Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

«Η θάλασσά μας» Παραμύθι; Ή μια μικρή – ΜΕΓΑΛΗ αληθινή ιστορία

Της Βιβής Σκούρτη


«Η θάλασσά μας»

Παραμύθι; Ή μια μικρή – ΜΕΓΑΛΗ  αληθινή ιστορία

            Κάποτε, πριν πολλά χρόνια η θάλασσά μας ήταν καθαρή, πεντακάθαρη να την «πιείς στο ποτήρι» που λέμε. Ήταν ο χώρος που περνούσαμε ατέλειωτες ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες. Ψάχναμε καβούρια στα βραχάκια της και κάναμε μεγάλη χαρά όταν βρίσκαμε κάποια πολύ-πολύ μικρούλια. Βγάζαμε αχινούς. Έπρεπε να είχαν μια πετρούλα επάνω για να είναι γεμάτοι αυγά. Ξεκολλάγαμε παταλίδες μεγάλες και μικρές! Θρουμπίλια, πολλά θρουμπίλια που ήταν επίσης το καλό δόλωμα για να ψαρέψουμε, εκτός που τα τρώγαμε νερόβραστα.

Τα χρόνια περνούσαν. Η μικρή μας πόλη άλλαζε. Κτίζονταν καινούργια σπίτια, με περισσότερους από έναν ορόφους χωρίς κήπους και αυλές. Άλλαζαν παράλληλα και οι ασχολίες των κατοίκων. Πολλοί άφησαν το ψάρεμα και τα κτήματα. Ασχολήθηκαν με διάφορα επαγγέλματα και η  πόλη μας σιγά σιγά γέμισε καταστήματα.

Οι κοινοτικοί μας άρχοντες μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες πάλευαν στην κυριολεξία να επιλύσουν τις ανάγκες των κατοίκων. Να φωτίζονται οι δρόμοι, αρχικά με φανούς σε διάφορα σημεία και αργότερα με δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, να φτιαχτεί ένα δίκτυο ύδρευσης ώστε να μη μεταφέρουν νερό από τα πηγάδια, αρχικά με το να τοποθετηθούν κρήνες σε διάφορα σημεία και αργότερα να φτιαχτεί το δίκτυο ύδρευσης. Όπως ήταν φυσικό  χρειαζόταν  και ένα δίκτυο αποχέτευσης.

 Στο μακρινό έτος 1954 και στον καταρτισμό Προγράμματος εκτελεσθησόμενων έργων « αποφασίζει» η διοίκηση της μικρής μας κωμόπολης «την κατασκευή κοινοτικών υπονόμων δαπάνης 70.000δραχμών. Έτσι όμβρια και λοιπά ακάθαρτα ύδατα διοχετεύονται στη θάλασσα. Στη διάρκεια των χρόνων συντηρούνται οι παλιοί υπόνομοι και φτιάχνονται νέοι που καταλήγουν στο Λιμάνι και στα Μαντράκια.

  Όλα από τότε και μετά αλλάζουν. Λιγοστεύουν οι πεταλίδες, τα θρουμπίλια, χάνονται οι αχινοί. Άρχισε να νεκρώνεται, να ναρκώνεται η θάλασσα. Είχαν έρθει τα δύσκολα!  Οι βρωμιές κι ακαθαρσίες που ρίχνονταν μέσα της δεν άφηναν τίποτε να επιβιώσει. Το χρώμα της  αλλοιώθηκε, άλλοτε σε υποκίτρινο και άλλοτε σε υποπράσινο και μια  ανυπόφορη οσμή, μπόχα, ξεπηδούσε από μέσα της.

            Αδιαφορώντας για τη χαμένη, την ανεκτίμητη ομορφιά της συνεχιζόταν η φόρτωσή της με λύματα, απόβλητα, περιττώματα, πλαστικά, χημικά, ακαθαρσίες. Άφριζε, κάθε ανταύγεια του μπλε χανόταν μέρα με τη μέρα. Έτσι σκοτεινή, δύσοσμη, ρυπαρή και βρωμερή, δηλητηριασμένη, γεμάτη ιριδίζουσες σαπουνόφουσκες που δεν ήξερες πότε θα σκάσουν, παρέμενε με τους αδιάφορους ανθρώπους γύρω της να την κοιτούν, να κουνούν το κεφάλι τους, να κλείνουν τη μύτη τους και να εφησυχάζουν, να στέκουν σαν απολιθωμένοι, μη ξέροντας τι πρέπει να κάνουν.

Και οι ιθύνοντες; Οι εκλεγμένοι δημοτικοί μας άρχοντες; Για πολλά χρόνια έπαιρναν αποφάσεις που έμεναν στα χαρτιά όμως  το πρόβλημα ήταν σοβαρό και φυσικά δεν μπορούσε παρά να τους απασχολεί.

Έτσι το 1994 ψηφίζουν «Αποδοχή επιχορήγησης από Υπ. Εσωτερικών για ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»  ποσού των 80.000.000 δρχ.

Ξεκινούν τα έργα του Βιολογικού καθαρισμού, ανοίγουν δρόμοι, αλλάζει και η Κοινοτική Αρχή και γίνεται Δημοτική. Το «κακό» ωστόσο γίνεται περισσότερο!


Αυτή ήταν η κατάσταση, ώσπου μια ημέρα  φτάνει στην πόλη μας μία καλοκαιρινή επισκέπτρια με πραγματική αγάπη για τον τόπο, που δεν εφησύχαζε και έσπειρε την ελπίδα. Κολύμπησε και κάλεσε τους πολίτες που αποσβολωμένοι από την τόλμη της και τη συμβολική της πράξη άρχισαν να αναζητούν τα αίτια και τις λύσεις, καθώς υπήρχε πια ο ανενεργός βιολογικός καθαρισμός ως κουφάρι να αναμένει τη χρήση του.

Τότε μια χούφτα γυναικών πήρε στα χέρια της την κατάσταση και σοβαρά αποφασισμένη θέλησε να δώσει την αρχή του τέλους, πριν ο παραλογισμός σκοτώσει την ελπίδα, προσφέροντας σημαντική δράση πολιτισμού.

Άρχισαν να κάνουν γνωστή την παρουσία τους και να δημοσιοποιούν κείμενα και προτάσεις λύσεων. Είχαν κι όλας γίνει ο κίνδυνος και ο εχθρός της τοπικής Αρχής, που ούτε ήθελε, μα ούτε και πίστευε ότι μπορεί το πολύπαθο θαλάσσιο περιβάλλον μας να καθαριστεί.

Οι αδιάφοροι άνθρωποι αναθάρρησαν και διαπίστωσαν πως κάτι μπορεί να γίνει.

Έτσι άρχισαν όλα. Το παραμύθι βέβαια έχει και συνέχεια.

Για να θυμούνται οι παλιοί, για να μαθαίνουν οι νέοι.
Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνυπογράφει στην πρωτοβουλία "το εμβόλιο κατά του covid-19 να είναι προσβάσιμο σε όλους δωρεάν"

Φωνές και δυνάμεις από ολόκληρο τον κόσμο ενώνονται και ζητούν να διασφαλιστεί πως το εμβόλιο κατά του covid-19 θα είναι δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους δωρεάν!
Η έκκληση αποτελεί πρωτοβουλία του Νομπελίστα Muhammad Yunus και συνυπογράφεται από την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Nizami Ganjavi International Center
Muhammad Yunus

 Πηγή:

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Πληρωμές σε κοινότητες της Ερμιονίδας του τέλους ΑΠΕ

Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β’ 3154/31.7.2020 αφορά 404 Κοινότητες ανά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με αυτήν δημοσιεύθηκε ο Πίνακας επιμερισμού των ποσών που παρακρατήθηκαν από την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. - και για την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - για την χρονική περίοδο από 1.1.2015 έως και 31.12.2019 και τα οποία πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Κοινοτήτων εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε. και Υβριδικοί Σταθμοί.

Στον Πίνακα ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις 404 Κοινότητες, με προσδιορισμό του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας όπου ανήκουν, καθώς και το ποσό που επιμερίζεται ανά Κοινότητα.

Δικαιούχοι της πίστωσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν ενεργή σύνδεση εντός των διοικητικών ορίων αυτών των Κοινοτήτων, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης σε ΦΕΚ.

Σχετική Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας επισημαίνει ότι ενστάσεις κατά της Απόφασης δύναται να υποβληθούν ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων, έως και 3.9.2020. 

Οι ενστάσεις υποβάλλονται είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, είτε ιδιοχείρως στο Πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση dapel_telos_oikiakoi@prv.ypeka.gr, με την ένδειξη «Ένσταση κατά του Πίνακα Επιμερισμού του Ειδικού Τέλους υπέρ οικιακών καταναλωτών». 

Οι ενστάσεις θα εξετασθούν από την Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην περ.i) της παρ.Α.3 του άρθρου 25 του ν.3468/2006 και στην ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/48653/1597/29.5.2019 ΚΥΑ, ως ισχύουν. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, απόσπασμα της Απόφασης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις σταθμών του Πίνακα Επιμερισμού, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις, κοινοποιείται στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και στους οικείους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού. 

 Η διαδικασία επιμερισμού και απόδοσης των ποσών του ειδικού τέλους στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ.4 της ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/48653/1597/29.5.2019 ΚΥΑ, ως ισχύει. 

 Το επιμεριζόμενο ποσό θα πιστωθεί στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν ενεργή σύνδεση εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων του Πίνακα Επιμερισμού κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης στο Φ.Ε.Κ., δηλαδή στις 31.7.2020.

Οι Κοινότητες στην Αργολίδα με τα ποσά που επιμερίζονται:

Αργολίδας Άργους - Μυκηνών Αγίου Νικολάου 20.620,04 
Αργολίδας Άργους - Μυκηνών Φρουσιούνας 16.563,85 
Αργολίδας Άργους - Μυκηνών Αχλαδοκάμπου 593.521,45 
Αργολίδας Άργους - Μυκηνών Κεφαλοβρύσου 165.638,48 

Αργολίδας Ερμιονίδας Ηλιοκάστρου 257.870,02 
Αργολίδας Ερμιονίδας Θερμησίας 281.677,28 
Αργολίδας Ερμιονίδας Διδύμων 285.507,83 

Αργολίδας Ναυπλιέων Αραχναίου 303.917,42 
 
 

Ανακοίνωση έκδοσης ψηφιακών δίσκων (CD) απο τη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

                  
Μπορεί η χορευτική περίοδος να ήταν φέτος δύσκολη και πρωτόγνωρη, μπορεί να μην μας βλέπετε φέτος να τρέχουμε για πρόβες και να ετοιμάζουμε εκδηλώσεις αλλά βρήκαμε τον τρόπο ΚΑΙ φέτος να έρθουμε κοντά σας και πιο συγκεκριμένα να μπούμε στα σπίτια σας ηχητικά, χορευτικά, τραγουδιστικά!

Το προετοιμάζαμε καιρό και ίσως κάτι να έχετε αντιληφθεί από τα δύο βίντεο που έχουμε μοιραστεί μαζί σας, στο Youtube (Ναυτικό & Κοκκινοφορεμένη)!!! 

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει την διπλή έκδοση ψηφιακών δίσκων (CD) που μαζί με ένα 44σέλιδο ένθετο περιλαμβάνουν ερμιονιτίκους σκοπούς και φέρουν τον τίτλο: "Ερμιονίτικοι σκοποί, η Ερμιόνη του χθες τραγουδισμένη σήμερα".
28 τραγούδια που εδώ και μερικά χρόνια βρίσκονταν καταγεγραμμένα στο βιβλίο με τίτλο: " Η μουσικοχορευτική παράδοση της Ερμιόνης" φαίνεται πως περιμένουν τον ξέφρενο χορό, τα νιάτα και τη πνοή της ομάδας μας για να έρθουν, να διασωθούν, να αφήσουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, να ταξιδέψουν την πλάση στην ερμιονίτικη κουλτούρα! 

Σπουδαίοι αρωγοί σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν:

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο λόγω COVID-19

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αθήνα, 06 Αυγούστου 2020

 

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και  με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

●  Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί  κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες  ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ διακρίθηκε ο αθλητής μας Ευάγγελος Γουζούασης


Η ανακοίνωση του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ Ήφαιστος

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Αμεα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις (ΟΑΚΑ) από 31/7 - 2/8/2020 το σωματείο μας είχε μια πάρα πολύ καλή παρουσία.
Τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών συμμετείχαν 2 αθλητές ο Ευάγγελος Γουζούασης στην κατηγορία 55 στα αγωνίσματα της σφαίρας και του ακοντιου και κέρδισε το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.
Και ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην κατηγορία 54 στο αγώνισμα του ακοντιου που κατέκτησε την 4 θέση.
Ευχαριστούμε την Ευστρατία Μακρή που συνόδευσε την αποστολή.
Συγχαρητήρια στην Εαομ αμεα για την άψογη διοργάνωση!Συγχαρητήρια Βαγγέλη!

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στην Ερμιονίδα, επιβάλλεται όμως η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, χωρίς καμία χαλάρωση

Κρανίδι, 04.08.2020

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

Στην πανέμορφη Ερμιονίδα δεν έχουμε κανένα κρούσμα κορωνοϊού μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τους τουρίστες, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της καλοκαιρινής σεζόν, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες υποδομές που εγγυώνται την ασφαλή και ευχάριστη διαμονή τους.

Ο Δήμος Ερμιονίδας φρόντισε έγκαιρα, στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν, να κλείσει το ξενοδοχείο “Γαλαξίας” και να απομακρυνθούν οριστικά από εκεί όλοι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες. Επίσης, αποφάσισε να μην διοργανώσει καμία πολιτιστική εκδήλωση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού και συγχρωτισμού πολλών ατόμων.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρατηρείται μια έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού με μεγάλη διασπορά στην Χώρα μας, κάτι το οποίο επιβάλλει να γίνουμε ακόμα πιο προσεχτικοί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που μας συνιστούν οι επιστήμονες και η Ελληνική Πολιτεία.

Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους χώρους που ορίζει ο νόμος, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς πολλών ατόμων, δεν συνωστιζόμαστε σε νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, κρατάμε απόσταση πάνω από ενάμιση μέτρο μεταξύ μας και πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Τα παραπάνω μέτρα κρίνονται απαραίτητα ιδιαίτερα τώρα, αρχές Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία σημειώνεται το μέγιστο των μετακινήσεων λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Δεν χαλαρώνουμε λοιπόν στο ελάχιστο και παραμένουμε σε εγρήγορση όλοι, Δημοτική Αρχή, Δημότες, παραθεριστές και επισκέπτες, προκειμένου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις διακοπές μας και να απολαύσουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού με υγεία και ασφάλεια.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια, με υγεία πάνω απ’ όλα.

 

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δήμαρχος Ερμιονίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Αγαπητοί συμπολίτες η Κοινότητα μας συνεχίζοντας την καθημερινή προσπάθεια καθαριότητας και ευταξίας με ομάδα εθελοντών και προσωπικών εξόδων των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες επιμελείται μια ακόμη προσπάθεια γενικής καθαριότητας και νοικοκυριού ώστε η πόλη μας τις μέρες αυτές της μεγάλης γιορτής της Παναγίας να παρουσιάσει όσο το δυνατόν το καλύτερο της πρόσωπο.

Παρακαλούμε όπως όλοι οι συμπολίτες μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε οι γειτονιές μας να παραμένουν καθαρές και ευπρεπισμένες.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ευχαριστούμε τους εθελοντές και όλους τους συμπολίτες μας που με τον οποιονδήποτε τρόπο καθημερινώς συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα προσωπικής και οικονομικής συμμετοχής.

Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά για τις ημέρες της Παναγίας και καλό καλοκαιρινό υπόλοιπο.

Η προσπάθεια της Κοινότητά μας συνεχίζεται…..

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Στον καιρό της πανδημίας


Στον καιρό της πανδημίας

Η προφύλαξη από κάθε πανδημία που προέρχεται στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της υποβάθμισης των Δημοσίων συστημάτων υγείας, δεν είναι ατομική ευθύνη αλλά οι ευθύνες ανήκουν σ’ εκείνους που ασκούν τη διοίκηση του κράτους και κάθε φορά της Γενικής Κυβέρνησης όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτούνται λοιπόν, εκτός από τη δημιουργία και κουλτούρα ατομικής υγιεινής, κοινωνικής ευθύνης και όχι κοινωνικής αποστασιοποίησης-περιχαράκωσης, η εκάστοτε Κυβέρνηση και ο κάθε βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σχεδιάζει ανάλογα μέτρα, με γνώμονα πάντα την υγεία των πολιτών, αλλά και την υγιή λειτουργία της κοινωνίας.

Δεν μπορεί για παράδειγμα από τη μια να απαγορεύει; Τους όρθιους στα μπαρ και την ίδια στιγμή να αυξάνεις την πληρότητα των πλοίων από 65% σε 85%.

Στα πλαίσια αυτά, ο ρόλος του κάθε Δήμου και Περιφέρειας δεν περιορίζεται στη διανομή μασκών μιας χρήσης και αντισηπτικών, αλλά περιορίζει μία προς μία τις περιπτώσεις εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Ο κάθε Δήμος πρωτίστως χρειάζεται να εξετάσει:

  • Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο ύδρευσής του;
  • Ποια η ποιότητα του πόσιμου νερού;
  • Πώς γίνεται η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων;
  • Ποιες ρυπογόνες εγκαταστάσεις υπάρχουν στην περιοχή;
  • Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και πώς λειτουργούν (Βιολογικοί καθαρισμοί), σε όσους Δήμους υπάρχουν και αν ναι τηρούνται τα πρωτόκολλα αυτής της αδείας;

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνουμε το εξής ερώτημα:

  1. Λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός της Θερμησίας;
  2. Έχουν άδεια λειτουργίας οι Βιολογικοί Σταθμοί Κρανιδίου και Ερμιόνης;


Αν ναι, ποια είναι τα πρωτόκολλα που προϋποτίθεται ότι τηρούν στη λειτουργία του;

Νομίζω ότι στα τελευταία ερωτήματα η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας υποχρεούται να απαντήσει.

Βιβή Σκούρτη

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Τελικά Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Τελικά Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Βεβαίως γεννιέσαι όταν οι βιολογικοί γονείς σου είναι Έλληνες, αλλά βεβαιώνοντας τον Ισοκράτη και γίνεσαι, όταν λαμβάνεις την Ελληνική παιδεία.

            Επειδή ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού και αποτελεί μια διαρκή διαδικασία συνεχούς παιδείας και εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα έγιναν εμφανώς ορατά. Στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου για αθλητές και αθλήτριες κάτω των 18 ετών, διακρίθηκαν πολλά παιδιά προερχόμενα κυρίως από γονείς με καταγωγή από την Αλβανία, τη Νιγηρία, Γεωργία, Μολδαβία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, όσα από τα παιδιά σημείωσαν πρώτες νίκες στις συνεντεύξεις που έδωσαν στους δημοσιογράφους δήλωσαν ότι είναι Έλληνες και θεωρούν μεγίστη τιμή να φορούν τη φανέλα με το εθνόσημο.

            Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στην ομάδα σκυταλοδρομίας των νεανίδων 4Χ100 του Συλλόγου των Ολυμπιονικών, δηλαδή του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, οι τρεις από τις τέσσερεις αθλήτριες έχουν καταγωγή από την Αφρική. Το ίδιο συνέβη και με αθλήτριες που γεννήθηκαν στη Ρόδο και οι γονείς τους κατάγονται από την Αλβανία.

            Όλα αυτά τα παιδιά δεν θα είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν με τα χρώματα της σημαίας της χώρας που μεγάλωσαν, σπούδασαν, που μιλούν  τη γλώσσα της, εάν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δώσει το δικαίωμα στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας να αποκτούν την Ελληνική υπηκοότητα.

            Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται τα φωτισμένα μυαλά των Ελλήνων φιλοσόφων, που Έλληνα θεωρούν εκείνον που μεταλαμβάνει της Ελληνικής παιδείας.

Εκείνοι γνώριζαν την υπεροχή του Ελληνικού πνεύματος σε αντίθεση με κάποιους απογόνους τους, που όταν περνάει επάνω από τα κεφάλια τους -γιατί μόνο από επάνω και ποτέ μέσα στα κεφάλια τους- νομίζουν ότι είναι γλαρόνια.

                                                            Βιβή Σκούρτη

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣήμερα Κυριακή 02/08/2020 στο Κοινοτικό Κατάστημα Ερμιόνης παρουσία του Λιμενάρχη Ερμιόνης  κ. Δημήτριου Παππά, του Ιατρού του Κέντρου Υγείας κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου, των Κοινοτικών Συμβούλων και του Προέδρου Ιωσήφ Γανώση, παρεδώθει ο αυτόματος απινιδωτής προσφορά του κ. Αρχάβλη Ελευθερίου που θα τοποθετηθεί σύμφωνα με την απόφαση 19/2020 του Κοινοτικού μας Συμβουλίου στο Λιμεναρχείο Ερμιόνης.Έγινε η σχετική ενημέρωση εκ μέρους του κ.Αρχάβλη τον οποίο θερμά ευχαριστούμε για την προσφορά του και για την επιμέλεια και συντήρηση που μας υποσχέθηκε. Στη σχετική παρουσίαση παρευρέθει και ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης Σταμ. Μήτσας, απόγονος την ιστορικής μας οικογένειας των οπλαρχηγών Μητσαίων.