ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Τα τρία παλαιά διδακτήρια της Ερμιόνης)
Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε το ένατο βιβλίο της σειράς «Η εκπαίδευση στην Ερμιονίδα κατά την πρώτη 100/ετία του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους (1829 - 1929). Από το βιβλίο αυτό, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στη βιβλιοθήκη Κρανιδίου και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη, δημοσιεύουμε την εισαγωγή.
Εισαγωγή
Με αφορμή:
Τα ενενηντάχρονα γενέθλια της λειτουργίας του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (1932), που σήμερα στεγάζει την Κοινότητα Ερμιόνης και με την ελπίδα μελλοντικά να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας,
Την άμεση ανάγκη εκτεταμένης επισκευής του «Καποδιστριακού Σχολείου», για τη διατήρησή του και την επέκταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Απόστολος Γκάτσος», μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις,
Τη συντήρηση του κτηρίου του «Σχολείου Συγγρού», που σήμερα λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης και ήδη εμφανίζει σημάδια λεηλάτησης από τον χρόνο,
Θελήσαμε, να παρουσιάσουμε, σε ιδιαίτερο βιβλίο, την ιστορία αυτών των τριών εμβληματικών Διδακτηρίων της Ερμιόνης, τα οποία, με τη συμβολή των κατοίκων της και την αρωγή της Πολιτείας, «σεβάστηκαν οι αιώνες», καθώς η ιστορία τους μας αποκαλύπτει.
Παράλληλα όμως δείχνουν τον τρόπο που «ο αρχιτεκτονικός πολιτισμός» αντιλήφθηκε τις ανάγκες της κοινωνίας, του τοπίου και της εκπαίδευσης και προσπάθησε να τις εναρμονίσει.
Γίνεται, επίσης, εύκολα αντιληπτό, πως με δεδομένη την αρχή: «το μέλλον περνά μέσα από την παράδοση και το παρελθόν», είναι επιτακτική ανάγκη τα δύο διδακτήρια, ακολουθώντας το παράδειγμα «του Σχολείου Συγγρού», να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και να χρησιμοποιηθούν σε νέες Πολιτιστικές δομές.
Πιστεύουμε, πως οι ωραίες ιδέες, η συλλογική προσπάθεια και η ομαδική δράση θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη κληρονομιά και να στεγάσουμε εκεί το όραμά μας για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό και η γενιά μας θα αφήσει το αποτύπωμά της και το θετικό της πρόσημο σε εκείνες που ακολουθούν!
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την ιστορία των τριών προαναφερόμενων αντιπροσωπευτικών διδακτηρίων, όπως την αντλήσαμε από αρχειακές πηγές.
Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου