσοι δυσκολεύονταν να τα βγάζουν το πρωί, όταν κινούνταν με το αμάξι τους (οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας), τούλεγαν: «πάρε βρε και τα σκουπίδια μη τα έχουμε μπελά», και τα πήγαινε στους κάδους στα άκρα του οικισμού και κατά κανόνα εκτός αυτού. Το βράδυ βγαίνανε ελάχιστα και πολύ καλά δεμένα σε σακούλες. Ούτε που τα παρατηρούσε ο περαστικός.
Επειδή λοιπόν δεν υπήρχαν κάδοι, ο καθένας αισθανόταν ότι το να βγάλει τα σκουπίδια το βράδυ είναι ενόχληση για τον γείτονα, έστω και μικρή, αλλά το ίδιο και το πρωί. Έτσι γενική ήταν η τάση να μεταφέρονται στους κάδους που προαναφέρθηκαν. Βλέποντας αυτήν την κατάσταση καθαριότητας ο κάθε επαγγελματίας της περιοχής πιεζόταν να κάνει ό,τι έβλεπε από το κάθε νοικοκυριό. Να αφήσει όγκους σκουπιδιών, αποβλήτων και υλικών συσκευασίας έξω από το μαγαζί του, έδειχνε αμέσως ότι αυτός τα έβγαλε, και τον παρατηρούσαν οι νοικοκυρές και ο ίδιος το έβλεπε ότι χαλάει την εικόνα του μαγαζιού του, ασχέτως αν τα βγάζει βράδυ ή πρωί. Το να τα αφήσει ‘σε άλλη πόρτα’ δύσκολο. Τα έπαιρνε λοιπόν με το αυτοκίνητο του και τα πήγαινε στους κάδους που προαναφέρθηκαν. Φυσικά και

Την απέρριψαν στην Ελλάδα και δύο μέρες μετά απέσπασε Διεθνές βραβείο Καλύτερης Ερευνήτριας!

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Τον περασμένο Μάιο είδε με απογοήτευση την ερευνητική πρόταση που υπέβαλε για το πρόγραμμα "ΘΑΛΗΣ" του υπουργείου Παιδείας να απορρίπτεται λόγω μη θετικής αξιολόγησης...
Μόλις δύο μέρες μετά, την παρουσίασε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και όχι μόνο αξιολογήθηκε θετικά, αλλά απέσπασε και το διεθνές βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το 2011."Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι απογοητεύτηκα. Κάτι τέτοια σε σπρώχνουν να φύγεις από την πατρίδα σου", λέει η διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ,Αναστασία Παπαδοπούλου, που επέστρεψε με το αίσθημα της δικαίωσης αλλά και τη γλυκόπικρη γεύση που της άφησε η αντιμετώπιση της δουλειάς της στην Ελλάδα.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αξιολόγηση Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας

Του Βασίλη Γκάτσου
Απλά είναι τα πράγματα όταν είναι αληθή.

Ο Καλλικράτειος Δήμος Ερμιονίδας δεν συγκροτήθηκε για τις απλές λειτουργίες των πρώην Κοινοτήτων και Καποδιστριακών Δήμων. Νερό, αποχέτευση, σκουπίδια, καθαριότητα, απλοί κανονισμοί νεκροταφείων κ.λ.π.
Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να ανασυγκροτήσει την Ερμιονίδα. Γι’ αυτό το συνολικό έργο θα αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας του το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος, οι Αντιπρόεδροι, Πρόεδροι, αλλά και η Αντιπολίτευση από την συνολική στάση της.
Οι Αιρετοί έρχονται και παρέρχονται. Διοίκηση σημαίνει μόνιμο προσωπικό και με σύμβαση. Τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, διαχειριστικά θέματα και οι σχετικές νομοθεσίες και οδηγίες της ΕΕ είναι πολύ περίπλοκα και εξειδικευμένα θέματα. Ο Καλλικράτειος Δήμος πρέπει ν αναπτύξει δύο τρεις υπαλλήλους του και να τους κάνει πραγματικά στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν παύει να είναι βέβαια διοίκηση. Αυτοί θα διοικούν όλες τις υποθέσεις του δήμου. Οι Αιρετοί εκλέγονται ως πλειοψηφία για να στρέψουν αυτή τη διοικητική μηχανή και να την εποπτεύσουν, ώστε να φέρει εις πέρας το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού της πλειοψηφίας.
Και το πλήρωμα, ο κόσμος της Ερμιονίδας πρέπει να έχει απλή μεν αλλά συστηματική ενημέρωση για τα βασικά:
Κάθε εξάμηνο μία γραπτή έκθεση του Δημάρχου για την πορεία του ετήσιου προϋπολογισμού. Με απλά λόγια, να καταλάβει και ο παλιός του δημοτικού, σε τι πορεία βρίσκονται οι οικονομικοί στόχοι του Δήμου.
Κάθε εξάμηνο ή χρόνο μία γραπτή έκθεση του Δημάρχου για τις ενέργειες που έχουν γίνει, για τις

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιονίδας - 20η Χορωδιακή Συνάντηση Ερμιόνης

 
Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης(Συγγρού) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη προγραμματισμένη εκδήλωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ερμιονίδας με τίτλο "Η μουσική των προγόνων".
Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη για την αρχαία Ελληνική μουσική σε συνδυασμό με προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.
Στη συνέχεια τα παιδιά, σχολικής ηλικίας (στοιχειώδους εκπαίδευσης) ή και μεγαλύτεροι που επιθυμούν και ενδιαφέρονται, θα κληθούν να ζωγραφίσουν ένα θέμα σχετικό με τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων. Στην προσπάθειά τους αυτή θα βρουν συμπαράσταση και βοήθεια και συμβουλές, από καταξιωμένους συντοπίτες μας ζωγράφους. Τα υλικά που θα χρειαστούν παρέχονται δωρεάν από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ. Οι ζωγραφιές θα παρουσιαστούν στο κοινό, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011 κατά τη διεξαγωγή της 20ης Χορωδιακής Συνάντησης Ερμιόνης στο πρώην Δημαρχείο. Η καλύτερη ζωγραφιά θα ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής 24/7 και θα έχει έπαθλο ένα σχετικό βιβλίο. Παρακαλούνται οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώσουν τα ενδιαφερόμενα παιδιά.

Τη διάλεξη θα πραγματοποιήσει ο Καλ/κός Δ/ντής του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Τάκης Μανιάτης.

Ο «φωτογραφικός» ρεαλισμός του Καραβάτζιο

tvxs
Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο ή απλώς Καραβάτζιο. Καλλιτέχνης ατίθασος κι επαναστάτης, έφυγε από τη ζωή σαν χθες 18 Ιουλίου 1610. Θεωρήθηκε πρόδρομος του ρεαλισμού στη ζωγραφική. Δολοφόνος – μάλλον χωρίς πρόθεση – με τάσεις ομοφυλοφιλίας και ταραχώδη ζωή κατάφερε να συγκλονίσει την τοπική κοινωνία όπου έζησε. Αργότερα κατάφερε να δημιουργήσει ένα «πιστό» στη ζωγραφική του κοινό αλλά και να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων.

Ο λόγος; Στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η περιπετειώδης ζωή του καλλιτέχνη που δημιουργεί γύρω του ένα μυστηριακό μύθο ή η

Καλλιστεία Κλασικών και Ιστορικών Οχημάτων στη Νέα Κίο

Δελτίο Τύπου
Ο Αργολικός Σύλλογος Οχημάτων Εποχής, σας προσκαλεί σε μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά Καλλιστείων Κλασικών και Ιστορικών Οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 6 Αυγούστου 2011 στην προβλήτα της Νέας Κίου, του Δήμου Άργους-Μυκηνών.

Στην επιλογή του ομορφότερου και πιο καλοδιατηρημένου οχήματος (αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, ποδηλάτου), θα συμμετάσχουν οι επισκέπτες των καλλιστείων με ατομική γραπτή ψηφοφορία...
Οι συμμετέχοντες ιδιοκτήτες οχημάτων θα απολαύσουν άφθονο και καλό φαγητό υπό το άκουσμα ζωντανής μουσικής!!!

Τηλέφωνα επικοινωνίας για δήλωση συμμετοχής: 6944672009, 6976003559, 6946683411

Το σέλας απο διαστημικό λεωφορείο

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από κάποιον από το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς, τώρα συνδεδεμένο με τον ISS για την τελευταία αποστολή ανεφοδιασμού του 30ετούς προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA. Εκτός από το Νότιο σέλας, η εικόνα αυτή δείχνει το πτερύγιο του Ατλαντίς και ένα τμήμα του συστήματος αισθητήρων που συνδέεται με το ρομποτικό βραχίονα του διαστημικού λεωφορείου.
Πηγή: Πλανητάριο

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επέμβαση στον χώρο των Φυσικών

Του Βασίλη Γκάτσου
Με τέτοιο σχεδιασμό, αγάντα και καλή δύναμη.

Στη χώρα μας η παραγωγή οικιακών αποβλήτων + εμπορικών αποβλήτων (μαγαζιά) είναι περίπου 0.5 τόνοι ανά κάτοικο το χρόνο.
Σε 3 μήνες ο Αντιπρόεδρος έκανε ανακύκλωση 45 τόνων. Άρα θα κάνει με τον ρυθμό αυτόν 180 τόνους ανακύκλωση το χρόνο. Δεδομένου ότι η Ερμιονίδα έχει 12000 μόνιμους κατοίκους, το σύνολο των αποβλήτων της είναι 0.5 Χ 12000 = 6000 τόνοι τον χρόνο. Χώρια οι τουρίστες του καλοκαιριού και τα εξοχικά. Μαζί με αυτά φτάνει τους 8000 τόνους το χρόνο, χωρίς μπάζα και κλαριά.
Άρα με τον ρυθμό του Αντιδημάρχου στο τέλος του 2011 θα έχουν ανακυκλωθεί 180 τόνοι και οι υπόλοιποι 8000 – 180 = 7820 τόνοι θα βρίσκονται στη νέα χωματερή του Σταυρού Διδύμων. Χώρια τα κάθε είδους άλλα αντικείμενα. Άρα θα ανακυκλωθεί το 2.25% των παραγομένων αποβλήτων στην Ερμιονίδα το 2011.
Το μελάνι, τα δάκρυα, οι καταγγελίες και η μικροπολιτική γύρω από το 2.5% των αποβλήτων θα .... τρέχουν ποτάμι. Για τους 7820 τόνους που θα πάνε στη νέα χωματερή, για τα ζουμιά, για τη βρώμα για το τι κάνει σήμερα ο δεματοποιητής, τσιμουδιά. Δηλαδή για αυτό που η ΕΕ χαρακτηρίζει οικολογική καταστροφή, τσιμουδιά, αφού άλλωστε έχει βρεθεί η λύση. Με την παραχώρηση έναντι ευτελούς ενοικίου των αποθηκών της ΑΤΕ ( Η ΑΤΕ είναι η πλέον προβληματική τράπεζα της Ελλάδας) η ανακύκλωση θα πάρει τέτοια ώθηση που στο τέλος της θητείας του Αντιπροέδρου στη νέα χωματερή θα πηγαίνουν μόνον αποφάγια, δηλαδή περίπου το 5% των αποβλήτων της Ερμιονίδας.
Δηλαδή στις αποθήκες της ΑΤΕ θα συντελεστεί ένα θαύμα. Εκεί θα πηγαίνουν 7600 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά το χρόνο. Δεδομένου ότι για την συγκέντρωση, διαχωρισμό, τακτοποίηση, φόρτωση κ.λ.π. απαιτούνται περίπου 10 ώρες εργασίας ανά τόνο ανακυκλώσιμων (εθελοντική ή αμειβόμενη εργασία, αδιάφορο) τότε το χρόνο θα έχουμε 78200 ώρες εργασίας, δηλαδή 9775 μεροκάματα, δηλαδή θα πρέπει να εργάζονται 40 άτομα κανονικότατα επί όλο το χρόνο, ώστε στο τέλος της θητείας να έχουμε πλήρη ανακύκλωση.
Έτσι από τη μια έχουμε το ήδη θαύμα του Σταυρού = η νέα χωματερή Ερμιονίδας (ή κόπρος του Αυγεία) και σε εξέλιξη το θαύμα του Σταύρου = Ανακύκλωση στις αποθήκες της ΑΤΕ (η άθλος του Ηρακλή).

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος