Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ




ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 

(Τα τρία παλαιά διδακτήρια της Ερμιόνης)

 

Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε το ένατο βιβλίο της σειράς «Η εκπαίδευση στην Ερμιονίδα κατά την πρώτη 100/ετία του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους (1829 - 1929). Από το βιβλίο αυτό, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στη βιβλιοθήκη Κρανιδίου και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη, δημοσιεύουμε την εισαγωγή.

Εισαγωγή

 

Με αφορμή:

Τα ενενηντάχρονα γενέθλια της λειτουργίας του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (1932), που σήμερα στεγάζει την Κοινότητα Ερμιόνης και με την ελπίδα μελλοντικά να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας,

Την άμεση ανάγκη εκτεταμένης επισκευής του «Καποδιστριακού Σχολείου», για τη διατήρησή του και την επέκταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Απόστολος Γκάτσος», μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις,

Τη συντήρηση του κτηρίου του «Σχολείου Συγγρού», που σήμερα λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης και ήδη εμφανίζει σημάδια λεηλάτησης από τον χρόνο,

Θελήσαμε, να παρουσιάσουμε, σε ιδιαίτερο βιβλίο, την ιστορία αυτών των τριών εμβληματικών Διδακτηρίων της Ερμιόνης, τα οποία, με τη συμβολή των κατοίκων της και την αρωγή της Πολιτείας, «σεβάστηκαν οι αιώνες», καθώς η ιστορία τους μας αποκαλύπτει.

Παράλληλα όμως δείχνουν τον τρόπο που «ο αρχιτεκτονικός πολιτισμός» αντιλήφθηκε τις ανάγκες της κοινωνίας, του τοπίου και της εκπαίδευσης και προσπάθησε να τις εναρμονίσει. 

Γίνεται, επίσης, εύκολα αντιληπτό, πως με δεδομένη την αρχή: «το μέλλον περνά μέσα από την παράδοση και το παρελθόν», είναι επιτακτική ανάγκη τα δύο διδακτήρια, ακολουθώντας το παράδειγμα «του Σχολείου Συγγρού», να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και να χρησιμοποιηθούν σε νέες Πολιτιστικές δομές.

Πιστεύουμε, πως οι ωραίες ιδέες, η συλλογική προσπάθεια και η ομαδική δράση θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη κληρονομιά και να στεγάσουμε εκεί το όραμά μας για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό και η γενιά μας θα αφήσει το αποτύπωμά της και το θετικό της πρόσημο σε εκείνες που ακολουθούν! 

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την ιστορία των τριών προαναφερόμενων αντιπροσωπευτικών διδακτηρίων, όπως την αντλήσαμε από αρχειακές πηγές.

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου


 

 

Η Τρικυμία



(The Tempest) Θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ 



Στην πολιτεία μου, θα τα ’κανα όλα ανάποδα:
δεν θα επέτρεπα καμιά μορφή εμπορίου·
δικαστήρια δεν θα υπήρχαν·
γράμματα δεν θα μάθαινε κανείς·
τα πλούτη, η φτώχεια θα ’ταν άγνωστα·
κανείς δεν θα ’ταν υπηρέτης κανενός·
συμβόλαια, κληρονομιές, σύνορα, περιφράξεις,
χωράφια, αμπέλια, τίποτα απ’ αυτά·
μέταλλα, στάρι, λάδι και κρασί, ανύπαρκτα όλα·
δουλειά καμιά, όλοι οι άνδρες άεργοι, όλοι,
και οι γυναίκες, όλοι, αθώοι όμως και αγνοί·
καμία ανώτερη εξουσία –
κοινά θα ήταν όλα τα αγαθά της φύσης,
χωρίς ιδρώτα, χωρίς μόχθο.
Έγκλημα, προδοσία, σπαθιά, μαχαίρια,
ακόντια, ντουφέκια ή κανόνια δεν θα υπήρχαν.
Η φύση μόνη της 
θα χάριζε τους πλούσιους καρπούς σε αφθονία 
για να θρέψει τους αθώους μου πολίτες. 

(μετάφραση: Ν. Χατζόπουλος)

'Ελλη Βασιλάκη

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Συμπληρωματικός φωτισμός στο Μπίστι

 


Είδαμε νέα τοποθέτηση φωτιστικών στοιχείων στο Μπίστι. 


Τελικά ο φωτισμός δεν ήταν επαρκής στο κατά τ άλλα ολοκληρωμένο  και παραδομένο έργο  (Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης φωτιστικών στα αλσύλλια «Αγία Άννα Κρανιδίου», «Είσοδος Κρανιδίου» και «Μπίστι Ερμιόνης».), σύμφωνα  με το δελτίο τύπου στις 17 Νοέμβρη του 2021.

https://ermionida.gr/fotismos-alsyllion-me-chrisi-energeiaka-aftonomon-solar-systimaton/


Είχαμε αναφέρει τις ενστάσεις  μας 20/11/21 : 

http://www.enpoermionis.com/2021/11/blog-post_44.html


Η επιλογή αυτού του φωτισμού  εξακολουθεί να μας βρίσκει αντίθετες.

Ένας χαμηλός επιδαπέδιος  διακριτικός φωτισμός  ταίριαζε  στο όλο περιβάλλον.

 

Έτσι όμως συμβαίνει συνήθως.. 

Κάθε δημοτική αρχή περνάει και μας αφήνει το στίγμα της, σύμφωνα με την αισθητική της.


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης



Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος : Τα μεγάλα προβλήματα της Επαρχίας μας παραμένουν.

 Πέρασαν 3 χρόνια περίπου τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλλον ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. Η συγκυρία  ήταν μοναδική. Πολιτικά, η Διοίκηση του Δήμου μας, φίλα προσκείμενη στη ΝΔ και στην Περιφέρεια η οποία με τη σειρά της είναι κάτι παραπάνω από φίλα προσκείμενη στη ΝΔ. Η Αντιπολίτευση δεν εμπόδισε το έργο της Πλειοψηφίας, μάλλον βοήθησε με "παραχώρηση στελεχών" που πήραν σημαντικές θέσεις ευθύνης και καλά έκανε, άσχετα αν μερικά ..... αποχαιρέτησαν. Μια επαρχία είμαστε.


Δηλαδή δεν μπορούσε να υπάρξει ευνοϊκότερο πολιτικό κλίμα για να προωθήσει ο Δήμος μας τις μεγάλες του υποθέσεις τις τόσο κρίσιμες για την Ερμιονίδας και το μέλλον της.
Δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα, μετά λύπης όλων μας. Γιατί πείρα .... αιώνων βεβαιώνει ότι όταν πολιτικά ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση "είναι από διαφορετικά κόμματα", αλληλοϋποβλέπονται και ο δρόμος συνεννόησης και αποτελέσματος είναι γεμάτος εμπόδια και σκοπιμότητες.

Πρώτο, το μεγάλο πρόβλημα του νερού άρδευσης:
Υπάρχει, μάλλον σέρνεται χρόνια, η μελέτη του Ανάβαλου που δίνει κάποιες ελπίδες. Μελέτη που κάθε τόσο έφερναν στην επιφάνεια οι βουλευτές μας με επερωτήσεις και αναφορές μάλλον για ψηφοθηρική χρήση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και ξαφνικά η ψυχρολουσία από τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα ο οποίος αν και όχι μηχανικός είδε το όλο έργο μάλλον πολυδάπανο, που θα οδηγούσε σε πολύ υψηλή τιμή κυβικού μέτρου. Αυτή ήταν η αρχική του κρίση, και αν σκεφτούμε τη σημερινή τιμή ρεύματος και τα τεράστια αντλιοστάσια του έργου, μάλλον περί ορθής κρίσης επρόκειτο.
Στη συνέχεια όμως .... συνέχισε το έργο το οποίο είναι προς δημοπράτηση, ενώ το υποέργο της διανομής του νερού αναμένει ανάδοχο που θα κάνει τη μελέτη.
Όσο για τα φράγματα μένουμε στην προ 10ετιών μελέτη η οποία απλά υποδεικνύει θέσεις κατάλληλες για να πιαστεί το νερό με φράγματα.
Χωρίς άφθονο και φθηνό νερό άρδευσης η αγροτική οικονομία της Ερμιονίδας είναι τελειωμένη.

Δεύτερο, το πρόβλημα του πόσιμου νερού:

Ο Γιάννης Μαργέτας υποψήφιος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές


 Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ορμώμενος από την αγάπη μου για τον τόπο μας, τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, έχοντας όραμα για το μέλλον του και ύστερα από παροτρύνσεις συμπολιτών μας και συζητήσεις με πολλούς από εσάς, σας ενημερώνω ότι προτίθεμαι, στηριζόμενος στο δυναμισμό των ανθρώπων μας, να προχωρήσω σε συγκρότηση ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης, προκειμένου να συμμετάσχουμε στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.

Η συνεργασία σας είναι απολύτως απαραίτητη  και πολύτιμη.

Σήμερα σ΄ ένα κόσμο που αλλάζει και το  αρχαιοελληνικό « τα πάντα ρει» (Ηράκλειτος) λαμβάνει διαστημική ταχύτητα, απαιτείται, χωρίς καμία καθυστέρηση. να λάβουμε πρωτοβουλίες χρήσιμες για το Δήμο μας.

Από την αρχαιότητα, από τον καιρό του Κλεισθένη που θεμελίωσε τον δήμο στην Αθήνα, η έννοια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι βαθειά ριζωμένη στην ψυχή κάθε Έλληνα και συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα αποτελεί βασικό θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, γιατί διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, των υποθέσεων δηλαδή που αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους. Με άλλα λόγια, η οργάνωση και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστούν ουσιαστική εκδήλωση λαϊκής κυριαρχίας στις κρίσιμες εκφάνσεις του δημόσιου και του κοινωνικού βίου μας.

Στόχος μου είναι ο Δήμος Ερμιονίδας να είναι φορέας δημοκρατίας, να αναδειχθεί σε μοχλό κοινωνικών αλλαγών και να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής μας, εκπληρώνοντας την αποστολή του έναντι της κοινωνίας και κερδίζοντας την καταξίωση που του αξίζει στη συνείδηση των πολιτών.

Θέλουμε αυτοδιοίκηση της συμμετοχής, της οργάνωσης, της γνώσης, της αυτοτέλειας, της αναπτυξιακής δράσης και καινοτομίας και προσβλέπω στη δική σας υποστήριξη.

Κρανίδι 15-02-2022.

Με Τιμή,

Γιάννης Μαργέτας.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Ανάβαλος υπό δημοπράτηση.........Του Βασίλη Γκάτσου


Και η τελευταία ενημέρωση του Δημάρχου μάς βεβαιώνει ότι ακόμη και όλα να πάνε κατ' ευχήν, το νερό του Ανάβαλου θα είναι στη δεξαμενή του λόφου Θωμά μετά από αρκετά χρόνια, εάν και εφόσον ,,,,,,,,,, δεδομένου ότι το έργο είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα από το 2019.

Τίποτα λοιπόν νεότερο για τους αγρότες και γενικά όσους έχουν κτηματική περιουσία στην Ερμιονίδα.
Το κυριότερο: Δεν γνωρίζει κανένας την τιμή του νερού στο κτήμα.Δηλαδή έχουμε ένα έργο κοστολογημένο με ακρίβεια εκατοστού του ευρώ, ξέρουμε πόσο προσωπικό χρειάζεται για να λειτουργήσει, ξέρουμε την κατανάλωση ρεύματος ανά κυβικό μέτρο, αλλά κανένας δεν τολμά να πει στον αγρότη την τιμή είτε σε ευρώ, είτε με μία εξίσωση, δηλαδή συναρτήσει της τιμής του ρεύματος. Πρωτοφανές!
Άρα περιμένουμε όλοι όπως περιμέναμε χρόνια.

Το έργο στη τιμή του συμπεριλαμβάνει και ένα απαραίτητο υποέργο : τη διανομή του νερού στην Ερμιονίδα που ονομάζεται (υποέργο αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδας). 
Ο Δήμαρχός μας πληροφορεί:  " Η μελέτη του υποέργου του αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδας προϋπολογισμού 1.477.960,36 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, ήδη δημοπρατήθηκε και είμαστε στην διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου.". Προσοχή! δημοπρατήθηκε η μελέτη του έργου, όχι το έργο.

Ο ανάδοχος μελετητής δεν μπορεί να μελετήσει τίποτα, χωρίς ο Κύριος του έργου να του έχει διατυπώσει ακριβώς τι είναι το έργο. 
Γνωρίζουμε όλοι από τον αρχικό σχεδιασμό ότι το νερό προοριζόταν για μια και μόνον περιοχή που καλύπτει τον Κάμπο του Κρανιδίου και μέρους των μικρών κάμπων των Φούρνων, όπου συμπτωματικά γίνεται και το γκολφ.  Την βλέπουμε στο επισυναπτόμενο σχέδιο παλιάς αρχικής μελέτης.
Αν αυτό ισχύει ακόμα, τότε δεν πρόκειται για άρδευση των κτημάτων της Ερμιονίδας, αλλά μόνο αυτής της μικρής περιοχής. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, ενδιαφέρει τους λίγους αγρότες αυτής της περιοχής, και είναι φυσικό να αντιδράσουν σφόδρα όλοι οι άλλοι και με το δίκιο τους, όταν δουν με τα μάτια τους να τοποθετούνται δίκτυα αγωγών μόνο σε αυτή την περιοχή.
Δυστυχώς ο Δήμαρχός μας, όπως και όλοι οι προηγούμενοι χρόνια τώρα, δεν διευκρινίζει αυτό το κρίσιμο σημείο: Το νερό με το υποέργο διανομής του εξακολουθεί να καλύπτει μόνο αυτήν την περιοχή;
Αν ναι, ας μας το πει σαφώς.
Αν έχει αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός και καλύπτει ευρύτερη περιοχή, ή όλη της Ερμιονίδα όπως είναι δίκαιο και σωστό, ας βγει να το πει, καθότι δεν είναι δυνατόν Δήμαρχος και να μη γνωρίζει.

Σημείωση: Με πολύ προσοχή, ακόμη και στις λεπτομέρειες του, έχω γράψει πολλές φορές για αυτό το έργο της μεταφοράς και διανομής του νερού του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα. Από ενδιαφέρον αλλά και από συμφέρον. Ο καθένας θέλει νερό στο κτήμα του.
Δεν έπεσαν ποτέ στην αντίληψή μου έγγραφες θέσεις, απόψεις, διαμαρτυρίες των εκάστοτε προέδρων και συμβουλίων των κοινοτήτων μας, έγγραφες με πρωτόκολλο προς οποιονδήποτε αρμόδιο, ούτε και από τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις.

Ανάγκη πάσα λοιπόν ο Δήμαρχος μας να μας ενημερώσει και για το κύριο: Ποιες περιοχές καλύπτει η διανομή του νερού άρδευσης;

Βασίλης Γκάτσος

Το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας βρίσκεται στην διαδικασία δημοπράτησης.


Το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας, έχει ενταχθεί από τις 2 Ιουλίου 2019 στη Δράση “Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 68.350.000,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αγωγοί δικτύων νερού, τα αντλιοστάσια, οι λιμνοδεξαμενές και υποέργα που αφορούν απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία, ΟΚΩ (διαδικασία μετατόπισης υπαρχόντων δικτύων), ηρτημένη εσοδία (καθορισμός χρηματικής αποζημίωσης για τις προκληθείσες ζημιές), ΔΕΗ και κατασκευή αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Ερμιονίδας.

Οι κτηματολογικοί πίνακες και οι σχετικοί χάρτες με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και την διαδρομή του κεντρικού αγωγού αποστάλθηκαν στον Δήμο Ερμιονίδας από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό να τοιχοκολληθεί η προβλεπόμενη ανακοίνωση (βλέπε συνημμένα) και να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαλλοτριώσεις και τους επόμενους μήνες να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Τελευταία προθεσμία για την Απογραφή – 21.02.2022


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙ, ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 15/2/2022 ΕΩΣ ΚΑΙ 21/2/2022 , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙ

27543 60009     ΩΡΕΣ : 08.30-14.30

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟ

27520 27498 , 27520 99363

 

Γραφείο Δημάρχου

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Καλή Κυριακή

 


Έκλεισε τμήμα στο Λύκειο Ερμιόνης λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

 Σας ενημερώνουμε ότι αναστέλλεται η δια ζώσης διδασκαλία λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 για το τμήμα Β2 του σχολείου μας έως και την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 και θα ισχύσει το τροποποιημένο ωρολόγιο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

Οι μαθητές/-τριες του Β2 θα επιστρέψουν στο σχολείο την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 με αρνητικό rapid-test. Το αποτέλεσμα του rapid-test (θετικό ή αρνητικό) θα πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα edupass.gov.

Τα μαθήματα για τα υπόλοιπα τμήματα θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης τηρώντας όλα τα μέτρα προάσπισης της υγείας κατά του Covid-19, με το ωρολόγιο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.
Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς των μαθητών/-τριων μας για την αμεσότητα της ενημέρωσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που σε ώρες εκτός υπηρεσίας συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου μας.


Γενικό Λύκειο Ερμιόνης 

http://lyk-ermion.arg.sch.gr/